Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihmisiä kiirehtii junalta kasvomaskeihin suojautuneena Helsingin rautatieasemalla.

Suomalaiset eivät etsi salamyhkäisiä koronalääkkeitä tai usko niihin helposti – mutta rokotetta osa ihmisistä pelkää kuin itse “ruttoa”

Koulutustaso auttaa suojaamaan suomalaisia käsidesin juomiselta. Kaksi asiantuntijaa arvioi, miksi salaliittoteoriat silti kiehtovat monia.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Porin kaupunki joutui puuttumaan: Luontaistuote- ja homeopatiaputiikki väitti C-vitamiinia koronan hoitomuodoksi

Kaupunki lähetti kauppiaalle kirjelmän, jossa vaadittiin laittoman mainonnan lopettamista.

Valkoisia pillereitä ja lasipurkki vihreän lehden päällä

Ammattiopisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemiakotiapteekista, kritiikkiä tuli paljon – Rehtori: "Kyseessä oli työtapaturma"

Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen myöntää, että suunniteilla ollut kurssi ei sovi oppilaitoksen periaatteisiin.

Suvi Turtiainen

Ampiaisen pisto toi eteen sarjan erilaisia hoitovaihtoehtoja – Keski-Euroopassa ei aina tiedä, milloin lääke on lumetta ja milloin ei

Arkea maailmalta: Apteekit myyvät homeopaattisia tuotteita lääkkeiden rinnalla, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Kuvassa pyöreälehtinen kihokki.

Suokasvi kihokki viedään käsistä lääke- ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineeksi – poimijoille jopa tuhansien eurojen tili

Keski-Euroopan himoitsemat suomalaiset kihokit tuovat ahkerimmille poimijoille lähes 5000 euron tilin.

pilleripurkki kumollaan

Homeopaattiset lääkkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa – Kansallisen lääkeviraston linja tiukkenemassa

Lääkevirasto FDA vakuuttaa keskittyvänsä vaarallisina pitämiinsä homeopaattisiin tuotteisiiin.

homeopaattisia lääkepurkkeja

Näkökulma: Google uskoo homeopatiaan ja se on vaarallista!

Homeopatiassa on kyse veden ravistelemisesta.

Homeopaattisia lääkkeitä

Keski-Pohjanmaan kansanopisto pokkasi palkinnon homeopaattisella ensiavulla ja muulla huuhaalla

Humpuukikurssit menevät iloisesti sekaisin "koululääketieteen" oppien kanssa, moittii Skepsis.

Lauri Reuter

Luomu täytyy korjata

Monet tutkijat äänestävät lompakollaan eivätkä osta luomua.

Sanna Ukkola

Sanna Ukkola: Käärmeöljyllä syövän kimppuun

Kuka suojelee dementoituneita mummoja, lapsia tai mielenterveyspotilaita uskomushoidoilta? Eivät ainakaan poliitikot, kirjoittaa Sanna Ukkola.

Satu Miettisen Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin

Virallisen lääketieteen ulkopuolella toimivat vaihtoehtohoidot piti saada valvonnan alle jo kahdeksan vuotta sitten. Toisin kävi. Puoskarilaki on jumittunut jo neljän peruspalveluministerin pöydälle.

Pilleripurkkeja ja pillereitä pöydällä.

Britanniassa pohditaan rajoituksia homeopaattisten lääkkeiden määräämiselle

Suomessa vain harvat lääkärit määräävät potilailleen homeopaattisia lääkkeitä. Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa se on paljon tavallisempaa.

Akupunktioneuloja korvalehdessä kiinni.

Vaihtoehtohoidot saavat tiedemaailman kiihtymään – oikeita parannuskeinoja vai täyttä petosta?

Tampereen yliopisto nostaa kissan pöydälle ja järjestää seminaarin vaihtoehtoisista sekä täydentävistä hoitomenetelmistä. Aihe on kuuma peruna tiedemaailmassa ja saa dosentit kiihtymään. Osa asiantuntijoista pitää hoitoja täysin turhina, mutta toiset näkevät niissä mahdollisuuksia parempaan terveydenhuoltoon.

Radiorock-radiokanavan logo.

Radio Rock sai Julkisen sanan neuvoston ensimmäisen vakavan huomautuksen

Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikkona kahdeksan kantelua, joista kolme muutakin johti langettavaan päätökseen.

Yle Areena logo.

Hoitoa vai huuhaata?

Vastustajat liittävät vaihtoehtohoitoihin usein sanat huuhaa, puoskarointi tai rahastus. Vaihtoehtohoitojen puolustajat taas kokevat länsimaalaisen lääketieteen tukeutuvan liiaksi teknologiaan, lääketeollisuuteen ja tiedeyhteisön hyväksyntään. Parantava kosketus? -ohjelma vertailee vaihtoehtohoitoja ja länsimaalaista lääketiedettä, sekä kysyy kuka saa hoitaa potilasta?

Vaihtoehtoista hoitoa saanut potilas.

Voimaa vaihtoehdoista?

Anestesiologian ja palliatiivisen lääketieteen dosentti Reino Pöyhiä pohtii 7. jaksossa käsiteltäviä vaihtoehtoisia hoitomuotoja: "Tuskin kukaan järkevä ihminen ymmärtää, miksi lapsidiabeetikkoa yritetään tappaa kuumia kuhnekylpyjä antamalla. Hullun hommaa!"

Pilleripurkkeja ja pillereitä pöydällä.

Laaja selvitys: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa

Australian terveysviranomaisten selvityksessä käytiin läpi lähes 70 sairauden vaihtoehtohoidot ja todettiin niiden tulosten vastaavan lumelääkkeitä.

Akupunktiossa

Keskustelijat kiivaina: "Vaihtoehtohoidoilla rahastetaan sairaita ihmisiä"

Nettikeskustelu kävi kuumana, kun kysyimme, mitä mieltä ihmiset ovat vaihtoehtohoidoista. Osa olisi valmis kieltämään koululääketieteestä poikkeavat hoitomuodot tyystin, toiset vain niiden markkinoinnin. Toisaalta moni ihmetteli, miksei terveyspulmiin saisi hakea sellaista apua, jonka itse uskoo toimivan.

Kaksi akupuntioneulaa kämmensyrjässä.

Uskotko vaihtoehtoisiin hoitoihin?

Lääketieteen asiantuntijan mukaan vaihtoehtohoidot saattavat jopa vaarantaa terveyden. Uskomuslääkintää, kuten lääkäri asiaa kuvaa, markkinoidaan kuitenkin hanakasti ja siinä liikkuvat suuret rahat. Oletko sinä kokeillut vaihtoehtohoitoja?

Kaksi pulloa ja pillereitä.

Konkarilääkäri: "Vaihtoehtohoidot ovat vaarallista miljoonabisnestä"

Lääketieteen asiantuntija Juha-Pekka Kaukonen tyrmää nettikaupoista ostettavat rohdokset ja monet vaihtoehtoiset hoitomuodot terveysriskinä. Hänen mukaansa ihmiset turvautuvat niihin esimerkiksi tavoitellakseen terveyttä mahdollisimman helposti. Homeopaattiyhdistyksen mukaan kritisoijat eivät ymmärrä erilaisia hoitomuotoja.

koira eläinlääkärissä

Eläinten uskomushoidot liikkuvat laillisesti harmaalla alueella

Eläinsuojelulain mukaan eläimen tulee saada asianmukaista hoitoa. Hoidon sisältöä ei ole määritelty laissa tarkemmin. Laista tulee helposti monitulkintainen, kun keskustelu kääntyy uskomushoitojen suuntaan.

Miehen kiinni oleva suu.

Ihmeparantuminen - mikä tekee parantumisesta ihmeen?

Onko vaihtoehtohoidoista hyötyä vai haittaa? Millaisia hoitoja olet kokeillut, joita ei ole luokiteltu lääketieteen kriteereillä? Oliko niistä apua? Missä menee lääketieteen ja uskomuksen raja, voidaanko sellainen raja määrittää? Miten ja miksi hait apua vaivaasi? Kuinka määrittelet sen, oliko hoidosta hyötyä vai haittaa? Kerro esimerkkejä käytännön tilanteista.

Näkökulma: Huu ja haa ovat yhtä luotettavia

Ihminen on käynyt kuussa ja halkaissut atomin, mutta huuhaa pitää pintansa ihmisten mielissä, kirjoittaa toimittaja Mikko Tuomikoski kolumnissaan. Höpönlöpö tuo helpotuksen arjen keskelle.

Ralf Gothóni opettaa Kairossa.

Silta Savonlinnasta Kairoon syntyy sävelin

Savonlinnan Musiikkiakatemia rakentaa musiikkisiltaa arabimaihin. Egyptiläinen alttoviulisti puolestaan löysi Savonlinnasta sillan Eurooppaan.

Sekuntikello

Ajatuskupla: Tauti isolla alkukirjaimella

Onpa olemassa tartuntatauti, joka tarttuu kaikkiin vauvasta vaariin, vaikka olisi mitä tahansa vitamiineja syönyt tai itseään kunnossa pitänyt. Eivät auta antibiootit saati homeopatia.

"Suklaapatukka päivässä pitää sydänvaivat loitolla" -juttu lehdessä

Huuhaa-tiede hirvittää tutkijoita

Kepeät tiedeuutiset ovat täyttäneet tiedotusvälineitä viime vuosina. Etenkin internetissä lukijoita houkutellaan otsikoilla, jotka tuntuvat liian hurjilta ollakseen totta - ja usein ne sitä ovatkin. Tutkijapiireissä moni pelkää kehityksen jopa ohjaavan tieteen rahoitusta ja heikentävän ihmisten kykyä erottaa vakavat tutkimukset julkisuushakuisesta huuhaasta.

Vaihtoehtohoidoille tulossa kunnon pelisäännöt

Vaihtoehtohoitojen sääntelystä on valmisteilla uusi laki. Sen tarkoitus on rajata sitä, kuka erilaisia hoitoja voi antaa ja kenelle. Myös vaihtoehtohoitojen katteettomaan markkinointiin ja perusteettoman korkeisiin hintoihin on tarkoitus puuttua.

Kiistaa biopiratismista ratkotaan Saksassa

Müncheniläisessä tuomioistuimessa alkaa ensi viikolla erikoinen käsittely. Eteläafrikkalainen Alicen kaupunki syyttää saksalaista Schwabe Pharmaceuticalsia biopiratismista, kirjoittaa eteläafrikkalainen The Mail & Guardian. Alice syyttää homeopaattijättiä yrityksistä patentoida paikallisia kasveja lääkekäyttöön.

Marjut Rolig

Itsensä kuuntelemista voi opetella

Entinen kilpahiihtäjä Marjut Rolig opiskeli vyöhyketerapeutiksi ja homeopaatiksi

Sähköyliherkkä latautuu sähköttömässä ympäristössä

Sähkölaitteiden pakoilu ei ole ratkaisu sähköyliherkkyyteen. Yhä yleisemmän vaivan kanssa voi oppia elämään.

Detox-kuurit eivät saaneet nettiyleisön luottamusta

Suomalaiset ovat innostuneet detox- eli puhdistuskuureista. Yhdysvalloista Suomeen rantautuneet, kansainvälisten tähtien inspiroimat puhdistuskuurit lupaavat muun muassa pirteää oloa ja kuona-aineiden poistumista. Lääkärit suhtautuvat väitteisiin kuitenkin kriittisesti. Kuureista on tullut Suomessakin muoti-ilmiö ja samalla iso bisnes. Myös nettiyleisön kommentit ovat vielä kriittisiä.

Paszek välttyy dopingpannalta

Nuori itävaltalainen tennispelaaja Tamira Paszek välttyy dopingpannalta, vaikka hänen selkävammaansa hoidettiin tänä kesänä antidopingsäännöstön vastaisella tavalla.

Children's Medicines Stir Debate

A debate is brewing over the use of strong drugs in treating children's ailments. Many parents are turning to more natural remedies to find relief for their children. For their part, doctors support the use of medical alternatives in minor medical cases, but they say that potent medicines will always have a role in treating more serious diseases.