Uusimmat artikkelit
Kasvoin huuhaan keskellä – matkani siitä pois on ollut hidas, nöyryyttävä ja kivulias
Oman maailmankuvan romuttaminen sattuu.
Suomalaiset eivät etsi salamyhkäisiä koronalääkkeitä tai usko niihin helposti – mutta rokotetta osa ihmisistä pelkää kuin itse “ruttoa”
Koulutustaso auttaa suojaamaan suomalaisia käsidesin juomiselta. Kaksi asiantuntijaa arvioi, miksi salaliittoteoriat silti kiehtovat monia.
Porin kaupunki joutui puuttumaan: Luontaistuote- ja homeopatiaputiikki väitti C-vitamiinia koronan hoitomuodoksi
Kaupunki lähetti kauppiaalle kirjelmän, jossa vaadittiin laittoman mainonnan lopettamista.
Ammattiopisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemiakotiapteekista, kritiikkiä tuli paljon – Rehtori: "Kyseessä oli työtapaturma"
Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen myöntää, että suunniteilla ollut kurssi ei sovi oppilaitoksen periaatteisiin.

Ampiaisen pisto toi eteen sarjan erilaisia hoitovaihtoehtoja – Keski-Euroopassa ei aina tiedä, milloin lääke on lumetta ja milloin ei
Arkea maailmalta: Apteekit myyvät homeopaattisia tuotteita lääkkeiden rinnalla, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Suokasvi kihokki viedään käsistä lääke- ja kosmetiikkateollisuuden raaka-aineeksi – poimijoille jopa tuhansien eurojen tili
Keski-Euroopan himoitsemat suomalaiset kihokit tuovat ahkerimmille poimijoille lähes 5000 euron tilin.

Homeopatiahoidoista ei pian enää saa korvausta Ranskassa – Viranomaiset: Ei tieteellisesti todistettuja vaikutuksia
Nykyisin uskomushoidon kustannuksista saa Ranskassa takaisin 30 prosenttia.
Analyysi: Kuka suojelisi lapset ja syöpäsairaat uskomushoidoilta? Niitä koskeva laki olisi jo voimassa – jos poliittista tahtoa olisi ollut
Uskomushoitoja ei valvo kukaan. Miksi lakiluonnos on junnannut paikallaan jo 10 vuotta?

Homeopaattiset lääkkeet vastatuulessa Yhdysvalloissa – Kansallisen lääkeviraston linja tiukkenemassa
Lääkevirasto FDA vakuuttaa keskittyvänsä vaarallisina pitämiinsä homeopaattisiin tuotteisiiin.
Näkökulma: Google uskoo homeopatiaan ja se on vaarallista!
Homeopatiassa on kyse veden ravistelemisesta.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto pokkasi palkinnon homeopaattisella ensiavulla ja muulla huuhaalla
Humpuukikurssit menevät iloisesti sekaisin "koululääketieteen" oppien kanssa, moittii Skepsis.
Luomu täytyy korjata
Monet tutkijat äänestävät lompakollaan eivätkä osta luomua.

Sanna Ukkola: Käärmeöljyllä syövän kimppuun
Kuka suojelee dementoituneita mummoja, lapsia tai mielenterveyspotilaita uskomushoidoilta? Eivät ainakaan poliitikot, kirjoittaa Sanna Ukkola.

Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin
Virallisen lääketieteen ulkopuolella toimivat vaihtoehtohoidot piti saada valvonnan alle jo kahdeksan vuotta sitten. Toisin kävi. Puoskarilaki on jumittunut jo neljän peruspalveluministerin pöydälle.

Britanniassa pohditaan rajoituksia homeopaattisten lääkkeiden määräämiselle
Suomessa vain harvat lääkärit määräävät potilailleen homeopaattisia lääkkeitä. Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa se on paljon tavallisempaa.

Vaihtoehtohoidot saavat tiedemaailman kiihtymään – oikeita parannuskeinoja vai täyttä petosta?
Tampereen yliopisto nostaa kissan pöydälle ja järjestää seminaarin vaihtoehtoisista sekä täydentävistä hoitomenetelmistä. Aihe on kuuma peruna tiedemaailmassa ja saa dosentit kiihtymään. Osa asiantuntijoista pitää hoitoja täysin turhina, mutta toiset näkevät niissä mahdollisuuksia parempaan terveydenhuoltoon.
Asyra-mittaaja: Uuteen mittaukseen ei olisi kannattanut mennä vielä seuraavalla viikolla
Kaksi erilaista tulosta kuuluu Asyra-mittaustekniikkaan.

Radio Rock sai Julkisen sanan neuvoston ensimmäisen vakavan huomautuksen
Julkisen sanan neuvosto ratkaisi keskiviikkona kahdeksan kantelua, joista kolme muutakin johti langettavaan päätökseen.
Hoitoa vai huuhaata?
Vastustajat liittävät vaihtoehtohoitoihin usein sanat huuhaa, puoskarointi tai rahastus. Vaihtoehtohoitojen puolustajat taas kokevat länsimaalaisen lääketieteen tukeutuvan liiaksi teknologiaan, lääketeollisuuteen ja tiedeyhteisön hyväksyntään. Parantava kosketus? -ohjelma vertailee vaihtoehtohoitoja ja länsimaalaista lääketiedettä, sekä kysyy kuka saa hoitaa potilasta?
Voimaa vaihtoehdoista?
Anestesiologian ja palliatiivisen lääketieteen dosentti Reino Pöyhiä pohtii 7. jaksossa käsiteltäviä vaihtoehtoisia hoitomuotoja: "Tuskin kukaan järkevä ihminen ymmärtää, miksi lapsidiabeetikkoa yritetään tappaa kuumia kuhnekylpyjä antamalla. Hullun hommaa!"

Laaja selvitys: Homeopatia on yhtä tyhjän kanssa
Australian terveysviranomaisten selvityksessä käytiin läpi lähes 70 sairauden vaihtoehtohoidot ja todettiin niiden tulosten vastaavan lumelääkkeitä.

Keskustelijat kiivaina: "Vaihtoehtohoidoilla rahastetaan sairaita ihmisiä"
Nettikeskustelu kävi kuumana, kun kysyimme, mitä mieltä ihmiset ovat vaihtoehtohoidoista. Osa olisi valmis kieltämään koululääketieteestä poikkeavat hoitomuodot tyystin, toiset vain niiden markkinoinnin. Toisaalta moni ihmetteli, miksei terveyspulmiin saisi hakea sellaista apua, jonka itse uskoo toimivan.

Uskotko vaihtoehtoisiin hoitoihin?
Lääketieteen asiantuntijan mukaan vaihtoehtohoidot saattavat jopa vaarantaa terveyden. Uskomuslääkintää, kuten lääkäri asiaa kuvaa, markkinoidaan kuitenkin hanakasti ja siinä liikkuvat suuret rahat. Oletko sinä kokeillut vaihtoehtohoitoja?

Konkarilääkäri: "Vaihtoehtohoidot ovat vaarallista miljoonabisnestä"
Lääketieteen asiantuntija Juha-Pekka Kaukonen tyrmää nettikaupoista ostettavat rohdokset ja monet vaihtoehtoiset hoitomuodot terveysriskinä. Hänen mukaansa ihmiset turvautuvat niihin esimerkiksi tavoitellakseen terveyttä mahdollisimman helposti. Homeopaattiyhdistyksen mukaan kritisoijat eivät ymmärrä erilaisia hoitomuotoja.

Eläinten uskomushoidot liikkuvat laillisesti harmaalla alueella
Eläinsuojelulain mukaan eläimen tulee saada asianmukaista hoitoa. Hoidon sisältöä ei ole määritelty laissa tarkemmin. Laista tulee helposti monitulkintainen, kun keskustelu kääntyy uskomushoitojen suuntaan.

Ihmeparantuminen - mikä tekee parantumisesta ihmeen?
Onko vaihtoehtohoidoista hyötyä vai haittaa? Millaisia hoitoja olet kokeillut, joita ei ole luokiteltu lääketieteen kriteereillä? Oliko niistä apua? Missä menee lääketieteen ja uskomuksen raja, voidaanko sellainen raja määrittää? Miten ja miksi hait apua vaivaasi? Kuinka määrittelet sen, oliko hoidosta hyötyä vai haittaa? Kerro esimerkkejä käytännön tilanteista.

Näkökulma: Huu ja haa ovat yhtä luotettavia
Ihminen on käynyt kuussa ja halkaissut atomin, mutta huuhaa pitää pintansa ihmisten mielissä, kirjoittaa toimittaja Mikko Tuomikoski kolumnissaan. Höpönlöpö tuo helpotuksen arjen keskelle.

Silta Savonlinnasta Kairoon syntyy sävelin
Savonlinnan Musiikkiakatemia rakentaa musiikkisiltaa arabimaihin. Egyptiläinen alttoviulisti puolestaan löysi Savonlinnasta sillan Eurooppaan.

Ajatuskupla: Tauti isolla alkukirjaimella
Onpa olemassa tartuntatauti, joka tarttuu kaikkiin vauvasta vaariin, vaikka olisi mitä tahansa vitamiineja syönyt tai itseään kunnossa pitänyt. Eivät auta antibiootit saati homeopatia.

Huuhaa-tiede hirvittää tutkijoita
Kepeät tiedeuutiset ovat täyttäneet tiedotusvälineitä viime vuosina. Etenkin internetissä lukijoita houkutellaan otsikoilla, jotka tuntuvat liian hurjilta ollakseen totta - ja usein ne sitä ovatkin. Tutkijapiireissä moni pelkää kehityksen jopa ohjaavan tieteen rahoitusta ja heikentävän ihmisten kykyä erottaa vakavat tutkimukset julkisuushakuisesta huuhaasta.
Vaihtoehtohoidoille tulossa kunnon pelisäännöt
Vaihtoehtohoitojen sääntelystä on valmisteilla uusi laki. Sen tarkoitus on rajata sitä, kuka erilaisia hoitoja voi antaa ja kenelle. Myös vaihtoehtohoitojen katteettomaan markkinointiin ja perusteettoman korkeisiin hintoihin on tarkoitus puuttua.
Kiistaa biopiratismista ratkotaan Saksassa
Müncheniläisessä tuomioistuimessa alkaa ensi viikolla erikoinen käsittely. Eteläafrikkalainen Alicen kaupunki syyttää saksalaista Schwabe Pharmaceuticalsia biopiratismista, kirjoittaa eteläafrikkalainen The Mail & Guardian. Alice syyttää homeopaattijättiä yrityksistä patentoida paikallisia kasveja lääkekäyttöön.

Itsensä kuuntelemista voi opetella
Entinen kilpahiihtäjä Marjut Rolig opiskeli vyöhyketerapeutiksi ja homeopaatiksi

Sähköyliherkkä latautuu sähköttömässä ympäristössä
Sähkölaitteiden pakoilu ei ole ratkaisu sähköyliherkkyyteen. Yhä yleisemmän vaivan kanssa voi oppia elämään.
Detox-kuurit eivät saaneet nettiyleisön luottamusta
Suomalaiset ovat innostuneet detox- eli puhdistuskuureista. Yhdysvalloista Suomeen rantautuneet, kansainvälisten tähtien inspiroimat puhdistuskuurit lupaavat muun muassa pirteää oloa ja kuona-aineiden poistumista. Lääkärit suhtautuvat väitteisiin kuitenkin kriittisesti. Kuureista on tullut Suomessakin muoti-ilmiö ja samalla iso bisnes. Myös nettiyleisön kommentit ovat vielä kriittisiä.
Paszek välttyy dopingpannalta
Nuori itävaltalainen tennispelaaja Tamira Paszek välttyy dopingpannalta, vaikka hänen selkävammaansa hoidettiin tänä kesänä antidopingsäännöstön vastaisella tavalla.
Children's Medicines Stir Debate
A debate is brewing over the use of strong drugs in treating children's ailments. Many parents are turning to more natural remedies to find relief for their children. For their part, doctors support the use of medical alternatives in minor medical cases, but they say that potent medicines will always have a role in treating more serious diseases.