Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uhmaikäisen vanhempi, hengitä syvään – tunteet tarttuvat puolin ja toisin

Leikillä, huumorilla ja jutustelulla voi päästä hankalasta tilanteesta eteenpäin.

Mörkö-Markosta paljastui uusia puolia: "Kyllä mullakin pinna paukkuu välillä" – yllätti myös lukemalla sadun suorassa lähetyksessä

Jokereiden riveissä parhaillaan pelaava Marko "Mörkö" Anttila oli eilen pokkaamassa arvostettua tunnustusta, joka ojennettiin viime kevään MM-leijonille.

"Meinaan vähän liikaa käyttää tuota puhelinta", myöntää 6-vuotias – teemaviikko kannustaa neuvottelemaan lapsiperheiden pelisäännöistä

Mistä asioista ja miten teidän perheessänne neuvotellaan? Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Olenko huono äiti, ajatteli Hanna Jumisko, kun uhmaikäinen esikoinen satutti pikkusisaruksiaan – apuun tuli kunnan palkkaama ammattilainen, joka tiesi heti, mitä tehdä

Vantaalla lapsiperheet voivat saada nopeasti apua ennen kuin ongelmat kärjistyvät. Perhekoutsi tulee sinne, missä häntä eniten tarvitaan.

Kenellä on ongelma, kun lapsi raivoaa?

Erota lapsen tunteet omista tunteistasi.

Asuuko teillä tulistuja tai tiuskahtelija? Erilaiset tavat ilmaista vihaa hiertävät perheessä – keskustele

Vastuuton vihan ilmaiseminen on Suomessa yleistä, sanoo vihakouluttaja.

Asiantuntijoiden 6 keinoa uhmaikäisen lapsen kanssa - Psykologi: Täydellinen ei tarvitse olla

Asiantuntijat neuvovat vanhempia olemaan jämäkkä, mutta turvallinen aikuinen uhmaikäisen lapsen kiukutessa.

Hokkuspokkusta ei tarvita, läsnäolo riittää lapselle – "Tämä on varma neuvo"

Vanhemmuus on ajan antamista lapselle ja itselle, mutta useat kokevat riittämättömyyden tunnetta.

NHL-näkökulma: Superlupauksen uhmaikä taantui – mikä paluu!

Joskus yksi kuukausi voi muuttaa NHL-maailmassa kaiken. Tampa Bayn ja Johanthan Drouinin myrskyisä suhde on taantunut muutamassa viikossa hienoksi yhteistyöksi.

Jaakonsaari syyttää Soinia vauvailusta ja sooloilusta: "hallituksen pitää suoristaa rivinsä"

Britannian EU-skeptisen Ukip-puolueen kanssa seurustelu, EU-komission arvostelu Puolan oikeusvaltiokysymyksessä. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan ulkoministeri Timo Soiniin (ps.) suhtaudutaan hallituksessa uhmaikäisenä vauvana, jolla on erivapauksia. Kollega Sirpa Pietikäinen (kok.) kehottaa pääministeriä tekemään ministereille selväksi hallituksen menettelytavat.

Sari Helin: Surkea sää ajaa parisuhteet karikolle

Kahdeksan kuukauden räntäsesongin jälkeen saapuva loma on niin täynnä odotuksia, että siitä on suorastaan mahdotonta selvitä kuiville ilman ison luokan välienselvittelyä, kirjoittaa Sari Helin blogissaan.

Keskustele: Taas meni Vuoden äiti -palkinto sivu suun!

Vaatimukset äitiyttä kohtaan ovat kasvaneet sosiaalisen median ja äitipalstojen myötä. Äidin osaan kuuluu monilla ikuinen huoli ja syyllisyydentunto. Luultavasti ihan turhaan. Milloin sinusta tuntui, että Vuoden äiti -palkinto taisi mennä sivu suun? Jaa kokemuksesi. Se helpottaa!

Äidit äimistelevät suomalaisten nihkeää suhtautumista lapsiin

Uhmaikäisen raivokohtaus kaupan karkkihyllyllä on tuttu tapaus monelle vanhemmalle. Tilanteen hikisyyttä höystää entisestään muiden asiakkaiden murhaavat katseet. Suomessa lasten elämöintiin suhtaudutaan usein tuomitsevasti. Lapsia ei haluta välttämättä enää edes perhejuhliin.

Hakkaako lapsi päätään seinään? Vanhempi, selviydy taaperon uhmakilareista asiantuntijoiden vinkeillä

Parivuotias ei osaa vielä käsitellä tunteitaan, joten turhautuminen purkautuu raivareina. Psykologin mukaan uhmakiukku kuuluu kasvuun, mutta vanhempi ei saa antaa lapsen satuttaa itseään tai muita.

Miten lapsen uhmaikä vaikuttaa koko perheeseen?

Yleensä parivuotiaana alkava uhmaikä liittyy lapsen itsenäistymiseen ja tunteiden ilmaisemisen opetteluun. Taapero saattaa raivota, heitellä tavaroita tai hakata jopa päätään seinään. Miten sinä olet menetellyt uhmaikäisen lapsen kanssa?

Näin sujuvoitat arkea – martan neuvo: Vaatteet valmiiksi jo illalla

Kiireen ja kaaoksen keskellä elävän on hyvä muistaa se, että rutiinit ja suunnitelmallisuus sujuvoittavat arkea huomattavasti.

Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö säästää perheitä ja rahaa

Raisiossa apua tarvitsevat perheet saavat apua varhain. Ne voivat paremmin, ja kunta säästää miljoonia. Asiantuntijan mielestä lastensuojelu tarvitsee rahaa enemmän asennemuutosta.

Pelipäivä tarjoaa Jonne Virtaselle huilin vaipparallista - "Hukun vaippoihin ja ulosteeseen"

Lukkoon siirtyneen voimahyökkääjän perheeseen tuli lisäystä pari viikkoa sitten. CHL on ollut "Teurastajalle" mukava kokemus.

Samat asiat työllistävät perheneuvolaa kuin 80-luvulla

45 vuotta toimineessa Kemin perheneuvolassa on huomattu, että perheissä vellovat nykyään samankaltaiset ongelmat kuin kymmeniä vuosia sitten. Näkyvin muutos on tapahtunut perheiden sisäisessä vuorovaikutuksessa. Se on viime vuosina vähentynyt.

Päiväkodin eteisessä kaikuvan kiukun voi synnyttää väärä lelu

Päiväkodin tuulikaapissa saatavat kiukkukohtaukset ovat arkipäivää, ja henkilökunta näkee niitä säännöllisesti. Syyksi riittää pienikin mutka aamumatkassa. Lapsi voi myös hakea mahdollisuuksiensa rajoja. Jos taas epäilee taustalla suurempaa ongelmaa, asia kannattaa ottaa avoimesti puheeksi hoitopaikassa, neuvoo päiväkodin johtaja.

Uhmaikäinen vetää pahimmillaan koko perheen solmuun

Vanhemmilla on usein keinot kasvattaa uhmaikäistä, mutta niitä ei välttämättä osata käyttää, kertoo uhmaikäisten vanhempien ryhmää vetävä Silja Reiman.

Surkea kesä ja syksy imivät lasten akut tyhjiin

Terveydenhoitaja Pirkko Saaren mielestä takana on poikkeuksellisen paha syksy. Sateinen kesä ja pimeä syksy on väsyttänyt niin lapset kuin aikuisetkin. Lapset vaan osaavat harvoin pukea väsymyksensä sanoiksi. Väsymyskiukun paras selättäjä on syli.

Lastennäytelmät tuovat harvoin taloudellista voittoa

Lastennäytelmät eivät juuri koskaan ole taloudellisia mestyksiä. Siitä huolimatta niitä esitetään jatkuvasti, koska lapsia ei ole syytä jättää teatteritarjonnan ulkopuolelle. Myös kotimaisille näytelmille on Suomessa poikkeuksellisen suuri tilaus.

Ihanan kamalat hellittelynimet

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikki lempinimet eivät kuitenkaan ole aina kauniita. Voiko omaa lastaan kutsua vaikkapa Sonta-Samuliksi? Suvi Turunen pohtii Suunvuorossaan lasten hellittelynimien käyttöä.

Rilla ulkoiluttaa emäntää tunnin välein

Kesälomilla moneen perheeseen muuttaa uusi jäsen. Kun 7-viikkoinen labradorinnoutaja Rilla kesäkuussa saapui uuteen kotiinsa Tampereelle, pisti se samalla Susanne Tuurin perheen elämän kokonaan uusiksi. Kotitalon piha, jossa Rilla saa sisäsiisteyskasvatusta, on tullut kesän aikana tutuksi. Emäntä on löytänyt itsensä pihalta leikkimästä kullankeltaisen palleron kanssa jopa aamukolmelta.

Ladulle mieleni tekevi

Hiihto herättää tunteita. Lähes jokaisella on lajista mielipide. Hiiihto on lumonnut YLE Lahden toimittajan Miia Lahden ja hän ylistää suunvuorossaan lajia.

Vertaistuki vetää verkon vauvapalstoille

Mikä on paras vaippamerkki? Olenko ainoa, joka tuntee yksinäisyyttä äitiyslomalla? Miten tulen toimeen uhmaikäisen kanssa? Lasta toivovat, odottavat ja jo lapsen saaneet etsivät vastauksia kysymyksiinsä yhä useammin netin vauvapalstoilta. Palstat antavat tukea ja tarjoavat yhteisöllisyyden kokemuksia, kertoo Jyväskylän yliopistossa tehty pro gradu-tutkielma.

Samuli Moilaselle kulttuuripalkinto

Kulttuuriyhdistys Apollo on myöntänyt tämän vuoden kulttuuripalkinnon taiteilija, muusikko Samuli Moilaselle. Joensuun Pyhäselässä asuva Moilanen tunnetaan paitsi laulajana myös säveltäjänä ja estraditaiteilijana.

Revyy porskuttaa Pohjois-Karjalassa

Suomessa yhä harvinainen revyy-teatteri elää vahvana Pohjois-Karjalassa. Ohjelmatoimisto TheLittleBigMusic on tehnyt revyitä vuodesta 2003. Ryhmä tuo 3. elokuuta ensi-iltaan Uhmaikä-esityksen, jossa isketään piikkiä ajan ilmiöihin.

Lapsiperheen myrskyissä terve maalaisjärki ankkuroi jäsenet tyynille vesille

Lasten ja vanhempien kasvu- ja uhmakaudet limittyvät perheissä suloiseksi sekamelskaksi. Myrkynkeittäjä on kukin vuorollaan.

Uhmakoulu opettaa myös vanhempia

Uhmaikä on liukuva käsite, mutta yleensä se alkaa ennen lapsen toista syntymäpäivää ja loppuu viimeistään 4-5-vuotiaana. Juuri tuon ikäisten lasten vanhempia on myös Uhmakoulussa. Nykyvanhemmat ovat vain kiinnostuneita uhmaiästä ja lapsen oikeaoppisesta kasvattamisesta.

Netti neuvoo vanhempia

Vanhemmat etsivät yhä useammin neuvoja ja vertaistukea internetistä. Vanhemmuuden ongelmia ratkotaan verkossa, sillä sosiaalisten verkostojen puute on jättänyt osan äideistä ja isistä yksin kasvatuskysymyksiensä kanssa.