Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Karhu tutkii ananasmehujäätä.

Korkeasaaren karhut iskivät hampaansa ananasmehujäähän – näin eläintarhan asukit viilentävät itseään helteillä

Jäädytetyt herkut ovat mainioita virikkeitä eläimille kuumina kesäpäivinä, eläintarhasta kerrotaan.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen ja Aina-karhu keväällä 2022.

Kuusamon suurpetokeskuksen vastaus aville: Aina-karhu hakeutui itse häkkiin ja eläinten hyvinvointiin panostetaan monin tavoin

Suurpetokeskuksen mukaan tarhatilat on saatettu valvontaeläinlääkärin vaatimaan kuntoon ja virikeympäristöä eläimille on lisätty.

Ansa ja Tara karhunpennut Kuusamon suurpetokeskuksessa 2018.

Söpöstelyjournalismi karhuista ja hirvistä kääntyi nopeasti, kun epäkohdat paljastuivat – myös palkintojen antajat pohtivat, missä meni vikaan

Kohu villieläintarhojen tilanteesta on nostanut tarkasteluun myös journalismin. Aiemmin sävy on ollut jutuissa pääasiassa myönteinen.

Rantakäärme tiiliseinän ja kiuaskivien välissä.

Villieläimiin tottuneellakin on usein tiukat paikat, mutta parilla konstilla selviää itse mökille livahtaneista käärmeistä

Vapaa-ajan asunnoilla kannattaa villieläinhoitajan mukaan tukkia aukot esimerkiksi verkoilla villien vieraiden varalta.

Kaksi hirveä

Ympäristöministeriö selvittää mustasaarelaisen villieläinhoitolan valtionavustusten käyttöä – odottaa selvityksiä kohun keskelle joutuneelta yrittäjältä

Loukkaantuneiden, luonnonvaraisten eläimien hoitola Mustasaaressa on ollut viime päivät kohun keskellä. Nyt on noussut esiin valtionavustusten käyttö.

Mies pitää sylissään vahingoittunutta merikotkaa.

Villieläinhoitolassa vakavia puutteita Mustasaaressa – toiminta jatkuu mutta viranomainen seuraa, että vaadittavat parannukset toteutuvat

Läänineläinlääkärin tekemän tarkastuksen mukaan eläinten pitoon käytetty halli on aiheuttanut loukkaantumisvaaran eläimille. Helsingin Sanomat kertoi villieläinhoitolan ongelmista sunnuntaina.

Aina karhu ja Sulo Karjalainen syksyllä 2021

Kuluneita karhuaitauksia ja vaarallisia piikkejä – Kuusamon suurpetokeskuksella on ollut lukuisia puutteita eläinten hoidossa vuosien varrella

Viranomaiset ovat huomauttaneet Kuusamon Suurpetokeskusta useista eläinten olosuhteisiin liittyvistä asioista. Muutamista tarhan eläimistä on tehty eläinsuojeluilmoituksia.

Siili makoilee mirrinminttipusikon alla.

Tutkijat löysivät Helsingin kaupunkisiileiltä antibiootille vastustuskykyisen sairaalabakteerin

Osa tutkituista siileistä kantoi tiettyä MRSA-bakteeria, joka on hyvin lähellä Pohjois-Euroopan sairaaloissa viime vuosina yleistyneitä bakteerikantoja.

Kolumnisti Ulla Järvi, Yle

Ulla Järven kolumni: Miksi jonkun koti saa toisen raivoihinsa?

Meidän on kovin helppoa arvostella toisten ihmisten elämäntapaa, valintoja ja ulkomuotoa. Mutta kun arvostelun kohteena on, miltä kotisi näyttää, tuntuu kuin rikottaisiin jotain pyhää, Ulla Järvi kirjoittaa.

Heinolan lintuopas kurottaa kohti ristikon takana olevaa mustaa korppia. Korpin jalka on Vuoren ristikolle nostetun kämmenen päällä ja nokka kohti nenää.

Heinolan lintutarha on eläkkeelle jäävän Olli Vuoren tärkein elämäntyö – katso, kuinka linnut tanssivat ja juttelevat isäntänsä kanssa

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori on tehnyt merkittävän uran luonnonvaraisten lintujen suojelussa. Valtakunnallista tunnustusta saanut lintuhoitola on kotikaupunkinsa suosituimpia turistikohteita.

Merikotka villieläinhoitolassa

Evijärven jäältä löytyi huonokuntoinen merikotka – röntgenkuvissa linnusta paljastui koteloituneita hauleja

Toinen hauleista onnistuttiin poistamaan eläinklinikalla, mutta lintu kuoli myöhemmin villieläinhoitolassa Mustasaaressa. Tapauksesta jätetään rikosilmoitus ja Ruokavirasto tutkii kuolinsyyn.

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: Mitä poro, joutsen ja susi kertovat ihmisen luontosuhteesta?

Olemme siirtymässä ympäristötietoisuuden aikakaudelle. Luontosuhteemme muuttuu esineellistävästä ja hyväksikäyttävästä suhteesta kohti eläinten ja luonnon oikeuksia, kirjoittaa Vilkka.

Pyhtään lintuhoitolan lintuja huoneessa. Joutsen, kurki ja erilaisia vesilintuja.

Jäätyneille joutsenille ja siipirikoille lokeille koitti ilon päivä, kun valtio yli kolminkertaistaa lintuhoitolan tuen: "Taas vuosi eteenpäin"

Luontokadon myötä lintujen määrä vähenee, mutta lintuhoitolassa se ei näy, sanoo Pyhtään lintutalon hoitaja Arto Hokkanen. Hoitolassa on autettu tänä vuonna yli neljääsataa luonnonvaraista lintua.

Korkeasaari. Varis hoidossa.

Korkeasaari kaipaa ratkaisua luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen Helsingissä – uusi lakiluonnos ei tuo olennaista korjausta nykytilanteeseen koko maassa

Uusi eläinsuojelulaki on parhaillaan lausuntokierroksella. Korkeasaaren eläintarha ja Suomen eläinlääkäriliitto toivovat selkeiden vastuiden linjaamista luonnonvaraisten eläinten hoitamiseen.

lumikko

Lumikko hävittää pihassa hiiriä tehokkaasti, mutta kauris saattaa popsia istutukset – villieläimet valtaavat nyt elintilaa kaupungeista

Tyypilliset metsien eläinlajit ovat siirtymässä vuosi vuodelta enemmän kaupunkeihin. Taajamissa on tavattu esimerkiksi ilveksiä, kauriita ja jopa näätiä.

Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa hoitaa siiliä avustajana Carina Wilenius.

Suomen ainoan eläinpelastusyksikön toimintaa riisutaan ja se huolettaa Korkeasaaressa: eläintarha valmis neuvottelemaan ratkaisusta tilanteeseen

Helsingin pelastuslaitos muuttaa eläinpelastusyksikön toimintaa huhtikuussa 2022. Jatkossa eläinpelastusyksikkö keskittyy tilanteisiin, joissa luonnonvarainen eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Myös puhelinneuvonta päättyy.

Joutsen Eläintarhanlahdessa. Helsinki.

Helsingin pelastuslaitos lopettaa eläinten pelastamiseen liittyvän puhelinneuvonnan – "Luonnossa on oma kiertokulkunsa, kaikkia ei voida auttaa"

Helsingin kaupungin pelastuslaitos aikoo lopettaa toiminnan nykyisessä muodossaan huhtikuussa 2022. Luonto- ja ympäristöyhdistykset ovat pettyneitä ja huolestuneita loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä.

Kauan odotettu riista-aita nousee Helsingin ja Turun väliselle moottoritielle

Tällä vaarallisella tiellä on vuosikymmeniä törmäilty peuroihin ja hirviin – Helsingin ja Turun välinen moottoritieosuus saa vihdoin riista-aidan

Kirkkonummen Veikkolan ja Lohjan Muijalan välillä pelti rytisee pahimmillaan miltei päivittäin. Tieosuudelle tulee riista-aita, mutta siihen jää yhä aukkoja. Pahin hirvieläinkolariaika on juuri nyt, loka-marraskuussa.

Nainen pitää kissanpentua sylissään ja katsoo hymyillen kohti.

Löytöeläintarhoista jopa jonotetaan kissoja – osa kadonneista kissoista päätyy petojen suuhun

Yhä harvempi kissa päätyy löytöeläintarhaan. Yksi syy löytöeläinten ja varsinkin kissojen määrän vähenemiseen on se, että osa niistä päätyy villieläinten suihin.

Golden Spirit Whitelighters kuvassa.

Maanantai 11.10.2021 (tv)

Etätyö ja lähityö. Hirvikolarit. Cheerleading. Sää.

Markku Harju hoitaa siiliä

Villieläinhoitolassa hoidetaan robottiruohonleikkureiden silpomia siilejä nyt päivittäin – villieläimet tunnistavia robotteja saadaan vielä odottaa

Robottiruohonleikkurien turvastandardit edellyttävät esimerkiksi ihmisen jalan tunnistamista. Pientä siiliä tai oravaa laitteet eivät tunnista – vielä.

Raivotautirokotteita levittävä lentokone Kiteen kentällä.

Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät Pohjois-Karjalasta

Rokotteet levitetään noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Ilomantsista Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.

Mårdhund.

Taivaalta pudotetaan taas rokotesyöttejä – pienpetojen raivotauti pidetty poissa jo 30 vuotta

Ruokavirasto aloittaa tiistaina raivotaudin syöttirokotteiden levitykset kaakkoisrajalla. Lentokoneesta pudotettavien syöttien on tarkoitus estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Mäyrä luonnossa.

Ruokaa varastelevat mäyrät kiusaavat retkeilijöitä Päijänteellä: "Noustuani ylös huomasin mäyrän tuijottavan minua ja järsivän sisätelttaa"

Häikäilemättömiksi heittäytyneet mäyrät ovat murtautuneet kanootteihin ja tunkeutuneet ruuan toivossa jopa telttoihin, joissa on ollut ihmisiä sisällä. Tutkijan mielestä eläinten käytös on erittäin poikkeuksellista, sillä mäyrä on ihmisarka.

Varg.

Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena – näin kertoo suden suojelua pohtineen hankkeen väliraportti

Hankkeessa selvitetään viitearvoa populaatiokoosta, jolla suotuisa suojelutaso olisi turvattu Suomessa pitkällä aikavälillä. Mallinnustyökalun kehittäminen on yhä kesken, joten nyt julkaistava väliraportti ei vielä kerro odotettua viitearvoa.

Kuusipeura aitauksessa Harjun tilalla Liesjärvellä.

Kuusipeuran haaremi kasvaa lähilihaksi hämäläistilalla – täplikäs riistaeläin on suurta herkkua myös ravintoloissa

Harjun tilalle on syntynyt kymmenessä vuodessa yli sadan kuusipeuran lauma. Tarhaeläimiä on jo niin paljon, että riistalihaa riittää myyntiin. Tilan peurat halutaan pitää villeinä, mutta ne vaativat huolellista hoitoa.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Kirjoitustaito auttoi meitä selviytymään sukupuutolta

Kun koira oppii kielen, se tyhmenee. Silti se on parasta mitä meillä on sille antaa. Kieli ylläpitää vakautta maailmassa, kirjoittaa Salusjärvi.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen.

Vapaaehtoisista luonnonvaraisten eläinten hoitajista on pula – siilinpoikaset ja emojen hylkäämät tervapääskyt työllistävät nyt auttajia

Pohjois-Savossa kaivataan vapaaehtoisia auttajia luonnonvaraisille eläimille esimerkiksi kuljetuksiin, kiinniottoihin ja toisinaan myös eläinten lyhytaikaiseen hoitoon.

Aina karhunpentu ja Sulo Karjalainen tutustuvat vanhaan veneeseen Kuusamon suurpetokeskuksen rannassa.

Orpo Aina-karhu itkee hoitajansa perään ja haluaa jopa nukkua tämän vieressä – asiantuntijan mukaan läheinen suhde voi aiheuttaa ongelmia

Orpo karhunpentu on todella leimaantunut isäntäänsä, eikä halua olla hetkeäkään yksin. Miten petoeläin voi kiintyä ihmiseen? Pyysimme asiantuntijaa avaamaan villieläimen sielunmaisemaa.

Pelastettu leppälinnun poikanen kyyhöttää talouspaperin päällä neulotussa pesässä.

Helteet piinaavat myös luonnonelämiä – pulaan joutuneet siilit sekä linnun- ja oravanpoikaset pitävät eläintenhoitajia nyt kiireisinä

Vapaaehtoisena luonnoneläimiä hoitava Anna Vasala kannustaa ihmisiä laittamaan eläimille pihoille tarjolle puhdasta juomavettä. Hän kuitenkin muistuttaa, että mitään eläintä ei pidä ryhtyä omin päin hoitamaan.

Nella Muurinen Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys

Pitkään jatkunut helle koettelee luonnoneläimiä – asiantuntija: Pihasi voi olla pelastava keidas

Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksestä muistutetaan, että eläimiä voi helteiden aikana auttaa laittamalla matalareunaisia juoma-astioita pihalle. Puheenjohtaja Nella Muurinen kertoo eläinten kaipaavan myös piilopaikkoja.

Orava pihlajan oksalla

Helle ottaa koville eläimilläkin – vesiastia pihan perällä on hyvä apukeino helpottamaan pikkulintujen, siilien ja oravien oloa

Eläinsuojeluneuvojan mukaan vesi kannattaa vaihtaa ainakin kaksi kertaa päivässä. Näin estetään tautien leviäminen.

Kadulla kulkee hirvi.

Kaksi kaupunkiin eksynyttä hirveä ei totellut poliiseja, jotka yrittivät hätistää ne metsään Kotkassa – molemmat lopetettiin

Kaksi nuorta hirveä seikkaili Kotkan Hovinsaarella niin, että raideliikenne häiriintyi. Tunnin hätyyttelyn tuloksena vauhkoontuneet hirvet päätettiin lopettaa.

Hirvivaara-liikennemerkki tiellä 303.

Kouvolassa on sattunut kahden viikon aikana viisi hirvikolaria – poliisi varoittaa autoilijoita

Hirvet liikkuvat alkukesästä vilkkaasti. Tämä lisää hirvionnettomuuksien riskiä. Kouvolassa on sattunut viime aikoina useita hirvikolareita.

Saimaannorppa rantakivellä

Suosittu norppalive suljetaan jo tänään – kameran sijainti paljastui

WWF Suomen kehityspäällikkö Justus Hyvärinen kertoo, että kameran sulkemista aikaistettiin varotoimenpiteenä, mutta kyse on päivistä.

Närbild av ett svintryne.

Sikaruton leviäminen Kaukasukselta Kiinaan saattoi olla koronapandemian alkusysäys – näin eläinten ja ihmisten terveys kulkevat käsi sorkassa

Kun maailman tappavin eläinpandemia rantautui Kiinaan, olivat sen vaikutukset kauaskantoisia. Tapaus on hyvä esimerkki eläinten ja ihmisten yhteisestä terveydestä. Mitä paremmin luonto voi, sitä paremmin voi myös ihminen.

Rupilisko.

Rupilisko sai oman luontoliven

Tänä kesänä WWF tarjoaa tilaisuuden kurkistaa rupiliskon elämään kirkasvetisessä lammessa Joensuun lähimaastossa.

Saimaannorppa.

Norppalive käynnistyi jälleen – Pullervo kävi jo köllöttelemässä rantakivellä

WWF:n Norppalive käynnistettiin kuudetta kertaa. Suorassa lähetyksssä voi seurata saimaannorppien elämää rantakivikossa, jossa ne vaihtavat talvikarvansa pois.

Hallitusviisikko tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

Keskiviikko 28.4.2021 (radio)

Hallituspuolueiden riidat on sovittu. Latviassa kuoli 8 ihmistä tulipalossa. Liikenneturva varoittaa hirvikolareista. Sää on viileää.

Susi Ähtärin eläinpuistossa

"A touching, amazing moment": Wolf sighted in Helsinki and Espoo

Experts said it was likely a young lone wolf that strayed into an urban area while seeking a territory of its own.

Susi Ähtärin eläinpuistossa

Lapsiperhe kohtasi suden Espoossa: "Se oli todella koskettava hetki" – katso lukijan video sudesta Helsingissä

Espoolainen lapsiperhe pääsi seuraamaan sutta lähietäisyydeltä.

Saukko

Luonnonvaraisia eläimiä pelastava yhdistys pääsi heti tositoimiin – Kajaanissa on saukko, jolla on suupielessä uistin

Kajaanissa autetaan luonnonvaraisia villieläimiä, jotka ovat esimerkiksi ihmisen toiminnan vuoksi vammautuneet.

Läheltä

Korkeasaaren eläintarhan villieläinsairaalan vuosi oli kiireinen

Jotkut lajit onnistuivat lisääntymään Korkeasaaressa ensimmäistä kertaa.

Joutsen ja sorsia rannassa.

Pelastuslaitos on saanut jo useita soittoja jäätyneistä joutsenista Etelä-Savossa – "terve lintu ei jäädy kiinni"

Jäällä olevat joutsenet voivat huilata paikoillaan tuntien ajan tai jopa yön yli.

Kiinalainen naamapalmunäätien tarhaamo lokakuussa 2020.

Kiinalaisfarmari Fanin palmunäädät tapettiin koronan takia – nyt hänellä on viesti Pekingiin: "Näitä lakeja tekevät ihmiset, jotka eivät syö villieläimiä"

Miljardien villieläinkauppa pysähtyi pandemian takia. Kasvattajat toivovat yhä, että Kiinan johto peruu kiellon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle