Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uimari Becca Meyers.

Riossa kolme kultamitalia voittanut Becca Meyers jää pois Tokiosta – kuurosokea uimari olisi joutunut lähtemään ilman avustajaansa

Uimari Becca Meyers kertoo Yhdysvaltain olympiakomitean evänneen hänen henkilökohtaisen avustajansa osallistumisen Tokion kisoihin. Hänelle vastattiin tarjolla olevan yksi avustaja 34 parauimarille.

Heidi-Maria Viitanen ja Mio hevonen

Heidi-Maria Viitanen ei kelvannut hevosalan opiskelijaksi kuuroutensa vuoksi – nyt hän avustaa kuurosokeita ratsastuksessa

Heidi-Maria Viitanen ei saanut nuorena opiskelupaikkaa Hevosopistosta. Syyksi ilmoitettiin kuurous. Ennakkoluulot eivät kuitenkaan lannistaneet häntä. Nyt intohimoinen hevosharrastaja opiskelee sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

nainen viittoo

Kuulo- ja viittomakielialan järjestöt huolissaan avustusten leikkauksista – vaarana yhteiskunnan ulkopuolelle jääminen

Järjestöt arvioivat, että leikkaukset vaikuttaisivat eniten kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointiin. 

Hämeensillan remonttityömaa

Jalankulkijat pääsevät taas kulkemaan Hämeensillan molempia puolia

Hämeensillan pohjoispuoli on saatu rakennettua uudelleen. 

Aarne seuraa peliä yhdessä tulkin kanssa.

Suomen Kuurosokeat palkitsi Ylen hyvästä palvelusta

Kuurosokeat kiittävät erityisesti virtuaaliteosta, jonka avulla pääsee eläytymään kuurosokean Aarnen kokemukseen jääkiekkopelistä. 

Oulun Kärpät kapteeni Lasse Kukkonen VR Aarne

Oulun Kärppien pelaajat laitettiin katsomaan jääkiekko-ottelua kuurosokeana: "Ei tätä osaa oikein sanoin kuvata"

Yle pyysi Kärppiä testaamaan VR-videota, joka on tehty vastaamaan kuurosokean Aarne Pirkolan maailmaa. Katso videolta pelaajien reaktiot.

Aarne Pirkola.

Aarne Pirkola näyttää tavalliselta kolmekymppiseltä, mutta kokee maailman poikkeuksellisella tavalla – kurkista hänen elämäänsä VR-teoksessa

VR-teos Aarne on intiimi matka ihmisen mieleen ja kokemuksiin. Teoksen tarkoitus on auttaa sinua asettumaan toisen ihmisen asemaan.

Milla Lindh

Kuurosokeat syyttävät viranomaisia vammaisten oikeuksien polkemisesta: "Joudun anelemaan asioita, jotka terveille ihmisille ovat itsestäänselvyyksiä"

Kela lupaa, että palautteesta ja vaaratilanteista on otettu opiksi. Tulkkipalveluiden saantia sujuvoitetaan.

Näkövammaiset saivat poikkeuksellisen tilaisuuden tutustua Hämeensillan Pirkkalaispatsaisiin

Näkövammaiselle kuuluisakin veistos on usein pelkkä möykky – Remontti pudotti Tampereen Hämeensillan patsaat kuurosokeiden ulottuville

Tampereen Hämeensillan tunnetut veistokset ovat Tampereen taidemuseon varastolla kunnostettavina.

Puoluekannatusluvut

Perjantai 10.5.2019 (tv)

Perussuomalaiset on suosituin puolue. Puhelut ja tekstiviestit halpenevat. Poliisin huumekoirat kilpailivat. Kuurosokeat tutustuivat patsaisiin Tampereella. Sää on sateista. 

Krasnyj Borin altaita joulukuussa 2017

Friday's papers: Toxic Russian waste, Kela interpreting downhill, Parliament overhaul proposal

This week's last paper review looks at articles on a hazardous waste site in St. Petersburg posing a threat to Finnish waters, dire shortfalls in language interpreting services and a report that would have Parliament revamp its whole working culture.

Suomen kuurosokeat ry:n logo

Suomen kuurosokeat ry: Luotettava tulkkauspalvelu on kuurosokean perusoikeus

Suomen kuurosokeat ry:n mukaan tulkkauspalvelun toimimattomuus aiheuttaa välitöntä syrjäytymistä.

Kelan logo ulkona toimitilan seinässä kuvattuna alaviistosta.

Järjestöt vetoavat jälleen vammaisten tulkkauspalvelun kilpailutuksen keskeyttämisen puolesta

Järjestöjen mukaan tulkkauspalveluiden kilpailutus vaarantaa toteutuessaan tulkkauspalvelut ja ajaa alalla työskentelevien työpaikat.

Kelan kyltti

Kela ilmoittaa uudistavansa tulkkauspalveluja

Kelan mukaan asiakkaalla on tammikuun alusta alkaen enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa itse tulkkauspalvelunsa järjestämiseen

Lakimies Jukka Kumpuvuori.

Asiantuntija Kelan tulkkauspalvelusta tehdystä syrjintäpäätöksestä – yhdenvertaisuuslaki haastaa viranomaisen harkintavallan

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan Kela on syrjinyt kuurosokeaa tulkkauspalvelun järjestämisessä. Päätös on ensimmäinen laatuaan ja sitä pidetään tärkeänä tulevien vastaavien tapausten kannalta.

Kelan logo

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta: Kela syrji kuurosokeaa tulkkauspalvelun järjestämisessä

Lautakunnan mukaan Kela tulkitsi liian tiukasti omia pätevyysvaatimuksiaan tapauksessa, jossa se ei sallinut asiakkaan käyttää tämän toivomaa tulkkia puhelintulkkaukseen.

Kuurosokea Mark Landreneu viittomassa.

Amerikkalainen kuurosokea Mark Ladreneu: Suomessa hyvät tulkkaus- ja kuljetuspalvelut

Amerikkalainen kuurosokea Mark Landreneau on Suomessa kuuden viikon vierailulla tutustumassa suomalaiseen yhteiskuntaan ja elämään. Pitkään kuurosokeiden edunvalvontaa tehnyt Mark kerää matkallaan ideoita kotiinviemisiksi.

Peruskiven muuraustilaisuuteen osallistujia ulkona.

Kuurosokeiden Toimintakeskus laajenee Tampereella

Keskuksen yhteyteen rakennettavan uuden asuinkiinteistön peruskivi muurattiin toukokuun lopussa.

Noora Karjalainen seisomassa ulkona.

Suomen kulttuurirahaston apurahaa viittomakieliselle leikkiteatterille

Avustusta saavat myös muutama muu viittomakieleen liittyvät hanke. Suomen kulttuurirahastao jakoi tänä vuonna apurahoina ennätykselliset 25 miljoonaa euroa.

Hilkka Hyötylä

"Vesihana saattaa unohtua päälle" – Kuurosokea pariskunta toivoo turvallista kotia

Kun ei näe eikä kuule, ei välttämättä huomaa jos vesihana jää valumaan tai hellanlevy päälle. Pää kolahtaa auki jääneisiin kaapinoviin pahastikin. Kuurosokeille rakennetaan Tampereella taloa, jonka hississä on tärinäkahva ja asunnoissa kaikki juuri niin kuin asukas haluaa.

Havainnekuva Tampereelle rakennettavasta kuurosokeiden ja kuurojen asuintalosta.

Kuurosokeat saavat uuden palvelutalon Tampereelle

Tampereen Hervantaan rakennetaan oma asuintalo kuuroille ja kuurosokeille. Perustöiden aloittaminen eli ns. alkupamaus tapahtui torstaina Tampereella. Tavoitteena on rakentaa palvelutalo, jossa huomioidaan erityisesti kuurosokeiden erityistarpeet.

Kirjan kansi: "Kuulovammaisen perheen tukena".

RAY:n avustusehdotukset julki: Kuulovammaisalalla tukien menetyksiä

Raha-automaattiyhdistys julkisti torstaina avustusehdotuksensa. Avustusta ehdotetaan myönnettäväksi yhteensä 315,3 miljoonaa euroa kaikkiaan 824:lle järjestölle. Kuulovammaisalan järjestöt ovat saamassa saman verran tai vähemmän rahoitusta kuin mihin ne ovat varautuneet.

Signmark haluaa viittomakielisille tasa-arvoisen aseman

Kuuroille korville

Kuuron ja kuurosokean on vaikea päästä opiskelemaan tai työllistyä. Miksi näin on yhä? Tarinansa kertovat kuurosokea äiti Veera, räppäri Signmark ja paikkaansa etsivä Sami. Yle TV2 to 30.4.2015

Valtio myy arvokiinteistön osoitteesta Uudenmaankatu 1-5.

Tämän upean talon valtio myy Helsingin keskustasta 26 miljoonalla

Erottajalla sijaitsevan, uusrenessanssista tyylisuuntausta edustava talon on suunnitellut arkkitehti Theodor Höijer, joka suunnitteli muun muassa taidemuseo Ateneumin.

Juha Sarkkola ja Riitta Lahtinen esittelevät kolmiulotteista tapaa kuvailla. Russ Palmer keskellä.

Kuurosokea Russ Palmer laulaa ja soittaa – kosketus tärkeä viestintämuoto

Lääketieteellinen nykytekniikka ja kosketus ovat rikastuttaneet suuresti sympaattisen Russ Palmerin elämää. Mies opiskellut itsensä musiikkiterapeutiksi ja esittää omaa musiikkiaan lierihattu päässä. Nyt hän esiintyy Joensuussa Parafest-tapahtumassa.

Induktiosilmukka

Asennemuutos voisi parantaa kuulovammaisen kuulemista

Suomen Kuurosokeat ry:n puheenjohtaja muistuttaa, että julkisissa tiloissa olevia induktiosilmukoita tulisi huoltaa. Ongelmallista on myös se, että esimerkiksi moni pappi vierastaa mikrofonin käyttöä ja näin ollen kirkon toimivastakaan induktiosilmukkajärjestelmästä ei ole kuulovammaiselle apua.

Kuntoutukseen pääsy liian vaikeaa – järjestelmä turhan monimutkainen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestön SOSTEn pääsihteerin mukaan on kohtuutonta, että ihmiset, jotka eivät ole normaalisti toimintakykyisiä joutuvat ottamaan selvää sekavasta kuntoutusjärjestelmästä.

Juhlaväkeä istumassa kuurosokeiden toimintakeskuksessa Tampereella.

Kuurosokeiden palvelukeskus Tampereella täytti 30 vuotta

Hervannassa sijaitseva kuurosokeiden toimintakeskus rakennettiin 30 vuotta sitten. Pyöreitä vuosia juhlittiin keskuksella järjestetyssä tilaisuudessa, johon kokoontui suuri joukko kuurosokeita sekä heidän omaisiaan sekä kuurosokeiden parissa työskenteleviä.

Kuurosokeat Eddy ja Marc Verbessem istumassa puiston penkillä.

Suomen kuurosokeat: Belgian ei olisi pitänyt myöntää lupaa eutanasiaan

Suomen Kuurosokeat ry tuomitsee Belgiassa joulukuussa kahdelle kuurolle miehelle annetun luvan armokuolemaan. Syntymäkuurot miehet saivat luvan eutanasiaan sen perusteella, että he olivat sokeutumassa. Järjestön mukaan miehille olisi pitänyt tarjota armokuoleman sijaan kuntoutusta.

Järjestöt: Kuntien takaisinsoittopalvelu hankaloittaa kuulovammaisten asioimista

Sosiaali- ja terveyspalveluiden takaisinsoittopalvelu asettaa kuulovammaiset epätasa-arvoiseen asemaan, väittävät kuulovammaisjärjestöt.

Epäonniset kuusivarkaat tekivät hyvääkin

Jos ostat tämänvuotisen joulukuusen Tampereen seudulla Lions-väeltä, saatat saada melkein varastetun kuusen. Hyväntekeväisyyttä varten myytävät kuuset kaatoi Helsingin seudulta tullut varasjoukko, joka jäi verekseltään kiinni aktiivisen kyläläisen ansiosta Väärinmajassa Ruovedellä.

Sokea mies käyttää tietokonetta

Kuurosokeakin käyttää kännykkää

Kuurosokeiden elämänlaadun parantamiseksi haetaan uusia ratkaisuja. Käynnissä ovat korva- ja silmäsairauksien kantasolututkimukset, ja myös uudet tekniset apuvälineet yleistyvät.

Kauko Kortelaisen Ystävyys-niminen veistos.

Kuurosokeiden veistospalkinto Juukaan: "Veistosta mukava koskea"

Suomen Kuurosokeat ry:n Koskettavin veistos -palkinnon on voittanut juukalaisen Kauko Kortelaisen veistos Ystävyys. Lepästä tehty veistos oli palkinnon valitsijan Rauli Jalon mielestä materiaaliltaan miellyttävä ja mukava koskea. Ystävyys-veistos kuvaa kahta syleilevää hyljettä.

Terhi Rissanen seisomassa käytävällä.

Tulkit haluavat suojata ammattinimikkeensä

Puhuttujen kielten ja viittomakielen sekä puhevammaisten tulkit aikovat hakea ammattinimikkeensä suojaamista. Tulkkausalan järjestöt sopivat asiasta tiistaina Helsingissä pidetyssä paneelissa. Tulkkeja hiertää se, että nyt kuka tahansa voi toimia tulkkina.

Riku Virtanen lähikuvassa.

Kuurosokealle Riku Virtaselle merkittävä kansainvälinen palkinto

Kansainvälinen nuorkauppakamarijärjestö JCI on nimennyt kuurosokean Riku Virtasen yhdeksi maailman kymmenestä merkittävästä nuoresta vuonna 2011. Riku Virtanen sai tunnustuksen vammaisten ihmisoikeuksien edistämisestä.

Kuva Åvikin aulasta 70-luvulta.

Maamme vanhin kuulovammaisten palvelukeskus täytti sata vuotta

Maamme vanhin kuulovammaisille ikäihmisille tarkoitettu palvelukeskus Åvik on viettänyt satavuotisjuhlaan Hyvinkäällä. Kuurot ja kuurosokeat saavat Åvikista niin asumispalvelut, hoidon kuin samankielistä seuraakin.

kuurosokeita pöydän ääressä verannalla

Kuurosokeat valtasivat Tuusulan

Suomessa on tällä viikolla pidetty lukuisia kansainvälisiä tapahtumia. Muun muassa Turussa kuulovammaisten lasten kansainvälinen perheleiri ja Tuusulassa Euroopan kuurosokeiden iso tapaaminen. Noin 200 hengen ryhmä kuurosokeita, avustajia ja tulkkeja tutustuivat suomalaiseen kulttuuriin.

RAY:n lippuja tuulessa

Järjestöjen välinen yhteistyö nousi esille RAY:n seminaarissa

Raha-automaattiyhdistys järjesti viime viikolla aistivammajärjestöjen alueellisen toiminnan seminaarin, jonka tarkoituksena oli tutkailla aistivammakentän toiminnan tulevaisuuden näkymiä ja hahmottaa tämän hetkistä tilannetta. RAY halusi kiinnittää huomiota erityisesti alueellisen ja paikallisen toiminnan tuloksellisuuden kehittämiseen.

Kaksi ihmistä pöydän ääressä.

Nuorkauppakamarit ry palkitsi nuoria menestyjiä

Suomen Nuorkauppakamarit ry palkitsi lauantaina Nuori Menestyjä -gaalassa kolme vuoden 2011 nuorta menestyjää. Palkitut ovat maailman ainoa kuurosokea juristi Riku Virtanen, akatemiatutkija Miia Kivipelto ja tohtori Antti Pulkkinen.

Eija Vilpas ja Suomen kuurosokeat ry:n logo.

Eija Vilpas halaa kuurosokeiden puolesta

Suomen kuurosokeat viettää 40-toimintansa juhlavuotta. Juhlavuoden teemana on kosketus ja halaus. Avuksi teeman levittämiseen kuurosokeat ovat saaneet näyttelijä Eija Vilppaan.

Usher tuli taloon -kirja laukussa.

Uutuuskirja esittelee kattavasti kuurosokeutta aiheuttavan sairauden

Kuurosokeutta aiheuttavasta Usherin syndroomasta on julkaistu ensimmäinen kattava kirja. Teos tarjoaa tietoa, mutta ennen kaikkea kuurosokeiden omia kokemuksia. Kirja on osa Suomen Kuurosokeat ry:n 40-vuotisjuhlaa. Järjestön palvelujen piirissä on noin 800 henkilöä.

Marja Heinonen ottaa vastaan taktiilia viittomista.

Vammaisten henkilökohtaiset avustajat saivat työehtosopimuksen

Vammaisten henkilökohtaisten avustajien tueksi on saatu valtakunnallinen työehtosopimus. Alaa jo pitkään vaivannut työvoimapula johtuu suurelta osin siitä, että palkkaus on huono työn vaativuuteen nähden.

Riku Virtanen lähikuvassa.

Kuurosokea Riku Virtanen Kynnys ry:n puheenjohtajaksi

Turkulainen Riku Virtanen on valittu vammaisten kansalaisten ihmisoikeusjärjestön Kynnys ry:n puheenjohtajaksi vuodeksi 2011. Valinta tehtiin 30.10. pidetyssä syyskokouksessa Turussa.

Kelan logo.

Kela: Tulkkauspalvelut sujuvat jo melko hyvin

Kelan tulkkauspalvelut sujuvat Kelan mukaan jo melko hyvin. Syyskuun alussa Tulkkauskeskusten tietokoneohjelmistot tuottivat suuria vaikeuksia ja yhteydenpito asiakkaiden ja tulkkauskeskusten välillä takkuili. Järjestelmää luvataan kehitellä jatkuvasti, mutta asiakkailta toivotaan kärsivällisyyttä.

Kuulonäkövammaisten Kuntoutumiskeskus Kinkomaalle

Suomen Kuurosokeiden ylläpitämä Kuulonäkövammaisten Kuntoutumiskeskus siirtyy Kukkumäestä Kinkomaalle Vitapolikseen. Muutto on edessä kesäkuussa.

Taktiilista kirjoittamista

Kuurosokeat haluavat tasa-arvoista palvelua

Kuurosokeiden kohtaaminen palvelutilanteessa voi tuntua monesta hankalalta. Kuulonäkövammaiset kuitenkin toivovat, että heidät huomioitaisiin palvelutilanteessa tasa-arvoisena asiakkaana. Kommunikointitapoja on monia.

Invalidiliitto moittii tuttutaksioikeuden keskeyttämistä

Invalidiliitto on tyytymätön Seinäjoen kaupungin toimintaan ns. tuttutaksien kohdalla. Esimerkiksi kuurosokeilla ja vaikeasti puhe- ja aivovammaisilla on ollut oikeus tuttuun taksinkuljettajaan tilatessaan kyytiä itselleen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle