Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

jalkoja ringissä

Turku puuttuu häiriökäyttäytymiseen lisäämällä ammattilaisten jalkautumista lasten ja nuorten pariin

Tiimissä on kerrallaan kaksi työparia arki-iltoina ja viikonloppuisin. Kaupunki laatii keskusta-alueelle myös turvallisuussuunnitelmaa.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Unelmapuheet suistavat nuoret vuosiksi elämän välitilaan

Nuorille hehkutetaan: vain unelma kelpaa – mutta unelman jahtaaminen voi kahlita nuoren matalapalkkatöihin ilman näkymää paremmasta, pohtii Leppä.

Vanhempi konstaapeli Jani Borenius, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.

Kirveen isku keskellä päivää, yliannoskuolemia, kannabiskauppaa yläkoulussa: Lohjaa ravistelee huumeongelma, ja poliisilla on sille selitys

Länsi-Uudellamaalla Lohjan keskustassa on tapahtunut talven aikana kaksi nuoren aikuisen epäiltyä yliannoskuolemaa ja väkivaltaista, ilmeisesti huumekauppaan liittyvää välienselvittelyä.

Roope Långström istuu sellinsä sängyllä.

Roope Långström, 26, on ollut rikoksista käräjillä 146 kertaa – tällaisia ovat ihmiset Suomen pisimpien rikosrekisterien takana

Selvitimme, ketkä suomalaiset ovat saaneet eniten kutsuja käräjille rikoksistaan. Paljastui ilmiö, jonka edessä yhteiskunta näyttää olevan voimaton.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

Jyväskylän etsivän nuorisotyön asiakasmäärät Suomen korkeimpia – korona-aika on syventänyt ongelmia

Myös työn ja koulutuksen ulkouolella olevien nuorten määrä on Jyväskylässä väkilukuun suhteutettuna yksi maan korkeimmista.

Aleksi Mustaparta käy Lopen iltakoriksessa joka viikko.

Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista

Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Nuori makaa sängyssä

Tukea tarvitsevia nuoria on jäänyt huomaamatta – etsivän nuorisotyön asiantuntija: "Korona on antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua"

Ohjausta tarvitsevia nuoria ei ole välttämättä tunnistettu pandemian aikana. Etsivässä nuorisotyössä on huomattu, että digipalvelut ovat työntäneet osaa nuorista kauemmas avun piiristä.

Nostokuva

Huoli työttömyydestä hiipui, huoli eriarvoistumisesta kasvoi – katso, kannatko samoja huolia kuin muut suomalaiset

Taloustutkimuksen tuoreessa kyselyssä on selvitetty, mitkä asiat suomalaisia huolettavat. Tutkimusjohtajan mukaan kakun kasvattamista enemmän kansalaisia huolettaa kakun jakautuminen.

Pelastusarmeijan vapaaehtoinen Mira Korhonen päivystää joulupadalla tavaratalon edessä.

Mielikuva joulun överistä koko kansan kulutusjuhlasta on harhaa – tutkija: "Saattaa loppujen lopuksi olla aika pienen porukan juttu"

Joulu on vähittäiskaupalle vuoden tärkein sesonki, mutta sen merkitys on 2010-luvulla laimentunut. Ihmiset kuluttavat ympäri vuoden, mutta jouluna tietoisemmin.

Nuori nainen ja nuori mies roskaröykkiön keskellä pienessä asunnossa.

Lattiaan pinttyneitä terveyssiteitä, puoli metriä roskaa ja mädäntynyt jääkaappi – somesiivooja Auri Kananen näkee syrjäytyneiden karun todellisuuden

Somevaikuttaja Auri Kananen auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia siivoamalla heidän kotinsa ilmaiseksi. Nuorten syrjäytyminen on Suomessa todellinen ongelma, josta edes syrjäytyneen läheiset eivät usein tiedä.

Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten kaikkia harrastuksia

Soul-mies Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten ja nuorten harrastuksia lajista riippumatta

Niko Ahvonen liikkui kouluiässä epämääräisessä seurassa. Musiikki vei hänet kuitenkin kadulta treenikämpälle. Nyt hän toivoo, että nuorille tarjottaisiin mielekästä tekemistä yhdessä.

Muonion yhtenäiskoulu

Muonio sai THL:n kunniamaininnan ansiokkaasta työstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi – kiitosta tuli etenkin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä

THL:n kunnimaininnan sai kaksi kuntaa. Toinen oli metropolialueella sijaitseva 273 000 asukkaan Espoo, toinen piskuinen lappilainen 2 300 asukkaan Muonio.

Nuoren Piia Ristikankareen kuva kehyksissä piirongin päällä.

Piia Ristikankareen elämä ei ollut koskaan helppoa

Artikkeli liittyy Viimeinen johtolanka -podcastiin.

Mirkku Salo katsoo kameraa keltaisten lehtien ja koivun oksien seasta.

Mirkku Salo katkaisi perheensä huono-osaisuuden ketjun – myös Merja-äiti kertoo oman tarinansa

Huono-osaisuus voi siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Mirkku Salo katkaisi oman ketjunsa muuttamalla mahdollisimman kauaksi kotoaan ja kasvattamalla selkärangan.

Hassan Maikal

Räppäri Hassan Maikal on nähnyt, miten syrjäytyneet nuoret ajautuvat lähiöissä jengien vietäviksi: "Ainoa yhteisö, joka tukee ja ymmärtää"

Tänä syksynä rap ja jengiväkivalta on noussut otsikoihin. Kulttuurivieras, räppäri Hassan Maikalille asiassa ei ole mitään uutta. “Tähän pitää puuttua nyt. Muuten menemme samaan, mitä on tapahtunut jo Ruotsissa tai Britanniassa.”

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Asunnottomien päivät ovat luetut – vielä pitäisi tehdä jotain itse ongelmalle 

Sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio ovat päättäneet lopettaa kodittomuuden lähitulevaisuudessa. Käytännössä niin tuskin tapahtuu, kirjoittaa Salusjärvi.

Kuva Netflix-sarja Squid Gamesista.

Squid Game on synnyttänyt lyhyessä ajassa laajaa fanikulttuuria – sarjan dystopialla on kuitenkin vakava tausta

Roolipelejä, muotia, korean kielen opiskelua – Netflix-sarja Squid Gamesta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö

Maiju Laukkanen ja Rebecca Almeida osallistuivat Joensuussa syksyn ensimmäiseen Sillat-aamupalahetkeen 22. syyskuuta.

Itä-Suomen yliopisto torjuu opiskelijoiden yksinäisyyttä aamupalahetkillä

Aamupalat ovat osa hanketta, joka pyrkii ehkäisemään korona-ajan aiheuttamaa yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.

Sami Kieksi, Helsinki, 29.05.2020

"Kuplat erkanevat yhä kauemmaksi toisistaan" – Logged in -dokumenttien ohjaaja Sami Kieksi sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jaossa korostettiin koronakriisin esiintuomaa huolta nuorten hyvinvoinnista. Palkitut pyrkivät muun muassa edistämään nuorten vaikutusmahdollisuuksia ja avaamaan vuoropuhelua terveysaiheista.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Ristinummella Vaasassa torjutaan syrjäytymistä ja yksinäisyyttä – Nummen Olkkari avattiin seurakuntakeskuksessa

Nummen Olkkari on Vaasan suomalaisen seurakunnan diakoniatyön osallistavaa diakoniaa

Sanni Taskinen ja Silja Pehkonen kävelevät Lieksassa.

Nuorisotyöttömyys on sitkeä selätettävä – esimerkiksi Lieksassa on jo useita kymmeniä alle 30-vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä

Lieksa yrittää monen muun paikkakunnan tavoin saada nuorisotyöttömyyttä pienemmäksi. Kaupungin edustajien mukaan kyse ei ole koulutuksen puutteesta, vaan suurempi ongelma ovat päihteet, mielenterveysongelmat ja syrjäytymisen malli ympärillä.

älypuhelin kädessä

Korona-aika lisää digisyrjäytymisen riskiä – kuntien rahkeet eivät riitä neuvontaan, ja apua on vaikea löytää

Palvelut ovat siirtyneet kiihtyvällä tahdilla verkkoon. Syrjäytyminen uhkaa heitä, joilta digitaidot puuttuvat. Kuntiin rakennetaan neuvontaverkostoja, mutta niitä tarvitsevan on toistaiseksi hankala löytää.

Tyynelän torppa eli Tuonelan torppa Mäki-Matissa.

Saitko perinnöksi köyhyyden? Kerro meille perheesi tarina

Köyhyys ja huono-osaisuus voivat periytyä sukupolvelta toiselle. Miten ketjun voi katkaista?

Tampereen kaupungintalo

Huumeet ja sähköpotkulaudat horjuttavat tamperelaisten turvallisuudentunnetta – kyselyn mukaan kotikaupunkia pidetään kuitenkin turvallisena

Elo-syyskuussa tehtyyn kyselyyn saatiin 3313 vastausta. Tärkeänä pidettiin poliisivalvontaa sekä yleisen hyvinvoinnin parantamista.

Jouko lasioven ulkopuolella

Teini-iän teot sotkivat Joukon elämän vuosiksi – nyt 22-vuotias opiskelee ammattiin, mutta ilman tukea hän ei olisi päässyt jaloilleen

Nuorten syrjäytyminen saattaa lähteä liikkeelle harkitsemattomista teoista tai kiusaamisesta. Pahimmillaan osa nuorista ei pääse enää ulos asunnostaan. Tuorein hanke maaseudun nuorten auttamiseksi on lähtenyt liikkeelle Pohjois-Savossa.

yleiskuva

Itä-Suomen yliopistossa pyritään torjumaan opiskelijoiden yksinäisyyttä ja syrjäytymistä yhteisöllisyyden voimalla

Koronan myötä yliopisto-opiskelijoiden yksinäisyyden ja syrjäytymisen kokemukset ovat lisääntyneet myös Itä-Suomen yliopistossa. Itä-Suomen yliopistossa aloittanut Sillat-hanke edistää opiskelijoiden hyvinvointia yhteisöllisyyttä kehittämällä.

Mies halaa tytärtään

Pienituloiset elatusvelvolliset joutuvat usein ulosottokierteeseen ja syrjäytyvät – syinä sosiaaliturvan ja verotuksen epäkohdat, kertoo tuore selvitys

Elatusvelvollisten asema sosiaaliturvassa ja verotuksessa on heikko. Keskeisimmät ongelmat liittyvät lapsilisiin, työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen. Elatusvelvollisuusvähennyksen maksimimäärän pitäminen ennallaan yli 30 vuotta on skandaali, sanoo tutkija.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Rakkaus käy kukkarolle

Vaatii pokkaa ilmoittaa, että meidän perhe nukkuu sitten autossa hääpaikan pihalla. Moni sanoo mieluummin, että ei ikävä kyllä pääse tulemaan, kirjoittaa Viitala.

Anonyymeja 7.-luokkalaisia poikia istumassa Lauritsalan koulun käytävällä.

Asenne ry tekee vauhdikkaasti hyväntekeväisyystyötä

Asenne ry on keväästä asti remontoinut tyhjilleen jäänyttä huoltoasemaa Forssassa nuorten kokoontumispaikaksi. Yhdistys on myös esimerkiksi palkannut paikallisia muusikoita antamaan nuorille musiikkitunteja.

Mari Ohisalo.

Sisäministeri Ohisalo puukkoa kantaville nuorille: Väkivalta ei ole ratkaisu – nuorten palveluihin jopa satoja miljoonia lisää rahaa

Helsingissä alaikäisten yleistynyt vakava väkivalta kertoo sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan osattomuudesta, jota koronakriisi on pahentanut. Ohisalon mukaan nuorten palveluihin on harkinnassa kymmenien tai jopa satojen miljoonien eurojen lisärahoitus.

Valtioneuvoston rakennus snellmaninkatu1

Kaksi kolmesta luottaa valtionhallintoon, kertoo OECD-kysely

Maaseudulla asuvien ja vähätuloisten asenne instituutioita kohtaan on keskimääräistä epäluuloisempi.

Nuori henkilö kiipeää portaita.

Siilinjärvi suunnittelee mittavaa nuorten työllisyys- ja koulutushanketta Helsingin diakonissalaitoksen kanssa

Nuorille tarjottaisiin matalan kynnyksen palveluja muun muassa asumisen ja terveyden edistämiseksi.

Oppilaita koululuokassa.

Olisiko kesäkoulusta apua etäkoulussa syrjäytyneiden ja koulupudokkaiden kiinniottamisessa? Pedersöressä Pohjanmaalla mietitään oppilaille kesäohjelmaa

Pedersören lisäksi myös vaasalaiskoulussa on väläytetty ajatusta kesäopinnoista osalle oppilaita. OAJ muistuttaa, että kesätoiminnan tulee olla vapaaehtoista oppilaille ja opettajille – ja kaikilla on oikeus kesän lepoon.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Olisin kuollut, jos en olisi lähtenyt

Olen julkisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja mutta itse siirryin yksityiselle, kirjoittaa Auli Viitala.

Pahvihahmoja Ikaalisten kirkossa.

Pahvihahmot täyttävät Ikaalisten kirkon penkit koronarajoitusten ajan – katso video

Syrjäytyneet ikäihmiset ovat Yhteisvastuukeräyksen tämän vuoden kohderyhmä.

Mopon eturengas pimeässä.

Tampereen Tesomalle suunnitellaan nuorten mopopajaa

Toiminnasta olisi huvia ja hyötyä nuorille, mutta sillä olisi merkitystä myös syrjäytymisen ennaltaehkäisylle.

Petteri Ylösmäki Forssan ammatti-instituutissa.

Syrjäytymisen kanssa taistellut Petteri Ylösmäki, 21, uskoo: oppivelvollisuuden piteneminen vähentää pudokkaiden määrä

Nuoria neuvovassa Ohjaamossa pelätään, että oppivelvollisuuden piteneminen kaataa ongelmia heidän syliinsä.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.

Sosiaalityön ammattilaiset älähtivät: Kela heikentää vaikeassa asemassa olevien asemaa eikä näe parhainta tapaa auttaa

Sosiaalityön ammattilaisjärjestön mukaan perustuen saajia pompotellaan luukulta toiselle.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Ylen Sisäilmaa on täyttä totta

Jos pitää Sisäilmaa-sarjaa parodiana, ei tunne työkkärin todellisuutta, kirjoittaa Auli Viitala, syrjäytynyt, joka roikkuu uhallaankin mukana menossa.

Janette Heinä ja Sofia Varjolahti

Nuorten hätä on kasvanut avunantokykyä suuremmaksi – Sekasin-chatin päivystäjä: "Mietin huolestuneena että kuka näitä kaikkia nuoria ehtisi auttamaan"

Sekasin-chattiin tuli viime vuonna 170 000 yhteydenottoa ja vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

Tuhansilla nuorilla jopa viikkojen poissaoloja koulusta ilman huomiota

Nuori voi olla koulusta pois jopa kolme viikkoa ennen kuin kukaan puuttuu asiaan – Siirin pelasti nuorisokodin johtaja, Faruq jäi tyhjän päälle

Nuorten luvattomista poissaoloista tiedetään vähän ja suhtautuminen niihin on kouluissa kirjavaa.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Uudenvuoden klassikko Pieni tulitikkutyttö

Ensi yönä pieni tulitikkutyttö paleltuu taas. Mahtaako kukaan samastua tähän köyhän prototyyppiin, pohtii Auli Viitala.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen seisoo mökin edessä.

Kirkkoherra Kimmo Reinikainen: "He, jotka ovat olleet yksin, ovat nyt vielä enemmän yksin."

Korona-aikana yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet yhteiskunnassa. 

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle