Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yökoriksen ohjaajat ja Luostarinvuoren koulun uutisluokkalaiset koriskentällä.

”Autamme nuoria, mutta tärkeintä on, että treeneistä löytää ystäviä”, sanoo nuorisotyöntekijä Moha Siwash

Yökoriksessa uskotaan siihen, että urheilu kohottaa nuoren itsetuntoa, opettaa toimimaan porukassa ja tuo elämään läsnäolevan aikuisen.

Anonyymit henkilöt kävelevät Helsingin rautatieasemalla.

Pienituloiset ja vähävaraiset voivat hakea sosiaalista luottoa elokuusta alkaen – Päijät-Hämeessä painopisteinä varhainen puuttuminen ja ylivelkaantumisen ehkäiseminen

Lahdessa sosiaalista luottoa oli tarjolla vuoteen 2019 asti. Nyt palvelu tuodaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle.

Ulkomaalaiset opiskelijat pelaavat lautapeliä Olkkari-toiminnassa.

SPR jalkautui Turun ylioppilaskylään aktivoimaan yksinäisyydestä kärsiviä opiskelijoita

Toiminnan kautta nuorille on kehittynyt myös keskinäinen turvaverkko, josta he saavat tukea ja apua.

Kaksi hahmoa kävlee alas alikulkutunneliin.

Osa nuorista kantaa asetta taskussaan, mutta tutkijan mielestä Suomi ei ole joutunut katujen jengiytymisessä ”Ruotsin tielle”

Kriminologian ja oikeuspolitiikan tutkija Markus Kaakinen Helsingin yliopistosta sanoo, että katujen turvallisuus ei ole isossa kuvassa romahtanut.

Graafi viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tuloksista: Kok. 19,8 %; PS 19,5 ja SDP 18,7 %.

Torstai 30.3.2023 (tv)

Puoluekannatus. Nuorten syrjäytyminen. Siivoojien työriira. Sääennuste.

Tea Korhonen, työllisyys, työnhaku, nuoret, turku,  työharjoittelu ,  perhekuntoutuskeskus lauste, telakka.

Suomessa on kymmeniätuhansia nuoria työn ja koulutuksen ulkopuolella – yksi heistä oli Tea Korhonen: ”Ei ollut motivaatiota tehdä mitään”

Työn ja koulutuksen ulkopuolella on 87 000 nuorta, joista osa on vaarassa syrjäytyä. Tea Korhonen jäi ammattikoulun tunneilta kotiin nukkumaan kunnes sai vauhtia nuorten työpajasta.

Ylen kolumnisti Adina Nivukoski studiokuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Sanotaan, että nuoret kyllä pärjäävät, heillä on ystävät – entäs ne nuoret, joilla ei ole?

Tärkeä osa nuorten epävirallista sosiaaliturvaa ovat ystävät. Yhteiskunta ei tunnista tilannetta, vaikka sälyttää samalla osan hyvinvointipalveluista saman tukiverkon varaan.

Helsingin Myllypuron elintarvikejakelussa jonottavia ihmisiä

Poverty, marginalisation risks rising in Finland

Around 75 percent of households in Finland would be able to pay unexpected expenses, while 25 percent would not, Statistics Finland reports.

Auton valot pimeällä Elielinaukiolla.

Nuori pääsee pois jengistä, jos saa toisen yhteisön tilalle

Katujengiin päätyvä nuori on yleensä jäänyt vaille tukea esimerkiksi tunteiden käsittelemiseen tai koulunkäyntiin. Nuori tarvitsee rikollisporukan tilalle uuden yhteisön.

Helsingin rautatieasema.

Katuväkivalta näyttää lisääntyneen, mutta jengien osuus kaikista rikoksista on pieni – 9 kysymystä ja vastausta katujengeistä

Rangaistusten koventaminen vaikuttaa yksinkertaiselta ratkaisulta, mutta asiantuntijoiden mukaan huomio keskustelussa pitäisi kääntää ennaltaehkäisyyn.

Nuori asunnoton.

Savonlinnassa on eniten ihmisiä ilman kotia Etelä-Savon alueella

Savonlinnassa on enemmän asunnottomia kuin esimerkiksi Mikkelissä. Huolestuttavaa on, että etenkin nuorten asunnottomuus on lisääntynyt valtakunnallisesti.

Grafiikka näyttää, kuinka muita työelämän ulkopuolella olevia on enemmän, noin 141 000 henkilöä, kuin pitkäaikaisyöttömiä, joita on noin 91 000 henkilöä.

Katso kartasta, kuinka paljon kunnassasi on ”kadonneita” – työelämästä on kateissa ihmisiä varsinkin suurissa kaupungeissa

Työelämästä on kadonnut 140 000 työikäistä. Heistä puolet asuu suurimmissa kaupungissa, pääkaupunkiseudulta heitä löytyy 41 000.

Syrjäytynyt nuori,  Vamos,  Helsinki,  nuorten mielenterveysongelmat,  koulukiusaaminen,  itsetuho.   Helsingin diakonissalaitos,  Erhan Daler.

Erhan Daler ei juuri liikkunut huoneestaan kahdeksaan vuoteen – mitä tiedetään 140 000 suomalaisesta, jotka ovat kateissa työelämästä?

Suomessa on yli 140 000 työikäistä henkilöä, jotka eivät ole töissä, työttöminä tai opiskelemassa. Joukossa on syrjään jääneitä nuoria. Kiusaamisen takia vuosiksi kotiin hautautunut Erhan Daler auttaa nyt muita.

Partasuinen, silmälasipäinen, tummaan huppariin pukeutunut mies seisoo kädet puuskassa seinään nojaten ja katsoo kameraaan.

Historian opettaja Juho-Kustaa Mäkinen, 27, paljasti olevansa ”entinen incel” – näin hänen naisvihansa sammui

Juho-Kustaa Mäkisen mielestä incel-ajattelua ymmärretään liian kapeasti. Ilmiössä ei pohjimmiltaan ole kyse naisvihasta, vaan yksinäisyydestä, hän sanoo.

Kartta Tukholman alueen räjähdyksistä ja ammuskeluista alkuvuonna 2023. Lähde: Dagens Nyheter, Ruotsin poliisi.

Rikollisjengit käyttävät teinejä lapsisotilaina – kartta paljastaa Tukholman alkuvuoden väkivallantekojen määrän

Jopa 13–14-vuotiaat kantavat ampuma-aseita, ja teini-ikäiset syyllistyvät murhiin. Rikollisjengiin kuuluminen on trendikästä, sanoo aihetta tutkinut toimittaja.

Lahtelainen Seemi Heikkinen Liipolan monitoimitalon aulassa.

Riihimäki saa uuden Icehearts-joukkueen – Seemi Heikkinen, 19: ”Olin vähän semmoinen erityisapua tarvitseva kaveri”

Nuorisotyötä tekevä Icehearts-järjestö hakee työntekijää Riihimäelle. Lahdessa joukkueisiin tulijoita on paljon enemmän kuin voidaan ottaa.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Työkaverit opettivat minulle vartijan työn

Vartijan työt oppii osana työporukkaa. Näyttää että turvallisuusala on paikoin kasvanut täysin kieroon, kirjoittaa Salusjärvi.

Rivi värikkäitä lasten reppuja on aseteltu lähelle seinää.

Avi myönsi Satakunnan kunnille lähes neljännesmiljoonan nuorison hyvinvointiin – Eurajoella suuri huoli yläkoululaisten voinnista

Seitsemän kunnan joukosta suurimman avustussumman saivat Eurajoen kunta ja Kankaanpään kaupunki.

Kaksi lasta kuvattuna ylhäältäpäin täyttämässä tehtäviä päiväkodissa.

Jo reilun kymmenen vuotta käytössä ollut voimaperheet-menetelmä käyttöön myös Pohjanmaan hyvinvointialueella – hankkeella suuri vaikutus syrjäytymiseen ja ongelmatilaiden ennaltaehkäisyyn

Kutsu tai osallistuminen ohjelmaan ei merkitse sitä, että lapsella olisi käytöshäiriö. Ohjelman tavoitteena on vaikuttaa ennaltaehkäisevästi käytöksen häiriöihin.

Oppilaiden kenkiä koulun lattialla.

Turun NMKY kerää tietoa katujengitoiminnasta ja kehittää työtapoja ongelman ratkaisemiseksi

Tarkoituksena on jalkautua ja kohdata sekä tukea ja ohjata niitä nuoria, jotka oireilevat väkivaltaisella käytöksellä ja häiriökäyttäytymisellä.

Koulusaliissa istuu iso määrä ihmisiä yleisönä.

Huoltajilla on huutava tarve saada tietoa nuorten päihteidenkäytöstä – Lahden kaupungin jättimäinen vanhempainilta veti paikalle satoja

Lahden kaupungin järjestämään vanhempainiltaan ilmoittautui yli 500 huoltajaa. Vanhemmat halusivat tietää muun muassa, miten päihteitä käyttävää nuorta autetaan.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

Syksyn ruskaisilla lehdillä maahan on kirjoitettu sana koti

Oulussa on löydetty koti lähes 120 asunnottomalle kahden vuoden aikana

Asunnottomia auttanut Aste-hanke esittäytyy Oulun Rotuaarilla Asunnottomien yön tapahtumassa tänään maanantaina 17. lokakuuta. Tapahtuma alkaa kello 14.

Jonne Willadsen aka Linkki räppää mikille.

”Saan avattua ikään kuin siivet mikrofonin edessä”, sanoo 28-vuotias Jonne Willadsen – rap-musiikin tekemisellä torjutaan elämän vaikeuksia

Kriminaalihuollon tukisäätiön nuorten toiminnan studiolla on ollut mahdollisuus saada ohjausta rap-musiikin tekemiseen ja yksilöllistä tukea kuntoutumiseen. Säätiön mukaan tulijoita olisi enemmän kuin on voitu ottaa.

Rovaniemellä asuva Antti Mäenpää on entinen asunnoton.

Talvesta tulossa poikkeuksellisen kova asunnottomille – ”Jokaisella pitää olla asunto”, sanoo metsissä ja tunneleissa asunut Antti Mäenpää

YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä maanantaina vietetään Suomessa valtakunnallista asunnottomien päivää. Rovaniemellä tapahtuma järjestettiin jo perjantaina.

Ohisalo: Asunnottomuus poliitikkojen vastuulla.

Kodittomuus vähentyy, mutta ei poistu – hallituksen tavoite asunnottomuuden puolittamisesta ei näytä täyttyvän

Diakonissalaitos: Kaduilla näkyy merkkejä nuorten asunnottomien ongelmien kärjistymisestä viime aikoina.

Poistuvan tuotteen -30% hintalappu.

Suomi haluaa 100 000 ihmistä pois köyhyyden ja syrjäytymisen riskistä – ministeri Sarkkinen: "Työ ei automaattisesti nosta ihmistä köyhyydestä"

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään toimenpideohjelman köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien ihmisten määrän vähentämiseksi.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Lapsen ja nuoren liuku poispäin yhteiskunnasta voi alkaa hyvin pienistä asioista

Päihdenuoret eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa apua.

Läheltä

Tampereen sosiaalinen luototus katkolla: päätös tulevaisuudesta hyvinvointialueen käsissä

Kaupunki on järjestänyt välttämättömiä luottoja niille, jotka eivät muutoin lainaa saa. Toiminta siirtyy kuitenkin hyvinvointialueille.

Kolme henkilöä seisoo seinämaalauksen edessä Joensuun Nuorisovertaalla.

Joensuussa nuorisotyöntekijät jalkautuvat nyt myös kouluille – tavoitteena kohdata nuoret heidän omassa ympäristössään ilman kiirettä

Joensuun Nuorisoverstas aloitti elokuun alussa reilun vuoden mittaisen hankkeen, jolla etsitään hyviä käytäntöjä koulujen ja asuntoloiden arkeen ja nuorten vapaa-aikaan. Tavoitteena on löytää yksin jääneet nuoret ja pistää stoppi syrjäytymiselle.

jalkoja ringissä

Nuorisovaltuusto herättelee Tampereen päättäjiä: Lisää panostuksia nuorten asioihin

Tampereella asuu noin 86 000 alle 29-vuotiasta lasta ja nuorta.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Suvaitaan virheitä – ei toisiamme

On aika unohtaa toistemme suvaitseminen. Sen sijaan tarvitsemme virheiden suvaitsemista. Käsi ylös uuden oppimisen merkiksi, Rask kannustaa.

Helsingin uudenmaankatu Sinebrychoffin puiston suunnasta kuvattuna.

Itä koetaan turvattomimmaksi asuinalueeksi Helsingissä – alueiden välillä on edelleen suuria eroja

Joillakin alueilla joka kolmas kokee turvattomuutta viikonloppuiltaisin, kun taas taas toisilla ainoastaan kolmisen prosenttia vastaajista ilmoittaa näin.

Aisha Nasir ja Hounija Randar

Nuorisotalot tyhjenivät koronan aikana, ja se huolestuttaa nyt ammattilaisia – pelko: Nuoret saattavat passivoitua vuosikausiksi kotiinsa

Helsingissä on jouduttu markkinoimaan nuorisotaloja uusille sukupolville, koska koronan jälkeen tilojen käyttö on jäänyt pieneksi. Nuorisotyön johtaja kuitenkin uskoo, että tilanne tasaantuu ajan myötä.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

jalkoja ringissä

Turku puuttuu häiriökäyttäytymiseen lisäämällä ammattilaisten jalkautumista lasten ja nuorten pariin

Tiimissä on kerrallaan kaksi työparia arki-iltoina ja viikonloppuisin. Kaupunki laatii keskusta-alueelle myös turvallisuussuunnitelmaa.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Unelmapuheet suistavat nuoret vuosiksi elämän välitilaan

Nuorille hehkutetaan: vain unelma kelpaa – mutta unelman jahtaaminen voi kahlita nuoren matalapalkkatöihin ilman näkymää paremmasta, pohtii Leppä.

Vanhempi konstaapeli Jani Borenius, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.

Kirveen isku keskellä päivää, yliannoskuolemia, kannabiskauppaa yläkoulussa: Lohjaa ravistelee huumeongelma, ja poliisilla on sille selitys

Länsi-Uudellamaalla Lohjan keskustassa on tapahtunut talven aikana kaksi nuoren aikuisen epäiltyä yliannoskuolemaa ja väkivaltaista, ilmeisesti huumekauppaan liittyvää välienselvittelyä.

Roope Långström istuu sellinsä sängyllä.

Roope Långström, 26, on ollut rikoksista käräjillä 146 kertaa – tällaisia ovat ihmiset Suomen pisimpien rikosrekisterien takana

Selvitimme, ketkä suomalaiset ovat saaneet eniten kutsuja käräjille rikoksistaan. Paljastui ilmiö, jonka edessä yhteiskunta näyttää olevan voimaton.

Nuoret hengailee kauppakeskuksessa

Jyväskylän etsivän nuorisotyön asiakasmäärät Suomen korkeimpia – korona-aika on syventänyt ongelmia

Myös työn ja koulutuksen ulkouolella olevien nuorten määrä on Jyväskylässä väkilukuun suhteutettuna yksi maan korkeimmista.

Aleksi Mustaparta käy Lopen iltakoriksessa joka viikko.

Pikkukylä heräsi nuorten syrjäytymisvaaraan ja päätti kokeilla yksinkertaista keinoa: nyt Aleksi Mustaparta pelaa torstaisin iltakorista

Neljäsosa nuorista kokee, etteivät he kuulu itselleen tärkeään ryhmään. Joka kymmenes on ilman läheistä ystävää. Lopen Läyliäisissä iltakoris on keino lisätä nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kaksi naista maskit naamalla.

Sosiaalipäivystäjä näkee työssään äkilliset kriisit ja ongelmien kasautumisen seuraukset – huoli aikuisten ja nuorten syrjäytymisestä kasvaa

Viime aikoina kasvava huolenaihe ovat olleet syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Myös työikäisille tarvittaisiin monipuolisemmin palveluja. Vaalichatissa pohditaan, miten heikommista pidetään huolta.

Nuori makaa sängyssä

Tukea tarvitsevia nuoria on jäänyt huomaamatta – etsivän nuorisotyön asiantuntija: "Korona on antanut luvan jäädä kotiin ja bunkkeroitua"

Ohjausta tarvitsevia nuoria ei ole välttämättä tunnistettu pandemian aikana. Etsivässä nuorisotyössä on huomattu, että digipalvelut ovat työntäneet osaa nuorista kauemmas avun piiristä.

Nostokuva

Huoli työttömyydestä hiipui, huoli eriarvoistumisesta kasvoi – katso, kannatko samoja huolia kuin muut suomalaiset

Taloustutkimuksen tuoreessa kyselyssä on selvitetty, mitkä asiat suomalaisia huolettavat. Tutkimusjohtajan mukaan kakun kasvattamista enemmän kansalaisia huolettaa kakun jakautuminen.

Pelastusarmeijan vapaaehtoinen Mira Korhonen päivystää joulupadalla tavaratalon edessä.

Mielikuva joulun överistä koko kansan kulutusjuhlasta on harhaa – tutkija: "Saattaa loppujen lopuksi olla aika pienen porukan juttu"

Joulu on vähittäiskaupalle vuoden tärkein sesonki, mutta sen merkitys on 2010-luvulla laimentunut. Ihmiset kuluttavat ympäri vuoden, mutta jouluna tietoisemmin.

Nuori nainen ja nuori mies roskaröykkiön keskellä pienessä asunnossa.

Lattiaan pinttyneitä terveyssiteitä, puoli metriä roskaa ja mädäntynyt jääkaappi – somesiivooja Auri Kananen näkee syrjäytyneiden karun todellisuuden

Somevaikuttaja Auri Kananen auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia siivoamalla heidän kotinsa ilmaiseksi. Nuorten syrjäytyminen on Suomessa todellinen ongelma, josta edes syrjäytyneen läheiset eivät usein tiedä.

Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten kaikkia harrastuksia

Soul-mies Niko Ahvonen valitsi nuorena musiikin, nyt hän kannustaa tukemaan lasten ja nuorten harrastuksia lajista riippumatta

Niko Ahvonen liikkui kouluiässä epämääräisessä seurassa. Musiikki vei hänet kuitenkin kadulta treenikämpälle. Nyt hän toivoo, että nuorille tarjottaisiin mielekästä tekemistä yhdessä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle