Uusimmat artikkelit
Sodankylän elokuvajuhlien päävieraiksi Sergei Loznitsa, Arturo Ripstein, Mary Sweeney ja Emmanuel Mouret
Sodankylän elokuvajuhlien kansainvälisiksi vieraiksi saapuvat dokumentaristi ukrainalainen Sergei Loznitsa, meksikolainen ohjaaja Arturo Ripstein ja käsikirjoittaja Paz Alicia Garciadiego.
Keskipohjalaisen maatalouden EU-vuosista julki dokumenttielokuva – kuvaus alan menestyksestä ja menetyksistä
Kaksituntinen dokumentti löytyy toistaiseksi vain MTK Keski-Pohjanmaan Youtube-kanavalta.
Emmi Nuorgamin kolumni: Suomesta ei saa tulla maa, jossa ihmisoikeudet ottavat askeleita taaksepäin
Yhdysvaltojen vähemmistöjä koskevat kulttuurisodat yritetään väkisin tuoda myös Suomeen, kirjoittaa Nuorgam.
Drag-lapsista kertova dokumentti vedettiin pois kulttuurifestivaalin ohjelmistosta lukuisten uhkauksien jälkeen
Helsinkiläisen kulttuurifestivaalin elokuvanäytös aiheutti kohun jo ennakkoon. Kaupunki kertoo, että uhkauksista on tällä hetkellä käynnissä poliisitutkinta.
Kun käsitetaide lähtee käsistä – eli miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa omituisen hittibändin The KLF:n opeilla
Kun teknopopduo The KLF nousi kesällä 1988 Britannian singlelistan ykköseksi, se kirjoitti opaskirjan, jonka avulla samassa tempussa onnistuisi kuka tahansa. Antti Lähde katsoi dokumenttielokuvan Who Killed the KLF? ja etsi siitä vastaavia menestysohjeita.

Ismo Alanko liikuttuu Hassisen koneesta tehdyssä dokumentissa: ”Eksoottista heittäytyä 20-vuotiaan nahkoihin”
Mika Kaurismäen ohjaama elokuva saa teatteriensi-iltansa perjantaina. Ohjaajan mukaan sukupolvikokemukseksi nousseen yhtyeen tarina ansaitsi tulla kerrotuksi dokumenttina.
Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin – dokumentti sulkee yhtyeen tarinan ehjästi
Mika Kaurismäen ohjaama rockdokumentti piirtää intensiivisen kaaren Hassisen Koneen lyhyestä, mutta sitäkin vauhdikkaammasta taipaleesta.
Kiteeläisestä musiikkielämästä dokumentti: Aika ennen ja jälkeen Nightwishin
Dokumentti kertoo Nightwishin ensimmäisinä tukijoina tunnetun muusikon Plamen Dimovin tarinaa.
Yle näyttää Oscar-gaalan suorana – kisaamassa suomalaisen osatuottama elokuva
Suomalaistekijöitä löytyy kahdesta kategoriasta. Koko kilpailun ennakkosuosikki on indie-kungfu-scifielokuva Everything Everywhere All At Once, joka on kerännyt 11 ehdokkuutta.
Kevään kovimmat uudet dokkarit Dokkarifestivaalilla!
Yle Areenassa ja Ylen tv-kanavilla matkataan ilmiöihin ja puheenaiheisiin Dokkarifestivaalilla 20.3.-2.4.2023.
Sean Pennin dokumentti Zelenskyistä kuvaa, miten sota muutti presidentin yhdessä yössä
Pennin ja Aaron Kaufmanin ohjaama dokumentti Ukrainan presidentistä ja maan tilanteesta saa ensi-iltansa tänään perjantaina Berliinin elokuvajuhlilla.
Kuolemattomia munkkeja, surun kohtaamista, nobelistin kotifilmejä, suomalaiset karaokessa – Teeman kulttuuridokumentteja keväällä 2023
Parhaita kotimaisia ja kansainvälisiä dokumenttielokuvia nähdään Teemalla torstaisin ja lauantaisin.
Irakin sodasta ja Edward Snowdenista elokuvia tehnyt Laura Poitras tietää, että häntä seurataan – "Pelottelu on myös rohkaisevaa"
Oscar-palkitun Poitrasin uusi dokumentti seuraa taiteilija Nan Goldinin taistelua isoja lääkeyrityksiä vastaan. All the Beauty and the Bloodshed sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon.
DocPoint-festivaali esittelee dokumenttien parhaimmistoa meiltä ja maailmalta – poimi vinkit
Festivaalin ohjelmistossa on muun muassa muotikimallusta, iranilaista feminismiä sekä John Websterin retrospektiivi.
Suomalaisen ympäristötaiteen edelläkävijä nousi valkokankaalle – lahtelainen dokumentti kertoo Olavi Lanusta
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari työsti taiteilijaprofessori Olavi Lanusta kertovaa elokuvaa yli kaksi vuotta. Dokumenttielokuva esittelee myös rakastetun kulttuurivaikuttajan persoonaa ja yksityiselämää.
Kaija Koo: Tinakenkäkuningatar -dokumentti on musiikintäyteinen tarina, jonka takana artisti itsekin seisoo: “Minusta se on monipuolinen ja onnistunut kokonaisuus, siitä mä tykkään”
Kaija Koo: Tinakenkäkuningatar -dokumentin musiikki täydentää elokuvan tarinaa. Elokuvassa yhdistyvät Kaija Koo -musiikki, ohjaaja Pia Asikaisen näkemykset ja säveltäjä Arttu Silvastin soundimaailma.
Kaija Koo ei halua jauhaa vanhasta avioerostaan: ”Haloo, ketä kiinnostaa! Ihmiset ajattelevat, että vieläkö se akka jaksaa puhua tuosta”
Kaija Koo toivoo, että mediaa kiinnostaisi hänen työnsä taiteilijana. Laulajan tähdittämää Tinakenkäkuningatar-dokumenttia on katsottu jo lähes 60 000 kertaa Yle Areenassa.
Sinéad O'Connor, KLF, CCR, Abba, Dinosaur Jr, K-poppia, soulia ja tietokoneita – Teeman ja Areenan musiikkidokumenttien kevät soi moniäänisenä
Miksi KLF poltti saarimökin takassa miljoona puntaa? Kuinka Abban ”tauko” sujui? Puhuvatko Dinosaur Jr:n jäsenet toisilleen lavalla? Mitä Sinéad O’Connorille tapahtui paavin kuvan repimisen jälkeen? Esittelyssä Teeman ja Areenan kevään musiikkidokumentit.
Koyaanisqatsi näytti jo 40 vuotta sitten teknologian läpäisemän maailman, jota yhä useampi haluaa paeta
Godfrey Reggion ohjaama ja Philip Glassin säveltämä Koyaanisqatsi on yhä väkevä ja kaunis audiovisuaalinen kokemus. Elokuvan viesti on vakava, mutta sen maneerinen mahtipontisuus antaa mahdollisuuden myös leikittelyyn. Antti Lähde kirjoittaa elokuvasta.
Hassisen Koneesta tekeillä olevalle elokuvalle myönnettiin tukea 35 000 euroa
Elokuvan ohjaa Mika Kaurismäki, ja se kertoo yhtyeen valmistautumisesta 40-vuotisjuhlakonserttiin.
Dokumentti näyttää, mitä oikeasti tapahtui, kun Trumpin kannattajat hyökkäsivät USA:n kongressiin
Dokumentti Hyökkäys USA:n kongressiin vie katsojan väkivaltaisten tapahtumien keskelle. Hyökkäystä tutkinut komitea suosittelee syytteiden nostamista Trumpia vastaan.
Yläasteella se räjähti käsiin, sanoo koulukiusattu – uusi kangasniemeläinen elokuva on tositarina väkivaltaisen kohtelun seurauksista
Dokumenttielokuvassa esiintyvä koulukiusattu toivoo, että kiusaamisesta suoremmin puhuminen auttaisi nuoria tajuamaan käytöksen pitkäkestoiset vaikutukset.
Brittimediassa kuhisee: odotettu Harrysta ja Meghanista kertova dokumenttielokuvien sarja viimein julki
Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin katkera taistelu Britannian kuninkaallisia sekä tiedotusvälineitä vastaan on taas ilmiliekeissä. Netflixin tänään alkanut dokumenttisarja on kuin bensaa liekkeihin.
Tulevaisuus, jota ei tullutkaan: itäsaksalainen syntetisaattori Subharchord oli aikaansa edellä, mutta historia unohti sen – nyt ihmesoitin tekee paluuta
DDR:n insinöörit rakensivat 1960-luvun alussa elektronisen soittimen, jonka piti valloittaa maailma. Toisin kävi. Jukka Mikkola perehtyi Subharchord-syntetisaattorin tarinaan ja siitä kertovaan uuteen dokumenttielokuvaan.
Vaikka Fanni Luukkosen tie vei lottajohtajasta vaietuksi persoonaksi, hänen perintönsä on tänään osa suomalaista naisjohtajuutta
Lottakenraaliksikin kutsutun sota-ajan lottajohtajan Fanni Luukkosen elämästä on valmistunut dokumenttielokuva. Elokuva kertoo Luukkosesta johtajana ja suomalaisen naisjohtajuuden vahvistajana.
Virpi Suutarin dokumenttielokuvan pääosassa ovat nuoret luonnonsuojelijat: “Itsekin nuorena pidin heitä vähän hassuina marginaalisina puunhalaajina”
Palkittu dokumentaristi Virpi Suutari on seurannut luontoaktivistien elämää ja toimintaa jo kuukausien ajan. Hänen mielestään luonnonsuojelijat ansaitsisivat kunnianpalautuksen.
Pandemian piti mullistaa musiikkibisnes, mutta palasiko kaikki lopulta ennalleen? Nuori poptähti ja rockvaarit kohtasivat eristyksen eri tavoin
Miten elektropopin nuori maailmantähti Charli XCX ja rockin kehäraakit Backstreet Girls selvisivät pandemiasta? Antti Lähde kirjoittaa kahdesta musiikkidokumentista, jotka katsovat korona-aikaa muusikon näkökulmasta, mutta vastakkaisista vinkkeleistä.

Suomalainen Vesi on elämä – Standing Rockin naiset -dokumentti herätti vastustusta ja vähättelyä, mutta tällä viikolla se on Emmy-ehdokkaana
Elokuvan tekeminen kesti kuusi vuotta, ja se on ensimmäinen suomalaisten tuottama uutis- ja dokumenttialan Emmy-palkintoehdokas. Voittaja julkistetaan torstaina New Yorkissa.
"Ei oo laitonta hakee energiaa katkeruudesta" – Viikinki-elokuva kertoo Tony Halmeen matkan koulukiusatusta kansanedustajaksi ja itsetuhoon
Viikinki on dokumenttielokuva Tony Halmeesta, koulukiusatusta pojasta, joka jäi showpainihahmonsa vangiksi, eteni eduskuntaan ääniharavana ja päätti päivänsä kesken eduskuntakauden.
Kuningatar Elisabetin elämä innosti myös elokuvien, sarjojen ja dokumenttien tekijöitä – listasimme kiinnostavimmat katsottavat
Kuningatar kielsi yhden dokumentin esittämisen, sillä se pääsi liian lähelle kuninkaallisten arkea.
Kultaisen leijonan sai dokumenttielokuva vasta toista kertaa palkinnon 90-vuotisessa historiassa
Venetsian elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinto myönnettiin Yhdysvaltain opioidiepidemiasta kertovalle dokumenttielokuvalle All the Beauty and the Bloodshed.
Jumalten keinussa: viisi vuotta Wagnerin Ringin matkassa
Marjaana Mykkäsen dokumentissa seurataan Kansallisoopperan suurtuotannon dramaattisia vaiheita viiden vuoden ajan. Anna Kelon ohjaamat oopperat valmistuvat ensin Esa-Pekka Salosen, sitten Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon.
Wilko Johnsonin jäähyväiset, The Bandin viimeinen valssi, Billie, Amy, Tina, Depeche Moden 101 ja tulevaisuus jota ei tullut – musiikkidokumentit Teemalla & Areenassa syksyllä 2022
Syksyn musiikkidokumenttien tähtiä ovat mm. Billie Holiday, Charli XCX, The Band, Depeche Mode ja historian hämärään unohtunut syntetisaattori nimeltä Subharchord. Wilko Johnsonia muistellaan joulukuussa.
Maija Isolasta kertova dokumentti sai tunnustuksen musiikistaan
Dokumenttielokuva palkittiin Gramexin ja Teoston Vuoden musiikkioivallus -tunnustuspalkinnolla keskiviikkona.
Elokuvantekijä Joonas Berghäll on Meri-Lapin vuoden seutukuntalainen
Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutuhallitus palkitsi Joonas Berghällin vuoden 2021 seutukuntalaisena Tervolan Maaseudulta Käsin -messuilla viikonloppuna.
Dokumentaristi Riikka Kaihovaara painiskeli pitkään ammatti-identiteettinsä kanssa – “En voi enää mennä piiloon journalistiroolin taakse”
Riikka Kaihovaara koki journalismin objektiivisuuden vaatimuksen raskaaksi. “Dokumentaristina saan sanoa, ja se on aika hurjaakin.”
Dokumenttielokuva seuraa nuorten elämää Imatran seudulla vuoden ajan – ohjaaja Pietu Wikström: "On tärkeää antaa nuorille ääni"
Dokumentin kuvaukset alkavat syyskuussa. Ensi-iltansa se saa vuonna 2024.
Ohjaaja pelkäsi, että Karaokeparatiisista tulee elokuva humalaisista ihmisistä laulamassa baarissa – sitten hän huomasi, että suomalaisten karaokesuhde on erityinen
Einari Paakkasen Karaokeparatiisissa lauletaan saunassa, autokorjaamossa ja karaokekilpailussa. Paakkasen mukaan laulaminen on taloudellinen keino käsitellä menetyksen tuskaa.
Nuoret lähetetään lyhyen koulutuksen jälkeen käännyttämään suomalaisia uskoonsa – uusi elokuva näyttää lähetystyön karun arjen
Tania Anderson pelkäsi lapsena mormoneita, joihin myös hänen isänsä kuului. Nyt hän seuraa ensimmäisessä dokumenttielokuvassaan amerikkalaisten mormoninuorten matkaa Suomeen, josta he eivät tiedä etukäteen mitään.
Suomalaistuottajia mukana dokumenttielokuvassa, joka nappasi Emmy-ehdokkuuden – Solar Films: “Tämä on tv-maailman Oscar-ehdokkuus”
Amerikan alkuperäiskansan naisten ja öljyputken rakentajien välisestä taistelusta kertova dokumentti kisaa Emmy-palkinnosta.
"Putin on hullu", sanoo Anna Shishova, jonka elokuva paljastaa, miten nuori tyttö ajetaan salaisen poliisin ansaan Venäjällä
Ansa Moskovassa -dokumenttielokuvassa ohjaaja näyttää, mitä Venäjällä tapahtuu. Itse hän joutui jättämään kotimaansa kun Ukrainan sota syttyi.
Glastonburyn hippihommia, rockin klassikkolevyjä, Pet Shop Boys, Depeche Mode, ilmakitarat ja interviisut: kesän musiikkidokumentit Teemalla ja Areenassa
Musiikkidokumenttien kesässä liikutaan myös festivaaleilla.
Iisalmen Poroveden neljä vuodenaikaa hurmaa maailmalla – lyhytelokuva saanut jo useita palkintoja
Pekka Honkakosken Iisalmen Porovesi -lyhytelokuva on voittanut useita palkintoja elokuvafestivaaleilla. Sitä on esitetty muun muassa New Yorkissa, Pariisissa, Milanossa ja Singaporessa.
Hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantasen urasta tehtiin dokumenttielokuva – ohjaaja: "Siiri edustaa suomalaista sisua"
Elokuva nostaa esille Rantasen roolin tasa-arvon puolustajana. Naisten hiihdon arvostus on edennyt jättiloikin Rantasen ajoista nykypäivään.
Riku Siivosen kolumni: Tarina joka meni liian pitkälle
Elämä ilman tarinoita olisi elämisen arvoinen, kirjoittaa Riku Siivonen.
Opinnäytteellään Jussi-palkinnon voittanut Emilia Hernesniemi halusi elokuvaansa aitoja tunteita: “Kaikki mitä siinä tapahtuu on totta”
Hernesniemen elokuva on ensimmäinen Jussi-palkittu opiskelijatyö. "Hei hei Tornio" kertoo elämänvaiheesta, jossa nuori on muuttamassa pois lapsuudenkodistaan.

Kotkan elokuvafestivaalin parhaana pitkänä elokuvana palkittiin Suo, joka kertoo sotatraumoista sisällissodan jälkeisessä Suomessa
Elokuva esitetään torstaina Kinopalatsissa. Näytökseen on vapaa pääsy kuten muihinkin viikon loppuun asti kestävän festivaalin näytöksiin.
Sekoittuivatko Vaasan kirkon ja Ylistaron "Komian kirkon" rakennuspiirustukset? Myös tätä kysymystä käsitellään syksyllä julkaistavassa dokumentissa
Aalto-yliopiston MeMo-instituutin tutkijat 3D-mallintavat kevään ja kesän aikana pariin otteeseen Ylistaron 170-juhlavuottaan viettävää Ylistaron kirkkoa. Mallinnus täydentää Ylistaron kirkon rakentamisesta valmisteilla olevaa dokumenttielokuvaa.
Barrikadeja rakennetaan vaikka jääkaapeista – ukrainalaiselokuvat pöyhivät sodan taustoja ja näyttävät, miten kauheuksiin myös turtuu
Yle esittää kaksi elokuvaa Krimin miehityksen ajan elämästä Itä-Ukrainassa. Molemmat on kuvattu vuosien 2014–2015 välillä, jolloin Venäjä valloitti itselleen Krimin niemimaan Ukrainalta.
Elokuvamaraton Etelä-Savon maakuntapäivän kunniaksi – filmit mikkeliläisten tekijöiden käsialaa
Paikallisten tekijöiden elokuvia näytetään elokuvateatteri Ritzissä maanantaina klo 14–20.