Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pari elokuvissa

Sodankylän elokuvajuhlien päävieraiksi Sergei Loznitsa, Arturo Ripstein, Mary Sweeney ja Emmanuel Mouret

Sodankylän elokuvajuhlien kansainvälisiksi vieraiksi saapuvat dokumentaristi ukrainalainen Sergei Loznitsa, meksikolainen ohjaaja Arturo Ripstein ja käsikirjoittaja Paz Alicia Garciadiego.

Antti Lepola äestää peltoa traktorilla Ohkolassa.

Keskipohjalaisen maatalouden EU-vuosista julki dokumenttielokuva – kuvaus alan menestyksestä ja menetyksistä

Kaksituntinen dokumentti löytyy toistaiseksi vain MTK Keski-Pohjanmaan Youtube-kanavalta.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Suomesta ei saa tulla maa, jossa ihmisoikeudet ottavat askeleita taaksepäin

Yhdysvaltojen vähemmistöjä koskevat kulttuurisodat yritetään väkisin tuoda myös Suomeen, kirjoittaa Nuorgam.

A child putting on theatre makeup.

Drag-lapsista kertova dokumentti vedettiin pois kulttuurifestivaalin ohjelmistosta lukuisten uhkauksien jälkeen

Helsinkiläisen kulttuurifestivaalin elokuvanäytös aiheutti kohun jo ennakkoon. Kaupunki kertoo, että uhkauksista on tällä hetkellä käynnissä poliisitutkinta.

Mies mustassa nahkatakissa eli The KLF:n Bill Drummond lavalla konekivääri kädessä.

Kun käsitetaide lähtee käsistä – eli miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa omituisen hittibändin The KLF:n opeilla

Kun teknopopduo The KLF nousi kesällä 1988 Britannian singlelistan ykköseksi, se kirjoitti opaskirjan, jonka avulla samassa tempussa onnistuisi kuka tahansa. Antti Lähde katsoi dokumenttielokuvan Who Killed the KLF? ja etsi siitä vastaavia menestysohjeita.

Ismo Alanko liikuttuu Hassisen koneesta tehdyssä dokumentissa: ”Eksoottista heittäytyä 20-vuotiaan nahkoihin”

Mika Kaurismäen ohjaama elokuva saa teatteriensi-iltansa perjantaina. Ohjaajan mukaan sukupolvikokemukseksi nousseen yhtyeen tarina ansaitsi tulla kerrotuksi dokumenttina.

Muusikot Hannu Porkka ja Jussi Kinnunen sekä dokumentti- ja TV-ohjaaja Antti Kuivalainen poseeraavat Hassisen Kone dokumentin julisteen äärellä.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin – dokumentti sulkee yhtyeen tarinan ehjästi

Mika Kaurismäen ohjaama rockdokumentti piirtää intensiivisen kaaren Hassisen Koneen lyhyestä, mutta sitäkin vauhdikkaammasta taipaleesta.

Plamen Dimov ja Hannu Putkuri, jotka ovat tehneet kiteeläisestä musiikkielämästä ja Nightwishistä kertovaa dokumenttia.

Kiteeläisestä musiikkielämästä dokumentti: Aika ennen ja jälkeen Nightwishin

Dokumentti kertoo Nightwishin ensimmäisinä tukijoina tunnetun muusikon Plamen Dimovin tarinaa.

Kaksi nuorta tyttöä istuu seinää vasten, johon on maalattu kasveja. Harmaan collegeen pukeutunut punahiuksinen tyttö katsoo oikealle, neulepaitaan pukeutunut tyttö katsoo alas.

Yle näyttää Oscar-gaalan suorana – kisaamassa suomalaisen osatuottama elokuva

Suomalaistekijöitä löytyy kahdesta kategoriasta. Koko kilpailun ennakkosuosikki on indie-kungfu-scifielokuva Everything Everywhere All At Once, joka on kerännyt 11 ehdokkuutta.

Areenan Dokkarifestivaali -pääkuva

Kevään kovimmat uudet dokkarit Dokkarifestivaalilla!

Yle Areenassa ja Ylen tv-kanavilla matkataan ilmiöihin ja puheenaiheisiin Dokkarifestivaalilla 20.3.-2.4.2023.

Sean Penn ja  Volodymyr Zelenskyi keskustelevat.

Sean Pennin dokumentti Zelenskyistä kuvaa, miten sota muutti presidentin yhdessä yössä

Pennin ja Aaron Kaufmanin ohjaama dokumentti Ukrainan presidentistä ja maan tilanteesta saa ensi-iltansa tänään perjantaina Berliinin elokuvajuhlilla.

Kaksi pientä tyttöä, toinen keltaisessa tuulipuserossa, toinen vaaleassa farkkutakissa, nojaavat vasten vaaleanharmaata betoniseinää ja katsovat kameraan, molempien silmien ympärille maalattuna värikkäitä renkaita.

Kuolemattomia munkkeja, surun kohtaamista, nobelistin kotifilmejä, suomalaiset karaokessa – Teeman kulttuuridokumentteja keväällä 2023

Parhaita kotimaisia ja kansainvälisiä dokumenttielokuvia nähdään Teemalla torstaisin ja lauantaisin.

Elokuvaohjaaja Laura Poitras ottaa vastaan Kultaisen leijonan palkinnon parhaasta elokuvasta Venetsian elokuvajuhlilla.

Irakin sodasta ja Edward Snowdenista elokuvia tehnyt Laura Poitras tietää, että häntä seurataan – "Pelottelu on myös rohkaisevaa"

Oscar-palkitun Poitrasin uusi dokumentti seuraa taiteilija Nan Goldinin taistelua isoja lääkeyrityksiä vastaan. All the Beauty and the Bloodshed sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon.

Sivulle vilkuilevat silmät mustavalkokuvassa.

DocPoint-festivaali esittelee dokumenttien parhaimmistoa meiltä ja maailmalta – poimi vinkit

Festivaalin ohjelmistossa on muun muassa muotikimallusta, iranilaista feminismiä sekä John Websterin retrospektiivi.

Elokuvantekijä Keijo Skippari Olavi Lanu -dokumenttielokuvan julisteen vieressä.

Suomalaisen ympäristötaiteen edelläkävijä nousi valkokankaalle – lahtelainen dokumentti kertoo Olavi Lanusta

Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari työsti taiteilijaprofessori Olavi Lanusta kertovaa elokuvaa yli kaksi vuotta. Dokumenttielokuva esittelee myös rakastetun kulttuurivaikuttajan persoonaa ja yksityiselämää.

Kaija Koo ja ohjaaja Pia Asikainen poseeraavat kameralle hymyssä suin.

Kaija Koo: Tinakenkäkuningatar -dokumentti on musiikintäyteinen tarina, jonka takana artisti itsekin seisoo: “Minusta se on monipuolinen ja onnistunut kokonaisuus, siitä mä tykkään”

Kaija Koo: Tinakenkäkuningatar -dokumentin musiikki täydentää elokuvan tarinaa. Elokuvassa yhdistyvät Kaija Koo -musiikki, ohjaaja Pia Asikaisen näkemykset ja säveltäjä Arttu Silvastin soundimaailma.

Kaija Koo istuu tuolilla veden keskellä Tuusulanjärven rannassa. Kaija Koolla on yllään keltainen mekko ja vaalea turkki.

Kaija Koo ei halua jauhaa vanhasta avioerostaan: ”Haloo, ketä kiinnostaa! Ihmiset ajattelevat, että vieläkö se akka jaksaa puhua tuosta”

Kaija Koo toivoo, että mediaa kiinnostaisi hänen työnsä taiteilijana. Laulajan tähdittämää Tinakenkäkuningatar-dokumenttia on katsottu jo lähes 60 000 kertaa Yle Areenassa.

Koostekuva kansainvälisistä musiikkidokumenteista joita Teemalla ensiesitetään loppukeväästä 2023, mukana Sinéad O'Connor, Dinosaur Jr, KLF, CCR ja Abba.

Sinéad O'Connor, KLF, CCR, Abba, Dinosaur Jr, K-poppia, soulia ja tietokoneita – Teeman ja Areenan musiikkidokumenttien kevät soi moniäänisenä

Miksi KLF poltti saarimökin takassa miljoona puntaa? Kuinka Abban ”tauko” sujui? Puhuvatko Dinosaur Jr:n jäsenet toisilleen lavalla? Mitä Sinéad O’Connorille tapahtui paavin kuvan repimisen jälkeen? Esittelyssä Teeman ja Areenan kevään musiikkidokumentit.

Kuvakooste Koyaanisqatsi-elokuvan maisemista, ylimpänä elokuvan nimi mustalla pohjalla.

Koyaanisqatsi näytti jo 40 vuotta sitten teknologian läpäisemän maailman, jota yhä useampi haluaa paeta

Godfrey Reggion ohjaama ja Philip Glassin säveltämä Koyaanisqatsi on yhä väkevä ja kaunis audiovisuaalinen kokemus. Elokuvan viesti on vakava, mutta sen maneerinen mahtipontisuus antaa mahdollisuuden myös leikittelyyn. Antti Lähde kirjoittaa elokuvasta.

Hassisen Kone keikalla Provinssissa.

Hassisen Koneesta tekeillä olevalle elokuvalle myönnettiin tukea 35 000 euroa

Elokuvan ohjaa Mika Kaurismäki, ja se kertoo yhtyeen valmistautumisesta 40-vuotisjuhlakonserttiin.

Poliisi dokumentissa Hyökkäys USA:n kongressiin.

Dokumentti näyttää, mitä oikeasti tapahtui, kun Trumpin kannattajat hyökkäsivät USA:n kongressiin

Dokumentti Hyökkäys USA:n kongressiin vie katsojan väkivaltaisten tapahtumien keskelle. Hyökkäystä tutkinut komitea suosittelee syytteiden nostamista Trumpia vastaan.

Valkokankaalla kohta elokuvasta, jossa näkyy puoliksi nuoren pää ja elokuvan nimi.

Yläasteella se räjähti käsiin, sanoo koulukiusattu – uusi kangasniemeläinen elokuva on tositarina väkivaltaisen kohtelun seurauksista

Dokumenttielokuvassa esiintyvä koulukiusattu toivoo, että kiusaamisesta suoremmin puhuminen auttaisi nuoria tajuamaan käytöksen pitkäkestoiset vaikutukset.

Meghan Markle ja Prinssi Harry

Brittimediassa kuhisee: odotettu Harrysta ja Meghanista kertova dokumenttielokuvien sarja viimein julki

Prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin katkera taistelu Britannian kuninkaallisia sekä tiedotusvälineitä vastaan on taas ilmiliekeissä. Netflixin tänään alkanut dokumenttisarja on kuin bensaa liekkeihin.

Tweedtakkinen mies profiilissa soittaa vanhaa elektronista soitinta, kuvassa teksti "A Future That Never Happened, Subharchord".

Tulevaisuus, jota ei tullutkaan: itäsaksalainen syntetisaattori Subharchord oli aikaansa edellä, mutta historia unohti sen – nyt ihmesoitin tekee paluuta

DDR:n insinöörit rakensivat 1960-luvun alussa elektronisen soittimen, jonka piti valloittaa maailma. Toisin kävi. Jukka Mikkola perehtyi Subharchord-syntetisaattorin tarinaan ja siitä kertovaan uuteen dokumenttielokuvaan.

Lottajohtaja Fanni Luukkonen oli siviiliammatiltaan opettaja, mikä näkyy tutkijoiden mukaan hänen suhteessaan lapsiin.

Vaikka Fanni Luukkosen tie vei lottajohtajasta vaietuksi persoonaksi, hänen perintönsä on tänään osa suomalaista naisjohtajuutta

Lottakenraaliksikin kutsutun sota-ajan lottajohtajan Fanni Luukkosen elämästä on valmistunut dokumenttielokuva. Elokuva kertoo Luukkosesta johtajana ja suomalaisen naisjohtajuuden vahvistajana.

Nainen seisoo pyörätiellä.

Virpi Suutarin dokumenttielokuvan pääosassa ovat nuoret luonnonsuojelijat: “Itsekin nuorena pidin heitä vähän hassuina marginaalisina puunhalaajina”

Palkittu dokumentaristi Virpi Suutari on seurannut luontoaktivistien elämää ja toimintaa jo kuukausien ajan. Hänen mielestään luonnonsuojelijat ansaitsisivat kunnianpalautuksen.

KAhden kuvan kooste, toisessa ikääntynyt miesrokkari on kusella, toisessa nuori nainen kuvaa itseään.

Pandemian piti mullistaa musiikkibisnes, mutta palasiko kaikki lopulta ennalleen? Nuori poptähti ja rockvaarit kohtasivat eristyksen eri tavoin

Miten elektropopin nuori maailmantähti Charli XCX ja rockin kehäraakit Backstreet Girls selvisivät pandemiasta? Antti Lähde kirjoittaa kahdesta musiikkidokumentista, jotka katsovat korona-aikaa muusikon näkökulmasta, mutta vastakkaisista vinkkeleistä.

Suomalainen Vesi on elämä – Standing Rockin naiset -dokumentti herätti vastustusta ja vähättelyä, mutta tällä viikolla se on Emmy-ehdokkaana

Elokuvan tekeminen kesti kuusi vuotta, ja se on ensimmäinen suomalaisten tuottama uutis- ja dokumenttialan Emmy-palkintoehdokas. Voittaja julkistetaan torstaina New Yorkissa.

Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon ohjaamassa elokuvassa seurataan minkälaisen jäljen Viikinki jättää Tony Halmeeseen ja Suomen poliittiseen ilmapiiriin. Halme löydettiin kuolleena kotoaan tammikuussa 2010.

"Ei oo laitonta hakee energiaa katkeruudesta" – Viikinki-elokuva kertoo Tony Halmeen matkan koulukiusatusta kansanedustajaksi ja itsetuhoon

Viikinki on dokumenttielokuva Tony Halmeesta, koulukiusatusta pojasta, joka jäi showpainihahmonsa vangiksi, eteni eduskuntaan ääniharavana ja päätti päivänsä kesken eduskuntakauden.

Imelda Staunton näyttelee kuningatar Elisabetia.

Kuningatar Elisabetin elämä innosti myös elokuvien, sarjojen ja dokumenttien tekijöitä – listasimme kiinnostavimmat katsottavat

Kuningatar kielsi yhden dokumentin esittämisen, sillä se pääsi liian lähelle kuninkaallisten arkea.

Elokuvaohjaaja Laura Poitras ottaa vastaan Kultaisen leijonan palkinnon parhaasta elokuvasta Venetsian elokuvajuhlilla.

Kultaisen leijonan sai dokumenttielokuva vasta toista kertaa palkinnon 90-vuotisessa historiassa

Venetsian elokuvajuhlien parhaan elokuvan palkinto myönnettiin Yhdysvaltain opioidiepidemiasta kertovalle dokumenttielokuvalle All the Beauty and the Bloodshed.

Jättiläiset Kansallisooperan lavalla Reininkullassa.

Jumalten keinussa: viisi vuotta Wagnerin Ringin matkassa

Marjaana Mykkäsen dokumentissa seurataan Kansallisoopperan suurtuotannon dramaattisia vaiheita viiden vuoden ajan. Anna Kelon ohjaamat oopperat valmistuvat ensin Esa-Pekka Salosen, sitten Susanna Mälkin johdolla, kunnes korona korjaa sadon.

Koostekuva musiikkidokumenttien kuvista, mukana Amy Winehouse, Billie Holiday, Wilko Johnson. Charli XCX.

Wilko Johnsonin jäähyväiset, The Bandin viimeinen valssi, Billie, Amy, Tina, Depeche Moden 101 ja tulevaisuus jota ei tullut – musiikkidokumentit Teemalla & Areenassa syksyllä 2022

Syksyn musiikkidokumenttien tähtiä ovat mm. Billie Holiday, Charli XCX, The Band, Depeche Mode ja historian hämärään unohtunut syntetisaattori nimeltä Subharchord. Wilko Johnsonia muistellaan joulukuussa.

Mustavalkoisena kuvattu lähikuva naisen kasvoista, ja jonka takana väreissä kuvattuna unikkokuosia.

Maija Isolasta kertova dokumentti sai tunnustuksen musiikistaan

Dokumenttielokuva palkittiin Gramexin ja Teoston Vuoden musiikkioivallus -tunnustuspalkinnolla keskiviikkona.

Joonas Berghäll

Elokuvantekijä Joonas Berghäll on Meri-Lapin vuoden seutukuntalainen

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen seutuhallitus palkitsi Joonas Berghällin vuoden 2021 seutukuntalaisena Tervolan Maaseudulta Käsin -messuilla viikonloppuna.

Riikka Kaihovaraa henkilökuvassa metsässä.

Dokumentaristi Riikka Kaihovaara painiskeli pitkään ammatti-identiteettinsä kanssa – “En voi enää mennä piiloon journalistiroolin taakse”

Riikka Kaihovaara koki journalismin objektiivisuuden vaatimuksen raskaaksi. “Dokumentaristina saan sanoa, ja se on aika hurjaakin.” 

Kaksi miestä ja yksi nainen laulavat karaokea saunan terassilla.

Ohjaaja pelkäsi, että Karaokeparatiisista tulee elokuva humalaisista ihmisistä laulamassa baarissa – sitten hän huomasi, että suomalaisten karaokesuhde on erityinen

Einari Paakkasen Karaokeparatiisissa lauletaan saunassa, autokorjaamossa ja karaokekilpailussa. Paakkasen mukaan laulaminen on taloudellinen keino käsitellä menetyksen tuskaa.

Lähetyssaarnaaja pitelee kirjaa.

Nuoret lähetetään lyhyen koulutuksen jälkeen käännyttämään suomalaisia uskoonsa – uusi elokuva näyttää lähetystyön karun arjen

Tania Anderson pelkäsi lapsena mormoneita, joihin myös hänen isänsä kuului. Nyt hän seuraa ensimmäisessä dokumenttielokuvassaan amerikkalaisten mormoninuorten matkaa Suomeen, josta he eivät tiedä etukäteen mitään.

Intiaaninainen veden äärellä värikkäässä asussaan. Katsoo kaukaisuuteen.

Suomalaistuottajia mukana dokumenttielokuvassa, joka nappasi Emmy-ehdokkuuden – Solar Films: “Tämä on tv-maailman Oscar-ehdokkuus”

Amerikan alkuperäiskansan naisten ja öljyputken rakentajien välisestä taistelusta kertova dokumentti kisaa Emmy-palkinnosta.

Anna Šišova.

"Putin on hullu", sanoo Anna Shishova, jonka elokuva paljastaa, miten nuori tyttö ajetaan salaisen poliisin ansaan Venäjällä

Ansa Moskovassa -dokumenttielokuvassa ohjaaja näyttää, mitä Venäjällä tapahtuu. Itse hän joutui jättämään kotimaansa kun Ukrainan sota syttyi.

Autoja järven jäällä

Iisalmen Poroveden neljä vuodenaikaa hurmaa maailmalla – lyhytelokuva saanut jo useita palkintoja

Pekka Honkakosken Iisalmen Porovesi -lyhytelokuva on voittanut useita palkintoja elokuvafestivaaleilla. Sitä on esitetty muun muassa New Yorkissa, Pariisissa, Milanossa ja Singaporessa.

Siiri Rantanen ja dokumenttiohjaaja Jani Wallenius poseeraavat kameralle elokuvateatterissa. Taustalla näkyy yleisöä.

Hiihtäjälegenda Siiri "Äitee" Rantasen urasta tehtiin dokumenttielokuva – ohjaaja: "Siiri edustaa suomalaista sisua"

Elokuva nostaa esille Rantasen roolin tasa-arvon puolustajana. Naisten hiihdon arvostus on edennyt jättiloikin Rantasen ajoista nykypäivään.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Tarina joka meni liian pitkälle

Elämä ilman tarinoita olisi elämisen arvoinen, kirjoittaa Riku Siivonen.

Emilia Hernesniemi seisoo ulkona toimistotalon vieressä.

Opinnäytteellään Jussi-palkinnon voittanut Emilia Hernesniemi halusi elokuvaansa aitoja tunteita: “Kaikki mitä siinä tapahtuu on totta”

Hernesniemen elokuva on ensimmäinen Jussi-palkittu opiskelijatyö. "Hei hei Tornio" kertoo elämänvaiheesta, jossa nuori on muuttamassa pois lapsuudenkodistaan.

Kohtaus elokuvasta Suo, jossa mies katsoo poikaa.

Kotkan elokuvafestivaalin parhaana pitkänä elokuvana palkittiin Suo, joka kertoo sotatraumoista sisällissodan jälkeisessä Suomessa

Elokuva esitetään torstaina Kinopalatsissa. Näytökseen on vapaa pääsy kuten muihinkin viikon loppuun asti kestävän festivaalin näytöksiin. 

Mies esittelee tabletilta laserkeilaus-menetelmällä saatavaa kuvausaineistoa Ylistaron kirkossa.

Sekoittuivatko Vaasan kirkon ja Ylistaron "Komian kirkon" rakennuspiirustukset? Myös tätä kysymystä käsitellään syksyllä julkaistavassa dokumentissa

Aalto-yliopiston MeMo-instituutin tutkijat 3D-mallintavat kevään ja kesän aikana pariin otteeseen Ylistaron 170-juhlavuottaan viettävää Ylistaron kirkkoa. Mallinnus täydentää Ylistaron kirkon rakentamisesta valmisteilla olevaa dokumenttielokuvaa.

Joukko ihmisiä huutaa Ukrainan lippua harteillaan kantavalle miehelle. Vanha nainen työntää jotain punaista miehen kasvoille.

Barrikadeja rakennetaan vaikka jääkaapeista – ukrainalaiselokuvat pöyhivät sodan taustoja ja näyttävät, miten kauheuksiin myös turtuu

Yle esittää kaksi elokuvaa Krimin miehityksen ajan elämästä Itä-Ukrainassa. Molemmat on kuvattu vuosien 2014–2015 välillä, jolloin Venäjä valloitti itselleen Krimin niemimaan Ukrainalta.

Melina Holmberg ratsastaa hevosella rantavedessä.

Elokuvamaraton Etelä-Savon maakuntapäivän kunniaksi – filmit mikkeliläisten tekijöiden käsialaa

Paikallisten tekijöiden elokuvia näytetään elokuvateatteri Ritzissä maanantaina klo 14–20.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle