Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Asiantuntija: "Nyt on kovat piipussa – Keskusjärjestöjen pitää istua kiky-pöytään ja edes yrittää pelastaa tilanne"

SAK harmittelee, että kiky-riidat käydään liitto kerrallaan. EK tyrmää ajatuksen uusista keskusjärjestöneuvotteluista.

Jani Halmeen kolumni: Tyytymätön ihminen on erittäin hyvä asiakas

Omaan elämäänsä ja itseensä tyytyväinen ihminen on huono asiakas. Tyytyväiset kun eivät kuluta rahaa jatkuvasti uusiin asioihin, kirjoittaa Jani Halme.

Erkki Virtasen kolumni: Taloudellista totuuden käyttöä

Vaihtoehtoista totuutta eli valehtelua löytyy politiikan lisäksi laajasti talouselämästä. Virkamiehille Erkki Virtasen neuvo oli ytimekäs, valehdella ei saa, mutta totuuden kanssa pitää olla taloudellinen.

Annika on rämpinyt 30 vuotta "yrittäjyyden kurjuudessa" – silti se on tehnyt onnelliseksi

Ravintolayrittäjä Annika Ojatalo sanoo, että parasta yrittäjäksi ryhtymisessä oli tietämättömyys. Ilman sitä hän olisi ehkä harkinnut yrittäjyyttä tarkemmin.

Trump hyökkäsi twiiteillä Kiinan politiikkaa vastaan

Asiantuntijat pelkäävät Yhdysvaltain ja Kiinan välien heikkenevän. Varapresidentti tasoittelee kohua.

Nigerian öljyalueilla levotonta – öljytyöntekijöitä kaapattiin

Nigeriassa öljytyöntekijöihin ja ulkomaisiin kohdistuneet kidnappaukset sekä väkivalta ovat viime vuosina lisääntyneet. Tekojen takana ovat olleet järjestäytyneet rikolliset ja kapinallisryhmät.

Saksalainen taloustieteilijä: Suomi voi erota euroalueesta

Vaikutusvaltainen saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn katsoo, että syvä talouskriisi saa ihmiset kyseenalaistamaan euroalueen osana pysymisen.

Nigeria devalvoi nairan

Nigerian talouskaaos on päätynyt maan valuutan nairan devalvointiin. Naira on menettänyt arvostaan kolmanneksen. Devalvaatio on ensimmäinen maailman suurimpiin öljyntuottajiin kuuluvan maan historiassa.

Danske Bank raises Finnish growth expectations

The recent agreement of a competitiveness pact to reduce unit labour costs could boost the Finnish economy, according to a new forecast from Danske Bank. The bank has raised its economic growth forecast by 0.5 percentage points since the start of the year.

Talous ryhdistyy – Danske Bank ryhtyi optimistiksi ja nosti reippaasti ennustettaan

Kilpailukykysopimusta voi pitää historiallisena sisäisenä devalvaationa, kiittelee pääekonomisti Kuoppamäki. Työttömyysprosenttikin saattaa pankin arvion mukaan tipahtaa alle yhdeksän.

Nettistudio: Pekkarinen ja Paloniemi peräänkuuluttavat koordinaatiota koulutusvientiin

Suomen koulutusviennin arvo on alle 300 miljoonaa euroa. Väkiluvultaan pienempi Uusi Seelanti vie koulutusta suomeen nähden moninkertaisilla rahoilla.

Metsänomistajille jättipotti – "Tulevaisuus näyttää aivan uskomattoman hyvältä"

Metsäteollisuuden suurinvestoinnit nostavat puuntarvetta. Erityisen suuret vaikutukset ovat Kaakkois-Suomessa. Myös raakapuun tuontia Venäjältä joudutaan nähtävästi lisäämään.

Venezuela korottaa bensan hintaa ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen

95-oktaanisen bensiinin litrahinta kallistuu yli 60-kertaisesti, reiluun 0,8 euroon. Presidentti Nicolas Maduro ilmoitti keskiviikkona myös virallisen valuutan devalvoinnista.

Kun vuorineuvos Ladan osti ja muut idänkaupan vaietut tarinat

Idänkaupan kulta-aikana 1970-80-luvulla Suomen ja Neuvostoliiton välinen kauppa oli niin kannattavaa, että vuorineuvokset olivat jopa haluttomia kertomaan siitä avoimesti.

Konkarivirkamies: Maahanmuuton kulut voivat kymmenkertaistua, mutta hinta kannattaa maksaa

Maahanmuuttajien kotouttamisessa pitää varautua vuosittaisten kulujen jopa kymmenkertaistumiseen eli noin 1,5 miljardiin euroon. Hinta kannattaa kuitenkin maksaa, sanoo pitkäaikainen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, nyt jo eläköitynyt Erkki Virtanen.

Kiinan talouskasvu jäähtyi vuonna 2015 – ja maailma hytisi

Tarkat tilastot talouden tilasta pysyvät kommunistipuolueen johtamassa maassa yhtä hämäränä kuin sen suurkaupunkeja talvisin verhoava savusumu, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Kiina devalvoi jälleen

Kiinan valuutan arvo on nyt dollariin verrattuna matalin sitten vuoden 2011.

Ettei kukaan taas keksi prosentteja omasta päästään – tässä oikeat luvut

Selvä vähemmistö lausunnonantajista kannattaa hallituksen pakkolakiesitystä.

Alv vedettiin taas mukaan pakkolakikiistaan

Arvonlisäveron korottaminen vaihtoehtona hallituksen pakkolaeille on noussut jälleen esiin hallituksen kilpailukykylakipakettiin liittyvissä lausunnoissa. Niin Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla kuin taloustieteilijätkin tarjoavat alvin korotusta korvaavaksi keinoksi kiistellyille pakkolaeille. Hallitus ei ehdotuksille lämpene.

Väyrynen: Leikkauspolitiikan vaihtoehto on ero euroalueesta

Euroalueessa pysymisestä aiotaan maksaa kova hinta sisäisellä devalvaatiolla ja leikkauspolitiikalla, kirjoittaa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Yle Lapin kolumnissa.

Presidentti Niinistö kovasanainen Portugalin veropakolaisista: En ymmärrä alkuunkaan

Presidentti Sauli Niinistö on arvostellut kovasanaisesti Portugaliin veroja pakoon muuttavia suomalaisia. Niinistö sanoo, ettei ymmärrä veropakolaisuutta alkuunkaan, eikä myöskään Portugalin valtion toimintaa. Niinistö puhui Taloustoimittajat ry:n tilaisuudessa perjantaina.

”Suomi ei noussut Viinasen leikkauksilla” – Korkman tylyttää suomalaisia talouspäätöksiä

Professori Sixten Korkmanin torstaina julkaistu teos Väärää talouspolitiikkaa käy läpi merkittävimpiä talouskriisejä sekä Suomessa että maailmalla. Korkmanin mukaan usein kriisit olisi voinut välttää tai niiden vaikutuksia olisi voinut lieventää oikealla talouspolitiikalla, mutta monesti talouspäättäjät ovat vain pahentaneet tilannetta.

Kunnalliselämän konkari nykylamasta: "Sääntöjä purkamalla saamme aikaan vaikka mitä myönteistä"

1990-luvun lamasta Suomi selvisi markan devalvoinnin avulla. Vienti rupesi vetämään nopeasti suurten yhtiöiden yhtiöiden avulla. Nyt tilanne on euron takia toinen. Sääntöviidakosta ja itsekkyydestä on luovuttava.

Jari Korkki: Oho, nollalinja!

Kukapa olisi SAK:n työvaliokunnan kokouksen jälkeen uskonut, että järjestö tarjoaa vain pari päivää myöhemmin työnantajalle nollakorotuksia, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Sipilä: On ihan hilkulla, että komissio päättää Suomen leikkauksista

Pääministeri Juha Sipilän mukaan Suomen velkaantumisen vauhti ei ole kaukana siitä, että komission on kerrottava, mitä Suomen on tehtävä talouden kuntoon saamiseksi. Sipilän mukaan ratkaisut työelämän säästöihin löytyvät puolessatoista viikossa, jos työmarkkinajärjestöillä on siihen halua.

Yrittäjien puheenjohtaja: "Kiva että päästään eteenpäin"

Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Jouko Viljamaa uskoo, että hallituksen suunnitelmat työehtojen heikennyksistä parantavat toteutuessaan kilpailukykyä ja auttavat yrittäjiä.

Työelämätutkija: "Aiemminkin on tehty kipeitä ratkaisuja, mutta yhdessä ja sopien"

Tampereen yliopiston professori Harri Melin arvioi, että hallitus on ryhtynyt varsin rankkoihin toimenpiteisiin puuttumalla sopimisen vapauteen.

Näkökulma: Hallitus ottaa harkitun riskin

Käytännössä Sipilän hallitus toteuttaa sisäisen devalvaation, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Kiina tuki valuuttaansa myymällä dollareita ennätysmäärän

Kiinan ulkomaan valuuttavarannot ovat maailman suurimmat. Niiden arvo on noin 3,557 biljoonaa dollaria.

G20-maat lupasivat välttää ajautumista valuuttasotaan

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde vaati G20-mailta pikaisia talouden rakenneuudistuksia. G20-maiden mukaan maailmantalouden kasvu on jäämässä odotuksia heikommaksi.

USA kovisteli Kiinaa devalvoinnista

Maailman talouspäättäjät ovat kerääntyneet Ankaran G20-kokoukseen aikana, jona maailmantalous ja erityisesti kehittyvät maat järkkyvät. Yhdysvaltain valtiovarainministeri kohdisti Kiinaan poikkeuksellisen kovaa kieltä.

Etla esittää: Työnantajamaksut alas, arvonlisävero ylös

Vientiteollisuus hyötyy, jos työnantajamaksuja vähennetään ja tämä rahoitetaan arvonlisäveron korotuksella.

Riitta Uosukainen: Kolmikanta ei enää toimi

Eläkepäiviä Immalanjärven rannalla Imatralla viettävä valtioneuvos Riitta Uosukainen kehottaa päättäjiä sopimaan ennen kuin on pakko.

Kehittyvissä talouksissa puhkesi valuuttasota – nyt kaatui Kazakstan

Kazakstan on tukenut valuuttansa arvoa 28 miljardilla dollarilla. Nyt maa antautuu markkinavoimien edessä ja antaa tengensä vaihtua vapaasti markkinoilla. Tengen arvosta hävisi lähes neljännes.

Asiantuntijat: Yhteiskuntasopimus ei ratkaise Suomen ongelmia

Aamu-tv:ssä vierailleet talousasiantuntijat katsovat, että kilpailukyvyn parantaminen ei riitä Suomen taloustilanteen korjaamiseen.

Väyrynen arvostelee yhteiskuntasopimusta liian hitaaksi

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kirjoittaa blogissaan, että yhteiskuntasopimus korjaisi Suomen kilpailukykyä liian vähän tai liian hitaasti. Yhteiskuntasopimuksen rinnalle Väyrynen ehdottaa rinnakkaisvaluuttaa.

Markan paluu olisi mahdollinen – Mitä siitä seuraisi?

Paavo Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen eurojäsenyydestä euroalueessa sai räjähtävän lähdön, mutta nyt vauhti on hiipunut. Tutkimusryhmä on selvittänyt, mitä Suomen euroero tarkoittaisi.

Mitä Kiina todella tahtoo? Juanista maailmanvaluutta vai pelkkää vientitukea

Kiinan päätös alentaa valuuttansa arvoa saa asiantuntijoilta kovin erilaisia tulkintoja. Toisten mielestä kyse on maan oman kilpailukyvyn ajamisesta. Toisen näkemyksen mukaan tavoitteena on tehdä maailman toiseksi suurimman talouden valuutasta tasaveroinen dollarin ja euron rinnalle.

Kiina jatkoi devalvaatiotaan – markkinat rauhoittuivat

Kiinan valuutta yuan on torstain aikana devalvoitunut vielä noin yhden prosentin. Keskuspankin mukaan enempään devalvointiin ei ole enää tarvetta. Pörssikurssit maailmalla ovat nousseet.

Kiina heiluttaa maailmanmarkkinoita

Juanin devalvointi saattaa vaikuttaa myös Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoaikeisiin.

Kiina devalvoi taas – päämääränä kokonaan vaihdettava valuutta

Tupladevalvaation tarkoituksena on piristää vientiä mutta myös kehittää juania kohti täysin vaihdettavaa valuuttaa. Suomelle devalvoinnilla ei Suomen Pankin asiantuntijan mukaan ole suurempia vaikutuksia.

Kiina yrittää estää talouden äkkijarrutuksen devalvaatiolla

Kiinan devalvaatio on asiantuntijoiden mukaan hienosäätöä, mutta jatkossa juanin arvo saattaa heilahdella aikaisempaa enemmän.

Kiina devalvoi valuuttansa

Kiinan keskuspankki ilmoitti yllättävästä toimenpiteestä, jolla yritetään saada maan vienti kasvuun. Devalvaatio on suurin muutos Kiinan valuutan arvolle yli vuosikymmeneen.

Esko Aho patistaa päättäjiä yhteiskuntasopimukseen

Entinen pääministeri Esko Aho kannustaa työmarkkinaosapuolia yhteiskuntasopimukseen. Aho muistuttaa, että markka-aikoina saavutetuista eduista jouduttiin tinkimään devalvaation kautta.

Näkökulma: Miksi ei vaan anneta Kreikan mennä?

Oletko kyllästynyt Kreikan uudistustarpeiden veivaamiseen? Miksi Kreikasta pitää ylipäätään välittää? Kysymys on isoista periaatteista, politiikan uskottavuudesta, talouden vakaudesta, geopolitiikasta ja ihmisten kärsimyksistä, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Yhdysvaltalainen taloustieteilijä: Suomessa tarve palkkakulujen alentamiselle

Paul Krugmanin mukaan eri tahtiin muun euroalueen kanssa talouskasvussa kulkeva Suomi on klassinen esimerkki epäsymmetrisestä šokista. Taustalla on viennin hiipuminen ja euroon liittyminen. Kun valuuttakurssi ei jousta, talouden korjaukseen tarvitaan muita keinoja.

Etla: Idea työajan pidennyksestä on looginen ja pohdinnan arvoinen – "Piru on niissä yksityiskohdissa"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan mukaan nykyisen kaltaisissa kilpailukykyongelmissa olisi ennen vanhaan turvauduttu vääjäämättä devalvaatioon. Kun sitä keinoa ei ole, pitää käydä läpi poikkeustoimia, katsoo Etla.

Taloustieteen professori uskoo liittovaltioon: "Finanssipoliittista ohjausta on pakko tiivistää"

Vaalien alla vaihtoehtoja talouden elvyttämiselle tarjotaan useasta suunnasta. Taloustieteen professori Kalevi Kyläheiko sanoo, että ainoa ratkaisua olisi tiivistää EU:n finanssipolitiikkaa liittovaltion suuntaan.

Olvilta tulosvaroitus Valko-Venäjän ruplan devalvaation vuoksi

Panimoyhtiön valkovenäläisen tytäryhtiön viime vuoden tulos raportoidaan uudenvuodenaaton valuuttakurssin pohjalta. Valko-Venäjän rupla devalvoitiin vuoden 2014 viimeisenä päivänä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle