Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen kantaa pientä lasta ilmansaasteiden sumentamassa maisemassa rautatien varressa.

Tutkimus: keskittyminen vain hiilidioksidin torjumiseen ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta

Tutkijat arvioivat muiden kasvihuonekaasujen yhteisvaikutuksen ilmastonmuutokseen lähes yhtä suureksi kuin hiilidioksidin.

Helmi Pietilänketo, 22, Helsingin yliopiston Kaisa-talolla haastateltavana.

Helmi Pietilänketo sanoittaa musiikilla vaikeita asioita – tutkimus vahvistaa, että miellyttävä musiikki lisää mielihyvähormoneita

Nuoret ihmiset ovat joutuneet antamaan nuoruudestaan osan koronapandemialle. Eristäytyneisyys on saattanut aiheuttaa jopa yksinäisyyttä. Omaa hyvinvointia voi tutkitusti edistää musiikilla.

TYKSin PET-keskuksessa valmistellaan potilasta sydänkuvauksiin.

Kallis kuvantamislaite näyttää ensi kertaa, miten koko keho reagoi eri sairauksissa: esimerkiksi sydänpotilaan kaikki elimet voidaan tutkia heti

Turun yliopistollisen keskussairaalan PET-keskukseen hankittu 7,5 miljoonan euron kuvantamislaite on huippukallis, mutta sen hyödyt ovat kiistattomat.

Liidulla piirretty teksti katukivissä. Katuun piirretty myös vaaleanpunainen sydän.

Hämeen rahasto tukee ilmastokamppailua ja nuorten osallisuutta

Hämeen rahasto sai tämän vuoden hakuaikana yhteensä 262 hakemusta. Hakemusten yhteenlaskettu rahamäärä oli yli 5,1 miljoonaa euroa. Tukea myönnettiin kaikkiaan 42 hankkeelle.

Pitkulaisia viruksia.

Apinarokosta ei tule toista koronaa – isorokkorokote tepsii ja Suomellakin on sitä varastossa

Apinarokko on lähisukua isorokolle. Samat rokotteet auttavat molempia vastaan. Isorokko hävitettiin maailmasta vuosikymmeniä sitten mutta rokotteita on monissa maissa edelleen.

Nainen lepää sohvalla kissa seuranaan.

MS-tauti yleistyy, mutta syyt eivät ole täysin tiedossa – kehittyneet lääkkeet auttavat nyt erityisesti sairauden alkuvaiheessa

MS-taudin hoidossa on edistytty viime vuosina. Erityisesti alkuvaiheen sairauteen on löydetty jo tautia hidastavia lääkkeitä. Sen sijaan sairauden edenneeseen vaiheeseen tehokasta lääkettä ei ole toistaiseksi onnistuttu löytämään.

Henkilö katsoo ulos ikkunasta.

Mitä tapahtuu, kun yksinäinen kohtaa toisen ihmisen? – Jyväskylän ja Tampereen yliopiston yhteistutkimus selvittää yksinäisyyden fysiologisia vaikutuksia

Tutkimuksessa esimerkiksi selvitetään, millaisia muutoksia sydämen sykkeessä tai aivosähkökäyrässä tapahtuu vuorovaikutustilanteissa.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

Onko sinulla kolme lasta tai enemmän? Tutkimus kertoo, että ikäännyt vuosia muita nopeammin

Vähintään kolmen lapsen vanhempien kognitiiviset taidot heikkenivät 6,2 vuotta nopeammin kuin niillä, joilla on kaksi lasta. Lapsiluvun vaikutus ajattelutaitoihin oli suurinta Pohjois-Euroopassa.

Teurastetut kauris ja lintu riippumassa avoimen tulisijan edessä. Vartaassa paistuu lihaa.

Tutkimus kumosi kuvan varhaiskeskiajan eliitistä ahmimassa arkisin lihaa – ylhäisetkin anglosaksit olivat pitkälti kasvissyöjiä

Ruokapöytä notkui lihasta vain silloin, kun talonpojat kestitsivät yläluokkaa viimeisen päälle, kertovat yli 2000 varhaiskeskiaikaisen vainajan luihin kertyneet kemialliset todisteet heidän ravinnostaan.

Henna.

Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"

Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.

Sairaanhoitaja Evelin Prees hoitaa koronapotilasta suojavarusteissa teho-osastolla

Tekoäly voi ennustaa koronapotilaan kuolemanriskin – turkulaistutkija mukana kansainvälisessä kehitystyössä

Kansainväliseen tutkimukseen kerättiin aineistoa yli 150 sairaalasta eri puolilta maailmaa. Keskeinen osa tutkimustyöstä tehtiin Suomessa ja Itävallassa.

Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.

Maailmalla todettujen lasten vakavien maksatulehdusten syy yhä epäselvä – asiantuntijan mukaan Suomessakin voi ilmetä yksittäistapauksia

Maksatulehduksen taustasyy on yhä hämärän peitossa, vahvimpia viitteitä tällä hetkellä on adenoviruksen ja jonkin muun taustatekijän yhteisvaikutuksesta.

Patsas, jolla on leijonan ruumis, ihmisen pää ja siivet. Vieressä osa savitaulusta.

Elämästä Mesopotamiassa tuhansia vuosia sitten on enemmän kirjallisia lähteitä kuin keskiajan Suomesta – näyttely kertoo suomalaispanoksesta muinaisen Lähi-idän tutkimuksessa

Tuoreessa kirjassa esitellään, mitä muinaisen Lähi-idän suurvalloista ja niiden asukkaista tiedetään, hallinnosta arkeen, uskonnoista tieteeseen. Kansallismuseossa avautunut näyttely esittelee Suomeen päätyneitä löytöjä.

Kalastajat kokevat rysää soutuveenestä käsin.

Torstai 19.5.2022 (tv)

Nato. Maakaasu. Toutain. Sääennuste.

Hanna Nohynek Redin pihalla.

Onko kesä peruttu? Tehoavatko rokotteet? Viisi kysymystä ja vastausta Suomeen rantautuneesta uudesta omikronvariantista

Turun yliopistollinen keskussairaala kertoi keskiviikkona löytäneensä potilaalta Suomen ensimmäisen Etelä-Afrikan omikronvariantin.

Kanto hakkuuaukealla

LUT-yliopisto kehitti tehokkaan tavan tuottaa vähäpäästöistä polttoainetta jätepuusta – litrahinta olisi reilusti alle euron

Jätepuusta vedyn avulla valmistettava bioetanoli tuottaa jopa 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin tavallinen bensiini.

Liuskekivirengas naisen kämmenellä

Tutkimus: rikotut liuskekorut kertovat kivikauden suomalaisten solmimista siteistä, joita pitkäkään etäisyys ei katkaissut

Liuskekivestä tehdyt renkaat olivat hittikoruja 3000-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, mutta miksi niitä on löytynyt ennen muuta palasina? Tutkijoiden mukaan juuri kappaleilla oli erityinen sosiaalinen merkitys.

Labradorinnoutaja Silja on entinen huumeisiin erikoistunut tullikoira, joka haistelee nykyään koronaa.

Теперь это научно доказано: собаки могут с уверенностью на 92 % идентифицировать коронавирус

Исследование доказало, что собаки могут даже различать разные штаммы коронавируса.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Polttopulloja, lihankorvikkeita ja jodia – A. I. Virtanen olisi täydellinen Nato-Suomen sankari

Valtiollisen komitean on syytä palauttaa A. I. Virtanen suomalaisten mieliin vaikka väkisin, kirjoittaa Siivonen.

Labradorinnoutaja Silja on entinen huumeisiin erikoistunut tullikoira, joka haistelee nykyään koronaa.

Nyt se on todistettu tieteellisesti: koronakoirat tunnistavat viruksen 92 prosentin varmuudella – erottavat jopa variantit toisistaan

Tuore Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus osoittaa, että koira pystyy tunnistamaan koronaviruksen luotettavasti. Helsinki-Vantaan lentoasemalla negatiivisten testitulosten tunnistusvarmuus oli lähes 99 prosenttia.

Plasmarengas ja varjo

Kotigalaksimme Linnunradan keskustan mustasta aukosta saatiin kauan kaivattu ensimmäinen kuva

Satojen tutkijoiden yhteistyöhön osallistui myös Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoita. Ensi vuosikymmenellä Sagittarius A*:sta saadaan ehkä elokuva, sanoo tähtitieteen dosentti Tuomas Savolainen.

Selin oleva nainen kantaa sylissään pientä lasta, joka katsoo hänen olkansa ylitse vakavana kuvaajaa silmiin.

Maailman tarttuvimman taudin tapauksia on yhä enemmän – koronapandemia on tehnyt aukkoja tuhkarokon torjuntaan

Tuhkarokon perässä pelätään leviävän muitakin tartuntatauteja, joille rokotusten väheneminen antaa aiempaa enemmän liikkumatilaa.

Koronalääke Paxlovidia valmistetaan Saksan Freiburgissa.

Suun kautta otettavia koronalääkkeitä ei toiveista huolimatta ole saatu Suomeen – neuvottelut junnaavat tai lisänäyttöä vaaditaan

Tuore tutkimustulos kertoo, että koronalääkkeistä remdesiviiri vähentää varmasti kuolleisuutta varhain aloitettuna. Suomalaisprofessori toivoo, että lääkkeitä käyttöönotettaessa niiltä vaadittaisiin laajempaa tutkimusnäyttöä.

Virtuaalitodellisuuslasit kädessä. Linsseistä hohtaa valoa katsojaa kohtaan.

Tampereen yliopiston uusi hanke vie lääkärin virtuaalitodellisuuteen — jatkossa potilaan terveysongelmia voi tarkastella virtuaalilasien läpi

Tutkimustilanteessa virtuaalitodellisuudessa pyörii kolmiulotteinen kallomalli, jonka avulla lääkäri voi suunnitella esimerkiksi poskiluun murtuman korjaamista leikkauksella.

Tumma kivenmurikka lasivitriinissä.

Lisää todisteita elämän alkuperästä: meteoriiteista löytyvät kaikki DNA:n vaatimat emäkset

Kukaan ei voi vannoa tietävänsä, miten maapallolle syntyi elämää. Tuore tutkimus antaa kuitenkin lisäpainoa käsitykselle, jonka mukaan ensimmäisten elollisten rakennuspalikat tulivat meteoriittien mukana.

Mies VR-lasit päässä hologrammiviitta liehuen astuu haravan päälle.

Keisarin uudet neurotelepaattiset 5G-hologrammit

Surkuttelua teknologia- ja innovaatiodiskurssin nykytilasta.

Maskikasvoinen nainen täyttää injektioruiskua koronarokotepullosta.

Omikronin syntysijoilla yltyvät uudet alavariantit tekevät koronaviruksesta entistäkin tarttuvamman – SARS-CoV-2 tavoittelee jo tuhkarokkoviruksen ykkösasemaa

Tuhkarokko tarttuu lähes kaikkiin altistuneisiin. SARS-CoV-2:n uusimpien alavarianttien tarttuvuus ei ole enää kaukana siitä, eikä aiemmin sairastettu koronatauti näytä antavan rokottamattomalle juuri suojaa.

Puutiainen vihreällä lehdellä.

Начался сезон клещей – ученые просят сообщать о замеченных членистоногих

Видеосервис мониторинга клещей Punkkilive запустили в прошлом году. Всего зарегистрировали 79 000 случаев обнаружения клещей.

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Millä tolalla on sinun vedätyksenvastustuskykysi?

Uudenlaiset uhat vaativat uudenlaisia taitoja. Onneksi suuri osa kyberresilienssiin liittyvistä asioista, on sellaisia, joihin voi vaikuttaa, ja joita voi opetella, kirjoittaa Saarikivi.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk yhtiön tehtaan avajaisissa Berliinissä.

Elon Musk kehitti vuosia sitten vision ihmiskunnan tulevaisuudesta, ja nyt se ohjaa kaikkea hänen tekemistään

Musk pitää liiketoimiaan hyväntekeväisyytenä, koska niiden tarkoitus on ratkaista ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavat ongelmat. Kaiken hyvän sivussa hän on tienannut maailman suurimman omaisuuden.

Lumi-supertietokone.

Tällainen on Euroopan nopein supertietokone: pystyy mallintamaan ilmastomme digitaalisen kaksosen tai uuden pandemian leviämisen

Supertietokone Lumi on monella tavalla ainutlaatuinen. Se on jo tehnyt tieteellisiä läpimurtoja, vaikka se ei ole vielä täysin valmis.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Moni suomalainen saa masennukseensa samankaltaisia lääkkeitä, jotka eivät tehoa, toteaa tuore tutkimus

Joka kymmenes masennuspotilas sairastaa tuoreen tutkimuksen mukaan lääkehoitoresistenttiä masennusta. Heistä moni hyötyisi lääkkeiden yhdistelmistä, painottaa tutkija ja ylilääkäri Markku Lähteenvuo.

Suojapukuun varustautunut työntekijä laboratoriossa.

Rokotekehitystyö elää koronan seurauksena kulta-aikaa – asiantuntija: "Läpimurtoja tulee tapahtumaan"

Uusia mRNA-teknologialla kehitettyjä rokotteita tutkitaan eri puolilla maailmaa. Suomessa alkaa CMV-rokotetutkimus, jonka tavoitteena on estää vauvojen kuulovaurioita.

Äiti ja maksansiirron saanut pieni lapsi sairaalassa Barcelonassa.

Euroopassa tutkitaan lasten selittämättömiä maksatulehduksia – yksi kuollut ja kymmenet joutuneet maksansiirtoon

Tapauksia on todettu maailmanlaajuisesti 190, näistä yli sata Briteissä ja useita kymmeniä EU-maissa. Yhden teorian mukaan lasten immuniteetin kehittyminen on häiriytynyt koronatoimien johdosta.

Kirkkoniemen satama.

Война затрудняет мониторинг изменения климата в Арктике

Данные измерений из России больше недоступны, но со спутников можно получить более детальную информацию. В самой России существует большая практическая потребность в прогнозах по таянию вечной мерзлоты, поскольку в северной части страны живет много людей. Однако неясно, будет ли РФ тратить деньги на климатические исследования.

Kolme miestä katsoo tietokoneen näyttöä. Etualalla johtoja ja laitekaappeja.

Espoossa on paikka, jossa energiavallankumous on arkipäivää: "Se on ihme, mikä on mahdollista", sanoo yksi keksijöistä Ylen kuvareportaasissa

VTT:n testipenkistä löytyy ympäristöystävällinen akku ja tehokas vedyntekijä. Matka teoriasta käytäntöön on pitkä ja vaatii paljon testaamista, jotta asiakkaat ja rahoittajat vakuuttuvat toimivuudesta.

Turun yliopiston kemian laboratoriossa valmistetaan hackmaniittia

Hackmaniitin tutkimus alkoi sattumalta Turussa, ja nyt sitä ollaan viemässä avaruuteen

Luonnossa esiintyvän hackmaniitin ominaisuuksiin kuuluu valoon reagoiminen, mutta keinotekoisesti valmistettuna se toimii jopa säteilymittarina.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Helsingin yliopisto sijoittui korkealle kansainvälisessä yliopistovertailussa

Vuosittain 2 000 maailman parasta yliopistoa listaavassa CWUR-vertailussa Helsingin yliopisto pääsi sijalle 120. Suomalaisyliopistoista seuraavaksi tullut Aalto-yliopisto oli sijalla 345.

Tutkija työskentelee laboratoriossa.

Huippututkijat: Nuorten tutkijoiden asema huononee, kun akatemiarahoitus muuttuu

Suomen Akatemian nuorten tutkijoiden rahoituskausi lyhenee neljään vuoteen. Akateemikko Markku Kulmala kollegoineen sanoo, että uudistus voi heikentää tieteemme kilpailukykyä.

Yhdessä keihäässä on neljä yhteensidottua vartta. Kahdessa varsia on kolme. Yksi keihäs on yksivartinen.

Australia sai ensimmäisten eurooppalaistensa rikossaalista lainaan Englannista – Cookin retkikunta kävi varkaissa heti rantauduttuaan

Kiista aboriginaaleilta runsaat 250 vuotta sitten vietyjen kalastuskeihäiden omistajasta on osa yltynyttä keskustelua siitä, minne museoiden esineet ja ihmisjäänteet oikeasti kuuluvat.

Institutet för hälsa och välfärds hälsosäkerhetschef Mika Salminen men svart munskydd på i förgrunden. I bakgrunden syns Liisa-Maria Voipio-Pulkki som är strategidirektör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Pandemic has likely peaked in Finland, but hospital patient load decreasing slowly, say health officials

Many indicators suggest that the Covid pandemic is easing. The number of new infections has fallen for a third week.

Metsää.

Mikä on tuottavin tapa hoitaa metsää kestävästi? Tutkijat toivat koneoppimisen metsänomistajien avuksi visaisen pulman ratkaisemisessa

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on kehittänyt menetelmän, joka auttaa yhdistämään talouden ja ekologian sekä valitsemaan oikeat metsänhoidon toimenpiteet eri tilanteisiin ja tarkoituksiin.

Kuusi komeetan ydintä rinnakkain kokojärjestyksessä. Pienin on läpimitaltaan mailin, suurin 85 mailia.

Avaruusteleskooppi Hubble vahvisti havainnon ennennäkemättömän suuresta komeetasta – kiinteä ydin ulottuisi melkein Helsingistä Turkuun

Aurinkokunnan äärimmäiseltä laidalta sinkoutunut kulkija on 50 kertaa tavallisen komeetan kokoinen. Tutkijat odottavat siltä lisää tietoa salaperäisestä Oortin pilvestä, jossa Auringon painovoima vaikutus on hiipunut hyvin vähiin.

Kunnanjohtaja Marjut Silvast seisoo Kreisijärvi kyltti kädessä.

Tervetuloa Kreisijärvelle! Täällä etsitään villasukat jalassa komeettaa, ja löytäjä saa kymppitonnin

Reisjärvellä on irroteltu ennenkin. Kuntaa on markkinoitu Kreisijärvenä, mutta nyt kunnassa halutaan ottaa kaikki hyöty irti alueelle pudonneesta taivaankappaleesta.

Maija Itkonen, toimitusjohtaja Onego Biosta pitää kädessään biomunanvalkuaista ja siitä tehtyä marenkia

Voiko munaa olla ilman kanaa, pohtivat tutkijat – vastaus löytyi, ja nyt keksintöä vie maailmalle nyhtökaurasta tuttu sarjayrittäjä

Suomalaista keksintöä, biovalkuaista, luonnehditaan mullistavaksi. Se on tarkoitus kaupallistaa, jolloin tuotantoeläinten eli kanojen käyttö vähenisi ja samalla päästöt pienenisivät.

Joogan opettaja istuu puisella lakatulla lattialla risti-istunta-asennossa ja kämmenpohjat toisiaan vasten rinnan edessä. Joogan osanottaja istuu selkä kameraan nähden joogamatolla. Matto on muistijoogan erikoismatto, jossa on ruudukkoihin merkitty kirjaimia, värejä ja kirjaimia.

Tuore liikuntalaji auttaa asiasta toiseen harhailevaa mieltä – ohjaaja: yhdistää aivotreenin ja joogaharjoituksen

Joogalajien kirjoon on syntynyt harjoitus, jossa on mukana aivoja aktivoiva lisuke. Tiede on löytynyt todisteita sille, että jo perinteinen joogakin tekee hyvää aivoille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle