Uusimmat artikkelit
Kun luet tämän jutun, niin tiedät, mitkä neljä asiaa uudesta ilmastoraportista ovat kaikkein olennaisimmat
Maailman maiden perustama ilmastopaneeli kokosi parhaan tiedon ilmastonmuutoksesta seitsemän viime vuoden ajalta. Elinkelpoisen tulevaisuuden säilyttäminen on mahdollista, muttei enää kauaa.
Helsingin yliopisto vihkii ympäristöaktivisti Greta Thunbergin kunniatohtoriksi
Yliopisto vihkii myös 29 muuta kunniatohtoria tämän vuoden aikana. Muun muassa presidentti Sauli Niinistöstä tulee kunniatohtori.
YK:n raportti antoi ilmastonmuutoksen torjumisessa madonluvut mutta myös toivoa: aivan vielä ei ole ihan liian myöhäistä
Ikkuna elinkelpoisen tulevaisuuden takaamiseksi on vielä raollaan mutta sulkeutumassa nopeasti, kertoo YK:n ilmastopaneelin raportti, jonka pohjana on viime vuosien ilmastotutkimusten antama tieto.
Suomi on kuudetta kertaa maailman onnellisin maa
The World Happiness Report 2023 -julkaisun mukaan Suomi on jälleen maailman onnellisin maa. Korona- ja kriisivuodet eivät näytä vaikuttaneen globaalilla tasolla ihmisten tyytyväisyyteen elämäänsä.
Koululaisten matematiikan osaaminen on heikentynyt – testaa viidellä kysymyksellä, oletko itse kärryillä vai kujalla
Yhdeksäsluokkalaisten matematiikan osaaminen on ollut laskujohteista jo vuodesta 2000 lähtien.
IPCC:n raporttia on päässyt kirjoittamaan vain kaksi suomalaistutkijaa – Tero Mustonen kertoo nyt, miten maailman vaikutusvaltaisin ilmastoselvitys syntyy
Maailman maiden välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee maanantaina tavallista laajemman raportin, joka kokoaa akuutin tiedon ilmastokriisin tilanteesta.
Tuntuuko, ettei aika tai fiilis riitä liikunnan harrastamiseen? Nämä syyt nousivat esiin, kun tutkijat selvittivät liikunnan esteitä
Lähiöasukkaiden liikkumista selvittäneen tutkimuksen mukaan liikunnan esteiden poistamiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi aukioloajat tai lajiopastus voivat olla ratkaisevia.
Emeritusprofessori Heikki Henttonen on tutkinut myyriä yli 50 vuotta – suuri sopulivaellus vuonna 1970 oli sysäys ja sinetti hänen tulevaisuudelleen
Helsinkiläiselle Heikki Henttoselle jyrsijöiden tutkiminen on enemmänkin elämäntapa kuin työ. Hän on jäänyt eläkkeelle Luonnonvarakeskuksesta, mutta jatkaa lähes samaa rataa kuin ennenkin.
Hallituskauden tiedepolitiikassa on riittänyt käänteitä: tutkimusrahoituksen pitkäjänteisyys lisääntyi, ministerikin vaihtui useita kertoja
Kysyimme eri tahoilta, miten tällä hallituskaudella tiede- ja korkeakoulupolitiikka eteni ja miten se jumitti.
Viisi on kuollut mystiseen tartuntatautiin Tansaniassa
Maan terveysministeriön mukaan taudin tiedetään aiheuttavan muun muassa munuaisten vajaatoimintaa ja verenvuotoa kehon eri osista.
Bing huokuu itseluottamusta kuin vauva.fi, vaikkei aina vastausta tiedäkään – katso, miten tekoäly voi auttaa arjessa
Microsoftin uudistunut Bing-hakukone hyödyntää nyt Open AI:n GPT-4 -kielimallia.
Matti Vanhanen sai suomalaisilta 400 viestiä Natosta – kiukkuinen sisältö yllätti tutkijat: "Ei ole tulevaisuutta, hävetkää!"
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sai viime vuonna yli 400 Nato-aiheista viestiä kansalaisilta. Tutkijoiden mukaan tärkein suomalaisten Nato-kantoja ohjaava tekijä oli Suomen ja Venäjän välinen suhde.
Lappajärveltä löytyi tuhatvuotias lintukoru – harvinaisuus oli poimittu lehmilaitumelta talteen jo 1960-luvulla
Tieteellisestikin merkittävä koru päätyi Seinäjoen museoille alkuvuodesta. Nyt se on liitetty osaksi kansallista arkeologista esinekokoelmaa Museovirastossa.
Bertta-tamma nukkuu huonosti – hevosten unitutkimus kertoo, että syvä uni olisi sillekin tärkeä
Helsingin yliopistossa selvitetään, miten huonounisuus vaikuttaa hevosen kognitiivisiin taitoihin. Unen vähäisyyteen voi olla monta syytä. Hevonenkin arvostaa kunnon patjaa.
Nasa: Avaruusteleskooppi nappasi harvinaisen kuvan juuri ennen tähden kuolemaa
Avaruusteleskooppi James Webb onnistui kuvaamaan räjähtämässä olleen tähden 15 000 valovuoden päässä Maasta.
Suosiotaan kasvattava kauramaito onkin jo vanha keksintö – tutkija: Perinne on vain unohtunut
Kaurajuomien ja muiden kauratuotteiden huima suosio viime vuosina on oikeastaan jatkumoa pitkään perinteeseen.
Kaakkois-Euroopan hautakumpujen ihmisluut kertovat: hevosesta tuli ratsu jo ainakin viisituhatta vuotta sitten
Idästä tulleet paimentolaiset mullistivat eurooppalaisten geenit, kielen ja kulttuurin tavoilla, jotka näkyvät edelleen, mutta heilläpä olikin hevosvoimia niin ratsuina kuin rattaiden edessä.
YK:ssa tehtiin mediahuomiolta piilossa sopimus, joka antaa työkalut laajojen merialueiden suojelemiseen
Greenpeace pitää aavan meren sopimusta tämän sukupolven tärkeimpänä ympäristönsuojelusopimuksena. Tavoitteena on suojella 30 prosenttia maailman meristä vuoteen 2030 mennessä.
Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä
Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.
”Adolf Ehrnrooth välitti Mannerheimin tahtoa haudan takaa” – Mannerheim on ainutlaatuinen kulttihahmo, jonka myyttiä lähipiiri rakensi määrätietoisesti
Mannerheim on todennäköisesti Suomen historian myyttisin hahmo. Poikkeusasema ei syntynyt sattumalta, vaan Mannerheimin henkilökulttia alettiin rakentaa heti sisällissodan jälkeen, arvioi historioitsija Tuomas Tepora.
30-килограммовая треска возглавила рейтинг рыбных рекордов Финляндии
Треску взвесили уже после разделки, так что в действительности рыба была еще тяжелее. Также в список рекордов попал нетипичный для Финляндии вид бычок-цуцик.
Uusi miesten ehkäisypilleri vie siittiöiltä uimataidon – laboratoriokokeet lupaavia
Lääkettä voisi käyttää satunnaisesti ja sen vaikutukset katoaisivat kokonaan vuorokaudessa.
Suosittujen kipugeelien sisältämä lääkeaine aiheuttaa haittoja vesieliöille – Ruotsissa tuotteita siirrettiin apteekin tiskin taakse
Suomen Apteekkariliiton mukaan Suomessa ei ainakaan toistaiseksi muuteta diklofenaakkia sisältävien kipugeelien myyntitapaa. Kiinnostus lääkkeiden ympäristöhaittoihin on Suomessakin kasvamassa.
Viekö tekoäly tulevaisuudessa toimittajien työt? "Synteettisen roskan" täyttämässä maailmassa ihmistoimittajilla erottuu, uskoo HS:n Esa Mäkinen
Tekoälyn kehitys puhututtaa ja toimittajat pähkäilevät, miten se muuttaa työelämää. HS:n journalistisen kehityksen johtajan mukaan journalismin pitää tuottaa uutta tietoa, mihin tekoäly ei kykene.
Analyysi: Tekoälyhype käy ylikierroksilla, mutta muutosta ei voi silti olla aistimatta
Kehittyneet kielimallit tuntuvat mullistavan koko maailman ja jossain vaiheessa ne sen tekevät, kirjoittaa teknologiatoimittaja Teemu Hallamaa.
Facebook suunnittelee haastajaa Twitterille – hajautettu yhteisösovellus olisi yhteensopiva Mastodonin kanssa
Facebookin emoyhtiö Metan suunnitelmat lyhyiden tekstien julkaisuun soveltuvasta sovelluksesta ovat vielä alkuvaiheessa. Teknologiajulkaisu Platformerin mukaan hanketta johtaa Instagram-pomo Adam Mosseri.
Kevättalvi on huippuaikaa bongata taivaan valoilmiöitä – tässä viisi syytä, miksi näin on
Kuluvana talvena erilaiset taivaanilmiöt ovat hämmästyttäneet ihmisiä. Esimerkiksi revontulien ja tulipallojen havainnointi vaatii kuitenkin tietynlaiset olosuhteet.
Suomalaisilla riittää toivoa tulevaisuudelle, kertoo Sitran tutkimus – “Ei kiinnosta, elän tätä päivää” ajattelee joka kymmenes
Suomalaisten tulevaisuudenusko on säilynyt vaikeiden vuosien yli, kertoo Sitran kyselytutkimus. Tässä jutussa voit testata, millaisten tulevaisuusajattelijoiden joukkoon kuulut.
Fossiilien perinpohjainen penkominen hämmästytti tutkijat: olivatko salaperäiset merieläimet sittenkin viherleviä?
Tutkijat yllättyivät, kun ikivanhoista merieliöistä löytyi lonkeroiden sijaan lehtimäisiä ulokkeita.
USA:n yllä lentänyt kiinalainen ”vakoilupallo” oli merkki tulevasta – stratosfääri on seuraava taistelutanner
Stratosfääri-palloissa yhdistyvät satelliittien ja lentokoneiden edut. Tutkijoiden lisäksi sotilaatkin ovat nyt kiinnostuneet niistä.
Lähiö ei ole entisensä – uusi tutkimus kertoo monenlaisesta köyhtymisestä ja antaa neuvoja uuteen nousuun
Tutkimuksen tavoitteena oli löytää keinoja perinteisten betonilähiöiden parantamiseen ympäri Suomea.
Dataa kuluu yhä enemmän, mutta toistaiseksi verkossa riittää kaistaa – metaversumi voi tuoda ruuhkaa verkon reunalle
Virtuaalitodellisuuden levittäytyminen fyysisen maailman ylle vaatii valtavia teknologisia harppauksia niin laitteilta kuin tietoliikenneverkoilta. Riittääkö kaista, kun digitaalinen todellisuus yhdistyy aineelliseen maailmaan?
Moni ei tiedä sairastavansa keliakiaa, koska sairaus oireilee niin monella tavalla – tuore väitös vahvistaa riskitekijän
Uusi väitöstutkimus kertoo, että perheenjäsenten seulonta löytää merkittävän osan keliakiapotilaista.
Tutkimus: Muinaiset merihirviöt olivatkin valaita suut ammollaan
Valastutkimuksessa yhdistyvät Skandinavian saagat ja meribiologia. Kahdessa muussa jäljitettiin ryhävalaiden kosiotapojen muutosta ja pienten äyriäisten vaikutusta merten jättiläisten lisääntymiseen.
Näin Maata uhkaava asteroidi saataisiin törmäytettyä radaltaan
Nasan DART-testi osoitti, että asteroidi saadaan iskun avulla muuttamaan suuntaansa. Hankkeessa mukana olevat Helsingin yliopiston tutkijat selittävät, mistä siinä oli kysymys. Törmäytys ei käynyt käden käänteessä, vaan vaati valtavaa ennakkotyötä.
YK pääsi sopuun avomerien suojelusta vuosikausien väännön jälkeen – ”Tämä on historiallinen päivä”
YK:n neuvottelurupeama New Yorkissa kesti 38 tuntia, mutta kaikkiaan neuvotteluja käytiin yli 15 vuotta ennen sopimusta.
Исследователь утверждает, что Управление образования не знакомо со школьными буднями
Яри Салминен из Университета Хельсинки считает, что Управление образования может ослабить свою работу по развитию и начать вкладывать средства в инспекционную деятельность.
Hengenvaarasta pelastettu merikotka yllätti tutkijat: ”Näköjään merikotkienkin joukossa on vanhoja piikoja ja peräkammarin poikia”
Aikuinen merikotkanaaras rengastettiin ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa, kun lintu vahingoituttuaan joutui ihmisten hoteisiin. Nyt yksi siihen liittynyt arvoitus on saamassa ratkaisun.
Fantasiasta tuli totta: Suomella on toimiva kvanttitietokone, joka aloittaa tieteen uuden aikakauden
Suomi on maailman harvoja maita, joilla on toimiva kvanttitietokone. Sen nimi on Helmi, ja se sijaitsee Espoon Otaniemessä, mutta yksinään se ei pysty laskemaan.
Ministeriön selvitys suosittelee valkohäntäpeurojen voimakasta metsästämistä ja ruokinnan lopettamista
Maa- ja metsätalousministeriön selvityksessä suositellaan myös valkohäntäpeurojen ylläpitoruokinnan lopettamista. Metsästyksen vuoksi houkutteluruokintaa kannattaa jatkaa.
SpaceX-yhtiön avaruuslento vie lisää henkilökuntaa kansainväliselle avaruusasemalle – mukana amerikkalaisia ja venäläisiä
Kansainvälinen avaruusasema on harvoja kansainvälisiä areenoja, joilla amerikkalaisten ja venäläisten yhteistyö jatkuu.
Mikä ihmeen Chat GPT? Nämä asiat jokaisen kannattaa ymmärtää tekoälystä
Chat GPT avattiin yleisölle vuoden 2022 loppupuolella. Se on ihmetyttänyt ja jopa suututtanut. Sovelluksen kyky luoda tekstiä on kuitenkin kaukana älystä. Nyt odotetaan hakukoneen ja tekstiohjelman liittoa.
Nyt se on virallista: Ihmiskunnalla valmiuksia puolustautua asteroideilta – DART-tehtävä oli jymymenestys
Nasa törmäytti syyskuussa luotaimen Dimorphos-kuuhun testatakseen, olisiko maata lähestyvän asteroidin rataa mahdollista muuttaa. Nyt julkaistut vertaisarvioidut artikkelit toteavat, että historiallinen testi onnistui.
Ilmastonmuutos ajaa monet linnut pakoon, mutta toiset se saa peräänsä – testaa, kuinka hyvin tunnet Suomessa talvehtivat lajit
Lähes 80 prosenttia Suomen lintulajeista on muuttolintuja. Osa talvehtivista linnuista vaeltaa sulan maan perässä. Jotkin lajeista haluavat siitä kauas.
Над Финляндией пронеслось редчайшее небесное тело из-за пределов Солнечной системы – его сияние было ярче Венеры
Речь идет об огненном шаре, который возник на небе Финляндии в октябре прошлого года и привлек внимание астрономов продолжительностью падения.
Ei pelkkä maku vaan myös suutuntuma – tutkimus selvitti miten kuluttajat suhtautuvat gurtteihin ja jugurtteihin
Kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehitystyössä on tärkeää selvittää, millaiset tuotteet ihmisille maistuvat. Suutuntuma on olennainen asia uusien elintarvikkeiden hyväksymisessä, sanoo tutkija.
Greenpeace estää hakkuita tieteelliseen tutkimukseen suunnitellulla metsäalueella Suomussalmella
Järjestö kiinnittää parhaillaan alueen puihin puoli kilometriä köysiä, joilla alueen hakkuut ja samalla jatkuvan kasvatuksen tutkimustoiminta estyy.
Kuumavesipora sulatti 600 metriä syvän reiän jäätikköön robottikameraa varten – paljastui ilmiö, joka on käynnissä koko Etelämantereella
Merenpohjan muoto saa Thwaitesin jäätikön hajoamaan nopeammin kuin tutkijat olivat aiemmin osanneet arvata.
Suomen yllä lensi erittäin harvinainen aurinkokunnan ulkopuolelta tullut taivaankappale, joka näkyi taivaalla Venustakin kirkkaampana
”Sillä hetkellä kahvit menivät väärään torveen”, sanoo Ursan tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri.
Mikko Pietilästä Turun yliopiston Vuoden alumni – ” Hän on ollut positiivisesti näkyvä henkilö koronapandemian vastaisessa taistelussa”
Vuoden alumnin tunnustus myönnetään vuosittain Turun yliopiston kasvatille, joka on toiminnallaan edistänyt Turun yliopiston ja suomalaisen yhteiskunnan menestymistä.