Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mansikanpoimijoilta passit pois, alipalkkausta, kelvoton majoitus – Avin tarkastaja: Työnantajalla on monta mahdollisuutta hyväksikäyttöön

Marjatiloilla työskentelevien ulkomaalaisten työsyrjintäjuttuja on vaikea saada oikeuteen saakka, vaikka epäkohtia löytyy usein.

Wednesday's papers: More farm workers, more masks, cooler weather again

Newspapers report that the government plans to raise the number of seasonal agricultural workers being recruited from abroad.

Peltotöihin päästiin aikaisin, mutta maat kuivuvat kylvökuntoon epätasaisesti

Toukotöiden etenemisessä alueelliset erot ovat suuria. Kyrönmaalla peltotyöt ovat edellisten vuosien tapaan jo pitkällä, kun monin paikoin peltotöitä vasta aloitellaan.

Koronaepidemia uhkaa Yhdysvaltain elintarviketuotantoa

Yhdysvaltain maatalous on riippuvainen paperittomista siirtolaisista, joiden terveydenhuolto on heikosti järjestetty.

Lomittajista tulossa pulaa, jos koronapiikki iskee kevättöiden aikaan – viljelijöille lisäkäsiä alan opiskelijoista ja naapureista?

Jos korona kaataa viljelijöitä ja lomittajia, joudutaan tiloille palkkaamaan esimerkiksi perheenjäseniä ja eläköityneitä tilallisia.

Lukijan yllättävä yhteydenotto kertoo ajasta, kun Suomessa luettiin natsien propagandaa

Paljastui tarina, joka ulottuu sisällissodasta 1940-luvulle.

Peltotyöt ovat alkaneet Kaakkois-Suomessa – muokkaustöillä jo kiire

Maata on muokattu monilla pelloilla jo viime viikolla.

Punkalaitumella paloi peltotöissä ollut traktori

Syttymissyystä ei ole tietoa.

Traktori käynnistyi itsekseen ja syttyi palamaan Punkalaitumella

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Pohjalaisviljelijät joutuvat paikkaamaan viime syksyn kyntöjä

Vauriokorjaukset viivästyttävät peltotöitä.

Kylmyys on viivästyttänyt pelloille pääsyä Lapissa – maatiloilla ollaan valmiina kevättöihin

Pellot tarvitsisivat nyt vettä ja lämpöä, jotta kasvukausi hurahtaisi käyntiin maan pohjoisimmissa osissakin. Lapissa kevääntulo on päiväkausia myöhässä tavanomaisesta.

MTK Etelä-Pohjanmaa: Agrologiopetuksen paikka on Ilmajoella

MTK Etelä-Pohjanmaa sanoo kannanotossaan, että keskittämisen huuma ajaa agrologien osaamisen ohi.

Traktoria ei tarvita – pelto kääntyy hevospelillä

Mikko Uusimäki ei tarvitse tilan töihin ökytraktoria. Hänelle riittävät suomenhevosen voimat.

Kruukkilan arvorakennukset remontoidaan moneen käyttöön Karstulassa

Karstulan kunta aikoo uusia ja kunnostaa maakunnallisesti arvokkaan Kruukkilan pihapiirin päärakennuksen ja renkituvan. Suunnitelmien pohjana on Kruukkilan alueen kehittämissuunnitelma. Rakennukset kunnostetaan muun muassa Artranta ry:n taiteilijaresidenssitoimintaan sekä kulttuuri-, koulutus- ja juhlakäyttöön.

Turvapaikanhakijoiden palkkakiista johti uhkailuun: "Olen kaikkien duunarien asialla"

Epäselvyydet kokemäkeläisellä hernepellolla ovat kärjistyneet palkkakiistaan ja tapaukseen puuttuneen Palvelualojen ammattiliiton valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan uhkailuun.

Ekonomi ja sotilas päätyi puimurin rattiin: "Tuli  kaunis maanviljelijän tytär, joka vei jalat alta"

Mikkeliläisestä kaupunkilaispojasta Sampo Järnefeltistä ei pitänyt tulla maanviljelijää. Rakkaus maanviljelijän tyttäreen muutti kuitenkin hänen elämänsä suunnan. Ennen peltotöitä kokeiltua tulivat muun muassa toimistotyöt ja sotilaan hommat.

Suomalaiseen kartanokulttuuriin kuuluvat kummitustarinat – "Eihän se voi olla vain niin, ettei mitään olisi"

Aavetaloja ja ihmiskohtaloita -opas kertoo tarinoita suomalaisten rakennuksien kummituksista.

Jokisaunat tarjosivat töitä, maalaisromantiikkaa ja kuumottavia tilanteita

Ilmajoen Alajoella Kyrönjoen rannat täyttyivät aikoinaan jokisaunoista, joita käytettiin kausiasumuksina peltotöiden aikana. Näiden Alajoki-saunojen historiaan liittyy romantiikkaa, mutta myös uhkakuvia, kun miehet lähtivät kylistä jokisaunoille naisten perään. "Kopistelijat" olivat naisten jokisaunoilla ei-toivottuja vieraita.

Asikkalasta löydetyssä viikinkimiekassa veriura – "miekka on hyvässä kunnossa"

Asikkalalaispellosta toukokuun puolivälissä löytyneessä viikinkimiekassa on pari kolhua, mutta se on yllättävän hyvässä kunnossa. Miekka lähetetään jatkotutkimuksiin, mutta nyt jo siitä on löytynyt veriura.

Hämäläisviljelijä: "Tällaista säätä kun jatkuisi pari-kolme viikkoa"

Kevät harppoo nyt aimo askelia kohti kesää. Päivälämpötilojen kohoaminen parinkymmenen asteen tuntumaan on saanut luonnon vihertymään silmissä. Hämäläisviljelijät ovat aloittelemassa kevättöitään. Muutamiin viime vuosiin verrattuna pelloille päästään tänä keväänä muutama päivä myöhässä.

Peltojen pitää kuivahtaa vielä hetki – kylvöt vauhtiin loppuviikolla

Viime viikon sateet kastelivat etenkin savipeltoja sen verran, että kuivumiseen menee aikaa. Kylvötöihin päästään keskimääräisessä aikataulussa.

Teinipojan kuolema toi tuhansia sotilaita rajalle Keski-Amerikassa

Guatemala pitää yli puolta Belizestä omana alueenaan. Tunnelma rajalla on ollut kiristymässä jo pitkään.

Viljelijät tähyävät toiveikkaina pelloille – pouta kuivattaa maata

Viime viikon lämmin ja sateinen sää on sulattanut lumet pelloilta aina Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseutua myöten. Mikäli sää jatkuu poutaisena, peltotöihin voidaan päästä Oulun eteläisissä jo kuun lopulla.

Kolme tarinaa Titanicilta – tällainen oli uppoamaton laiva nuorten silmin

Monet lukiolaiset ovat mukana Ylen #Titanicilla-projektissa, jossa seurataan suomalaisten siirtolaisten matkaa Euroopasta Amerikkaan Titanicin kyydissä. Opettajan mukaan Twitterin käyttö opetuksen apuvälineenä opettaa muun muassa eläytymistä ja empatiaa.

Laittomat rajanylittäjät eivät pelota itärajan pinnassa asuvia: "ei meillä oo ovikaan millonkaan lukossa"

Rautjärven Metsäkylä sijaitsee vain muutamia satoja metrejä Suomen ja Venäjän välisestä rajasta. Luvattomien rajanylittäjien ei uskota pyrkivän rajan yli ainakaan talvella, tosin kylätien liikennettä seurataan tarkasti.

Ähtärissä satsataan leirikouluihin – perinnetila opettaa elämästä ennen traktoreita

Koululaisille ja matkailijoille ryhdytään opettamaan ja näyttämään vanhaan malliin maalaistalon elämää 1900-luvun alun autenttisessa miljöössä, mistä eläinten hyvinvointi on saanut alkunsa. Oppimateriaali kasvaa ja kokonaisuudessaan rakenteilla olevassa pihapiirissä.

Aamukuudesta iltamyöhään – tällainen on maitotilallisen työpäivä kellonajoin ja kuvin

Maitotilallinen käy navetassa tarpeen tullen yölläkin, jos aihetta on. Tavallisina päivinä viimeiset työt tehdään iltauutisten jälkeen. Rutiineja ja tekemistä riittää kiimantarkkailusta peltotöihin.

Salamat tappoivat 22 ihmistä Intiassa

Salamointi on yleistä monsuunisateiden aikaan Intiassa. Sunnuntaina salamaniskuja tapahtui epätavallisen paljon.

Mitä on yrittäjähenki? Neljä yrittäjää kertoo

Yrittäjähenki puskee yrittäjän arkeen monella tavalla. On aamuja, jolloin esimerkiksi maatalousyrittäjä miettii, olisiko pitänyt valita toinen ammatti.

Osa kevätviljoista tukehtuu jo märkyyteen Pirkanmaalla

Jatkuva sade pilaa viljaa suoraan peltoon. Tuuli piiskaa viljaa lakoon, ja liiskaantuneilla pelloilla viihtyvät erilaiset kasvitaudit.

Seitsemän saman perheen jäsentä kuoli salamaniskusta Meksikossa

Rajuilma yllätti naiset ja lapset, jotka olivat peltotöissä.

Sokerijuurikasta viljellään enää muutamalla pohjalaistilalla

Suomessa kasvaa vuosittain satoja miljoonia kiloja sokerijuurikasta, josta uutetaan sokeria. Vuosikymmeniä sitten myös lukuisilla pohjalaistiloilla kasvatettiin jurttia sekä myyntiin että karjalle rehuksi. Nykyisin juurikasviljely on pohjalaistiloilla käynyt vähiin.

Menneisyys vinkuu metallinpaljastimessa – harrastajat nostavat maan aarteita esiin

Metallinetsinharrastajat kirjoittavat vauhdilla lisälukuja muinaishistoriaan. Piippareineen he löytävät maastosta enemmän uutta tutkittavaa kuin ammattilaiset ehtivät käydä läpi. Hämeessä löytöhistoria alkaa olla komea: rahalöytöjä, Janakkalan ns. miekkamiehen ruumishauta, ennen tunnistamaton linnavuori ja kasapäin muuta pienempää. Kävimme kokeeksi hattulalaisella riistapellolla vinguttamassa metallinetsintä.

Traktorivedossa kisavehkeet ovat voimanpesiä – video

Huippuunsa rakennetuista ja viritetyistä traktoreista otetaan kaikki irti tractor pullingin eli traktorivedon SM-osakilpailussa Tyrnävällä. Lasse Kallinen valmistautuu kotikisoihin kiireellä, sillä tavoitteena on Nuffieldin lisäksi saada kilpailuun toinenkin traktori.

Pohjoisen maatilat helisemässä läpimärkien peltojen vuoksi

Peltotyöt ovat viivästyneet pahoin osassa Pohjois-Suomea. Kevätkylvöihin ei ole päästy suunnitellusti, koska pellot ovat liian märkiä. Pohjoisessa pelätään myös kesän ensimmäisen säilörehusadon puolesta.

Kultaesineiden kemiallinen analyysi paljasti muinaisen kauppatien

Etelä-Englannin ja Cornwallin joista tuhansia vuosia sitten löytynyt kulta näyttää olleen irlantilaisille haluttua kulttitavaraa. Vastineeksi kelpasivat ehkä lampaantaljat.

Viljelijäkansanedustaja haluaa maatalousyrittäjille yrittäjän vapauden takaisin

Ylivieskalainen keskustan kansanedustaja ja maanviljelijä Juha Pylväs sanoo, että uudessa hallitusohjelmassa byrokratian purkaminen on viljelijälle jopa merkittävämpää kuin uhkana olevat tukileikkaukset. Pylväs kaipaa maatalousyrittäjälle jälleen yrittäjän vapautta takaisin.

"Vilu viljan kasvattaa" – Osa pelloista yhä liian märkiä

Märkyys on hidastanut peltotöiden aloittamista. Nyt tarvittaisiin sateettomia, tuulisia ja aurinkoisia päiviä, jotta pelloille päästäisiin kunnolla. Sateista huolimatta kasvukausi alkoi normaalisti ja ensimmäisen säilörehusadon korjaamiseen päästään normaaliaikaan.

Pellot ovat mutavelliä – kevätkylvöjä lykätään

Peltotöitä on jouduttu lykkäämään monin paikoin, sillä pellot lainehtivat vielä vettä.

Sadesää jarruttaa peltotöitä – "Erittäin poikkeuksellinen kevät"

Kevät on ollut peltotöiden kannalta karmea, kun sää on ollut viileä ja vettä on satanut jatkuvasti. Osa pelloista on nyt täynnä isoja vesilätäköitä, jotka ovat hidastaneet kylvötöitä. Viivästyminen vaikuttaa siihen, mitä peltoon kannattaa kylvää.

Sunnuntai 17.5.2015

Sateet haittaavat peltotöitä. Suomalaiset ovat ostaneet paljon lomamatkoja. Lappeenrannassa haudattiin sankarivainajia. Palomiehet pelastivat koiran maan alta.

Toukotyöt kutsuvat tällä viikolla

Keskisuomalaiset viljelijät pääsevät tänä vuonna peltotöihin ihan tavanomaiseen aikaan. Pari aiempaa talvea olivat niin leutoja, että toukotöihin päästiin etuajassa. Suuret EU-tukipolitiikan muutokset eivät näy siinä, mitä pelloissa tänä kesänä kasvaa.

Huhtikuun loppu teki keväästä normaalin – tahti jatkuu tasaisena

Liki ennätysaikaisen kevään eteneminen hidastui selvästi huhtikuun alkupuolen jälkeen. Nyt kevät on lähes normiaikataulussa.

Palkittava äiti laittoi lapset peltotöihin – nykyperheiden kovat paineet kauhistuttavat

Lapset tarvitsevat rajoja ja rakastavaa kuria. Maatilan töissä he oppivat tekemään työtä. Nämä ovat sunnuntaina palkittavan somerolaisen Taru Välttilä kasvatusperiaatteita. Yksi lapsista on munataksiyrittäjä Mikko Välttilä.

Syysviljat talvehtineet kohtalaisesti

Syksy oli otollinen syysviljojen kylvöille Kymenlaaksossa. Lohkokohtaiset erot voivat kuitenkin olla suuria.

Pohjanmaan pelloilla laitetaan jo "skeidaa piiloon"

Kevät on edennyt jo siihen vaiheeseen, että maanviljelijät aloittelevat peltotöitä. Lannanlevitys on vauhdissa, eikä kyntöihin ole enää arvioiden mukaan kuin muutama päivä pienellä säävarauksella.

Lempi yli luokkarajojen ruokki siirtolaisuutta – rakkaus renkiin vei Hildan merten taa

Pienen pitäjän tyttö Hilda Heiniluoma rakastui naapurin renkiin. Vävyehdokas ei kuitenkaan kelvannut Hildan äidille, joka tyrmäsi avioaikeet. Kaukana siitä, että Hilda olisi noin vain niellyt äidin mielipiteet! Hilda karkasi rakkaansa perässä ulkomaille asti. Tällä 1900-luvun tarinalla on onneksi onnellinen loppu.

Viljelijäpariskunta ulkoisti jopa vasikkojensa kasvatuksen

Viljelijäpariskunnalle valkeni kaksikymmentä viisi vuotta sitten, kahdeksan vuoden yrittämisen jälkeen, että talous oli matkalla katastrofiin. Heidän mukaansa ratkaisu löytyi ulkoistamalla kaikki mahdollinen työ. Siinä meni kaksikymmentä vuotta.

Ennen lapsia huutokaupattiin joulun aikaan – Eeva ei suostu surkuttelemaan kohtaloaan

Joulu merkitsee nykyään ilon ja valon juhlaa. 97-vuotiaalle Eeva Jukaraiselle joulu merkitsi lapsuudessa paikan vaihtoa. Huutolaislapset näet tavattiin huutokaupata aina joulun jälkeen. Työpaikka ja koti vaihtuivat kerran vuodessa. Eeva Jukarainen ehti kiertää neljässä eri talossa, ennen kuin hän sai mennä oikeasti töihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle