Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen Paralympiakomitean Kehittämispäällikkö & Tulevaisuuden tähtien vastuuvalmentaja Katja Saarinen selittää Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.

Onko Suomi pudonnut kyydistä? Paraurheilupomolta painavaa puhetta tulevaisuudesta: ”Jos olisin tyytyväinen, emme näitä miettisi”

Paraurheilu kaipaa kipeästi uusia tähtiä. Paralympiakomitean kehittämispäällikön mukaan nuorten paralympiaryhmän toiminnassa riittää vielä kehitettävää.

Uimari Ronja Hampf Tulevaisuuden Tähdet tilaisuudessa.

Sokea Ronja Hampf hämmentyi, kun hänelle ehdotettiin eläkkeelle jäämistä 16-vuotiaana – uimari tähtää paralympialaisiin ja lakiopintoihin

16-vuotias Ronja Hampf saavutti 100 metrin vapaauinnissa SM-hopeaa uudella s11-luokan Suomen ennätyksellä.

Matti Suur-Hamari laskee kaarteessa paralumilautakrossiradalla

Paralumilautailun maailmancup valloitti jälleen Pyhän rinteet – Tapahtumatuottaja: Tällä hetkellä Euroopan parhaat olosuhteet

Paralumilautailukiertue avataan Pyhällä kahden kisan voimin. Niissä mitellään maailmancupin ja Euroopan cupin tasoilla. Tänä vuonna kilpailuissa ei ole mukana yhtään suomalaislaskijaa.

Keilailja Tuomo Kukkohovi ja juoksija Kai Koljonen Heinäpään keilahallilla.

Oululaisurheilijat Tuomo Kukkohovi ja Kai Koljonen kahmivat hopeamitaleita kehitysvammaisten Special Olympics -tapahtumasta

Kokoneet kisakävijät saalistivat peräti viisi hopeamitalia Maltalla eilen päättyneissä kilpailuissa. Kukkohovi keilasi kolme hopeaa, ja Koljonen pääsi mitalin makuun kahdesti yleisurheilussa.

Yasin Omer.

Maanantai 14.3.2022 (tv)

Kriisitilanteet. Turvapaikanhakijat. Paralympialaiset. Sääennuste.

Santeri Kiiveri i farten.

Suomi teki hienon tuloksen Pekingin paralympialaisista, mutta kaipaa tulevaisuudessa hiihtäjiä – Kiinalle hurja mitalisaldo melkein tyhjästä

Suomen kuuden hengen paralympiamaajoukkue tulee kotiin neljän mitalin kanssa. Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen ja joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen olivat tyytyväisiä tulokseen. Samaan aikaan Kiina teki uskomattoman loikan mitalitaulukoissa.

Matti Suur-Hamari yllättyi paralympiahopeastaan: "Päivääkään ei  olla tällä kaudella treenattu"

Matti Suur-Hamari venyi huimaan suoritukseen – yllättyi hopeamitalista sivulajissaan: "Päivääkään ei olla tällä kaudella treenattu!"

Matti Suur-Hamari voitti Pekingin paralympialaisten toisen mitalinsa, kun hän laski banked slalomissa hopealle. Hän jäi kisan voittaneesta Sun Qistä vain 0,25 sekuntia.

En liten flicka sitter på en madrass på golvet. Hon är fotograferad med ryggen mot kameran. På sängen en kudde med en hund på.

Torstai 10.3.2022 (radio)

Pakolaisten määrä Ukrainasta kasvaa. Niinistö keskustelee huomenna Putinin kanssa. Eduskunta harkitsee Suomen Nato-jäsenyyttä. Koronapandemia helpottaa. Santeri Kiiveri voitti jo toisen mitalin paralympialaisissa. Säätiedot.

Santeri Kiiveri juhlii paralympialaisten kultamitalia.

Santeri Kiiveri teki suomalaishistoriaa – nappasi suurpujottelussa paralympiakultaa!

Santeri Kiiveri laski torstaina suurpujottelussa paralympiakultaa. Mitali oli suomalaiselle Pekingin paralympialaisten toinen.

Vanha nainen rulatuolissa avustajansa kanssa ja muita pakenevia ukrainalaisia juna-aseman laiturilla.

Maanantai 7.3.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. Sairaaloiden koronapotilaat. Suomen paralympiamitalit. Hyttyset. Sää.

Matti Suur-Hamari laskee paralympiafinaalin johtopaikalla.

Maanantai 7.3.2022 (tv)

Ukrainan pakolaiset. Paralympialaiset. Sääennuste.

Sari Rautio Suomen Olympiakomitean syyskokouksessa Vantaalla 21.11.2020

Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio: Kisoissa menestyminen on merkki oikein tehdystä työstä

Paraurheilun menestymisen edellytykset ovat samat kuin kaikessa urheilussa eli hyvät taustajoukot, pitkäjänteinen tekeminen ja onnistuminen kisoissa. Paralympialaiset Pekingissä jatkuvat 13. maaliskuuta saakka.

Santeri Kiiveri kiitteli isänsä suksihuoltoa pujottelun osalta

Santeri Kiiveri, 21, laski Suomelle historian ensimmäisen paralympiamitalin alppihiihdosta – viileä suomalainen nappasi hopeaa

Mitali on myös Kiiverille uran ensimmäinen paralympiamitali. Voiton vei Ranskan Arthur Bauchet.

Matti Suur-Hamarin kultahaastattelussa nähtiin tunteita laidasta laitaan

Ylivoimainen Matti Suur-Hamari laski paralympiakultaa ja herkistyi kyyneliin, australialaisystävä juoksi hehkuttamaan suoraan tv-haastatteluun

Paralympiakulta on Suur-Hamarille uran toinen. Suomalaislaskija voitti Zhangjiakoussa jokaisen laskunsa lumilautakrossissa.

Sauli Niinistö ja Joe Biden tapaamisessa.

Lauantai 5.3.2022 (radio)

Suomi tiivistää yhteistyötä USA:n kanssa. Suomi lisää yhteistyötä myös Ruotsin kanssa. Kiina sensuroi paralympialaisten avajaispuheen.

Vammaisurheilija Pertti Sankilampi Kempeleen Köykkyrin ulkoilukeskuksessa.

Seitsenkertainen kultamitalisti Pertti Sankilampi on mietteliäänä paralympialaisten alkaessa: "Olympiarauhaa ei ole"

Kiinan paralympialaisia varjostaa Venäjän aloittama sota Ukrainaa kohtaan. Suomessa vammaisurheiluliike on syntynyt sotainvalidien kautta.

Pekingin paralympiatuli sytytetään.

Torstai 3.3.2022 (radio)

Niinistö ja Biden. Paralympialaiset. Koronapotilaat. Puolueiden kannatus. Sää.

Matti Suur-Hamari

Matti Suur-Hamari herkistyi maailmanmestaruudesta: "Kotona on perhe ja pikkujätkä katsomassa nyt ensimmäistä kertaa, kun isä lumilautailee"

Matti Suur-Hamari voitti paralumilautacrossin maailmanmestaruuden perjantaina Norjan Lillehammerissa. Kultamitali oli Suur-Hamarin uran kolmas lumilautacrossista.

Matti Sairanen laskee paralumilautakrossia Pyhällä

Kiinassa 20 vuotta asunut Matti Sairanen hämmästelee, mikä Pekingin kisapaikoilla muuttui – "Ei siellä näkynyt yhtään paikkaa, josta voisi laskea"

Lumilautailija Matti Sairaselle Pekingin paralympialaiset olisivat kuin kotikisat. Sairanen on asunut kaupungissa yli puolet elämästään.

Pyörätuolitanssin combi 1 -sarjan moninkertainen suomenmestari ja EM-pronssimitalisti Tuuli Harju Kouvolassa 13. joulukuuta 2021.

Kesäinen onnettomuus ystävän mökillä mullisti Tuuli Harjun elämän – käsien liike antoi toivoa, ja nyt hän tavoittelee EM-mitalia pyörätuolitanssissa

Tuuli Harju on raivannut kovalla työllä tiensä pyörätuolitanssin maailman huipulle. Ensi vuonna tavoitteena on EM-mitali.

Antti Latikka hymyilee ruskan värittämässä puistossa.

Antti Latikka on EM- ja MM-mitalisti, mutta monelle hän on yhä ensisijaisesti näkövammainen: "He luulevat, etten ole huippu-urheilija"

Uimari Antti Latikka taisteli maailman huipulle, vaikka vaikea migreeni pakotti polvilleen ja yritti nujertaa hänet. Vammaisurheilu on veristä työtä kuten mikä tahansa huippu-urheilu, eivätkä vammaiset kaipaa sääliä vaan tasaveroiset edellytykset.

Koskelan surman muistotilaisuus eduskuntatalon portailla.

Perjantai 3.9.2021 (radio)

Koskelan murhatuomio. Lentäminen elpyy. Kansallispuistoissa on ollut vilkasta. Hytti nro 6. Paralympialaiset. Sää.

Toni Piispanen kelasi hopeaa

Toni Piispanen kelasi 100 metrin paralympiahopeaa – "Tämä on ollut älyttömän huikea kausi, huh huh"

Toni Piispanen otti jo toisen mitalinsa Tokion paralympialaisissa. Tällä kertaa T51-luokan 100 metrin finaalissa mitalin väri on hopeinen.

Amanda Kotajan vanhemmat liikuttuivat tyttärensä ensimmäisestä paralympiamitalista

Amanda Kotajan ensimmäinen paralympiamitali herkisti vanhemmat kotona Vampulan kisakatsomossa: "Amanda otti itsestään kaiken irti"

Tuoreen paralympiamitalistin vanhemmat näkevät tyttärensä menestyksen takana tämän sinnikkyyden ja itsekurin. Tärkeässä roolissa ovat pienestä pitäen olleet myös tukijoukot.

Afganistanin Hossain Rasouli hyppäämässä pituutta Tokion paralympialaisissa 31.8.2021.

Vaarallisen ja salaperäisen operaation yksityiskohtia julki: Näin afganistanilaisurheilijat harhauttivat Taliban-sotilaita ja pääsivät mukaan Tokion paralympialaisiin 

Afganistanilaiset Hossain Rasouli ja Zakia Khudadadi pääsivät jännittävien käänteiden jälkeen osallistumaan lopulta Tokion paralympialaisiin. Mitä kisojen jälkeen tapahtuu, on vielä epäselvää.

Leo-Pekka Tähti kelaa.

Leo-Pekka Tähti kelasi hopeaa! 18-vuotias thaimaalainen paineli ME-miehen ohi – suomalainen lupasi: "Jatkan niin kauan kuin olen kunnossa"

Leo-Pekka Tähden valtakausi T54-luokan 100 metrillä päättyi, kun hän joutui toteamaan 18-vuotiaan Athiwat Paeng-Nuean paremmakseen Tokiossa.

Toni Piispanen kelasi paralympiakultaa ratakelauksen T51 200m finaalissa.

Yle selvitti: Asukaslukuun suhteutettuna Suomi on yhä huippu-urheilun supervalta – Nyt myös paraurheilun parhaat vuodet ovat kuitenkin jo takanapäin

Olympialaisten ja paralympialaisten mitalitilastojen kärkipaikkoja pitävät pienet ja vauraat maat. Väkirikkailla mailla ei ole mitään mahdollisuutta nousta Suomen edelle. Mutta mistä asukaslukuun suhteutetut mitalitilastot oikeastaan kertovat?

Teppo Polvi

Teppo Polvi joutui tyytymään viidenteen sijaan Tokion paralympialaisten käsipyöräilyssä – mitali karkasi yli yhdeksän minuutin päähän

Mitalitavoittein Tokioon lähtenyt Polvi ajoi paralympialaisten pääkilpailussaan viidenneksi. Polven mukaan hän ei saanut parastaan irti tänään. Toinen suomalainen, Harri Sopanen, joutui keskeyttämään kisan.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä

Siilinjärven kunta muistaa Marjaana Heikkistä paralympiamenestyksestä urheilijastipendillä

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan palkita keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen paralympiapronssista 800 euron stipendillä. Siilinjärven Ponnistusta edustava Heikkinen saavutti eilen pronssia paralympialaisten F34-luokan keihäänheitossa.

Afganistanin lippua paralympialaisten avajaisissa kantaa kisajärjestäjä.

Afganistanilaisurheilijat saapuivat sittenkin paikalle Tokion paralympialaisiin – eivät osallistu haastatteluihin kisoissa

Zakia Khudadadi ja Hossain Rasouli pääsivät sittenkin kisoihin. Vielä viime viikolla heidän tilanteensa kisoihin osallistumisen suhteen näytti mahdottomalta.

Marjaana Heikkinen heittää keihästä

Tokion kuumat ja kosteat olosuhteet jakavat Suomen parayleisurheilijat kahtia – Manni on kuin kotonaan, Heikkinen kauhuissaan: "Heittäminen on tällä hetkellä pienin murhe"

Tokion lämpimät sääolot ovat ratakelaajien mieleen, mutta voivat viedä keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen mitalin.

Tapola kärsi pöytätenniksen avausottelussa tappion brasilialaiselle Catia Oliveiralle

Aino Tapola avasi suomalaisten paralympiataipaleen, brasilialainen MM-kakkonen oli liian kova pala purtavaksi: "Kipsasin erien alussa"

Tapola kärsi pöytätenniksen avausottelussa tappion brasilialaiselle Catia Oliveiralle erin 1–3.

Evakuintioperaatio Kabulin lentokentällä.

Tiistai 24.8.2021 (radio)

Suomi on evakuoinut lisää ihmisiä Afganistanista. Ravintola- ja matkailualalla on työvoimapula. Työllisyysaste on noussut. Kauppakeskuksilla menee hyvin. Paralympialaiset alkoivat. Puolukasta tulee runsas sato.

Paralympiatuli syttyi Tokion olympiastadionilla.

Tiistai 24.8.2021 (tv)

Työvoimapula. Antibiootit. Ilmasto. Paralympialaiset. Sää.

Leo-Pekka Tähti sträcker händerna i luften

Tässä ovat Suomen mitalitoivot paralympialaisissa – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Tokion paralympialaiset alkavat tänään. Suomen joukkueella on jykevät mitalitavoitteet, vaikka kisoihin lähtee vain 16 suomalaisurheilijaa. Yle Urheilu kokosi tähän juttuun kisojen suomalaisen tietopaketin.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Liisa Liljan paralympiamatka peruuntuu harjoitusleirillä tapahtuneen onnettomuuden vuoksi

Paratriathlonisti Liisa Lilja kertoi Yle Urheilulle keskiviikkona lähtevänsä Tokioon, mutta nyt matka kuitenkin peruuntuu.

USA:n Tatyana McFadden (vasemmalla) Rion paralympialaisissa.

Pasilan linkkitorni saa violetin hunnun – kampanja muistuttaa vamman kanssa elävien ihmisten oikeuksista

Kansainvälinen #WeThe 15 -kampanja näkyy eri puolilla maailmaa ja sen tarkoitus kestää vuosikymmenen ajan. Samalla muistutetaan, että Tokion paralympialaiset ovat ovella.

Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.

Lääkärit eivät suosittele kisaamista – ranteensa murtanut Liisa Lilja päätti osallistua Tokion paralympialaisiin

Moottoripyörä törmäsi Liisa Liljaan pyörälenkillä Espanjan leirillä. Ylihuomenna Tokioon matkustava Lilja tietää ottavansa riskin kisatessaan murtuneen ranteen kanssa.

Olympialaiset.

Afganistanilaisnaisen unelma särkyi pirstaleiksi – pyytää apua, että pääsisi urheilemaan paralympialaisiin

Taekwondoka Zakia Khudadadi ei voi osallistua Tokion paralympialaisiin kotimaansa tilanteen takia. Paralympiakomitean puheenjohtajan mukaan ei ole turvallista tapaa viedä urheilijoita Tokioon.

Leo-Pekka Tähti kuvassa.

Suuremmin kuin koskaan aikaisemmin – paralympiakomitea tavoittelee Tokion kisoille neljää miljardia tv-katsojaa

Kansainvälisen paralympiakomitean puheenjohtaja uskoo, että paralympialaiset saavat olympiakisojen tapaan positiivisen vastaanoton Japanissa.

Olympialaiset.

Afganistanilaisnainen olisi tehnyt historiaa paralympialaisissa, mutta maan urheilijat eivät pääse Tokioon – "En saanut unta viime yönä"

Zakia Khudadadi oli sanonut aiemmin olevansa innoissaan mahdollisuudesta kilpailla maansa ensimmäisenä naisena paralympialaisissa.

Leo-Pekka Tähti.

Nähdäänkö myös paralympialaisissa hurjat ennätystalkoot? Pitkään voittamaton Leo-Pekka Tähti uskoo täysin päinvastaiseen tilanteeseen

Leo-Pekka Tähti kelasi viimeisen kilpailunsa ennen Tokion paralympialaisia Jyväskylässä viime viikonloppuna. Hän lähtee kisoihin kultamitali mielessään.

Ratakelaaja Amanda Kotaja.

Tokioon matkaavat parayleisurheilijat hioivat kuntoaan Jyväskylän SM-kisoissa

SM-kisat ovat ikään kuin parayleisurheilun Jukolan viesti, totesi paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen.

Toni Piispanen kuvattuna Joensuun GP-kisoissa.

Tämä lupaa hyvää paralympialaisiin! Toni Piispanen kelasi maailmanennätyksen Jyväskylässä

T51-luokassa urheileva Toni Piispanen paransi kovan belgialaisvastustajansa nimissä ollutta ME-aikaa 0,26 sekuntia ja omaa Suomen ennätystään miltei sekunnin.

Teppo Polvi

Nivalalainen käsipyöräilijä Teppo Polvi tavoittelee mitalia ensimmäisissä paralympialaisissaan Tokiossa

Moninkertainen MM-mitalisti ja maailmancupin voittaja Teppo Polvi on yksi mitaliehdokkaista Tokion elo-syyskuun paralympialaisissa. Käsipyöräilyn aika-ajo järjestetään nyt ensimmäistä kertaa paralympialaisissa vammaluokassa, jossa Polvi kilpailee.

Antti Latikka

Swimming Club Rovaniemen Antti Latikka Tokion paralympialaisiin

Konkariuimari Antti Latikka edustaa Suomea 100 metrin selkäuinnissa Tokion paralympialaisissa. Heikkonäköisten luokassa uiva Latikka tavoittelee Tokiossa finaalipaikkaa.

T54-luokan ratakelaaja Esa-Pekka Mattila nousi 32-vuotiaana ensimmäistä kertaa arvokisamitalistiksi.

Suomen paralympiajoukkue vahvistui seitsemällä urheilijalla – "Urheilijamäärä on jäämässä hieman ennakkoarviointia pienemmäksi"

Suomen joukkueessa on nyt yhteensä 16 urheilijaa. Joukkuetta on määrä täydentää vielä elokuun 1. päivänä.

Amanda Kotaja

Amanda Kotaja kelasi maailman kärkiajan Joensuussa, Tähti alitti jälleen haamurajan

Amanda Kotaja kelasi Joensuussa ajan 16,09 ja alkaa olla Tokion paralympialaisten alla huippuiskussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle