Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kerro, millaiseen hankalaan tilanteeseen olet joutunut seurassa – Pirjo antaa vertaistukea

Kerro kinkkinen sosiaalinen kokemuksesi – Pirjo auttaa.

Koetko olevasi ujo? Miten ujous vaikuttaa elämääsi?

Miten oma tai läheisen ujous vaikuttaa elämääsi?

Ville Valo, Tauno Palo - Satu Saaristolla on itse kerätty 400 nimikirjoituksen kokoelma!

Keravalainen Satu Saaristo tapasi lukuisia tunnettuja henkilöitä työskennellessään toimittajana. Ujosta pikkutytöstä tuli maailmannainen, joka edelleen haaveilee huippusopraanon nimmarista.

Jevgeni Särki oli ennen ujo ja piti ihmisiä pahoina – nyt hän kouluttaa muita irti ujoudesta

Jevgeni Särki vakuuttaa, että ujoudesta voi vapautua. Se vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisiä itsevarmuusharjoituksia.

Vuoden opiskelija karisti ujoutensa amiksessa: "Tällaista kasvutarinaa ei opettaja pääse usein todistamaan"

Hiljainen takapenkin tyttö asteli luokkaan kolme vuotta sitten katse varpaissa ja ääni kadoksissa. Tänään häntä ei pidättele mikään.

Puheliaan saa käskeä hiljaiseksi, mutta hiljaiselle ei saa sanoa "puhu" – miksi?

Puheliaat ihmiset saavat kuulla joskus epäkohteliaitakin huomautuksia, koska heidän oletetaan kestävän niitä.

Tuhkimotarinoiden Emman läheiset toivovat Emman pääsevän epävarmuudestaan

Läheiset toivovat Tuhkimotarinoiden Emman pääsevän ujoudesta

Tuhkimotarinoiden toiveuusinta: Emma - ujouden viemä

Yksinäisyys ja ujous ovat tehneet Emmasta epävarman.

Taiteilijan tuska ei pääty kun maali on kuiva – ”Teoksen ripustamisella voi tuhota työnsä”

Taideteoksen ripustaminen on taidemaalari Hannu Lukinin mukaan olennainen asia. Varovaisuus, ujous ja arkuus eivät kontrasteista ammentavan taidemaalarin mielestä kuulu taiteeseen.

Teeman Elävä arkisto: Ujo laulajatähti - Pepe Willberg 70 vuotta

Monipuolinen muusikko Pepe Willberg 70 vuotta

Inhimillinen tekijä: Introvertin maailma

Miksi pitäisi aina olla yltiösosiaalinen?

Kuinka rohkaista ujoa lasta? – Asiantuntijan viisi vinkkiä

Joillekin meistä on helppoa mennä luontevasti uusiin tilanteisiiin, mutta toisille se on vaikeampaa. Lapsen jännittämisessä ei ole mitään tavatonta.

Jos karjalaiset päättäisivät, kaikki halaisivat – asenteet estivät tavan leviämisen

Tervehtiessä tehdään muutakin kuin huomioidaan toisen läsnäolo. Näkö-, kuulo- ja hajuaistit selvittävät nopeasti toisesta ihmisestä onko hänet turvallista kohdata.

"Näitä nuoria tulee ikävä" – koululaiset tulevat vanhusten seuraksi ja avuksi Hirvensalmella

Pian 82-vuotiaan Anja Tirkkosen keittiössä käy huiske. Minttu Lavikka ja Inka Hasanen keittävät kahvia ja laittavat pullaa ja keksiä tarjolle. Hirvensalmen Elomaan koulun Viikon hyvä työ -kurssilaiset käyvät kahdeksan eri ikäihmisen kotona tekemässä pieniä askareita ja juttelemassa.

Suomalainen elekieli: "Eino rakasti vaimoaan niin paljon, että melkein kertoi sen hänelle"

Suomalainen hiljaisuus ei välttämättä ole ujoutta, vaan esimerkki erilaisesta kommunikointimuodosta. Sanaton viestintä korvaa joskus keskustelun. Yhdysvalloissa Marquetten kaupungissa suomalaisvitseissä seikkailevat hiukan pöljinä pidetyt Eino ja Toivo.

Suomalainen asiakaspalvelu saa sapiskaa – sähköpostilla palvellaan paremmin kuin kasvotusten

Suomalaisen asiakaspalvelijan helmasynti on liika ujous, toteaa Turun Ammattikorkeakoulun asiakkuusvastaava Marianne Renvall. Kajaanilaisessa kahvila Murusessa asiakkaaseen halutaan suhtautua kuin vanhaan kaveriin, jonka nimen on sattunut unohtamaan.

Suomesta parempi paikka: Yhdet kehottavat olemaan ihmisiksi, toiset sulkisivat rajat

Sadat suomalaiset ovat tehneet ehdotuksensa Suomi-teoksi. Monien mielestä Suomesta tulisi parempi paikka jo sillä, että hymyilisimme useammin. Eniten suomalaiset löytävät korjattavaa pakolaisiin liittyvissä asioissa. Ehdotukset tulivat Ylen Suomi-tekoja - ideakyselyyn. Tee sinäkin oma ehdotuksesi!

Sekasauna kaupungin sydämessä saa ventovieraat kohtaamaan: "Tämä on sosiaalinen minikokeilu" – video

Tuskin missään muualla kuin Suomessa ventovieraat miehet ja naiset voivat saunoa yhdessä keskellä kaupunkia. Pidättyväisyys ja ujous karisevat tipo tiehensä, kun kiukaalle heitetään kunnon löylyt Helsingin Torikortteleiden sisäpihalla. Toimittaja Ulla Malminen kävi testaamassa joulusaunan.

Näin kannustat lasta painostamatta

Asiantuntijoiden neuvot viiteen tyypilliseen tilanteeseen.

"Toivotaan, että arka lapsi karaistuisi" – Ujous on turhaan kielletty ominaisuus

Elämme ajassa, jossa pidetään tärkeänä, ettei ihminen olisi ujo. Sitä pidetään negatiivisena piirteenä, eikä ymmärretä mikä myötätunnon kyky ujolla ihmisellä on.

"Sanat löytyvät helpommin" – tandempari tuo vapautta kielten opiskeluun

Onko kielikurssi jäänyt väliin, kun ujous on vienyt vallan? Jos uuden kielen puhuminen luokkatilanteessa jännittää, voi ratkaisu löytyä tandemopiskelusta.

Japanilaiset pianistit soittavat kaikki Sibeliuksen pianoteokset läpi – Suomea ja Japania yhdistää luonto ja ujous

Sibeliuksen musiikki on Japanissa suosittua. Molempia maita yhdistää tiivis suhde luontoon, mutta myös hieman ujo suhtautuminen vieraisiin ihmisiin. Kuudelletoista japanilaiselle pianotaiteilijalle soittaminen Sibeliuksen syntymäkaupungissa oli merkittävä kokemus.

Asiantuntijan vinkit: "Helluntaiheilan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa" – video

Psykologi Toni Dunderfelt vertaa naisille juttelemisen taitoa meikkaamiseen. Miehen kannattaa opetella pitämään aurinkoista asennetta yllä ja harjoitella naisten kanssa jutustelua vaikkapa kehumalla kaupan kassan kampausta.

Temperamentti voi määritellä arjessa pärjäämistä

Perhettä ja ihmissuhteita tutkiva kasvatustieteen tohtori Jaana Anglé kehottaa ihmisiä tutustumaan omaan temperamenttiin. Sen jälkeen on helpompi ymmärtää muita ja erilaisia suhdekonflikteja. Hän uskoo, että suuri osa johtuu temperamenttieroista.

Dag Solstad: Ujous ja arvokkuus

Ihmisten sivistäminen ja arkipäiväistä elämää isommat arvot ovat keskeisessä osassa norjalaisen Dag Solstadin pienessä romaanissa nimeltään Ujous ja arvokkuus. Vuonna 1941 syntynyt Solstad on Norjan arvostetuimpia kirjailijoita. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Esittäytyäkö vai eikö esittäytyä? – "En halua esittäytyä, ettei vaan tarvitse jaaritella liipalaapaa"

Yle Uutiset kysyi syyskuussa nettisivuillaan "miksi suomalaiset eivät osaa esittäytyä?" Tapakasvattaja Kaarina Suonperä ja esiintymiskouluttaja Eija Tolpo kommentoivat aiheesta käytyä nettikeskustelua.

Työhaastattelu voi mennä heti pieleen tai putkeen – katso esimerkit

Työhaastattelu alkaa jo ennen ensimmäistäkään kysymystä, nimittäin tervehtimisestä. Siinäkin voidaan mennä pahasti metsään. Asiantuntija-valmentaja Heli Maunula näyttää videolla kaksi huonoa ja yhden hyvän esittäytymistavan.

“Small talk” campaign urges Finns to get chatty

The taciturn, silent Finn is a stereotype -- but one that rings true for a lot of people. A campaign in Helsinki is aiming to change that by getting people on public transport to make small talk with strangers. Campaigners admit they face an uphill struggle.

Lukiolaistyttö on hämmentynyt suosiostaan – Videoblogilla yli 33 000 seuraajaa

17-vuotias Iina Lehtimäki kertoo videoblogissaan ja tekstiblogissaan ihan tavallisista, arkisista asioista: koulunkäynnistään, aamurutiineistaan, vaatevalinnoistaan. Suosio on tullut hänelle yllätyksenä.

Työhaastattelu voi alkaa jo parkkipaikalla

Jos työnhaku takkuaa tai hakemusta ei millään saa aikaiseksi, TE-toimisto auttaa neuvotonta työnhakijaa. Parhaiten työhaastattelussa pärjää olemalla oma itsensä. Ensivaikutelma on tavattoman tärkeä.

Vaihto-oppilaalle sauna tulee tutuksi

Vaihto-oppilasvuosi Keravan lukiossa on tuonut saksalaiselle Julia Voigtille paljon hienoja kokemuksia ja kasapäin itsevarmuutta. Mukava isäntäperhe tarjoaa käytännöllisen mahdollisuuden tutustua Suomeen ja maan kulttuuriin.

"Pukki on ujo poika" - Celtic-manageri kaipaa lisää särmää

Teemu Pukin pitkä maaliton jakso ei horjuttanut managerin luottoa. Neil Lennon haluaa kaivaa kotkalaisen persoonaa esiin.

Kapakan raittiuspiiri pelastaa viinanhuuruilta: "Nyt on minun vuoroni tehdä hyvää"

Maamme tiettävästi ainoa ravintolassa toimiva raittiuspiiri on perustajansa mukaan hyvä keino kamppailla irti alkoholista. Kerran kuussa kokoontuva porukka kerääntyy Ravintola Jussilaan, ja tuolloin anniskelu keskeytetään tunniksi. Porukkaa kuunnellessa avautuvat useat viinan kirot.

As many as 30,000 "invisible" unemployed in Finland

Every month tens of thousands of jobseekers give up the search for work this year, frustrated at their prospects of ever finding gainful employment. According to Statistics Finland the reasons the "invisible" unemployed have given up the job hunt include aging out of their professions or even being too bashful.

Finnish silence can be golden, says American expert

Rather than mouth empty platitudes, so-called shy and silent Finns may actually be showing respect, says Michael Berry, the latest in a line of linguists to explain the phenomenon of the stereotypically quiet Finn.

Tuppisuinen suomalainen on väärinymmärretty

Ujot ja hiljaiset suomalaiset kunnioittavat puhekumppaniaan eivätkä löpise itsestäänselvyyksiä. Dosentti Michael Berry kumoaa suomalaisten itsetunto-ongelman ja kehottaa olemaan ylpeä hiljaisuuden hyvistä puolista.

Mieskaveritoiminta leviää pääkaupunkiseudulta muualle maahan

Tampereella alkaa ensimmäinen kurssi tuleville mieskavereille lokakuun loppupuolella. Pääkaupunkiseudulla jonossa olevat yksinhuoltajaäidit ja heidän lapsensa joutuvat odottamaan pitkään mieskaverin saapumista elämäänsä.

Tenhon ujous karisi näyttämölle

Savukosken Mukkavaarasta oleva Tenho Karjalainen sanoo, että teatteriharrastus on karistanut hänestä ujouden ja tuonut tilalle itseluottamuksen. Mies käsikirjoittaa näytelmiä, näyttelee ja ohjaa. Pääsiäisenä Savukoskella saa ensi-iltansa jo viides Tenho Karjalaisen näytelmä.

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä saattaa jättää koulut kesken

Rohkea esiintyjä pärjää nuorten maailmassa, mutta ujo ja arka saattaa jäädä vaille ymmärrystä. Tutkimusten mukaan sosiaalisia tilanteita pelkäävien nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri. Tamperelaispsykiatri penää opettajilta ymmärrystä.

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä jättää koulun

Rohkea esiintyjä pärjää nuorten maailmassa, mutta ujo ja arka saattaa jäädä vaille ymmärrystä. Tutkimusten mukaan sosiaalisia tilanteita pelkäävien nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri. Tamperelaispsykiatri penää opettajilta ymmärrystä.

Maailmalle tähyävä yritys tarvitsee hyvän tuotteen ja rohkeutta

Jos vaikkapa kantahämäläinen yritys haluaa lähteä markkinoimaan tuotettaan kansainväliselle kentälle, on muistettava ainakin kolme asiaa. Tuotteen pitää olla hyvä, sillä kilpailu on kovaa. Kohdemaasta pitää löytää myös oikea kumppani. Eikä maailmalla pidä olla turhan ujo.

Yliarvostetaanko sosiaalisuutta?

Mitä sosiaalisuus todella on?

Missikisa kasvatti ujoa kaunotarta

Missikisassa menestyjän on oltava aito, positiivinen ja ulospäinsuuntautunut. Mukaanlähtijä voi onnistua karsimaan arkuuttaan ja saada kokemusta, joka kantaa pitkälle. Todella pitkälle pääseminen vaatii kuitenkin palavaa halua.

Albert Järvisen elämäkerta avaa ristiriitaista persoonaa

Suomen kaikkien aikojen parhaaksi kitaristiksi tituleeratusta Pekka "Albert" Johannes Järvisestä julkaistiin tiistaina elämäkerta. Tunnetuksi Järvinen tuli Hurriganesin kitaristina.

Pitääkö ujoudesta parantua?

Suomalainen perushyve ujous on muuttumassa taakaksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle