Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yara saa aloittaa Siilinjärven kaivoksen laajennuksen

Aluehallintovirasto antoi Jaakonlammen louhoksen toiminnan aloittamisluvan sekä valmisteluluvan Jaakonlammen kuivattamiseksi. Yara haki lupaa erikseen, koska varsinaisesta, kesäkuussa myönnetystä luvasta on valitettu hallinto-oikeuteen.

Lapissa ei tavoitella enää Jäämeren rataa – nyt suunnitellaan Lapin pisararataa

Lapin pisararata kulkisi Kemi-Kolari-Kittilä-Sodankylä-Kemijärvi-Rovaniemi-Kemi -reittiä.

Kittilän kultakaivokselle oma 5G-verkko

Sekä maan päällä että kaivoksessa toimiva verkko mahdollistaa uusien teknologioiden käyttöönoton.

Suomalaisilta odotetaan mielipiteitä Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvista – päästöt Tornion-Muonionjokeen ovat iso huoli

Suomalaiset eivät ole vielä jättäneet muistutuksia Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen lupahakemuksesta tai ympäristövaikutusten arvioinnista, mutta epäilemättä hankkeeseen otetaan kantaa myös Suomen puolella. Määräaika umpeutuu marraskuun 8. päivä.

Tuomioistuin hylkäsi Kiirunan kaivosjätin ympäristölupa-anomuksen

Kaivosyhtiö pitää päätöstä tyrmistyttävänä. Se aikoo valittaa päätöksestä.

Mätäsvaaralla tutkitaan entisen kaivosalueen mahdollisia ympäristövaikutuksia

Vuosina 1940–47 toimineen molybdeenikaivoksen alueella selvitetään muun muassa rikastushiekasta aiheutuvaa kuormitusta maaperään, pohja- ja pintavesiin sekä ilmaan.

Maakuntajohtajilta kovaa kritiikkiä ympäristöministeriön lakiluonnoksesta – Lapissa kaivoshankkeiden toteutuminen vaikeutuisi huomattavasti

Maakuntajohtajat esittävät, että ympäristöministeriön kaavoitus- ja rakentamislakia koskeva valmistelu keskeytetään kokonaan.

Ari Korhonen ei jaksa enää käräjöidä, hän ei luota kenenkään saavan Talvivaaran vahingoista korvauksia

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista korvauksia hakeneista suurin osa on luopunut vaatimuksistaan. Yksi luopujista on kajaanilainen Ari Korhonen, jolla on omistuksessaan Jormasjärven rannoilla kaksi maatilaa ja vajaa kymmenen rantatonttia.

Muistatko Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingot? Korvauksia aletaan nyt vuosien jälkeen ratkoa, mutta moni on jo luovuttanut – tästä on kyse

Talvivaaran kaivoksen ympäristövahingoista vaadittiin aikoinaan miljoonakorvauksia, nyt suurin osa korvauksien hakijoista on luovuttanut ja korvausvaatimukset ovat sulaneet muutamaan sataantuhanteen euroon.

Rovaniemellä käynnissä laajat malminetsinnät – kaupunginjohtaja näyttää vihreätä valoa: "Kaivos toisi veron ohella myös työtä"

Jos malmia löytyisi Rovaniemen alueelta merkittäviä määriä, Kittilän ja Sodankylän tapaan myös Rovaniemellä voisi olla tulevaisuudessa kaivostoimintaa. Kaupunginjohtaja ei näe ristiriitaa kaivoksen ja matkailukaupungiksi profiloituneen kaupungin imagon välillä.

Kohumiljonäärin Tuohivirta-yhtiö lupaa kaivoksen Lappiin, oman kryptovaluutan ja "vapauden tasavallan" – tarkistimme hurjat väitteet, pohjaa on vähän

Hankkeen vetäjä Kari Wahlroos väittää hankkineensa kaivokseen jo jättirahoituksen, mutta siitä ei ole mitään merkkejä. Wahlroosin puheissa vilahtelevat kansainväliset kumppanit, kryptovaluutat ja lohkoketjut, mutta totuuspohja on Ylen selvityksen perusteella hatara.

Jani Kaaron kolumni: Haluatko uusiutuvaa energiaa, mutta et kaivoksia takapihallesi?

Jos maailma haluaa puhdasta energiaa, tie sinne on likainen. Aurinkopaneelien ja tuulivoimaloiden rakentaminen on kaivosyhtiöille todellinen “kultakaivos”, kirjoittaa Kaaro.

EU:n ainoa apatiittikaivos Pohjois-Savossa tähyää vuosikymmenten päähän – toiminnan jatkuminen turvaisi kotimaisen fosfaattituotannon

Norjalainen lannoitevalmistaja Yara tähyää toiminnan jatkamiseen Siilinjärven kaivoksella. Yhtiö on käynnistänyt ympäristövaikutusten arvioinnin, jolla selvitetään maataloudessa käytettävän fosfaattiraaka-aineen louhimista tulevina vuosikymmeninä.

Akkumineraalit kiinnostavat nyt kaikkia – myös Etelä-Pohjanmaalta löytyy mielenkiintoisia esiintymiä, mutta kaivostoimintaan on vielä pitkä matka

Kiinnostavia akkumineraaliesiintymiä etsitään kuumeisesti tällä hetkellä . Kaikki haluavat osuutensa kiihtyvästä akkuteollisuudesta, joka paisuu liikenteen sähköistyessä. Etelä-Pohjanmaakin saattaisi olla sopivaa kaivosaluetta.

Kaivosveroa peritään parin vuoden päästä – valmistelu on vielä aloituskuopan tekoa vailla

Hallituksen päättämästä kaivosverosta tiedetään, että sen pitäisi tuottaa noin 25 miljoonaa euroa. Paljon muuta ei vielä tiedetäkään. Ei edes sitä, koskeeko se vain maan kymmentä metallikaivosta vai kaikkia muitakin kaivoksia. 

Suomalaisyhtiö kehitti salassa ilmastoystävällisemmän korvaajan betonille – nyt akkukaivoksen jätteestä syntyy jalustoja sähköautojen latauspisteille

Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali, ja sen ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin lentoliikenteen. Kannonkoskelaisen yrityksen keksintö pudottaa betonin päästöt viidennekseen.

Riittääkö töitä paikallisille? Kun malmia löytyy lisää, tarvitaanko uusia lupia? Litiumkaivos herätti kiperiä kysymyksiä Keliberin järjestämässä yleisötilaisuudessa

Yleisötilaisuus järjestettiin Kaustisella. Kysymyksiä Keliberin johdolle pääsi esittämään paitsi paikan päällä myös tekstiviesteillä ja chatissa.

Outokumpu kaavailee Enonkoskella sijaitsevan Laukunkankaan kaivospiirin lakkauttamista

Outokumpu on käynnistänyt selvitystyön yhdessä Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa.

Hituran kaivoksen sulkeminen maksanut tähän mennessä 18,5 miljoonaa euroa

Nivalassa sijaitsevan Hituran kaivoksen sulkeminen on edennyt. Kaivoksen sulkemisen toinen vaihe on saatu päätökseen.

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen luvat ovat katkolla – ympäristöoikeus pohjustaa lupakäsittelyä vierailemalla kaivospaikalla

Pohjois-Ruotsin Pajalassa sijaitseva Kaunisvaaran rautakaivos hakee uusia ympäristölupia. Ympäristönsuojeluvirasto ja lääninhallitus vastustavat uusien lupien myöntämistä. Asiaa käsittelevä ympäristötuomioistuin tekee alueelle katselmuksen torstaina.

Kaivosyhtiö Keliberillä on aiempaa enemmän louhittavaa – malmivarat kasvoivat uudessa arviossa

Malmivarojen kasvu jatkaa sitä aikaa, jonka litiumkaivoksen arvioidaan olevan toiminnassa Keski-Pohjanmaalla.

Yara aloittaa ympäristövaikutusten arvioinnin Siilinjärven kaivoksen toiminnan jatkamisesta vuoden 2035 jälkeen

Yaran mukaan Siilinjärven kaivoksen nykyiset malmivarat riittävät vuoteen 2035 saakka. Sen jälkeen toiminta vaatii kaivoksen laajentamista.

Särkiniemen entisen kaivoksen jätteiden ympäristövaikutusten selvitys on alkamassa

Kaivoksen sivukivestä tehtyä mursketta on käytetty laajasti kaivosalueen teihin ja kenttiin. Pelkästään kaivosalueelta vesistöön valuvan nikkelin määräksi on arvioitu 750 kiloa vuodessa.

Kaivosyhtiö Keliber etsii maaperästä jatkuvasti uusia malmilähteitä

Tukes on äskettäin myöntänyt yhtiölle kuusi uutta malminetsintälupaa Keski-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle eli Kokkolaan, Kaustiselle ja Kruunupyyhyn.

Pyhäsalmen kaivos sai jälleen lyhyen jatkoajan, nyt kuparin korkean hinnan ansiosta – loppu häämöttää ensi vuoden alussa

Pyhäsalmen kaivos on jo useita kertoja onnistunut siirtämään ennakoitua sulkemisaikaansa. Aiemmin taustalla ovat olleet uudet malmiesiintymät, mutta nyt muutaman kuukauden jatkon mahdollistaa kuparin hyvä maailmanmarkkinahinta.

Erillinen kaivosvero tulee, poliittinen kannatus ollut jo vahva – kaivospaikkakunnille yli puolet veron tuotosta

Hallitus on tänään budjettiriihessä päättänyt asettaa kaivoksille nettotuottoon perustuvan veron. Tuotosta 60 prosenttia tulee kaivospaikkakunnille.

Dragon Miningin malminetsinnästä odotettua laihempia tuloksia Valkeakoskella – kullanlouhinnan jatkuminen epävarmaa

Yhtiö on aiemmin kertonut, että se aikoo jättää ympäristölupahakemuksen toiminnan jatkamiseksi tämän vuoden aikana. Nyt yhtiö tutkii, onko hakemuksen jättäminen kannattavaa.

Valtio kiinnostui Pohjois-Pohjanmaan isoista energiahankkeista – toteutuuko Pyhäsalmen kaivoksen maanalainen vesivoimala viimeinkin?

Kaivokseen suunniteltu pumppuvoimalaitos maksaisi yli 120 miljoonaa euroa. Vesivoimala toisi uudenlaisen energiavaraston ja säätösähköä markkinoille, kun tuuli- ja aurinkovoiman osuus energiantuotannossa kasvaa.

Myös kaivos-, metsä- ja kaivinkoneet aiotaan muuttaa sähkökäyttöisiksi ajan mittaan

Tampereen yliopistoon perustetaan liikkuvien työkoneiden tutkimuskeskus, joka kokoaa yhteen alan tutkijat ja teollisuuden toimijat.

Enonkosken Laukunkankaan vanhan kaivosalueen ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää

Tavoitteena on saada selvyys rikastushiekka-altaan rakenteiden ja lähivesistöjen kunnostustarpeista. Samalla ELY-keskus laatii vesistöjen tutkimussuunnitelman.

Suhangon kaivoksen purkuputkesta jätettiin lausunnot: Kemijokivarressa pelätään kaivosvesien pilaavan joen virkistyskäytön sekä pohjavedet

Esimerkiksi Tervolan kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuutta vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Onecoin-miljonäärin kaivoshanke kertoi valtavista kultavarannoista, mutta voiko sellaisilla kehuskella? Kaivosalalla malmiarvioita säädellään tiukasti

Malminetsintäyhtiöt pyrkivät antamaan löydöistään hyvän kuvan, mutta varausvaiheessa ei haluta luvata liikoja. Uskottavuus on alalla kaikki kaikessa. Varausten tekemistä aiotaan suitsia kaivoslain uudistuksessa.

Useasti suljettu epäonnen kaivos avataan jälleen Raahessa, ja tavoitteena on useita tonneja puhdasta kultaa

Otso Gold on saanut rahoituksensa ja koeporaukset siihen malliin, että tuotanto Raahessa alkaa syyskuussa. Virallisia avajaisia kultaharkkoineen on tarkoitus juhlia kuun lopulla. Kanadalaisyhtiö sanoo oppineensa kaivoksen aiemmista ongelmista.

Soklin kaivosalueella meneillään katselmus – korkein hallinto-oikeus haluaa selvittää, onko kaivoksen toiminnasta haittaa ympäristölle

Myös korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa pyytäneet kutsuttiin mukaan katselmukseen. Asia ratkaistaan myöhemmin korkeimman hallinto-oikeuden istunnossa.

OneCoin-huijauksella rikastunut suomalaismies houkuttelee sijoittamaan kultakaivokseen – GTK:n asiantuntija: "Toivottavasti ihmiset eivät lankea tällaiseen"

Olemattomalla virtuaalivaluutalla miljoonia tehnyt Kari Wahlroos vetää Tuohivirta-nimistä hanketta, joka kertoo tähtäävänsä miljardien eurojen kaivostoimintaan. Hanketta on Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijan mukaan markkinoitu kyseenalaisilla väitteillä.

Savonlinnan kaupunki aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille Laukunkankaan vanhan kaivoksen tapauksesta

Kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta myös edellyttää Ely-keskusta tutkimaan ja kunnostamaan alueen.  Lisäksi se edellyttää alueen omistavan Outokumpu Oy:n maksavan nämä kunnostustyöt.

Tervolan kunta esittää tarkennuksia Suhangon purkuputken yva-ohjelmaan

Kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuus vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Uusi kaivoslaki lisää kuntien valtaa ja lyhentää etsintälupia – luonnonsuojelupiirin mukaan tavoite ympäristönsuojelusta on jo vesitetty

Kaivoslain uudistus lisää kuntien valtaa ja se voi jarruttaa hankkeita kunnissa, joissa kaivosten vastustus on suurta. Lapin luonnonsuojelupiirin mielestä hallituksen päätavoite ympäristönsuojelun parantamisesta on vesitetty työ- je elinkeinoministeriössä.

Kittilän, Sodankylän ja Sotkamon kunnanjohtajat ottivat kantaa kaivoslakiin

Kunnanjohtajat esittävät, että kaivosveron tuotto ohjattaisiin suoraan kaivoshankkeiden edellyttämien palveluverkko- ja infraratkaisujen rahoittamiseksi.

Savonlinnan kaupunki aikoo valittaa Enonkosken kanssa kaivosyhtiölle myönnetyistä malminetsinnän jatkoluvista

Hakija etsii alueelta nikkeliä, kuparia, kobolttia ja platinaryhmän alkuaineita.

Poliisi jatkaa kaivoksen eristämistä: Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Suhangon kaivoksen purkuvesien lasku Ossauksen altaaseen herättää vastustusta Tervolassa – ympäristövaikutukset huolettavat asukkaita

Tervolan kunnanvirastossa järjestetty Suhangon kaivoshankkeen purkuputkea koskeva yleisötilaisuus veti paikalle yli 50 henkeä. Paikallisten huolena on Kemijoen vesistön tila ja purkuvesien vaikutukset siihen.

Tervolassa järjestetään yleisötilaisuus kaivosyhtiön suunnittelemasta purkuputkesta

Tilaisuudessa yleisölle esitellään purkuputken ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa ja yleisö voi keskustella siitä.

Poliisi hävitti räjähteitä avolouhoksella – Ilmajoella ihmeteltiin torstai-illan ääniä

Joskus poliisi joutuu hävittämään haltuunsa saamat räjähteet välittömästi, vaikka iltamyöhään.

Metallien huippuhinnat ja sähköistys ruokkivat kaivoshankkeita – myös suojelualueen alle kaavaillun Sakatin kannattavuus on parantunut

Metallien ennätyshinnat ja akkuteollisuuden kasvava kysyntä siivittävät kaivosteollisuutta. Alan hinta- ja kysyntäkehitys vahvistaa myös Suomen merkittävimpiin kuuluvan Sodankylän Viiankiaavan Sakatin monimetallikaivoshankkeen odotuksia.

Aktivistit pidättelevät kiistellyn kaivoksen rakentamista Pohjois-Norjassa: vastustavat kaivosjätteiden laskemista vuonoon

Kaivoshanketta vastustavat tahot uskovat voivansa pysäyttää kaivoksen rakentamisen. Ellos Vuotna -mielenosoitus kaivosta vastaan on alkanut juhannuksena Repparfjordissa, Kvalsundin kunnassa.

Malmeja etsitään Suomessa jopa luonnonsuojelualueilta – Heinävedellä kiistaa ratkotaan oikeudessa

Kaivosyhtiö etsi malmeja, sitten etsintäalueelle perustettiin luonnonsuojelualue. Nyt yhtiö sanoo, että sen perustuslaillisia oikeuksia on loukattu.

Oriveden laittoman jätekaivoksen tutkinta edistyy – Tukesin virkamiehen osuus siirtyy syyteharkintaan

Epäily Tukesin virkamiehen virka-aseman törkeästä väärinkäytöstä siirtyy syyttäjälle. Oriveden kaivokseen liittyvä rikostutkinta nimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen on edelleen kesken.

Kaivosyhtiö Nordkalk vaihtaa omistajaa

Nordkalkin omistaja Rettig Group allekirjoitti torstaina sopimuksen Nordkalkin myymisestä brittiläiselle rakennusmateriaaleihin erikoistuneelle SigmaRocille.

Tervolalainen New Paakkola alkaa kierrättää kaivosten kuljettimien rumpuja – toimii kuin pullo- tai tölkkipantti

Kun arvokkaat osat eivät jää romuksi, säästetään luonnonvaroja käytännön tasolla. Näin säästetään myös rahaa, sanoo New Paakkolan pääsuunnittelija Toni Erkkilä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle