Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Cheyenne Järvinen pitää kissaa sylissä

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismidiagnooseja – yksi heistä on Cheyenne Järvinen

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismikirjo- ja ADHD-diagnoosin. Silti se tunnistetaan heiltä poikia harvemmin.

Lasten liikunta / Eevi ja Hilda/ Viikintoimipiste 28.01.019

Asiantuntija: Alakoulun ylemmillä luokilla murrosikä alkaa jo näkyä, siksi sukupuolineutraalit kisat ovat ongelmallisia

Pojilla on yleisurheilussa monia etuja tyttöihin nähden, eivätkä kaikki liity biologiaan, arvioi liikuntafysiologian asiantuntija.

Valkoinen sermi erottaa luokkahuoneessa opiskelevat afgaaninaiset ja afgaanimiehet toisistaan.

Taliban-liike sulkee yliopistot naisilta – jatkossa tytöt pääsevät vain ala-asteelle, jos sinnekään

Taliban-liike on ajamassa afganistanilaiset tytöt tilanteeseen, jossa alakoulun jälkeen voi opiskella vain viranomaisilta salassa.

"Olen lyönyt, potkinut, pahoinpidellyt yhden miehen. Liikuin porukassa, jossa väkivaltaan kannustettiin. Nainen, 28.

Kadulla on tyttöjä, jotka oireilevat väkivallalla ja keräävät itselleen nimeä: asiantuntijat kertovat, miksi olemme nyt vedenjakajalla

Useat Ylen haastattelemat asiantuntijat pelkäävät, että tyttöjen paha olo saattaa purkautua jatkossa ulospäin suuntautuvana väkivaltana kaduilla.

Terveysside ja tamponeja.

Helsinki jakaa ilmaisia kuukautissuojia kouluissa – Kokeilulla kartoitetaan kuukautisköyhyyttä

Kuukautissuojien hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille.

Tyttö pohtii, että on ehkä hauskempaa olla tyttö kuin poika.

Mitä esikoululaiset ajattelevat tyttöydestä?

Lapset eivät näe juuri eroa sille, onko tyttö vai poika.

Ujuni Ahmed

Kun Ujuni Ahmed oli nuori, hän tunsi olevansa niin näkymätön, ettei osannut edes haaveilla mistään – nyt hän rohkaisee nuoria unelmoimaan

Kulttuurivieras, ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed tunsi itsensä nuorena näkymättömäksi, sillä kukaan ei kysynyt, mitä hän haluaisi tehdä tulevaisuudessa. Nyt hän on Kansallisteatterin kotikirjailija ja pian myös esikoiskirjailija.

Aja Daffeh valmistautuu pukuhuoneessa.

Gynekologi näki, että Aja Daffeh on silvottu, mutta ei sanonut mitään – näin Suomessa vaietaan tabusta rasismin pelossa

Suomessa asuu tuhansia silvottuja tyttöjä ja naisia. Teko on Suomessa kielletty laissa, mutta silpominen uhkaa silti edelleen nuoria tyttöjä ja naisia, järjestöt sanovat. Suomessa asiaan uskalletaan harvoin puuttua.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Asperger's in women significantly under-diagnosed

The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.

Lemmenlukko Tourujoen ylittävän sillan kaiteessa.

Käpykylän tytöt eivät halua rakastua oman kylän poikiin – Nuorisotutkimus valottaa alueellisten erojen vaikutusta elämänsuunnitelmiin

Moni yläkouluikäinen tyttö kokee pikkukylän tarjoaman naisen roolin ahtaana ja rajoittavana.

Lapsi mittaa vatsanympärystään

THL: Schoolboys increasingly obese

A variety of lifestyle factors may lie behind the rise in childhood obesity, says the health agency.

Nuoria tyttöjä kauppakeskus Triplassa.

Tyttöjen talot tukevat esimerkiksi kunniaväkivallan uhan alla eläviä – nuoret eivät saa palveluita muualta, silti Espoo lopettaa rahoituksen

Seksuaaliväkivaltaa kokeneiden tukitoiminta, pakkoavioliiton tai kunniaväkivallan uhan alla elävien ryhmä ja sateenkaarinuorten palvelut nykyisellään voivat päättyä.

Ambulanssi Karhuvuoren urheilutalon pihalla Kotkassa.

Epäily: Vieras nainen tönäisi 12-vuotiaan tytön skootterin nurin ja repi korun tämän kaulasta Kotkassa – poistui sitten paikalta

Karhuvuoren urheilutalon luona keskiviikkona sattuneesta välikohtauksesta on tehty rikosilmoitus Kaakkois-Suomen poliisille.

Meeri Havumäki

Vastaavalta päätoimittajalta: Uutismedioillakin on vielä tasa-arvotyötä tehtävänä

Tytöt kaikkialla maailmassa kohtaavat itseään koskevaa väärää tietoa ja olettamuksia. Lapsilla ja nuorilla sukupuoleen katsomatta on oikeus saada luotettavaa tietoa ja nähdä mediassa moninaista kuvaa ihmisyydestä, pohtii Havumäki näkökulmassaan.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Kuka suojelisi lasta heteronormilta?

Vauvakaverusten kutsuminen rakastavaisiksi on karhunpalvelus lapsen kasvulle. Turvallisessa kasvuympäristössä lapset ja teinit saavat itse valita ihastuksensa kohteet, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.

Hanna Bergholm istuu lapinlahden sairalassa Aleksis Kiven vanhalla rautasängyllä vieressään iso muna.

Ohjaaja kyllästyi latteisiin naiskuviin ja teki kauhuelokuvan, jonka pääpahis on äiti – se on myyty jo yli 40 maahan

Kulttuurivieras, elokuvaohjaaja Hanna Bergholm halusi valkokankaalle moniulotteisia naisia. Hän teki kauhuelokuvan, joka näyttää naisten vihan tunteet. Siitä voi tulla kansainvälinen menestys.

Aada Sevón ja Bayer Nordicin tomitusjohtaja Miriam Holstein

Abiturientti valtasi päiväksi lääkejätti Bayer Nordicin toimitusjohtajan paikan: "Koulujen seksuaalikasvatus on puutteellista"

17-vuotiaan Aada Sevónin mielestä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus jää kouluopetuksessa vähälle huomiolle. Tiedon puutteella on tapana täyttyä haitallisilla asenteilla.

Milla Luoma, Karri Laihonen ja Aino-Inkeri Huhta

Tytöttelyn voisi jättää vähemmälle – Milla Luoma ja Aino-Inkeri Huhta kaappasivat Porin aamulähetyksen: "Miksi on johtajia ja naisjohtajia?"

Tasa-arvossa on vielä tekemistä ja sukupuolta korostetaan liikaa, miettivät Yle Porin studion vallanneet nuoret naiset.

 Ylen 17-vuotias päätoimittaja: Suomessa tyttöjen asiat ovat verrattain hyvin, mutta asenteissa voi piillä vähättelyä

Ylen 17-vuotias päätoimittaja: Tytöt kohtaavat paljon terveyteen liittyvää väärää tietoa

Vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen väistyy tämän päivän ajaksi, kun hänen tehtävänsä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa ottaa hoitaakseen lukiolainen Meeri Havumäki. Vaihdos liittyy kansainväliseen tyttöjen päivään.

Nella Salminen Presidentinlinnan edessä.

Tässä on Suomen uusi presidentti – Nella Salminen, 16, tuurasi päivän Sauli Niinistöä, mutta muuttuuko maailma siitä yhtään?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai täksi päiväksi itselleen työparin, kun helsinkiläinen Nella Salminen hyppäsi päiväksi presidentin paikalle. Päivän tarkoituksena on kuunnella tyttöjä ja antaa esimerkki siitä, että tytöt voivat vaikuttaa asioihin.

Henkilö makaa sohvalla ja katsoo puhelinta. Puhelimen näytöllä näkyy sosiaalisen media applikaatioita.

Kansainvälinen tutkimus: Netissä leviävät valheet ahdistavat suurta osaa tytöistä ja nuorista naisista

Joka kymmenes suomalainen nuori nainen on lakannut osallistumasta yhteiskunnalliseen keskusteluun, koska pelkää vahingossa levittävänsä väärä tietoa.

Maria Tolppanen syksyisellä pihalla.

"Tytöille on hyvä kertoa, miten luonto toimii" – demaripoliitikko kehottaa nuoria miettimään pukeutumista ahdistelun estämiseksi, puoluekollegat tuomitsevat

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtajan, entisen SDP:n kansanedustajan mielipidekirjoitukset sanomalehdissä on tulkittu seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvia tyttöjä syyllistäviksi.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

School health survey: Pandemic hit girls particularly hard

"It is important to remember that boys also need support," THL development manager Jenne Helenius said.

Lapsia kiikkumassa koulun pihalla.

Ahdistusta, masennusta, uupumista – kouluterveyskysely paljastaa, että korona on koetellut erityisesti tyttöjen jaksamista

Joka kolmas yläasteella, lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva tyttö on kokenut ahdistuneisuutta. Tulos selviää tänään julkistettavasta kouluterveyskyselystä.

Talibanit partioivat.

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee peloissaan Talibania Afganistanissa – Takana on jo viisi epäonnistunutta evakuointiyritystä

14–16-vuotiaita tyttöjä perheineen yritetään saada pois Afganistanista kansainvälisellä yhteistyöllä. Mukana on muun muassa jalkapalloilijoita ja poliitikoita.

Judoka Friba Rezayee kuului Afganistanin ensimmäisiin naisolympiaurheilijoihin.

Olympiajudoka Friba Rezayee antoi henkensä kaupalla Afganistanin tytöille toivoa – Talibanit ovat urheileville naisille painajainen: "Heidät voidaan ruoskia, pahoinpidellä, häpäistä ja jopa tappaa"

Judoka Friba Rezayee on riskeerannut henkensä, jotta afganistanilaisnaiset saisivat mahdollisuuden vapauteen. Rezayee kertoo Yle Urheilun haastattelussa poikkeuksellisesta elämästään ja urheilijanaisten kauhusta Talibanien noustua takaisin valtaan.

Kuvataiteilija Riina Tanskanen elokuussa.

Miksi alaston nainen on paheksuttava, mutta mies ilman vaatteita on hauska? Riina Tanskanen, 23, piirtää tyttöjä, jotka eivät halua miellyttää

Kulttuurivieras, sarjakuvataiteilija Riina Tanskasen Tympeät tytöt -taidetilillä on kymmeniätuhansia seuraajia. Kuvien tytöt eivät sievistele, vaan antavat kainalokarvojen kasvaa ja tekevät mitä huvittaa. Nuorempana Tanskanen sortui myös itse miellyttämiseen ja suorittamiseen.

Henkilökuva Aziza Hossainista. Hänellä on päällään punainen paita.

Helsinkiläinen Aziza Hossaini, 28, joutui taas lapsuutensa kauhunhetkiin ja pelkää nyt sukulaistensa puolesta: "Lapset ihmettelevät, miksi heitä ammutaan”

Kiintiöpakolaisena 16 vuotta sitten Suomeen tullut Aziza Hossaini pakeni Afganistanista, koska Taliban murhasi hänen vanhempansa. Hän pitää tiiviisti yhteyttä Kabuliin jääneisiin sukulaisiinsa.

Matti Mattsson Tokion olympialaisissa.

Matti Mattsson

Uinti, 200 m rintauinti

13-vuotias Momiji Nishiya reilaa Tokion olympialaisten street-kilpailussa.

Olympiakultaa vain 13-vuotiaana! Nuoret skeittarit hurmasivat Tokion historiallisessa kisassa – "Skeittaus kuuluu kaikille"

Naisskeittarit pääsevät ennennäkemättömään valokeilaan Tokion olympialaisissa. Streetissä voittajaksi nousi vain 13-vuotias Momiji Nishiya, joka toivoo yhä useamman tytön kokeilevan lajia.

En taktiktavla för fotboll ligger på en gräsmatta.

Urheiluvalmennus on matkalla käskyttämisestä kommunikointiin, ja sukupuolella on merkitystä – "Joukkuelajeissa naisten valmentaminen selvästi haastavampaa", sanoo professori

Myös joukkuelajeissa pyritään valmentamaan yksilöä, mutta sukupuoli on osa yhtälöä. Kommunikaatio korostuu uudessa valmennuksessa. Professori määrittelee, että naiset ovat valmennettavina kissoja, miehet koiria.

Tyttöjen jalkapalloturnaus Stadi Cup starttasi Helsingissä

Euroopan suurin tyttöjen futisturnaus on käynnissä Helsingissä – potkutekniikastaan tunnetun Pauliina Miettisen valmentama joukkue on myös mukana

Perinteisesti kesäkuun alussa Helsingissä pelattava tyttöjen ja naisten jalkapalloturnaus Stadi Cup on monelle pelaajalle kesän kohokohta. Turnauksella on iso merkitys tyttöjen ja naisten jalkapallokulttuurin edistämisessä Suomessa.

Iida (vas.) ja Emma Lappalainen punaisissa takeissa, jääkiekkohanskat kädessä, ojentamassa jääkiekkomailoja kameraa kohti.

Unelma ammattilaisuudesta vie 16-vuotiaat Lappalaisen kiekkosiskot satojen kilometrien päähän kotoa – pelaamalla elää Suomessa yhä vain ani harva nainen

Naisten jääkiekkoilussa pärjää samoin eväin kuin miestenkin puolella: lahjakkuudella ja kovalla harjoittelulla. Ivalolaisilta Iida ja Emma Lappalaiselta löytyy molempia. Palkkamielessä ammattilaisuudesta ei vieläkään voi naisten Liigassa juuri puhua.

Kaksi malmölaistä nuorta tyttöä halaa toisiaan ulkona.

Asiantuntija: "Anders ei ala lyödä naista vasta nelikymppisenä" – Ruotsissa etsitään keinoja puuttua parisuhdeväkivaltaan ja avainasemassa ovat pojat

Ruotsin puoluejohtajat ovat tänään koolla viimeaikaisten naisten väkivaltaisten kuolemien takia.

Suomalainen toimittaja, kääntäjä ja kirjailija Koko Hubara. 14.4.2021.

Koko Hubara kirjoitti kirjan äitien ja tyttärien suhteista eikä juuri antanut miehille rooleja: "Miehet ovat aika tylsiä ja epäkiinnostavia"

Kirjailija ja toimittaja Koko Hubara nostaa esikoisromaanissaan esiin myös jemeninjuutalaisten kadonneiden vauvojen mysteerin.

Suomalainen toimittaja, kääntäjä ja kirjailija Koko Hubara. 14.4.2021.

Koko Hubara kirjoittaa äideistä ja tyttäristä: “Se on loputtoman kiinnostava aihe”

Ruskeat Tytöt -blogista tuttu kirjoittaja debytoi kaunokirjailijana.

Sofia-vauva nauttii keinumisesta.

Finland's most popular baby names in 2020: Aino and Leo

The most popular names continue a recent trend for choosing names that work in different languages and cultures.

Sofia-vauva nauttii keinumisesta.

Aino ja Leo viime vuoden ykkösnimet

Myös Eino ja Olivia olivat hyvin suosittuja.

Olivia  Rekilä, Outi Rekilä ja Oona Rekilä

Golfliitolla hurjat lähivuosien tavoitteet – Rekilän perheessä tytöt rökittävät äitiä: "Yhdessä kesässä oppii, kun tulee jatkuvasti köniin"

Golfliitto on pystynyt lujittamaan asemaansa Suomen suurimpana lajiliittona. Golf houkutteli viime vuonna lähes 8000 uutta harrastajaa, ja sama kasvutahti on jatkumassa tänä keväänä.

Nuori laskee matematiikan tehtäviä.

Kotiväen kannustus painaa kun tyttö harkitsee teknistä alaa – Hanna ja Jenni Pyöriä jatkavat insinööriperheen perintöä

Tekniikan alalle pääsisi helpostikin ja palkkaus on hyvä, mutta ala ei edelleenkään kiinnosta naisia.

Nigeriassa siepatut koulutytöt vapautettiin

Nigeriassa on vapautettu viime viikolla siepatut koulutytöt – Isä itki tyttären vapautumista, tytöistä valtaosa pääsi kotiin

Kyse oli kolmannesta kouluhyökkäyksestä vajaan kolmen kuukauden kuluessa Nigeriassa.

neljä jalkapalloa kentällä

Mikkeliläisille tytöille tarjolla Frozen-futista

Mikkelissä ei ole ollut pulaa tyttöfutaajista, mutta Frozen-leffa tuodaan kentälle silti mielellään.

14-vuotiaan kouvolalaisen Laura Toikan paleltuneet nilkat

"Olis ehkä pitänyt kuunnella äitiä" – Laura Toikka, 14, palellutti paljaat nilkkansa pahasti pakkasessa

Lääkärin mukaan nilkat ovat herkkä ihoalue paleltumaan, koska suojana ei ole rasvakerrosta.

kuvakaappaus viestiketjusta

EIT-huijauksesta epäilty irakilaismies kiistää tietävänsä mitään kuolemastaan: ”En tiedä, kenen aloitteesta minun kuolemani piti lavastaa”

Irakilaismies onnistuttiin kuulustelemaan lokakuussa irakilaisessa tuomioistuimessa, mutta Suomeen häntä ei ole saatu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle