Uusimmat artikkelit
Kari Enqvistin kolumni: Jos haluaa rationaalista keskustelua, sitä pitää käydä kielellä, jonka toinen ymmärtää
Usein emme vaivaudu kuuntelemaan toista vaan panemme hänen suuhunsa sanat, jotka olemme hänelle roolittaneet, kirjoittaa Enqvist.
Emmi Nuorgamin kolumni: Teininä luulin, että mummuni katkeruus oli hänen oma valintansa
Kadun, että päästin mummustani irti jo ennen kuin hän siirtyi ajasta ikuisuuteen, kirjoittaa Nuorgam. Kolumnin voi myös kuunnella.
Riku Siivosen kolumni: Tarina joka meni liian pitkälle
Elämä ilman tarinoita olisi elämisen arvoinen, kirjoittaa Riku Siivonen.
Leena Vilkan kolumni: Mummot pelastavat maapallon
Mummon rypyissä on paljon rakkautta, kirjoittaa Vilkka.
Viikon Tuukka: Suhde kuolemaan tulisi arkipäiväistää
Kuolemapuhetta ei tulisi karsastaa.
Lahden Nastolassa avataan uusi sukupolvien kohtaamispaikka
Lapset ja "varavaarit" sekä "varamummot" yhdistävä Junnukahvila on yksi osallistuvan budjetoinnin ideoista.
Sukupolvet paiskaavat kättä ensi kesänä Kajaanin Runoviikolla
Runoviikon taiteellisen johtajan Kati Outisen mukaan tulevan kesän ohjelma on rakennettu siten, että kaikki esitykset löytäisivät mahdollisimman monen ikäisiä katsojia.
Laura Hallamaan kolumni: Harva perinne kestää kriittistä tarkastelua – siksi perinteeseen vetoaminen on heikko tekosyy millekään toiminnalle
Perinteisiin vetoaminen on usein yritys naamioida oma halu yleisesti hyväksytyksi, kirjoittaa vapaa toimittaja Laura Hallamaa.

Raisa Omaheimon kolumni: Muuttuva perustaso estää meitä huomaamasta miten suurten muutosten keskellä elämme
Vuosikymmenien ajan on puhuttu siitä, että kunhan ilmastonmuutosten vaikutukset ovat tarpeeksi radikaaleja, me ihmiset kyllä havahdumme toimintaan. Hitaita muutoksia on kuitenkin vaikea huomata, kirjoittaa Omaheimo.
Juuso Joonan kolumni: Mitä aiot jättää perinnöksi?
Tavara ja kuluttaminen täyttävät elämämme vaikka vähemmän voisi olla enemmän, kirjoittaa Joona.
Tuukka Tervosen kolumni: Kiltit lapset eivät ole vaatineet mitään, kiltit lapset eivät ole saaneet mitään
Kiltti nykynuori mieluummin romahtaa työtaakkansa alle kuin opettelee sanomaan ettei ehdi tai jaksa kaikkea, kirjoittaa Tervonen.
Toni Viljanmaan kolumni: Boomerit, millenniaalit ja x-sukupolven edustajat tappelevat siitä, kuka saa olla uhri Suomessa
Nuoret marmattavat kovista paineista, eläkeläiset tulonjaosta ja keski-ikäiset siitä, ettei heitä kuulla tarpeeksi. Sukupolvien välinen kuilu irvistää ikävästi, kirjoittaa Viljanmaa.
Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat
Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.

Riku Siivosen kolumni: Tulevaisuutemme on loistava, mutta sitä ei saa sanoa ääneen
Vaikka elintasomme laskisi, se ei tarkoita, etteivätkö ihmiset olisi onnellisia, kirjoittaa Siivonen.
"Boomer, be cool": Sanna Marin's IG post sparks minor media storm
The Prime Minister's clap-back at criticism over her social media activities came after some sniping from within her own party.
Mirkku Salo katkaisi perheensä huono-osaisuuden ketjun – myös Merja-äiti kertoo oman tarinansa
Huono-osaisuus voi siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Mirkku Salo katkaisi oman ketjunsa muuttamalla mahdollisimman kauaksi kotoaan ja kasvattamalla selkärangan.
Tuija Siltamäen kolumni: Ilmastotoimien täytyy tuntua jokaisen arjessa – muun väittäminen on poliitikolta turhaa jeesustelua
Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatisi perustavanlaatuisia muutoksia länsimaiseen elämäntapaan, mutta sitä äänestäjä ei kestä kuulla, kirjoittaa Siltamäki.
Kolmekymppiset eivät enää tule vanhempiaan rikkaammiksi – Suomeen syntyi nollakasvun sukupolvi
Aiemmin taloushistoriassa uudet sukupolvet ovat ylittäneet edellisten ikäryhmien tulotason. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan 2010-luvulla talouskasvu oli kuitenkin lähellä nollaa ja nuorten tulokehitys jäi heikoksi.
Maaseutuparlamentissa puhunut futuristi Perttu Pölönen kaipaa sukupolvien välille keskustelua: "Maaseutu pitää myydä Z-sukupolvelle heidän kielellään"
Viime vuodelta siirtynyt Maaseutuparlamentti katsoo tulevaisuuteen. Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa puhutaan tällä viikolla erityisesti nuorista ja kestävästä kehityksestä.
Toimittajalta: Pari vuotta ilmastoaktivistien kanssa osoitti, kuka on oikeassa ja kuka väärässä
Tulevaisuuden suojelu on jatkuvaa väsytystaistelua.

Regina Raskin blogi: Mitä käynti traktorimuseossa opetti minulle
Regina Rask on Puoli seitsemän-ohjelman toimittaja, joka rakastaa museoita. Viikolla 38 Puoli seitsemässä vietetään museoviikkoa, jonka aikana hän vierailee erilaisissa museoissa ympäri Suomen.
Professorin raportti: Nykyiset maksut eivät riitä kattamaan tulevaisuuden eläkkeitä
Eläketurvakeskuksen tanskalaisprofessorilta tilaamassa raportissa patistellaan ennakoiviin uudistuksiin, jotta tulevaisuuden eläkkeet saadaan turvattua. Syynä ongelmalle on etenkin Suomen alhainen syntyvyys.
Asta Lepän kolumni: Vihaan shoppailua ja tässä syy, miksi
Yhä useammin ihmiset haluavat kuluttaa palveluja ja hakevat mieluummin elämyksiä kuin materiaa. Tavaraa on monen kaltaiseni mielestä jo liikaa, ja siitä on kadonnut omistamisen ilo, miettii tietokirjailija Asta Leppä.
Saitko perinnöksi köyhyyden? Kerro meille perheesi tarina
Köyhyys ja huono-osaisuus voivat periytyä sukupolvelta toiselle. Miten ketjun voi katkaista?
Lahden Pride-viikko pyörähti käyntiin etätapahtumana – kulkue jää tänä vuonna järjestämättä
Tämänvuotinen teema painottaa pyrkimystä keskusteluyhteyden luomiseen eri sukupolvien välille.
Pekka Seppäsen kolumni: Raha tarkoittaa lupaa varastaa luonnolta
Jos ihmiset käyttäytyisivät toisten ihmisten kotona samalla tavalla kuin eläinten ja kasvien kotona, heidät vietäisiin telkien taakse, kirjoittaa Seppänen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella kirjoittajan lukemana.
Pekka Juntin kolumni: Pelottavan hurmaava 20-luku
Tylsä 2000-luku muuttui kuohuvaksi 20-luvuksi. Uudet uhat hirvittävät, mutta ainakin elämä on täyttä. On paljon puolustettavaa. Enää tarvitsee muuttaa maailma, kirjoittaa Juntti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella kirjoittajan lukemana.
Australia maksaa korvauksia "varastetuille sukupolville"
Australia harjoitti 1900-luvulla vuosikymmeniä sulauttamispolitiikkaa, jonka perusteella alkuperäiskansojen lapsia vietiin vanhemmiltaan. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan aikakausi oli häpeällinen vaihe Australian historiassa.
Sukuseura pestasi helsinkiläisnuoret yhteisömummolan kesäpehtooreiksi – "Näitä hetkiä muistellaan kiikkutuolissa"
Kolme nuorta naista etsi keväällä somessa kesäkotia maalta. Heidän tarkoituksenaan oli viettää rauhallinen kesä poissa kaupungista. Maalaiselämä imaisi heidät mukaansa, vaikka ison talon pyörittäminen on ollut paljon raskaampaa kuin nuoret arvelivat.
Matti Mörttisen kolumni: EU, perikato ja seuraavan sukupolven sota
Suomessa unionin ilmasto- ja metsälinjaukset tuomittiin jo etukäteen meille epäreiluiksi. Mutta ne ovat ihan kelvolliset, ja niistä sekä helteistä ja tulvista voi aueta uusi perustarkoitus koko EU:lle, arvioi Mörttinen.
Parikymppinen toimitusjohtaja: Olisin elokapinallisten mukana telttailemassa, jos en uskoisi pystyväni vaikuttamaan ilmastonmuutokseen yritykseni kautta
1990-luvun lapset alkavat pikkuhiljaa nousta päättäviin asemiin liikemaailmassa, jonka lainalaisuuksia he itse muuttavat. Pari teekkaria ja purjehtiva hankenilainen kertovat, miten maailma ehkä pelastetaan.
Kajaanin Runoviikon viralliset jatkoklubit ovat jo perinne – järjestäjän mukaan klubeilla kasvaa uusi Runoviikkojen sukupolvi
Kajaanin Runoviikko on tämän vuoden osalta perjantaina puolivälissä. Osana tapahtumaa ovat jo perinteeksi muodostuneet rockhenkiset jatkot, eli Runoviikko Rock.

Sukupolvien unelma tiivistyy Huuhkajien koskettavassa videossa – "Me ollaan yhdessä, me ollaan Suomi"
Pitkä odotus on päättynyt. Suomi aloittaa pelinsä jalkapallon EM-kisoissa lauantai-iltana.

Sukupolvien unelma toteutuu – tältä näyttivät kisapaikan ratkaisuhetket kannattajan silmin
Tänään toteutuu monen suomalaisen jalkapallofanin unelma, kun Huuhkajat pelaa ensimmäisen EM-kisaottelunsa Tanskaa vastaan. Tässä yhden kannattajan muistoja karsintojen ratkaisuhetkistä.
Korruptioskandaalissa ryvettyneen legendan kiistelty haave toteutuu tänään – jalkapallon EM-kisat saavat osakseen ilmastokritiikkiä
Jalkapallon miesten EM-kisoissa on tällä kertaa yhteensä 11 kisakaupunkia. Idea lähti liikkeelle Uefan silloiselta puheenjohtajalta Michel Platinilta. Kisojen järjestäminen on saanut kritiikkiä koronaturvallisuudesta ja ilmastosyistä.
Konduktööri Markku Mäenpää jää eläkkeelle 42 vuoden jälkeen – yhä harvempi tekee uransa samalla työnantajalla, merkityksellisyys löytyy muualta
Markku Mäenpää aikoi työskennellä VR:lla vain joitain vuosia, mutta viihtyi talossa eläkkeelle asti. Tutkijatohtori Susanna Kultalahden mukaan nyt sitoudutaan työnantajan sijaan omaan uraan tai vaikka esimieheen eikä työ ole enää elämän ainoa merkitys.
Yhä useampi isovanhempi kokee lastenlastensa hoitamisen velvollisuudekseen – hoitamisella on todistettu olevan positiivisia vaikutuksia terveyteen
Väestöliiton pian julkaistavan raportin mukaan lastenlasten hoitovelvollisuudesta samaa mieltä olevien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa 28 prosentista 46 prosenttiin. Myös sukupuolten väliset erot hoitoavun tarjoamisessa ovat kaventuneet.
Kolme pienten lasten äitiä kertoo, mitä odottaa äitienpäivältä: "Haluaisin nukkua rauhassa pitkään"
Sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Kysyimme kolmelta äidiltä, mitä äitiys merkitsee heille ja mitä he odottavat äitienpäivältä. Voit kuunnella haastattelun jutun lopusta.
Saamenkäsityön mestari Matleena Fofonoff siirsi käsityötaidon nuorelle sukupolvelle – äitienpäivänä hän saa Suomen Valkoisen Ruusun kunniamerkin
Kolmen tyttären äiti, mummo ja isoisoäiti Matleena Fofonoff on omistanut elämänsä kolttasaamelaiselle käsityölle ja kulttuurin elvyttämiseen jo silloin, kun sille ei tuntunut olevan tilaa yhteiskunnassa. Äitienpäivänä hänelle annetaan kunniamerkki elämäntyöstään.
Miksi nuoret ja keski-ikäiset kilpailevat töissä? Sukupolvien välillä on kuilu, josta oikeastaan kaikki haluaisivat eroon
Tutkijan mukaan nuorta sukupolvea on mystifioitu liikaa.
Lahtelainen suunnittelija haluaa tehdä ikuisia muotivaatteita – asuihin voisi tallentaa tarinoita, missä niitä on pidetty
Pikamuoti on yhä valtavirtaa, mutta kestävämpi tekstiilituotanto ja vaatteiden uusiokäyttö nostaa suosiotaan koko ajan.

Kaksinkertainen MM-kultamitalisti tiivisti Helsinki Ski Weeksin merkityksen: "Saamme tehtyä lajista houkuttelevan myös seuraavalle sukupolvelle"
Jonna Sundling, Ristomatti Hakola ja kumppanit tähdittivät stadionsprinttiä, jonka latu jää kuntoilijoiden käyttöön.
Mökkikauppa käy vilkkaana Kainuussa
Yhä nuoremmat hankkivat itselleen vapaa-ajan asunnon tai mökin.
Vuoden maisemateko -kilpailu käynnistyi Lapissa – nyt etsitään pieniä suuria tekoja luonnon hyväksi
Lapin Maa- ja kotitalousnaiset toteuttaa vuosittain Vuoden maisemateko -kilpailun Lapissa.

Jo kaksi Tokion olympiapomoa eronnut seksististen kommenttien takia – suomalaistutkija kertoo, miksi muutokset ravistelevat vanhoillista Japania juuri nyt
Tokion olympiakisojen luova johtaja on irtisanoutunut. Tutkija Seija Jalaginin mukaan Japanissa protestointi ei ole aiemmin johtanut näin näkyviin seurauksiin.
Helsinki Energy Challenge -kilpailun kansainvälinen suosio yllätti: Palkinto jaettiin neljän ehdotuksen kesken
Helsinki haluaa olla maailman johtavia kaupunkeja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Jääpallovaltikka pysyy edelleen tukevasti Porvoon Akilleksella – Veiterälle kuudes perättäinen finaalitappio
Kolmannen sukupolven jääpallolupaus Akseli Laakkonen takoi tärkeät maalit joukkueelleen, kun Akilles kaatoi finaalissa Veiterän 3-1 (3-1).

Ulla Järven kolumni: Kuumat aallot jaksavat aina yllättää
Vaihdevuodet ovat sukupolvikokemus, jolta moni nuorempi nainen ja mies sulkee korvansa, kirjoittaa tiedetoimittaja Ulla Järvi.
Ylisukupolvinen trauma voi yltää neljänteen polveen asti
Monet meistä kantavat historiallisten traumojen jälkiä.