Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa Tommy Lindgren, Brandon ja Paleface esiintymässä GG Caravan yhtyeen kanssa.

Superkokoonpano GG Caravan tekee paluun vuosien tauon jälkeen – "Työtä riittää rasismin kitkemiseksi"

Mustalaismusiikkia räppiin yhdistelevä bändi perustettiin kahdeksan vuotta sitten ajamaan vähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta.

Olli Soikkeli

Jazzkitaristi Olli Soikkeli tekee uraa New Yorkissa: Suomalainen jazzmuusikko on siellä erikoinen ilmestys

Mustalaisjazzia soittava kitaristi on soittanut ammatikseen New Yorkissa kaksi vuotta. Maailman jazz-pääkaupungissa kilpailu on kovaa, mutta 25-vuotiaalle suomalaiselle kitarataiturille on ollut kysyntää. Olli Soikkeli tekee vuodessa 250 keikkaa.

Ari-Jukka Luomaranta soittaa rakentamaansa matkakitaraa

Mustalaisjazz-kitaroita Django Reinhardtin hengessä – käsityöläinen löysi markkinaraon maailmalta

Ari-Jukka Luomarannan kotipihan verstaalta Kokkolasta lähtee maailmalle kysyttyjä mustalaisjazzkitaroita. Tyylin harrastajat ovat valmiita satsaamaan laadukkaaseen soittimeen, jopa soimattomaksi rakennettuun harjoituskitaraan.

Markus Allan

Kauas pilvet karkaavat -laulaja juhlii 70-vuotispäiväänsä

Markus Allan nousi huipulle 1960-luvun alussa, ja ura jatkuu edelleen. Aki Kaurismäen kanssa yhteistyötä tehnyt 70-vuotias laulaja on ehtinyt niin Cannesiin kuin New Yorkin Carnegie Halliin.

Romaniperhe

Mustalainen laulaa mollissa

Laulu ja musiikki kuuluvat vahvasti romanikulttuurin.

Kalott Jazz % Blues 2015 julisteet.

Kalottjazz & blues -festivaaleilla useita kevyen musiikin tähtiä – myös nuoret vahvasti esillä

Tornio-Haaparanta kaksoiskaupungissa jatsaillaan ja tunnelmoidaan bluesin kera kesällä jo 32. kerran.

Kuva dokumentista Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan)

Gypsy Caravan – Romanien tie

Romanimusiikin Buena Vista Social Club!

Armi Flink istuu sohvalla.

Laulaja Armi Flink: Romanipuvusta en luovu, vaikka se estäisi menestykseni

Laulaja Armi Flinkille on tarjottu laulukeikkaa pyytäen, että hän pukeutuisi toisella tavalla. Kun hän ei ole suostunut, tarjous on peruttu. Flink aikoo ennakkoluuloista huolimatta jatkaa uraansa laulajana omana, romaniasuisena itsenään.

Laulaja Hilja Grönfors esiintymässä Savoy-teatterissa.

Romanilaulujen tallentaja Hilja Grönfors sai Suomi-palkinnon

Suuruudeltaan 22 0000 euron Suomi-palkinnot on jaettu ansioituneille taiteilijoille. Palkittujen joukossa on lahtelainen laulaja, joka saa kiitosta romanien kulttuuriperinteen keräämisestä ja tallentamisesta.

Onni Gideonin yhtye lei-seppeleet kaulassa: seisaalla Mauri Mustonen, Erik Lindström, Wille Katz, edessä havaijikitaraa soittava Onni Gideon.

Onni Gideonin havaijinkitara vonkui varhaisrockiakin

Jazzmies teki Suomen ensimmäisen rocklevyn.

Yle Areena logo.

Flamencon filosofiaa ja tunnetta Andalusiasta Suomeen

Etelä-Espanjassa elää voimakas flamencoperinne. Tämä musiikista, runoista ja filosofiasta ammentava tanssilaji on erityisesti alueen romanien ominta perinnettä. Suomessa flamencon askellus alkoi viimeistään 1960-luvulla, mutta suosituksi tanssiharrastukseksi se nousi 1990-luvulla.

Romanien tie (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan), 2006.

30.8. Teemalauantai: Mustalaisiks' syntyneet

Teemalauantait palaavat ruutuun 30.8. romanimusiikin tahdissa. Illan avaa romanimusiikin Buena Vista Social Clubiksi kutsuttu, upeaa musiikkia pursuava dokumenttielokuva Romanien tie. Sen jälkeen nähdään pitkästä aikaa 1970-luvun suurmenestys, dramaattinen musiikkielokuva Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen.

Sami Yaffa - Sound Tracker - Serbia

Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

Yle Areena logo.

Markus Allan esiintyy Pyhällä Kaurismäki-tunnelmissa

Yli 50 vuotta uraa tehnyt laulaja Markus Allan esiintyy Pyhä Unplugged -tapahtumassa Kaurismäki-hengessä. Ulkoilmakonsertissa Aittakurussa hän esittää musiikkia muun muassa Kauas pilvet karkaavat -elokuvasta.

Paco de Lucia

Flamenco-legenda Paco de Lucía kuollut

Espanjalaista Paco de Lucíaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä flamencomuusikoista.

Hortto Kaalo -yhtyeen Marko Putkonen (vas.) ja Feija Åkerlund.

Hortto Kaalo - edelleen matkalla

Vuonna 1969 perustettu mustalaismusiikkiorkesteri on voimissaan. Meneillään on juhlakiertue.

Hortto Kaalo -yhtyeen Marko Putkonen (vas.) ja Feija Åkerlund.

Hortto Kaalo, mustalaismusiikin klassikko

Mustalaisyhtye Hortto Kaalolla on takana on 40 vuotta keikkailua. Hiljaisten vuosien jälkeen bändillä on jälleen kysyntää.

Romanipari tanssii tangoa.

Romanimusikaali kannustaa suvaitsevaisuuteen

Monilla on edelleen ennakkoluuloja romaneja kohtaan. Turun seudulla vapaaehtoisista koostuva ryhmä esittää tarinaa romanien historiasta. Samalla tuetaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja kannustetaan kohtaan erilaisuutta.

Hilja Grönfors ja Valtteri Bruun.

Hopijast on silat minun varsani eessä

Hilja Gröfors, Valtteri Bruun ja Kiureli Sammallahti on kova kolmikko. Laulaja, kitaristi ja haitaristi ottavat yleisönsä kaiholla ja kaipauksella. Oulun musiikkijuhlien päätösklubilla mustalaismusiikin ykköstähteä oli kuulemassa vain satakunta kiinnostunutta. Se ei tahtia haitannut.

Yle Areena logo.

Anneli Sari: Mustalaiskaravaani

Mustalaiskaravaani kilpaili euroviisukarsinnassa 1976

Miranda Vuolasrannan tekemä koulukirja "Romani t'simbako drom"

Romanien nimikkopäivää vietetään Turussa

Kansainvälistä romanipäivää vietetään perjantaina myös Turussa. Päivän teemaa Romanit - Tuntematon vähemmistömme valotetaan päivän mittaisella seminaarilla. Illalla on luvassa klassisen musiikin konsertti romanivoimin.

Jaakko Laitinen ja Väärä Raha

Balkanilainen musiikki villitsee nyt myös suomalaiset

Balkanilaiset rytmit ovat löytäneet tiensä viime vuosina niin suomalaiseen kansanmusiikkiin kuin tanssiklubeille. Balkanin alueen monikulttuurisesta perinteestä ammentava musiikki innostaa klubeille kaikenikäisiä ja tarjoaa vaihtoehdon anglo-amerikkalaiselle rytmimusiikille.

Yle Areena logo.

Nykykansanmusiikki on siirtynyt seurojentaloilta konserttisaleihin

Suomen euroviisukappale, Kuunkuiskaajien Työlki ellää, on saanut vaikutteita suomalaisesta kansanmusiikista ja mustalaismusiikista. Vaikka Kuunkuiskaajat-duo on kansanmusiikkikentällä arvostettu, ei Työlki ellää -kappale kuitenkaan edusta suomalaista nykykansanmusiikkia tyypillisimmillään.

Amadeus rakentaa omaa bändiä

Tangokuninkuusvuoden jälkeen Amadeus Lundberg aikoo perustaa orkesterin, jossa soittaa, niin kuin kuninkaallinen muotoilee, häntä "vähän vanhempia jätkiä". Levy tulee keväällä 2011 ja sitä ennen syntyy kenties omakustanne perustangoista.

Sami Yaffa haastattelussa 2010.

Sami Yaffa Nybergin vieraana

Muusikon haastattelut vuosilta 2010 ja 2014.

Mustalaislapsia toisen maailmansodan aikana

Mustalaiskulttuuria kuvin ja äänin

Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä on huhtikuun lopulle asti esillä perinteistä ja uutta mustalaiskulttuuria esittelevä näyttely Barvalo drom - elinvoimainen mustalaiskulttuuri. Tärkeälle sijalle näyttelyssä nousee Euroopan romanien kohtalo toisen maailmansodan aikana.

Kitaravirtuoosi Django Reinhardtin 100-vuotispäivää juhlitaan Pariisissa

Django Reinhardt nousi maailman tunnetumpien kitaristien joukkoon jo nuorena, kahdesta halvaantuneesta sormesta huolimatta. Romanileirissä sata vuotta sitten syntyneen Reinradtintin juhlavuotta vietetään viikonloppuna Pariisissa konsertein ja tapahtumin.

Joukko nuoria imatralaismiehiä  esittää valtaväestölle tuntemattomia mustalaislauluja ja  kertoo mitä musiikki heille merkitsee.

Laulava heimo

Tosi tarinan Laulava -heimo dokumentti 2008 romanimusiikista

Yle Areena logo.

Hortto Kaalo: Kauan sitten

Kauan sitten kisasi pääsystä Euroviisuihin 1977

Gogol Bordello -dokumentti vei Musixine-voiton

Kansainvälisen musiikkielokuvakilpailu Musixinen voiton on tänä vuonna napannut Margarita Jimenon ohjaama Gogol Bordello Non-Stop -dokumentti. Palkinto luovutettiin sunnuntaina Oulun Musiikkivideofestivaalien yhteydessä.

Kaupunginmuseon romaninäyttelystä tuli kävijämenestys

Helsingin kaupunginmuseon "Varokaa, mustalaisia! Väärinymmärryksen historiaa" -näyttely on ollut menestys. Näyttelyssä on vieraillut jo yli 10 000 kävijää.

Yle Areena logo.

Markus Allan tangon parissa

Varastomies Allan Isberg aloitti levytysuransa 18-vuotiaana vuonna 1963. Levytuottaja Toivo Kärki kehitti hänelle taiteilijanimen Markus Allan.

Kaaleen lauluista ensimmäinen dokumenttielokuva

Suomen romanikulttuurista on tehty ensimmäinen laaja dokumenttielokuva Eihän tämä maailma minun omani ollut. Katariina Lillqvistin ohjaamassa elokuvassa romanilaulaja Hilja Grönfors tulkitsee perinteisiä kaaleen lauluja.

Tangolaulaja Taisto Ahlgren on kuollut

Tangolaulaja Taisto Ahlgren on kuollut. Ahlgren löi päänsä kaaduttuaan kävelyllä Helsingin Kalliossa lauantaina ja kuoli saamiinsa vammoihin. Hän oli 65-vuotias.

Gogol Bordellon laulaja Madonnan uuteen elokuvaan

Popin kuningatar Madonna on blogissaan paljastanut lisätietoja tulevasta esikoisohjauksestaan Filth and Wisdom. Elokuvan miehitykseen on kiinnitetty mustalaispunk-yhtye Gogol Bordellon keulahahmo Eugene Hutz.

Henry Theel laulaa studiossa kuulokkeet korvilla. (1966)

Baddingin oppi-isiä

Mm. nämä iskelmäklassikot innoittivat Rauli Somerjokea.

Yle Areena logo.

Keikkapaikkojen ovet eivät auenneet Hortto Kaalolle vaivatta

Romanimusiikin sanansaattaja Hortto Kaalo esittää tunnetuimpiin kuuluvan laulunsa komeasti turkulaisessa osakunnassa lokakuussa 1970.

Yle Areena logo.

Pekka ja Enzio Madridissa

Pekka Tiilikaisen ja Enzio Sevónin vuoden 1956 olympialaisten alla tekemän maailmanympärimatkan ensimmäinen etappi on Espanjan pääkaupunki, Madrid.