Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Poikkeuksellisen suuri kattohaikaraparvi ihmetyttää Pohjois-Pohjanmaalla – lintuharrastaja: "Ajattelimme, ettei tällaista tapahdu koskaan"

Yli-Iin Tannilassa on nähty yhdentoista kattohaikaran parvi. Pohjois-Suomessa kattohaikara on äärettömän harvinainen näky. Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja epäilee, että lämpimät ilmavirrat houkuttelivat linnut pohjoiseen.

Pihojen taistossa kerättiin innolla havaintoja lähiluonnosta – eniten eri lintulajeja havaittiin Virolahdella

Birdlife Suomen perinteinen Tornien taisto vaihtui koronaepidemian vuoksi pienempään Pihojen taistoon.

Jalohaikaroita jo Joensuun korkeuksilla

Lintu on nähty tänä syksynä esimerkiksi Kiteenjärvellä ja Jänisjoella Uskalissa.

Kaikkien aikojen haikarakesä voi jatkua jopa lokakuuhun asti

Yhä useampi lintujenystävä saa kiikariinsa suuren valkean linnun. Haikarat suosivat runsasravinteisia vesialueita.

Typically-tropical great egret nests in Finland for first time

Sightings of great egrets have been reported for decades, but sightings this summer confirm the first time the species has nested in Finland.

Jalohaikara pesi ensimmäistä kertaa Suomessa – Porvoossa haudotut poikaset lennähtivät maailmalle

Jalohaikara on yleistynyt Suomessa viime vuosikymmeninä, mutta laji ei ole kertaakaan aiemmin pesinyt Suomessa onnistuneesti.

Mitä linnuille tapahtuu? Harvinaisia lajeja rynnii Suomeen, mutta pikkulinnut ovat hätää kärsimässä

Ihmisen toiminta ja kolmen viime kesän säät rasittavat lintukantoja. Samaan aikaan maahamme on levittäytynyt uusia eteläisiä lajeja.

Entinen toimistotyöntekijä levittää luonnon ilosanomaa – "Vaimo tykkää, kun en ole kotona kykkimässä"

Luontokuvaajan on lähdettävä liikkeelle joka aamu ennen auringonnousua, tuumaa eläkepäiviään Uudessakaupungissa viettävä Keijo Väänänen.

Kevätaamun laulajia: Kaulushaikara

Kaulushaikaran soidinääni muistuttaa laivan sumutorvea.

Kosken kunnanjohtaja: Kattohaikarat tekivät vuoden markkinointiteon

Kosken kunnanjohtaja toivoo, että haikarat tuovat maalaiskuntaan entistä enemmän matkailijoita. Yrittäjät puhuvat jo haikaraturismista. Paikkakunnalla on tällä viikolla kunnostettu haikaranpesiä.

Haikarakuume nousee Koskella päivä päivältä – tuleeko Kontti?

Viime vuonna haikarat saapuivat Koskelle vappuna. Nyt niiden tuloa odotetaan jo samppanjan maku suussa.

Kun eläin kuolee, isokin mies itkee

Ihminen voi muodostaa nopeastikin tunnesiteen jopa villieläimeen. Pihtiputaan Joppe-haikaraa ruokkinut Pentti Hytönen kertoo, että tunneside lintuun oli vahva.

Joppe-haikara painoi kilon tavallista enemmän

Voimalinjaan kuollut kattohaikara Joppe oli uros. Se painoi noin kilon enemmän kuin ikäisensä lajitoverit yleensä.

Janakkalan jalohaikara kalastelee ja kerää huomiota Hiidenjoella

Janakkalan Turengissa Hiidenjoen varrella havaittiin uudenvuodenpäivänä jalohaikara pinnarallin yhteydessä. Nyt haikara kerää huomiota kalastellessaan vapaana virtaavan joen varrella. Jos ruokaa riittää, voi haikara selvitä hengissä.

Kattohaikara voi pakkasessa paksusti – Joppe herkuttelee hirvenlihalla ja mätimuikuilla – video

Jopeksi nimetystä kattohaikarasta on tullut viime päivinä lintujulkkis. Pihtiputaalla pitkiä punaisia koipiaan pakkasessa nosteleva siivekäs on erikoinen näky. Haikara on syönyt tänäänkin hyvällä ruokahalulla sille tarjottuja herkkuja.

Kattohaikara Joppea yritetään saada sisätiloihin

Pihtiputaalle eksynyt kattohaikara Joppe värjöttelee nyt pikkupakkasessa. Jos lintua ei saada sisätiloihin, ensi yöksi povattu 15 asteen pakkanen saattaa koitua sen kohtaloksi.

Kaksi harvinaista haikaralajia havaittu Pihtiputaalla

Kattohaikara kuvattiin tiistaina värjöttelemässä peltoaukella Pihtiputaalla. Kotimatkalla bongareita onnisti toistamiseen, kun havaitsivat vielä jalohaikaran. Molemmat lajit ovat Suomessa harvinaisia talvivieraita.

RoPSille ottelutukea taivaalta – harmaahaikara suoritti näyttävän ohilennon

Rovaniemen Palloseura taistelee sisukkaasti Veikkausliigan johtopaikasta. Torstaina 10. syyskuuta kotiottelussa Pietarsaaren Jaroa vastaan pelin tiimellykseen ilmestyi kannustaja yllättävästä suunnasta.

Haikarainnostus Koskella lisääntyy – uusien pesien rakentaminen on jo aloitettu

Ensimmäiset Suomessa syntyneet kattohaikarat, Kinttu ja Kontti, ovat saaneet koskelaiset lintuaktivistit innostumaan haikarayhdyskunnan laajentamisesta. Kinttua ja Konttia tuskin Koskella kuitenkaan nähdään ensi kesänä.

Nokkaan jumiutunut "korren pätkä" kiusasi Kosken haikaran poikasta

Pesässä oleva lintu on tehoseurannassa. Tarpeen tulleen poikanen on tarkoitus kuljettaa hoitoon Korkeasaareen.

Suomen ensimmäisistä kattohaikarasisaruksista tuli Kinttu ja Kontti

Yle Turku ja Birdlife Suomi järjestivät yhdessä nimikilpailun Suomen ensimmäisille kattohaikaran poikasille. Linnut saivat nimensä rengastuksen yhteydessä.

Kieku ja Kaiku vai Vivaldi ja Burlesque Baby – Suomen kuuluisimmat haikarat saavat pian nimensä

Suomen ensimmäisten kattohaikaranpoikasten nimikilpailussa annettiin yli 1 100 ehdotusta Birdlifen ja Yle Turun järjestämässä kilpailussa. Inspiraatiota haettiin saduista, sarjakuvista, politiikasta ja maailmankartalta.

Keksitkö juuri sinä nimet Suomen ensimmäiselle kattohaikarapoikueelle?

Suomen ensimmäisellä kattohaikaran pesällä käy kuhina. Emolinnut hoitavat kahta poikasta. Keksitkö sinä pokasille nimet?

Kosken kattohaikarapari hoivaa jo kahta poikasta – video

Kosken kattohaikaroiden pesällä käy kuhina. Tiettävästi Suomen ensimmäiset kattohaikaranpoikaset ovat kuoriutuneet.

Kosken kattohaikarapariskunta sai poikasen

Tähän mennessä Suomessa on nähty kattohaikaroita satunnaisesti, mutta tiettävästi yhtään onnistunutta pesintää, joka olisi päättynyt poikasen kuoriutumiseen, ei ole tapahtunut.

Perjantai 12.6.2015

Suomi haluaa vapaahtoisuutta turvapaikanhakijoiden siirroissa. Mers-epidemia vähenee Etelä-Koreassa. Piilokamera seuraa Suomen ensimmäistä kattohaikaraparia. Vihdoinkin ilmassa on kesän lämpöä.

Piilokamera seuraa Suomen ensimmäisen kattohaikaraparin perheonnea

Haikaravanhemmat vaihtavat haudontavuoroa aamuisin kello 8.30. Ensimmäisen poikasen odotetaan kuoriutuvan hetkenä minä hyvänsä.

Historiallinen juhannusvauva tulossa – kattohaikarat hautovat jo munia – video

Ensimmäinen Suomessa syntyvä kattohaikara näkee todennäköisesti päivänvalon keskikesän juhlan aikoihin. Lintuasiantuntijoiden mukaan kattohaikarat ovat aloittaneet haudonnan.

Harvinaiselta kattohaikarapariskunnalta odotetaan jo perheenlisäystä

Suomen ensimmäiset kattohaikarat saattavat kuoriutua tänä kesänä. Munista ei ole vielä vahvistettuja havaintoja. Koski TL:tä kuitenkin kerrotaan, että haikarat ovat viihtyneet tiiviisti pesällä jo yli viikon.

Harvinainen silkkihaikara bongattiin Hailuodossa

Hailuodossa on tavattu pohjoisessa harvinainen silkkihaikara. Pohjois-Pohjanmaalla lajin edustaja on nähty viimeksi Oulun Hietasaaressa kesäkuussa 1999.

Äärimmäisen harvinaista Suomessa: Kattohaikara pesimässä Koskella – video

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen mukaan parin viikon päästä tiedetään, aikooko lintu todella pesiä.

Lintumiehen sydän sykkii täällä kiivaammin – aterioiva muuttohaukka säväyttää

Janakkalassa Tervakosken Toivanjoen alueella tehdään parhaillaan selvitystä alueen linnustosta. Toivanjoen lintutornin tienoille on kunnostettu lampareita eli pienehköjä lammikoita alueen monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ruskosuohaukka ja kaulushaikara ovat omineet Toivanjoen rantaruovikot.

Puutarhuri puhkesi kyyneliin: kattohaikarat käyvät jo kuikuilemassa tekopesiä Riihimäellä

Riihimäellä jännitetään parhaillaan saako Sammalistonsuon tekopesä ensimmäisen kattohaikara-asukkaan. Riihimäellä on tehty jo viikon verran havaintoja kattohaikarasta, joka näyttää viihtyvän hyvin kosteilla hämäläispelloilla.

Kiljukotka teki tiikerin ja säihkynärhi iski verkolla - Lahden kortteliliigan biitsiturnauksessa oli eläimellinen meno

Säihkynärhi on niin harvinainen laji, että sitä ei moni intohimoinenkaan bongari ole nähnyt. Messilän rantahietikolla lajin edustajia pyöri tänään kaksin kappalein ja vieläpä rantalentopalloa pelaamassa. Lahden kortteliliigan vuotuisen biitsiturnauksen mimmiliigalaiset olivat ottaneet hauskanpidon ja urheilun yhdistämisen tosissaan. Kentällä vilisi höyheniä, sateenkaaren värisiä peruukeja ja olipa joukkueita kannustamaan sävelletty oma linturäppikin. Kaulushaikara, kaulushaikara, Boom Kah Boom Boom Kah! Ensi vuonna biitsiturnaus täyttää neljännesvuosisadan ja meno lienee sen myötä entistä näyttävämpää. Tämän päiväiset tunnelmat näet videolta -ja samalla todistat linturäpin maailman ensi-iltaa.

Israel on lintubongarin karkkikauppa

Maan läpi muuttaa runsaasti eri lajeja, keväisin liikkeellä on noin 50 miljoonaa siipiparia. Vastoin yleistä mielikuvaa Israelin luonto on paljon muutakin kuin hiekka-aavikkoa.

Lokkibongari lähtee keväällä Tampereelle – Viinikanlahdella parhaimmillaan yli 25 000 lokkia

Pyhäjärven Viinikanlahti Tampereella on ainutlaatuinen paikka tarkkailla lokkien keväistä elämää. Tämä vuosi on kuitenkin epätavallinen, sillä jäänreuna on poikkeuksellisen kaukana.

Metsästäjän vaimolla on syksyllä omaa aikaa

Lauantaina alkaa hirvenmetsästys ja monessa perheessä se tarkoittaa metsästysleskeyttä: puoliso paahtaa rämeikössä, toinen on yksin kotona tai päävastuussa perheestä. Innokkaimmilla kausileskeys kestää puoli vuotta.

Kattohaikaroiden invaasio näkyy Pohjois-Karjalassakin

Virossa yleisesti pesivä kattohaikara on entistä tutumpi vieras etenkin Etelä-Suomessa. Laji näyttäytyy säännöllisesti Pohjois-Karjalassakin, tällä kertaa Rääkkylässä on vappuna lepäillyt peräti neljän haikaran parvi. Lajin odotetaan pesivän maassamme jo tänä vuonna.

Harvinainen haikaravieras käväisi Kiteellä

Lintujen kevätmuutto tuo mukanaan harvinaisia vieraita. Tällä kertaa muuton mukana on nähty jalohaikara. Lintua on nähty maakunnassa kaikkiaan toistakymmentä kertaa, viime vierailusta on kuitenkin jo vuosia.

Haikaroita houkutellaan pesimään tekopesien avulla

Riihimäelle houkutellaan kattohaikaroita pesimään. Suomenlahden eteläpuolella kattohaikara pesii runsaana, mutta Suomessa pesintä ei ole vielä onnistunut. Sammalistonsuon alueelle on rakennettu kuusi tekopesää siltä varalta, että kattohaikara haluaa asettua myös Suomeen.

"Pikkuharvinaisuus" kattohaikara saapunut jo Suomeen

Kattohaikaroita on nähty jo ainakin Kouvolassa ja Haminassa. Lintuharrastaja Seppo Grönlundin mukaan kattohaikarat saapuvat yleensä vasta toukokuussa Virosta Suomeen.

Pitkiä kauloja ja koipia

Pitkiä kauloja ja koipia

Ylämaankarja hoitaa rantaniittyjä Uudessakaarlepyyssä

Uudenkaarlepyyn Bådavikenissä hoidetaan rantaniittyjä laiduntamalla. Ylämaankarjan avulla alueelle aiotaan palauttaa sinne aiemmin kuulunut linnusto.

Tehomaatalous ei elätä kattohaikaraa

Lähimmät kattohaikarat pesivät Virossa reilun 60 km päässä Suomesta. Viron maaseudulla näkee jopa haikaroille rakennettuja lavoja, joilla niiden on hyvä pesiä. Miksi kattohaikara ei viihdy meillä? Eivätkö täkäläiset savupiiput tai katot kelpaa sille? Suomesta on alkukesältä paljon kattohaikarahavaintoja, mutta kertaakaan pitkäkinttu ei ole jäänyt maahamme pesimään.

Kattohaikarat tiedustelumatkalla Keski-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaalla on viime päivinä havaittu poikkeuksellisen paljon kattohaikaroita. Sunnuntaina Kannuksen Yli-Viirteellä sekä maanantaina ja tiistaina Kokkolassa Koiviston pelloilla havaittiin kuuden kattohaikaran parvi. Kyse on todennäköisesti samoista linnuista.

Haikarat tiedusteluretkellä Suomessa

Kattohaikaroita on havaittu tänä keväänä harvinaisen paljon. Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ari Lähteenpää arvioi, että lajista on tehty tänä vuonna pari sataa havaintoa koko Suomessa.

Muuttolintujen virrassa myös haikara saapui Hämeeseen

Janakkalassa nähtiin tiistaina kaksi kattohaikaraa lehtämässä matalalla moottoritien yli Linnatuulen kohdalla. Kattohaikara on melko harvinainen Kanta-Hämeessä. Kevään edetessä lintumuutto on vilkastunut selvästi. Esimerkiksi töyhtöhyyppiä voi nähdä moottoritien varrella runsaasti.

Linnut lomailevat ja tankkaavat ennen muuttoa

Syksyn leuto ja tyyni sää pitää muuttolinnut vielä maassa. Muutto käynnistyy hiljakseen, ilmassa on tällä hetkellä esimerkiksi paljon peippoja.

Harmaahaikaroita ennätysmäärä

Viime perjantaina haikaroita laskettiin Virolahden Vilkkilänturalla ja Hailiniemessä 320 yksilöä. Se on suurin havaittu haikaramäärä Suomessa.

Kesäyössä soi kerttusten ilmaiskonsertti

Lintujen pesintä on edennyt normaaliin tahtiin keskipohjalaisluonnossa. Vaelluslintujen kohdalla on kirjattu suuria muuttoparvia. Yöt taas soivat kerttusten ja satakielten säveleet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle