Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Roope Lipastin kolumni: Rikollista ihannointia

Miksi ihmeessä rikollisuudesta on tullut salonkikelpoista, ihmettelee kirjailija Roope Lipasti. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Anton Vanha-Majamaa: Koronan piti opettaa meidät vain olemaan, mutta someajan suoritusvimma on virus, joka ei suostu kuolemaan

Koronan piti parantaa paitsi jäämisen pelko, koska ei ollut mitään, mistä jäädä paitsi. Toisin kävi, kirjoittaa Anton Vanha-Majamaa blogissaan.

Living in a pandemic: Life but not as you know it

This week our All Points North podcast looks at Finland's efforts to normalise the abnormal as some restrictions ease.

Kärsitkö robofobiasta? Syynä ovat ihmisaivot, jotka tulkitsevat liian oikealta vaikuttavan robotin sairaaksi tai psykopaatiksi

Ihminen kohtaa tulevaisuudessa robotteja, virtuaalihahmoja ja tekoälyn luomuksia yhä useammin. Kokemus ei ole aina miellyttävä.

Edelfeltin aiemmin tuntematon öljyväriluonnos huutokaupattiin 51 000 eurolla

Lokakuussa löydetty maalaus on luonnosversio Albert Edelfeltin teoksesta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan.

Aiemmin tuntematon Edelfeltin maalaus löytyi kuolinpesästä – taiteilijan vaimo oli lahjoittanut teoksen gynekologilleen

Teos on versio Edelfeltin kuuluisasta maalauksesta. Sen on signeerannut Edelfeltin vaimo Ellan von Born.

Scifi-kirjailijuus on kuin vanhuus – moni sanoo arvostavansa, mutta kukaan ei halua olla

Scifistä on tullut kirjallisuuden kuuma peruna. Dystopiat, teknologian ja ilmaston vaikutus ihmisiin kiehtoo, mutta tieteiskirjallisuus kuulostaa joltain, joka on vähän liikaa.

Iisalmi aikoo kokeilla koulujen ylijäämäruoan myyntiä

Kokeilu aiotaan toteuttaa Majakan, Juhani Ahon ja Edvin Laineen kouluissa, joiden ylijäänyttä ruokaa voitaisiin myydä iisalmelaisille.

Fantastico! Fasismin ajan Italian taide kelpaa nyt esille – katso 7 kuvaa ja koe maaginen realismi

Fantastico! -näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta taidesuuntauksesta.

Arkea hävetään ja siedetään, mutta kaivataan, kun se katoaa alta – Q-teatterin uutuus sekoittaa splatterin realismiin

Q-teatterin Arki ja Kauhu on Akse Petterssonin uutuusnäytelmä, jossa tylsä rutiini törmää poikkeusoloihin. Edellinen Q:n ja Petterssonin yhteistyö synnytti vuosikymmenen teatteritapauksen.

Edelfeltistä maksettiin ennätyshinta

Ristiäissaatto-teoksen osti tunnettu ahvenanmaalainen taiteenkeräilijä Anders Wiklöf.

Seitsemän nuorta kapinallista

Seitsemän veljeksen uudet tulkinnat

Aleksis Salusjärven kolumni: Finlandia-palkinto ja pullamössösukupolvi

Suomalaisen kirjallisuuden suosio on jatkuvasti lisääntynyt maailmalla, ja taustalla on luultavasti ikäluokka, jota myös pullamössösukupolveksi haukutaan, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Jyväskylään jättimäinen pimeässä loistava seinämaalaus – näkyy eri tavoin päivällä ja yöllä

Sveitsiläistaiteilija Onur Dinc maalaa Jyväskylän keskustaan päivisin ja öisin eri tavoin näyttäytyvän muraalin. Seinämaalaus syntyy kuusikerroksisen asuintalon seinään Jyväskylän keskustaan.

Menestyssarja Rintamäkeläiset piirsi kuvan pienviljelijän sielunmaisemasta

Rintamäkeläiset oli 1970-luvun katsotuimpia sarjoja.

Seija Paasosen vuosien haaveesta totta: Teos taiteilijoiden taivaista meteorologin silmin

Tv:stä tuttu säätieteilijä valmistelee kirjaa kuvataiteen sääilmiöistä.

Eero Järnefeltin Kaski on yhtä uuttera kuin kuvaamansa kaskenpolttajat

Kaski-teos on ahkera kiertäjä ja uuttera maailmanmatkaaja. Nytkään se ei ole kotonaan Ateneumissa, vaan Hämeenlinnassa.

Schjerfbeckin Toipilas esillä Kemin taidemuseossa

Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä 1880-luvun lopulla.

Yle Cannesissa: Suomalainen lyhytelokuva kisaa Kultaisesta palmusta – ”En usko nähneeni mitään vastaavaa"

Cannesin elokuvajuhlilla ensi kerran yleisölle esitetty Katto sai festivaaliyleisöltä kehuja.

Hävinnyönny pietty Edelfeltan tevos löydyi ven’alazes muzeis – Nygöi se tahtottas suaja ozutettavakse Suomeh

Suomelaine tutkii petties löydi Albert Edelfeltan mualavuksen yhten ven’alazen linnan muzein kogomukses. Yhteltiedy tiijustettih, gu tevoksen lapset ollahgi brihačut, ei tytöt.

Johtolanka-palkinto jyväskyläläiselle Mikko Porvalille

Jyväskyläläinen rikoskomisario, kirjailija Mikko Porvali on saanut vuoden Johtolanka-palkinnon. Tunnustuksen toi Karelia Noir -romaanisarjan toinen osa, "Veri ei vaikene".

Miksi tuntematon on aina uhka? Tieteiselokuva Arrival kertoo enemmän meistä kuin avaruusolioista

Amy Adams esittää pääosaa Arrivalissa. Se on erilainen tieteiselokuva, joka vangitsee realistisuudellaan, intiimillä tunnelmallaan ja ajankohtaisuudellaan.

Suomalainen haluaa rikoskirjoista realismia – Dekkarikirjailijat löysivät vanhat rikokset

Suomalaiset eivät ole yksinään dekkari-innostuksensa kanssa. Koko Euroopassa, mutta erityisesti Pohjoismaissa rikoskirjallisuus on ollut nosteessa jo parikymmentä vuotta, vaikkakin vasta nyt dekkareista puhutaan aidosti positiiviseen sävyyn. Suomen oma piirre on ihmisten erityinen kiinnostus realistisiin poliisiromaaneihin.

Päivi Kinnusen töissä naivismi kohtaa realismin

Keminmaalaisen Päivi Kinnusen tuorein työ on vasta syntymässä omalle pihalle ja siinä pääosissa ovat taiteilijan lapsenlapset. Maalatuissa töissäkin lapsenomaisuus on läsnä, sillä tyyliään Kinnunen luonnehtii naivismiin taipuvaiseksi.

Neuvostotaide on jälleen suosittua Venäjällä – kriitikoiden mielestä teoksia ihannoidaan jopa liikaa

Venäjällä on taas alettu asettaa aktiivisesti näytteille Stalinin aikakauden ja sitä seuraavien vuosikymmenten teoksia. Asiantuntijoiden mukaan totalitaristista taidetta yritetään puhdistaa sen poliittisesta painolastista.

Miehitetyllä Krimillä paljastettiin neuvostohenkinen venäläisveistos – sotilas Kalashnikovin kanssa (video)

Viranomaisten mukaan patsas juhlistaa Krimin liittämistä Venäjään Ukrainasta. Realistista tyyliä oleva pronssipatsas on tunnetun venäläiskuvanveistäjän työ.

Eräkummi auttaa viemään lapset luontoon

Suomalaislapsia opastetaan luonnon ja luontoharrastusten pariin eräkummien avulla. Lapsista ei ole tarkoitus tehdä väkipakolla uusia metsästäjiä tai kalastajia, vaan parantaa kaupunkilaistuvan kansan suhdetta luontoon.

Juha Itkosen kirottu sukupolvi

Romaani kytkeytyy samalla tavalla eri sukupolvien välisiin suhteisiin kuin yli kymmenen vuoden takainen romaani Anna minun rakastaa enemmän. Juha Itkosta kiinnostaa verrata suurten ikäluokkien suhdetta hänen omaan 1970-luvun puolivälissä syntyneitten sukupolveensa.

"Nautin yhä vain siitä, kun kirjailija onnistuu huijaamaan" – dekkarifani kokosi rikoskirjallisuuden historian yksiin kansiin

Alussa oli murha -kirja kertoo, kuinka dekkariin on kehittynyt omat alalajinsa salapoliisiromaanista ekotrilleriin. Välillä rikoskirjallisuutta on pidetty nuorisoa turmelevana roskana, välillä yhteiskunnan tarkkanäköisenä kuvaajana.

Jyväskylällä meni arvioitua paremmin – talouden tasapaino vielä kaukana

Jyväskylä onnistui pienentämään lainataakkaansa lähes neljällä miljoonalla eurolla. Tasapainossa kaupungin talous ei edelleenkään ole.

Solmu ja penkkiportaat tarjolla Mikkelin asuntomessualueen taideteoksiksi

Mikkelin asuntomessualueelle tulevat taideteokset on valittu. Palkintolautakunta valitsi yhdentoista teoksen joukosta toteutettaviksi Jan-Erik Anderssonin "Gordilainen solmu" ja Kaarina Kaikkosen "Vasten auringon siltaa" -teokset.

Neuvostotaiteessa ihminen on arjen sankari – venäläinen taide esillä Helsingissä näkyvimmin 20 vuoteen

Helsingissä esitellään kevään aikana venäläistä taidetta poikeuksellisen laajasti. Sinebrychoffin ja Didrichsenin taidemuseoiden näyttelyissä on esillä teoksia kahdelta vuosisadalta aina 1800-luvun romanttisista maisemista Neuvostoliiton sosialistiseen realismiin.

Professori: Viisi asiaa, joista Venäjälle tulee olla kiitollinen

Koko Itä-Suomi Kuopioon asti on satoja vuosia rakentunut Venäjän kaupan varaan. Nyt venäläisiä ei näy, mutta paljon venäläistä täällä näkyy: juomatavat, melankolisuus ja jurottaminen ovat tunnistettavia piirteitä etenkin itäsuomalaisissa.

Automekaanikko elää Kamalasta luonnosta

Peruskoulun jälkeen Jarkko Vehniäinen kouluttautui automekaanikoksi. Se osoittautui kauheaksi virheeksi. Nyt hän saa elantonsa Kamala luonto -sarjakuvastaan, jota julkaistaan muun muassa Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa, Keskisuomalaisessa ja Turun Sanomissa.

Teinipoikien haaveet todeksi – supersankarielokuva Rendelistä kuvattu jo puolet

Suomen ensimmäinen supersankarielokuva syntyy kahden miehen nuoruuden haaveista. Jesse Haaja haaveili 13-vuotiaana sarjakuvapiirtäjän ammatista amerikkalaisessa yhtiössä. Timo Puustinen haaveili 13-vuotiaana tekevänsä toimintaelokuvan Jackie Chanin kanssa. Parikymmentä vuotta myöhemmin haaveet kohtasivat ja supersankarielokuvasta Rendel on jo puolet kuvattu kumppanirahoituksella.

Näkökulma: Kreikka saa armahduksen, mutta euroalue jatkaa rämpimistä

Kreikan velat leikkuriin ja selkeä mekanismi siihen, miten valtion velat leikataan. Näin visioi euroalueen tulevaisuutta tänään Etlan Vesa Vihriälä. Vihriälän korjaussarja edustaa eurokeskustelussa realistisempaa siipeä, mutta vaatisi siitä huolimatta vuosien poliittisen väännön. Samalla euromaat jatkavat rämpimistään, arvioi taloustoimittaja Hanna Säntti.

Taidekauppa hiipui: pensseliin tartutaan itse

Heikentynyt taloustilanne heijastuu myös taidemarkkinoille. Porin taidekeskuksen liikeharjoittaja Aarto Tommilan mukaan maalaustarvikkeita myydään aiempaa enemmän ja maalausharrastuksesta ovat kiinnostuneet myös nuoret.

Suomen taidehistorian merkkiteos syntyi luomisen vaikeudesta – auringonlaskun värikirjo sai Albert Edelfeltin pelkäämään harmaantumista

Taidemaalari Albert Edelfelt sai harmaita hiuksia yrittäessään tallentaa hopean, kullan, rubiinin, topaasin ja onyksin väreissä laskevan auringon maalauskankaalle. Mies kuitenkin onnistui työssään, sillä syntynyt teos päätyi aikanaan Ateneumin taidekokoelmiin, ja myöhemmin maalauspaikkakin sai muistokiven. Tänä kesänä Albert Edelfeltin matkat alkavat jälleen, kun Tammelassa järjestetään kulttuurikävely taidemaalarin jalanjäljillä.

Kokenut murhatutkija Juha Rautaheimo: Elämä pitää vain elää normaalilla tavalla – työ on työtä

Rautaheimo jää eläkkeelle elokuussa. Hän on ollut ratkomassa muun muassa miljoonaperijättären sieppausta ja kahdeksanvuotiaan tytön murhaa. Rautaheimo kertasi uraansa Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Fimean siirto Kuopioon ei onnistu nykykeinoin ja ilman pakkoa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean siirtäminen Kuopioon ei onnistu annetussa aikataulussa, toteavat alueellistamista tutkineet selvitysmiehet. Selvitysmiesten mukaan siirto voi onnistua, mutta keinovalikoimaa pitää muuttaa.

Koko perheen teatterin on oltava intensiivistä ja todenmukaista

Kajaanin Harrastajateatteriin kesämusikaalia ohjaava Karoliina Kuvaja sanoo, että lasten kiinnostus esitystä kohtaan riippuu paljolti tekstistä ja siitä, onko se rakennettu keskustelevaksi lasten kanssa.

Ykspihlajan Työväen Näyttämön uudella projektilla on nimekkäät tekijät

Kirjailija Ari-Pekka Lahti vastaa harrastajateatteri Ykspihlajan Työväen Näyttämön seuraavan produktion käsikirjoituksesta. Näytelmän ohjauksesta vastaa ohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Kantaesitys nähdään Kokkolassa loka-marraskuun vaihteessa. Tiiviit harjoitukset alkavat syyskuussa.

Muotokuvia ilman kasvoja - National Portrait Gallery näyttää ensi kerran ei-esittäviä maalauksia

Lontoossa sijaitseva The National Portrait Gallery on avannut ensi kerran näyttelyn, jonka maalaukset ovat täysin abstrakteja.

Tuomiojasta EU-armeija ei ole realismia

Ulkoministeri pitää kuitenkin tärkeänä, että asiasta keskustellaan nyt, kun EU:n uusi turvallisuusstrategia on valmisteilla.

Hirveä Nukkumatti

Tiina Raevaara kertoo kuinka hän on kärsinyt unettomuudesta jo teini-iästä alkaen. Tämä on vaikuttanut romaanin Yö ei saa tulla syntyyn. Unet, todellisuus ja harhat sekoittuvat päähenkilö Johanneksen mielessä.

”Oli aihe mikä tahansa, saan aina tungettua hevosen siihen”

20-vuotiaan Ida Hoskarin realistiset ja yksityiskohtaiset piirrokset kohtaavat hänen isoisänsä, kemiläistaiteilija Toivo Hoskarin voimakasväriset, geometriset ja abstraktit maalaukset Kemin kaupunginkirjaston näyttelyssä.

Jari Tervo: Heikko Venäjä on hyvä Venäjä

Eduskunnan Venäjä-keskustelun kutsuminen ”suureksi Venäjä-keskusteluksi” olisi satiiria. Silti tuli selväksi, ketkä kannattavat hyssyttelevää Venäjä-politiikkaa ja ketkä realistista, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle