Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pieniä perunankaalia viljelylaatikossa.

Riihimäellä etsitään jälleen kauneinta pihaa

Riihimäen kotipihakilpailu on yksi Suomen vanhimmista pihakilpailuista. Sitä on järjestetty säännöllisesti yli 60 vuotta.

Poliisi sumuttaa mielenosoittajaa.

Семеро полицейских обвиняются в нанесении увечий активистам Elokapina

В октябре 2020 году полиция применила силу по отношению к демонстрантам из экологического движения Elokapina, в том числе использовав против них перцовый спрей.

Sademetsää ja kosteikkoa ilmakuvassa.

Taloustieteilijä teki laajaa huomiota saaneen raportin luontokadosta ja yllättyi bisnesmaailman reaktioista

Ilmastonmuutos on vain yksi ongelma, joka seuraa luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Hallituksen tilaisuudessa puhunut professori toivoi luonnon kuluttamiselle hinnoittelua.

Riihimäen Nuorisoteatterin nuoria istuu rivissä näyttämön reunalla katse kameran suuntaan. Etualalla kolme tyttöä, takana kolme poikaa, yksi tyttö jää lähes kokonaan piiloon.

Nuoret työstivät esityksen kuluttamisesta ja pohtivat omaa ostokäyttäytymistään – nyt he haluavat saada sinut ajattelemaan

Riihimäen Nuorisoteatterin Teatteritaide osana yhteiskuntaa -ryhmä sai aiheeksi kuluttamisen. Tylsältä vaikuttanut aihe osoittautui silmiä avaavaksi.

TIER Mobility Finland Oy:n Suomen kaupallinen johtaja Elina Bürkland sähköpotkulautojen keskellä.

В Хельсинки вводятся новые правила для аренды электросамокатов

За повторные нарушения клиенты могут быть оштрафованы.

Lahden kaksi radiomastoa iltavalaistuna keskellä talvista maisemaa. Ympärillä radiomäen urheilukentän rakennus ja metsää.

Сегодня состоится экологическая акция "Час земли"

Акция, в рамках которой жителей планеты Земля просят на час выключить свет, призывает задуматься об ответственном отношении к природе.

Kaksi keltaista seeprakalaa.

Värikkäinä hohtavia mutanttikaloja karkaa luonnonvesiin – geneettisesti muokatuista akvaariokaloista tuli uhka ainutlaatuiselle biodiversiteetille

Seeprakalat on saatu loistamaan kirkkaissa väreissä ymppäämällä perimään geenejä muun muassa merivuokoista. Brasilian rannikkosademetsän jokiin kasvattamoista livahtaneet transgeeniset kalat haastavat kotoperäisen lajiston.

Tilly Ashton.

Elokuvatuontantojakin hilataan kohti hiilineutraliutta – puolet hiilijalanjäljestä tulee kuljetuksista

Paikallisen työvoiman käyttö on avainasemassa kun isoja tuotantoja tuodaan ulkomailta Suomeen. Hiilineutraalius ei ole hokkuspokkus-temppu vaan muutos on alalla hidas.

Yyterin uimaranta Porissa

Через 30 лет объем пластика в Мировом океане может возрасти в четыре раза

Оценки основаны на прогнозах роста производства пластмассы. 

Ounasvaaran hiihtokeskus auringonnousussa.

Ounasvaaran kehittämissuunnitelma voisi toteutuessaan olla vaaraksi ekosysteemille - Tutkija: “Alueella pesii lukuisia uhanalaisia lintulajeja”

Monet ovat huolissaan Ounasvaaran kehittämissuunnitelmista. Huoli ei ole turha, sillä asiantuntijoidenkin mielestä Ounasvaaran ainutlaatuista luontoa tulisi suojella ja kestävä kehitys saada osaksi matkailua.

mies tutkii joulukuusta

Millainen joulukuusi on ilmastoystävällisin? Tässä kuusi vaihtoehtoa kuusen hankintaan

Uudelleen istutettavasta kuusesta toivottiin ekologista vaihtoehtoa perinteiselle kuuselle, mutta asia ei ole yksiselitteinen. Asiantuntijan mukaan myös tavallinen joulukuusi on melko vähäpäästöinen.

Lahden ympäristöjohtaja Elina Ojala katsoo kameraan. Metsässä ulkoiluvaatteet päällä ja pipo päässään.

Rantametsän suojelu paikkaa uuden asuinalueen aiheuttamaa luontokatoa – Lahden kaupunki kokeilee ensimmäisenä ekologista kompensaatiota

Lahti korvaa uuden pientaloalueen aiheuttamaa luonnon heikentymistä säilyttämällä vanhaa rantametsää toisaalla. Ympäristöprofessorin mielestä "pilaaja maksaa" -periaatetta tarvitaan uudeksi keinoksi arkisen luonnon suojeluun.

You Tell Me arkkitehtikollektiivin jäsenet Siiri Hänninen, Matti Jänkälä, Emel Tuupainen ja Seela Pentikäinen katsovat päät yhdessä alaspäin kohti maassa olevaa kameraa.

Arkkitehtiopiskelijat toivovat, että jatkossa kaupungit rakennetaan ympäristön ehdoilla – "Tuntuu, että nuoret on jätetty yksin ratkaisemaan kriisiä"

Rakennusala vaikuttaa moniin päällekkäisiin ympäristökriiseihin. Rakentaminen tuottaa päästöjä ja köyhdyttää biodiversiteettiä. Nuoret arkkitehdit vaativat, että ekologisesta kestävyydestä tehdään välttämättömyys.

Järvimaailma Saimaariumin toimitusjohtaja ja perustaja Kari-Matti Vuori.

Järvimaailma Saimaarium sai Pro Lappeenranta -mitalin – tarjoaa kaikenikäisille kiinnostavaa tietoa Saimaan järviluonnosta ja eliöstöstä

Perusteluissaan Pro Lappeenranta -mitalin saajalle Lappeenrannan Kilta toteaa, että Saimaarium on tehnyt tunnetuksi Saimaan ainutlaatuista järviluontoa ja sen ekologisia ja kulttuurisia merkityksiä.

Tampereen yliopiston Linna-rakennus

Mielenosoittajat valtaavat yliopiston kirjaston perjantaina – taustalla kritiikki korkeakoulun säästötoimenpiteitä kohtaan

Tampereen yliopiston kampuskehityksen työryhmä selvittää mahdollisuutta luopua Linna-kirjastorakennuksesta.

malax centrum en vintrig dag med mycket snö.

Maalahden kunta parantaa energiatehokkuutta

Tämän ja ensi vuoden aikana monelle Maalahden kunnan kiinteistöille tehdään energia- ja kunnossapitokartoitukset.

Mustavalkoraitaisessa paidassa poseeraava, punatukkainen nainen

Anniina Nurmi murtaa työkseen muodin myyttejä ja pukeutuu ylpeästi samaan asuun joka päivä – nyt hän vastaa 7 väitteeseen eettisistä vaatteista

Ekovaatteisiin erikoistunut yrittäjä tajusi oman brändinsä viestinnän sisältäneen viherpesua. Nyt hän kertoo vastuullisen vaatetuotannon vaikeudesta.

Pirkkalalainen Essi Koskinen, taustalla kerrostaloja

Uusi asuinalue rakennettiin rantamaisemiin, mutta vain puolelle on autopaikka – ekoteko vai huonoa suunnittelua?

Pirkkalan Soljaan ei kutsuta vieraita kylään: 1500 asukkaan lähiössä autopaikkoja on vain puolelle ja vieraspaikkoja 40. Kunnasta muistutetaan, että alueelle kulkee hyvin julkiset liikenneyhteydet.

Ihmisiä istuu moottorikelkkojen päällä lumisessa maisemassa.

Maailmanlaajuista Netflix-näkyvyyttä luvassa pienelle Ounasjokivarren matkailuyritykselle Rovaniemellä

Erikoisia loma-asuntoja esittelevän matkailuaiheisen sarjan kuvaustiimi matkusti Rovaniemelle puolitoista vuotta sitten, juuri ennen koronaa. Ollero Eco Lodgen toimitusjohtaja Arttu Pöyryä kuvaustiimin tupsahtaminen pihaan alkuun jännitti.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Vihaan shoppailua ja tässä syy, miksi

Yhä useammin ihmiset haluavat kuluttaa palveluja ja hakevat mieluummin elämyksiä kuin materiaa. Tavaraa on monen kaltaiseni mielestä jo liikaa, ja siitä on kadonnut omistamisen ilo, miettii tietokirjailija Asta Leppä.

Varg.

Suomen susikanta on liian pieni säilyäkseen geneettisesti elinvoimaisena – näin kertoo suden suojelua pohtineen hankkeen väliraportti

Hankkeessa selvitetään viitearvoa populaatiokoosta, jolla suotuisa suojelutaso olisi turvattu Suomessa pitkällä aikavälillä. Mallinnustyökalun kehittäminen on yhä kesken, joten nyt julkaistava väliraportti ei vielä kerro odotettua viitearvoa.

Valkoinen lammas syö korkena kasvin lehteä.

Lampaat tekivät selvää jälkeä vieraslajista Hämeenlinnan Ojoisilla

Parisenkymmentä ahvenanmaanlammasta on ollut syömässä jättipalsamia Ojoisten vankilan viereisessä pienessä metsikössä. Lampaat ovat kalunneet kesän aikana reilun kahden hehtaarin alueen tarkkaan.

Havainnekuva puurakennuksesta jälleenrakennusalueella.

Suomessa suunnitellaan siirreltäviä puurakennuksia pakolaisleirien asukkaille – alustavia keskusteluja käyty jo YK:n ja Kirkon ulkomaanavun kanssa

Tampereen yliopiston hankkeessa etsitään toimivaa konseptia puisten rakennusten rakentamiseen muun muassa pakolaisleireille. Puu on uusiutuva ja kestävä materiaali, ja siitä tehdyt rakennukset voisivat tarjota kriisialueilla kodinomaista suojaa tarvittaessa pidemmänkin aikaa.

Vampyyriyökkönen

Kainuussa on nähty yli 300 uutta perhoslajia vajaan 30 vuoden aikana – syynä kadotetut ankarat talvet

Vuonna 1993 aloitettu yöperhosseuranta kertoo, että Kainuuseen on levinnyt etelästä uusia perhoslajeja kiihtyvään tahtiin. Aiemmin etelän perhoset saattoivat kuolla ankaran talven aikana, mutta ei enää. Syynä ovat leudontuneet talvet.

lemmikkieläintuotteet

Syökö koirasi tulevaisuudessa sirkkoja? Lemmikkiruokabisnes kasvaa, mutta ekologisuus on entistä tärkeämpää

Itäisen Keski-Euroopan maista tulevat yritykset vahvistavat asemiaan Euroopan lemmikkiruokamarkkinoilla. Siitä kertoo myös Nokialle nouseva uusi tehdas.

Ilmastoystävällistä tapahtumatuotantoa

Näiden festareiden rakentamiseen ei käytetä yhtään naulaa eikä mitään heitetä roskalavalle – 15 vinkkiä, miten järjestetään hiilinegatiiviset festarit

Pieni kulttuurifestivaali Lappeenrannassa pyrkii Suomen ensimmäiseksi hiilinegatiiviseksi festariksi. Tavoitteena on minimoida tapahtuman ilmastopäästöt ja lopuksi kompensoida syntyneet päästöt. Työryhmä myös neuvoo muiden tapahtumien järjestäjiä.

Lampaat syövät kaatuneen koivun lehtiä

Raahen saaristossa raivataan pensaita ja puita – lampaista iso apu urakassa

Raivausten kohteena on 16 saarta ja lintuluotoa, josta löytyy monia uhanalaisia lajeja. Saariston maisema on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kun saaret ja luodot ovat kasvaneet pahasti umpeen.

Vesilintujen pesintälautta rakennettiin Tampereen Iidesjärvelle talvella.

Tampereella Iidesjärven Nekalan puolelle kaavoitetaan puistoa

Päätösvaiheeseen kaava pyritään saamaan keväällä 2022. Sitä ennen pidetään vielä kaksi kuulemiskierrosta.

Kaksi keltaista perhosta lentää lehdettömien puunoksien edessä.

Asiantuntijat kehottavat hallitusta puoliväliriihessä näihin kuuteen keinoon luontokadon pysäyttämiseksi

Suomen Luontopaneeli penää muun muassa lisää rahaa luonnonsuojeluun ja ympäristökasvatusta.

Oulun Liikekeskuksen uusi toiminnajohtaja Leena Vuotovesi

Oulun Liikekeskuksen uusi toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi keskustan elävöittämisestä: "Mikä on koronan jälkeisen uuden normaalin tapahtuma?"

Vuotovesi sanoo, että pandemian jälkeen on hyvä hetki alkaa kehittää Oulun keskustaa.

Autoja

Google maps alkaa tarjota ympäristöystävällisiä ajoreittejä

Ekologiset reitit otetaan aluksi käyttöön Yhdysvalloissa, ja myöhemmin tarkoitus on laajentaa palvelua muualle maailmaan.

Jospakin uudet teollisuustilat

Kierrätettäviä kartonkisia vuokia valmistava Jospak laajentaa Forssassa

Jospakin tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa huomattavasti.

Vintage_gif

19-vuotias Milla Kurjonen osti valkoiset levikset ja kertoo, miksi ihastui vintageen: "Harvemmin käyn ketjuliikkeissä"

Persoonallisen, laadukkaan ja ekologisen vaatteen etsintä on tärkeä osa vintage -muodin viehätystä.

50 euron seteleitä

Mikkeli mukaan valtion ekosysteemisopimukseen – EcoSairilan aluetta kehitetään valtion tuella

Tutkimuksen alustava vuosibudjetti on noin 250.000 euroa, josta valtion osuus on 60 prosenttia.

Aurinko paistaa pakkassäässä.

Jättiraportti: Luonnolle tarvitaan hintalappu, koska taloutemme, elämämme ja hyvinvointimme on täysin riippuvainen luonnosta

Taloudellisen onnistumisen mittareita on muutettava, sanoo Cambridgen yliopiston professorin Dasguptan raportti, jonka Britannian valtiovarainministeriö on tilannut.

Läheltä

Ämmässuon tuulivoimalahankkeen suunnitelmia nähtäville

Tuulimyllyn rakentaminen vaatii ensin asemakaavamuutoksen.

Rita Sirivö kirpputorilla Sotkamossa.

Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja

Vastuullisuusvaikuttajan mukaan vastuullinen kuluttaminen on Suomessa ensisijaisesti keskituloisten ja rikkaiden velvollisuus.

Kaksi henkilöä hakemassa joulukuusta metsästä.

Joulukuusi hankitaan joka toiseen suomalaiseen kotiin

Kotimainen ostokuusi on suosituin.

Vaasalainen Matti Tuomaala seisoo kauppakeskuksessa.

Matti Tuomaala säästi vuodessa yli 5 000 euroa, kun jätti turhat hankinnat tekemättä – "Yllätti itsenikin"

Matti Tuomaala aloitti vuosi sitten tavaroiden ostolakon. Se päättyi perjantaina, ja nyt Tuomaala voisi taas shoppailla miten haluaa – mutta aikooko hän?

Höyryä ja voimalinjoja

Finland to use EU stimulus funds to cut emissions

The government aims to revive the economy while supporting new investments in ecological sustainability.

Joki talvella.

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiriltä punaista valoa Tuuloksen kiertotalouspuiston suunnitelmille

Luonnonsuojelupiirin lausunnossa muistutetaan, että alueella tehdyillä avohakkuilla on jo menetetty metsäkanalintujen elinalue.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle