Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kollaasi  tekoälyllä luodusta Milla-Sofiasta.

Virheettömästä Milla-Sofiasta tuli Tiktok-tähti – tilin takaa paljastuu 44-vuotias mies Vantaalta

Tutkijat ovat erimielisiä siitä, miten luovalla tekoälyllä tehtyihin kuviin pitäisi suhtautua. Niiden käyttö lisääntyy kuitenkin koko ajan.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Millainen maisema sinun ikkunastasi avautuu?

Katselen iltaisin maisemakuvia ihmisten ikkunoista ja mietin, miten onnellisuuden raaka-aineet ovat hyvin samanlaisia joka puolella maailmaa, pohtii Nuorgam.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Jos taiteilija hyödyntää keinoälyä, kumpi tekee luovan työn – taiteilija vai ohjelmoija?

Keinoälyn kuvageneraattorit muuttavat ammattitaiteilijoiden pelikentän kaikkien hiekkalaatikoksi. Se pakottaa meidät miettimään, mitä taide ja taiteilija nykyään oikein tarkoittavat.

Nainen istuu ja lukee kuvakirjaa.

Camilla Mickwitzin kuvakirjat inspiroivat toista Camillaa tekemään lasten pituusmittarin

Camilla Mickwitzin hahmoista avautuu ihmeellinen maailma.

Varjoliitäjä lähdössä lentämään.

Vuoden 2022 kuvajournalistit palkittiin – katso upeat kuvat ja Ylen voittoisa video

Ukrainan sota näkyy palkituissa kuvissa. Ylen tiimi voitti Vuoden video -sarjan.

Kuvakaappaus BBC:n artikkelista, jossa käsitellään Donald Trumpin pidätyksestä tekoälyn avulla tehtyjä kuvamanipulaatioita.

Aidolta vaikuttavat kuvat Trumpin pidätyksestä leviävät nyt sosiaalisessa mediassa – todellisuudessa kuvien takana on tekoäly

Tekoälyn tuottamia Trumpin pidätyskuvia on melkein vaikeaa erottaa aidoista kuvista. Todellisuudessa Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpia ei ole toistaiseksi pidätetty.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Kun taltioit muistoja lapsillesi, kuvaa elämää

Jokaisen takataskussa on nykyään elokuvakamera – eli kännykkä. Koskaan aiemmin muistojen tallentaminen omista lapsista ei ole ollut niin helppoa kuin nyt. Silti me kuvaamme edelleen kliseitä.

Tekoälyn luomia kuvia siitä, että tekoäly varastaa taidetta.

Lensa AI villitsee somessa, mutta varastaako tekoäly taiteilijoilta? Graafikko, kuvataiteilija ja valokuvaaja kertovat, mitä ajattelevat

Tekoälysovellukset luovat hetkessä kuvia netistä löytyvien teosten pohjalta vaikkapa yksittäiselle taiteilijalle tunnusomaisella tyylillä. Osa alan ammattilaisista pitää hommaa varastamisena.

Lapsi leikkii.

Julkaisetko lapsestasi kuvia tai muuta tietoa somessa? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mitä hyötyä tai haittaa siitä on ollut, että olet julkaissut lapseesi liittyviä kuvia tai tietoja sosiaalisessa mediassa? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.

Kuopion museo kantin myymälässä myytäviä tuotteita

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo julkaisi Finnaan noin 8 000 valokuvaa vapaasti käytettäväksi

Kuopion kulttuurihistoriallinen museo julkaisi Finnaan muun muassa Victor Barsokevitschin kokoelman kysytyimmät valokuvat, Pohjois-Savo -lehden lehtikuvat ja museon omia kuvauksia.

Pikkukarhut ja emo.

Valtteri Mulkahainen on jälleen ehdolla voittajaksi kansainvälisessä valokuvakilpailussa, jossa etsitään vuoden hauskinta eläinkuvaa

Sotkamolainen Valtteri Mulkahainen on jälleen yltänyt Comedy Wildlife Photography Awards -finalistien joukkoon kahdella karhukuvallaan.

Mustavalkoisessa kuvassa rakennusmestari Seppo Nimelä on nostanut jalkansa hyppyrimäen kehikon alalauden päälle. Taustalla talvimaisema. Niemelällä talvinen asustus ja ylllään timpurin liivi.

Katso kuvat Lahen Betonista rakennusvaiheessa ja nyt – suurmäen pystytys tarttui rakennusmestarin kameraan yli 50 vuotta sitten

Lahden museot vastaanotti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan, yksityisen valokuvakokoelman, jossa on kolmen albumin verran mustavalkokuvia useista lahtelaisista rakennuskohteista 1970-luvulta.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Kumpi on sinulle arvokkaampaa – Tuntemattomien tykkäykset vai kavereiden yksityisyys?

Myös juhlivilla ihmisillä on oikeus yksityisyyteen, eikä kenenkään pitäisi joutua tahtomattaan sisällöksi muiden someen, kirjoittaa Siltamäki. 

Takaa sivusta otettu kuva naisesta, joka ottaa puhelimellaan kuvaa yleisön keskellä.

Jätä nämä esineet somekuvien ulkopuolelle – tietoturva-asiantuntija: "Kännykällä otetusta kuvasta voi jäljentää kotiavaimen"

Sosiaaliseen mediaan saattaa huomaamattaan julkaista arkisesta tilanteesta kuvan, jota voidaan käyttää rikoksentekovälineenä. Tietoturva-asiantuntija ja nettipoliisi kertovat, mitä esineitä ei pitäisi näkyä julkaistavissa kuvissa.

Käsi kirjoittaa punaisella tussilla valkoiseen paperiin Minun tarinaani.

Sata vuotta täyttävä Forssa etsii valokuvia ja tarinoita vuosikymmenten varrelta

Forssa pyytää asukkaitaan lähettämään valokuvan ja tarinan itsestään tai sukulaisestaan.

Huussi metsänsiimeksessä

Huussimuistot talteen: Kainuun Museo kerää muistoja näyttelyä ja tulevia sukupolvia varten

Keruun avulla halutaan kartuttaa erityisesti kainuulaisten muistoja ja kuvia huusseista.

Heidi Puomisto ystävänsä Ave Tikkasen kanssa ravintolassa.

Heidi Puomisto, 24, ottaa Instagram-kuviaan äitinsä vanhalla kameralla – filmirullat revitään nyt valokuvausliikkeiden hyllyistä

Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi kuin muilla kameroilla otetut kuvat.

Kristinestad

Valokuvaus on kesän kantava teema Kristiinankaupungissa

Kesällä yleisölle on tarjolla näytelyitä sekä työpajoja. Vanhat valokuvat ja valokuvatekniikat ovat keskeisiä teemoja. Lisäksi katukuvaa ehostetaan yleisön valitsemilla valokuvilla.

Katariina Isoaho ottaa selfien.

Katariina Isoaho, 22, saattaa miettiä somekuvan julkaisemista yön yli, ja silti se jää arkistoon – julkaisupaineita voi vastustaa luonnollisuudella

Somemaailman kauneusihanteet saavat monet miettimään omien kuvien julkaisemista. "Rumien" kuvien julkaiseminen on kapinointia sitä vastaan ja voi lievittää ulkonäköpaineita.

Ylösalaisin oleva luontokuva, joka heijastuu seinälle.

Näe maailma ylösalaisin omassa camera obscurassa

Muuta yksi huone kodissasi kameraksi.

Lokakuinen auringonnousu tyynellä järvellä, jonka pinnalla on hieman usvaa. Kuvan etualalla on rantaa ja männynoksia.

Valokuvaaminen alkoi töissä lentokentän "pingismailamiehenä" – nyt harrastaja tallentaa maisemia ja voitti otoksellaan kilpailun

Ollessaan kotona loppilainen Marko Lappeteläinen tekee joka aamu retken Kaartjärven rantaan. Retkistä on nähty todisteita muun muassa Maisemapäivän valokuvakilpailussa ja Ylen sääkuvissa.

Mies ottaa puhelimella kuvaa teerestä ja haulikosta suolla.

Antti Matikainen laittaa ampumansa eläimet someen, eivätkä kaikki ymmärrä miksi: "Joku kuvaa itseään salilla, minä metsässä"

Millainen on hyvä saaliskuva? Sosiaaliseen mediaan jaetut kuvat vaikuttavat yleisesti ihmisten käsitykseen metsästämisestä.

Lisko veden pinnalla.

Newt snap wins Finland's nature photo of the year award

The winning photographer said he couldn't see through the lens when he took the shot, so he just had to hope he had lined it up correctly.

Kuntsis museum i Vasa.

Erik Johanssonin valokuvanäyttely Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa on kiinnostanut laajasti yleisöä

Places beyond -näyttelyn on ehtinyt nähdä lähes reippaasti yli 9000 kävijää. Näyttely on esillä Kuntsin museossa vielä tämän viikon ajan. 

Päiväkotiryhmä valmistautuu kuvaukseen.

Yritys tarjosi lähes 10 kertaa sovittua kalliimpaa koulukuvapakettia vanhemmille – Kaupunki syyttää harhaanjohtavasta markkinoinnista

Kuvaverkko Oy:n mukaan yritys ja Espoon kaupunki ovat tulkinneet tekemäänsä sopimusta eri tavalla. Yritys oli tarjonnut verkkosivuillaan koulu- ja päiväkotikuvia tilaaville yli 40 euron kuvapakettia ensimmäisenä vaihtoehtona edullisemman paketin sijaan.

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin

Saara Kotkaniemi toivoo lisää läheisyyskoreografeja elokuva- ja tv-tuotantoihin: "Niistä on huutava pula"

Näyttelijä julkaisi vuosi sitten ohjeistuksen intiimikohtausten kuvaamiseen. Samoihin aikoihin suomalaisiin tuotantohin alkoi ilmestyä läheisyyskoreografeja. Kotkaniemi toivoisi, että heitä olisi enemmän.

Valokuvaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Janita Autio Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

"Olen etuoikeutettu, kun saan tallentaa ihmisille heidän tärkeitä hetkiään" – valokuvaaja Janita Autio ikuisti Benjamin Peltosen tärkeän päivän

Janita Autio tunnetaan sosiaalisen median sisällöntuottajana ja valokuvaajana, jonka kameran edessä on nähty useita kotimaisia artistitähtiä. Juuri ihmiset ovat hänestä mielenkiintoisia kuvattavia.

Pekka Homanen asettelee kehystettyjä kuvia esille Kainuun museolla.

Paltamolaiselle Pekka Homaselle menestystä valtakunnallisessa valokuvakilpailussa – hopeasija 1850-luvun tekniikalla

Homanen sijoittui toiseksi valtakunnallisen Finnish Photo Awards -kisan klassisessa muotokuvasarjassa. Valokuvakilpailun tavoitteena on löytää ja palkita maan parhaat valokuvat ja valokuvaajat kymmenessä kuvauskategoriassa.

Susanna Majuri, Suomen valokuvataiteen museo

Susanna Majuri tarttui digikameraan, vaikka taidepiireissä sitä paheksuttiin – viime vuonna kuolleen taiteilijan näyttely sukeltaa tarumaailmoihin

Suomen valokuvaiteen museossa on avautunut Susanna Majurin postuumi näyttely, Rakkaus. Majuria pidetään yhtenä oman sukupolvensa lahjakkaimmista ja persoonallisimmista valokuvataiteilijoista, joka hyödynsi kuvaustilanteissa erikoisia teknisiä ratkaisuja. Majuri oli Suomessa myös digitaalivalokuvauksen uranuurtaja.

Aleksandra Lemke

Tiistai 7.9.2021 (tv)

Rakennusjätteen kierrätys. Skeittilukio. Valokuvanäyttely. Sää.

Muovikelmuun kääritty koronan uhri makaa sairaalan sängyllä.

Tällaisia kuvia koronasta emme ole tottuneet Suomessa näkemään – New York Timesin kuvajournalisti: maailmalla kärsimystä ei peitellä

New York Timesissa työskentelevä kuvatoimittaja Mikko Takkunen tietää, miltä koronapandemia näyttää uutiskuvissa eri puolilla maailmaa. Suomessa kuvat ovat olleet kliinisiä. Monissa muissa maissa kärsimys on näytetty lähempää.

Rullalautailija Sky Brown 9-vuotiaana.

Teinitähti aikoo saavuttaa ensimmäisen olympiamitalinsa jo 13-vuotiaana – edes kallomurtuma ei hetkauttanut skeittauksen ihmelasta

Somehitti Sky Brown on muun muassa Suomen Lizzie Armannon merkittävimpiä kilpakumppaneja taistelussa skeittikullasta.

Kroonihepokatti helsinkiläisellä parvekkeella

Helsinkiläiseltä parvekkeelta löytyi Suomelle uusi hepokattilaji

Helsinkiläiseltä parvekkeelta Hietalahdenrannasta löytyi tiistaina hepokatti, joka osoittautui Suomelle uudeksi hyönteislajiksi. Katja Leppänen valokuvasi koonihepokatin omalla parvekkeellaan.

Hääpari seisoo lentokentän kiitotiellä toisiaan kädestä pidellen. Taustalla lentokone

Mikko ja Johanna Holckin hääonnen ikuistaakseen kuvaajat matkustivat 900 kilometriä – hääkuviin käytetään nyt aikaa, ajatusta ja rahaa

Hääkuvauksesta on tullut entistä isompi osa häiden suunnittelua ja budjetointia. Usein se on juhlapaikan ohella ensimmäisiä asioita, mistä morsian ja sulhanen haluavat päättää. Jopa juhlapäivä voidaan valita halutun kuvaajan aikataulun perusteella.

Marimekon värikkäät mallit sateenvarjoineen.

Helsinki summer exhibition tells stories of love, war and Marimekko

Life is Wonderful, by American photographer Tony Vaccaro, covers life post-WWII, fashion and art, with lots of 1960s Finland in the mix.

Ilmakuva Helsingistä 1950

Finland then and now: National Land Survey unveils online aerial photo archive

Tens of thousands of aerial images of Finland are being made available to the public, the oldest of which date back to the 1930s.

Nuori henkilö istuu portailla puhelin kädessään.

Hämeen poliisi on huolissaan alaikäisten jakamista intiimeistä kuvista

Lapset ja nuoret lataavat sosiaaliseen mediaan rohkeita kuvia tai videoita, jotka lähtevät leviämään esimerkiksi snapchatissa.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Viettelysten Instagram

Maailmamme on kyllästetty kuvilla. Pelkästään somepalveluihin ilmestyy miljardeja kuvia päivittäin. On vaikea kuulla omia toiveitaan, kun algoritmit syöttävät viimeisen päälle harkittuja kuvia, kirjoittaa Hallamaa.

Valokuvat ovat someajan kauppatavaraa, jolla saadaan näkyvyyttä ja lisää seuraajia. Nuori nainen ottamassa selfietä.

Sinun somekuvasi voi päätyä ilmaiseksi yrityksen mainontaan – Tiedätkö, mihin sitoudut #yes-merkinnällä?

Yritykset ovat ottaneet käyttöön uuden tavan sopia somekuvien käytöstä hashtagin eli aihetunnisteen avulla. Näin ne saavat kuvia ilmaiseksi käyttöönsä somessa ja markkinointikampanjoissaan. Käytännössä on riskinsä.

Valokuvaaja Antti J. Leinonen haastattelussa

Iiläinen valokuvaaja Antti J. Leinonen palkittiin vuoden kuvajournalistina – Tuomariston mukaan koskettavasti läsnä ajankohtaisissa ilmiöissä

Aiemmin Vuoden Lehtikuva-palkintona tunnetussa kilpailussa Leinonen palkittiin myös Vuoden Henkilökuva 2020- sarjassa.

J-P Metsävainion avaruuskuva jossa näkyvät eri palaset josta kuva on koottu.

Finnish photographer creates "unique" Milky Way mosaic

The photo--which shows 20 million stars and took 12 years to create--has garnered attention from around the world.

Kolehmaisen liike ja autoja kadun varressa.

Vanhojen valokuvien nostalgiaa väritettynä - Katso, kuinka Fordista tuli viininpunainen ja ylioppilasmekosta taivaansininen

Facebook ja korona-aika tekivät väritetyistä, vanhoista valokuvista suosittuja.

Ykä Kärkkäisen kamera

Keuruun kaupunki haluaa arkisia valokuvia paikkakunnan eläkeläisiltä

Kuvia voi lähettää Keuruun kaupungille 16. huhtikuuta saakka.

Oulaisten Kuvaamon yrittäjä Petteri Krogerus ja Oulaisten kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja seisovat vielä varastossa pahvilaatikoissa olevan valokuvakokoelman edessä.

Oulaisten kaupunki osti arvokkaan valokuvakokoelman, jonka taustat ulottuvat sadan vuoden päähän

Pahvilaatikoiden kätköistä löytyy kymmeniä tuhansia valokuvia ja lasinegatiiveja, jotka odottavat nyt digitointia.

Oulun liikenne talvella 2021

Mitä ovat Keski-Suomen ilmastoteot? Ota kuva ja osallistu kilpailuun

Haemme oivaltavia, hauskoja, juhlavia, arkisia ja persoonallisia valokuvia, joiden aiheena on keskisuomalaisia arjen ilmastotekoja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle