Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sampsa Simpanen ja JP Leppäluoto kuvassa

Apuraha mahdollisti irtisanoutumisen töistä – koomikko: "Tämä on ensimmäinen kerta, kun minut tunnustetaan taiteilijana"

Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla on ollut myös iso merkitys identiteetille. Taike on myöntänyt tänä syksynä korona-apurahoja laajemmin kulttuurin ja taiteen edustajille.

jatkuvan oppimisen professori Päivi Hökkä

Suomen ensimmäinen jatkuvan oppimisen professori sanoo, että tunteet auttavat oppimisessa: "Tunteet kuuluvat työpaikalle"

Kasvatustieteiden tohtori Päivi Hökkä sanoo, ettei kukaan pysty hallitsemaan jatkuvaa muutosta, meidän täytyy vain jotenkin oppia elämään siinä. Jatkuva oppiminen on muutoksessa välttämättömyys, sen näytti myös korona-aika.

Laura Tähkävuori

Teetkö töitä niin vähän kuin voit vai onko tärkeintä iso tilipussi? – Laura Tähkävuori valitsi vapaa-ajan, kokeile mitä itse valitset

Kolmekymppiset Laura Tähkävuori ja Ira Talvisara eivät halua ripustaa koko identiteettiään työlle.

KAOn opiskelijoita,

Kuusi KAOn opiskelijaa kisaa ammattitaidon SM-titteleistä toukokuussa

Kainuun ammattiopiston matkailun, infrarakentamisen sekä elektroniikan ja robotiikan opiskelijat selvisivät Taitajat-kisan finaaliin.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Milloin pitää tietää, mitä haluaa tehdä isona?

Silpputyöt ja huijarisyndrooman oireet ovat tuttuja monelle opintojen ja työelämän nivelvaiheessa tasapainoilevalle nuorelle aikuiselle.

Maryan Abdulkarim henkilökuva studiossa.

Maryan Abdulkarimin kolumni: Beyoncé on musta ja vesi on märkää

Beyoncé Knowlesin ei tarvitse enää sopeutua ja hän tietää sen – mutta osaako valkoinen yleisö sopeutua siihen, pohtii Maryan Abdulkarim.

Grafiikka

Keski-ikäisenä ei pärjää parikymppisen identiteetillä – Identiteettikriisi on luonnollinen osa aikuisenkin elämää ja näin siitä selviää

Identiteettikriisi ei ratkea asioita märehtimällä. Jos tämä elämä ei tunnu hyvältä, tee jotain eri tavalla kuin ennen, neuvoo identiteettitutkija.

Reetta Räty.

Reetta Rädyn kolumni: Kokeile tätä: esittele itsesi mainitsematta ammattiasi

Ihminen lokeroidaan helposti sen mukaan, mitä hän tekee työkseen. Miten identiteetit määrittyvät tulevaisuudessa, kun ammatteja katoaa ja työtehtävät vaihtuvat tiheään, kysyy Reetta Räty.

Monitoimikone harventaa männiiköä

"Tekniikka ruoskii häijymmin kuin ihminen" – terveisiä digitalisoituvasta työelämästä

Uusi teknologia ahdistaa, kertoo SAK:n tutkimus. Toisaalta se synnyttää myös uutta ammattiylpeyttä.

Sairaanhoitaja Riitta Mertanen sairaalan pukukaapeilla

Sedän kuolema sysäsi opettajan sairaanhoitajaksi – työminää joutuu muokkaamaan läpi elämän, vaihtoipa ammattia tai ei

Hoitoalan opiskelu teki Riitta Mertasesta armollisemman myös opettajana. Työelämä vaatii vahvaa ammatti-identiteettiä, mutta kutsumuksen merkitys murenee.

Laulavat lanssarit eli Kalle Vähäheikki ja Niko Sivula.

"Sun sy-sy-sydämeen on juuttunut palanen" – ensihoitajat laulavat työstään huumorilla, katsojia jo satojatuhansia

Laulavat lanssarit tekee musiikkia ensihoidon arjesta. Yhteisöllisyys ja työyhteisön tuki onkin nykyään yhä tärkeämpää monella alalla.

Eräoppaat.

Hyvään elämään kuuluu työ – mutta työ on kohta koko elämä

Työtä arvostetaan enemmän kuin koskaan, mutta samalla siitä on tullut valtaisa ahdistuksen lähde. Kävimme eräoppaaksi kouluttautuvien matkassa etsimässä työstä elämänlaatua.

Lapsia luokassa tunnilla.

Opettajien uusi ammattivala velvoittaa oikeudenmukaisuuteen

Opettajien työn tueksi laadittu vala pyrkii vahvistamaan ammattietikkaa. Vala on samantyyppinen kuin lääkäreillä ja insinööreillä.

Kokki valmistaa ruokaa ravintolan keittiössä.

Pelkkä koulutus ei kokkia tee – kuviteltu ammattitaito voi haitata työllistymistä

TE-toimistot ja yksityiset henkilöstövälitysyhtiöt tiivistävät yhteistyötään työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaamisen parantamiseksi. Työnvälitystä on haitannut ongelma, että tietyllä nimikkeellä työtä hakeva ei työnantajan näkökulmasta välttämättä olekaan pätevä haettuun tehtävään.

Miika Åfeltin työkavereita ovat hevoset

Taitava saa hevosen tekemään mitä tahansa

Hyvä hevosmies saa hevosen taipumaan tahtoonsa.

Hiihtokuvaa

Urheilupsykologi vetoaa huolestuneena: "Älkää jättäkö epäiltyä hiihtäjää yksin"

Urheilupsykologi Satu Kaski arvioi, että oman kovan intohimon lisäksi yhteisön luomat odotuspaineet alistavat käyttämään dopingia esimerkiksi suomalaisessa maastohiihdossa.

Kuvassa keskellä miehen kasvot ja ympärillä sadan markan seteleitä.

Palkkatyö määrittelee ihmisiä ja yhteiskuntia

Miksi yhteiskuntamme pyörii työn varassa?

Yle Areena logo.

Nuoriso ammattia valitsemassa

Mikä minusta tulee isona? Sitä jokainen nuori pohtii. Oppivelvollisuuden jälkeen pitäisi tehdä suuri päätös - ammatinvalinta.

Sairaanhoitaja pitää vuoteessa makaavaa potilasta käsivarresta kiinni 1979

Yön hento valkoinen

Erikoissairaanhoitajan yövuoro teho-osastolla 1979

Eija Åhman osuuskaupan toimistossa

Konttorin nuorin tyttö

Nuoren reskontra-apulaisen arkea vuonna 1979.

Maistraatin kyltti.

Jyväskylän maistraatti on Suomen paras kesätyönantaja

Sisä-Suomen maistraatin Jyväskylän yksikkö palkittiin Suomen parhaana kesätyönantajana. Erityisesti se sai kiitosta kannustavasta ilmapiiristä ja hyvästä esimiestyöstä.

"Hirressä roikutaan vielä muutama kuukausi"

Varuskunnan lakkauttaminen Keuruulta pakottaisi monet etsimään uutta työtä tai muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle. Upseeriliiton luottamusmies Jukka Kinnunen kertoo, että sotilaat kokevat usein olevansa kutsumusammatissa ja varuskunnan kaavailtu lakkauttaminen tuntuu maton vetämiseltä jalkojen alta.

Sosiaalityöntekijä taipuu moneksi

Sosiaalityöntekijöiden toimintaroolit ovat viime vuosina monipuolistuneet. Perjantaina Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöksen mukaan muutos on tuottanut yhä moniulotteisemman sosiaalityöntekijän ammatti-identiteetin.

Taustalla pyrkimys ymmärtää ihmistä

Jätettyään uusimman käsikirjoituksensa kustannustoimittajalle on kirjailija Pauliina Vanhatalo uuden äärellä. Paneuduttuaan neljän romaanin mitalla järjestelmiin löysi Vanhatalo sen, mitä alun alkaen lähti hakemaan. Uteliaan kirjailijan taustalla on tahto ymmärtää ihmisten pyrkimyksiä.

Metsu Aino Nuutinen

Työn sankarit: Metsurit

Hannu Karpo tutustuu metsureiden raskaaseen työhön.

Yle Areena logo.

Ihmisen työ

Työllä hankitaan leipä pöytään ja katto pään päälle, mutta se on paljon muutakin. Työn teolla ja ammatilla on usein suuri merkitys ihmisen elämässä ja identiteetissä, niin hyvässä kuin pahassa.

Helena Koskela nauttii eläkepäivistään, mutta myöntää, että takana oleva työelämä nousee välillä ajatuksiin.

Eläkeläinen haluaa olla parempi ystävä ja mummi

Onko ihminen enää nykyään puhtaasti eläkeläinen vai säilyykö ammatti-identiteetti vielä työuran jälkeen? Lahtelainen Helena Koskela käveli itsensä eläkkeelle pitkin vanhaa Hämeen Härkätietä elokuussa. Kun takana on 40 vuotta työelämässä, ei aivoja saa nollattua ihan käden käänteessä.

Mikko Takkunen tiiliseinän edessä.

Mikko Takkunen ponnisti Kontiolahdelta vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi

Vuoden 2010 nuoreksi lehtikuvaajaksi on valittu kontiolahtelaislähtöinen Mikko Takkunen. Palkinto luovutetaan lauantaina Kuva & Kamera -messuilla Helsingin Wanhassa Satamassa.

Naispappien torjujiin tiukka linja

Luterilainen kirkko on tiukentamassa kantaansa naispappeuden vastustajiin. Asiaa pohtinut työryhmä ehdottaa mietinnössään, että naispappeuteen torjuvasti suhtautuva pappi ei jatkossa voisi enää kieltäytyä yhteistyöstä toisen papin kanssa.