Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Edesmenneen isoäidin kasvot päätyivät amerikkalaisnettikaupan leggingseihin – näin voi käydä sinullekin, sillä kuvia on julkaistu laajalla lisenssillä

CC0-lisenssi avaa esimerkiksi museoiden kuva-arkistoja vapaaseen käyttöön ja katseluun, mutta käyttö ei ole aina välttämättä moraalisesti hyväksyttävää. Laura Feodoroff sai lopulta edesmenneen isoäitinsä kuvan pois amerikkalaisverkkokaupan tuotetarjonnasta pitkällisen prosessin jälkeen.

Mikkelin Moision sairaala-alueen kehittäminen nytkähtää eteenpäin – samaan aikaan sairaalamuseo siirtyy historiaan

Mikkelin Moisiossa sijaitsevaa vanhaa sairaalaaluetta aiotaan lähivuosina kehittää eteenpäin yhtenä isona kokonaisuutena. Ensimmäinen askel on tänä kesänä alkava asemakaavoitus. Samaan aikaan alueella sijaitseva sairaalamuseo tulee tiensä päähän.

Porin mysteerikuoren sisältö jää tutkijoiden ja sukulaisten käyttöön: "En haluaisi julki, että isoisääni kuvataan parasiittivampyyriksi"

Porilaisen pankinjohtajan Pori-Seuralle antama muistikirja on täynnä talousjuoruja paikallisten mahtisukujen jäsenistä. Kirjekuori avattiin suuren mediahuomion saattelemana Satakunnan museossa viime vuoden maaliskuussa.

Imatra vei lopulta voiton erä- ja kulttuurimuseon paikasta

Rovaniemi oli mukana kisassa aiemmin, mutta luopui hankkeesta jo toukokuussa. Valtuutetut pitivät hanketta liian kalliina.

Suomen ensimmäinen erämuseo tulee Imatralle – kaupungintalo muuttuu museoksi: "Olemme todella innoissamme"

Erä- ja luontokulttuurimuseon hankekilpailutus on päättynyt. Loppukahinoissa oli mukana kolme paikkakuntaa: Imatra, Pyhtää ja Riihimäki. Uuden museon ohjausryhmän mielestä Imatran tarjous oli houkuttelevin.

Kuiva Riihimäki hävisi kilpailun erämuseosta Vuoksen rannalla sijaitsevalle Imatralle – myös metsästysmuseo luultavasti menetetään

Pitkään pohdittu päätös erä- ja luontokulttuurimuseon sijainnista julkistettiin tänään. Museo sijoittuu Imatralle. Museota hamunnut Riihimäki jää nuolemaan näppejään ja luultavasti menettää kaupungissa pitkään olleen metsästysmuseon.

Kansallisgallerian uudeksi pääjohtajaksi on valittu Kimmo Levä

Kimmo Levä on toiminut museoalan johtotehtävissä vuodesta 1994 lähtien. Hän on työskennellyt esimerkiksi Museokortti-toimintaa hoitavan yhtiön toimitusjohtajana. Nykyinen johtaja Risto Ruohonen jää eläkkeelle elokuussa.

Arkkitehti Uno Ullbergin elämäntyö esillä Lappeenrannan taidemuseossa

Uno Ullbergia pidetään Suomen viipurilaisimpana arkkitehtinä.

Kuopion remontoitu kulttuurikeskus avasi vihdoin ovensa – avausnäyttely esittelee italialaisen renessanssimestarin töitä

Kuopion museon uudet tilat avautuvat pitkän odotuksen päätteeksi Da Vinci -näyttelyllä, jossa on hyödynnetty lisätyn todellisuuden tuomia mahdollisuuksia.

Tuhannet nuoret innostuivat Turun museoiden maksuttomasta sisäänpääsystä keväällä

Turun museokeskus tarjosi kaikille 12–29-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn museoihin huhtikuusta toukokuun loppuun.

Kuusi vinkkiä Helsinki Biennaaliin: lintudisko ja lahoavien puiden äänet ovat saarikävelyn erikoisimpia teoksia

Helsingin Vallisaareen avautunut uusi kansainvälinen taidetapahtuma Helsinki Biennaali tarjoaa nykytaidetta, elämyksiä ja kokeellisuutta yli 40:ltä koti- ja ulkomaiselta taiteilijalta.

Erikoiset taideteokset yllättävät ja hämmentävät Mikkelin kaupunkikuvassa – koronapandemian alla käynnistyvässä biennaalissa pohditaan millainen olisi parempi maailma

Viikonloppuna käynnistyvä ja toista kertaa Itä-Suomessa järjestettävä Nykytaiteen biennaali esittelee taiteilijoiden näkemyksiä paremmasta tulevaisuudesta. Utopioiden ympärille kietoutuva taidenäyttelyn suunnittelu alkoi sattumalta juuri ennen koronapandemiaa.

Riihimäki käy loppusuorakamppailuun uudesta erä- ja luontokulttuurimuseosta – kaupunki julkaisi museon havainnekuvat

Riihimäen tarjous erä- ja luontokulttuurimuseoksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Kaupunki on sitoutunut hankkeeseen noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Kieppi pääsee remonttihupustaan tällä viikolla – Kokkolan Luonnontieteellinen museo saa uuden peltikaton

Yli kaksi vuotta sitten pahoin palaneen valtakunnallisesti arvokkaan luonnontieteellisen museon korjaus etenee Kokkolassa. Tällä viikolla Kiepin uudisrakennuksesta poistetaan sääsuoja ja vesikaton rakentaminen alkaa.

Näin valtavia teoksia on taidemuseoissa esillä harvoin – Katharina Grossen näyttely pakotti HAMin rakentamaan ilmastoinnin uusiksi

HAMin eli Helsingin taidemuseon tämän kesän tähti on saksalaistaiteilija Katharina Grosse. Hänet tunnetaan spreijaamalla tehdyistä teoksista, jotka yhdistyvät näyttelytilan arkkitehtuuriin.

Keskipohjalaiset pääsevät taas uimaan, kirjastoon ja museoihin – Kokkola avaa toimintojaan koronasulun jälkeen

Reilun kolmen viikon sulun jälkeen aukenevat taas kirjastot, kaupungin kuntosalit ja uimahalli. Kirjastossa kävijämäärää ei rajoiteta, mutta muut paikat avautuvat erityisjärjestelyin.

Ruotsi höllentää koronarajoituksiaan: baarit ja ravintolat auki pidempään, huvipuistot avautuvat, tapahtumarajoituksia nostetaan

Ensimmäiset valtakunnalliset koronahöllennykset astuvat voimaan Ruotsissa tänään tiistaina. Ruotsin ilmaantuvuusluku on kuitenkin yhä EU-maiden toiseksi korkein.

Tältä näytti, kun uimastadion aukesi Helsingissä – Kisailu ensimmäisestä hypystä altaaseen alkoi jo aamuyöllä, uimarit: "Kesä alkaa tästä"

Helsingin Uimastadion on avannut ovensa asiakkaille. Uimahallit ja maauimalat voivat uusien koronarajoitusten puitteissa olla avoinna puolella normaalista asiakasmäärästä. 

Riihimäki, Pyhtää vai Imatra? Valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikka selviää kesäkuussa

Kaikkien kolmen paikkakunnan tarjouksia on analysoitu toukokuun aikana. Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko kertoo, että museon sijaintipaikkakunta on todennäköisesti selvillä 17. kesäkuuta.

Maatalousmuseo Sarka valittiin vuoden museoksi

Vuoden museopalkinnot jaettiin Museopalkintogaalassa Turussa. Loimaalla sijaitseva Sarka sai raadilta kehuja muun muassa kunnianhimoisesta kokoelmatyöstä ja laadukkaista tapahtumista.

Pääkaupunkiseudulla avataan julkisia tiloja ja harrastustoimintaa: museoihin, kirjastoihin ja maauimaloihin pääsee jälleen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstain kokouksessaan löysentävänsä koronarajoituksia hieman. Julkisten tilojen osittaisen avaamisen lisäksi yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee sisätiloissa 10 ja ulkona 50 henkilöön.

Maan vanhimmassa maatalousoppilaitoksessa on tallessa huikea määrä museoesineitä

Tammelassa pääsee tutustumaan osaan historiallisista esineistä jo tulevan kesänä Mustialan maataloushistoriallisessa museossa. Maatalouteen, maatalouselinkeinoihin ja alan tutkimukseen liittyviä esineitä on luetteloituna yli 4 000. Lisää esineitä löytyy vanhojen rakennusten kellareista ja vinteiltä.

Kuopion museo avaa ovensa kesäkuun puolivälissä

Avajaisnäyttelynä nähdään ensi kertaa Suomessa esille tuleva kansainvälinen kiertonäyttely Leonardo da Vincin elämästä, keksinnöistä ja koneista. Samalla avautuu museokauppa ja kahvila.

Suunnitteli 200 rakennusta, opiskeli Alvar Aallon kanssa – miksi vain harva tuntee arkkitehdin, joka piirsi talot melkein koko Viipuriin?

Arkkitehti Jalmari Lankinen oli aikansa ahkerimpia tekijöitä. Lankisen töihin voi silti törmätä monessa paikassa, vaikka monet niistä jäivät rajan taakse.

Oriveden asemarakennus ehkä asuin- ja liikekäyttöön - museo ei vastusta, jos historialliset arvot säilyvät

Pirkanmaan maakuntamuseon arvion mukaan käyttötarkoitusta voidaan muuttaa. Asemalla on valtakunnallisestikin merkittävää historiaa, jonka piirteiden tulee säilyä.

Sara Hildenin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun voittajaksi nousi Lumen Valo – Finlaysonin arvorakennukset saavat naapurikseen valkoisen taidemuseon

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta Tampereen keskustaan Finlaysonin entiselle teollisuusalueelle järjestettiin yleinen kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

Kouvolassa pohditaan suunnitelmia uudesta Kulttuurikorttelista – yhdistäisi neljä kulttuurilaitosta

Kouvolan keskustaan kaavaillussa Kulttuurikorttelissa olisi tilat kansalaisopistolle, Poikilo-museoille, pääkirjastolle ja teatterille.

Eurooppa jatkaa koronarajoitusten purkamista – Harva maa nauttii silti vielä samoista vapauksista kuin Suomi

Useat eurooppalaiset maat ovat höllentämässä tällä viikolla koronarajoituksiaan. Esimerkiksi Ranskassa pääsee taas terasseille, Tanskan koronapassi sallii vaikka museovierailut ja pahoissa ongelmissa ollut Tšekki on sekin jo avannut pikkukauppojaan.

Varkaudessa järjestetään perjantaina Museoiden yö – kaikkiin kaupungin museoihin pääsee ilmaiseksi

Varkauden museoihin on perjantaina vapaa pääsy Museoiden yö -tapahtuman yhteydessä. Mukana ovat ensimmäistä kertaa kaikki kaupungin museot. Museoiden ohjelma ajoittuu pääsääntöisesti viiden ja yhdentoista välille illalla.

Kylän portti johdattaa kulkijat ensi vuonna Lahdessa avautuvaan uuteen museoon

Massiivinen teos hämmentää ohikulkijoita, muun muassa sijoituspaikkaa on ihmetelty.

Tampere myy palan kansallismaisemaa – Frenckellin tehdaskiinteistöön suunnitellaan hotelleja, ravintoloita, museota ja kylpylää

Tamperelaispoliitikot päättivät historiallisen teollisuusrakennuksen kaupasta maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tammerkosken rannalla sijaitsevan kiinteistön kauppahinta on 14,3 miljoonaa euroa. Tampereen ensimmäinen tontti jää kaupungin omistukseen.

Katutaiteilija Banksyn näyttely keräsi pienen jonon museon oven taakse – sisään pääsi silti sujuvasti myös ilman ennakkovarausta

Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstassa avautui lauantaina katutaiteilija Banksyn huippusuosittu näyttely. Kesän vierailuajat varattiin loppuun jo ennen näyttelyn avautumista. Ainakin ensimmäisenä päivänä näyttelyyn on voinut kävellä suoraan sisään myös ilman varausta.

Norjalaismiljonääri löysi Suomen taiteesta jotain mitä muissa Pohjoismaissa ei ollut – ainutlaatuinen Tangen-kokoelma nyt esillä

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee suomalaisen ja pohjoismaisen modernismin helmiä. Teokset on poimittu norjalaisen miljonäärin Nicolai Tangenin kokoelmasta. Suuri taidekokoelma on nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä kerääjän omalla nimellä.

Kokkolan kaupunki vetoaa nuoriin yhä laajemmalle leviävässä koronatilanteessa – nyt suljetaan museot ja kirjastot

Kokkola sulkee lisää julkisia tilojaan pahentuneen tautitilanteen takia. Nyt kiinni menevät museot ja kirjastot koko toukokuuksi.

Oulu ei päätynytkään hakemaan erä- ja luontokulttuurimuseota – kaupunki ei jättänyt tarjousta määräaikaan mennessä

Uuden museon sijaintipaikka on joko Riihimäki, Pyhtää tai Imatra. Tarjouksia pyydettiin myös Rovaniemeltä ja Oululta, mutta kaupungit eivät sellaista jättäneet museohankkeen edustajille.

Riihimäki, Pyhtää ja Imatra jättivät tarjouksen Erä- ja luontokulttuurimuseosta – sijaintipaikan valinta on loppusuoralla

Suunnitteluvaiheessa olevan valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkavalinta tiivistyy. Alkujaan noin 60 kuntaa oli kiinnostunut museosta. Niistä 25 ilmoittautui kisaan. Viideltä pyydettiin tarjous, joista kolme sen jätti.

Tornio juhlii tänään 400-vuotissyntymäpäiväänsä

Juhlapäivän kunniaksi kaupungissa järjestetään monenlaista ohjelmaa.

Sodan ja Rauhan keskus Muisti myy nyt ennakkolippuja

Sodan vaikutuksia digitalisaation kautta esiin tuova tiedekeskus avaa ovensa kesäkuussa. Ennakkolipun avulla voi varmistaa, että pääsee sisään, vaikka korona yhä jylläisikin.

Rovaniemi sanoi erä- ja luontokulttuurimuseolle ei

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, ettei museosta jätetä tarjousta.

"Siinä on paljon väriä ja se on tosi upea" – Esikoululaiset tutustuivat Kemin taidemuseon uuteen Lapsena aina -näyttelyyn

Kemin taidemuseon seinät täyttyvät kesän ajaksi lapsiaiheisista taideteoksista.

Länsi-Saimaan sanomat: Kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen on kuollut

Savitaipalelainen kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen on kuollut. Hän perusti muun muassa Europeaus-museon.

Oulu purkaa koronarajoituksiaan ja avaa kulttuuri- ja kirjastotiloja sekä ulkoliikuntatiloja aikuisryhmille

Museot, muut kulttuurilaitokset ja kirjastot voivat taas ottaa Oulussa kävijöitä vastaan maanantaista alkaen. Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa kokoontumisraja pidetään Oulussa vielä ennallaan kymmenessä henkilössä.

Suora lähetys museokeskus Vapriikista klo 12: Näin ritarit muuttavat Italiasta Tampereelle

Kansainvälisten näyttelyiden mukana matkustavat omat konservaattorit ja kokoaminen on tarkkaan säädeltyä.

Lahden historiallisen museon remontista ei vieläkään päätöstä

Kitkaa päätökseen aiheuttaa remontin nousseet kustannukset. Kaupunginhallitus päätti maanantaina palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Rovaniemellä erä- ja luontokulttuurimuseohanke valtuuston arvioitavaksi

Erä- ja luontokulttuurimuseon paikkaa haki 25 kuntaa. Jatkoon valittiin viisi, joista yksi on Rovaniemi.

Kirjastot ja museot avaavat oviaan – "En usko, että tänne tulee sellaista yleisöryntäystä, ettei etäisyyksiä pystyttäisi pitämään", sanoo intendentti

Kymenlaaksossa pääsee jo kirjastojen oleskelutiloihin. Etelä-Karjalassa koronavirustilanne on Kymenlaaksoa pahempi, mutta rajoitukset ovat kevenemään päin.

Lahden historiallisen museon korjaustyöt jatkumassa syksyllä?

Noin kaksi vuotta sitten päätetyn urakan kustannusarvio oli pari miljoonaa alakanttiin. Uusi kilpailutus tulossa kesällä.

Kirjasto ja museot avataan Imatralla – koronarajoitukset kevenevät kulttuurikeskus Virrassa

Imatran pääkirjastossa palataan tänään maanantaina normaaleihin aukioloaikoihin. Ihmisiltä toivotaan nopeaa asiointia koronaepidemian vuoksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle