Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuusi vinkkiä Helsinki Biennaaliin: lintudisko ja lahoavien puiden äänet ovat saarikävelyn erikoisimpia teoksia

Helsingin Vallisaareen avautunut uusi kansainvälinen taidetapahtuma Helsinki Biennaali tarjoaa nykytaidetta, elämyksiä ja kokeellisuutta yli 40:ltä koti- ja ulkomaiselta taiteilijalta.

Erikoiset taideteokset yllättävät ja hämmentävät Mikkelin kaupunkikuvassa – koronapandemian alla käynnistyvässä biennaalissa pohditaan millainen olisi parempi maailma

Viikonloppuna käynnistyvä ja toista kertaa Itä-Suomessa järjestettävä Nykytaiteen biennaali esittelee taiteilijoiden näkemyksiä paremmasta tulevaisuudesta. Utopioiden ympärille kietoutuva taidenäyttelyn suunnittelu alkoi sattumalta juuri ennen koronapandemiaa.

Riihimäki käy loppusuorakamppailuun uudesta erä- ja luontokulttuurimuseosta – kaupunki julkaisi museon havainnekuvat

Riihimäen tarjous erä- ja luontokulttuurimuseoksi perustuu Suomen Metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon laajentumiseen museokeskukseksi. Kaupunki on sitoutunut hankkeeseen noin kymmenellä miljoonalla eurolla.

Kieppi pääsee remonttihupustaan tällä viikolla – Kokkolan Luonnontieteellinen museo saa uuden peltikaton

Yli kaksi vuotta sitten pahoin palaneen valtakunnallisesti arvokkaan luonnontieteellisen museon korjaus etenee Kokkolassa. Tällä viikolla Kiepin uudisrakennuksesta poistetaan sääsuoja ja vesikaton rakentaminen alkaa.

Näin valtavia teoksia on taidemuseoissa esillä harvoin – Katharina Grossen näyttely pakotti HAMin rakentamaan ilmastoinnin uusiksi

HAMin eli Helsingin taidemuseon tämän kesän tähti on saksalaistaiteilija Katharina Grosse. Hänet tunnetaan spreijaamalla tehdyistä teoksista, jotka yhdistyvät näyttelytilan arkkitehtuuriin.

Keskipohjalaiset pääsevät taas uimaan, kirjastoon ja museoihin – Kokkola avaa toimintojaan koronasulun jälkeen

Reilun kolmen viikon sulun jälkeen aukenevat taas kirjastot, kaupungin kuntosalit ja uimahalli. Kirjastossa kävijämäärää ei rajoiteta, mutta muut paikat avautuvat erityisjärjestelyin.

Ruotsi höllentää koronarajoituksiaan: baarit ja ravintolat auki pidempään, huvipuistot avautuvat, tapahtumarajoituksia nostetaan

Ensimmäiset valtakunnalliset koronahöllennykset astuvat voimaan Ruotsissa tänään tiistaina. Ruotsin ilmaantuvuusluku on kuitenkin yhä EU-maiden toiseksi korkein.

Tältä näytti, kun uimastadion aukesi Helsingissä – Kisailu ensimmäisestä hypystä altaaseen alkoi jo aamuyöllä, uimarit: "Kesä alkaa tästä"

Helsingin Uimastadion on avannut ovensa asiakkaille. Uimahallit ja maauimalat voivat uusien koronarajoitusten puitteissa olla avoinna puolella normaalista asiakasmäärästä. 

Riihimäki, Pyhtää vai Imatra? Valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikka selviää kesäkuussa

Kaikkien kolmen paikkakunnan tarjouksia on analysoitu toukokuun aikana. Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko kertoo, että museon sijaintipaikkakunta on todennäköisesti selvillä 17. kesäkuuta.

Maatalousmuseo Sarka valittiin vuoden museoksi

Vuoden museopalkinnot jaettiin Museopalkintogaalassa Turussa. Loimaalla sijaitseva Sarka sai raadilta kehuja muun muassa kunnianhimoisesta kokoelmatyöstä ja laadukkaista tapahtumista.

Pääkaupunkiseudulla avataan julkisia tiloja ja harrastustoimintaa: museoihin, kirjastoihin ja maauimaloihin pääsee jälleen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstain kokouksessaan löysentävänsä koronarajoituksia hieman. Julkisten tilojen osittaisen avaamisen lisäksi yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee sisätiloissa 10 ja ulkona 50 henkilöön.

Maan vanhimmassa maatalousoppilaitoksessa on tallessa huikea määrä museoesineitä

Tammelassa pääsee tutustumaan osaan historiallisista esineistä jo tulevan kesänä Mustialan maataloushistoriallisessa museossa. Maatalouteen, maatalouselinkeinoihin ja alan tutkimukseen liittyviä esineitä on luetteloituna yli 4 000. Lisää esineitä löytyy vanhojen rakennusten kellareista ja vinteiltä.

Kuopion museo avaa ovensa kesäkuun puolivälissä

Avajaisnäyttelynä nähdään ensi kertaa Suomessa esille tuleva kansainvälinen kiertonäyttely Leonardo da Vincin elämästä, keksinnöistä ja koneista. Samalla avautuu museokauppa ja kahvila.

Suunnitteli 200 rakennusta, opiskeli Alvar Aallon kanssa – miksi vain harva tuntee arkkitehdin, joka piirsi talot melkein koko Viipuriin?

Arkkitehti Jalmari Lankinen oli aikansa ahkerimpia tekijöitä. Lankisen töihin voi silti törmätä monessa paikassa, vaikka monet niistä jäivät rajan taakse.

Oriveden asemarakennus ehkä asuin- ja liikekäyttöön - museo ei vastusta, jos historialliset arvot säilyvät

Pirkanmaan maakuntamuseon arvion mukaan käyttötarkoitusta voidaan muuttaa. Asemalla on valtakunnallisestikin merkittävää historiaa, jonka piirteiden tulee säilyä.

Sara Hildenin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun voittajaksi nousi Lumen Valo – Finlaysonin arvorakennukset saavat naapurikseen valkoisen taidemuseon

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta Tampereen keskustaan Finlaysonin entiselle teollisuusalueelle järjestettiin yleinen kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

Kouvolassa pohditaan suunnitelmia uudesta Kulttuurikorttelista – yhdistäisi neljä kulttuurilaitosta

Kouvolan keskustaan kaavaillussa Kulttuurikorttelissa olisi tilat kansalaisopistolle, Poikilo-museoille, pääkirjastolle ja teatterille.

Eurooppa jatkaa koronarajoitusten purkamista – Harva maa nauttii silti vielä samoista vapauksista kuin Suomi

Useat eurooppalaiset maat ovat höllentämässä tällä viikolla koronarajoituksiaan. Esimerkiksi Ranskassa pääsee taas terasseille, Tanskan koronapassi sallii vaikka museovierailut ja pahoissa ongelmissa ollut Tšekki on sekin jo avannut pikkukauppojaan.

Varkaudessa järjestetään perjantaina Museoiden yö – kaikkiin kaupungin museoihin pääsee ilmaiseksi

Varkauden museoihin on perjantaina vapaa pääsy Museoiden yö -tapahtuman yhteydessä. Mukana ovat ensimmäistä kertaa kaikki kaupungin museot. Museoiden ohjelma ajoittuu pääsääntöisesti viiden ja yhdentoista välille illalla.

Kylän portti johdattaa kulkijat ensi vuonna Lahdessa avautuvaan uuteen museoon

Massiivinen teos hämmentää ohikulkijoita, muun muassa sijoituspaikkaa on ihmetelty.

Tampere myy palan kansallismaisemaa – Frenckellin tehdaskiinteistöön suunnitellaan hotelleja, ravintoloita, museota ja kylpylää

Tamperelaispoliitikot päättivät historiallisen teollisuusrakennuksen kaupasta maanantain ja tiistain välisenä yönä. Tammerkosken rannalla sijaitsevan kiinteistön kauppahinta on 14,3 miljoonaa euroa. Tampereen ensimmäinen tontti jää kaupungin omistukseen.

Katutaiteilija Banksyn näyttely keräsi pienen jonon museon oven taakse – sisään pääsi silti sujuvasti myös ilman ennakkovarausta

Mänttä-Vilppulan Serlachius-museo Göstassa avautui lauantaina katutaiteilija Banksyn huippusuosittu näyttely. Kesän vierailuajat varattiin loppuun jo ennen näyttelyn avautumista. Ainakin ensimmäisenä päivänä näyttelyyn on voinut kävellä suoraan sisään myös ilman varausta.

Norjalaismiljonääri löysi Suomen taiteesta jotain mitä muissa Pohjoismaissa ei ollut – ainutlaatuinen Tangen-kokoelma nyt esillä

Hämeenlinnan taidemuseo esittelee suomalaisen ja pohjoismaisen modernismin helmiä. Teokset on poimittu norjalaisen miljonäärin Nicolai Tangenin kokoelmasta. Suuri taidekokoelma on nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esillä kerääjän omalla nimellä.

Kokkolan kaupunki vetoaa nuoriin yhä laajemmalle leviävässä koronatilanteessa – nyt suljetaan museot ja kirjastot

Kokkola sulkee lisää julkisia tilojaan pahentuneen tautitilanteen takia. Nyt kiinni menevät museot ja kirjastot koko toukokuuksi.

Oulu ei päätynytkään hakemaan erä- ja luontokulttuurimuseota – kaupunki ei jättänyt tarjousta määräaikaan mennessä

Uuden museon sijaintipaikka on joko Riihimäki, Pyhtää tai Imatra. Tarjouksia pyydettiin myös Rovaniemeltä ja Oululta, mutta kaupungit eivät sellaista jättäneet museohankkeen edustajille.

Riihimäki, Pyhtää ja Imatra jättivät tarjouksen Erä- ja luontokulttuurimuseosta – sijaintipaikan valinta on loppusuoralla

Suunnitteluvaiheessa olevan valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkavalinta tiivistyy. Alkujaan noin 60 kuntaa oli kiinnostunut museosta. Niistä 25 ilmoittautui kisaan. Viideltä pyydettiin tarjous, joista kolme sen jätti.

Tornio juhlii tänään 400-vuotissyntymäpäiväänsä

Juhlapäivän kunniaksi kaupungissa järjestetään monenlaista ohjelmaa.

Sodan ja Rauhan keskus Muisti myy nyt ennakkolippuja

Sodan vaikutuksia digitalisaation kautta esiin tuova tiedekeskus avaa ovensa kesäkuussa. Ennakkolipun avulla voi varmistaa, että pääsee sisään, vaikka korona yhä jylläisikin.

Rovaniemi sanoi erä- ja luontokulttuurimuseolle ei

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, ettei museosta jätetä tarjousta.

"Siinä on paljon väriä ja se on tosi upea" – Esikoululaiset tutustuivat Kemin taidemuseon uuteen Lapsena aina -näyttelyyn

Kemin taidemuseon seinät täyttyvät kesän ajaksi lapsiaiheisista taideteoksista.

Länsi-Saimaan sanomat: Kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen on kuollut

Savitaipalelainen kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen on kuollut. Hän perusti muun muassa Europeaus-museon.

Oulu purkaa koronarajoituksiaan ja avaa kulttuuri- ja kirjastotiloja sekä ulkoliikuntatiloja aikuisryhmille

Museot, muut kulttuurilaitokset ja kirjastot voivat taas ottaa Oulussa kävijöitä vastaan maanantaista alkaen. Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa kokoontumisraja pidetään Oulussa vielä ennallaan kymmenessä henkilössä.

Suora lähetys museokeskus Vapriikista klo 12: Näin ritarit muuttavat Italiasta Tampereelle

Kansainvälisten näyttelyiden mukana matkustavat omat konservaattorit ja kokoaminen on tarkkaan säädeltyä.

Lahden historiallisen museon remontista ei vieläkään päätöstä

Kitkaa päätökseen aiheuttaa remontin nousseet kustannukset. Kaupunginhallitus päätti maanantaina palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Rovaniemellä erä- ja luontokulttuurimuseohanke valtuuston arvioitavaksi

Erä- ja luontokulttuurimuseon paikkaa haki 25 kuntaa. Jatkoon valittiin viisi, joista yksi on Rovaniemi.

Kirjastot ja museot avaavat oviaan – "En usko, että tänne tulee sellaista yleisöryntäystä, ettei etäisyyksiä pystyttäisi pitämään", sanoo intendentti

Kymenlaaksossa pääsee jo kirjastojen oleskelutiloihin. Etelä-Karjalassa koronavirustilanne on Kymenlaaksoa pahempi, mutta rajoitukset ovat kevenemään päin.

Lahden historiallisen museon korjaustyöt jatkumassa syksyllä?

Noin kaksi vuotta sitten päätetyn urakan kustannusarvio oli pari miljoonaa alakanttiin. Uusi kilpailutus tulossa kesällä.

Kirjasto ja museot avataan Imatralla – koronarajoitukset kevenevät kulttuurikeskus Virrassa

Imatran pääkirjastossa palataan tänään maanantaina normaaleihin aukioloaikoihin. Ihmisiltä toivotaan nopeaa asiointia koronaepidemian vuoksi.

Lappeenrannan museot avataan jälleen – asiakasmäärät rajoitetaan toistaiseksi

Etelä-Karjalan museossa avautuu arkkitehti Jalmari Lankisen elämäntyötä esittelevä näyttely.

Keskiviikko 28.4.2021 (tv)

Hallituspuolueet. Koronatoimet. Ateneum. Sää.

Etelä-Karjala on yhä koronaviruksen leviämisvaiheessa – monia rajoituksia jatketaan, koska virusmuunnokset voivat heikentää tilannetta nopeasti

Tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula muistuttaa, että koronavirus muuntuu herkästi ja erilaiset virusmuunnokset voivat heikentää nopeasti alueellista epidemiatilannetta. Siksi rajoituksia on syytä jatkaa myös toukokuussa.

Ateneumin taidemuseo avautuu taas yleisölle – videolla Ateneumin johtaja esittelee Ilja Repin -näyttelyn tunnetuimmat työt

Suuri osa esillä olevista Ilja Repinin teoksista nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Kotka ryhtyy yhteistyökumppaniksi Pyhtään erä- ja luonnonkulttuurimuseohankkeeseen – kunta mukana kärkikahinoissa

Pyhtään kunta kilpailee museosta vielä neljän muun paikkakunnan kanssa.

Ruusupuiston uusi museokeskus Jyväskylässä sai tuhatkunta nimiehdotusta, lopullinen nimi päätetään tuonnempana

Kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa museota yhdistävä museokeskus avautuu vuonna 2023.

Kemin museoille valtionavustusta #MuistojeniValtakatu -hankkeeseen

Kahviloiden, ravintoloiden ja tanssipaikkojen vuoksi Valtakatu oli iltaisin ja viikonloppuisin tärkein nuorison kokoontumispaikka.

Sota-ajan kotirintama herätetään eloon – Satakunnan museo kokoaa näyttelyä

Ensi vuonna pidettävä näyttely palauttaa eritoten mieliin, minkälaista oli sota-aika Porissa.

Tuomiokirkkotorin yhteisterassille esitetään viiden vuoden jatkoa – Museokeskus toivoo pienempää anniskelualuetta

Turun rakennus- ja lupalautakunnan käsittelyyn tuleva rakennuslupa olisi voimassa kesäkuukausina 1.4.–30.9. viiden vuoden ajan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle