Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viljapelto aikaisin keväällä. Vilja oraalla

Pohjois-Savon kuntien ilmastopäästöt ovat laskeneet reilussa vuosikymmenessä noin kolmanneksen

Pohjois-Savon tavoitteena on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035.

Nainen kantaa pientä lasta ilmansaasteiden sumentamassa maisemassa rautatien varressa.

Tutkimus: keskittyminen vain hiilidioksidin torjumiseen ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta

Tutkijat arvioivat muiden kasvihuonekaasujen yhteisvaikutuksen ilmastonmuutokseen lähes yhtä suureksi kuin hiilidioksidin.

Ilmakuva metsästä Juvalla.

Maankäyttösektori kääntyi ensi kertaa päästöjen lähteeksi – Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen: Suomelle on vaarassa tulla miljardilasku

Kasvihuonekaasupäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Maankäyttösektori oli ensimmäisen kerran nettopäästölähde.

Autoja Kuopion moottoritiellä.

Kuopion ja Suonenjoen kasvihuonekaasupäästöt vähentyneet merkittävästi 30 vuoden tarkastelujaksolla

Kuopion kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet noin 43 prosenttia, ja asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt noin 50 prosenttia. Laskelmat on laatinut rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsulttitoimisto Sitowise Oy.

Kanto hakkuuaukealla

LUT-yliopisto kehitti tehokkaan tavan tuottaa vähäpäästöistä polttoainetta jätepuusta – litrahinta olisi reilusti alle euron

Jätepuusta vedyn avulla valmistettava bioetanoli tuottaa jopa 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin tavallinen bensiini.

Tulvien aiheuttamaa tuhoa.

WMO:n tuore raportti kertoo ilmaston tilan heikentyneen jälleen: Pariisin ilmastosopimuksen raja voi tulla vastaan jo seuraavien viiden vuoden aikana

Maailman ilmatieteen järjestön mukaan viimeksi kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät.

Uusi pyöräkatu. Kadun pohjaväri on punainen. Lähimpänä katuun maalattu pyöränkuvat ja suojatie valkoisella maalilla.

Hämeenlinna jatkaa Kanta-Hämeen ilmastopahiksena – kestävän elämäntavan opetuksen toivotaan muuttavan suuntaa

Hämeenlinnan ilmastopäästöjen suuruus johtuu pitkälti tieliikenteen päästöistä. Toiseksi eniten päästöjä aiheuttaa maatalous.

Kirkkoniemen satama.

Ilmastonmuutosta ja sen etenemistä arktisella alueella on vaikeampi arvioida ilman Venäjää – monet oleelliset tiedot jäävät nyt saamatta

Siperian ikirouta-alueiden sulaminen ja metaanipäästöt vaikuttavat koko maailmaan. Mittaustietoja Venäjältä ei enää saada, mutta onneksi satelliitit tarjoavat lähivuosina uudenlaista täsmätietoa.

Sulkavan soutustadion heinäkuussa 2020.

Sulkava mukaan hiilineutraalit kunnat -verkostoon ensimmäisenä Etelä-Savossa

Sulkavalle rakentuva aurinkosähköpuisto auttaa hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

Westenergy i Korsholm.

Westenergy suunnittelee synteettisen metaanin tuotannon aloittamista vuonna 2025

Synteettinen metaani on määrä nesteyttää, jotta sitä voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Sivutuotteena syntyvä lämpö hyödynnetään myös.

Regeringen, med Sanna Marin och Annika Saarikko i mitten, sitter och samtalar i riksdagen.

Tuore raportti: Teräsyhtiö SSAB:n aikaistunut investointisuunnitelma voi auttaa Marinin hallitusta saavuttamaan ilmastotavoitteensa

Teräsyhtiö SSAB:n aikaistunut investointisuunnitelma voi kattaa ison osan hallituksen hiilineutraalisuustavoitteen päästökuilusta.

Voimalaitos Pursialassa Mikkelissä

Mikkelin Pursialaan kaavaillaan vedyn ja metaanin tuotantolaitosta – investoinnin suuruus yli 100 miljoonaa euroa

Etelä-Savon Energia ESE ja Nordic Ren-Gas ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen. Rakentaminen voisi alustavien suunnitelmien mukaan alkaa vuonna 2023.

Ilmakuvassa Hanasaaren voimalaitos Helsingin Sörnäisissä. On talvi ja maa on valkoinen. Musta hiilikukkula on peittynyt osittain lumeen. Voimalaitoksen piipusta nousee harmaata savua.

Hämeenlinnalaisilla Suomen suurin hiilijalanjälki – ainutlaatuinen selvitys tutki 15 kunnan ja kaupungin päästöt

Selvitys laski kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. 

Recifen kaupungin ranta Brasiliassa.

Merien lämpeneminen löi ennätykset – tutkijat pohtivat, kuinka paljon meret voivat ottaa enää vastaan lämpöenergiaa

Meriin varastoitui viime vuonna lämpöenergiaa määrä, joka vastaa maailman vuotuista sähköntuotantoa yli satakertaisesti.

Pysähtyneitä autoja risteyksessä odottamassa liikennevalon muuttumista vihreäksi.

Suomen ilmastopäästöt vähenivät viime vuonna yhdeksällä prosentilla

Päästöjen vähenemiseen vaikuttivat muun muassa lämmin talvi, sähkön tuotantorakenteen muutokset sekä liikenteen väheneminen.

Maailman keskiläpötilan nousu

Maailman suurimmat saastuttajat ja kahdeksan muuta grafiikkaa kertovat, mitä ilmastonmuutos todella tarkoittaa

Ilmasto on lämmennyt 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. Pariisin ilmastosopimukseen kirjattu 1,5 asteen raja tulee vastaan noin kymmenessä vuodessa, jos ilmastopäästöt eivät vähene. Lue tästä jutusta, mitä luvuista pitää ymmärtää.

Rautatie halkoo maalaismaisemaa

Suomalaisyritys loi hiiliviljelyn helpottamiseksi verkkopalvelun, joka kertoo viljelijälle, onko hänen peltonsa hiilinielu vai päästölähde

Maatalouden hiilipäästöt eivät ole tilastollisesti pudonneet 2000-luvulla lainkaan. Biocode oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikaisen mielestä se ei ole viljelijöiden syy.

Gult runt plakat med texten Här bor kvaliteten.

Pietarsaaren seutu aikoo vähentää päästöjä lähes 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä – keinoina muun muassa turvelämmityksestä luopuminen

Uuden kymmenvuotisen ilmastostrategian tarkoitus on saada Pietarsaaren seutu etujoukkoihin Suomen hallituksen virallisen ilmastotavoitteen tavoittelussa. Tällä hetkellä päästöjä syntyy keskivertoa enemmän.

Hiilivoimala kuvattuna ylhäältä, piiput tupruttavat savua pilvien yli.

YK-raportin mukaan päästöjä pitää leikata seitsenkertainen määrä, jotta 1,5 asteen tavoitteeseen päästään – "Heikkoja lupauksia, joita ei ole lunastettu"

YK:n ympäristöohjelman UNEP:n mukaan nykyiset päästötavoitteet eivät riitä pysäyttämään maapallon lämpötilan nousua 1,5 asteeseen. Järjestö vaatii huomattavasti tiukempia toimia.

Prisman kassatyöntekijöitä ja asiakkaita.

Kaupoissa jäätiin heti aluksi ilmastotavoitteesta – etujärjestö penää alennettua veroa

Kaupan alalla aloitetut toimet vuoden 2035 ilmastotavoitteen eteen näyttävät jäävän alkuvaiheissa riittämättömiksi. Alan etujärjestön mukaan kasvihuonekaasujen vähentämistä voisi vauhdittaa palauttamalla sähkövero alemmalle tasolle.

malax centrum en vintrig dag med mycket snö.

Maalahden kunta parantaa energiatehokkuutta

Tämän ja ensi vuoden aikana monelle Maalahden kunnan kiinteistöille tehdään energia- ja kunnossapitokartoitukset.

Priit Tammeorg, Kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto sekä Esko Salo,  tutkija, VTT, mittaamassa biohiilipuiston puuta.

Musta kulta sitoo hiilidioksidia ilmakehästä ja saa kasvit kukoistamaan – biohiilelle ladataan jopa myyttisiä odotuksia, mutta monta asiaa on vielä ratkaistavana

Hyväntoivonpuistossa Helsingin Jätkäsaaressa tutkitaan, miten puistot voisivat vähentää kaupungin päästöjä 2–3 prosenttia biohiilen avulla. Päästöt sidotaan biohiileen vuosisadoiksi ja kaivetaan maaperään.

Joensuun keskustaa ja Pielisjokea

Ilmastopaneelin raportti: Pohjois-Karjalassa ei merkittäviä tulvariskialueita, mutta metsä- ja maatalous kärsivät ilmastonmuutoksesta

Pohjois-Karjalan ilmasto on jo lämmennyt: ilmastopaneelin raportin mukaan 1991-2020 oli 0,6 astetta lämpimämpi kuin 1981-2010. Vaikka maakunnassa ei ole merkittäviä tulvariskialueita, alueella tarvitaan toimia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.

Puijon tornin tasanne ja varoitusvalot

Puijon tornin mittausasema osaksi kansainvälistä verkostoa

Puijolla mitataan ilmakehästä hiilidioksidi-, metaani-, ja hiilimonoksidipitoisuuksia.

Oxfams vattenprojekt i Tchad

Unicef: Miljardi lasta äärimmäisessä vaarassa ilmastokriisin vuoksi

Korkeimman riskin maita ovat Keski-Afrikan tasavalta, Tshad ja Nigeria. Suomi on puolestaan yksi turvallisimmista maista.

Ähtärin energian ja veden rakennus Ähtärissä.

Keskisuomalaisten kasvuhuonekaasupäästöt maakuntien pienimmästä päästä

Keskisuomalaisten elämäntavat kuormittavat ilmastoa vähemmän kuin useimpien muiden maakuntien asukkaiden. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen SYKEn viime vuoden ennakkotietolaskelmasta.

Tuulivoimalaita Hailuodossa.

Maanantai 16.8.2021

Afganistan. Kasvihuonekaasupäästöt. Koronatartunnat. Junaliikenne. Sääennuste.

Tuulivoimaa ja SSAB tehdas

Emissions drop in nearly all Finnish municipalities

The improvement was partly due to more use of renewable energy – as well as mild weather and the pandemic.

Höyryä ja voimalinjoja

Kuntien kasvihuonepäästöissä myönteistä kehitystä myös Pohjois-Karjalassa

Ensimmäinen koronavuosi 2020 toi parannusta kuntien ilmastopäästöihin. Ympäristökeskuksen mukaan eniten väheni sähkön käytön ilmakehään tuottama hiilidioksidimäärä. Pohjois-Karjalassa päätös asukasta kohti ovat Suomen keskitasoa.

Tuulivoimaa ja SSAB tehdas

Kuntien ilmastopäästöt pienenivät myös viime vuonna – katso tästä oman kuntasi tilanne

Tilannetta selittää muun muassa tuulivoiman lisääntyminen ja kaukolämmön tuotannossa siirtyminen kohti uusiutuvia polttoaineita. Myös koronalla ja säällä on osansa: autoilu väheni ja lämmin vuosi vähensi sähkönkulutusta.

Voimalan piipuista tupruaa taivaalle paksusti savua. Kuvan etualalla kasvillisuudesta paljasta kalliota.

Tutkimus: Viisi prosenttia maailman voimaloista röyhtäilee ilmoille kolme neljäsosaa voimalaitosten hiilidioksidipäästöistä

Supersaastuttajia yhdistää kaksi asiaa: hiilen käyttö ja tehottomuus. Tutkimuksen mukaan pahimmatkin syylliset olisivat pitkälti siistittävissä.

Kuva parkkipaikalta Hellasgårdenin alueelta Tukholman laitamilta. Kuva otettu huhtikuussa 2020.

Tutkimus: Miehet aiheuttavat kulutuksellaan naisia enemmän kasvihuonepäästöjä

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan miesten ja naisten eri suuruiset kasvihuonepäästöt selittyvät eroilla kulutustottumuksissa. Vertaisarvioidussa tutkimuksessa tarkasteltiin yksin eläviä ruotsalaisia.

Singaporessa paljastettiin valtava kelluva aurinkovoimala

Katso video: Singaporessa paljastettiin jättimäinen vedessä kelluva aurinkovoimala, paneelit peittäisivät 45 jalkapallokenttää

Singapore aikoo nelinkertaistaa aurinkoenergian tuotannon muutamassa vuodessa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Maastopalot riehuvat helteisessä Siperiassa

Maastopalot riehuvat helteessä kituuttavassa Siperiassa – Armeija lähetti koneita tuhansien palomiesten avuksi

Paloissa on kuollut ainakin yksi ihminen ja kymmeniä taloja on tuhoutunut. Palojen pelätään vapauttavan ilmakehään isoja määriä kasvihuonekaasuja ikiroudan sulaessa.

Yleiskuva Vantaan Energian jätevoimalan laajennuksen työmaalta 27.5.2020

Ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan: Vantaalle suunnitellaan metaanilaitosta, joka tuottaisi vihreämpää polttoainetta maakaasun tilalle

Avain onnistumiseen Vantaan Energian ja Wärtsilä Avaimen suunnitelmassa on otollinen sijainti ja suurin kysymys julkinen tuki. Laitos maksaisi noin 50 miljoonaa euroa ja kustannuksista yli puolet pitäisi saada kuitattua julkisella tuella.

Gata med vita syrener, staket och rött hus.

Pietarsaaren seudulla kaivataan mielipiteitä seudun ilmastostrategiasta

Strategian tarkoitus ei ole pelkästään vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä, vaan myöskin harkita muita tapoja millä seutu pääsisi parempiin kestäviin tuloksiin.

Viljelijä Ville Junnila seisoo pelloillaan.

Turvepelloista tuli kirosana, maanviljelijät Ville Junnila ja Tuomo Latvala pelkäävät elantonsa puolesta: “Tässä on ilmastohysteria käynnissä”

Suolle raivatut turvepellot aiheuttavat maataloudessa eniten päästöjä, lähes yhtä paljon kuin henkilöautot Suomessa. Ylen haastattelemat maanviljelijät pelkäävät, että EU:n ja Suomen kiristyvä ilmastopolitiikka pakottaa heidät luopumaan turvepelloista.

Vihtiläisen omakotitalon lämmitysremontti. Vanha öljysäiliö.

Kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet neljänneksen Pohjois-Pohjamaan kunnissa 2000-luvun puolivälistä

Suomen ympäristökeskuksen laskelmissa vuosina 2007–2019 keskimääräiset kasvihuonepäästöt vähenivät maakunnassa neljänneksen. Tuulivoiman voimakas rakentaminen maakunnassa vaikuttaa laskelmiin, mutta myös esimerkiksi sähkön ja öljylämmityksen käyttö on vähentynyt.

autoja syksyisessä maisemassa

Finland sees 9% emissions reduction in 2020

Carbon dioxide emissions dropped as Finland's shutdown closed borders and scaled back commutes.

autoja syksyisessä maisemassa

Suomen kasvihuonekaasupäästöt pienenivät 9 prosenttia – pandemia vähensi liikennettä

Koronapandemian vaikutusta päästöihin ei pystytä suoraan laskemaan, mutta ainakin liikenteen väheneminen pienensi lukua. Ennakkotietojen mukaan näyttää siltä, että Suomi täyttää päästövähennysvelvoitteensa vuosina 2013–2020.

Kaivuri lastaa malmia dumperin kyytiin talvisella kaivoksella.

Kainuussa arvostetaan kaivosalan työpaikkoja muuta maata enemmän

Myös uusien kaivosten perustamiseen Suomeen suhtaudutaan valtakunnallista tasoa myönteisemmin: yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että Suomeen voidaan perustaa uusia kaivoksia. Valtakunnallisesti uusien kaivosten perustamiseen suhtautuu myönteisesti 40 prosenttia vastaajista.

Finnairin lentokonetta siirretään Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Finnair CO2 emissions down 76 percent, revenues also hit in first quarter

Despite a challenging quarter, the airline reported an increase in cargo traffic due to the Suez Canal blockage.

Turvemetsän päästöjen mittaussa.sasema Ränskälänkorpi Asikkala.

Tässä koemetsässä kokeillaan helppoa keinoa päästöjen vähentämiseen – katso animaatiosta, miten luonto korjaa itsensä

Maankäytön mahdollisuudet päästöjen vähentämiseen ovat suuremmat kuin liikenteen.

Oletko jo nähnyt tämän kummajaisen?

Watch: Autonomous sweeper tidies Espoo's dusty streets

The device's makers say it uses 85 percent less energy than conventional street sweepers.

knoppande träd i skog

Mikkelissä halutaan ilmastoteot näkyviksi – verkkoon rakentuu kokonainen ilmastopolku

Myös Kalevankankaan luontopolku saa uuden ilmastollisen teeman.

Greenpeacen aktivistit pudottelevat mereen kivenlohkareita

Uusia ilmastonmuutoksen aiheuttajia tulee esiin jatkuvasti: Merten pohjatroolaus paljastui suursaastuttajaksi ja uusista hiilikaivoksista voi tulla metaanipommeja

Tiedot ilmastonmuutoksen aiheuttajista täsmentyvät. Uusi tieto ilmentää tarvetta vähentää ihmisen vaikutusta luontoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle