Uusimmat artikkelit
Johanna Vuorelman kolumni: Pystyykö demokratia ratkaisemaan ihmiskunnan kohtalonkysymyksen?
Pystyykö demokratia koskaan ratkaisemaan ilmasto- ja ympäristökriisin kaltaisen valtavan ongelman? Jotkut odottamaan väsyneet esittävät ratkaisuksi jopa diktatuuria.
Nyt se on virallista: Ihmiskunnalla valmiuksia puolustautua asteroideilta – DART-tehtävä oli jymymenestys
Nasa törmäytti syyskuussa luotaimen Dimorphos-kuuhun testatakseen, olisiko maata lähestyvän asteroidin rataa mahdollista muuttaa. Nyt julkaistut vertaisarvioidut artikkelit toteavat, että historiallinen testi onnistui.
Joonas Konstigin kolumni: Kuolema on niin kuin hyttysetkin
Kuoleman kanssa voi oppia elämään kuten hyttystenkin, kirjoittaa Konstig
Kari Enqvistin kolumni: Jos haluaa rationaalista keskustelua, sitä pitää käydä kielellä, jonka toinen ymmärtää
Usein emme vaivaudu kuuntelemaan toista vaan panemme hänen suuhunsa sanat, jotka olemme hänelle roolittaneet, kirjoittaa Enqvist.
Kosmologi Syksy Räsäselle Solariksen kohtaaminen on ollut kipuamista ihmisyyteen – scifi-klassikon suurin mysteeri on toinen ihminen
Solaris on tieteiselokuva ohjaajalta, jota ei kiinnosta tiede vaan ihmisyys. Se on elämän haavojen kuvaus. Syksy Räsänen kirjoittaa kohtaamisistaan Andrei Tarkovskin 50-vuotiaan elokuvaklassikon kanssa.
Uusissa lasten videopeleissä maailmanloppu on tapahtunut – tämän takia ihmiskunnan tuhosta tuli videopelien trendi
Maailmanloppu on nyt videopelitrendi.
Covid-19 on pikku tekijä ihmiskunnan tappavimpien tautien rinnalla – tuberkuloosi on niittänyt kuolemaa enemmän kuin muut yhteensä
Covid-19-pandemia on historian valossa suhteellisen pieni.
Tieteen supertähti Yuval Noah Harari tyrmää Putinin historiapuheet – "Hän on roolittanut itsensä Hitleriksi"
Yuval Noah Harari kertoo tutkivansa historiaa vapautuakseen siitä. "Mielemme, käyttäytymisemme ja uskomuksemme ovat muokkautuneet tuhansia vuosia vanhojen tarinoiden pohjalta", Harari sanoo.
Nuorten usko omaan tulevaisuuteen on vahvistunut mutta maailmaan heikentynyt – näin huolenaiheet kannattaa ottaa puheeksi lasten kanssa
Alle puolet nuorista uskoo ihmiskunnalla olevan edes kykyä tai halua ratkaista globaaleja ongelmia. Tulos on hätkähdyttävä, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.
Pekka Seppäsen kolumni: Historia ei toista itseään, mutta ihmiset toistavat
Maailma on entisensä. Tulevaisuus on vanha tuttu, kirjoittaa Seppänen.
Tuoko teknologia turmion vai autuuden? Kerro ennustuksesi, suora lähetys Yle Radio 1:ssä la 18.6. klo 19!
Miten käy ihmisen, miten käy maailman?
Ville Hytösen kolumni: Poikani suojeli hyönteistä, jota olisin samanikäisenä lyönyt lapiolla – Tallinnaan puuhataan kulkuväylää ötököille
Hyönteiskato uhkaa planeettamme tulevaisuutta.
Rikkaat valmistautuvat maailmanloppuun – epävakaat ajat nostavat bunkkeribisnestä Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa on tarjolla luksusbunkkereita rikkaille.

Aleksis Salusjärven kolumni: Jos yhteiskunta romahtaa, suomalaiset pakenevat kesämökeille
Usko tulevaisuuteen on nuorten keskuudessa heikko. Digitaalisella ajalla maailmanloppu mahtuu jokaisen ihmisen taskuun, kirjoittaa Salusjärvi.
Ihmiskunta on matkalla suureen tuhoon, uskoo moni parikymppinen – testaa tällä pelillä, oletko yhtä ilmastoahdistunut kuin muut
Laaja kansainvälinen tutkimus kertoo nuorten syvästä ilmastoahdistuksesta. Tunne voi lamaannuttaa, mutta siitä on myös toiminnan voimavaraksi.
Kerttu Kotakorpi: Mitä 1,5 astetta tarkoittaa ilmastolle ja miksi siitä meuhkataan niin paljon
Maailman lämpeneminen pyritään pysäyttämään puoleentoista asteeseen, mutta raja uhkaa ylittyä jo seuraavalla vuosikymmenellä. Glasgow’n ilmastokokous on viimeinen hetki muuttaa suuntaa, kirjoittaa Kotakorpi blogissaan. Blogin voi myös kuunnella.
Rajkumar Sabanadesanin kolumni: Elämälle vieraat johtajuusteoriat ovat työyhteisöille yhtä vaarallisia kuin huono johtajuus
Lääke huonoon johtajuuteen on hyvä johtajuus. Pomot eivät jouda romukoppaan, vaikka autoritaarinen johtajuus ei olekaan tätä päivää. Pitää kuitenkin muistaa, että hierarkian vastakohta ei ole demokratia vaan anarkia, kirjoittaa Sabanadesan.

Vastaavalta päätoimittajalta: Uutismedioillakin on vielä tasa-arvotyötä tehtävänä
Tytöt kaikkialla maailmassa kohtaavat itseään koskevaa väärää tietoa ja olettamuksia. Lapsilla ja nuorilla sukupuoleen katsomatta on oikeus saada luotettavaa tietoa ja nähdä mediassa moninaista kuvaa ihmisyydestä, pohtii Havumäki näkökulmassaan.
Jari Ehrnroothin kolumni: Miksi hyvyyden julistajat kylvävät riitaa?
Moraalilain jälkeinen aika on tuottanut riitaa kylväviä hyvyyden julistajia, jotka Danten järjestelmässä joutuisivat Helvettiin, päättelee Ehrnrooth kolumnissaan.

Joonas Konstigin kolumni: Ihmiset ovat pelottavan kuuliaisia ja pari muuta asiaa, jotka koronavuosi on opettanut
Nähtävästi oikeudet ovat vain sivistyksen ohut kuoritakki, joka ollaan paniikin tullessa valmiit heti heittämään pois. Vielä nopeammin hän korvaa rationaalisen ajattelun maagisella, kirjoittaa Konstig.
Osaatko sijoittaa Afrikan maat kartalle? Testaa tietosi maanosan 54 maasta
Afrikka, äärimmäisyyksien maanosa.
Pekka Seppäsen kolumni: Raha tarkoittaa lupaa varastaa luonnolta
Jos ihmiset käyttäytyisivät toisten ihmisten kotona samalla tavalla kuin eläinten ja kasvien kotona, heidät vietäisiin telkien taakse, kirjoittaa Seppänen. Tämän kolumnin voi myös kuunnella kirjoittajan lukemana.
Ilmaston hätätilan puolesta on kerätty jo 14 000 allekirjoitusta – asiantuntijoiden mukaan pandemian aikana vähentyneet päästöt eivät riitä
Artikkelin kirjoittajat varoittavat, että ihmiskuntaa voi odottaa mittaamaton kärsimys, jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin.
Ihmiskunta on kuluttanut uusiutuvat luonnonvaransa tältä vuodelta – koronapandemia on vaikuttanut kulutukseen, mutta antanut myös hyvän esimerkin
Kaikki, jotka asuvat, syövät tai liikkuvat, kuluttavat luonnonvaroja. Koska arjessa kaikkea kulutusta ei voi välttää, on tärkeää miettiä valintojaan. Jos luonnonvaroja halutaan säästää, vaaditaan myös yhteiskunnilta ohjausta ja tukea hyviin valintoihin.

Leena Vilkan kolumni: Maapallon pelastamiseen tarvitaan ajattelun muutos ja järeitä toimia heti
Toimet ympäristön hyväksi ovat melkoista näpertelyä. Olemme kaukana kestävästä kehityksestä. Jos maapallo ja ihmiselämä halutaan pelastaa, tarvitaan järeitä toimenpiteitä kulutuksen, talouskasvun ja päästöjen pysäyttämiseksi, kirjoittaa Vilkka.
Dark Souls on yksi maailman vaikeimmista videopeleistä – toimittaja pelasi sarjaa vuosia ja kokemus oli lähes uskonnollinen
Dark Souls -pelisarja täytti kymmenen vuotta.
Saatuja koronarokotuksia hehkutetaan – ihmiset lykkäävät someen kuvia rokotuslapuistaan
Suomalaiset haluavat rokotuspostauksillaan olla osa isoa, maailmanlaajuista pelastumistarinaa ja luoda samalla hyvää kuvaa itsestään.

Reetta Rädyn kolumni: Miten voi olla näin ikävä tyhjänpäiväistä juttelua!
Ei eristyksissä eläminen ole mikään pikkujuttu, vaan pahin rangaistus, jonka toiselle voi langettaa, kirjoittaa Reetta Räty.

Ylen aamu tänään: Hallituksen ja opposition edustajat arvioivat suunnitelmia – millaisia koronarajoituksia Suomeen tarvitaan? Katso lähetys tästä
Israelissa äänestetään parlamenttivaaleissa. Erkki Tuomioja analysoi kirjassaan suurimpia uhkia ihmiskunnan jatkuvuudelle.

Tällainen on Suomen ensimmäinen tekoälyn tekemä kuunnelma – kone on luonut myös uusia kieliä: tuleeko taiteilijasta jo tarpeeton?
Tekoälyä on viime vuosina käytetty erilaisissa kuva- ja äänitaiteellisissa kokeiluissa, ja Suomessa on tehty ensimmäinen kuunnelma, johon tekoäly on tehnyt dialogin.
Roope Lipastin kolumni: Koronan oireisiin kuuluu myös huono käytös
Millaisena ihmisenä haluan tulla muistetuksi 25 vuoden päästä, pohtii kirjailija Roope Lipasti
YK: Etiopian Tigrayssa tehdyt julmuudet voivat olla sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan
YK:n ihmisoikeuskomissaari pelkää, että ilman tutkintaa tilanne Tigrayssa jatkuu epävakaana vielä pitkään.
Mikä oli ensimmäinen internetissä lähetetty sana? – Testaa tunnetko maailman merkittävimpien keksintöjen historiaa
Ihmiskunnan edistys - uhka vai mahdollisuus?

Mitä haluat kysyä teknologian kehityksestä? Ykkösaamun vieraana on VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara
Voiko teknologia auttaa maailman suurien ongelmien ratkaisemisessa. TV1:n Ykkösaamussa on vieraana lauantaina klo 10.05 Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

"Olemme rakentamassa uutta elämänmuotoa" – tieteiskirjailijat haluavat keskustella siitä, kuinka pitkälle robotiikan voi inhimillistää
Uusi kotimainen scifi-novellikoelma tarjoaa visioita tekoälyn kultaamasta maailmasta.

Reetta Rädyn kolumni: Luontoon ei voi mennä, sillä olemme osa sitä
Pitääkö meidät kaikki lähettää Kuuhun, jotta tajuaisimme, ettei ole erikseen luontoa ja ihmistä, kysyy Reetta Räty.
"Erinomaisen valaiseva chat. Tältä me näytämme, ihmiset" – Docventures Chatin keskilämpötila huiteli huimissa lukemissa!
Docventuresin erikoislähetyksessä puitiin ilmastonmuutosta.

Jättiraportti: Luonnolle tarvitaan hintalappu, koska taloutemme, elämämme ja hyvinvointimme on täysin riippuvainen luonnosta
Taloudellisen onnistumisen mittareita on muutettava, sanoo Cambridgen yliopiston professorin Dasguptan raportti, jonka Britannian valtiovarainministeriö on tilannut.
Kerttu Kotakorpi: Vuosi 2020 oli yksi lämpimimmistä – ja juuri tänä vuonna se on erityisen suuri uutinen
Vuosi 2020 oli yksi historian lämpimimmistä ja huolestuttavimmista, kirjoittaa meteorologi Kerttu Kotakorpi blogissaan.
Miten vuosi 2020 päättyy? Kysyimme käsikirjoittajilta
Takaisin Pasilaan -podcastissa jännitetään, mitä yllätysten vuodella on vielä annettavanaan. Katso ammattikäsikirjoittajien ideoista tehdyt videot!

Hiilipäästöt vähenivät ennätykselliset 7 prosenttia koronavuonna 2020
Laskua todettiin arviolta noin 2,4 miljardia tonnia.

COVID-19 oli vasta alkusoittoa – luonnossa lymyää yhä yli 500 000 tuntematonta virusta, jotka voivat aiheuttaa entistä tappavampia pandemioita
Kansainvälisen raportin mukaan luonnonsuojelulla voitaisiin purkaa tikittävä pandemia-aikapommi.
Yhdysvaltalaisprofessori varoittaa: Maailma on matkalla kohti maastopalojen aikakautta
Arizonan osavaltionyliopiston Stephen Pynen mukaan ihmisten tulee oppia elämään palojen kanssa ja muuttaa suhtautumistaan tuleen.
Prisma: Väkivallan anatomia – Minkälaisessa maailmassa oikein elämme?
Elämmekö ihmiskunnan rauhanomaisinta aikaa?

Maailman rikkain prosentti aiheuttaa kaksi kertaa niin paljon ilmastopäästöjä kuin ihmiskunnan vähävaraisin puolisko
Rikkain kymmenesosa ihmisistä, johon moni suomalainenkin kuuluu, tuottaa yli puolet maailman kaikista päästöistä.
Ihmiskunta tienristeyksessä – YK:n jättiraportti maapallon tilasta: Tarvitaan kahdeksan massiivista muutosta luonnon tuhon pysäyttämiseksi
Laaja biodiversiteettiraportti muistuttaa, että päätöksillä, joita nyt teemme on perustavaa laatua olevat vaikutukset kaikille lajeille, omamme mukaan lukien.
Roope Lipastin kolumni: Käsidesin maailmanennätys
Maailma on menettänyt suhteellisuudentajunsa koronan edessä, kirjoittaa Roope Lipasti kolumnissaan.
Delfiinit Venetsian kanaaleissa oli valeuutinen, mutta hyvän mielen tarinat vastaavat inhimilliseen tarpeeseemme
Ikävien ja hyvien valeuutisten taustalla on sama keino päästä ihmisen mieleen, kertoo toimittaja Johanna Vehkoo.