Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Ukrainan presidentin toimistossa Kiovassa.

Puolustusministeriö selvitti: Suomi voi tukea Ukrainaa aseellisesti ennen uutta hallitusta

Suomi voi jatkaa aseellista apua Ukrainalle vaalien jälkeenkin, vaikka uutta hallitusta ei vielä olisikaan. Asia kuuluu toimitusministeristön toimivaltaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toivottanut Kiinan vastinparinsa Xi Jinpingin tervetulleeksi Moskovaan.

Analyysi: Tänään Ukraina, huomenna Taiwan? Kylmän sodan aikainen dominoteoria teki paluun kansainväliseen politiikkaan

Yhdysvallat sanoo puolustavansa liberaalia maailmanjärjestystä aseistaessaan Ukrainaa. Mutta kaatuvatko valtiot heti autoritaaristen maiden syliin, jos Ukraina häviää, pohtii ulkomaantoimittaja Jani Parkkari.

Kiinan presidentti Xi Jinping sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat dokumentteja Kremlissä 21.3.2023.

”Vierailu itsessään jo merkittävä tuen osoitus” – kirjeenvaihtajat arvioivat, mitä Putinin ja Xin tapaamisesta jäi käteen

Vladimir Putin isännöi Xi Jinpingin vierailua Moskovassa. Selvisikö mitään uutta pelätyistä asekaupoista? Mitä keskusteltiin Ukrainasta tai mikä oli viesti länsimaille – keräsimme vastaukset viiteen kysymykseen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa, taustalla Naton logo.

Nato chief: Finnish bid to be ratified before Turkish elections

Secretary General Jens Stoltenberg said he was confident that Finland would become a fully-fledged member of the alliance before mid-May.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin Kremlissä 21.3.2023.

Putin tukee Kiinan aiemmin esittämää rauhansuunnitelmaa tavattuaan Kiinan johtajan

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kremlissä tiistai-iltapäivänä Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Yhdysvallat kommentoi tapaamista tiistai-iltana.

Donald Trump puvussa osoittaa jotakin sormellaan.

Media: Donald Trump saatetaan pidättää jo maanantaina – New York varautuu protesteihin

Trump on aiemmin kirjoittanut uskovansa, että hänet pidätettäisiin tiistaina. Politicon mukaan maanantain lisäksi myös keskiviikko on mahdollinen.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu tapasi egyptiläisen kollegansa, Sameh Shoukryn, Egyptin Kairossa 18. maaliskuuta 2023.

Turkki parantaa suhteita Egyptiin – presidenttien tapaamista valmistellaan

Turkki ja Egypti lämmittävät viilentyneitä suhteitaan. Turkin ulkoministeri on vierailulla Kairossa. Välirikon syynä on ollut muslimimaiden erilainen suhtautuminen Muslimiveljeskuntaan.

Mielenosoittajien kantamissa banderolleissa oli Kosovon itsenäisyyttä vastustavien serbialaisnationalistien iskulauseita kuten "Ei antautumiselle!".

Tuhannet serbinationalistit marssivat Belgradissa vastustaakseen sopua Kosovon kanssa

Serbian presidentti ja Kosovon pääministeri tapaavat lauantaina Pohjois-Makedoniassa EU:n vetämissä neuvotteluissa.

Vladimir Putin.

Näin suomalaisprofessori arvioi Putinista annettua pidätysmääräystä

Pidätysmääräys jakaa kansainvälisen yhteisön voimakkaasti kahteen leiriin. Se ei myöskään kannusta solmimaan rauhansopimusta.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen Ykkösaamun vieraana.

Matti Vanhanen sai suomalaisilta 400 viestiä Natosta – kiukkuinen sisältö yllätti tutkijat: "Ei ole tulevaisuutta, hävetkää!"

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sai viime vuonna yli 400 Nato-aiheista viestiä kansalaisilta. Tutkijoiden mukaan tärkein suomalaisten Nato-kantoja ohjaava tekijä oli Suomen ja Venäjän välinen suhde.

Kaksi miestä seisoo vierekkäin katse maahan. Taustalla puiden oksia.

Scholz: Seuraamme Israelin oikeusuudistuksia suurella huolella – Netanjahun mielestä uudistusten arvostelu on järjetöntä

Berliinissä vieraileva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu aikoo jatkaa lakiesitysten hyväksyttämistä parlamentissa. Tavoite on kaventaa korkeimman oikeuden valtaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu tiedotustilaisuudessa  puhujankorokkeiden takana.

Tutkija: Turkin taipumisen taustalla Yhdysvaltojen kritiikki

Yhdysvalloissa osa päättäjistä on arvostellut Turkin olevan liian läheisissä väleissä Venäjän kanssa. Moitteet halutaan vaimentaa.

Tummahiuksinen nainen puhuu mikrofoniin punainen jakku päällään. Takana suuri näyttö, jossa näkyy isona hänen kuvansa suorana.

Honduras aikoo avata diplomaattisuhteet Kiinan kanssa

Suunnanmuutos maiden välisissä suhteissa tapahtui viikkoja sen jälkeen, kun Hondurasin presidentin Xiomara Castron hallitus ilmoitti neuvottelevansa vesivoimapadon rakentamisesta Kiinan kanssa.

sukellusvene

Biden pitää Australian sukellusvenekauppaa suunnanmuuttajana – Kiina syyttää Washingtonia kylmän sodan lietsomisesta

Yhdysvallat, Australia ja Britannia paljastivat maanantaina yksityiskohtia satojen miljardien dollareiden arvoisesta sukellusvenekaupastaan. Kiinan mielestä hanke horjuttaa rauhaa ja kiihdyttää asevarustelua.

Vasemmalla kuva Kim Jong-Unista, taustalla ohjus. Oikealla toimittaja Antti Kurra.

Toimittaja Antti Kurra näyttää grafiikan avulla, kuinka kauas Pohjois-Korean ohjukset voivat yltää

Toimittaja Antti Kurra kertoo, että Pohjois-Korea on ampunut viime aikoina enemmän ohjuksia kuin koskaan ennen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán Pariisissa 13.3.2023.

Macron painotti Euroopan yhtenäisyyttä tapaamisessaan Orbánin kanssa

Johtajat keskustelivat myös Suomen ja Ruotsin hyväksymisestä Nato-jäseniksi. Unkari ei ole vielä ratifioinut jäsenyyksiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (oik.) vieraili Norfolkin sotilastukikohdassa Virginiassa, Yhdysvalloissa 10. maaliskuuta ja tutustui lentotukialus USS Dwight D. Eisenhowerin toimintaan.

Monday's papers: Snap Sunday meeting, campaign cash and document makeover

President Niinistö called a surprise meeting of ministers and foreign policy specialists on Sunday evening.

Peace Corps -vapaaehtoinen Victoria Cassidy.

Victoria Cassidy, 27, istuttaa maissia Senegalissa, koska Yhdysvallat tarvitsee kipeästi Afrikan tukea

Peace Corps -ohjelma luo vapaaehtoisten kautta myönteistä mielikuvaa Yhdysvalloista. Nyt Yhdysvallat tarvitsee sellaista Afrikassa enemmän kuin pitkään aikaan.

Pääministeri Benjamin Netanjahua kritisoivia mielenosoittajia Tel Avivissa.

Analyysi: Israel luiskahti rajun äärioikeistolaiseksi maaksi, ja nyt mielenosoittajat pelkäävät seuraavan askelen johtavan diktatuuriin

Benjamin Netanjahun hallitus tahtoo riisua korkeimman oikeuden vallan, ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio kirjoittaa.

Antti Häkkänen.

Häkkänen: ”Hävittäjäkysymys on ulkopoliittisesti erittäin herkkä asia” – Marinin Hornet-avaus yllätti presidentin, puolustusministerin ja Ilmavoimat

Hornet-kalusto poistetaan käytöstä vuodesta 2025 lähtien. Ilmavoimien komentaja kommentoi Helsingin Sanomille, ettei Suomella ole varaa luopua Horneteista ennen kuin korvaava järjestelmä on saatu käyttöön.

Mika Aaltola vierailee A-studiossa.

Ykkösaamun vieraana on Mika Aaltola – mitä haluat kysyä Ulkopoliittisen instituutin johtajalta?

Sota Ukrainassa ei ole vain eurooppalainen sota, vaan sillä on suurvaltapoliittinen ulottuvuus koko maailmaan. Kiina ja Yhdysvallat pitävät toisiaan silmällä – ja EU yrittää puolustaa etujaan siinä välissä.

Presidentti Sauli Niinistö Bifrost Summit 2023 -tapahtumassa 7. maaliskuuta

Presidentti Niinistön vierailu Yhdysvalloissa jatkuu Washingtonissa – esillä ainakin Nato-jäsenyys

Presidentti Sauli Niinistö tapaa torstaina Washingtonissa yhdysvaltalaissenaattoreita. Keskustelua on määrä käydä muun muassa Nato-jäsenyydestä.

Suomen ja Ruotsin liput sekä kaksi Naton lippua Naton päämajassa Brysselissä.

Suomi, Turkki ja Ruotsi kokoustavat tänään Brysselissä – Upin tutkijan mukaan Ruotsissa kytee kertomus Suomen petoksesta

Johtava tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista pitää tilannetta psykologisesti herkkänä.

Maxarin satelliittikuva lentokentästä Valko-Venäjällä. Kentälle tehtiin myöhemmin väitetysti drooni-isku.

Valko-Venäjän nuorallatanssi – päätyykö Venäjän ja Kiinan käskyläinen asekaupan välittäjäksi?

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka teki suurieleisen matkan Kiinaan ja ylisti maan rauhanaloitetta. Vierailu oli tutkija Margarita Zavadskayan mukaan myös Venäjän ja Kiinan yhteydenpitoa.

Pedro Sanchez ja Sanna Marin.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez näkee Suomen Nato-päätöksessä ”sisua”

Pedro Sánchez uskoo Suomen Nato-jäsenyyden toteutuvan ennen Vilnan kokousta. Sánchez on ollut mukana puolustusliiton pääsihteerispekulaatioissa. Hän itse sanoo sitoutuneensa nykyiseen tehtäväänsä.

Grafiikka näyttää, kuinka Suomen vienti Venäjän lähialueille Keski-Aasian maihin nousi selvästi alkuvuodesta 2022 loppuvuoteen 2022 verrattuna: vienti Uzbekistaniin kasvoi 135 prosenttia, Kazakstaniin 164 prosenttia ja Kirgisiaan 434 prosenttia.

Pakotteiden piirissä olevat tuotteet ovat voineet mennä rajan yli suoraan Venäjälle – epäilyttävä kasvu vientiluvuissa paljastaa ongelman

EU:n uusin pakotepaketti pyrkii tukkimaan pakotteiden kierron mahdollistavan porsaanreiän, mutta vain tiettyjen tuotteiden osalta.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Johanna Vuorelman kolumni: Pystyykö demokratia ratkaisemaan ihmiskunnan kohtalonkysymyksen?

Pystyykö demokratia koskaan ratkaisemaan ilmasto- ja ympäristökriisin kaltaisen valtavan ongelman? Jotkut odottamaan väsyneet esittävät ratkaisuksi jopa diktatuuria.

Mielenosoittajan vatsassa kirjoitus: "Not Your Body".

Abortti saattaa vaikeutua Yhdysvalloissa entisestään

Texasissa on käynnissä oikeusjuttu, jossa aborttia vastustavat ryhmät vaativat tuomaria peruuttaisi yleisen aborttilääkkeen myynnin.

Unkarin lippu ja parlamenttitalo heijastuvat vedestä.

Suomen Nato-jäsenyyden käsittely herätti vähän kiinnostusta Unkarin parlamentissa – paikalle vaivautui vain parikymmentä kansanedustajaa

Keskustelun aluksi valtiosihteeri vetosi kansanedustajiin, jotta nämä tekisivät päätöksen Nato-asiassa tunteen sijasta maalaisjärjellä. Hän itsekin tosin nimitteli Ruotsia ja Suomea epäreiluiksi.

Henkilö seisoo kivimurskan päällä.

Finland sends more material aid to Turkey, Syria

The aid package includes tents, blankets, heaters and food supplies.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Mika Aaltola ei pidä todennäköisenä sitä, että Kiina lähettäisi aseita Venäjälle

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu kertoi viikonloppuna, että Kiina harkitsee aseavun antamista Venäjälle. Aaltolan mukaan palvelun aiemmat tiedot ovat pitäneet hyvin kutinsa.

Ursula von der Leyen istuu toisessa tuolissa, toisessa istuu Britannian pääministeri Rishi Sunak.

Brexitin pykälät jälleen pöydällä – näin EU-eron Pohjois-Irlannissa synnyttämät sitkeät kiistat ehkä ratkaistaan

Britannian ja EU:n edustajat tapaavat ”viimeisiksi” kutsutuissa neuvotteluissa lähellä Lontoota. Pohjois-Irlannin protokolla kismittää etenkin Pohjois-Irlannin unionisteja.

MIelenosoittaja pitelee megafonia.

Venäjämieliset mielenosoittajat mahdollisesti maksettu paikalle – video kertoo, mistä Moldovan epävarmassa tilanteessa on kyse

Poliittisesti hajanaisessa Moldovassa pelätään Venäjän aggressioita. Asiantuntijat kuitenkin näkevät mahdollisen valeoperaation toteuttamisen hyvin vaikeana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Britannian pääministeri Rishi Sunak tapasivat Britanniassa koulutettavia ukrainalaisia panssarijoukkoja helmikuussa.

WSJ: Britannia, Saksa ja Ranska ehdottavat puolustussopimusta Naton ja Ukrainan välille

Sopimus ei sisällä samoja turvatakuita kuin Naton jäsenillä. Se ei myöskään edellytä Nato-joukkojen sijoittamista Ukrainaan.

Suomen ja Venäjän rajaa Imatralla.

Pakotteet purevat Venäjän kauppaan, mutta tavara liikkuu yhä – aikajana näyttää, mitä Suomi ostaa edelleen Venäjältä

Venäjän kauppa ei voi loppua yhdessä yössä käytännön syistä. Kaikkea ei kuitenkaan haluta pakotteiden piiriin, sanoo Elinkeinoelämän keskusliitto.

Wang Yi ja Vladimir Putin kättelevät.

Kiinan rauhansuunnitelma Ukrainaan saa osakseen arvostelua – ”Tekoälykin olisi voinut tehdä paremman ehdotuksen”

Kiinan rauhansuunnitelma ei tuomitse Venäjän hyökkäystä eikä vaadi Venäjää vetäytymään Ukrainasta. Se myös vaatii sotilasliittoumia pysymään poissa Ukrainan alueelta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto seisoo Rovaniemen Lordin-aukiolla. On talvi ja Haavistolla pipo päässä. Taustalla näkyy vihreiden vaaliteltta ja kuusia.

”Tärkeintä, että kalenterit on nyt otettu esille” – ulkoministeri Pekka Haavisto on toiveikas Naton suhteen

Toiveikkuutta lisää Turkissa ja Unkarissa käytävät keskustelut, joiden mukaan Suomen ja Ruotsin ratifiointia ei olla täysin torppaamassa.

Puolan entinen presidentti Aleksander Kwasniewski.

Puolan entinen presidentti esittää Ylelle hyytävän arvion siitä, mitä Euroopalle voi tapahtua, jos Venäjää ei pysäytetä Ukrainassa

Puolan presidenttinä vuosina 1995–2005 toiminut Aleksander Kwaśniewski arvioi Venäjän hyökkäyksen vaikutusta, Puolan kehitystä ja Suomen Nato-jäsenyyden merkitystä Itämeren turvallisuudelle.

USA:s president Joe Biden i närbild.

Biden: Varoitin Kiinan presidenttiä taloudellisista seuraamuksista Venäjän tukemisessa

Biden kertoo muistuttaneensa Xi Jinpingiä muun muassa siitä, kuinka 600 amerikkalaista yhtiötä lähti Venäjältä maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Simon Ekpa tietokoneen ääressä.

Lahtelaisen kapinajohtajan Simon Ekpan lakifirma ajautui talousvaikeuksiin – todettiin ulosotossa varattomaksi

Simon Ekpan lakiyritykseen kohdistunut perintä keskeytettiin viime vuonna yrityksen varattomuuden vuoksi.

Haavisto, Kaikkonen, Marin ja Niinistö.

Valtiojohto käy läpi sodan hyytävimpiä hetkiä: Haaviston mukaan Suomi varautui myös siihen, että Venäjä hyökkää Pohjoismaihin

Presidentti Niinistö, pääministeri Marin, ulkoministeri Haavisto ja puolustusministeri Kaikkonen pitivät Venäjän hyökättyä Ukrainaan historiallisen tiedotustilaisuuden. He palaavat näihin hetkiin nyt Ylen haastattelussa.

Tsai Ing-wen puhuu medialle kasvomaskissa.

Yhdysvallat tiivistää suhteita Taiwaniin, mutta hyväksyy hiljaisesti Kiinan halun pitää saari valtapiirissään

Kiinan ja laajan itsehallinnon omaavan Taiwanin suhteet ovat viime viikkoina heikentyneet nopeasti. Tällä viikolla Kiina on asettanut pakotteita muun muassa yhdysvaltalaiselle Lockheed Martin -ilmailukonsernille, joka tekee Taiwanin kanssa asekauppoja.

Mielenosoittajia julisteita käsissä. Keskellä oleva mies huutaa ja nostaa hattua päästään.

Venäjän pelikirjassa seuraava kohde saattaa olla Moldova – lännen tuki on ratkaiseva ase Venäjän vaikutusta vastaan

Venäjän on väitetty suunnitelleen vallankaappausta Ukrainan naapurissa, Moldovassa. Tutkija pitää sotilaallista hyökkäystä epätodennäköisenä, mutta sanoo Venäjän myyräntyön jatkuvan.

Presidentti Sauli Niinistö pitää puhetta.

Niinistö meets with Swedish, Norwegian PMs

The Nordic leaders confer amid seesawing expectations about the Finnish and Swedish Nato bids.

Viktor Orbán.

Lähde: Unkarin parlamentti käsittelee Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia ensi viikolla

Unkarilaislehden mukaan lopullinen äänestys maiden jäsenyyksistä pidetään todennäköisesti sitä seuraavalla viikolla.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu poserade för pressfotograferna efter sin presskonferens i Ankara på måndagen.

Turkish Foreign Minister: Finland could join Nato before Sweden

Foreign Minister Cavusoglu said Turkey could process the Finnish and Swedish Nato applications at different times.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle