Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukrainalainen sotilas seisoo maastopuvussa raunioiden edessä Kiovan lähellä.

Näin tutkijat arvioivat nyt Venäjän aikeita Ukrainassa: "Hyökkäyksen uhka on huomattava, koska Venäjä ei voi saavuttaa tavoitteitaan diplomatialla"

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan lännen talouspakotteilla pyritään luomaan pelote Venäjän hyökkäystä vastaan. On kuitenkin epävarmaa, millaisiin pakotteisiin EU-maat ovat valmiita.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken antoi ymmärtää Suomen haluavan Naton jäseneksi

Blinken kommentoi Suomen jäsenyyshaluja yhdysvaltalaiskanavan haastattelussa.

Sergei Rjabkov lehdistötilaisuudessa Genevessä lokakuussa keskustelemassa turvallisuuspolitiikasta.

Apulaisulkoministerien "monimutkaiset, mutta asialliset" keskustelut pohjustivat Venäjän ja Yhdysvaltojen maanantain neuvotteluita

Varsinaiset neuvottelut käynnistyvät maanantaina. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken antoi sunnuntaina ymmärtää, että hän ei ole kovin toiveikas tulevien neuvottelujen suhteen.

Sateellittikuva.

Tällaista etupiirijakoa Venäjä yrittää ensi viikon neuvotteluissa – tutkija: Venäjä toistaa Suomen suhteen samoja virheitä kuin Neuvostoliitto

Tutkijan mukaan Putin rakentaa vaaratilannetta saadakseen tavoitteitaan läpi, mutta Suomessa Nato-uhkailu voi viedä päinvastaiseen suuntaan kuin Venäjä haluaa.

Suomalaissotilas yhteisharjoituksessa heinäkuussa 2015 Ravlundassa, Ruotsissa.

Venäjä pakottaa länttä myönnytyksiin "ase ohimolla" – lue, miksi tärkeät neuvottelut Genevessä voivat koskea myös Suomea ja Ruotsia

Ylen haastatteleman asiantuntijan mielestä Venäjä ei edes halua vakaata ja ennustettavaa suhdetta lännen kanssa. Lännen ei kuitenkaan pitäisi taipua Venäjän kiristykseen.

Naton lippu ja Suomen lippu vierekkäin.

Asiantuntijoiden mielestä Nato-option lunastaminen on vaativa harjoitus, jota voi yrittää ehkä vain kerran

Asiantuntijoiden mukaan Suomen jäsenyyden toteutuminen nopeasti olisi todennäköistä, mutta tuki sille kannattaisi varmistaa etukäteen. Suurin hidaste Nato-tielle saattaa tulla lopulta kotimaasta.

Iiris Suomela, Alviina Alametsä ja Ville Niinistö.

Vihreiltä lisää tukea Suomen Nato-jäsenyydelle – sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela aprikoi vielä, kannattaako keskustelua jäsenyydestä aloittaa

Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä haluaa, että Suomi aloittaa neuvottelut Nato-jäsenyydestä. Europarlamentaarikko Ville Niinistö näyttää Nato-jäsenyydelle keltaista valoa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. joulukuuta 2021.

Ulkoministeri Haavisto Ykkösaamussa: "On tärkeää, että Biden on vahvistanut tuen Ukrainan koskemattomuudelle"

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Eurooppa, EU ja Suomi tukevat Ukrainaa maan koskemattomuudessa. Haavisto näkee, että ensisijaisesti länsi suunnittelee Venäjää kohtaan taloudellisten pakotteiden kiristämistä.

Venäläinen TOS-1-asejärjestelmä sotaharjoituksessa

Suomen Nato-jäsenyys näyttää yhä epärealistiselta, vaikka Venäjä uhittelee – näin ulkomaiset tutkijat arvioivat Suomen tilannetta

Kiristynyt jännitys Euroopassa on vaikeuttanut Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, arvioivat Ylen haastattelemat Suomeen perehtyneet turvallisuuspolitiikan tutkijat.

Venäläismielinen separatisti sotilas tähtää aseella.

EU-johtajat varoittavat Venäjää: "Hyökkäyksellä Ukrainaan olisi valtavat seuraukset ja kova hinta"

Myös Suomi on valmis lisäämään EU-pakotteita Venäjää vastaan, elleivät muut keinot auta. EU uskoo kuitenkin, että sotilaallinen yhteenotto voidaan välttää.

Toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä A-Talkista.

"Suomi saattaa joutua päättämään Nato-jäsenyydestä jo lähikuukausina" – asiantuntija ennustaa yllättävää seurausta Ukrainan kriisistä

Kansainväliset jännitteet ovat Risto E.J. Penttilän mielestä nyt paljon vakavampia kuin Suomessa ymmärretään.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää lehdistötilaisuutta presidentin linnassa.

Putin vaati Natolta, ettei sotilasliitto laajene itään – näin Niinistö kommentoi: uudet jäsenyydet ovat hakijamaan ja Nato-jäsenten välinen asia

Suomi katsoo Naton olevan turvallisuutta ja vakautta lisäävä tekijä Euroopassa, presidentti Sauli Niinistö arvioi.

Ihmisiä ottamassa kännyköillä kuvia  Eurooppa olemme me banderollin edessä.

Nuoret miettivät koko Euroopan tulevaisuutta, kun Oulussa koottiin eväitä Suomen EU-esityksiin

Oulussa järjestettiin tiistaina Euroopan tulevaisuutta ideoiva kansainvälinen kokous. Se on osa EU-maissa järjestettäviä tilaisuuksia, joissa kerätään kansalaisten ajatuksia Euroopan unionin tulevaisuudesta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Italian pääministeri Mario Draghi.

Italia pyrkii nyt EU:n valtakolmikkoon – neljä asiaa Ranskan ja Italian historiallisesta liittoumasta

Italia ja Ranska solmivat kahdenkeskisen yhteistyösopimuksen. Euroopan talousmahdit tarvitsevat toisiaan, kun EU on myllerryksessä Merkelin ja Britannian lähdön jälkeen.

Niinistö työvierailulla Saksassa

Presidentti Niinistö hehkutti Helsingin henkeä Saksassa – Suomi hakee Etyj-puheenjohtajuutta juhlavuonna 2025

Niinistö tapaa työvierailullaan myös Saksan liittopresidentin ja puhuu opiskelijoille Berliinin Humboldt-yliopistolla.

Riikka Purra puhuu mikrofoniin, ympärillä opposition edustajia.

Opposition mielestä Suomi on varautunut huonosti siirtolaisten käyttämiseen painostuskeinona – jättivät yhteisen välikysymyksen hybridiuhkista

Oppositio haluaa, että lainsäädäntöön kirjataan pikaisesti hätätilapykälät, joilla turvapaikan hakemisen voi keskeyttää ja Suomen rajat sulkea, jos rajan takana on paljon siirtolaisia.

Biden ja Xi sovittelivat maidensa välejä

Biden ja Xi tapasivat tänään videoyhteydellä – Biden: Maiden tulee varmistaa, ettei kilpailu käänny konfliktiksi

Yhdysvaltojen ja Kiinan johtajien tapaamista on seurattu tarkkaan, sillä kyseessä on maailman kaksi suurinta taloutta.

Siirtolaiset Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, Valko-Venäjän puolella rajaa maanantaina

EU agrees to new sanctions on Belarus — Minister Haavisto calls for increased pressure

There are an estimated 4,000 migrants at the country's border with Poland. Finnish foreign minister Pekka Haavisto (Green) said that pressure on Belarus needs to increase.

Kiina-asiantuntija Phelim Kine.

Asiantuntija: Kumpikin suurvaltajohtaja hyötyisi paremmista väleistä – Nämä ovat Bidenin ja Xin tapaamisen viisi tärkeää kysymystä

Amerikkalaisasiantuntija arvioi supervaltojen suhteet historiallisen heikoiksi. Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat yrittävät kohentaa niitä netissä Suomen aikaa maanantain ja tiistain välisenä yönä järjestettävässä kokouksessa.

Onko EU:lla keinoja vastata Valko-Venäjälle?

Asiantuntijat erimielisiä Valko-Venäjän pakotteiden tehosta – Tutkija varoittaa: Kriisi saattaa eskaloitua

Euroopan unionin on määrä päättää maanantaina uusista pakotteista Valko-Venäjää vastaan Puolan rajan tilanteen takia.

EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell

EU aikoo laajentaa Valko-Venäjän pakotteita – "Nykytilannetta ei voida hyväksyä ja sen tulee loppua"

Lukashenka luuli unionin peruvan pakotteet, mutta nyt on käymässä toisin, sanoo EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Ylen Anna Karismon haasttattelussa Eduskunnan Valtiosalissa 11.11.2021.

Britannia uhkaa vetäytyä brexit-sopimuksesta, kauppasota vaarana – "Tilanne on kärjistymässä", eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo

EU:n ja Britannian neuvottelijat tapaavat perjantaina Lontoossa. Britannia haluaa neuvotella Pohjois-Irlantia koskevan sopimuksen uusiksi. EU on tarjonnut kaupan helpotuksia, mutta brittihallitus on hylännyt myönnytysesitykset.

Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla pakolaiset yrittävät päästä Puolan puolelle piikkilanka-aidan yli.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä ihmisillä – väänsimme rautalangasta, mistä monimutkaisessa kriisissä on kyse

EU:n itärajalla on siirtolaiskriisi, jonka taustalla monen maan johtajat ajavat omia etujaan. Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä - väänsimme rautalangasta, mistä monimutkaisessa kriisissä on kyse Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä - pelinappuloina ovat Lähi-idän kaaosta pakenevat siirtolaiset

Siirtolaisuustutkija Gerald Knaus

“EU yrittää voittaa julmuuskilpailussa Valko-Venäjän”, sanoo tutkija, jonka opeilla Eurooppa löysi ratkaisun edelliseen pakolaiskriisiin

Sopimus Turkin kanssa tyrehdytti pakolaismäärät vuonna 2016. Nyt sopimuksen arkkitehti, siirtolaisuustutkija Gerald Knaus kertoo Ylen haastattelussa, miten Valko-Venäjän siirtolaiskriisi voidaan ratkaista inhimillisesti.

Yle Puolassa: Siirtolaisia työnnetään rajalla puolelta toiselle

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on Euroopan uusin siirtolaiskriisi – keitä ovat ihmiset rajalla ja miksi he ovat siellä? Katso ja lue vastaukset

EU korostaa Valko-Venäjän vastuuta siirtolaisista. Myös Puolan toimissa on ongelmansa – asiantuntijan mukaan EU:n Valko-Venäjä-kritiikin perusteet hapertuvat, mikäli ihmisoikeuksia poljetaan.

En grupp människor står och ligger på marken vid ett taggtrådsstängsel. Vid stängslet står Belarus röd-gröna och Polens röd-vita gränspålar mittemot varandra.

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Sadat siirtolaiset kävelevät kohti Puolan rajaa

Siirtolaiskriisi kuumenee Puolassa – Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa

Puolan rajavartioston mukaan siirtolaiset yrittävät tulla rajan yli Puolaan. Valko-Venäjän rajakomitea vahvisti aiemmin, että pakolaiset ovat matkalla rajalle.

Nils Torvalds.

EU:lla on pian 900 miljardia euroa yhteisvelkaa, joka voi jäädä pysyväksi – vaikea siitä on irrottautua, arvioi meppi Nils Torvalds

Euroopassa on paineita kanavoida rahoitusta yhä enemmän Brysselin kautta, koska EU-lainat ovat osoittautuneet menestykseksi, RKP:n Nils Torvalds sanoo meppisarjassa. Asiantuntijat arvioivat, että yhteinen velka on järkevä rahoitusväline EU:lle.

Europarlamentaariko Petri Sarvamaa (kok.) A-Talkissa.

Onko EU avuton jäsenmaansa Puolan edessä? Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: Kyllä tämä on paha paikka

EU:n pitäisi saada ruotuun niskoitteleva Puola, joka on murentamassa maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta. EU ja Puola ovat jo pitkään olleet napit vastakkain oikeusvaltioperiaatteesta.

Annika Saarikko

Suomi saa käyttöön ensimmäisen osan EU:n elpymispaketista – EU-maat näyttävät vihreää valoa elpymissuunnitelmalle

Suomen, Viron ja Romanian elpymissuunnitelmat hyväksyttiin EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa. Suomi saa ensin käyttöönsä 13 prosenttia elpymisrahoista eli noin 271 miljoonaa euroa.

Mairead McGuinness

Asuntolainat uhkaavat kallistua ja yritysten rahoituksen saanti vaikeutua – EU esitteli pankkisäännöt, jotka iskevät kovaa pohjoismaisiin pankkeihin

Tulevaisuudessa pankkien pitää kerätä puskureita myös sellaisten asiakkaiden varalle, joiden vakuudet ovat kunnossa. Kun pääomaa pitää olla varalla aiempaa enemmän, pankit hakevat sille tuottoa todennäköisesti korkeammilla asiakasmaksuilla ja marginaaleilla.

Bild på folkmassa där personer håller upp Polens och EU:s flagga.

Puolalle jättisakot oikeusvaltiokiistassa – EU-tuomioistuin määräsi maksamaan miljoona euroa päivässä

EU varoitteli Puolaa useiden kuukausien ajan mahdollisista seuraamuksista, jos maa ei ryhdy noudattamaan unionin yhteistä oikeusvaltioperiaatetta. Puolan sakot pidätetään sen EU-tuista.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg hänen tiedottajansa Piers Cazalet.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Ylen haastattelussa: Suomen ja Ruotsin yhteistyö Naton pohjoismaisten jäsenten kanssa on tervetullutta

Jens Stoltenberg uskoo, että kumppanimaiden kanssa tehtävän yhteistyön tärkeys tunnustetaan myös Naton uudessa strategiassa, josta sovitaan Madridissa ensi kesäkuussa.

Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik A-studiossa.

Niinistö ilmoitti Venäjän-vierailustaan vasta Nato-tapaamisen jälkeen – Asiantuntija: “Kiinnostavinta on, mitä Suomi halusi tänään viestiä”

Presidentin kansliasta kerrottiin vierailusta Venäjälle Naton pääsihteerin kanssa pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen. Ulkopolitiikan asiantuntija Kristi Raik uskoo ilmoituksen ajoituksen viestivän Suomen suhteista sekä Natoon että Venäjään.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat Presidentinlinnassa.

Asiantuntija Suomen ja Naton suhteista: "Ovet ovat auki, henki on hyvä ja kumppanuus on molempien etujen mukaista"

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg arvioi Naton suhteita Suomeen, Venäjään ja Kiinaan.

Jens Stoltenberg

Nato chief visits Helsinki, leaves door open for Finnish membership

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and members of the North Atlantic Council began a two-day official visit to Finland on Monday.

Kansanedustajat pohtivat Naton roolia Ylen aamussa

Professori: Suomi on Natolle "likeinen kumppani" – kansanedustajat Kulmuni, Harjanne ja Packalén kommentoivat Nato-optiota Ylen aamussa

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergin mukaan yksi syy Naton johtajiston Suomen-vierailuun on hybridiuhkiin varautuminen. Ylen aamussa vierailleista kansanedustajista vihreiden Harjanne on ehkäpä myönteisin Nato-jäsenyydelle.

Suomen lippu.

Flags fly in Finland to mark United Nations Day

The United Nations charter entered into force on 24 October 1945.

Riisinkeruuta Pohjois-Koreassa.

YK:n raportoija: Koronasulku kiristää Pohjois-Korean rajavalvontaa entisestään, pakoa yrittäviä ammutaan

YK:n Pohjois-Korean ihmisoikeusraportoija Tomas Ojea Quintana on syvästi huolissaan koronasulun heikentämästä elintarviketilanteesta.

Allan Rosas

Entinen EU-tuomari avaa Puolan ja unionin välistä oikeusvaltiokiistaa Ylelle: Kyse on yhteisistä säännöistä ja niiden noudattamisesta

Puolan perustuslakituomioistuin on katsonut, että EU:n perussopimukset ovat ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Allan Rosaksen mielestä EU:n jäsen ei voi olla "vain 50-prosenttisesti".

Kuvassa etualalla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel (vas.), Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

EU-maiden johtajat pähkäilivät energian hintojen nousua tuntikaupalla – tänään keskustellaan muuttoliikkeestä

Huippukokouksessa keskusteltiin myös Puolan oikeusvaltiotilanteesta. Marin kertoi pitäneensä hyvin tiukan puheenvuoron aiheesta.

 Viiniköynnöksiä Ranska Chablis'ssa, poimijoita.

Parlamentti äänesti maatalouden jättiuudistuksesta, luvassa suuri muutos ruuantuotantoon – Nousevatko hinnat, miten käy tuotantomäärien?

EU-parlamentti hyväksyi lobbaajien ristitulessa Pellolta pöytään -strategian, jolla valmistaudutaan ilmastonsuojeluun ja vihreään siirtymään maataloudessa. Edessä on vuosien vääntö jäsenmaiden ja EU-instituutioiden kesken.

Afrikan tähden pelilauta.

Student racism row ignites colonial board game debate

Costumes worn by University of Helsinki students at a game-themed event have led to a wider societal debate about the popular Star of Africa game.

Afrikan tähden pelilauta.

Afrikan tähden loi 19-vuotias Tarzan-kirjojen fani kolonialismin kulta-aikana – miten peliin pitäisi nyt suhtautua?

Keskustelu Afrikan tähti -pelin kolonialismista on viime päivinä ryöpsähtänyt käyntiin. Tutkijat pitävät keskustelua hyvänä asiana mutta näkevät myös, että peliä voi hyvin pelata, kun ymmärtää sen olevan aikansa tuote.

Grafiikka näyttää euromaiden velkasuhteen nousun.

Analyysi: Komissiolta esitys taloussäännöistä, Suomi lähtee neuvotteluihin ilman selvää linjausta – taktiikka voi kostautua

EU:n komissio julkisti tiistaina pohjaesityksen talousuudistuksista. Suomen hallitus on odotellut esitystä ennen oman näkemyksensä muodostamista. Jälkikäteen vaikuttaminen on kuitenkin vaikeampaa kuin ennakkoon, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

EU ja Puola kiistassa

EU-komission puheenjohtaja väläyttää taloudellisia keinoja Puolan uhitteluun puuttumiseksi, Puolan mielestä EU pelottelee

Puolan pääministeri puolusti uhmakkaasti maansa perustuslakituomioistuimen kritisoitua linjausta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui Lotta Svärd 100 -juhlavuoden juhlamessuun Helsingin tuomikirkkoon 10. lokakuuta 2021

Presidentti Niinistöllä ei todettu koronavirustartuntaa – palaa töihin normaalisti

Presidentti Niinistö altistui koronavirukselle Malmössä viime viikolla järjestetyssä kansainvälisessä holokaustifoorumissa. Altistumisen takia Viron presidentti Alar Karisin vierailu Suomeen peruuntui.

yleiskuva - SH Minerva, risteilylaiva Helsingin telakan laiturissa

Venäjän kauppaministeri Ylelle: Kiitos pakotteiden, oma teollisuus saatiin vauhtiin – myös Suomen vienti Venäjälle kovassa kasvussa

Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat olleet voimassa pian kahdeksan vuotta. Venäjän markkinoille pääseminen on entistä vaikeampaa, sillä Venäjä suosii hankinnoissaan yhä vahvemmin maassaan toimivia yrityksiä.

Grafiikka näyttää energian tukkuhinnan EU:ssa

Analyysi: Kumpi on pahempi, ydinvoima vai kaasu? EU-maiden nokkapokka energiasta kärjistyy, Suomi taistelee Ranskan rinnalla Saksaa vastaan

Energiasta on tullut kuuma aihe Euroopassa. Sähkön hinta nousee etenkin etelässä, Suomi taas odottaa komission linjauksia ydinvoimasta. Luvassa on kaikkien aikojen lehmänkaupat, kirjoittaa EU:ta seuraava taloustoimittaja Anna Karismo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle