Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Forssassa valmistetut valmisruoat tekivät kauppansa viime vuonna

Atrian mukaan valmisruoan lisäksi jauhelihan menekki kasvoi.

Äänestys päättyi klassikon voittoon: Tämä on erikoinen kouluherkku, jota lapset ovat lapioineet lautasilleen Seinäjoella vuosikymmenten ajan

Seinäjoen museot järjestivät äänestyksen seinäjokisimmasta ilmiöstä. Voiton vei lopulta ruoka.

“Ensin lasketaan tuottajahintoja ja sitten kiitellään hyvästä työstä” – lihakarjan kasvattaja suivaantui Atrialle hinnanalennuksista

Suomen lihamarkkinat ovat kolmen suuryrityksen käsissä. Tuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa hintaan.

Koronaepidemia kasvattaa ruokakauppojen myyntiä – Jauhelihan ja hernekeiton myynti kasvaa, mutta tulppaanit ja meikit jäävät hyllyyn

Epidemian alussa koettu ostoryntäys lisäsi ruokakauppojen myyntiä jopa 60-70 prosenttia. Suomalaiset ostavat entistä enemmän mm. jauhelihaa, hernekeittoa ja leivontatarvikkeita.

Korona on lisännyt kotimaisen ruoan kysyntää jopa kymmeniä prosentteja – elintarvikeala lupaa, että tavaraa riittää ja lisää tehdään koko ajan

Suomen ainoa hiivatehdas käy ääriteholla, sillä suomalaiset ovat haalineet aineksia leipomiseen.

Finnish meat consumption takes tiny dip – pork still most popular

Beef and pork consumption fell in 2019, but a poultry boom is keeping meat stats high.

Roope Lipastin kolumni: Kesäkirjeitä teiniperheestä

Lol! Emt! Koettakaa kestää, koulut alkavat kohta, kirjoittaa kirjailija Roope Lipasti.

Ammattikoulun keittiö ujutti pavut jauhelihakastikkeeseen – "Vaikutus on paljon isompi, jos emme yritä tehdä kaikista väkisin kasvissyöjiä"

Lihan syömistä olisi hyvä vähentää ilmasto- ja terveyssyistä. Suuri mahdollisuus muutokseen piilee suurtalouskeittiöiden lihapadoissa.

Saksalaistutkijat: Elintarvikkeiden tuoreuden voi nähdä kännykästä – taskukokoisen skannerin luvataan mittaavan niin tomaatit kuin jogurtitkin

Saksalaiset lupaavat edullista laitetta, jolla kuluttajat näkisivät, onko ruoka vielä syötävää. Suomalaisasiantuntija ei lupauksiin usko.

Lidl pulls minced beef over salmonella fears

The products were on sale in all Lidl stores across Finland from 4 February.

Lidl vetää taas naudan jauhelihaa myynnistä salmonellaepäilyn takia

Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viikoilla 6 ja 7. 

Roope Lipastin kolumni: Myös meitä setämiehiä pitää ymmärtää

Keski-iässä kyynisyys nostaa päätään eikä se ole ihme, sillä kaikki tuntuu nähdyltä ja koetulta, kirjoittaa Roope Lipasti.

Lidlin nautajauhelihassa salmonellaa, HK:n Kabanossi-makkaroissa ja grillinakeissa virheitä – erät vedetään myynnistä

Lidlin Bergman-merkkistä naudan jauhelihaa oli myynnissä viikoilla 2 ja 3. HK:n mukaan sen makkaraerässä voi olla soijaa tai maitoa.

"Jauhelihataikinan sekaan voi laittaa ihan mitä vaan" – Aistit tottuvat uusiin makuihin nopeasti, uskoo Suomessa vuosia asunut bulgarialaismies

Bulgariasta noin 40 vuotta sitten Suomeen muuttanut Vladimir Sgurev kertoo, miten jauheliharuokia voisi bulgarialaisittain maustaa.

Luomuruoan myynti kasvoi reilusti – markkinaosuus edelleen vaatimaton

Banaaneja, kevytmaitoa, kananmunia ja jauhelihaa ostetaan luomuna.

Tässä suomalaisten suosikkipöperöt: Uunilohta, tuttuja jauheliharuokia, "vaihtelua" itse tehdystä pizzasta

Suomalainen on kyselyn mukaan kiinnostunut ruoasta ja haluaa kehittää kokkaustaitojaan. Silti arjessa syödään samoja tuttuja ruokalajeja.

Suomalaisen NHL-pelaajan jääkaapista ei löydy samppanjaa, vaan jauhelihaa ja ketsuppia – kurkistimme Mikko Rantasen vuokrakolmioon

Nuorten MM-kultajoukkueen kapteeni Mikko Rantanen esittelee Denverissä sijaitsevan kotinsa.

Mörköpötköt poistuivat ruokalistalta Lappeenrannassa – inhokkiruokaa ei jääty kaipaamaan

Legendaariset mörköpötköt eli jauhelihasta valmistetut puikulat ovat tänään historiaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijoiden ruokalistalla. Tilalle toivotaan esimerkiksi kasviszombiepullia.

Näkökulma: GM-vapautta myydään tunteella 400 gramman erissä!

Geenitekniikasta on mahdollista keskustella älykkäästi!

WWF julkaisemastaan lihaoppaasta: Meillä ei ole asiantuntemusta eläinten hyvinvoinnista

WWF ei arvioinut tuotantoeläinten hyvinvointia Lihaopastaan varten. Eläinten hyvinvointikeskus on arvioinut jauhelihatuotteita eläinten hyvinvoinnin kannalta, ja tulokset ovat samansuuntaisia kuin WWF:n oppaassa.

Verkko-opas eläinten hyvinvoinnista auttaa ruokaostoksilla

Suomesta puuttuu eläinten hyvinvointimerkki.

Korealaista kaalia kekriksi

#lähiökokki ja halpa kausiruoka korealaisella twistillä.

Yksi pilaantunut tuote saattaa pilata muutkin – ruoan myyntikunto todetaan käsin ja silmin

Kauppojen tuotteiden laadunvalvonnassa ovat edelleen vanhat perinteet käytössä. Silmämääräinen laaduntarkastelu ja tuotteiden fyysinen kokeileminen ovat tärkeimmät ominaisuudet.

Demand for organic products rises, milk and bananas top list

Pro Luomu estimates that 250 million euros worth of organic products were sold in Finnish shops between July 2015 and June 2016, expanding the sector’s market share to 1.9 percent. The group reports that the top five organic foods were bananas, eggs, two-percent milk, skim milk and apples. The top domestically-produced organic products were eggs, milk, minced meat, carrots and tomatoes.

Amerikkalaisjohtaja A-studiossa: Clintonin odotetaan tekevän Trumpista jauhelihaa

Suomessa asuva amerikkalainen toimitusjohtaja Keith Silverang arvioi, että ensi yön vaalitentti on kiinnostavin sitten Nixonin ja Kennedyn tv-tentin vuonna 1960.

Kyläkauppias alkoi kokata jämäruuasta asiakkailleen lounasta – "Ennemmin näin kuin heittää roskiin"

Itärajan pinnassa sijaitsevan pienen kyläpuodin kauppias Satu Oksanen nappaa vanhenevat ruuat talteen kauppansa hyllyiltä. Hän valmistaa niistä asiakkailleen lounaan.

Burgeri-innostus ja halu helppoon ruuanlaittoon ovat lisänneet naudan jauhelihan myyntiä

Naudan jauhelihan suosio yllätti tänä kesänä niin, että, myynnin piikki tuotti suurelle lihatalolle ajoittain vaikeuksia toimittaa tarvittava määrä kuluttajien saataville. Vaikka lihan kokonaismyynti ei ole kasvanutkaan, jauhelihan suosion syinä ovat trendejä seuraavat kuluttajat, grillauksen suosio sekä helppous.

Martat opastavat: Jo 2-vuotias kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin

Lasten käsissä valmistuvat jauhelihakeitto, grahamsämpylät ja marjapiirakka. Perheiden yhteisessä tapahtumassa kannustetaan ottamaan lapset mukaan leivontaan ja ruoanlaittoon.

Tiedätkö, mikä on jääkaappisi kylmin kohta? – Liian lämmin ja väärin täytetty jääkaappi voi olla terveysriski

Kesäaika asettaa omat haasteensa ruoan säilytykselle. Kuluttajalle elintarvikkeiden kylmäketju alkaa jo kaupan kassalta.

Naudan jauhelihasta pulaa – kysyntä kasvanut äkillisesti

Ruokakauppojen jauhelihahyllyt ovat ammottaneet nyt kesällä tyhjyyttään lihayhtiö HKScanin toimitusvaikeuksien vuoksi. Yhtiön mukaan kyseessä on tilapäinen häiriö.

Mämmibaarissa syntyvät pirtelöt ja lihapullat – katso reseptit

Pääsiäisen perinneherkku mämmi taipuu rukiisuudessaan moneen ruokaan. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset valmistavat mämmibaarissa pirtelöä, hyydykekakkua, jäädykettä, pullaa, sämpylöitä ja lihapullia. Annostelussa kohtuus on tärkeää.

Roskaksi nimetyn uusi tuleminen – hampurilaisesta kuoriutui salonkikelpoinen herkku

Hampurilainen on joillekin ihmisille epäterveellinen, pikainen roskaruoka. Yhä useamman mielestä se voi olla myös laadukkaista raaka-aineista huolella valmistettu herkku. Oululaisessa Burgeribaari Kauppuri 5:ssä hampurilainen kokataan käsin alusta lähtien.

Forget pulled pork, Helsinki firm looks to export 'pulled oats'

A Finnish firm has developed a form of environmentally-friendly protein that’s made from oats, broad beans and peas. It looks like pulled pork and in blind tastings has fooled testers into thinking it’s actually meat.

Kenelle kelpaa enää nyhtöpossu? Uutuusruoka nyhtökaura voi olla Suomen seuraava vientihitti

Suomessa on kehitelty kauran, härkäpapujen ja herneiden hierre, jota voi käyttää ruuanlaitossa jauhelihan ja broilerin tapaan. Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Kattohaikara luottaa jo Penttiin – "Kyllä me Jopen kanssa pärjäämme"

Kattohaikara Joppe jää talveksi Pihtiputaalle. Linnusta huolehtivien maanviljelijöiden mukaan Jopella ei ole mitään hätää: ruokaa riittää ja se pääsee navettaan, kun pakkanen kiristyy.

Lukiolaisten kehittelemät kasvisruoat maistuvat kavereillekin

Eurajoen lukion oppilaat pyrkivät lisäämään kasviksia kouluruokailuun suunnittelemalla uusia kasvispainotteisia ruokia. Testikeittiössä syntyi lopulta kolme erilaista ruokalajia, joista valitaan koulun nimikkoruoka.

Ananaksen voi vaihtaa omenaan – Herkkupizza valmistuu suomalaisista raaka-aineista

Suosikkipizzoja on yhtä monta kuin syöjiä. Jaakko "Kokki" Kolmosella on tarkat kriteerit pizzan tekoa varten: suomalaista sen olla pitää.

Pakolaisten suurin ihmetys Suomessa: "Miksi naapurit eivät tervehdi?"

Kun pakolaisleirillä elänyt ihminen on päässyt Suomeen ja käynyt lävitse viranomaisten seulan, hän muuttuu kiintiöpakolaiseksi. Vuosia heidän parissaan työskennelleen mukaan jo asettuneilla on yksi kysymys ylitse muiden. "Miksi naapurit eivät tervehdi?"

"Ikea-luetteloa luetaan kuin raamattua" – painoalan toimijat uskovat yhä paperimainokseen

Paperinen mainos ei ole historiaa, uskovat painoalan toimijat. Ala on kuitenkin niin rajussa murroksessa, että jopa puolet alan yrityksistä saattaa olla pudotuspelin häviäjiä.

Venäjä syyttää maassa toimivaa ranskalaisketjua: Porsaanlihan joukosta löytyi hevosta

Venäjän elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan hevosen, lampaan ja naudan DNA:ta löytyi tuotteesta, jota ranskalainen kauppaketju on myynyt porsaan jauhelihana. Kauppaketju Auchanilla on Venäjällä kymmeniä myymälöitä.

Jauheliha on myydyin tuote myös erikoiskaupassa

Oulun seudulla toimiva tilallinen ja kauppias luottavat siihen, että alennusjauhelihaa kalliimmallekin tuotteelle on kysyntää, vaikka kilpailu on kova. Muhoksella valmistetaan lihatuotteita Limousin-karjasta ja oululaisella Makkarakaupalla oma jauheliha on myydyin yksittäinen tuote.

Nainen ryhtyi keinoemoksi pikkulinnuille – asiantuntija: "Liikutaan rajalla, jolla tunne ajaa järjen edelle"

Jein Ylönen ruokki kirjosiepon poikasia useita päiviä naudan jauhelihalla, muurahaisen munilla sekä madoilla. Linnunpojat kasvoivat lentokykyisiksi. Luontoasiantuntijan mukaan orpoja poikasia ei pitäisi alkaa hoitaa.

Grillaajan perisynnit: Pihdit tökkivät kypsää ja raakaa, jämäpihvi pöydässä pikkutunneille

Ajatus kesäisestä aterioinnista ulkosalla aurinkovarjon alla, pöydässä vadillinen grillistä tulleita höyryäviä herkkuja, saa veden kielelle. Grilliruokaa valmistettaessa on syytä muistaa joitakin oleellisia asioita, jotta ikäviltä ruokamyrkytyksiltä vältytään.

Alkukesän myrkyllinen kummajainen muuttuu oikealla käsittelyllä herkuksi

Korvasieniaika on parhaillaan käynnissä. Korvasieni on helposti tunnistettava ja herkullinen ruokasieni, mutta sen käsittelyssä on syytä olla varovainen.

Tomaattien rutistelijat ärsyttävät suomalaisia kaupassa: "Mössätään kaikki kypsät ja herkulliset"

Kysyimme lukijoilta, millainen kauppakäytös ärsyttää. Monissa vastauksissa toivottiin muilta asiakkailta parempaa hygieniaa vihannesten ja hedelmien käsittelyyn.

Liiskaantunut leipä, paleltunut basilika ja repeytynyt pussi – ruokakassin täyttö on yllättävän vaikeaa

Ruokakassin pakkaaminen kiireessä ja keskittymättä aiheuttaa joskus ikäviä yllätyksiä. Jauheliharasia viiltää muovikassiin reiän tai yrtti paleltuu pakastehernepussin vieressä. Puhumattakaan paahtoleivästä, joka tuli epähuomiossa pakattua jauhopussin alle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle