Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Isä ja poika kirjastossa, kirjoja kädessä.

Yhdessä lukeminen parantaa jopa oppimistuloksia – erityisesti siitä hyötyvät lapset, joilla on lukivaikeuksia

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan yhdessä lukeminen ennakoi lapsen ja nuoren myöhempää lukutaitoa.

Saga Virtakangas.

"Vaikka vaikuttaa, että kaikki osaa, moni on voinut tipahtaa kärryiltä", sanoo Saga Virtakangas, 17 – erityisopetus on lukioille pakollista, mutta erot ovat isoja

Saga Virtakangas tavoittelee ylioppilaslakkia eikä pidä lukivaikeutta esteenä tutkinnolle. Hän on onnekas, sillä hänen lukiossaan erityisopetukseen panostetaan.

Näyttelijä Andrei Alén.

Andrei Alénilla on harvinainen lukihäiriö, joka sotki koulunkäynnin – nyt se on näyttelijästä supervoima: "Heikkoudesta pitää tehdä vahvuus"

Kulttuurivieras, näyttelijä Andrei Alén muutti Lontoosta takaisin Suomeen kaksi vuotta sitten, ja nyt hän suunnittelee elokuvia Aku Louhimiehen kanssa. Näyttelemisen ohella Alén kirjoittaa työkseen, vaikka lopputulos on usein hepreaa.

mies lukee kirjaa

Lukivaikeus käy useimmiten ilmi peruskoulussa, mutta joskus vasta aikuisena

Noin joka kymmenennellä suomalaisella on vähintään lieviä lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuksia.

Onni Hoivan lähihoitaja Milja Haavisto taukohuoneessa Kouvolassa.

Kouluaikojen häpeä seuraa lukemisen ja kirjoittamisen ongelmista kärsiviä työelämään – Milja Haavisto meni pomon puheille ja suosittelee samaa muille

Lukivaikeudesta kertominen työpaikalla voi parantaa työntekijän jaksamista töissä. Työpaikalla voidaan miettiä esimerkiksi töiden uudelleen järjestelyjä tai muita apukeinoja työntekijän auttamiseksi.

Opiskelija Milla Vaara kertoo lukivaikeuksistaan ja hymyilee kameralle.

Milla Vaara, 24, selätti lukivaikeudet, vaikka alakoulussa opetus meni yli hilseen: "Et ole tyhmä tai laiska, opit vaan eri tavalla"

Lukivaikeudet voivat jäädä huomaamatta, kun kouluarjessa nousee muitakin ongelmia. Asia on kuitenkin vakava, sillä lukivaikeus voi aiheuttaa kiusaamista, syrjäytymistä ja vaikuttaa opiskeluissa.

Milla Vaara ja Hannele Vaara katsovat opppisvaikauksiin liittyvää materiaaleja.

Torstai 18.11.2021 (tv)

Siirtolaiskriisi. Lukivaikeus. Räsymatto. Sääennuste.

Maahanmuuttajataustaisia äitejä suomenkielen opetuksessa oppilaidensa koulussa.

Loppuvuonna syntyneet saavat herkemmin oppimishäiriödiagnoosin

Turun yliopiston tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuodesta 1996 vuoteen 2002 syntyneet lapset. Heistä yli 3000:lla todettiin lukihäiriö tai kirjoittamisen tai matematiikan oppimisvaikeus.

lapsi makaa lattialla lelujen keskellä

Riski saada lukivaikeus voidaan havaita jo vauvan aivoista, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta – voidaanko lukihäiriöön jatkossa puuttua aiemmin?

Tutkimuksessa tutkittiin vauvojen aivosähkökäyrää ja havaittiin, että lukivaikeudet näkyvät siinä jo varhaisessa iässä.

Kuvassa nainen on kumartuneena tekstipaperin päälle

Perjantai 25.9.2.2020 (tv)

Valtion verotulot ovat vähentyneet. Suomessa toivotaan, että kodit kierrättävät tekstiilejä. Työpaikoilla ei usein ymmärretä aikuisten lukivaikeutta. Sää.

Maryan Abdulkarim henkilökuva studiossa.

Maryan Abdulkarimin kolumni: On etuoikeutettua paheksua äänikirjoja

Teknologia tuo tarinat kaikkien saataville, kirjoittaa Maryan Abdulkarim. Tämän kolumnin voi myös kuunnella äänikolumnina.

Poika pelaa Ekapeliä.

Kun lapsella on lukivaikeus, oppimisen into voi kadota – siksi lukemisen harjoittelun oikealla aloitusajalla on ratkaiseva merkitys

Muutamalla prosentilla lapsista on vaikea lukivaikeus. Selvästi suurempikin joukko huomaa oppivansa lukemaan hitaammin kuin muut.

ylioppilas

Timo Latvala kirjoitti ylioppilaaksi 74-vuotiaana – vasta kaksi vuotta sitten löytyi syy, miksi kirjoittaminen oli niin vaikeaa nuorena

Tamperelainen insinööri jäi usean kerran luokalle, koska hänen keskivaikeaa lukihäiriötään ei löydetty. Sinnikkyys toi lopulta ylioppilaslakin.

Brittidokumentti lukivaikeuksien vaikutuksesta elämään.

Prisma: Hyvä paha lukihäiriö?

Isä ja poika selvittävät lukivaikeuden vaikutuksia.

Näyttelijä Marc Gassot Puoli seitsemän studiossa

Näyttelijä Marc Gassot on taltuttanut esiintymispelon ja lukihäiriön: "Tekstin opettelu on kamalaa, mutta haltuunoton jälkeen sillä voi leikkiä"

Tekstiä enemmän Marc Gassot luottaa kehon kieleen. Ranskassa mimiikkaa opetellut näyttelijä luo tyhjästä kokonaisen sirkuksen.

Lapsi ja lukukoira

Lukukoira auttaa lukemaan opettelevaa ja nyt myös yliopiston opiskelijaa

Lukukoira auttaa kun lukeminen eri syistä tökkii.

Kuvassa mies työskentelee tabletilla

Finland joins AI pilot to identify kids with writing disorders

A new video game environment utilising artificial intelligence could make it easier to diagnose and treat children with dysgraphia at a younger age.

Kirja, jossa on teksti hyppii.

Testaa, miten pärjäisit lukihäiriön kanssa – lukivaikeudet eivät liity älyyn, silti ne johtavat usein pilkkaan ja vähättelyyn

Lukivaikeuksien syntysyyt ovat tutkijoille yhä hämärän peitossa. Testaa, selviätkö simulaatioista tuskastumatta. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.

Iida-Maria Huhta värikkäiden muistiinpanojen kanssa

Tuore ylioppilas loi itselleen oman opiskelutekniikan ja se kannatti – kirjoitti lukihäiriöstä huolimatta neljän E:n paperit

Noin joka kymmenes lukioiden oppilaista kärsii jonkinasteisesta lukihäiriöstä. Iiläinen Iida-Maria Huhta menestyi ylioppilaskokeissa erinomaisesti haasteesta huolimatta.

Vauvan pää sivulta nähtynä, pään keskellä ympyrässä lukee Tiedeykkönen Extra

Vauvan aivoissa kehittyvät taidot, tunteet ja muisti

4-osainen sarja aivojen kehityksestä sikiö- ja vauva-aikana.

Johanna Hasu

Ahkerat lapset harjoittelivat väsymättä, silti oppi ei mennyt perille – soitonopettaja ihmetteli syytä ja ryhtyi ratkomaan oppimisvaikeuksia

Johanna Hasu kirjoittaa oppikirjan, joka auttaa oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia musiikin harrastajia.

graafinen kuva aivoista ja hermosoluista, kuvan päällä teksti Tiedeykkönen Extra

Oppimisvaikeus on hidaste muttei este

Neljä eri oppimisvaikeutta ja miten niitä voi kuntouttaa.

Esitäytetty veroilmoitus.

Lukee, lukee, muttei ymmärrä – Satojentuhansien aikuisten lukutaito on surkea

"Korkean lukutaidon maassa on harmillisen paljon ihmisiä, joilla on vaikeuksia arkisissa lukemistilanteissa," harmittelee lukutaitotutkija.

Robin

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuva Robin: Lukihäiriössä ei ole mitään pahaa

Laulaja Robin Packalén osallistuu ylioppilaskirjoituksiin ja on mukana presidentti Sauli Niinistön lanseeraamassa kiusaamisen vastaisessa kampanjassa.

Lähes 2000 afrikkalaista nuorta saa koodibussin kautta parin seuraavan kuukauden aikana suomalaista luovan koodauksen opetusta kymmenessä Afrikan maassa

Maanantai 13.3.2017 (tv)

Naiset ansaitsevat Suomessa vähemmän kuin miehet. Lukihäiriö ei estä osallistumista ylioppilaskokeisiin. Suomalaiset opettavat digitaitoja lapsille Afrikassa. Ulkomaalaiset moottoripyöräkuljettajat ovat harjoitelleet lumessa ja pakkasessa ajamista Suomessa. Säätiedot.

Tikkurilan lukion abiturientti Mira Kontio koulun kirjastossa 14.2.2017.

Abeilla yhä enemmän tukitoimia kirjoituksissa – ”Erityistarpeet tunnistetaan aiempaa paremmin”

Kokelaiden erityisjärjestelyt ovat lisääntyneet vuodesta 2009 lähtien. Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan kehityksestä ei ole syytä olla huolissaan.

Lapset tekevät matemiikan läksyjä.

Väitös: Lukivaikeus periytyy – heikon lukutaidon voi ennustaa jo varhaislapsuudessa

Tulevat lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet vaikeudet voidaan ennustaa jo pieneltä lapselta. Se tarkoittaa, että niihin on mahdollista myös puuttua varhain.

Robin

Kulttuurivieras Robin sai tietää kärsivänsä lukihäiriöstä: "Jos en pelkäisi, että suosioni loppuu, en kävisi koulua"

Ensi viikolla 18 vuotta täyttävä Robin Packalen on paitsi yksi Suomen suosituimmista poppareista, myös tavallinen lukiolainen, joka tuskailee ruotsin opintojen kanssa. Keskivaikean lukihäiriön diagnosointi sai ymmärtämään, miksi oppiminen on joskus hankalaa.

Vauva imee tuttia

Tiedätkö, mitä tutin imemisrytmi kertoo vauvastasi?

Kuulo on herkullinen väline vauvan tutkimiseen, koska sen kehitys alkaa niin varhain. Tutin imemisestä taas voi päätellä, mikä vauvaa kiinnostaa. Normaali ympäristö tarjoaa riittävästi ärsykkeitä vauvalle, eikä kehitystä voi nopeuttaa "määräänsä enempää".

Karin Slaughter

Raiskauksia ja sarjamurhia – Karin Slaughterin kirjat peilaavat amerikkalaisen unelman pimeää puolta

Maailman kuuluisimpiin rikoskirjailijoihin kuuluva Karin Slaughter tunnetaan kylmäävistä ja todentuntuisesta kirjoistaan, jotka sijoittuvat usein USA:n Atlantaan. Slaughter haluaa kirjoittaa kiinnostavista rikoksista ja tuoda esille amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteitä.

Oppilas kirjoittaa matematiikan tehtävää vihkoon

Väitös: Matematiikan ja lukemisen vaikeudet ohjaavat helposti ammattikouluun

Kun matematiikka ja lukeminen sujuvat nuorelta heikosti, on sillä kauaskantoisia vaikutuksia koulutusvalintoihin, keskeytyksiin ja työelämään. KM Airi Hakkarainen penää oppimisvaikeuksisille nuorille enemmän tukea, jottei opiskelua keskeytettäisi.

Karoliina Sallinen

Lukihäiriö vei Karoliina Sallisen äidinkielenopettajaksi

Menestyksen takana määrätietoisuus, treenaus ja rakkaus tari

Melissa Nygård ja erityisopettaja Tiina Vitka Kiviniityn koulussa.

Asiantuntija: Kaikki lapset eivät ole samalla viivalla erityisopetuksessa – osa kouluista vielä 80-luvulla

– Erityisopetus on Suomessa kirjavaa, eikä lapsen etu toteudu kaikkialla yhtä hyvin yhteisestä tukimallista huolimatta, sanoo Suomen erityiskasvatuksen liiton puheenjohtaja Päivi Juntti. Hänen mukaansa osa kouluista joutuu elämään vielä 80-luvun hengessä, osa pystyy toteuttamaan tuoreinta kolmiportaista mallia. Kaiken takana on raha.

Lapsia musiikkileikkikoulussa

Aivotutkija laittaisi lapsen muskariin

Syntymättömälle lapselle laulaminen on edelleen ihan perusteltua, sillä tutkimukset puoltavat musiikin positiivisia vaikutuksia aivoihin. Helsingin yliopiston Lukivauva-hankkeessa työskentelevä Paula Virtala sanoo testien osoittaneen musiikilla olevan rikastuttavia vaikutuksia lapsen kehitykselle.

Lukihäiriö.

Digital help for dyslexics

For people with writing or reading difficulties, mobile phones, tablets, and scanners can provide assistance. It may come as a surprise that some of the most useful aids are already installed on mobile devices.

Lukihäiriö.

Perikö lapsesi sinulta lukihäiriön? – Ei hätää, apua voi jo löytyä kotoasi

Lukihäiriö ei ole enää este opiskelulle tai menestymiselle työelämässä, sillä ongelmaan on runsaasti apua tarjolla. Lukemis- ja kirjoitusvaikeus paljastuu yhä useammin myös aikuisilta, kun heidän lastensa lukemista testataan. Jopa vauvoilta pystytään havaitsemaan lukihäiriöriski.

Tutkimukseen osallistuvia vauvoja tutkitaan muun muassa aivokäyrämittauksilla, joillta mitataan puheen ja äänien havaitsemiskykyä.

Vauvojen aivot voivat paljastaa ensimerkit lukivaikeuksista

Lukihäiriötä on tutkittu kauan, mutta yhtä ainoaa selitystä lukihäiriöön ei ole löydetty. Kahden yliopiston yhteisessä Lukivauva-tutkimuksessa tutkitaan lukivaikeuden syitä ja keinoja lievittää sitä.

Lukivaikeuden apuvälineenä käytettävä värikalvo tekstin päällä

Yliopisto hakee vauvoja lukihäiriötutkimukseen

Helsingin yliopisto hakee Lukivauva -tutkimukseen lastaan odottavia tai vauvaperheitä. Tukimuksessa selvitetään lapsen varhaista kielellistä kehitystä ja perinnöllisen lukihäiriöriskin vaikutuksia kielen kehitykseen.

Veijo Turpeinen tutustuu Pohjois-Karjalassa ilmestyvään sanomalehti Karjalaiseen.

Selkeä kirjasintyyppi on lukivaikeudesta kärsivälle avainasia – "Arial ja Times New Roman parhaat"

Erityispedagogi Veijo Turpeinen tietää minkälaista on yrittää tavata koukeroista tekstiä lukihäiriöisenä. Fontti ei saisi Turpeisen mukaan olla liian kulmikas, mutta ei myöskään liian pyöreä.

Toimittaja Antti Seppälä

Näkökulma: LukiMat ja kallis säästö

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti lopettaa lukivaikeuksien ratkomiseen ja matematiikan oppimiseen tarkoitetun LukiMat -palvelun rahoituksen. Se ei ole viisasta säästämistä, kirjoittaa toimittaja Antti Seppälä

Heikki Lyytinen.

LukiMat -palvelun loppuminen huolettaa Unesco-professoria

Jyväskylän yliopiston Unesco-professori Heikki Lyytinen on luki-häiriöisten tukeen tarkoitetun LukiMat -verkkopalvelun tuen päättymisestä. Hänen mukaansa se vie köyhimmiltä lapsilta tulevaisuuden.

Ekapeli.

Lukivaikeuksissa auttava verkkopalvelu jäi ilman rahaa

Pienten koululaisten oppimisvaikeuksissa auttava LukiMat-verkkopalvelu on jäänyt vaille jatkorahoitusta. Opetusministeriön tuen loppuminen katkaisee käytännössä verkkopalvelun ylläpidon sekä teknisen tuen ja käyttäjätuen kesäkuun lopussa.

Koululainen tekee matematiikan tehtävää.

Kun yksi plus yksi ei aukea – syynä ei ole "huono matikkapää"

Matemaattiset vaikeudet ovat nousseet keskeiseen asemaan oppimishäiriöiden tutkimuksessa. Esimerkiksi lukihäiriöihin verrattuna tietoa on vielä vähän, mutta muun muassa heikentyneet Pisa-tulokset ovat nostaneet huolta peruslaskutaidon tasosta. Tutkijan mukaan sitkeät uskomukset huonosta matikkapäästä olisi kuitenkin aika unohtaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle