Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Suomalainen reggaeton-muusikko tuomittiin raiskauksesta yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen

Tuomion mukaan muusikko raiskasi naisen Jamaikalla helmikuussa 2019.

Helsingin vankila

Uusi seksuaalirikoslaki tuo "yhden vankilan verran" uusia vankeja – "Tämä toteutetaan kovalla mallilla", sanoo rikosoikeuden asiantuntija

Vankilat varautuvat noin sataan uuteen vankiin, kun seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat. Suomessa on silti vankeja vähemmän kuin monessa muussa maassa.

Tingshuset i Esbos exteriör.

Nuori nainen joutui seksuaalirikoksen uhriksi Hangossa 9 vuotta sitten – jalkapalloilija tuomittiin tänään törkeästä raiskauksesta

Tapahtumien aikaan 17-vuotias nainen vaikeni kokemastaan seksuaalirikoksesta neljän vuoden ajan ystävänsä pyynnöstä.

Ingången till ett vitt tingshus i sten.

Nainen puukotti isänsä kuoliaaksi raiskauksen jälkeen – käräjäoikeus tuomitsi syyntakeettomana surmasta

Oikeuden mukaan tilanne oli naisen kannalta poikkeuksellisen järkyttävä.

Sanni Saarimaa ja Marja Hyttinen tutkivat papereita.

Seksuaalirikoksista ilmoitetaan poliisille entistä herkemmin – uhrin käsitys omista oikeuksista parantunut

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrät ovat kasvaneet. Raiskauksen jälkeen hakeudutaan hoitoon myös entistä useammin.

Jääkiekko, kuvituskuva

Kanadan jääkiekon seksuaaliskandaalissa jälleen uusi karmea käänne – nuorten vuoden 2003 MM-joukkuetta epäillään joukkoraiskauksesta

Halifaxin poliisi on aloittanut rikostutkinnan vuoden 2003 nuorten MM-kisojen jälkeisistä tapahtumista. Aiemmin tutkinnassa on ollut tapaus vuodelta 2018, joka soviteltiin oikeussalin ulkopuolella.

Naisia heiluttamassa kylttejä mielenosoituksessa.

Kymmenvuotias raiskausuhri joutui matkustamaan naapuriosavaltioon saadakseen abortin – tästä on kyse Yhdysvaltoja kuohuttavassa tapauksessa

USA:ssa korkeimman oikeuden aborttipäätöksen jälkipuinnissa on noussut esiin 10-vuotiaan raiskausuhrin tapaus. Useat tahot ehtivät kyseenalaistaa tapauksen, mutta poliisi on nyt pidättänyt epäillyn.

Oulun käräjäoikeus

Oulun käräjäoikeus tuomitsi kolme miestä vuosien vankeustuomioihin törkeistä lapsenraiskauksista

Miesten vankeustuomiot vaihtelevat viidestä ja puolesta vuodesta seitsemään vuoteen.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Kuinka olla nainen kesällä

Miten pukeutua, syödä, juoda ja olla oikein kesällä? Tässä kevyessä kesäkolumnissa asiantuntija kertoo, kuinka onnistut. 

Ukrainan irtisanottu ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmila Denisova puhui ihmisoikeusloukkauksista miehitetyillä alueilla tiedotustilaisuudessa 9. toukokuuta.

Ukrainalaislehti: Irtisanottu ihmisoikeusvaltuutettu saattoi valehdella raiskauksista – tutkinnan kohteena myös Ylen haastattelema psykologi

Ukrainska Pravda -verkkolehden mukaan viranomaiset eivät ole löytäneet todisteita kaikille naisten raiskauskertomuksille. Muuten Venäjän joukkojen tekemistä raiskauksista on näyttöä.

Kaksi henkilöä syleilee toisiaan.

Uusi laki seksuaalirikoksista perustuu suostumukseen – lue tästä, kuinka pykälät muuttuvat

Uudessa seksuaalirikoslaissa olennaista on vapaaehtoisuus. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on lähtökohtaisesti lapsenraiskaus, valta-aseman väärinkäyttö kriminalisoidaan ja ahdistelu voi olla muutakin kuin koskettelua.

Bussipysäkki.

Kolme miestä raiskasi kaksi alaikäistä Oulussa – käräjäoikeus tuomitsi heidät vuosien vankeuteen

Oikeus katsoi, että miehet käyttivät törkeästi hyväkseen alaikäisten uhrien voimakasta humalatilaa.

mies pitää metoo -lappua

Seksuaalirikosuudistus etenee eduskunnan häirintätapausten varjossa: näin pykäliä kiristetään

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona samassa istunnossa kansanedustaja Wille Rydmanin eronpyynnöt valiokunnista ja äänesti seksuaalirikoksiin liittyvän lainsäädännön kokonaisuudistuksesta.

En skylt som det står "Esbo rättshus" på. I bakgrunden syns en modern byggnad.

Kehonrakentajaa syytetään entisen naisystävänsä murhasta Espoon Haukilahdessa – odotti uhria rappukäytävässä teräase mukanaan

Mies oli määrätty naista koskevaan lähestymiskieltoon. Syytteiden mukaan hän oli uhkaillut uhria tappamisella jo aiemmin.

Lapin käräjäoikeus edestäpäin kuvattuna

Lapin käräjäoikeus tuomitsi isäpuolen törkeästä lapsenraiskauksesta kolmen vuoden vankeuteen

55-vuotias vastaaja tuomittiin 15 vuotta sitten Pohjois-Suomessa tapahtuneesta törkeästä lapsenraiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhteensä kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Vastaaja oli uhrin isäpuoli.

Turun hovioikeus

Hovioikeus piti ennallaan Turussa nuoren naisen kaapanneen miehen vankeusrangaistuksen

Mies kaappasi 18-vuotiaan turkulaisnaisen marraskuussa 2020 ja piti tätä vankinaan Säkylässä yli kolme vuorokautta.

Joensuun poliisi- ja oikeustalo.

Mies tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa yli 10 vuoden vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – kiisti itse kaikki syytteet

Rikokset jatkuivat kymmenen vuoden ajan. 35-vuotias mies tuomittiin muun muassa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Juukan Käräjäoikeuden lautamiehet istuvat käräjiä vuonna 1907.

Lautamiehiä on istunut suomalaisilla käräjillä jakamassa tuomioita 1400-luvulta lähtien – nyt järjestelmälle vaaditaan loppua

Loppukeväästä Keski-Suomen käräjäoikeudessa tehtiin päätös, joka kuohautti. Raiskausoikeudenkäynnissä ammattituomari olisi tuominnut syytetyn raiskauksesta, mutta tuomion äänesti kumoon kaksi lautamiestä eli maallikkotuomaria.

Ljudmila Denisova puhui ihmisoikeusrikkomuksista Kiovassa toukokuun alussa.

Ukrainan parlamentti erotti raiskauksista raportoineen ihmisoikeusvaltuutetun – kommentoi toimintaansa Ylen haastattelussa

Yksi irtisanomisen syistä oli se, että Ljudmila Denisovan sanotaan raportoineen seksuaalisesta väkivallasta varomattomasti ja ilman selviä todisteita. Myös Yle on siteerannut hänen lausuntojaan raiskausuutisoinnin yhteydessä.

Naine katselee sateisen ikkunan läpi.

Moni raiskauksen uhri tuntee syyllisyyttä ja häpeää – "Nämä ovat raiskausmyyttejä, jotka ovat edelleen voimassa", sanoo tukikeskuksen lääkäri

Seksuaalisen väkivallan uhrit saavat apua Serituki-keskuksista ympäri Suomea. Kävijöiden määrä voi jopa kaksinkertaistua kesäkuukausina.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 3. maaliskuuta 2021.

Syyttäjä ja kuusi naista valittaa Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikosjutun tuomiosta – käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi helmikuussa kaikki Baltzaria vastaan nostetut syytteet törkeästä ihmiskaupasta ja lukuisista seksuaalirikoksista. Vain yksi uhriksi epäillyistä naisista tyytyy tuomioon.

Palanut ja tuhoutunut panssariajoneuvo.

Venäjän joukot raiskaavat Ukrainassa yleisön edessä – sataa uhria auttava todistaja kertoo Ylelle tapahtumista

Uhrien kertomuksissa toistuu sama kaava: venäläissotilaat peittävät kasvonsa ja raiskaavat joukolla. Yle selvitti Kiovan lähialueilla tapahtuneita raiskauksia. Jutun sisältö voi järkyttää osaa lukijoista.

Vantaan Vankilan portit verkkoaidan takaa

Kaksi miestä raiskasi ja murhasi 20-vuotiaan uhrin Vantaan vankilassa, arvioi syyttäjä – vankilan johtaja: Yhteisselleistä pitää luopua

Vantaan vankilaan saapuvien vankien turvallisuusriskit arvioidaan tapahtuneen myötä entistä tarkemmin.

Porvoon käräjätalo.

Miehelle ja naiselle 10 ja 8 vuotta vankeutta törkeistä lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista Loviisassa

Rikokset tapahtuivat Loviisassa vuosina 2015–2021. Rikosten uhri on ollut tekojen alkaessa leikki-iässä.

Nastya Podorozhnya.

Ukrainaan toimitetaan tuhansia aborttipakkauksia – seksuaalirikokset lisäävät tarvetta raskaudenkeskeytyksille

Kansainvälinen Women on Web -järjestö on tarjonnut puolalaisille naisille abortteja 17 vuoden ajan, sillä maan aborttilaki on äärimmäisen tiukka.

Ukrainalainen naissotilas seisoo vartiossa hiekkasäkkien takana.

Seksuaalinen väkivalta herättää pelkoa Ukrainan konfliktin pahenemisesta – Amnestyn asiantuntija: "Sellainen lietsoo molempien osapuolten raakuutta"

Raiskausten ja seksuaalisen väkivallan määrää Ukrainassa ei tällä hetkellä tiedetä. Tapauksia paljastuu sitä mukaa, kun Ukraina saa haltuunsa Venäjän joukkojen valtaamia alueita.

Tampereen oikeustalo

Uutta tietoa harvinaisen laajasta seksuaalirikostutkinnasta: Epäiltynä olevan miehen uhreina peräti 128 lasta ja nuorta ja määrä kasvaa

Rikoksen uhreina on pääsääntöisesti ollut 10–17-vuotiaita tyttöjä, joilta pyydettiin alastonkuvia Pirkanmaalla. Miestä epäillään myös törkeistä rikoksista.

Turun hovioikeus

Hovioikeus piti raiskaustuomion pääosin ennallaan – mies tuomittu aiemmin ex-tyttöystävänsä taposta

Tuomittu mies ja raiskauksen uhriksi joutunut nainen olivat sopineet tapaamisesta Tinderin välityksellä.

Lenitan Airiston elämäkertakirja.

Lenita Airisto syyttää Spede Pasasta raiskauksen yrityksestä, viihdeikonin kollegat ihmettelevät syytöksiä

"Ei kuulosta siltä Pertiltä jonka tunnen", kommentoi näyttelijä Hannele Lauri väitteitä, jotka Lenita Airisto esittää uudessa kirjassaan.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 3. maaliskuuta 2021.

Käräjäoikeus hylkäsi Veijo Baltzarin syytteet törkeästä ihmiskaupasta ja seksuaalirikoksista – Baltzar on tyytyväinen tuomioon, syyttäjä yllättyi

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet. Oikeus piti syyttäjän esittämää näyttöä riittämättömänä. Syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon.

Naisen varjo

Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet Pohjanmaan poliisin toiminta-alueella

Etenkin lasten seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ja raiskaukset ovat lisääntyneet. Yksiselitteistä syytä rikosten lisääntymiselle ei ole.

Anonyymi, ulkona otettu valokuva Ylelle kokemuksistaan kertoneesta naisesta.

Suomeen on tulossa suostumukseen perustuva raiskauslaki, joka koskettaa tuhansia ihmisiä vuosittain – nämä asiat se muuttaisi

Viranomaiset ovat saamassa lisää töitä, ja raiskatuilta kysyttäisiin eri asioita kuin aiemmin. Toteutuessaan rikoslain uudistus muuttaisi tuhansien uhrien asemaa.

Anonyymi, ulkona otettu valokuva Ylelle kokemuksistaan kertoneesta naisesta.

"Sinua on raiskattu 12 vuotta", sanoi psykologi Suville – ensin poliisi otti hänet tosissaan, mutta pian postiluukusta kolahti tyly kirje

Syyttäjälle edenneistä raiskaustapauksista vain joka neljäs johtaa tuomioon. Pääsyy on näytön saamisen vaikeus. Kolme naista kertoo, millaista raiskauksen uhrilla on viranomaiskoneiston rattaissa.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Useista raiskauksista tuomitulla taksikuskilla seitsemän uutta uhria: Otti kyytiin yksin liikkuneita naisia ja raiskasi, epäilee poliisi

Aiemman esitutkinnan aikana paljastui, että taksikuskilla oli lukuisia muitakin uhreja. Poliisi yhdisti epäiltyyn useita seksuaalirikoksia, joissa tekijä oli jäänyt tunnistamatta.

Helsingin hovioikeuden kyltti.

Lapsia hyväksikäyttänyt mies väitti yrittävänsä muuttua ja sai alemman tuomion – epäillään nyt uusista rikoksista

Mies hakeutui seksuaalirikollisten kuntoutukseen vankilassa ja käytti sitä perusteena tuomion alentamiseen. Seksuaalirikollisille tarkoitettua kuntoutusta voidaan pyrkiä käyttämään väärin, pohtii seksuaalirikollisille suunnattua Step-ohjelmaa vetävä psykologi Mikko Ylipekka.

identiteettivarkaus.

Hämeessä kasvoi sekä seksuaalirikosten että törkeiden huumausainerikosten määrä

Erittäin voimakkaasti oli lisääntynyt lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrä.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Naisen murhasta Maunulassa syytetty mies pahoinpiteli myös entistä vaimoaan – asiantuntija: Väkivalta raaistuu usein pitkittyessään

THL:n asiantuntijan mukaan Suomessa voitaisiin keskustella mahdollisuudesta varoittaa uutta kumppania väkivaltaisesta henkilöstä. Esimerkiksi Skotlannissa poliisi voi kertoa henkilön väkivaltataustasta.

Mason Greenwood jalkapallokentällä

Jalkapalloilija Mason Greenwoodia epäillään seksuaalisesta väkivallasta – vapautettiin nyt takuita vastaan

Manchester Unitedin ja Englannin maajoukkueen jalkapalloilija Mason Greenwood on ollut poliisin kuulusteltavana sunnuntaista asti. Häntä epäillään seksuaalisesta väkivallasta ja tappouhkauksesta.

lasten hyväksikäyttö, pedofilia,

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö yleistynyt Itä-Suomessa

Poliisin tilastot kertovat, että viime vuonna Savossa ja Pohjois-Karjalassa kirjattiin yhteensä 171 tapausta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Määrä on yli 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Miehen jalkojen välistä näkyy lattialla istuva pelkäävä nainen.

Seksuaalista väkivaltaa kokeneille uusi paikka saada apua – Länsi-Pohjan keskussairaalaan avattiin Seri-tukikeskus

Seksuaalista väkivaltaa kokenut voi hakea apua esimerkiksi Seri-tukikeskuksesta. Lapista niitä löytyy kaksi, uusin Kemistä ja toinen Rovaniemeltä.

Nainen potkaisee jalkapalloa

Kaksi jalkapalloilijaa tuomittiin alaikäisten tyttöjen raiskauksista Helsingissä – tytöt olivat hatkassa lastensuojelun laitoksesta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi entistä FC Atlantiksen jalkapalloilijaa raiskauksista. Suuri osa syytteistä hylättiin, koska oikeuden mukaan miehet eivät voineet tietää uhrien todellista ikää.

Helsingin hovioikeus 14.3.2016

Noin 60-vuotiaalle miehelle 10 vuotta vankeutta törkeästä lapsenraiskauksesta ja useista vuosia jatkuneista seksuaalirikoksista

Helsingin hovioikeuden mukaan tekojen aikaan alle 16-vuotiaan tytön puheet useista törkeistä seksuaalirikoksista olivat luotettavia. Tuomittu valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen väittäen tytön keksineen tapahtumat aikuisviihteen katselun jälkeen.

Poliisin merkki hihassa.

Ahveniston elokuisista törkeän raiskauksen yrityksistä kolmen vuoden vankeustuomio

Seksuaalirikosten yritykset tapahtuivat sunnuntaina 15. elokuuta Hämeenlinnassa Ahveniston alueella. Hämeen poliisi otti epäillyn miehen kiinni vielä saman päivän aikana.

Rain Kooli

Virossa jopa eläkeikäinen voi harrastaa seksiä 14-vuotiaan kanssa – nyt laki on vihdoin muuttumassa

Arkea maailmalta: Puolet virolaistytöistä on kokenut seksuaalista ahdistelua tai väkivaltaa. Sen ovat mahdollistaneet sekä asenteet että lainsäädäntö, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Laki, lakikirjat, Suomen laki, rikokset, rikollisuus, oikeus, oikeudenkäynti

Lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista epäilty porilainen pariskunta oikeuden eteen

Kesällä vangittua porilaista pariskuntaa on epäilty muun muassa törkeästä lapsenraiskauksesta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

En närbild av en taximätare där det står 12,10 euro.

Poliisi havainnut ilmiön: Taksinkuljettajia epäillään yhä useammin seksuaalirikoksista Helsingissä – viimeisin tapaus viime viikonlopulta

Helsingin poliisilaitoksella tutkitaan entistä enemmän seksuaalirikoksia, joissa epäiltynä on taksikuski. Poliisi korostaa kuitenkin, että yleensä taksilla matkustaminen on turvallista.

Itä-uudenmaan käräjäoikeus.

57-vuotiasta naista epäillään useista lapseen kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista Loviisassa

Vuonna 1963 syntynyt nainen vangittiin syyskuussa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä lapsenraiskauksesta ja useista muista seksuaalirikoksista. Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2018–2019 Loviisassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle