Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sarvipöllö.

Juukalainen eläinpalveluyritys Pikkusiipi palkittiin vuoden positiivisena lintutekona

Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys toteaa palkintoperusteluissa muun muassa, että moni luonnonvarainen lintu on kuntoutunut yrittäjä Emilia Erolan hoidossa vapautuskuntoon.

lumikko

Lumikko linnoittautui omakotitalon makuuhuoneeseen Mikkelissä

Lumikko oli asukkaan kanssa eri mieltä hänen vieraanvaraisuudestaan ja linnoittautui makuuhuoneeseen. Paikalle saapuneet palomiehet saivat lumikon houkuteltua putkeen.

Lumihangella on orava, jolla ei ole häntää.

Pärjääkö orava, jos häntä puuttuu? Katso asiantuntijan vastaus

Luontoillassa pohdittiin hännän merkitystä oravalle. Yle Luonto kerää erikoisia luontohavaintoja. Lähetä video tai kuva ja kysy asiantuntijalta.

Mustatakkinen henkilö yrittää pyydystää puussa istuvaa lapinpöllöä haavilla talvisessa puistossa. Hänen vieressään on punatakkinen henkilö ja takanaan keltatakkinen henkilö. Taustalla näkyy vaalea kirkkorakennus.

Parempien somekuvien toivossa lintua lentoon hätistelevä saattaa syyllistyä eläinsuojelurikokseen

Kotkan Isopuistossa bongattiin torstaina etelään eksynyt lapinpöllö. Apua tarvitsevaa lintua pitää auttaa, mutta muuten se on syytä jättää rauhaan.

Oravaa syötetään ruiskulla.

Sari Valtanen perheineen auttaa hädässä olevia villieläimiä – navettarakennuksessa toipuvat niin lumikot, hylkeet kuin lepakot

Rakkaudesta villieläimiin -dokumenttisarjassa sukelletaan luonnonvaraisten eläinten hoitajien kiehtovaan ja vaativaan vapaaehtoistyöhön. Eläin pyritään aina palauttamaan takaisin luontoon terveenä ja villinä.

Kettu juoksee lumen peittämällä maalla.

Kettu vieraili jalkapallokentällä Jyväskylässä – kiinnostuiko se pallosta? Luontoillan asiantuntija vastaa

Lasten luontoillassa pohdittiin, tuliko kettu pelaamaan jalkapalloa Jyväskylän Comets Parkiin.

Pyhtään lintuhoitolassa autetaan pulaan joutuneita lintuja.

Oletko kuullut korpin puhuvan? Pyhtäällä asuva Kostiina toivottaa huomenta selvällä suomen kielellä

Lintuhoitolaan saapuu vuosittain 300–400 hoitoa tarvitsevaa lintua, joiden joukossa on myös harvinaisempia ja erittäin uhanalaisia lajeja.

En svan simmar i en å.

Eläimiä pelastettu harvinaisen paljon viime aikoina Keski-Pohjanmmaalla

Tammikuun ja huhtikuuhun välisenä aikana viisi erillistä tehtävää koski kuutteja. Myös lintuja pelastettiin paljon.

Kaksi ketunpoikasta nuuskii toisiaan.

Turussa hoidetaan orpoja ketunpoikasia, joiden löytyminen oli pieni ihme – nääntymiseltä pelastettuja pikkukettuja ei pidä silitellä kesyiksi

Imettävä kettuemo kuolleena tienposkessa sai Turun Eläinsuojeluyhdistyksen järjestämään operaation orpojen poikasten löytämiseksi. Neljä nälkiintynyttä pentua toipuu nyt vauhdilla. Tavoitteena on paluu luontoon.

Orava tasapainoilee oksalla.

Arttu ja viisi muuta oravanpoikaa ovat kotihoidossa hyvästä syystä – näin ne opettelevat oravataitoja rivitaloasunnossa

Poikkeuksellisen aikaisen oravapesueen emo kuoli, mutta kotihoidossa oravat voidaan saada selviämään takaisin luontoon.

Puhelimella otetaan kasvista kuvaa. Kuvassa teksti Tunnista kasveja.

Digitreenit: Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla

Viisi sovellusta, joista voi olla hyötyä tunnistamisessa.

Heinolan lintuopas kurottaa kohti ristikon takana olevaa mustaa korppia. Korpin jalka on Vuoren ristikolle nostetun kämmenen päällä ja nokka kohti nenää.

Heinolan lintutarha on eläkkeelle jäävän Olli Vuoren tärkein elämäntyö – katso, kuinka linnut tanssivat ja juttelevat isäntänsä kanssa

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori on tehnyt merkittävän uran luonnonvaraisten lintujen suojelussa. Valtakunnallista tunnustusta saanut lintuhoitola on kotikaupunkinsa suosituimpia turistikohteita.

Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa hoitaa siiliä avustajana Carina Wilenius.

Suomen ainoan eläinpelastusyksikön toimintaa riisutaan ja se huolettaa Korkeasaaressa: eläintarha valmis neuvottelemaan ratkaisusta tilanteeseen

Helsingin pelastuslaitos muuttaa eläinpelastusyksikön toimintaa huhtikuussa 2022. Jatkossa eläinpelastusyksikkö keskittyy tilanteisiin, joissa luonnonvarainen eläin aiheuttaa ihmisille vaaraa tai suurta haittaa. Myös puhelinneuvonta päättyy.

Minna Pyykön akvarelli: Rupikonna ihailee tähtitaivasta

Kalevalassa ja kansanperinteessä eläimillä oli tunteet ja taikavoimia

Eläinmyytit kertovat tarua ja totta eläinten mahdista.

Lupiineja.

Vihattu luonto – nyt saa harmittaa!

Nämä asiat ärsyttävät suomalaisessa luonnossa.

Hirvi nuuhkii kameraa

Villieläinhoitolassa kiinnytään puolin ja toisin – Mervi-hirvi oli syömättä hoitajansa reissun ajan

Mustasaaressa sijaitsevalle Villieläinhoitolalle viime vuosi oli kiireinen. Luonnonvaraisia eläimiä riitti hoitoon läpi vuoden. Hoitolan ehdoton ilopilleri on sinne alkukesästä muuttanut Mervi-hirvi, joka on niin kiintynyt hoitajaansa, ettei esimerkiksi suostunut syömään juuri mitään sillä aikaa, kun Harjun pariskunta oli itsenäisyyspäivänä kättelemässä presidenttiä.

Liito-orava puussa syömässä

Salaperäinen ja uhanalainen liito-orava

Liito-orava on Suomen metsien kiistelty kummajainen.

Yle Areena logo.

Tappajahai ei saalista ihmisiä

Kimmo Ohtonen kohtasi lomamatkallaan hain, mistä seurasi meressä uimisen pelko. Ohtonen sukelsi rautahäkkiin valkohaiden sekaan Etelä-Afrikassa kesyttääkseen pelkonsa.

Yle Areena logo.

Korpista on moneksi

Musta, viisas ja vanhaksi elävä korppi on saanut osakseen monenlaisia uskomuksia. Arvostettu lintu on yhdistynyt ihmisten mielissä etenkin tuonpuoleiseen.

Yle Areena logo.

Varpuslinnut 4/8

Peippo esimerkisi on Suomessa ja muualla Euroopassa yleisimpiä sekä tunnetuimpia lintuja. Tutustu näiden lisäksi myös närheen, pajusirkkuun, peltosirkkuun, pensaskerttuseen, pensassirkkalintuun, pensastaskuun, pikkukäpylintuun, pikkulepinkäiseen ja pikkuvarpuseen.

Yle Areena logo.

A. E. Järvinen pelkäsi massakulttuurin Lapin-valtausta

Rovaniemeläinen A. E. Järvinen tunnettiin pohjoisen erämaan tulkkina ja kairojen ihmisten kuvaajana. 1960-luvulla luonnonystävä joutui myöntämään kieltotaulut kulttuurin tunnukseksi.