Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen seisoo toimiston käytävällä ja katsoo hymyillen kahta kameraan selin päin seisovaa kollegaansa.

Nämä neljä tekniikkaa auttavat sinua muistamaan paremmin

Muistiharjoituksilla opit pitämään loistoideat tallessa, palauttamaan mieleesi suuriakin kokonaisuuksia ja laajentamaan muistisi kapasiteettia.

Vauva synnytysosastolla.

Tutkimus: Jos vauvalle laulaa, lukivaikeudet voivat helpottua myöhemmin

Helsingin yliopiston seurantatutkimuksessa vauvoille soitettiin puolen vuoden ajan lastenlauluja ja yksinkertaisia kansanlauluja.

Filosofian tohtori Harri Gustafsberg.

Miten hallitset hermosi tiukoissa tilanteissa? Harri Gustafsberg näyttää, miten stressaantunut keho ja mieli rauhoitetaan

Hirveä kiire, ärsyttävä puoliso, kiukutteleva lapsi. Arki käy hermoille monin tavoin. Harri Gustafsberg neuvoo, miten taltutat stressaavan tilanteen neljällä askeleella.

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Terveysmittarit auttavat havaitsemaan hidasta muutosta, ja siksi ne koukuttavat

Terveyssovellusten suosio on ymmärrettävä. Ne lupaavat osin samaa kuin pikadieetit: nopeita tuloksia. Mittarilumo voi kuitenkin haitata ymmärrystä mitattavista asioista, pohtii Saarikivi.

Kuopion oppilashuollon psykologi Noora-Maria Ahl

Kasvava ruutuaika syö jo peruskouluikäisten keskittymiskykyä – neuropsykologi: “Siinä ollaan aika heikoilla”

Helsingissä ja Siilinjärvellä oppilaiden puhelinten käyttöä on rajoitettu oppituntien aikana. Psykologit arvelevat, että yhteiset pelisäännöt puhelimista auttaisivat nuorten kasvaviin keskittymisongelmiin.

Tummalla pyöreällä pöydällä on vasemmalla helmitaulu jossa on erivärisiä helmiä riveissä. Helmitaulun oikealla puolella on Lasten aapinen ja lisäksi joitain pelinappuloita.

Lukihäiriöiden tunnistamiseen kehitettiin uusi malli – lapsen lukiriskin havaitseminen jo eskarissa ehkäisee ongelmien kasautumista

Tunnistamaton lukihäiriö voi johtaa ongelmakierteeseen. Keski-Pohjanmaalla pyritään kartoittamaan riskitekijät jo varhaiskasvatuksessa. Tieto riskeistä ja tuen tarpeesta kulkee oppilaan mukana eskarista lukioon.

Nainen kuuntelee korvakuulokkeet päässä sohvalla maaten.

Abi, lopeta pänttääminen – aivotutkijan mukaan päikkäreiden ottaminen on yksi keino oppia paremmin

Päikkärit ja musiikin tahtiin tanssahtelu voivat auttaa ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisessa. Keräsimme opiskeluvinkkejä aivotutkijalta ja lukion opettajalta.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Koulukeskustelussa unohtuu keskiluokkaisten vanhempien vaikutus

Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat huolestuttaneet tutkijoita, poliitikkoja ja lapsiasiavaltuutettua. Miltä näyttää tavallinen tiistai luokassa, jossa vasta opetellaan suomea, kiinnostui Rask.

Ritaharjun koulun yhdeksäsluokkalaisia.

”Eniten ärsyttävät ihmiset” – koululaisten ketutus voi estää koko ryhmää oppimasta

Väitöstutkimus tuo esiin tarpeen lisätä oppilaiden ja opettajien tietoisuutta tunteiden säätelystä ja sen merkityksestä oppimiselle.

Kimalainen on lentänyt punaisella lapulla peitetyn palikan päälle. Vieressä on muilla väreillä peitettyjä palikoita.

Tutkimus: Pienikin annos torjunta-aine glyfosaattia heikensi kimalaisen värinäköä – ainetta löytyy muun muassa Roundupista

Tutkijat selvittivät, miten rikkakasvintorjunta-aine vaikuttaa kimalaisten oppimiseen ja muistiin. Jo pieni kerta-annos heikensi kimalaisten kykyä oppia tai muistaa värien ja makujen yhteyttä.

Kuvia mielialakorteista: Pelko ja ilo. Korteissa pelokas ja iloinen naama. Käsi pitelee kortteja.

Jussi Virtasen pitää keksiä, miten pulpetissaan tuskailevan lapsen saisi oppimaan – joka viides peruskoululainen saa opetusta erityisopettajalta

Yli viideosa peruskoululaisista saa oppimiseensa lisätukea. Erityisopettajilla on oltava luovuutta, kun sopivaa opiskelutyyliä etsitään.

Kakkosluokkalainen poika opiskelee kotona etänä.

Kouvolan kaupunki sai yli 500 000 euroa avustusta – rahoilla parannetaan lasten ja nuorten digitaitoja

Rahoituksen avulla on muun muassa tarkoitus palkata kaksi digipedagogiikan asiantuntijaa esi- ja perusopetukseen.

aivotutkija Katri Saarikivi, Helsinki, 10.10.2018

Katri Saarikiven kolumni: Epävarmuus voi ahdistaa enemmän kuin tieto synkästä tulevaisuudesta

Epävarmuus on tila, jonka aivomme pyrkivät jollain tavalla kiireesti ratkaisemaan, sillä tarvitsemme mallin tulevasta, jotta voimme valita miten nyt toimimme, kirjoittaa Saarikivi.

Nelli Puttonen Vr-lasit päässä.

Historian tunnilla Anne Frankin taloon ja ympäristöopin tunnilla melomaan Antarktikselle – virtuaalitodellisuuden elämykset auttavat oppimaan

Valtakunnallisesti virtuaaliteknologiaa opetuksessa hyödyntäviä kouluja on vasta vähän. Opetushallitus tukee miljoonilla vuosittain koulujen oppimisympäristöjen kehittämistä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Aikuisen oppijan tiellä on monta muuria, mutta ikäkysymys oppiminen ei ole

Aika ja pokka. Siinä kaksi asiaa, joita aikuinen tarvitsee opintielle. Mutta kun kumpaakaan ei ole, missä välissä sitten onnistuu elinikäinen oppiminen, kysyy Hallamaa.

Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.

Osalle lapsista kertotaulun opetteleminen voi olla puhdasta kauhua – matematiikan oppimisvaikeuksiin voidaan kuitenkin puuttua jo päiväkodissa

Lukemis- ja kirjoitusvaikeudet ovat yleisesti tiedossa, mutta matematiikan oppimisvaikeuksista kärsiviä pidetään helposti tyhminä tai laiskoina. Kyse ei ole kummastakaan, eikä tilanne ole lopullinen.

Professori Juha T. Hakala seisoo lumisessa maisemassa pensasaidan edessä.

Uteliaisuus kärsii yhä kielteisestä leimasta, vaikka sitä arvostetaan jo työelämässäkin – naapurin asioiden nuuskiminen ei kuitenkaan ihmistä kehitä

Uteliaisuuden huono kaiku juontaa professori Juha T. Hakalan mukaan Raamatun kertomukseen kielletystä hedelmästä. Läntinen kirkko suhtautui pitkään uuteen tietoon jokseenkin varauksellisesti.

Gradian opiskelija kirjoittaa tietokoneella.

Koulupsykologien asiakasmäärät ja käyntimäärät kasvoivat viime lukukautena Vaasassa

Haasteen koko lukuvuodelle 2020-2021 toi koronaepidemia ja sen seuraukset koulutyöskentelyn arkeen.

Kasa koulukirjoja koulureppujen päällä.

Varsinais-Suomeen 400 000 euron tukipotti opettajien työhön – erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä kasvaa

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuen avulla kehitetään lapsen apuna olevien tahojen yhteistyötä. Tavoitteena on tukea lasten ja nuorten oppimista lähikoulussa.

Pikkulintu pensaan oksalla, taustalla vaaleapunakukkainen kasvi. Pitkäpyrstöisellä linnulla on harmaa vatsapuoli,  tummansininen kurkku, posket ja selkä, vaaleansininen päälaki ja ruskeat siivet.

Tutkimukset: Linnunpojan laulukoulu ja elämän oppitunnit alkavat jo ennen kuoriutumista

Linnunpoikaset reagoivat munankuoren ulkopuolelta kuuluviin ääniin monin tavoin valmistautuessaan syntymään. Yksi yllättävimmistä havainnoista ovat seeprapeippojen täsmäohjeet kuoriutumattomille jälkeläisilleen.

Pietro Saari

Nuorten rikollisuus on muuttunut, sanoo entinen nuorisorikollinen – ja ongelmaan pitäisi puuttua, ennen kuin se karkaa käsistä

Pietro Saari auttaa työkseen rikoskierteessä olevia nuoria. Hänen mielestään rötöstelevissä nuorissa on tapahtunut muutos: monia heistä ajaa rikollisen elämäntavan ihailu.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.

Opiskelijat käyttävät huumeita ja reseptilääkkeitä suoritusten parantamiseksi – tuore väitöskirja: aiheesta puhuminen on Suomessa tabu

Huumeiden ja lääkkeiden käyttöä tarkastellaan usein viihdekäytön tai ongelmakäytön näkökulmasta. Opiskelijat yrittävät käyttää kuitenkin aineita myös tehostaakseen oppimista. Siitä ei tuoreen väitöskirjan mukaan keskustella kiihkottomasti.

Heikki Valkama, Helsinki, 5.9.2018

Heikki Valkama: Moka on lahja ja muut työelämän viisaudet ovat usein onttoa höpöpuhetta

Moka on lahja -sanonnasta, kuten monista muistakin työelämän viisauksista, tulee toistettaessa ja hoettaessa helposti tyhjiä sanankuoria. Ei epäonnistuminen ole lahja, inhimillisyys on.

Sanomahuset i Helsingfors

Mediayhtiö Sanoma haluaa rajoittaa Yle Areenaa  – konserni kanteli EU:n komissiolle Yleisradiosta

Muun muassa Helsingin Sanomia kustantava mediakonserni Sanoma penää julkisen palvelun tarkkaa määrittelemistä. Myös kaupallisen median edunvalvoja Medialiitto teki Ylestä aiemmin kantelun EU:n komissiolle.

heidi gröhn ja minna toiviainen esittelevät matematiikan välinevarastoa

Omena + omena = appelsiini – Peruskoulun matematiikka on kaukana teoreettisesta puurtamisesta, katso videolta pärjäisitkö itse oppitunnilla

Moni vanhempi saattaa ihmetellä koululaisensa matematiikan tehtäviä. Oppitunneilla käytetään logiikkapelejä ja muotopalikoita. Peruskoulun matematiikka onkin siirtynyt aiempaa kauemmas teoreettisesta puurtamisesta.

jatkuvan oppimisen professori Päivi Hökkä

Suomen ensimmäinen jatkuvan oppimisen professori sanoo, että tunteet auttavat oppimisessa: "Tunteet kuuluvat työpaikalle"

Kasvatustieteiden tohtori Päivi Hökkä sanoo, ettei kukaan pysty hallitsemaan jatkuvaa muutosta, meidän täytyy vain jotenkin oppia elämään siinä. Jatkuva oppiminen on muutoksessa välttämättömyys, sen näytti myös korona-aika.

Lentävänniemen koulun 5-luokkalaiset Elli Aho ja Vilja Savolainen

Tamperelaiskoulun luokkia yhdistellään, lapset ja vanhemmat pelkäävät oppimisen vaikeutuvan – "Surulliset tunnelmat, moni itki eilen"

Lentävänniemen koulun nykyisistä kolmesta vitosluokasta tehdään ensi syksyksi kaksi isoa kuutosluokkkaa. Oppilaat ja huoltajat pelkäävät koulunkäynnin muuttuvan levottomaksi. 

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Joka kolmas työntekijä kokee, ettei ehdi tehdä työtään riittävän hyvin – Sairaanhoitaja: ”Viidessä minuutissa ei ehdi kysyä kuulumisia"

Kiireestä ja liiasta työmäärästä kärsivät potilaat, minuuttiaikataulu estää tekemästä töitä riittävän hyvin, sanoo sairaanhoitaja. Tuore tutkimus kertoo, että moni työntekijä haluaisi tehdä työnsä paremmin kuin mitä ehtii ja kärsii siitä.

Kajsa Roslund makoilee sängyllä ja unelmoi.

Tämän korona aiheutti: nuoret ihannoivat nyt vanhaa maailmaa, sivistystä ja tyyliä – dark academia -someilmiön suosio räjähti

Erilaiset visuaaliset estetiikat kiinnostavat nyt erityisen paljon. Dark academiaan liittyvien somesisältöjen näyttökerrat lähenevät miljardia, mikä kertoo suosion räjähdysmäisestä lisääntymisestä.

Oppilaita koululuokassa.

Lasten ja nuorten työmuistin vaikeudet löytyvät usein vasta kouluiässä – hiihtolomat tarjoavat mahdollisuuden lepuuttaa aivoja

Työmuistin ongelmiin kiinnitetään usein huomiota muun neuropsykiatrisen oireen tai esimerkiksi kielellisten oppimisvaikeuksien yhteydessä.

Gastrokirurgi Ville Väyrynen ja sairaanhoitaja ovat tietokoneen ääressä.

Jatkuvasta oppimisesta on tulossa työturvallisuusriski – tutkija: “Vaatimukset osaamisen kehittämiselle ovat jatkuvia ja nopeita”

Työelämässä jatkuva uuden oppiminen on parhaimmillaan motivoivaa, mutta pahimmillaan kuormittavaa.

Lapsi käy etäkoulua tietokoneen avulla.

Tuore selvitys antaa synkän kuvan etäkoulusta: riittävä tuki puuttui, opiskelu kuormitti ja jakoi oppilaat kahteen kastiin

Laajan selvityksen mukaan etäopinnoista kärsivät keväällä eniten ne oppilaat, joilla oli jo valmiiksi vaikeuksia oppimisessa.

Läksyjen tekoa tietokoneella.

Onko tässä Wilman haastaja? Viisi kaupunkia rakentaa koulujen yhteistä digialustaa – kysyimme, mikä muuttuu ja keneen uusi alusta vaikuttaa

Alustan tarkoituksena on koota samaan paikkaan kaikki kouluun ja opetukseen liittyvä materiaali, kuten kokeet, arvioinnit ja yhteydenpito vanhempien kanssa.

Langinkosken koulun äidinkielen oppitunti.

Oppilaat joutuvat jonottamaan koulupsykologille pahimmillaan yli vuoden: "Ihan absurdia"

Suomen Psykologiliiton mukaan Suomessa on yhteensä suunnilleen noin 500 koulupsykologia ja toiset 500 tarvittaisiin.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä?

Kyky ällistyä auttaa päivittämään ajattelumalleja, kirjoittaa aivotutkija Katri Saarikivi.

Sari Kontra, Yle, 19.12.2019

Sari Kontran kolumni: Mustetahrat keittiössä ovat juuri nyt parasta, mitä tiedän

Uuden oppiminen on nöyrryttävää ja tarpeellista meille kaikille, kirjoittaa opettaja Sari Kontra.

Kuvassa yläastelaiset opiskelevat teknistä käsityötä.

Koulut valmistautuvat paikkaamaan korona-ajan oppimisaukkoja – "Dramaattinen muutos", vertaa tutkija etäopetuksen oppimishetkiä normaaliin

Asiantuntijan mukaan Suomessa etäopetus onnistui kansainvälisesti verraten hyvin, mutta jälkeen jäätiin silti monissa asioissa.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Luottamuskato on yhteisön loppu 

Sosiaaliset normit tekevät yhteistyön mahdolliseksi, sillä ne ovat keino synnyttää luottamusta, kirjoittaa aivotutkija Katri Saarikivi.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Miltä työpaikkasi näyttäisi avaruusolennon silmin? 

Yksi työorganisaation tarkoitus on auttaa työpaikalla toimivia ihmisiä ratkomaan työhön liittyviä ongelmia paremmin kuin mitä ilman sitä olisi mahdollista. Tapahtuuko sinun työpaikassasi niin, kysyy aivotutkija Katri Saarikivi.

Martti ja Emilia Sydänvilja

Martti Sydänvilja alkoi puhua enemmän ja nukkua paremmin kun sai opiskella kotona – osa perheistä toivoo etäopetusta jatkossakin, oli koronaa tai ei

Suomen Vanhempainliitto on saanut viestejä kymmeniltä perheiltä, joiden lapset hyötyivät etäopiskelusta. Ministeriö selvittää etäopetuksen hyödyt ja haitat.

Elisa Toivola, 18, Lahden lyseosta juttuun etäopiskelun tasosta.

Osa opettajista antoi tukiopetusta, osa perui tunnit viime hetkellä – lukiolaiset antoivat arvosanat opettajilleen etäopetuksesta

Opettajat saavat opiskelijoilta sekä kiitosta että kritiikkiä. Osa lukiolaisista sanoo oppineensa jopa enemmän kuin lähiopetuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle