Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Siitepölyallergikon kesä alkaa vasta ensilumen tullessa" – Koivun kukinta on väistymässä, heiniä odotellaan, nyt Pohjanmaalla pöllyävät havupuut

Pohjanmaalla, esimerkiksi Vaasan seudulla, kuusi ja mänty ovat kukkineet osin yhtäaikaa. Silmin havaittavaa siitepölyä on ilmassa ja pinnoilla paljon. Havupuut allergisoivat kuitenkin vähemmän kuin moni muu siitepöly.

Uusi laki uhkaa tehdä ruokohelven viljelijöistä "huumeenkasvattajia" – savolainen viljelijä purskahti nauruun lakiluonnoksesta

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa kaikki dimetyylitryptamiinia sisältävät kasvit on luokiteltu huumausaineiksi. Jos laki toteutuisi sellaisenaan, sadoista ruokohelven viljelijöistä tulisi lain silmissä huumeenkasvattajia.

"Vesistöjen jäte" muuttuikin puhdistajaksi, kun se nostettiin ylös – 300 nippua järviruokoa valjastettiin estämään mikromuoveja pääsemästä veteen

Kokeilu on ainutlaatuinen, sillä Luonnonvarakeskuksen mukaan järviruokoa ei ole aiemmin testattu mikromuovien suodattamiseen.

Jani Kaaron kolumni: Kauniita sanoja rakkaista lehmistä

Lehmät ovat muutakin kuin ilmasto-ongelma, kirjoittaa Jani Kaaro kolumnissaan. 

Luonnon monimuotoisuus on nyt luupin alla – yksin Keski-Pohjanmaalla kartoitetaan tänä kesänä 150 kohdetta

Tutkijat kiertävät tänä kesänä rantaniityillä, jokilaaksoissa ja saaristossa.

Maastopalo Tattariharjulla sammutettu Helsingissä – palo havaittiin pienlentokoneesta

Palo ehti levitä noin puolen hehtaarin kokoiselle alueelle, jossa pääasiassa heinikon päällystämää kalliota.

Heinän siitepölymäärä jäi tänä kesänä kolmannekseen keskivertovuodesta – viileä loppukesä hillitsi pölyämistä

Kesäkuun alun lämpöaalto haastoi allergikkojen jaksamista, mutta loppukesä on ollut helpompi.

Kotkan ylistettyjen puistojen nurmikot alkoivat rehottaa – "Kun tekeviä käsiä on vähemmän, niin näkyyhän se"

Kotkan puistot ovat keränneet lukuisia palkintoja ja kansainvälistä näkyvyyttä. Nyt niiden hoitoa on jouduttu vähentämään, koska osa rahoituksesta on napsaistu pois.

Tämä toukokuu on allergisen painajainen: "Sellaiset henkilöt, jotka eivät ole ennen saaneet oireita, ovat nyt saaneet"

Ikkunalaudoilla ja vedessä selvästi näkyvä siitepöly ei kuitenkaan ole oireisiin syypää.

Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia

Nyt on viime hetket kylvää siemenet, mikäli haluaa pääsiäistipuille tuuhean ruohikon. Yle testaa, kuinka hyvin esimerkiksi maissi kasvaa.

Siitepölyä ilmassa jo runsaasti – Erikoislääkäri: Näin helpotat allergiaoireitasi

Lepän siitepölyä on levinnyt viime viikkoina lähes koko maahan. Useimmat koivun siitepölylle allergiset ovat allergisia myös lepälle ja heinille.

Juupajokinen viljelijä muutti karjatilansa ilmastonmuutosta vastaan taistelevaksi hiilinieluksi

Hiilen sitomista ei tueta rahallisesti, vaikka asiantuntijan mielestä kannattaisi.

Heinän siitepölymäärät vähäisiä Pohjois-Pohjanmaalla

Heinäkuun säät ratkaisevat, kuinka paha siitepölykesä on tulossa. Heinien siitepölykausi kestää touko-kesäkuun vaihteesta elokuulle saakka.

Parjatuista citykaneista tuli koko korttelin lemmikkejä

Kani ei kuulu Suomen luontoon, mutta silloin tällöin esiin putkahtaa citykaneja. Noppa ja Halla ovat hurmanneet Vaasassa koko korttelin ihmiset.

Surisevat lemmikit saivat allergisen tarhaajan tajun kankaalle ja kaupunkilaisnaisen tuntemaan itsensä Nalle Puhiksi: "Ne ovat hellyttäviä"

Mehiläisiä ei tarvitse hoitaa maaseudun rauhassa, vaan suriseva pilvi pistiäisiä on tervetullut myös kaupunkiin. Hunajainen harrastus on nyt erityisesti naisten, nuorten ja lähiruoasta tietoisten suosiossa.

Kaikki kukkii jo! Luonto tekee temppujaan, mutta ei hätää – kukkia riittää koko kesäksi

Juhannusruusu on isoilla nupuilla ja päivänkakkaroitakin on jo nähty. Yhtä värikästä kevättä ei ole koettu miesmuistiin.

Koivun kukinta jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla

Tänä vuonna koivun kukinta eteni nopeasti, joten myös siitepölyä vapautui ilmaan paljon kerralla.

Suoerämaa – tarina salaperäisestä elinympäristöstä

Dokumentti kertoo ainutlaatuisesta suoluonnosta.

Paula Takion kolumni: Aikuinenkin voi oppia – minä opin kukat ja eläimet

Kolumnistimme Paula Takio innostui aikuisiässä opiskelemaan eläinten ja kasvien tunnistamista. Siitä avautui kokonaan uudenlainen värikirjo, joka muutti suhtautumista luontoon.

Onko rairuoho yhä kylvämättä? Vielä ehtii! – Ylipuutarhuri antaa 3 vinkkiä kasvuspurttiin

Rairuoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä, mutta mattimyöhäisilläkin on vielä mahdollisuus onnistua.

Allergioiden siedätyksestä puhutaan paljon – Mutta miten se oikeastaan tapahtuu?

Kliinisen allergologian professorin mukaan nyt on jo liian myöhäistä aloittaa siitepölysiedätys kevään siitepölykaudelle.

Ota haltuun uusin trendilaji: "Näen polun ja lähden katsomaan minne se vie"

Polkujuoksu vaatii tasapainoa ja tarkkuutta. Metsässä pitää keskittyä siihen, mitä tekee. Varusteiksi riittävät ihan tavalliset lenkkeilyvaatteet.

Tässäkö pysyvä ratkaisu Helsingin hanhiongelmaan?

Valkoposkihanhien jätökset nurmikolla haittaavat rantaelämää, kukapa nyt kakan keskellä haluaisi piknikille tai aurinkoa ottamaan. Toukolan rantapuistossa on tänä kesänä kokeiltu aitoja, jotka rajoittavat hanhien laiduntamista.

Tienvarsilla riittää nyt niitettävää

Tänä kesänä tienvarsikasvillisuuden kasvu on ollut erityisen runsasta. Niitot ovat käynnistyneet Lounais-Suomessa, ja niitä jatketaan elokuun loppuun asti.

Pandalle lähiruokaa – bambun koeviljely käynnistyy Suomessa

Jos Ähtärin eläinpuisto saa joskus isopandansa, se tarvitsee päivässä kymmeniä kiloja bambua ruoakseen. Ähtäriläiset haluaisivat tarjota pandalle lähiruokaa eli Suomessa kasvatettua bambua. Ensimmäiset bambut istutettiin koeviljelmälle tänään.

Villiyrteistäkin löytyy allergian aiheuttajia

Villiyrtteihin sopii sama kuin sieniin: poimi vain niitä, jotka tunnet. Myös allergikkojen on syytä olla tarkkana, sillä villiyrteillekin voi olla allerginen.

Mämmi, rairuoho vai töhnämuna – lähetä meille kuva pääsiäisenvietostasi

Suomi on rauhoittunut viettämään keväistä juhlaa. Lämmintä ilmaa on luvassa etelään.

Kyllästyttääkö rairuoho? Myös oksilla voi saada vehreyttä pääsiäiseen

Koteja koristavat rairuohot tai erilaiset viljat kylvetään yleensä noin viikkoa ennen pääsiäistä. Mikäli vehreyteen etsii vaihtelua, voi maljakkoon kerätä tänä viikonloppuna pensaiden ja puiden oksia. Pääsiäiseen mennessä niihin pitäisi puhjeta lehtiä, vinkkaa puutarhuri Ari Vainionpää.

Australialainen pikkukaupunki kamppailee pihat tukkivaa heinäpaljoutta vastaan – video

Wangarattan kaupunginjohtaja pitää tuulen kuljettamia rikkaruohokasoja melko merkittävänä ongelmana.

Tuore tutkimus paljastaa: ruokohelpi saa entisten turvesoiden päästöt kuriin

Tuore väitöstutkimus paljastaa, että turvetuotantoalueet voidaan muuttaa helposti nykyistä ympäristöystävällisemmiksi. Ruokohelven kasvattaminen hillitsee entisten turvesoiden kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi.

Talventörröttäjä kurkottaa kohti taivasta - ja voi tuoksua

Kasviretket yhdistetään usein kevääseen, mutta kasveihin on mahdollista tutustua myös talvella. Tuore tietokirja valottaa talventörröttäjien saloja.

Tervaa seiniin ja heinikkoa nurin - kulttuuriympäristöleiri hoitaa Valkeakosken Sääksmäkeä

Reilut 20 vapaaehtoista ahkeroi aurinkoisena syyskuun viikonloppuna Valkeakosken Sääksmäen kulttuuriympäristöissä. Maakuntamuseon vetämällä leirillä mm. pintakäsitellään tervalla vanha pakari ja raivataan umpeenkasvun uhkaamaa maisemaa.

Tappajaetanat popsivat ison kaalin viikossa – paitsi jos puutarhurilla on käytössään oikea karkote

Luonnonvarakeskuksessa Jokioisissa on tutkittu tappajaetanoiden ruokailutottumuksista, ja tietyt kasvit näyttävät maistuvan niille erityisen hyvin. Hyväksi havaittu torjunta-aine suojaa kasveja suursyömäreiltä, mutta toistaiseksi ainetta ei saa myydä kuin maalina.

Pieni peltolohko on tehokas ravinteiden kerääjä – viljelijät innostuivat suojavyöhykkeistä

Ravinteita sitovia suojavyöhykkeitä on perustettu pienen ajan kuluessa runsaasti. Kasvaneen ympäristötietouden lisäksi intoa vesiensuojeluun on kasvattanut uusi ympäristökorvausjärjestelmä ja keventynyt byrokratia.

Polttoainetehtaan oljenkorsi ohenee: "Kyllä tässä kohta alkaa hätä tulla"

Myllykosken bioetanolitehdashankkeen aika on kulumassa umpeen. Viljelijöiden into oljen myyntiin ei ole lähtenyt lentoon. Rahoittajat eivät odottane syksyä pitemmälle.

Kuolema tuoksuu kukkaniityllä – huippunenä peittoaa tavallisen haistelijan

Monen nenä haistaa esimerkiksi apilan, muttei tiedä mikä kukassa tuoksuu. Maamme ainoa parfymööri Max Perttula tietää. Perttula lepuuttaa nenäänsä parin viikon ajan lapsuuden maisemissaan Viitasaarella. Löhölomaan tuoksuammattilaisella ei kuitenkaan ole aikaa.

Olympiastadionin nurmikko holvattiin hopealla – johan kimaltaa!

Kahdesta neljään leikkausta päivässä, nestemäisiä lannoitteita, lisäkylvöjä – Olympiastadionin nurmikko vaatii huippuhoitoa. Menossa olevaa Gymnaestrada-tapahtumaa varten nurmikkoon on hölskäytetty jopa nestemäistä hopeaa.

Tienvarsien niitosta monta hyötyä: Parantaa turvallisuutta, asfaltin kestoikää ja torjuu vieraslajeja

Lapissa tienvarsien heinät niitetään leveämmältä kuin muualla maassa, sillä porokolaririski on täällä suuri. Liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi niitolla voidaan torjua vieraslajien leviämistä.

Viljelijät käänsivät yllättäen selkänsä polttoainetehtaalle – toivo elää: "Lähetämme heille postikortteja"

Suomen Bioetanoli ei ole saanut solmittua tarpeeksi olkisopimuksia Myllykosken bioetanolitehdasta varten. Nyt niiden tekemiselle alkaa olla kiire.

Allergiakevät on ollut helpohko – voikukkakin voi aiheuttaa harmia

Allergiakevät on koivun osalta ollut viime vuotta parempi. Allergikon suurimpia vitsauksia ovat kevään ja kesän aikana koivu, heinät ja pujo.

Tänä kesänä et aivastele ihan yhtä paljon kuin viime kesänä

Viime vuonna moni siitepölylle herkkä joutui etsimään astmapiippuaan useamman kerran, koska koivujen siitepölyä oli ennätyksellisen paljon. Tänä kesänä koivun norkot ovat vaatimattomampia ja siitepölypitoisuudet ilmassa huomattavan alhaiset.

Eläinlääkäri: Jopa henkinen hyvinvointi vaikuttaa lehmän maidon määrään

Taivalkoskelaiset lehmät lypsävät eniten Pohjois-Pohjanmaalla. Maidon hyvään tuottoon vaikuttaa erityisesti hyvä ravinto ja jopa lehmän henkinen hyvinvointi.

Siitepölykausi kääntymässä koivusta heinään

Koivujen kukinta heikkenee jo tältä kesältä. Heinät aloittelevat kukintaansa lämpimillä paikoilla

Erikoiset paikannimet eivät kaipaa sensurointia – "Kieli on rikas, hyvä näin"

Suomen kartasta löytyy riittämiin erikoisia paikannimiä. Esimerkiksi Suomussalmen paikannimet ovat saaneet vaikutteita niin maastosta, kaloista, englantilaismiehistä kuin asukkaistakin.

Näin pyöräytät sorsan tekopesän 45 minuutissa – vähän heinää ja verkkoa

Riistaihmisten piirissä on tänä keväänä villinnyt buumi sorsien tekopesien rakentamisbuumi. Pesiä on Suomessa rakennettu sorsille arvion mukaan yli tuhat tänä keväänä. Näillä ohjeilla kuka tahansa luonnonystävä voi rakentaa tekopesän ja auttaa sorsia pesinnässä.

Koivuallergikot selviävät tänä vuonna todella helpolla – heinän kukintaa ei pysty ennakoimaan

Viime vuoden koleahko alkukesä vaikutti koivun hedenorkkojen kehitykseen. Koivu ei kuki tänä vuonna juurikaan. Allergialääkitys kannattaa aloittaa jo nyt, koska koivun siitepölykausi on alkanut Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Mikä on olkien hinta? – Myllykosken biolaitos toisi pienen lisätulon viljelijälle

Myllykoskelle suunniteltu bioetanolitehdas hankkinee raaka-aineensa 100 kilometrin säteeltä. Maanviljelijä Kimmo Jokiranta toivoo, että oljen kanssa ei tapahtuisi samoja virheitä kuin ruokohelven kanssa muutama vuosi sitten.

Talven tulo ei pääse yllättämään nurmikasveja

Syksy on ollut lämmin, joten kasvit ovat keränneet vararavintoa, mikä edesauttaa niiden selviämistä talven yli. Lisäksi pakkasyöt ovat pitäneet huolen siitä, että maa on jo roudassa.

Talviruokinta houkuttelee jänistäkin

Riistaeläinten talviruokinta alkaa olla jälleen ajankohtaista. Suomen Riistakeskus muistuttaa, että aloitettua ruokintaa tulee jatkaa koko talven yli.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle