Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

 Taiteilija Kylli Koski. Kylli-täti esittelee japanilaisten lasten taidenäyttelyn television  lastenohjelmassa "Satukaappi". T

Askartele pääsiäiskoristeita Kylli-tädin kanssa

Kylli Koski, tutummin Kylli-täti opasti pääsiäisenä 1965, kuinka askarrellaan värikkäitä tipu- ja kanakoristeita. Selkeiden ohjeiden avulla askartelu onnistuu perheen pienimmiltäkin.

pääsiäiskoriste

Tee yksinkertainen, toivon vihreä mobile kananmunista pääsiäiseksi

Kananmunien maalaaminen vesiväreillä on oikea klassikko.

Rairuohoa, ruohon seassa koristepupu ja -tipu

Wednesday's papers: Restriction deliberations, remote working, ryegrass livestream and nappy waste

A shift in willingness to move afar, the ultimate pandemic pastime challenge and the growing issue of nappy waste.

Ägg färgade med naturliga råvaror

Pääsiäisaskartelua Strömsössä – olemme koonneet tähän parhaat pääsiäisvinkkimme

Tästä löydät linkit Strömsön pääsiäisaskarteluihin.

Tarvikkeet pääsiäisruohon istutukseen

Samasta pussista popcornia ja pääsiäisruohoa – perinteinen rairuoho on saanut haastajia

Nyt on viime hetket kylvää siemenet, mikäli haluaa pääsiäistipuille tuuhean ruohikon. Yle testaa, kuinka hyvin esimerkiksi maissi kasvaa.

Keltainen tipu kurkistaa vihreän rairuohon seasta.

Onko rairuoho yhä kylvämättä? Vielä ehtii! – Ylipuutarhuri antaa 3 vinkkiä kasvuspurttiin

Rairuoho suositellaan kylvettäväksi viisi päivää ennen pääsiäistä, mutta mattimyöhäisilläkin on vielä mahdollisuus onnistua.

Pajunkissoja koristeltu höyhenillä

Yhä useampi Ruotsin kunta luopuu pääsiäisen höyhenkoristeista – höyhenten alkuperä epäilyttää

EU-direktiivi ei riitä takaamaan, ettei lintutiloilla riivitä höyheniä elävistä linnuista.

Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Timo

Ortodoksien pääsiäinen on vasta alussa

Luterilaiset saattavat kantaa pääsiäiskoristeita jo takaisin kaappeihin, mutta ortodokseilla vuoden tärkein juhla on vasta alussa. Pääsiäispyhistä alkaa 40 päivää kestävä ilon ja valon juhla, joka näkyy niin kirkossa kuin kodeissakin.

Pupu korissa rairuohoa vieressä.

Mämmi, rairuoho vai töhnämuna – lähetä meille kuva pääsiäisenvietostasi

Suomi on rauhoittunut viettämään keväistä juhlaa. Lämmintä ilmaa on luvassa etelään.

Kuvassa puutarhuri Ari Vainionpää.

Kyllästyttääkö rairuoho? Myös oksilla voi saada vehreyttä pääsiäiseen

Koteja koristavat rairuohot tai erilaiset viljat kylvetään yleensä noin viikkoa ennen pääsiäistä. Mikäli vehreyteen etsii vaihtelua, voi maljakkoon kerätä tänä viikonloppuna pensaiden ja puiden oksia. Pääsiäiseen mennessä niihin pitäisi puhjeta lehtiä, vinkkaa puutarhuri Ari Vainionpää.

Olympiastadionin nurmikkoa.

Olympiastadionin nurmikko holvattiin hopealla – johan kimaltaa!

Kahdesta neljään leikkausta päivässä, nestemäisiä lannoitteita, lisäkylvöjä – Olympiastadionin nurmikko vaatii huippuhoitoa. Menossa olevaa Gymnaestrada-tapahtumaa varten nurmikkoon on hölskäytetty jopa nestemäistä hopeaa.

Pääsiäiskoriste.

Ikebana tuo suomalaiseen pääsiäiskoristeluun tuulahduksen Japanista

Perinteisiin pääsiäiskoristeisiin haetaan vaihtelua Japanista. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa opastetaan, kuinka suomalaiseen pääsiäiskoristeluun yhdistetään japanilaista ikebana -asettelutaidetta. Suomessa yleisin koulukunta on Sogetsu, joka vanhoja linjoja rikkova suuntaus.

pääsiäinen

Näin askartelet tyylikkäät pääsiäiskoristeet – video

Pääsiäiskoristekurssit ovat olleet suosittuja aikuisten keskuudessa. Kursseilta saa mukaansa persoonalliset ja tyylikkäät koristeet. Kokosimme ammattilaisen ohjeet kahden pääsiäiskoristeen tekoon.

Pääsiäismuna symboloi uutta elämää.

Pasha, kulitsa ja pääsiäisyön messu – pääsiäinen on ortodokseille tärkeä juhla

Ortodoksien pääsiäisperinteisiin kuuluvat kodin koristeleminen, pääsiäisruokien valmistaminen sekä kirkossa käynti. Perinteitä vaalitaan opettamalla ne aina seuraaville sukupolville.

Aune Pimenovkatselee tekemäänsä pääsiäismunaa, jossa on Kristuksen kuva.

Uskonnollinen pääsiäismuna julistaa juhlan sanomaa

Pääsiäisenä otetaan esille koristeet, joista perinteisin on muna. Ortodokseilla ikonikin voidaan maalata munan muotoon ja koristellut pääsiäismunat kantavat kyljessään ikoneista tuttuja kuvia. Heinolalainen Aune Pimenov taitaa sekä pääsiäismunien koristelemisen että ikonimaalauksen.

Pisanka-munia pöydällä.

Pisanka-munat eivät synny kiireellä

Kukapa ei olisi joskus maalannut tyhjäksi puhallettuja kananmunia vesiväreillä pääsiäisen hengessä. Mutta harvempi on koristellut pääsiäismunia pisanka-tekniikalla. Perinteinen ukrainalainen koristelutekniikka nimittäin vaatii erikoisvälineitä, tarkkaa kättä ja hyviä hermoja.

koristeellisia pääsiäismunia

Helmiä, nauhoja ja paljetteja: pääsiäismunanäyttelyssä kimaltaa

Porin Teljän kirkolla on nähtävissä koristeellisia pääsiäismunia eri puolilta Eurooppaa. Näyttelyn koonnut Raija Kiviniitty aloitti pääsiäismunaharrastuksen surutyönä.

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund

Vuoden hämäläinen Tero Westerlund teki Riihimäestä kukkivan kaupungin

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund on innokas uuden kokeilija, ja kokeilut koituvat yleensä koko kaupungin iloksi. Vuoden hämäläinen 2013 on mm. ideoinut koristeellisen pääsiäiskaupungin, vapaasti poimittavat auringonkukkien pellot ja perhospuiston. Vuoden hämäläinen kunniamaininta on tunnustus maakunnan eteen tehdystä työstä.

Pääsiäiskoristeluun tarvittavia värkkejä.

Koristeille pääsiäisasu matonkuteista

Matonkuteilla ja värjätyllä villalla stailataan helposti pääsiäiskoristeet ja virpomisvitsatkin 2000-luvulle. Kun perinteisillä pajunkissoilla virpominen alkaa kyllästyttää voi vitsoihin hakea sähäkkyyttä, monivuotisuutta ja ekologisuutta askartelulaatikon pohjalta.

Pääsiäisen sanoma vetää lapsetkin vakaviksi

Pääsiäisen tapahtumat ovat monelle aikuisellekin monimutkaisia ja vaikeasti selitettävissä. Lapsen ajattelu on paljon mutkattomampaa ja asiat on helpompi hyväksyä. Seurakunnan työntekijät joutuvat kuitenkin vastaamaan kiperiinkin kysymyksiin lasten pääsiäisvaelluksella.

Kevään suosikkisiemeniä Saija Aaltosen käsissä

Pääsiäisruohoja on moneen makuun

Pääsiäisruohon kasvatus on vain noin 50 vuoden ikäinen perinne. Siemenkauppa käy jo vilkkaana. Useimmat kasvattavat totutusti rairuohoa. Vehnä ja muut viljat ovat sille jo kova kilpailija. Herneenversojen kasvatus yleistyy myös.

Kuavssa asuntomessualueelle siirrettyä nurmea, jota kastellaan

Asuntomessualueen puistot valmistuvat

Asuntomessualueen puistot ja viherrakentaminen etenevät vauhdilla Kokkolassa. Alueelle luonnostelluista monista puistoista suurimmassa osassa on jo tehty istutuksia ja nurmen kylvöjä. Osaan laitetaan siirtonurmi.

Kuvassa huovutettu pääsiäismuna.

Lila muna on muodikas

Pääsiäisenä koti koristellaan mieltymysten mukaan. Tipuja, rairuohoa ja pupuja. Perinteinen pääsiäiskoriste on myös pääsiäismuna. Munien maalaus ja koristelu on mielekästä puuhaa koko perheelle.

Pääsiäismuna syntyy iloisista väreistä

Kananmunat, vesivärit ja siveltimet esiin. Nyt on pääsiäinen. Kanamunan voi maalata kypsänä tai tyhjänä. Ikonimaalari opastaa käyttämään vesivärejä ja kuivaa sivellintä pääsiäismunien koristeluun. Rohkeasti kokeilemaan!

Koristeellinen pääsiäismuna.

Pääsiäismuna kertoo pyhää sanomaa

Vanhat venäläiset pääsiäismunat kertovat pyhää sanomaa Joensuun taidemuseossa. Esillä olevat pääsiäismunat ovat peräisin 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Kokonaisuus on saatu lainaksi joensuulaisesta yksityiskokoelmasta.

Vihreät ovat jakaneet kampanjassaan keksejä.

Äänestäjiä kosiskellaan monin tavoin

Äänestäjiä kosiskellaan tämän vuoden eduskuntavaaleissa mitä moninaisimmilla tavoilla. Perinteisten ilmapallojen ja lehtisten kylkiäisenä kouraansa on voinut saada esimerkiksi pussillisen porkkanaa tai rairuohoa.

Koristeltuja pääsiäimunia Jyväskylän pääsiäismunanäyttelyssä.

Easter Egg Exhibition Showcases the Old and the New

The Museum of Central Finland in Jyväskylä is showcasing some 600 decorative Easter eggs. Most of the eggs on display are from Russia.

Koristeltuja pääsiäimunia Jyväskylän pääsiäismunanäyttelyssä.

Munien koristelussa vain mielikuvitus on rajana

Jyväskylässä on avattu laaja pääsiäismunaperinnettä esittelevä näyttely. Esillä on runsaat 600 koristeltua pääsiäismunaa pääasiassa Venäjältä. Näyttely osoittaa, miten munien koristelussa rajana on vain mielikuvitus.

Opastettu kierros päättyy alttarille.

Pääsiäisen kunniaksi matkalle Jerusalemiin

Lauritsalan seurakuntasalissa Ylös Jerusalemiin -kierros vie vierailijat seuraamaan Jeesuksen kärsimysmatkaa aina ylösnousemukseen saakka.

Noita lastenohjelmassa Ansa ja Oiva

Ansan ja Oivan pääsiäinen

Oiva syö vahingossa pitsamausteeksi rairuohonsiemenet.

Pääsiäismunia lähikuvassa

Suklaamunat tuovat pääsiäisen

Virpojien pääsiäismunakausi alkoi sunnuntaina. Suklaamunilla herkutellaan vielä tulevana viikonloppuna pääsiäisen pyhien aikana.

Päiväkotilapset kastelevat pääsiäisruohoa pullot tyhjiksi

Kotkan Meripirtin päiväkodissa ensimmäiset rairuohot kylvettiin pari viikkoa ennen pääsiäistä. Viikko ennen h-hetkeä kasvustot ovat vielä muutaman sentin mittaisia.

Keltainen tipu kurkistaa vihreän rairuohon seasta.

Vilja vihertää nopeammin kuin rairuoho

Rairuohon kanssa on jo kiire, mutta vehnää tai ohraa kylvämällä voi vielä saada vihreää pääsiäiseksi.

Katso miten Etelä-Savon Radion rairuoho kasvoi

Pääsiäistiput ja -munat kaipailivat pääsyä vihreille niityille, joten tiistaina 16.3. kylvettiin rairuohon- ja ohransiemenet sekä herneet.

Pääsiäismunia esillä näyttelyssä

Pääsiäisen moniin perinteisiin kuuluvat edelleen myös koristellut pääsiäismunat. Erilaisiin koristelutyyleihin pääsee Jyväskylässä tutustumaan Ortodoksikirkon pääsiäismunanäyttelyssä. Pääsiäismunien koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Olli ja rairuoho

On aika laittaa rairuoho kasvamaan

Kymenlaakson Radion aamuduo Olli ja Maija laittoivat rairuohon kasvamaan perjantaina, viikko ennen pääsiäistä.

Rairuohopurkkeihin puhkeaa versoja ja yllätyksiä

Nurmon Keskuspuiston päiväkodin Unikot kylvivät rairuohon kasvamaan. Pääsiäistä odotellaan perinteisesti askarrellen.

Tuija Ahvosen pokka pettää Hukkaputkessa.

Pokka pettää pääsiäisenä Hukkaputkessa

Tuija Ahvosen pokka pettää Hukkaputkessa.

Yle Areena logo.

Pääsiäisperinteitä sieltä täältä

Jollekin pääsiäinen on pääsiäismunien koristelua ja pajunkissojen keräilyä, toiselle iloista paraatia, kolmannelle harrasta rukousta.

Tero Saxman (Taisto Oksanen) antaa pääsäisen bisnesvinkkejä (1997).

Iltalypsyn Saxmanin pääsiäissetti

Iltalypsyssä aiheena pääsiäisen kaupalliset mahdollisuudet.

Noppa-ohjelman juontaja Maija virpoo (1974).

Pääsiäistä virpomaan

Palmusunnuntaina virvotaan

Pekka Salo Pikku kakkosessa

Rairuohoa ja pääsiäismunia

Pikku kakkosessa valmistettiin rairuohoa ja munia.