Uusimmat artikkelit
Ravintoloiden lihat laitettiin Helsingissä syyniin – osalla puutteita alkuperän ilmoittamisessa
Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.
Maitopurkin kylkeen tulee pian uusi eläinten hyvinvointimerkki – katso, millainen maatila sen voi saada
Alle viidennes Suomen maitotiloista hoitaa lehmänsä tällä hetkellä niin hyvin, että voi saada hyvinvointimerkin.

Perjantai 14.4.2023 (tv)
Hallituskeskustelut. Ruuan hinta. Katri Helena. Sää.
Suomalainen lampuri uskoo pärjäävänsä, vaikka tuontikaritsa on puolet halvempaa – ”Asiakkaat arvostavat, kun näkevät miten eläimet voivat”
Lihakeskusliitto arvioi lampaanlihan menekin viisinkertaistuvan pääsiäisenä. Suomessa lampaanlihaa kulutetaan vuodessa noin 2,6 miljoonaa kiloa, josta kotimaista on puolet.
Väitös: Liha- ja maitotuotteiden laatu saattaa vaikuttaa muistisairauksiin – myös kananmunilla epäillään olevan merkitystä
Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa ei tullut esiin ristiriitaisuuksia nykyisten ravitsemussuositusten kanssa.
Haluatko tehdä pitkän kypsymisajan vaativaa ruokaa vain 30 minuutissa? Painekattilalla valmistat murean osso bucon vieraiden odottaessa
Raikkaan gremolatan kera ateria on täydellinen.
KHO linjasi kasvituotteiden nimeämistä – burgerpihvi käy, mutta kasvilihapulla johtaa kuluttajaa harhaan
Pouttu joutui hävittämään nimikiistan takia valmiiksi painettuja ruokapakkauksia, uusille kasvipohjaisille tuotteille ei ole virallisia nimikkeitä EU:n tai kansallisessa lainsäädännössä.
Valtaosa Kotkan ja Haminan ravintoloista ilmoittaa edelleen puutteellisesti lihan alkuperämaan
Kotkan ja Haminan seudulla tehdyn selvityksen mukaan vain kolmanneksella ravintoloista lihan alkuperämaa oli ilmoitettu asetuksen mukaisesti. Monet ravintolat eivät korjanneet asiaa edes huomautusten jälkeen.
Näin luot televisiosta tutun taivaallisen makusamban kotiisi Kozeenin ohjeilla!
Kolmannen jaksossa matkattiin makumatkalle Brasilian suunnalle ja herkkujahan sieltä löytyy! Katso jakson ruokareseptit täältä.
Suomalaisten lihansyönnin vähentäminen hiertää hallitusta
Ylen tietojen mukaan kaikki hallituspuolueet eivät ole vieläkään tyytyväisiä ilmastoruokaohjelmaan. Joidenkin puolueiden mielestä lihansyönnin vähentämisessä pitäisi olla kunnianhimoisempi.
Lidl haluaa suomalaisten syövän vähemmän lihaa, ja se näkyy pian jo valikoimassa – katso videolta, miten
Lidl kertoi torstaina, että sen valikoimaa ohjaa jatkossa planetaarinen ruokavalio. Käytännössä yhä suurempi osa kaupan myymästä proteiinista on kasvipohjaista. Kaupalla on valtaa kulutuksen muutoksessa, sanoo tutkija.
Pidätkö ruoista, joista riittää koko viikoksi? Kokeile baeckeoffea, liha-perunalaatikon ranskalaista muunnelmaa, joka valmistuu melkein itsestään
Pataruoka, jossa maistuvat valkoviini ja kasvikset.
Biohävikki on olematonta eikä iltojen tupla-aleen riitä enää tuotteita, sillä kauppojen mukaan ruoan ostaminen on muuttunut
Prisman lihaosaston punalappuiset tuotteet myydään ainakin Kokkolassa monesti loppuun jo ennen kello 21 alkavaa tupla-alea. Alehintaisten tuotteiden myynti on kasvanut suurissa kauppaketjuissa.
Koirasafariyrittäjät katsovat vierestä, kun satoja tonneja kelpoa koiranruokaa menee roskiin – koirien ruokakulut uhkaavat karata käsistä
Kohtalo on kohdellut valjakkokoiria ja koirasafariyrittäjiä viime vuosina kovalla kädellä. Ensin korona vei koirilta työt ja samalla ansiot loppuivat. Nyt riesana ovat kohoavat kustannukset.
Kasvissyönti yleistyy Espanjassa, mutta silti perunatortilla voi joskus olla ruokalistan ainoita kasvisruokia
Kinkkumaa kehittää kasvisruokailua ja suosii terveellistä Välimeren keittiötä. Espanjan kuuluisuuksia ovat Ibérico-possut, jotka elävät vapaina niittymailla ja syövät kastanjoita ja tammenterhoja.
Lempistä ja Lyytistä piti tulla joulukinkkuja, mutta kohtalo päätti toisin
Kesällä kahdeksan porsasta karkasi teurastamon kuljetusautosta. Kaksi niistä pääsi Porvooseen eläinten turvakotiin. Lyytiksi ja Lempiksi nimetyille porsaille kuuluu hyvää.
Hyödynnä possusta muutakin kuin vain pekoni ja kinkku – upeasta maksasta sukeutuu melko vaivattomasti levitettävä pasteija
Opi tekemään perinteistä maksapasteijaa.
Torstai 17.11.2022 (radio)
Hallitus veti pois monia lakiesityksiä. Saamelaiskäräjälaki menee eduskuntaan. Suomen talouskasvu voi pysähtyä. Sianlihan kulutus kasvaa. Sääennuste.
Lihan hinta vaikuttaa jo suomalaisten ostokäyttäytymiseen – sianliha ja edullisemmat ruhon osat päätyvät ostoskärryyn yhä useammin
Maatilojen kriisi ajaa lukuisia sikatiloja lopettamaan toimintansa. Jäljelle jäävät sikatilat harkitsevat nyt tarkkaan, onko niiden mahdollista investoida ja laajentaa tuotantoaan vastaamaan kysyntää.
Opiskelijaravintola kertoo, millaiset annokset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen – kalaleike ja härkisbolognese toimivat, uunimakkara ei
Vastaisuudessa kaikkien Unicafen lounaiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen lounaan.
Perjantai 14.10.2022 (tv)
Lihan hinta. Nato. My Little Pony. Sääennuste.
Lihatalo Rönkä Oy laajentaa ja modernisoi tilojaan Kemissä – kylmätilat jäähdytetään pian aurinkovoimalla
Kemiläinen lihatalo Rönkä Oy rakentaa lisää jalostustilaa ja panostaa myös uusiin energiaratkaisuihin. Uusi tuotantolaitos valmistuu ensi vuoden alkupuolella.
Maatalouskriisi kurittaa mäntyharjulaista maatilaa - Heidi Haajanen: ”En ihmettele, etteivät jälkipolvet jää jatkamaan”
Mäntyharjulaisella Kuvalan tilalla tuotantokustannukset ovat nousseet vuodessa nelinkertaisiksi. Tulevaisuutta joudutaan laskemaan ja pohtimaan tarkasti.
Lihayhtiö HKScanin toimitusjohtajalle potkut – uuden haku aloitetaan välittömästi
Elintarvikeyhtiö HKScan vaihtaa toimitusjohtajansa. Yhtiön hallituksen mukaan yhtiön kannattavuutta pitää parantaa.
Simppelit raaka-aineet eivät tarkoita huonoa ruokaa – asiantuntija antaa viisi vinkkiä edulliseen kotiruokaan
Ruuan hinnannousu tuntuu kotikeittiöissäkin. Säästää voi suunnitelmallisuudella ja pitämällä arjen ruuat yksinkertaisina. Se ei silti tarkoita mautonta tai huonoa ruokaa.
Atrian uusi siipikarjatehdas harjakorkeudessa – suurinvestointi valmistuu 2024
Laajennus maksaa Atrialle 155 miljoona euroa. Kun uusi tehdas valmistuu, tuotantoa voidaan kasvattaa 40 prosenttia.

Atrian vienti Kiinaan laahaa
Kaupankäynti Kiinaan ei ole lopahtanut, mutta tuotteiden vientimäärät ovat olleet laskussa viime vuoteen verrattuna. Kiinan markkinat toimivat nopeasti, jopa hektisesti, toimitusjohtaja Juha Gröhn kuvaa.
Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021
Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.
Juhannus on lihakaupassa vuoden kolmanneksi vilkkain sesonki – lihatiskillä keskustellaan entistä useammin hinnasta ja alkuperästä
Jyväskyläläinen liha-alan yrittäjä Harri Lähteenmäki kertoo, että lihan alkuperä kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin ennen. Lihakauppa käy kuitenkin entiseen tapaan.
Näin hurjaa tahtia ruoan hinta ei ole noussut juuri koskaan – tarkasta Ylen ruokakoneesta, kuinka paljon sinun ostoksesi kallistuvat
Ylen ruokakoneella voit kokeilla joka kuukausi uusimmilla tiedoilla, minkä elintarvikkeiden hinnat nousevat eniten ja minkä vähiten.
Viikon arkisafkat valmistuvat taas leppoisassa tunnelmassa Imanin ja Leenan seurassa
Tule mukaan kokkaamaan viikon arkiruoat kerralla.
Unohda arjen rasittava kokkausrumba – uudentyyppisen ruokaohjelman tahdissa valmistat tulevan viikon annokset kahdessa tunnissa
Liity mukaan Areenassa sunnuntaisin klo 17.
Turku ei luovu lihasta tilaisuuksissaan
Turun edustuskeittiön tarjoiluissa on vähennetty lihan määrää viime vuosina. Kaupungin tarjoiluissa lautasella on nykyäänkin lähiseudun kasviksia ja saaristomereltä kalastettua kalaa.
Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina
Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.
Kasvisruokaan siirtyminen Turun kaupunginhallituksen listalla maanantaina – aloitteen allekirjoittanut 25 valtuutettua
Turun kaupunki on viime vuosien aikana vähentänyt lihan määrää tarjoiluissa. Lihaa on tarjolla lähinnä lisukkeena.
Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”
Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.
Yrittäjä ja yrityksen työntekijä myivät ulkomaista lihaa kotimaisena – oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
Poikkeuksellinen petosvyyhti tapahtui Etelä-Pohjanmaalla, jossa yritys myi ulkomaista lihaa liki 70 ostajalle. Yritys oli tehnyt lihapakkauksiin etiketit, joiden mukaan liha olisi ollut kotimaista.
Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta
Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

Kansainväliset pikaruokaketjut tunnustelleet mahdollisuuksia hankkia lihaa myös Suomesta – "Suomessahan on erittäin laadukkaita raaka-aineita"
Muun muassa hampurilaisistaan tunnettu McDonald´s on käynyt suomalaisten tavarantoimittajien kanssa neuvotteluja, mutta päätynyt tuomaan naudanlihapihvinsä Italiasta. Vastikään Suomessa aloittanut Kentucky fried chicken on kertonut tuovansa kananlihan Puolasta.
Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija
Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.
Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat
Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.
Turun keskusta vastasi aloitteella turkulaisvaltuutettujen kasvisruoka-aloitteeseen – käytettävä lähituotettua lihaa, kalaa ja kasviksia
Ryhmä vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja teki eilen valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Turun kaupungin luopuvan lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Tilalle halutaan kasvisruokaa ja kalaa.

Myös Atrian porsaanlihatuotteisiin tulee merkintä tuotannon hiilijalanjäljestä – "Yksi tapa palvella paremmin kuluttajia"
Aiemmin tänä vuonna ilmastovaikutukset merkittiin kananlihapakkauksiin.
Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille
Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.
Lihakauppias Helsingin päätöksestä tarjoilla vain kasvis- ja kalaruokaa: Ei ihmisen tarvitse joka päivä lihaa syödäkään
Ylen haastattelemat lihakauppiaat ihmettelevät Helsingin kaupungin päätöstä lopettaa lihan tarjoileminen kaupungin tilaisuuksissa. Kauppiaat olisivat toivoneet kaupungin tekevän syvällisen analyysin lihan syönnin ympäristövaikutuksista ennen totaalikieltoa.
Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa
Helsingin kaupunki päätti, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa tarjota enää lihaa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä muutos kohti kasvisruokien suosimista tapahtuu parhaiten asteittain.
Elintarvikeyhtiö HK Scanin tulos viime vuoden tasolla
Konsernin liiketulos oli 7,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 7,7 miljoonaa.
Helsinki luopuu lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan, mutta on päätöksineen yksin: Espoossa asiasta ei ole keskusteltu vuosiin, Vantaalla aloite vireillä
Kaupungeissa tehdään useita erilaisia toimia ruoan ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Lihasta luopuminen koskee kuitenkin vain pientä siivua Helsingin ruokapalvelukokonaisuudesta.
Lihan tarjoileminen Helsingin tilaisuuksissa lopetetaan – ilmastotiimin päällikkö: Linjaus ei ota kantaa esimerkiksi koulujen ruokailuihin
Lisäksi kertakäyttöastioista luovutaan ja kahvimaitona tarjoillaan kauramaitoa. Linjaus tulee voimaan ensi vuonna.
Joillekin eläimen luut ovat kauhistus, mutta Anne Hautaluomaa ne kiehtovat – hän valmistaa riistan hukkamateriaalista esineitä, sillä haluaa kunnioittaa saalista
Kun metsästäjät kaatavat hirven, useimmiten hyötykäyttöön päätyvät vain nahka ja liha. Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla asuva metsästäjä ja käsityöläinen kerää "hukkapalat" ja hyödyntää eläimen luita myöten.