Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kasvisruoka-annos.

Turku ei luovu lihasta tilaisuuksissaan

Turun edustuskeittiön tarjoiluissa on vähennetty lihan määrää viime vuosina. Kaupungin tarjoiluissa lautasella on nykyäänkin lähiseudun kasviksia ja saaristomereltä kalastettua kalaa.

Broilereita kanalassa

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina

Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.

Turun kaupungintalon kyltti.

Kasvisruokaan siirtyminen Turun kaupunginhallituksen listalla maanantaina – aloitteen allekirjoittanut 25 valtuutettua

Turun kaupunki on viime vuosien aikana vähentänyt lihan määrää tarjoiluissa. Lihaa on tarjolla lähinnä lisukkeena.

Jari Ollikkala tyhjässä karsinassa

Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”

Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.

Köttbitar på ett bord.

Yrittäjä ja yrityksen työntekijä myivät ulkomaista lihaa kotimaisena – oikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen

Poikkeuksellinen petosvyyhti tapahtui Etelä-Pohjanmaalla, jossa yritys myi ulkomaista lihaa liki 70 ostajalle. Yritys oli tehnyt lihapakkauksiin etiketit, joiden mukaan liha olisi ollut kotimaista.

Luomuporsaita karsinassa, Sikala-tilateurastamo Kiven Säästöpossu, Karkkila, 14.2.2018.

Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta

Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

kanansiipiä

Kansainväliset pikaruokaketjut tunnustelleet mahdollisuuksia hankkia lihaa myös Suomesta – "Suomessahan on erittäin laadukkaita raaka-aineita"

Muun muassa hampurilaisistaan tunnettu McDonald´s on käynyt suomalaisten tavarantoimittajien kanssa neuvotteluja, mutta päätynyt tuomaan naudanlihapihvinsä Italiasta. Vastikään Suomessa aloittanut Kentucky fried chicken on kertonut tuovansa kananlihan Puolasta.

Hirvikivääri nojaa puuhun metsässä.

Miksi lohikeiton tarjoaminen hirvipeijaisissa nosti haloon? "Kuin joulu ilman kinkkua", perustelee asiantuntija

Perinteisen hirvenlihakeiton puute peijaisissa herätti hämmennystä ja sai paikalliset pettymään Kainuussa. Selvitimme, miksi riistaruoan perinteinen asema on ja pysyy.

Yle selvitti millaisia lounaita syödään. Kasvisproteiineista Tofu oli suosituin, falafel toinen ja soija kolmas.

Ensiksi tuli raastepöytä, nyt kasviproteiinit: lounaslinjastot muovaavat salaa tottumuksiamme – kävimme läpi 800 ravintolan lounaslistat

Kasviproteiinien ykkönen on tofu, mutta myös perinteet elävät lounaslistoilla vahvana. Joukkoruokailu voi ohjata syömistämme huomaamatta kohti kasvista, sanovat tutkijat.

Musta lautanen ruokaannoksella.

Turun keskusta vastasi aloitteella turkulaisvaltuutettujen kasvisruoka-aloitteeseen – käytettävä lähituotettua lihaa, kalaa ja kasviksia

Ryhmä vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja teki eilen valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Turun kaupungin luopuvan lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Tilalle halutaan kasvisruokaa ja kalaa.

Roippeita roikkumassa.

Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille

Ennen porot käytettiin tarkemmin hyödyksi, nyt niistä otetaan monesti vain lihat. Teurastuksen sivutuotteille etsitään Sodankylässä uusia markkinoita.

Kuvassa on lihatiski Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Lihakauppias Helsingin päätöksestä tarjoilla vain kasvis- ja kalaruokaa: Ei ihmisen tarvitse joka päivä lihaa syödäkään

Ylen haastattelemat lihakauppiaat ihmettelevät Helsingin kaupungin päätöstä lopettaa lihan tarjoileminen kaupungin tilaisuuksissa. Kauppiaat olisivat toivoneet kaupungin tekevän syvällisen analyysin lihan syönnin ympäristövaikutuksista ennen totaalikieltoa.

Bataattia

Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa

Helsingin kaupunki päätti, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa tarjota enää lihaa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä muutos kohti kasvisruokien suosimista tapahtuu parhaiten asteittain.

HK Scans huvudkontor i Åbo.

Elintarvikeyhtiö HK Scanin tulos viime vuoden tasolla

Konsernin liiketulos oli 7,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 7,7 miljoonaa.

lihapullat

Helsinki luopuu lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan, mutta on päätöksineen yksin: Espoossa asiasta ei ole keskusteltu vuosiin, Vantaalla aloite vireillä

Kaupungeissa tehdään useita erilaisia toimia ruoan ilmastovaikutusten vähentämiseksi. Lihasta luopuminen koskee kuitenkin vain pientä siivua Helsingin ruokapalvelukokonaisuudesta.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Lihan tarjoileminen Helsingin tilaisuuksissa lopetetaan – ilmastotiimin päällikkö: Linjaus ei ota kantaa esimerkiksi koulujen ruokailuihin

Lisäksi kertakäyttöastioista luovutaan ja kahvimaitona tarjoillaan kauramaitoa. Linjaus tulee voimaan ensi vuonna.

Anne Hautaluoma muokkaa ketun nahkaa

Joillekin eläimen luut ovat kauhistus, mutta Anne Hautaluomaa ne kiehtovat – hän valmistaa riistan hukkamateriaalista esineitä, sillä haluaa kunnioittaa saalista

Kun metsästäjät kaatavat hirven, useimmiten hyötykäyttöön päätyvät vain nahka ja liha. Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla asuva metsästäjä ja käsityöläinen kerää "hukkapalat" ja hyödyntää eläimen luita myöten.

Veijo Votkin

Liha-alan vaikuttaja Veijo Votkin on kuollut

Lihatukku Veijo Votkin työllistää tällä hetkellä noin 90 henkeä. Veijo Votkin on ollut pääkaupunkiseudulla merkittävä liha-alan vaikuttaja useiden vuosikymmenten ajan.

Hirvi kävelee tiellä

Hirvi- ja peurajahti tuottanee tänäkin vuonna 10 miljoonaa kiloa lihaa – saalistiedot netissä nyt aiempaa ajantasaisempina

Saadun lihamäärän perusteella hirvi on yhä taloudellisesti merkittävin riistaeläimemme. Peuranlihan määrä on kuitenkin kasvussa.

Robert Helenius.

Robert Heleniukselle ylivoimainen voitto Las Vegasissa

Suomalaisnyrkkeilijä Robert Helenius nappasi ylivoimaisen voiton Las Vegasin nyrkkeilyillassa.

Musta lautanen ruokaannoksella.

Täyteläinen punaviinifondue yrtticrèmen ja soijadipin kera – fondueruokaa kaikille aisteille

Mitä mainiointa ajanvietettä seuraa ja ruokaa rakastaville.

Kärkkäri on oululainen perinnemakkara

Kärkkäri täyttää 65 vuotta – makkaralla on oma asiakaskuntansa: "Oulun alueella kärkkärihulluus on voimissaan"

Kärkkärin valmistus uhattiin lopettaa 2003. Oululaiset keräsivät adressin kärkkärin valmistamisen jatkamiseksi. Nyt makkaralle pohditaan roolia osana Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

Lihanleikkaajia Snellmanilla.

Koronaepidemia tulee kalliiksi Snellmanille

Lihatalo on joutunut turvautumaan useisiin erityisjärjestelyihin. Elintarviketehtaalla on ollut poikkeuksellisen paljon koronatartuntoja.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Covid outbreak hampers production at meat processing plant

Snellmann plans to distribute the meat product that it is unable to process to a competitor.

Kuvassa Snellmanin tuotantolaitokset ilmasta käsin

Lihatalo Snellmanilla koronatartuntojen rypäs – leikkaamon 20 työntekijää saanut koronan, vaikutuksia myös tuotantoon

Yhtiöltä lähtee myös pieni erä eläimiä teurastettavaksi ja lihaa leikattavaksi muille lihataloille eli Atrialle tai HK-Scanille.

Kuusipeura aitauksessa Harjun tilalla Liesjärvellä.

Kuusipeuran haaremi kasvaa lähilihaksi hämäläistilalla – täplikäs riistaeläin on suurta herkkua myös ravintoloissa

Harjun tilalle on syntynyt kymmenessä vuodessa yli sadan kuusipeuran lauma. Tarhaeläimiä on jo niin paljon, että riistalihaa riittää myyntiin. Tilan peurat halutaan pitää villeinä, mutta ne vaativat huolellista hoitoa.

Nitriitittömiä kinkkuleikkeitä myynnissä Nizzassa helmikuussa. Yuka sekä kaksi ranskalaista terveysjärjestöä vetosivat keväällä Ranskan terveysministeriin nitriitin kieltämiseksi.

Voiko ruuan terveellisyyttä arvioida helposti? Ranskalaisten liha-alan tuottajien mielestä suosittu arviointisovellus oikoo mutkia

Yuka-sovellus jakaa pisteitä ruuan terveellisyydestä. Helppokäyttöinen kännykkäsovellus kuitenkin iski ainakin ranskalaisten liha-alan tuottajien hermoon, koska se rokottaa pisteitä nitriitin käytöstä.

Robert Helenius bredvid en boxningssäck.

Päivittäin hurjan määrän lihaa syövä Robert Helenius on ääriesimerkki – asiantuntija kertoo, miten aktiivisen liikkujan kannattaa syödä

Nyrkkeilijä Robert Helenius kertoi syövänsä joka aterialla 400 grammaa jauhelihaa. Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad muistuttaa, että yli puoli kiloa punaista lihaa viikossa on terveysriski.

Vegaanituotteet.

Meat sales down for second year as plant-based foods gain ground

Over the past two decades, consumers in Finland steadily bought up more meat products until a few years ago when consumption levels began to decline.

Vegaanituotteet.

Kasviproteiinien kulutus valtavirtaistuu ja kasvaa pikavauhtia, lihankulutus laskenut kahtena vuotena – K-ryhmä: Peilaa osaltaan lihansyöntiin

Juhannuksen alla julkaistu Luonnonvarakeskuksen tilasto osoittaa, että lihankulutus on laskenut nyt kahtena perättäisenä vuotena. Suomalaisten lihansyönti on kasvanut vuosikymmenten ajan.

Mimmu Juntunen ampui villisian Juntusrannalla

Mimmu Juntunen, 15, ampui harvinaisen ja vaikean saaliin Suomussalmella – villisikoihin liittyy riskejä ihmisille ja sioille

Villisian lihaa kehutaan hyvänmakuiseksi, mutta eläimeen liitetään myös monenlaisia riesoja, kuten kuumetta ja lihassärkyjä aiheuttava trikiiniloinen. Villisian mukana Suomeen voi tulla myös tuhoisa afrikkalainen sikarutto.

Makkaraa grillataan

Meat industry gears up for hot sausage demand on Midsummer holiday weekend

Sausage makers are preparing for tripled demand this Midsummer, with plant-based options still lagging behind in popularity.

Makkaraa grillataan

Tirisevä grillimakkara on joka juhannuksen horjumaton suosikki – tänäkin juhannuksena myynti kolminkertaistuu, kertovat lihatalot

Suomalaiset lihatalot alkavat valmistautua juhannukseen jo hyvissä ajoin, sillä se on selkeästi kesän kiireisin myyntiviikko. Broileri- ja kasvisvaihtoehtojen kysyntä on kasvanut vuosien varrella, mutta lihamakkara on edelleen juhannuksen myyntitykki. Myös pekoni ja luullinen liha maistuvat kuluttajille.

Roy Siljamäki metsästämässä.

Luodolla lepäävä kuutti oli jo tähtäimessä, mutta Roy Siljamäki jätti ampumatta – harva tietää, että Helsingin edustalla metsästetään harmaahylkeitä

Hylkeiden ampuminen on pienen piirin harrastus. Se on vaikeaa ja vaatii paljon erikoisvälineistöä. Söpöjen eläinten tappaminen herättää myös voimakasta vastustusta.

Helsingin kaupungintalo.

Helsinki selvittää keinoja rajoittaa ilmastohaitallista ulkomainontaa – vielä on epäselvää, mikä on jatkossa sallittua ja mikä ei

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin ulkomainospaikkojen myynnissä otetaan jatkossa huomioon mainonnan ilmastohaitallisuus. Tarkkaa linjausta ei vielä ole siitä, mitä rajoitteet koskisivat, tai voidaanko rajoituksia ylipäätään tehdä.

Puolukoita metsässä.

Marjayhtiöt Polarica ja Kaskein Marja Oy yhdistyvät – tavoitteena on nostaa jalostusastetta entisestään

Uuden Polarica-marjakonsernin yhteenlaskettu liikevaihto on yli 60 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä yhteensä noin 200 henkilöä. Tuotantolaitokset sijaitsevat Ruotsissa, Suomessa ja Puolassa.

Charklinje vid Snellman Ab i Jakobstad

Lihatalo Snellman vastaa valmisruokien kysynnän kasvuun 11 miljoonan tehdasinvestoinnilla

Uusi tehdas tuottaisi puolivalmisteita esimerkiksi suurtalouskeittiöiden tarpeisiin sekä valmisruokia.

Savo-Karjalan Lihan toimitusjohtaja Jouko Koistinen

Savo-Karjalan lihalle arvostettu kansainvälinen Chaîne des Rôtisseurs -kilpi

Savo-Karjalan liha on neljäs pohjoissavolainen tunnustuksen saaja

Mätare som visar temperaturen (2,3 grader) i en disk för griskött

Atrian sianlihat jämähtivät Suezin kanavaan

Laivakonteissa on yhteensä neljä miljoonaa kiloa sianlihaa matkalla Aasian markkinoille. Tulpan aiheutti jättialuksen kääntyminen kanavassa poikittain.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen

Suuren paaston aikana kasvissyöjä saa mahansa täyteen Venäjällä

Arkea maailmalta: Lihaton ruoka on venäläisille usein vain keväinen kausituote, kertoo kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

MOT vei 10 elintarviketta laboratorioon.

MOT testasi, olivatko elintarvikkeet sitä mistä maksettiin ja heti "tärppäsi" – ruokahuijaus kannattaa, sillä siitä selviää Suomessa usein sakoilla

Havainnot elintarvikepetoksista kasvavat myös Suomessa. Tuntuvia rangaistuksia ei kuitenkaan toistaiseksi ole annettu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle