Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Hetki hetkeltä -todellisuus sai tajuamaan, ettei maailman rajaaminen ole vastuutonta

Informaatiovirran rajaaminen ja kohtuullinen välinpitämättömyys ei ole vastuutonta, vaan vastuullista, kirjoittaa Rönkä.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Kriisitalven joululahjavinkit

Kriisitalvena ystävälle voi antaa joululahjaksi purkkihernekeittoa ja lapselle taskulampun, kirjoittaa Hallamaa.

Ukrainalainen Anna Lutsenko (oik) ja kajaanilainen Saina Kyllönen katsovat kameraan.

Näiden nuorten koko aikuisikä on ollut yhtä kriisiä – siksi he tarvitsevat henkistä kriisinkestävyyttä ja se pitää koko yhteiskuntaa koossa

Tämän päivän reilu parikymppisten koko aikuisikä on ollut matka kriisistä toiseen: pandemiaa, sotaa ja talouskriisiä. Resilienssiä tarvitaan kaikissa ikäluokissa, sillä se on tärkeä elementti yhteiskunnan koossa pysymiselle.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Mitä enemmän asiat muuttuvat, sitä enemmän ne pysyvät samana – elämme 1940-lukua uudelleen

Energiapulasta murehtivaa Suomea voi lohduttaa, kun nykyoloja verrataan edelliseen pula-aikaan, kirjoittaa Konstig.

Lielahden Gigantin osastopäällikkö Tomi Mäentaus hymyilee kameralle päällään tummansininen Gigantin paita.

Hätämuonapakkausten suosio räjähti – sähköpulan pelko vauhdittaa ihmisten varautumista kriisitilanteisiin

Muun muassa varavirtalähteiden, retkikeittimien ja vedenpuhdistimien kysyntä on kasvanut viime vuodesta. Ennen lähinnä retkeilijöiden suosimat tuotteet yleistyvät nyt normaaleissa kotitalouksissa.

Varusmiehet leiriytyivät Lohjan Kasvihuoneilmiön läheisyyteen ja valmistautuivat avustamaan poliisia. Kuvassa puretaan varusteita autosta.

Kriisiajan päätöksentekoa halutaan nopeuttaa lakimuutoksella – asiantuntija: kaupunginjohtajien valtaoikeudet voivat kasvaa merkittävästi

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan kunnissa ja uusilla hyvinvointialueilla tuleviin kriiseihin varaudutaan koronapandemian hoidosta saaduin opein.

Jarmo Laine sytyttää tulitikun saunassa.

Panttivanki Jarmo Laine uhattiin teloittaa, ja se tuli uniin vasta vuosien kuluttua – laki estää monia rauhanturvaajia saamasta apua traumoihinsa

Kriisinhallintaveteraanien terveys on tuoreen selvityksen mukaan pääosin hyvä, mutta psyykkistä hoitoa tulisi kehittää. Vertaistuki on monelle tärkein avun muoto. Sitä voi saada vaikka saunanlauteilla.

Ihmiset tutkivat Kiovaan esille tuotuja tuhottuja Venäjän sotilasajoneuvoja.

Ukrainan ja Venäjän konflikti kestää vuosia, sanoo rauhanvälittäjä – lue kymmenen kysymystä ja vastausta niin sodasta kuin rauhastakin

Ruokakuljetusten alkaminen oli suuri askel rauhan suuntaan, arvioi Martti Ahtisaaren rauhanjärjestön asiantuntija. Sillä on merkitystä sekä maailman ruokaturvan että tulevien neuvottelujen suhteen.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Kun emme voi hallita maailmaa, käperrymme kontrolloimaan ruokaa ja lihaksiamme

Kun ympärillä on kaaosta, moni reagoi nostamalla rautaa ja syömällä ekologisesti, mutta se ei välttämättä ole fiksuinta, kirjoittaa Saarikivi.

SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri istuu oranssilla tuolilla kerrostalon edustalla ja katsoo suoraan kameraan.

Aseellinen väkivalta kasvaa radikaalisti ympäri Eurooppaa sodan loputtua, arvioi asiantuntija

Vaikka rauhansopimusta ei ole näköpiirissä, länsimaiden on edistettävä Ukrainan ja Venäjän välisiä rauhanneuvotteluita, sanoo Saferglobe-ajatuspajan toiminnanjohtaja Maria Mekri Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Miriam Attias

Miriam Attiaksen kolumni: Tulevaisuutemme on tasan yhtä hyvä kuin mielikuvituksemme

Mikään ei kehity, jos joku ei ensin kuvittele, kuinka asiat voisivat olla. Sota Euroopassa kapeuttaa kykyämme kuvitella, vaikka visiota paremmasta tulevaisuudesta tarvitaan juuri nyt, kirjoittaa Attias.

Skylt som berättar var skyddsrummet finns.

Mikkelin väestönsuojat kunnossa hätätilan varalta – kansainväliset kriisit patistivat kunnat toimimaan

Kansainväliset kriisit ovat saaneet kunnatkin päivittämään varautumissuunnitelmiaan. Mikkelissä on ainakin väestönsuojien osalta hyvä tilanne.

Ilmansulkuventtiili väestönsuojassa

CNN vieraili Helsingin väestönsuojissa – yhdysvaltalainen toimittaja hämmästeli sitä, että lapset leikkivät ja uivat maanalaisissa tiloissa

Helsingin kalliosuojat tekivät toimittajaan suuren vaikutuksen. Myös hollantilaismedia vieraili väestönsuojissa tänä keväänä.

CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas lähikuvassa omassa työhuoneessaan Helsingissä.

CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas: Ukrainan tulevaisuutta ratkaistaan nyt taistelukentällä eikä rauhanneuvotteluissa

Presidentti Martti Ahtisaaren perustaman rauhanvälitysjärjestön johtaja ihmettelee eurooppalaisten toimijoiden poissaoloa Ukrainan sodan rauhantunnusteluissa.

Reetta Räty, Helsinki, 30.8.2018

Reetta Rädyn kolumni: Maailma on helvetinkone, jossa kaikki liittyy kaikkeen

Planeetan tulevaisuuden suurimmat kysymykset eivät koske turvetta, bensaa tai lihansyöntiä, vaan sitä, että mitään erillisiä ilmasto- tai ympäristöasioita ei ole olemassakaan, kirjoittaa Räty.

Jemeniläinen äiti pitää sylissään lastaan pakolaisleirillä Sanaan kaupungin ulkopuolella.

Toivon merkkejä yhdessä maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista – Jemenin presidentti luopuu vallastaan, aseleponeuvottelut alkamassa

Jemenin sisällissodassa on kuollut yli 150 000 ihmistä. YK:n mukaan konflikti uhkaa ajaa jopa viisi miljoonaa ihmistä nälänhätään ja nostaa sodan uhrien määrä yli miljoonaan.

 Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Janne Mikkola, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vs. pelastusjohtaja Petri Talikka, SPR:n Hämeen piirin ensihuollon asiantuntija Mari Rantio ja SPR:n Hattulan osaston puheenjohtaja, kriisi- ja traumapsykoterapeutti Pia Yli-Pirilä seisovat vierekkäin ja katsovat kameraan.

Kriisien edessä moni miettii, mitä minä voin tehdä – SPR, sairaanhoitopiiri ja pelastuslaitos vastaavat

Kriisit kuluttavat. Kokosimme asiantuntijat keskustelemaan Ukrainan pakolaisista, koronasta, väestönsuojelusta ja kriisinkestävyydestä.

Mielenosoittaja pitää pahvinpalaansa ilmassa, lähikuva kädestä.

Kaasuntoimitukset Venäjältä Eurooppaan saattavat loppua jo aivan kohta – Saksa suunnittelee kaasun säännöstelyä varotoimena

EU ja Venäjä ovat eri mieltä kaasun maksamisesta ruplilla. Kumpikaan osapuoli ei näytä olevan halukas joustamaan, ja Putinin takaraja uhkaa huomenna torstaina.

Ukrainan ja Venäjän liput neuvottelupöydällä.

Halu rauhanneuvotteluihin löytyy vasta, kun sota ei enää hyödytä eikä voittoihin uskota, sanoo rauhanneuvottelun asiantuntija

Rauhanneuvotteluissa istuu vielä perinteisesti poliittisia johtajia ja sotilaita. Mutta rauhansopimuksen muuttaminen todeksi vaatii enemmän ihmisiä, yhteiskunnan eri jäseniä ja ryhmiä.

Mikkelin vastaanottokeskuksen johtaja Otto Leppä.

Ukrainan pakolaiset joutuvat matkustamaan jopa satoja kilometrejä lähimpään vastaanottokeskukseen Itä-Suomessa – johtaja pahoittelee tilannetta

Ukrainalaisilla on vaikeuksia päästä rekisteröitymään Itä-Suomen ainoaan vastaanottokeskukseen, jonka palvelut ovat ruuhkautuneet. Maahanmuuttoviraston mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa resurssipula.

Telefunken matkaradio kuvattuna pöydällä.

Patteriradioiden myynti ampaisi kasvuun Venäjän hyökkäyksen jälkeen

Elektroniikkaliikkeet ovat viime viikkoina myyneet patteriradioita moninkertaisia määriä vuodentakaiseen verrattuna. Taustalla on suomalaisten halu varautua kriisitilanteeseen.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kriisi testaa yhteiskuntamme toimintavarmuuden 

Ukrainan sota koskettaa myös jokaista suomalaista. Suomi on saari ja olemme riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Huoltovarmuus on nyt päivän sana, kirjoittaa Kontro.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: En keksi yhtään hyvää syytä, miksi unohdin Ukrainan

En ole kovin tyytyväinen omaan panokseeni, kirjoittaa Ukrainan unohtanut Pekka Seppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Yasin Omer.

Maanantai 14.3.2022 (tv)

Kriisitilanteet. Turvapaikanhakijat. Paralympialaiset. Sääennuste.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennus Mikkelissä

Etelä-Savon oppilaitokset tarjoavat keskusteluapua sodasta järkyttyneille

Ukrainan sota on järkyttänyt monia suomalaisia. Oppilaitokset ovat myös huomanneet tuen tarpeen.

Petri Toivonen.

Kriisinkestävyys voi olla nyt monella koetuksella – asiantuntija: "Emme ole kunnolla palautuneet koronasta, ja uutta kriisiä tulee silmille"

Sota Ukrainassa ja epävarmuus maailman tilanteesta kuormittaa monia. Varautumistyötä tekevä Turvallisuuskomitea kuitenkin vakuuttaa, että Suomi on valmistautunut erilaisten kriisien varalta hyvin.

Rauhanjärjestöjen mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingin Tehtaankadulla.

Suomalaisaktivistien lauantaiksi Helsinkiin kokoama rauhankulkue on selättänyt verkkohäirinnän – mielenilmaus pidetään suunnitellusti

Järjestäjien Facebook-sivut suljettiin tutkinnan ajaksi alkuviikosta ja ne saatiin jälleen auki vasta keskiviikkona iltapäivällä.

Ayman Saleh.

22-vuotias historian opiskelija revittiin juuriltaan – nyt hän pelkää, että sota voi levitä myös hänen uuteen kotimaahansa Suomeen

Miltä tuntuu katsoa ja lukea uutisia pommituksista ja pakoon ryntäävistä ukrainalaisista, kun on itse kokenut saman? Ayman Saleh kertoo.

Kummunkatu Outokummussa on valaistu Ukrainan sini-keltaisin värein.

Outokummusta euro joka asukkaalta ukrainalaisten auttamiseen

Outokumpu antaa rahaa sotaan joutuneen Ukrainan asukkaille. Avustussummaksi tuli euro jokaista outokumpulaista kohti.

Vastaanottokeskuksen huoneen ovi on auki. ovesta näkyy lukko.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla valmistaudutaan ukrainalaisten saapumiseen – kuntiin saapunut jo satoja sotaa paenneita

Pohjanmaalla kunnat ovat tehneet runsaasti valmisteluita sotaa pakenevien ukrainalaisten avuksi. Moni kunta on kartoittanut mahdollisia vapaita majoitustiloja ja niiden kalustamista.

Valmiuspäällikkö Antti Haataja Pohjois-Savon pelastuslaitokselta näyttä väestötiloissa olevaa ilmanvaihtokonetta.

Yle selvitti väestönsuojien kapasiteetin viidellä alueella Suomessa – vain Sveitsissä on parempi tilanne, ministeriö vakuuttaa

Selvitimme, montako ihmistä väestönsuojiin mahtuu Tampereella, Turussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Lapissa. Suomessa on yhteensä noin 54 000 väestönsuojaa.

Kasvomaskia käyttävä mies seisoo kauppakeskuksessa.

Ukrainan sota herätti huolen väestönsuojista – Lapissa väestönsuojia on hyvin tarjolla lähinnä kaupungeissa ja matkailukeskuksissa

Keskustelu väestönsuojista on vilkasta, vaikka valtionjohto sekä viranomaiset muistuttavat, että Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Viranomaisten mukaan väestönsuojatilanne on hyvä.

väestönsuoja kyltti.

Kainuussa suurin osa väestönsuojista on Kajaanissa – noin joka toiselle on väestönsuojapaikka

Määrää selittää se, että yleisiä väestonsuojia on haja-asutusalueella vain vähän. Pelastusjohtajan mukaan pienet väestönsuojat pienten kerrostalojen tai hallien yhteydessä eivät ole enää nykyaikainen ratkaisu.

Ilmansulkuventtiili väestönsuojassa

Pääkaupungin yleisissä väestönsuojissa on miljoonien korjausvelka – osassa on vanhentunut ilmanvaihtotekniikka, joka päästää läpi myrkkykaasut

Joissakin Helsingin yleisissä väestönsuojissa on parantamisen varaa esimerkiksi ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmissä.

Tukholmankatu.

Vanhoissa kerrostaloissa saattaa olla väestönsuojia, jotka suojaavat sirpaleilta, mutta eivät kaasuilta – kukaan ei tiedä ongelman suuruutta

Taloyhtiön hallituksen pitää tuntea vastuunsa väestönsuojan ylläpidossa ja tarvittaessa myös käyttöönotossa, jos kriisitilanne tulee.

Väestönsuoja, jonka lasiovesta näkyy käsisammuttimia.

Väestönsuojia löytyy vain Pohjois-Karjalan taajamista, muualla asukkaiden hoidettava suojautuminen itse

Sota Ukrainassa on järkyttänyt ihmisiä niin, että Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta on alettu kysellä väestönsuoja-asioista. Viranomaisten mukaan maakunnasta löytyy erilaisia väestönsuojia yli tuhat.

Ukrainalaisia sotilaita vartiossa Kiovassa.

Länsi myöhästyi aseavun kanssa, mutta kalustosta on hyötyä myöhemminkin – tutkija: "Parannetaan Ukrainan neuvotteluasemaa myös"

Länsi pelasi aluksi Venäjän presidentti Putinin pussiin, mutta siitä huolimatta aseavulla on suuri merkitys sekä rintamalla että myöhemmin neuvotteluissa Venäjän kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

Yulia, Anton ja Sabrina.

Kolme venäläistaustaista Suomessa kertoo pettymyksestään sodan uhatessa Ukrainaa: "Isot pojat leikkivät ja kansa kärsii"

Yulia Vatanen pelkää, että rajat menevät sodan takia kiinni, Anton Nokelainen pitää konflitkia isojen poikien leikkinä, Sabrina Nacer-Bamlou vastustaa kaikkia sotia.

Putin kertoi näkemyksensä Ukrainan valtion synnystä ja historiasta puheessaan 21.02.2022.

Historian pikakurssi Putinin mukaan – kuinka jopa Leninistä löytyy perustelu siihen, että Ukrainaan on lupa hyökätä

Perustellessaan Ukrainan osien valtausta Venäjän presidentti leimasi maan neuvostoaikojen keinotekoiseksi luomukseksi. Putin korosti neuvostojohtaja V. I. Leninin merkitystä Ukrainan varhaisvaiheissa.

Haavisto: Tarkka lista pakotteista tulee myöhemmin

Ulkoministeri Pekka Haavisto: EU-maiden ministerit hyvin yksimielisiä pakotteista Venäjälle

EU:n ulkoministerit ovat sopineet pakotteista vastalauseena Venäjän päätökselle tunnustaa Ukrainan separatistialueiden itsenäisyys.

Rajavartioita lumisessa maastossa kävelevät raja-aidan vieressä.

Korkean tason neuvotteluita, syytöksiä tulituksesta – lue tästä lännen ja Venäjän välisen kriisin käänteet perjantailta

Useita korkean tason neuvotteluita on pidetty tänään Venäjän hyökkäyksen uhkaan liittyen. Venäjän mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on muuttunut huonommaksi.

Pertti Puurula ja Vanessa Ortiz nauttivat kahvista Helsingin päärautatieasemalla. Puurula on juuri palannut työmatkalta Romaniasta, missä hän todisti amerikkalaisten joukkojen läsnäolon katukuvassa.

Sodan uhka Ukrainassa huolettaa myös suomalaisia – Romaniasta palannut Pertti Puurula: Hävittäjät lensivät ja sotilaskalustoa liikuteltiin

Suomen ukrainalaiset kertovat sukulaistensa reagoineen tilanteeseen varsin eri tavoin: Osa on jo pakannut laukkunsa, kun taas osa ajattelee, ettei syytä suureen huoleen ole.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle