Uusimmat artikkelit
Kajaanissa torjutaan lupiinia talkoilla – kaupunki jakaa jätesäkkejä kolmessa paikassa
Lupiinit kerätään jätesäkkeihin, jotka voi toimittaa maksutta Majasaaren jätekeskukseen ja kaikkiin Ekokympin lajitteluasemille niiden aukioloaikoina.
Hyvin hoidetut istutukset ja pienet mökit kuuluvat siirtolapuutarhaan – laiskureille ja erakoille paikka ei sovi, muistuttaa konkari
Kotkan kaupunki haluaa säilyttää siirtolapuutarhojen omaleimaisen tunnelman ja puutarhamaisuuden. Suuret terassit ja paljut eivät kuulu siirtolapuutarhoihin.
Luontokato näkyy suomalaisten mielestä omassa lähiluonnossakin – Ylen kyselyssä 58 prosenttia arvioi nähneensä merkkejä lähiympäristössään
Haitallisten vieraslajien leviäminen on yksi näkyvimmistä luontokadon merkeistä lähiluonnossa, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Aino Juslén. Myös esimerkiksi linnut ovat vähentyneet.
Puutarhainnostus on taittunut ja se näkyy jo palstoilla: "Matkailu on kilpailijoistamme ykkönen"
Palstaviljelyn suosion ennakoitiin kasvavan, mutta viileä alkukesä ja koronarajoitusten purku ovat hyydyttäneet kotitarveviljelyintoa. Palstoille päästiin etelässä myöhään, mutta harsojen alla vihertää jo.
Ota talteen piharatamonlehtiä, luonnon omia laastareita, ja pane niitä purkkiin talveksi
Piharatamo kasvaa nurmikolla ja tienvarsilla.
Hankala sääyhdistelmä koitui monen omenapuun kuolemaksi
Ensin kuiva kesä, sitten kova ja jäinen talvi. Tämä tappoi runsaasti hedelmäpuita Lounais-Suomessa. Turkulainen puutarhuri ei ole nähnyt moista tuhoa vuosikymmeniin.
Venäjällä tavattu tuholaishyönteinen uhkaa levitä myös Suomeen – Suomenlinnaan on asennettu pyydyksiä vieraslajin leviämisen varalta
Ruokavirasto asensi ansoja Suomenlinnaan saarnenjalosoukkojen leviämisen varalta. Tuholaiset voivat levitä maasta toiseen tavaroiden kuljetukseen käytettyjen puulavojen mukana.
Joensuulainen pariskunta ei halua kotipihastaan rikkaruohotonta nurmikenttää – näillä seitsemällä vinkillä saat pihastasi monimuotoisen
Tavoitteena on saada ajatus luonnon monimuotoisuudesta osaksi tavallisia kotipihoja.
Tämä ankkapartio yrittää pysäyttää "tappajaetanat"
Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu espanjansiruetana on kaikkiruokainen massalaji, joka voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.
Perhosaiheiset runot reunustavat polkua Riihimäellä
Runopolkutyöryhmä valitsi yli 40 kaupunkilaisten lähettämästä runosta kuusi, jotka on painettu polun varteen asennettaviin runokyltteihin.
Oulun kaupunki säästää osan puistoalueita niityiksi lopettamalla niissä ruohonleikkuun
Oulussa lisätään niittyjä ja kukkivien niittyjen määrää viheralueilla ei puolilla kaupunkia.

Vanhimmat alppiruusut Haagan rodopuistossa ovat melkein 50-vuotiaita – tältä näyttää yhdessä Helsingin suosituimmista puistoista
Kesäisen lämpimät kelit ovat saattaneet Helsingin Haagan alppiruusupuiston täyteen kukkaloistoonsa.
Vähemmän linnunlaulua tai pörriäisten surinaa? Kerro meille, mitä luontokadon merkkejä olet havainnut omassa lähiluonnossasi – teemme juttua
Luontokadon eli luonnon monimuotoisuuden heikentymisen merkkejä näkyy Suomenkin luonnossa.
Rauman taidekesässä kelluu keinosaari – nykytaiteen triennaali kuvittelee, millainen maailmasta voi tulla
Taiteilija Raimo Saarisen Kelluva saari -ympäristötaideteos on ankkuroitu mereen, Rauman Otanlahteen. Rauma Triennale 2022 esittelee laajasti nykytaidetta.
Lehtokotilot valtasivat puutarhamyymälän Savossa – tilanne saatiin haltuun etanasyöteillä
Suonenjoen Tokmannin puutarhamyymälässä on kamppailtu alkukesä lehtokotiloiden kanssa. Myymälä on alueella, jolla on paljon kotiloita.

Ahlmanin nautakarja hoitaa taas Iidesjärven rantalaitumia
Tampereen Iidesjärven itäinen eli Messukylän puoleinen pää pysyy kunnossa neljän hiehon voimin. Myös hyönteiset, linnut ja muu luonnon monipuolisuus hyötyvät laiduntamisesta.
Kolilla kitketään vastikään kiellettyä kurtturuusua
Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan viime viikolla. Kolin kansallispuiston vierestä hävitetään vieraslajeja talkootyöllä.
Ville Hytösen kolumni: Poikani suojeli hyönteistä, jota olisin samanikäisenä lyönyt lapiolla – Tallinnaan puuhataan kulkuväylää ötököille
Hyönteiskato uhkaa planeettamme tulevaisuutta.
Katso, miten jättiputki poistetaan oikein – vieraslajin huolimaton käsittely on terveydelle vaarallista
Esimerkiksi Jyväskylän kaupunki poistaa noin 150 jättiputkiesiintymää vuodessa. Jättiputkien torjunta on ollut tehokasta, sillä pahimmillaan jättiputkia on poistettu yli 500 esiintymästä.
Raaseporin linnan raunioilla lampaat suojelevat harvinaisia lajeja – muinaistulokkaat kertovat kasvien ja ihmisten pitkästä yhteisestä matkasta
Vanhojen asutuskeskusten läheltä löytyy lajistoa, joka on kehittynyt laiduntamisen ja ihmiselämän ehdoilla. Nämä kasvit ja eläimet kertovat samaan aikaan biologiasta ja historiasta.
Pihanhoidosta ei tarvitse ottaa stressiä – anna nurmikon kasvaa ja voikukkien rehottaa, niin mehiläiset saavat ravintoa
Pölyttäjien määrä on vähentynyt huolestuttavasti. Kotipuutarhuri voi auttaa niitä istuttamalla hyötykasveja, jotka sopivat ravinnoksi sekä mehiläisille että ihmisille.
"Pahinta paskaa, mitä olen ikinä nähnyt", opettaja sanoi – siksi Anna Retulaisesta tuli menestynyt taiteilija
Kulttuurivieras Anna Retulaisen mielestä opettaja oli oikeassa. Suora puhe ja kova työ kannustavat enemmän kuin “höpölöpö”. Taidemaalarina hän on yhtä värikäs kuin taulunsa.
Jättipalsamin hävitystalkoot alkavat jälleen Jyväskylässä
Jyväskyläläisiä kannustetaan hävittämään vieraslajit omilta ja kaupungin mailta.
Torstai 2.6.2022 (tv)
Puoluekannatus. Maahanmuutto. Kurtturuusu. Sää.
Keskiviikko 1.6.2022 (radio)
Venäjän epäillään tehneen paljon sotarikoksia Ukrainassa. Koronavilkun käyttö loppui. Saamelaismuseo Siida on taas auki. Tutkijat löysivät maailman suurimman kasvin. Sää on suuressa osassa maata sateinen.
Kurtturuusu oli puutarhan komistus, josta tuli lainsuojaton – puutarhakasveja ei saa päästää leviämään oman pihan ulkopuolelle
Vuosikymmeniä pihoihin istutettiin kasveja, joista on nyt tullut hankalia vieraslajeja. Myös puutarhojen nykykasveista saattaa tulla myöhemmin ongelma. Kurtturuususta tuli lainsuojaton kesäkuun alussa.
Kurtturuusua on tuotu kaakon jätehuollon vastaanottopisteisiin tasaisesti – hävitysurakkaa joudutaan jatkamaan
Etelä-Karjalan jätehuollon viestintäpäällikkö Mari Ilvonen kehottaa ihmisiä toteuttamaan jatkossakin suunnitelmaansa kurtturuusun hävittämiseksi, sillä hän ei usko urakan olevan vielä ohi.
Australiassa löydettiin maailman suurin kasvi – meriruoho on levittäytynyt yli 180 kilometriä leveälle alueelle
Tutkijat arvioivat kasvin iäksi 4 500 vuotta.
Sotkamon Pohjavaaralla koivut itkivät keväällä vaaleanpunaista mahlaa – kuuntele, mistä se voi johtua
Sotkamon Pohjavaaralla on herättänyt ihmetystä koivuista pursunnut vaaleanpunainen mahla. Vaikka kevään mahla-aika on ohi, puiden rungossa näkyy värjäymä helakan punaisena.
Ensimmäiset alppiruusut kukkivat jo Raision alppiruusupuistossa – kukinnasta odotetaan tänä vuonna kohtuullista
Puistossa on yli 1 750 alppiruusua, lajikkeita on 197. Pääkukinta ajoittuu kesäkuun alkuun.
Torjuntatiimit iskevät jättiputken kimppuun Varsinais-Suomessa
Jättiputki valtaa pysyvästi monenlaisia ympäristöjä. Torjuntaa tehdään joko kaivamalla kasvit juurineen tai niittämällä ja peittämällä yhtenäisiä kasvustoja.
Mirja Reijonen löysi Itä-Helsingistä huippuharvinaisen kasvin, joka tuhoutui lähes täysin, mutta saa nyt uuden elämän yllättävässä paikassa
Roihupeltoon Raide-Jokerin varikkoalueelle istutettiin 105 idänmasmalon tainta. Vastaavaa uhanalaisen kasvin siirtoistutusta ei ole tehty aiemmin Helsingissä.
Tornio kasvattaa kesäkukat itse – harvinainen tapa takaa jopa 10 000 kesäkasvia kaupunkikuvaan
Rovaniemi ostaa kukkia 26 000 eurolla, Kemi on karsinut kukkien määrää säästöjen vuoksi.
Elias Lönnrotin keräämiä kasveja voi nyt ihailla netissä – Kalevalan luoja julkaisi ensimmäisen kasvionsa vuonna 1860
Lönnrotin kasvikokoelma on digitoitu Turun yliopiston kasvimuseon 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Kasvimuseon kokoelmassa on yli miljoona kasvinäytettä. Lönnrotilta digitoitiin yli 750 näytettä.
E18-tien yhden tunnelin päällä pörisee kymmeniä tuhansia mehiläisiä – kamera seuraa mehiläispesän elämää livenä koko kesän ajan
Moottoritien varrelle laitetun mehiläispesän tärkeää pölyttämistyötä voi seurata kameran välityksellä. Rakennusyhtiö YIT:n Mehiläislive-kokeilu tähtää harvinaisten hyönteisten elinolojen parantamiseen.
Koivun kukinta allergikkojen riesana – tilanne pahenee viikonloppuna
Mikäli viikonloppuna saadaan sateita, voivat ne helpottaa allergikkojen tilannetta. Siitepölypitoisuuksien odotetaan kuitenkin nousevan kaikkialla maan etelä- ja keskiosissa runsaiksi.
Otollisin hetki vieraskasvien kukistamiseen on pian: "Ei vaadi monimutkaisia taitoja tai välineitä", sanoo asiantuntija
Vieraslajit ovat levinneet pihoista tienpientareille ja metsiin. Kasveja torjutaan erilaisissa hankkeissa ja talkoissa ympäri Suomen.
Digitreenit: Näin tunnistat kasvin tai eläimen puhelimen avulla
Viisi sovellusta, joista voi olla hyötyä tunnistamisessa.
Oulun kaupunki istutti orvokkeja keskustaan äitienpäivän juhlinnan kynnyksellä
Torstaina kukkia istutettiin esimerkiksi kävelykatu Rotuaarille ja Mannerheimin puistoon. Varsinaiset kesäkukat tulevat kaupunkikuvaan kesäkuun alkupuolella.
Ole juhlan kaunein – "tatuoi" itsesi kukkasin
Laastarilla ja terälehdillä teet keholle koristeen.
Sinnikkään kurtturuusun elonpäivät alkavat olla luetut – vieraslajin viime hetken leviämisyrityksiä seurataan tarkasti
Kurtturuusu pitää hävittää toukokuun loppuun mennessä. Rovaniemen ja Kemin kaupunkien viheralueilla urakka kesti kaksi kesää.
Lihansyöjäkasvi voi hotkaista jopa rotan ja näin se käy
Trooppiset kannukasvit ovat hiljaisia petoja, jotka tekevät saalistaan pirtelöä.
Miten on mahdollista, että kukka voi murtaa jopa asfalttia? Vastaus löytyy juurista
Kukan juurissa on valtavasti voimaa, jonka alta myös asfaltti joutuu väistymään.
Sammakoiden kutuaika on täydessä käynnissä, kurnuttajat voi tunnistaa äänen perusteella – lue biologin vinkit sammakkobongaukseen
Sammakot kutevat nyt kuin viimeistä kevätpäivää. Biologi Antti Koli kertoo, mistä sammakoita kannattaa bongata, ja miten niitä voi houkutella myös omalle pihamaalle.
Pölyttäjiä tutkitaan Turussa – kaupungin alueelle tuodaan mehiläispesiä
Mehiläispesiä tuodaan Turussa neljään eri paikkaan ja pesistä kerätään kesän aikana siitepölynäytteitä. Tutkimuksessa tutkitaan pölyttäjien kuten mehiläisten esiintymistä.
Puutarha herää kevääseen – lähetä meille oma kysymyksesi puutarhaviljelystä
KYSY! Puutarhan keväästä Radio Suomessa 3.5.2022.
Armi Kunnaala pelastaa roskakoriin meneviä kukkia työkseen – näin sinäkin voit vähentää kasvihävikkiä ja hoitaa puutarhaasi ekologisemmin
Armi Kunnaalan kukkakaupassa Helsingissä hävikkikasvit saavat uuden elämän. Puutarhaliike Plantagenissa hävikkiin päätyvät kasvit, joissa on kasvitautia tai tuholaisia.
Narsissit kukkivat jo Helsingissä, Inarissa kävellään vielä jäällä – tältä näyttää kevät molemmissa päissä Suomea juuri nyt
Inarissa lunta on useita senttimetrejä, Helsingissä käytännössä vain enää varjopaikoissa ja talvella kipatuissa kasoissa. Suorassa verkkolähetyksessä kuulet myös ylipuutarhurin ajatuksia kevään etenemisestä.
Ilman lannoitteita pärjäävien palkokasvien viljely ja kysyntä ovat kasvaneet
Viljelyaloja ovat lisänneet lannoitteiden hinnat ja pula lannoitteista. Palkokasvi ei välttämättä typpilannoitetta vaadi. Myös esimerkiksi herneen tai härkäpavun kysyntä on lisääntynyt.
Sinililjametsä ihastuttaa jälleen Belgiassa
Sinililjat kukkivat Hallen metsässä reilun viikon ajan aina huhtikuussa. Ne houkuttelevat paikalle turisteja vuodesta toiseen.