Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen nojaa oranssiin tuoliin rannalla.

Abortin saamista helpotetaan todennäköisesti syksyllä – "Näytämme, että edistyksen vaatimukset kohdistuvat myös Suomeen"

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin laki raskauden keskeyttämisestä. Nykyinen laki antaa Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksasen mukaan kuvan, että raskaana olevan päätösvalta omasta kehosta ulkoistetaan terveydenhuollolle.

Mielenosoittajan vatsassa kirjoitus: "Not Your Body".

Merkittävä voitto aborttioikeuden puolustajille Yhdysvalloissa – republikaaniosavaltio Kansas päätti säilyttää aborttioikeuden

Kansasissa enemmistö väestöstä on perinteisesti ollut konservatiivisia republikaanipuolueen kannattajia. Nyt enemmistö äänesti aborttioikeuden säilyttämisen puolesta.

Mielenosoittajia kaupungintalon portailla.

Kaliforniaan suuntautuvan aborttimatkailun uskotaan kasvavan – raskaana olevien liikkumiselle kaavaillaan rajoituksia

Aborttikeskustelu jatkuu kiivaana Yhdysvalloissa. Naisaktivistit uskovat, että Kaliforniasta tulee turvapaikka, jonne matkustetaan aborttikiellon määränneistä osavaltioista.

Naisia heiluttamassa kylttejä mielenosoituksessa.

Kymmenvuotias raiskausuhri joutui matkustamaan naapuriosavaltioon saadakseen abortin – tästä on kyse Yhdysvaltoja kuohuttavassa tapauksessa

USA:ssa korkeimman oikeuden aborttipäätöksen jälkipuinnissa on noussut esiin 10-vuotiaan raiskausuhrin tapaus. Useat tahot ehtivät kyseenalaistaa tapauksen, mutta poliisi on nyt pidättänyt epäillyn.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltä Valkoisen talon edessä.

Mielenosoittajat istuivat Valkoisen talon eteen protestoimaan aborttioikeuden poistoa: "Sinun täytyy kuunnella, Joe"

Presidentti Joe Bidenilta vaadittiin voimakkaampia vastatoimia korkeimman oikeuden kiistellyn aborttipäätöksen jälkeen.

1940-luvun sairaalan toimenpidehuone, jossa on kaksi sänkyä, lamppuja ja muita sairaanhoidollista välineistöä siististi paikoillaan.

Nuoren naisen häpeää peittelevä toimenpide ja suurperheen äidin pelastus – aborttilainsäädännöllä on lyhyt historia Suomessa

Aborttien historia jää hämärän peittoon, sillä sopivaa aineistoa ei ole jälkipolville vaietusta aiheesta jäänyt. Abortteja on kuitenkin tehty jo aiemmin kuin siitä on säädetty lakeja ja enemmän kuin niitä on tullut julki.

Aborttioikeutta puolustava mielenosoitus New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Google kertoo poistavansa aborttiklinikkakäynnit käyttäjiensä sijaintitiedoista – taustalla USA:n kiistelty aborttipäätös

Päätöksellä halutaan suojella ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Yhtiö kertoi asiasta viikko sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Kuvassa ehkäisyvälineitä, vas. kuparikierukka, ehkäisykapseleita sekä hormonikierukka.

Suomessa tehdään abortteja koko ajan vähemmän – taustalla muun muassa seksuaalikasvatus ja ilmainen ehkäisy

Suomessa tehtävien aborttien määrä on vähentynyt selvästi vuosikymmenessä. Taustalla vaikuttavat monet syyt, lähtien vuosituhannen vaihteen poliittisista toimista nuorten seksuaalikasvatuksen lisäämiseksi.

Tutkija Maria Annala A-studiossa.

Yhdysvaltain jyrkkä aborttipolitiikka ei vastaa kansalaisten näkemyksiä, tutkija arvioi

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätös on johtanut osavaltioissa äärimmäisiin ratkaisuihin.

Aborttioikeutta puolustavia mielenosoittajia kylttien kanssa kadulla.

Suomalaisasiantuntijat järkyttyivät Yhdysvaltain aborttipäätöksestä: "Todella suuri uhka ihmisoikeuksille globaalisti"

Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksanen arvelee, että Yhdysvaltain kiristyneistä aborttilinjauksista voivat ottaa mallia esimerkiksi Unkari ja Puola.

Mielenosoittajia puolustamassa aborttioikeutta.

Maailman päättäjät reagoivat Yhdysvaltain korkeimman oikeuden aborttipäätökseen – "Sydämeni itkee amerikkalaisten tyttöjen ja naisten puolesta"

Oikeuden päätös kumota Yhdysvaltain laaja aborttioikeus puhututtaa ympäri maailmaa. Suuri osa maailmasta on helpottanut viime vuosikymmeninä abortin tekemistä, mutta Yhdysvallat kulkee toiseen suuntaan.

Kaksi vartiaa seisoo portin edessä, jonka takana on uusklassistinen rakennus, korkein oikeus Washington DC:ssa.

Useat suomalaispoliitikot kauhistuivat USA:n aborttipäätöstä: "Aivan sietämätöntä takapajuisuutta"

Useat suomalaispoliitikot ovat ottaneet surullisena vastaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätöksen kumota aborttioikeus liittovaltiotasolla. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen taas iloitsee.

Mielenosoitus väkeä kylttien kanssa. Etualalla ihminen kantaa kylttiä, jossa lukee "lakatkaa uhkapelaamasta lapseni hengellä".

Kirjeenvaihtajalta: Korkeimman oikeuden päätökset mullistavat Yhdysvaltoja pysyvästi – ase- ja aborttilinjaukset repivät maata

Korkeimman oikeuden superviikko päättyi liberaalien pahimpien pelkojen täyttymiseen. Konservatiivienemmistöisen tuomariston aborttioikeuteen, aseenkanto-oikeuteen ja uskonnollisten koulujen rahoitukseen liittyvät linjaukset sotivat kansan enemmistön oikeustajua vastaan, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Mielenosoittajia puolustamassa aborttioikeutta.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi yleisen aborttioikeuden – selvitimme vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin abortin tulevaisuudesta Yhdysvalloissa

Korkeimman oikeuden historiallisen päätöksen johdosta Yhdysvaltain osavaltiot voivat nyt itse määritellä lainsäädäntönsä raskaudenkeskeytykseen. Noin puolessa osavaltioista oikeus aborttiin säilyy, noin puolessa osavaltioista ei.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain korkeimman oikeustalon edessä Washington DC:ssä 5. toukokuuta.

Maailmalla kiristetään aborttilakeja – jos nämä asiat tapahtuisivat, saattaisi raskauden keskeytys hankaloitua Suomessakin

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Suomessa aborttilainsäädäntöön voisi tulla samanlaisia kiristyksiä kuin Puolassa ja Yhdysvalloissa. Muutokset maailmalla voivat kuitenkin vaikuttaa myös Suomeen.

Tyhjä katu

Amnesty: Ihmisoikeudet saivat väistyä koronarajoitusten tieltä monissa maissa

Monin paikoin abortin saaminen vaikeutui, seksityöntekijöitä pahoinpideltiin ja asunnottomia sakotettiin koronasulkujen aikana, ihmisoikeusjärjestö kertoo.

Aborttioikeutta puolustavia mielenosoittajia maanantaina korkeimman oikeuden tuomarin, Samuel Aliton kodin edustalla, Alexandriassa, Virginiassa.

Oklahomassa hyväksyttiin laki, joka kieltää abortin lähes täysin

Korkeimman oikeuden päätöstä Roe vastaan Waden kumoamisesta odotetaan kesäkuussa.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain korkeimman oikeustalon edessä Washington DC:ssä 5. toukokuuta.

Analyysi: Yhdysvaltain aborttioikeusväännössä on kyse aborttilakejakin suuremmasta ongelmasta – korkein oikeus horjuttaa jo uskoa demokratiaan

Vääntö aborttioikeudesta murentaa kansalaisten uskoa demokratian perusteisiin Yhdysvalloissa. Korkeimman oikeuden odotettu päätös nostaa Yhdysvaltain demokratian umpisolmun huomion keskipisteeseen, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Mielenosoittajia Washingtonissa.

Aborttikiista kärjistyy Yhdysvalloissa, kun lakiluonnos vuoti julkisuuteen – korkeimman oikeuden tuomari vahvistaa lakiluonnoksen aitouden

"Roe vastaan Wade" -päätös on turvannut liittovaltion tasolla aborttioikeuden jo lähes viisi vuosikymmentä. Konservatiivinen korkein oikeus ja osavaltioiden päätökset ajavat aborttioikeutta ahtaalle.

Mielenosoittajat (miehiä) vastustavat aborttia kylttejä kantaen.

Myös Oklahoma on hyväksymässä tiukan aborttilain Yhdysvalloissa

Mississippin osavaltion aborttilaki on parhaillaan korkeimman oikeuden käsittelyssä.

Nastya Podorozhnya.

Ukrainaan toimitetaan tuhansia aborttipakkauksia – seksuaalirikokset lisäävät tarvetta raskaudenkeskeytyksille

Kansainvälinen Women on Web -järjestö on tarjonnut puolalaisille naisille abortteja 17 vuoden ajan, sillä maan aborttilaki on äärimmäisen tiukka.

Roberta Metsola: Meiltä löytyy samanlaista sisua

EU-parlamentin uudeksi puhemieheksi maltalainen Roberta Metsola: "Meiltä löytyy samanlaista sisua"

Metsolaa kuvataan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, mutta hänen aborttikantansa herättää kysymyksiä EU-parlamentissa.

Henkilö tutkii aluevaalimainoksia lumisessa maisemassa.

Valtaosa Ylen aluevaalikoneeseen vastanneista kannattaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Myönteisintä hyvinvointialueen tarjoamaan maksuttomaan ehkäisyyn suhtautuminen on eduskuntapuolueista vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n ehdokkailla.

Aborttioikeuden puolustajat osoittivat mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä 1. joulukuuta.

Historiallisen aborttikiistan Yhdysvalloissa voittanut asianajaja on kuollut – ennusti aborttioikeuden olevan taas uhattuna

76-vuotiaana kuollut Sarah Weddington ennusti, että korkeimman oikeuden Roe v. Wade -päätös vaarantuu presidentti Trumpin nimittämien tuomareiden myötä. Hän ennusti myös muistokirjoituksensa otsikon.

Personer demonstrerar för och mot abort utanför USA:s högsta domstol.

Yhdysvalloissa voi jatkossa tilata aborttipillerin postitse aina, ei pelkästään koronapandemian aikana

Aiemmin pilleri piti hakea henkilökohtaisesti esimerkiksi terveysklinikalta tai sairaalasta.

Joukko naisia kulkee plakaattien kanssa. Keskellä kuvaa nainen pitelee kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Abortti on terveydenhuoltoa."

Yhdysvaltain korkein oikeus sallii Texasin aborttikiellon haastamisen – kyseessä on osittainen voitto aborttioikeuden puolustajille

Texasissa tuli syyskuussa voimaan uusi tiukka aborttilaki, jonka mukaan aborttia ei saa tehdä, jos sikiön sydämensykkeen voi havaita.

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa kuultiin ensimmäiset puheenvuorot aborttioikeutta koskevassa oikeusjutussa 1.12.2021..

Yhdysvaltalaismediat: Korkein oikeus vaikutti asettuvan aborttioikeuden rajaamisen kannalle

Mielipidemittausten mukaan kansan enemmistö haluaa säilyttää nykyisen aborttioikeuden. Myös presidentti Biden tukee aborttioikeuden säilyttämistä ennallaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasi paavi Franciscuksen Vatikaanissa

Biden soi paaville aikaa enemmän kuin edeltäjänsä – katolinen presidentti ylisti paavia: "Tärkein taistelija rauhan puolesta"

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ei tiedetä keskustelleen paavi Franciscuksen kanssa aborttikysymyksestä.

Sisiliassa jopa 85 prosenttia lääkäreistä kieltäytyy tekemästä abortteja

Italiassa kaksi kolmesta gynekologista kieltäytyy tekemästä abortteja ja määrä kasvaa – "Pian ei ole enää ketään, joka niitä tekisi"

Italiassa lääkäri voi lain mukaan kieltäytyä tekemästä aborttia omaantuntoon vedoten. Yle haastatteli Sisiliassa abortteja tekevää ja niistä kieltäytyvää lääkäriä.

Joukko naisia kulkee plakaattien kanssa. Keskellä kuvaa nainen pitelee kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Abortti on terveydenhuoltoa."

Texasin aborttilaki sai väliaikaisesti vihreää valoa vetoomustuomioistuimelta

Vetoomustuomioistuin jäädytti tuomarin aiemmin tekemän päätöksen aborttilain hyllyttämisestä. Osa Texasin klinikoista ehti jo jatkaa aborttien tarjoamista.

Kaksi mielenosoittajaa ajamassa aborttioikeutta kylttien kanssa.

Tuomari esti väliaikaisesti Texasin tiukan aborttilain toimeenpanon

"Tämä oikeusistuin ei hyväksy enää päivääkään tätä niin tärkeän oikeuden loukkaavaa riistoa", tuomari kirjoitti päätöksessään.

Aborttioikeuden kannattajat marssivat Houstonissa ja New Yorkissa

Naiset kerääntyivät kaduille eri puolilla Yhdysvaltoja puolustamaan aborttioikeutta – "Hetki on synkkä, mutta siksi olemme täällä"

Aborttioikeus puhuttaa tänään järjestettävillä naisten marsseilla Yhdysvalloissa. Mielenosoitukset järjestetään kahta päivää ennen korkeimman oikeuden istuntokautta, jolta odotetaan linjauksia aborttioikeuden tulevaisuuden suhteen.

Aborttioikeutta puolustavat Marylandissa kyltteineen, Kuvassa näkyy parikymmentä henkilöä.

USA:n kongressissa äänestetään abortista – demokraatit haluaisivat rajoittaa osavaltioiden mahdollisuuksia tehdä tiukennuksia aborttilainsäädäntöön

Demokraatit ovat esittäneet liittovaltion tasoista lainsäädäntöä, joka turvaisi naisen oikeuden saada abortti kaikissa osavaltioissa.

Texasin lainsäätäjät menivät liian pitkälle, sanoo kirjeenvaihtajamme haastattelema aborttiaktivisti

Resepti Euroopasta, aborttipillerit postitse Intiasta – näin aktivistit auttavat amerikkalaisia hankkimaan raskaudenkeskeytyksen

Texasin uusi aborttilaki on pakottanut aborttioikeutta puolustavat järjestöt toimimaan osavaltiossa osittain salaa. Ylen haastattelema aktivisti uskoo, että yhä useampi nainen tekee jatkossa abortin kotioloissa netistä tilatuilla pillereillä. 

UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas A-studiossa.

Aborttioikeutta kyseenalaistetaan nyt niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin – “Tämä on globaali konservatiivinen ja populistinen liike”

A-studiossa vieraillut YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas uskoo, että Suomi tulee pian päivittämään aborttilainsäädäntöään. Monessa maassa kehitys uhkaa kuitenkin kääntyä päinvastaiseen suuntaan.

Suuri joukko mielenosoittajia kyltteineen. Taustalla Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus.

Yhdysvaltain aborttikiista on paljon enemmän kuin kiista abortista – nyt se on tullut hetkeen, jota on odotettu ja pelätty vuosikymmenet

Enemmistö yhdysvaltalaisista kannattaa abortin laillisuutta. Silti USA:n aborttitaistelusta on tullut maan poliittisen kahtiajaon symboli. Abortti on ollut Yhdysvalloissa laillinen lähes puoli vuosisataa. Tämän syksyn jälkeen tilanne voi olla toinen.

Tummahiuksinen nainen puolikuvassa Tampereen G Livelabin etuoven edessä.

“Lääkäri sanoi, että tämä on murha” – Kaksi raskaudenkeskeytystä kokenut äiti Mimi Weidlich painottaa oman harkinnan olevan aborttipäätöksen ydin

Mimi Weidlich syytti itseään keskenmenoista, joita koki aborttien jälkeen. Sean Ricksin haastattelussa hän kertoo, että abortit tuntuivat ensin niin häpeällisiltä, ettei hän kertonut niistä kenellekään.

Emma Syrjälä katsoo suoraan kameraan

Vastahakoinen lääkäri ei halunnut kirjoittaa 20-vuotiaalle Emma Syrjälälle lähetettä aborttiin: “Petyin terveydenhuoltoon”

Nykyinen aborttilaki mahdollistaa lääkäreiden puuttumisen aborttipäätökseen. Ylilääkäri Oskari Heikinheimon mukaan ihminen on kuitenkin oman elämänsä asioissa paras asiantuntija.

Aborttioikeutta kannattavat mielenosoittajat pitävät käsissään plakaatteja Washingtonin korkeimman oikeuden rakennuksen edustajalla.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastaa Texasin oikeuteen osavaltion uudesta aborttilaista

Texasin uusi aborttilaki kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Bidenin hallinto pitää lakia perustuslain vastaisena.

Abortin vastustajia Meksikossa.

Meksikon korkein oikeus linjasi abortin kriminalisoinnin olevan perustuslain vastaista

Abortti on ollut laillista vain pääkaupunki Mexicossa sekä kolmessa muussa osavaltiossa.

Abortin vastustajia koolla korkeimman oikeuden edustalla Yhdysvalloissa.

USA:n oikeusministeriö lupaa suojella Texasin aborttiklinikoita

Texasissa tuli viime viikolla voimaan laki, joka kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Abortinvastainen mielenosoitus.

Texasin abortinvastainen ilmiantosivusto joutuu etsimään uuden verkkoisännän

Sivustoa isännöineen yhtiön mukaan kansalaisjärjestön ylläpitämä ilmiantosivusto rikkoo sen palveluehtoja kerätessään tietoja ihmisistä ilman näiden suostumusta.

Kolme nuorta tyttöä mielenosoituksessa aborttia vastaan.

Texas käytännössä kielsi abortit, ja pian ratkeaa, voiko sama tapahtua muualla Yhdysvalloissa – tässä lyhyet vastaukset, mistä on kyse

Texasin uusi laki kieltää abortin niin varhaisesta vaiheesta lähtien, että moni ei edes tiedä vielä olevansa raskaana. Muissa konservatiivisissa osavaltioissa seurataan nyt, pysyykö laki voimassa.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli

Christian Democrats want free contraception for under-25s

A quarter of municipalities in Finland offer young people free contraception.

Ihmiset poseeravat valkuvaajalle rastimuodostelmassa.

Argentiinassa käyttöön passit ei-binäärisille ihmisille, presidentti: "On muitakin identiteettejä kuin miehen ja naisen ja niitä pitää kunnioittaa"

Argentiina ottaa ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana henkilöllisyystodistuksissaan käyttöön mahdollisuuden, jossa ei-binääriset ihmiset ihmiset voivat valita vaihtoehdon X miehen tai naisen sijaan.

Ehkäisyvälineitä: e-pillereitä, kierukoita, ehkäisyrengas, kondomi, ehkäisykapseli

Ylen kysely kansanedustajille: Oulun vaalipiirissä moni haluaisi valtion kustantaman ehkäisyn alle 20-vuotiaille

Maksuttoman ehkäisyn puolella olleet perustelivat näkemystään ei-toivottujen raskauksien ja aborttien vähenemisellä. Vastaan olleet vetosivat muun muassa kustannussyihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle