Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

New rules aim to better inform workers of cancer risk

Asbestos exposure is the main cause of work-related cancer in Finland.

Safety watchdog flags toxic substances in tattoo, makeup pigments

Eight of the pigments tested contained carcinogenic substances and chemicals that could affect fertility.

Uutiset sähkötupakan aiheuttamista keuhkovaurioista ovat hätkähdyttäviä, mutta voisiko sähkötupakasta olla hyötyä? Sitä tutkitaan Rovaniemellä

Sähkötupakan haitoista tiedetään hyvin vähän. Sen mahdollista hyötyä savukkeista vieroittamiseen tutkitaan Rovaniemellä.

Terveysviranomaiset selvittävät närästyslääke Zantacin turvallisuutta – Testeissä löytyi pieniä määriä mahdollisesti syöpää aiheuttavaa ainetta

Lääkkeet pysyvät toistaiseksi markkinoilla. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan välitöntä vaaraa potilaiden terveydelle ei ole.

Myös ruohonleikkuri voi olla päästötuholainen – pian pahimmat pölläyttelijät kielletään

Vuodenvaihteessa puutarhojen pienkoneiden päästöille tuli voimaan uusi EU-laajuinen rajoitus.

Vararengas vyötäröllä altistaa syövälle ja muille sairauksille

Elintapojen muutos on ensisijainen keino torjua metabolista oireyhtymää.

Watchdog to check Finnish tattoo ink for carcinogens after Swedish scare

Tattoo ink is under the spotlight in Finland after authorities in Sweden found a third of tattoo inks they checked contained cancer-causing chemicals.

Monsanto joutuu maksamaan mojovat korvaukset Kaliforniassa – Suomalaisasiantuntija kuumana käyvästä glyfosaattikeskustelusta: "Se on ihan turhaa pelkoa"

Valamiehistön mukaan torjunta-aine vaikutti siihen, että mies sairastui syöpään. Viranomainen vakuuttaa, että Suomessa sallittuun glyfosaattiin ei liity syöpäriskiä.

Kaliforniassa kahvipakkauksiin laitetaan syöpävaroitus – Pitäisikö meidänkin huolestua?

Kahvi on isoimpia akryyliamidin lähteitä ruokavaliossamme.

Syöpään kuoleva kalifornialaismies saa Roundup-kasvimyrkyn valmistajalta satojen miljoonien korvaukset – yritys puolustaa sinnikkäästi tuotettaan

Oikeuden päätöksen mukaan kasvimyrkky vaikutti merkittävästi siihen, että mies sairastui syöpään. Samaa ainetta käytetään myös Euroopassa.

Ely-keskus haluaa kestopuun murskauksen sisätiloihin Hämeenlinnassa – riski haitta-aineiden leviämisestä ympäristöön

Raskasmetalleja ja syöpävaarallista arseenia sisältävien pylväiden sahaus ja murskaaminen ulkoilmassa saattaa valvontaviranomaisen mukaan levittää ihmiselle ja luonnolle haitallisia aineita lähiympäristöön Hämeenlinnan Tuuloksessa.

Herätys: Dieselautoja ajetaan ahtaalle, kahviin lätkäistiin syövästä varoittavia merkintöjä ja sää on ulkoilijan mieleen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tumppaa tupakka, vähennä viinaa ja lähde lenkille – liikkumattomuus on suomalaisten suurin syöpäriski

Kun puraiset hiiltynyttä makkaraa nuotiolla,joku muistuttaa aina karsinogeeneistä. Tutkijan mukaan asiasta ei kannata huolehtia, kunhan kärähtänyttä ruokaa ei syö joka päivä.

Vanhempainyhdistys huolissaan Hämeenlinnassa: koulun lähelle suunnitellaan kestopuun polttolaitosta

Kestopuun polton pelätään levittävän ympäristöön syöpää aiheuttavia myrkkyjä, kuten arseenia.

Kiistelty torjunta-aine glyfosaatti sai viiden vuoden jatkoajan

Maailman suosituimman torjunta-aineen eurooppalainen myyntilupa joutui vaakalaudalle, koska se oli joutunut epäsuosioon epäiltyjen terveysvaikutusten takia.

Huulirasvoissa voi olla haitallisia yhdisteitä – asiantuntijan mukaan ei kannata huolestua

Ranskalaistutkimus löysi huulirasvoista mahdollisesti haitallisia yhdisteitä. Tavallisesti käytettynä huulirasvoista ei pitäisi olla silti vaaraa.

Reetta ja Erfan Jahangirin kolumni: Miksi aina ei kannata vaatia lisätutkimuksia?

Kun vastaanotolla potilaan huoli ja vaatimukset yhdistyvät kiireeseen, päädytään helposti turhaan ja kalliiseen tutkimuskierteeseen, kirjoittavat lääkärit Reetta ja Erfan Jahangiri.

Food fraud: Finnish Customs seize 950 kg of tainted, carcinogenic spices

Finnish Customs has seized nearly one tonne of spices which were incorrectly labelled or contained dangerous ingredients, according to Helsingin Sanomat. The agency is taking part in the joint Europol-Interpol operation Opson VI, an international endeavour which targets counterfeit and substandard food products, and the organised crime networks behind the trade.

Edes syöpämyrkyt eivät häiritse: vanhat sähköpylväät ovat niin haluttuja, että niitä jopa varastetaan

Vanhoja sähköpylväitä saa käyttää uudelleen vain teolliseen tarkoitukseen. Kuluttajille niitä ei terveyshaittojen vuoksi enää anneta.

Nutella syöpäriskiepäilyjen kourissa - valmistaja torjuu väitteet

Suomessakin suosittua Nutella-levitettä valmistava italialaisyritys vakuuttaa, että sen käyttämä palmuöljy on turvallista.

Sähkötupakka vaarattomampaa kuin sauhuttelu – nämä 5 asiaa niiden terveysvaikutuksista jo tiedetään

Tutkimusten perusteella sähkösavukkeet ovat selkeästi poltettavia vaarattomampia. Auttaako sähkötupakka tupakoinnin lopettamisessa? Siitä ei ole selkeää näyttöä.

Joensuulaiset joivat vastarannalla kaljaa, kun saha paloi – tästä alkoi Suomen suurin myrkkymaan puhdistus

Kaksikymmentä vuotta sitten Joensuussa palaa kulttuurihistoriallisesti merkittävä Penttilän saha. Raunioiden alta paljastuu valtava määrä pilaantunutta maata, jossa on syöpää aiheuttavia myrkkyjä. Alkaa Suomen suurin puhdistustyö, jonka tuloksena syntyy kaupungin halutuin asuinalue.

Altistuvatko lapsesi syöpää aiheuttavalle radonille? Julkisten tilojen radonpitoisuudet hämärän peitossa

Julkisten rakennusten radonarvoja ei seurata kattavasti edes riskialueilla. Esimerkiksi päiväkodeille suunnatussa selvityksessä paljastui useita hälyttävän korkeita arvoja. Säteilyturvakeskus toivookin tarkempaa seurantaa ja raportointivelvollisuutta.

WHO poisti kahvin mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listalta

Tutkimuksen mukaan erittäin kuumat juomat voivat kuitenkin lisätä syöpäriskiä.

Palomiehillä iso riski altistua syöpää aiheuttaville aineille ja sisäilmaongelmille

Palomiehet altistuvat työtehtävissä sekä palokaasuille että paloasemien kosteusvaurioille. Palomiehen ammatti on nykyään yksi syöpäalttiimmista, ja tutkija vaatii palomiehille yhtä tarkkaa seurantaa kuin esimerkiksi asbestinpurkajille.

Grillaa lämmöllä, älä tulella

Musta grilliruoka ei ole hyvää eikä terveellistä.

Juomaveteen saattanut liueta vuosien ajan myrkyllisiä aineita – määräykset uusiksi

Ympäristöministeriö asettaa muovisista vesiputkista veteen liukeneville aineille uudet tekniset vaatimukset. THL:n mukaan ongelmana on, että kaikkia putkista veteen liukenevia aineita ja niiden turvallisia pitoisuuksia ei tunneta.

EU kieltää ja sallii kosmetiikan säilöntäaineen PHMB:n – viranomainen: "En heittäisi tuotteita roskiin"

Monissa kosmetiikkatuotteissa käytettävä säilöntäaine PHMB on saanut kuluttajat varpailleen. EU:n kemikaalilainsäädännössä se on luokiteltu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli sitä ei saa käyttää kosmetiikassa ilman tiedekomitean päätöstä. Sama aine on kuitenkin edelleen sallittujen listalla EU:n kosmetiikka-asetuksessa.

Tunnelmallinen takkatuli voi olla terveysriski sekä sinulle että naapurillesi

Takkatuli ja pakkaspäivä – mikä ihana yhdistelmä. Savun mukana kuitenkin vapautuu ilmaan terveydelle haitallisia ja jopa syövälle altistavia yhdisteitä. Kun käytät tulisijaa oikein, voit minimoida terveysriskit.

Chili voi pahentaa elimistöllisiä sairauksia – Ylilääkäri: Syöntiä harkittava

Chili jakaa ihmisten ruoansulatukset kahteen ryhmään. Taustalla on herkkyys voimakkaalle kemialliselle yhdisteelle, kapsaisiinille.

Finnish hockey boss looks to ban snus

Finnish hockey players could soon have to do without snus, a Swedish tobacco product popular in some Nordic countries. Snus is illegal in Finland—and now the Finnish hockey association wants its clubs and players to abide by the law.

Tiedeyhteisöt huolissaan virheellisen tiedon leviämisestä – "Mututiedon levittäminen voi olla myös tahatonta"

Liian vähän tutkittu tai virheellinen tieto saa etenkin mediassa nopeasti siivet, ja pian asia on suurelle yleisölle täyttä totta.

Professor agrees with WHO: Sausage a day ups cancer risk

Nutrition professor Mikael Fogelholm says he believes the World Health Organisation’s guidelines about the cancer risks of red and processed meat consumption published on Monday back up research that has long been known.

WHO: Makkara aiheuttaa syöpää, punainen liha aiheuttaa sitä todennäköisesti

WHO luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haitallisuusluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt.

Evira riisikakkujen arseenista: Ei todellakaan ole aihetta paniikkiin

Suomessa ei aiota muuttaa riisinsyönnin suosituksia. Ruotsin elintarvikevirasto on ohjeistanut, ettei alle 6-vuotiaiden pitäisi syödä riisikakkuja lainkaan niiden sisältämän arseenin vuoksi. Eviran mukaan riisikakkuja ja muita riisituotteita voi syödä osana monipuolista ruokavaliota.

Riisikakuissa liikaa arseenia – ei suositella alle 6-vuotiaille

Jos lapsi syö 2-4 riisikakkua viikossa, on olemassa riski saada liikaa syöpävaarallista arseenia. Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelverketin tutkimuksessa on havaittu riisikakkujen sisältävän runsaasti arseenia. Vasta ensi vuoden alussa on tulossa raja-arvot elintarvikkeiden arseenipitoisuuksille.

Glyfosaatin käyttökielto voisi tuoda markkinoille vaarallisempia torjunta-aineita

Rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin käyttö on katkolla vuodenvaihteessa. Glyfosaatin on arvioitu aiheuttavan syöpää ja keskenmenoja. Silti tutkijakaan ei olisi äkkiseltään kieltämässä aineen käyttöä. Vaarana on, että glyfosaatin tilalle otettaisiin käyttöön vielä vaarallisempia aineita.

Tutuista kuluttajatuotteista löytyvät nanomateriaalit saattavat aiheuttaa syöpää

Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen IARC:n hiilinanoputkia koskevasta arvioinnista selviää, että osa niistä voi aiheuttaa syöpää. Hiilinanoputkimateriaaleja käytetään laajasti eri kuluttajatuotteissa, esimerkiksi urheiluvälineissä.

Halvoista kalifornialaisviineistä väitetään löytyneen vaarallisen paljon arseenia

Torstaina jätetyn kanteen mukaan useat halvat Kaliforniassa tuotetut viinit sisälsivät vaarallisia määriä arseenia. Viinintuottajien etujärjestön mukaan syytös on perätön.

Ongelmalliset kaivosjätteet halutaan hyötykäyttöön

Kuopion GTK:n kehityshankkeessa etsitään uusia tapoja ongelmallisten kaivosjätteiden hyötykäyttöön ja kaivosalueiden jälkihoitoon. Kaivosteollisuudessa syntyvät jätteet muodostavat pitkäkestoisen ympäristöongelman kaivostoiminnassa.

Arseenin tavoitearvot ylittyivät Harjavallassa – ilmassa haitallista raskasmetallia

Kohonneille hengitysilman pitoisuuksille altistui vuonna 2013 arvion mukaan 1 500 ihmistä. Ilmansuojeluinsinööri Jari Lampinen Porin ympäristövirastosta korostaa, että kyse on kuitenkin pienistä pitoisuuksista, joista ei missään nimessä kannata panikoitua.

Pispalan Haulitornin maaperä pahasti saastunutta – lyijyn, arseenin ja antimonin pitoisuudet ylittyvät

Pahiten saastunut alue on Haulitornin juurella, mutta myös ympäristön asuintonteilla on kohonneita metallipitoisuuksia. Riskinarvioinnin perusteella alueen maaperää täytyy puhdistaa.

Norjassa "nuuskaepidemia" – nuuskan käyttö kolminkertaistunut viime vuosina

Vuonna 2009 Norjaan tuotiin yli 602 000 kiloa nuuskaa. Vuonna 2012 määrä oli noussut yli 1 815 000 kiloon.

Kemikaalit voivat aiheuttaa syöpää ja lapsettomuutta

Pohjoismaiden ministerineuvoston tuore raportti osoittaa, että hormonitoimintaa häiritsevien aineiden käyttö aiheuttaa yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Kustannukset koostuvat erityisesti miesten hormonitoiminnan häiriintymisestä, joka voi johtaa jopa lapsettomuuteen, epämuodostumisiin ja kivessyöpään.

SVT: Lasten talvikengistä löytyi haitallisia aineita

Viisi kenkäparia kahdeksasta eri valmistajan mallista sisälsi ympäristössä hajoamattomia aineita, vaikka valmistajien mukaan niitä ei käytetä tuotteiden valmistuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle