Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pohjalaispelloilla puinnit myöhässä ja jälkiversonta riesana – sadon suhteen pettymyksiä ja positiivisia yllätyksiä

Syysviljat on puitu, mutta kevätviljoista varsinkin ohran ja vehnän tuleentumista on jouduttu odottamaan.

Puuskainen tuuli voi puida viljat kauroista, mutta myrsky ei viljelijöitä pelota – viljasadoissa alueelliset erot isoja

Keski-Suomen viljasadosta on kokonaisuutena tulossa odotettua parempi, mutta alueelliset erot ovat valtavan suuret.

Viljasato notkahtaa viime vuodesta – ruissato ei kata kotimaista kulutusta

Kaikkien viljojen sato heikkenemässä. Ainoastaan herne on yllättämässä positiivisesti.

Pohjois-Pohjanmaan satonäkymät ovat keskinkertaiset

Säilörehun toinen sato sekä kuivaheinäsato onnistuivat. Kaurasadosta tulee hyvä, perunasta hieman normaalia huonompi.

Kainuuseen odotetaan keskinkertaista viljasatoa

Tilat ovat selvinneet ilman kasvitauteja.

Viljelyksiä kiusaavat nyt monenlaiset tuholaiset ja taudit

Erityisesti kauraviljelmillä kasvitautitilanne on erityisen hankala.

Viljasato jää Etelä-Pohjanmaan pelloilla pahimmillaan vain kolmannekseen tavanomaisesta – ProAgria: "Joillain tiloilla tulee kato ihan varmasti"

Kuivuuden takia satomenetykset ovat suuria etenkin ohran osalta. Sateet voivat enää kasvattaa jyväkokoa.

On eri asia, syökö kauraa vai ruista – tutkimuksen mukaan kuidut vaikuttavat suolistossa eri tavoin

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi, miten erilaiset kuidut vaikuttavat elimistöön.

Oats more popular than ever in Finland

A commodoties report finds that, per capita, residents ate 9.5kg of oats in 2019 - and 200 eggs.

Elintarvikekauran viljely kovassa kasvussa – kaupan hyllyllä jo satoja kauratuotteita, viljelijöitä tarvitaan lisää

Suomalainen kaura kiinnostaa myös ulkomailla, sillä Suomi on maailman toiseksi suurin kauranviejämaa.

Kauran suosio siivitti myös luomumarkkinoita – Pohjois-Pohjanmaa merkittävä luomun tuotantoalue

Luomuviljan kysyntä kasvoi viime vuonna, mutta osuus koko maan ruokatuotannosta on vielä pieni.

Kylvöt alkoivat Etelä-Karjalassa – uutta perunaa tulossa juhannukseksi

Toukotyöt etenevät Etelä-Karjalassa viileästä säästä huolimatta. Varhaisperunasta on istuettu jo reilu puolet.

Porokylän leipomo etsii jalansijaa Euroopasta gluteenittomilla kauratuotteilla

Leipomo on ensimmäistä kertaa omalla osastollaan mukana maailman suurimmilla luomumessuilla Saksassa.

Thursday's papers: Boosting employment, mild winter woes, end of an iconic image

Among morning newspaper reports is speculation that restrictions may be eased on employing non-EU/EEA citizens.

Milk consumption drops, cheese on the rise

Finland is still one of the world's highest per capita consumers of milk, but changes are afoot.

Kaurasipsit ovat nyt haluttuja ympäri maailman ja Pyhännällä niitä pussitetaan jatkossa yhä enemmän

Maun lisäksi Pyhännän sipsit kiinnostivat myös sijoitusmielessäkin.

Kauran kuoresta valmistetaan pian ksylitolia – Lahden tehtaalle rahoitusta Euroopan investointipankilta

Fazerin myllyn viereen nouseva tehdas tuottaa vuodessa 4 000 tonnia ksylitolia.

Mylly pyörii jälleen Kiteellä

Mylly aloitti kaupungin kunnostamissa tiloissa Kiteen Meijerinrannassa vuonna 2017. Nyt toimintaa pyörittää uusi yritys.

Syysviljojen puinnit alkoivat Kymenlaaksossa – satonäkymissä suuria alueellisia vaihteluja

Kevätviljojen pääsatokausi koittaa muutaman viikon kuluttua.

Perjantai 19.7.2019 (radio)

Ruis ja kaura ovat kasvaneet tänä kesänä hyvin. Hyvinkään vanhan kirkon pihalla oli tulipalo. Ihminen matkusti Kuuhun 50 vuotta sitten. Elokuva Frozen 2 tehdään myös saamen kielellä. Ensi viikon alussa on hellettä.

Kaurasta energiaa Fazerin tarpeisiin Lahdessa – Lahti Energia rakentaa biovoimalan tehdasalueelle

Biovoimala tuottaa viljapohjaisesta biomassasta kaukolämpöä ja höyryä Fazerin tuotantolaitoksille.

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Monday’s papers: Finland’s EU Presidency begins, oats more popular than ever, and summer is put on hold

Big challenges ahead for Finland's new Minister for Europe, are oats the "next Nokia", and temperatures take a nosedive.

Viljasadosta odotetaan kahden vaikean kesän jälkeen runsasta – ruista ennätysmäärä

Teollisuus jännittää loppukesän sateita ja sadon laatua.

Etelä-Karjalan ensimmäiset varhaisperunat saadaan pöytään ensi viikolla

Sateet ovat viivästyttäneet toukotöitä Etelä-Karjalassa. Nurmen ensimmäisestä sadosta odotetaan hyvää, jos helteet eivät jatku pitkään.

Kevätkylvöt hyvässä vauhdissa

ProAgrian mukaan viljelijöiden toiveissa olisi nyt sopivan lämmin, mutta ei liian kuuma sää sekä sopivasti sateita.

Kevätviljojen kylvöt ottavat vasta ensiaskeleitaan

Nurmet ovat ProAgrian mukaan selvinneet talvesta tyydyttävässä kunnossa.

Syysviljat selvisivät talvesta kohtalaisen hyvin

Ruis säästyi talvituhoilta vehnää paremmin. Kylvöistä noin kymmenen prosenttia on valmiina.

Nauti kiireetön aamiainen – terveellistä tuorepuuroa ja maukkaita värikkäitä kasvislevitteitä

Täyttävä myöhäinen aamiainen toimii myös aikaisena lounaana.

Fazer rakentaa 40 miljoonan euron ksylitolitehtaan Lahteen: "Teollisuus ja kuluttajat haluavat vaihtoehtoja sokerille"

Työt ovat käynnistyneet helmikuussa. Tehdas tuo Lahteen 30 uutta työpaikkaa.

Ilahduksia jotka koin mielen avulla, päässä

Aika lyhyitä ilon kipiniä säkenöi Kajo.

Mitä kauramaidon hiilijalanjäljestä oikeasti tiedetään? Tässä 4 kuumaa kysymystä aiheesta ja asiantuntijoiden vastaukset

Kaurajuomasta on hyvin vähän tieteellisesti tutkittua tietoa, ja siksi sille olisi iso tilaus.

Viralliseen karjalanpiirakkareseptiin haetaan muutosta – täytteeksi kelpaisi jatkossa myös kaura tai speltti

Myös laktoosittomat raaka-aineet ovat tätä päivää, sanovat nimisuojan muutosta hakevat tahot.

Kauravälipalajuoman hiilijalanjälki voi olla yhtä suuri kuin lehmänmaidon – jos näin on, miten se voi olla mahdollista ja onko sillä merkitystä?

Yhden meijerin mukaan kaurajuoman hiilijalanjälki on vain viidennes lehmänmaidon aiheuttamista päästöistä. Toisen mukaan kaurajuoman hiilijalanjälki on yhtä suuri kuin lehmänmaidon. Ketä kuluttajan pitäisi uskoa?

Nyhtökauran tekijät ja vertikaaliviljelijä tienaavat jo – sirkkaruokien kehittäjät odottavat vielä rikastumistaan

Ympäristöä säästävät ratkaisut näkyvät hitaasti ruokayrittäjien pussissa.

Kaurasato jäi heikoksi pohjalaispelloilla

Laatuseurannassa todettiin, ettei esimerkiksi eteläpohjalainen kaura kelpaa leipään.

Lintujen talviruokinta – milloin on oikea aika aloittaa?

Tässä tuttujen lintuharrastajien parhaat ruokintavinkit.

Valtaosa eteläsavolaisista viljelijöistä kertoo kuivuuden verottaneen satoa

Kuivan kesän vuoksi 20–30 prosenttia viljelijöistä kertoo vähentävänsä tuotantoeläimiä.

Kevätvehnän korjuu pahasti kesken

Kaiken kaikkiaan kuivuus on verottanut melkein kaikkien kasvien satoa.

Ilom päivä!

Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

Kauramäkeen toivotaan luonto- ja liikuntapainotteista päiväkotia

Jyväskylän kaupunki hakee palveluntuottajaa yksityiselle päiväkodille Kauramäkeen.

Kouvolan Sanomat: Kaslinkin perustaja aloittaa uuden yrityksen

Uusi kastiketehdas aloittaa toimintansa joulukuussa.

Ruis ja syysvehnä hyvälaatuisia - sadot normaalia pienemmät

Maakunnassa puidaan parhaillaan muun muassa viimeisiä ruislohkoja, ja rukiin leipäviljakelpoisuus on korkea.

Kotimaisesta viljasta voi tulla pula – ruista riittää viime vuoden varastoista

Leipomoalalla joudutaan varautumaan tuontiviljan käyttöön huonon viljasadon vuoksi. Esimerkiksi ruissato uhkaa jäädä puoleen viimevuotisesta.

Välillä hyviäkin uutisia maatiloilta: ohran puinti on Pohjois-Savossa vauhdissa ja sato näyttää kohtuulliselta

Sää on suosinut puintitöitä tänä kesänä. Ohrasadon arvioidaan kuitenkin jäävän hieman keskimääräistä pienemmäksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle