Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Itkuvirsistä on tullut yhä suositumpi musiikinlaji, mutta niiden esittäminen ei ole helppoa: "Sitä joutuu selättämään häpeän tunteen"

Itkuvirret tekevät voimakasta paluuta. Arkaaista itkuvirsiperinnettä yhdistellään tänä syksynä kokeelliseen musiikkiin ja niitä on kuultu myös soilla.

Kolttanaiset hoitivat yhteisön surua itkuvirsin

Kolttasaamelaiset naiset ovat ohjanneet itkuvirsiperinnettä. ”Itkijyys valitsee itkijän”, sanoo tutkija.

Kansanmuusikon ukulele soi surua – itkuvirsi syntyy iloista ja murheista

Emmi Kuittisella on taito koskettaa yleisöä itkujen avulla. Kuittinen sai kipinän itkuihin kansanmusiikkiopintojen kautta.

Suojarinki kirveellä, loitsuja ja itkuvirsiä – näin neidosta tuli vaimo karjalaisissa häissä

Karjalaisissa lauluhäissä oli laulun ja tanssin lisäksi loitsuja, ja morsiamen tyttöajan perään itkettiin aidosti. Taipaleen Valistustalon kulttuuriyhdistyksen mielestä perinteet ovat kuin lähde, josta ammentaa.

Itku pitkästä ilosta, surusta tai toivosta – itkuvirsikurssi elvyttää perinteitä Joensuussa

Joensuun ortodoksinen seurakunta ja Äänellä Itkijät ry järjestävät itkuvirsikurssin 6.-8. maaliskuuta. Kurssilla perehdytään karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen ja itkuvirsien hoitavaan merkitykseen.

Unohduksissa olleet runot ja sävelet soivat väkevinä lauluina

Arkistojen kätköissä olleet tekstit ja sävelmät on tuotu päivänvaloon Liperissä. Kansanlaulaja Emilia Kallonen on kaivanut SKS:n kansanrunousarkistosta Taipaleen alueen karjalaisperäisiä tekstejä ja sovittanut ne seudun perinteisiin sävelmiin. Itkuvirsi- ja häälauluperinne soi nyt väkevätunnelmaisina lauluina.

Itkemisen kuntohuippu kestää noin 15 vuotta

Kesän tuimat kelit ovat synnyttäneet suomalaisissa alakuloa. Kuhmossa on puhjettu tällä viikolla jopa joukkoitkuun – toki syyt itkuun ovat löytyneet muualta kuin epämukavista sääoloista. Täyteen buukatun itkuvirsikurssin vetäjä kaipaisi uusia itkemisen yhteisöjä vaikkapa golf-klubeilta tai marttakerhoista.

Emilia Kallonen on itkijänaisten jäljillä

Joensuulainen laulaja ja opiskelija Emilia Kallonen on innostunut itäisestä itkuvirsi -ja lauluperinteestä. Opinnäytetyönä syntyi Karahka-yhtyeen kanssa konsertti nimeltään Ruusuja olen poiminut.

Itku on luomukeino paineiden ja surun purkamiseen

Itku hoitaa ihmistä. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen Soili Juntumaa muistuttaa, että itkeä kannattaa silloin, kun on itkun aika. Jos ei itku muuten puserru kyynelkanavista ulos, niin surua voi purkaa yhteisessä suruillassa, jossa itketään isolla porulla.

Itkuvirsi purkaa sielun patoumia

Vanha karjalainen perinne, äänellä itkeminen on elpynyt ja kasvattanut selvästi suosiotaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Itkuvirsikurssit kiinnostavat; niissä pääsee purkamaan omia henkilökohtaisia patoumiaan. Siilinjärvellä itkuvirren saloihin on tutustuttu tällä viikolla Siilifolkin yhteydessä.

Kadonneen kirkonkellon jäljillä Parikkalassa

Uukuniemen Papinniemen autioitunut ortodoksikylä on esittelyssä sunnuntaina. Kierros kaivausalueella valottaa harvinaislaatuisen kohteen historiaa.

Itkeminen helpottaa suomalaisen oloa

Väitetään, ettei suomalainen mies itkisi, mutta eurooppalaisessa vertailussa näin ei ole. Nauru pidentää ikää, mutta mitä itku tekee?

Kirjailija Anu Kaipainen kuollut

Kirjailija Anu Kaipainen on kuollut. 76-vuotias Kaipainen kuoli varhain tiistaiaamuna kotonaan Helsingissä. Hän kirjoitti uransa aikana yli 20 romaania sekä muun muassa runoja ja näytelmiä.