Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sinfoniaorkesteri Vivo soittaa solistinaan viulisti Viljami Kemppinen.

Kapellimestari Mikko Franck päätti pelastaa Sinfoniaorkesteri Vivon omilla rahoillaan

Mikko Franck on lahjoittanut nuorten soittajien orkesterille 75 000 euroa.

säveltäjä Outi Tarkiainen

Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

Karita Mattila, Lahti, 05.09.2019

Toimittajilta: Sillä on väliä, keiden säveltämä musiikki konserteissa soi

Yle selvitti sukupuolijakaumia klassisessa musiikissa. Tässä jutussa käydään läpi juttuprojektin taustoja.

Susanna Mälkki hymyilee ja johtaa Helsingin kaupunginorkesteria.

Yle selvitti: Naiset ovat yhä harvoin esillä klassisessa musiikissa – muutoksen tarpeesta on puhuttu vuosia, mutta tilastot eivät valehtele

Yle selvitti säveltäjien, kapellimestareiden ja solistien sukupuolijakaumat kuluvalta vuodelta. Musiikkielämä on tilastojen valossa kaikkea muuta kuin moninainen.

John Storgårds dirigerar vid en övning

Lapin kamariorkesterin John Storgårds BBC:n filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi

Maaliskuussa alkava pesti kestää runsaat kolme vuotta, ja siinä on jatko-optio.

Fridrich Bruk jatkaa hersyvää sinfonia-sarjaansa

Toccata Classics -levy-yhtiö on keskittynyt vähemmälle huomiolle jääneiden säveltäjien musiikin esilletuontiin. Viitisen vuotta sitten alkoi yhteistyö säveltäjä Fridrich Brukin kanssa.

Musiikkia linnassa -konserttisarjan yksi solisteista Juho Punkeri, toinen kapellimestari Sonja Seppänen sekä taiteellinen johtaja Heikki Seppänen flyygelin äärellä.

Sibeliuksen syntymäkaupungissa on jälleen sinfoniaorkesteri

Tawastia-Sinfonian idea lähti lakkautetun kaupunginorkesterin muusikoilta. Musiikkia linnassa -yhdistys on hakenut ja saanut apurahaa orkesterin konserttien järjestämiseen.

Maria Itkonen oopperasalissa.

Konserttimestarin paikalta kapellimestarin korokkeelle noussut Maria Itkonen tekee näyttävää uraa Ruotsissa

Nainen orkesterin johtopaikalla on vielä harvinaisuus. Myös Maria Itkonen on kokenut, miten naisia on vähätelty konserttisaleissa.

Jyväskylän kaupunginteatterin katsomo

Korona totutti teatteriyleisöä jäämään telkkarin ääreen: "Taistelemme kotisohvan ja suoratoistopalveluiden kanssa"

Yleisö ei ole palannut kulttuurilaitosten katsomoihin korona-aikaa edeltäneellä tavalla. Pandemia-ajalta jäänyt varovaisuus, ajanvietteen vaihtoehtojen runsaus ja heikkenevä talous näkyy tyhjinä tuoleina katsomoissa.

Tampere Filharmonian tuleva ylikapellimestari Matthew Halls tummassa puvussa, valkeassa paidassa. Lyhyet, tummat ja kiharat hiukset. Katsoo kuvaajaa.

Santtu-Matias Rouvalin seuraaja on selvillä – Tampere Filharmonian ylikapellimestariksi nousee brittiläinen Matthew Halls

Matthew Halls aloittaa työssään syksyllä 2023, kun orkesterin pitkäaikainen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali luopuu tehtävistään.

Radion sinfoniaorkesteri RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon harjoituksissa ennen alkavaa 95-vuotisjuhlakautta, Helsingin Musiikkitalo, 26.8.2022.

Brittikapellimestari Collon tuo 95-vuotiaan RSO:n juhlakauteen: "Suomalaiset, olkaa ylpeitä orkesteristanne!"

Puoli seiska poikkesi Musiikkitalolla Radion sinfoniaorkesterin harjoituksissa. Ylikapellimestarin lisäksi tapasimme myös RSO:n roudarit, Heikin ja Mikaelin. RSO pääsee irti huomenna perjantaina.

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

Nicholas Collon: "Shostakovitshin 9. sinfonia sopii juuri tähän outoon tilanteeseen"

Ylikapellimestari Collon kertoo konsertin ohjelmasta.

Radio-orkesteri 1. syyskuuta 1927.

RSO 95 vuotta: Radiostudiosta kansainvälisille konserttilavoille

RSO perustettiin vain vuosi Yleisradion perustamisen jälkeen

Oulu sinfonian vaskiseitsikko soittaa koronarokotuksessa lavalla Oulussa.

Oulu Sinfonialta jo kolmas uusi levy lyhyen ajan sisällä

Oulu Sinfonia on julkaissut uuden levyn. Levylle on äänitetty ruotsalaisen 1800-luvulla eläneen ja naapurimaassa hyvin arvostetun Ludvig Normanin musiikkia.

RSO:n kauden 2022-2023 visuaalinen ilme, jossa graafisia väriläiskiä turkoosilla, keltaisella ja punaisella

RSO aloittaa 95-vuotisjuhlakautensa vierailulla BBC Proms-festivaalille

Teemasäveltäjät ovat Rahmaninov, Ligeti ja Tarkiainen.

Harmaahiuksinen mies

Jukka-Pekka Saraste Helsingin kaupunginorkesterin uudeksi ylikapellimestariksi – johtoryhmään myös viulisti Pekka Kuusisto ja säveltäjä Anna Clyne

Uusi johtajakolmikko aloittaa tehtävässään kevään 2023 jälkeen, kun nykyisin ylikapellimestarin Susanna Mälkin kausi päättyy.

Eput ja Santtu-Matias Rouvali tiedotustilaisuudessa.

Suosittu kapellimestari Santtu-Matias Rouvali jättää Tampere Filharmonian, maailmalla huippuorkestereissa kiitävän miehen viikot eivät enää riitä

Rouvali on kansainvälisesti kysytty kapellimestari. Tästä on hyötyä myös Tampereelle, joka saa jo tänä keväänä merkittäviä vieraita.

Kemin kaupunginteatterin kevään esitysten infotilaisuus

Suomen Teatterit ry ja Suomen Sinfoniaorkesterit ry vetoavat Kemin teatterin ja orkesterin puolesta: "Ilman kulttuuria ei ole tulevaisuutta"

Teattereiden ja sinfoniaorkestereiden yhdistysten mukaan paikallisesti tuotettu kulttuuri vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisää alueellista veto- ja pitovoimaa.

Ville Matvejeff soittaa pianoa Kerimäen kirkossa.

Jyväskylä Sinfonian uudeksi johtotähdeksi kotimainen jousikvartetti – ylikapellimestarin tehtävä avautuu vuonna 2024

Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi on valittu jousikvartetti Meta4. Kvartetti vastaa seuraavat kaksi vuotta muun muassa orkesterin taiteellisesta kehittämisestä ja sen jäsenet johtavat orkesteria osassa konsertteja. Väistyvä ylikapellimestari Ville Matvejeff jatkaa orkesterin taiteellisena neuvonantajana ensi vuoden loppuun saakka.

Mikkelin kaupungintalo.

Mikkelin kaupunki sai yt-neuvottelunsa päätökseen – henkilöstöä ei irtisanota, osa-aikaisteta tai lomauteta

Mikkelin kaupunki on pyrkinyt ratkomaan hankalaa taloustilannetaan nipistämällä kaikesta mahdollisesta.

Suomen lippu liehuu Helsingissä joulukuussa 2020.

Oulussa järjestetään itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla vuosien tauon jälkeen

Oulun Madetojan salissa järjestettävään kansalaisjuhlaan pääsee ilmaislipuilla, joita on jaossa 400 kappaletta. Tapahtumassa on käytössä koronapassi ja myös henkilöllisyystodistus vaaditaan kaikilta yli 16-vuotiailta.

Nuorten solistien konsertin visuaalinen ilme

Nuorten solistien koesoitto 13.-14.1.2022

Nuorten solistien konsertti on 29.4.2022

nainen soittaa viulua

Suomen Sinfoniaorkesterit vetoaa Mikkelin kaupunkiin: "kaupunginorkesterin lakkauttaminen merkitsisi yhden kulttuurialan lopettamista"

Mikkelin kaupunki harkitsee kaupunginorkesterinsa lakkauttamista. Orkesteri Mikkeliin on perustettu vuonna 1903.

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.)

Mikkelin Kaupunginhallitus ei halua lakkauttaa orkesteria – säästötoimissa luotetaan nyt lautakuntien näkemykseen

Kaupunginhallituksen kokouksessa tehtiin useita muutosehdotuskia alkuperäiseen säästölistaan. Muutamien muutosten jälkeen säästölista lähtee nyt lautakuntien käsittelyyn.

Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Jaakko Antila konserttitalo Mikaelissa Mikkelissä.

Pitääkö köyhällä kaupungilla olla oma orkesteri? Tätä pohditaan nyt Mikkelissä

Orkestereiden lakkautus nousee esille herkästi kaupunkien ollessa talousvaikeuksissa. Kaupungit maksavat orkestereiden toiminnasta suurimman osan, eikä lipputuloilla ole suurta merkitystä. Usein lakkautussuunnitelmista kuitenkin lopulta luovutaan.

Mikkelin kaupungintalo.

Mikkelin kaupunki etsii huonoon taloustilanteeseensa ratkaisua useilla leikkauksilla – lisäsäästöjä etsitään muun muassa kaupunginorkesterin ja lentokentän palveluiden lakkauttamisella

Mikkelin talous on huonossa kunnossa. Ensi vuoden kaupungin budjetin tuloksen on arvioitu jäävän 8,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Mikkelin kaupungilla on taseessaan kertynyttä kumulatiivista alijäämää jopa vajaat 33 miljoonaa euroa. Voimassa olevien kriisikuntakriteerien mukaan alijäämä tulee kattaa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut parrakas mies seisoo kadulla kivitalon edessä

Nuoriso-orkesteri Vivon Mikko Leppänen hyppäsi uniikkiin työpaikkaan – kahden paikkakunnan Kymi Sinfonietta on alan harvinaisuus Suomessa

Kotkan ja Kouvolan kaupunkien omistaman Kymi Sinfonietta -orkesterin uusi toimitusjohtaja Mikko Leppänen toivoo, että side molempiin kaupunkeihin säilyy hyvänä. Orkesteri ei aio tinkiä tulevaisuudessa ohjelman monipuolisuudesta.

Ismo Alanko

Ismo Alanko tulee Oulun Sinfonian vieraaksi – yhteisen levyn julkaisukonsertit järjestetään torstaina ja perjantaina

Joitakin lippuja on vielä jäljellä konsertteihin, joissa soitetaan yhteisproduktion, Kaiken maailman kehtolauluja -levyn, kappaleita. Myös Alangon omaa tuotantoa kuullaan.

 Pääministeri Sanna Marin (SDP) vastaa median kysymyksiin saapuessaan hallituksen hybridistrategian päivittämistä koskeviin neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 6. syyskuuta.

Maanantai 6.9.2021 (radio)

Suomen hallitus on neuvotellut koronarajoituksista. Monien suomalaisten mielestä Suomen velka kasvaa liian nopeasti. Radion sinfoniaorkesterilla on uusi ylikapellimestari. Ilmastonmuutos tuo terveysongelmia. Sää lämpenee.

Kapellimestari Nicholas Collon

Brittiläinen Nicholas Collon aloittaa kautensa RSO:n johdossa – suomalaissäveltäjät ovat jo hyvin hallussa, mutta perheen jättäminen on vaikeaa

Radion sinfoniaorkesterin uusi ylikapellimestari Nicholas Collon aloittaa kautensa ensi viikolla. Britanniassa asuva Collon on ensimmäinen ulkomainen ylikapellimestari RSO:n historiassa.

Oulu sinfonian vaskiseitsikko soittaa koronarokotuksessa lavalla Oulussa.

Oulu Sinfonia viihdyttää yleisöä ilmaisilla after work -konserteilla torstaina ja perjantaina

Oulu Sinfonia soittaa erilaisissa kokoonpanoissa ja monenlaisissa tapahtumissa. Tällä viikolla se tarjoilee musiikkia after work -meiningissä sekä ilmastoaiheisessa konsertissa. Keväällä orkesteri juhlisti soitollaan koronarokotusten käynnistymistä.

RSO kausi 2020-2021

Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

RSO, HKO ja SKOB vetoavat STM:n johtoon.

Kotkan konserttitalo

Kymi Sinfoniettan uusi toimitusjohtaja on Mikko Leppänen – pitkäaikainen toimitusjohtaja jättää tehtävän syyskauden alussa

Kymi Sinfoniettan nykyinen toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ilmoitti huhtikuussa jättävänsä toimitusjohtajan tehtävät. Uusi toimitusjohtaja aloittaa syyskuun alussa.

Ylikapellimestari Nicholas Collon

Nicholas Collon on RSO:n 9. ylikapellimestari.

eput ja santtu-matias rouvali

Nyt on tamperelaista – tai ylöjärveläistä: Eput ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia esiintyvät Tampereen areenan avajaisissa

Tampereen areenan pääesiintyjiä ovat Eput ja Tampere Filharmonia -orkesteri ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Avajaiset ovat 15. joulukuuta tänä vuonna. Jääkiekon MM-kisoja pelataan puolestaan toukokuussa 2022 Tampereella.

kuvassa kapellimestari Hannu Lintu

Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle