Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kaarlelan kivikirkko talven hämärässä, lunta maassa.

Kaarlelan kirkon ulkoseinien korjaus maksaa odotettua enemmän

Keskiaikaisen kirkon julkisivu on päässyt huonoon kuntoon.

Kiihtelysvaaran kirkon raunio

Yleisö saa sanoa sanansa Kiihtelysvaaran kirkon suunnitelmista

Joensuun Kiihtelysvaaran uuden kirkon jatkoluonnokset tulevat näytteille tammikuussa. Seurakuntalaiset voivat kertoa ideoitaan aloitelaatikkoon.

Kauneimpia joululauluja lauletaan myös radiossa.

Joulunajan tapahtumien järjestäjät ihmeissään – avin linjauksia odotetaan

Tapahtumajärjestäjät Kanta-Hämeessä odottavat aluehallintoviraston linjauksia yleisötapahtumien pitämisestä ja samaan aikaan suunnittelevat tapahtumia siltä varalta, että ne voidaan järjestää. Erityisen pulmallinen tilanne on seurakunnille, joilla on työlistalla paljon hartaushetkiä ja kauneimpien joululaulujen iltoja.

lapsia ja aikuisia istuu sohvalla

Uskontoa brändätään nyt yritysmaailman keinoin myös Suomessa – startup-seurakunta Loft markkinoi somessa evankeliumia nuorille

Startup-yritysten lailla tavoitteellisia ja kokeilunhaluisia seurakuntia on perustettu useita eri puolille Suomea. Niitä syntyy, koska ihmiset hakeutuvat kaltaistensa pariin. Toisaalta nuoret haluavat erilaista toimintaa kuin ikääntyneet seurakuntalaiset.

Lopen uusi kirkko ilmasta kuvattuna.

Lopen kirkko saa uuden katon

Kattoremontin takia osa kirkosta on poissa käytöstä. Lopen seurakunta miettii myös kirkon lämmityksen järjestämistä. Pohdinnassa ovat myös kirkon valaistusratkaisut.

Kirkon risti ja ohi lentäviä lintuja sinistä taivasta vasten.

Eroa kirkosta -sivusto on murentanut kirkon asemaa jo 18 vuotta – jäsenkato on vienyt miljardin seurakuntien kassasta

Kirkosta on 18 vuoden aikana eronnut lähes 900 000 suomalaista, joista 90 prosenttia Eroa kirkosta -verkkopalvelun kautta. Samaan aikaan kirkkoon on liittynyt 250 000 ihmistä.

Peräseinäjoen kirkko.

Peräseinäjoen kirkon sisätiloja muokataan aiempaa monitoimisemmiksi

Kirkkoon on suunniteltu oleskelu- ja kahvitila sekä kuorotila erilaisille esiintyjäryhmille. Tilamuutokset vaativat vielä kirkkovaltuuston hyväksynnän.

Tampereen vanhan kirkon alttari.

Kirkot torjuvat koronaa lyhentämällä virsiä, seurakuntajohtaja: "Vähemmillä lauluilla mennään"

Koronapassi mahdollistaa tänä vuonna kauneimpien joululaulujen järjestämisen. Seurakuntajohtajan mukaan rokottamattomien kannattaa jättäytyä kaikista kirkon tilaisuuksista kotiin.

Mies raottaa laatikkoa ja tarkistaa vanhojen urkupillien kuntoa.

Historiallisia arvourkuja ei pystytetäkään Kokkolan kirkkoon

Päätöksessä painoi Museoviraston kanta, jonka mukaan urut eivät sovi tyylillisesti 60-luvulla rakennettuun kirkkoon.

Kynttilä palaa

Kolme saman porvoolaisperheen jäsentä kuoli – Paikallinen kirkko järjestää hiljentymistilaisuuden

Naisen ja lapsen epäillään joutuneen henkirikoksen uhreiksi Porvoossa. Kirkossa on mahdollista hiljentyä, sytyttää kynttilä ja puhua seurakunnan työntekijän kanssa.  

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Vieremän seurakunnan satavuotisjuhlat viikonvaihteessa

Satavuotisjuhlan juhlamessu on Vieremän kirkossa sunnuntaina.

Lähikuva hautakynttilästä.

200 hoitamatonta hautaa menettää hautaoikeuden Pielavedellä

Seurakunta on yrittänyt löytää lähes 300 haudalle omaisia. Osalle löytyi hallinnan jatkaja, mutta iso määrä hautoja palautuu seurakunnalle, jolloin hautakivet ja muistomerkit poistetaan haudoilta.

Gravljus uppställda i rader, det står Mamma på ett av dem.

Tampereen hautausmailla kuullaan ihmisten iloja ja suruja pyhäinpäivänä

Pyhäinpäivänä sytytetään kynttilä läheisten muistolle. Kalevankankaan ja Messukylän hautausmailla on mahdollista myös jutella päivystäjien kanssa.

Mies on hautausmaalla ja katselee hautakiviä. Hän seisoo kuvan vasemmassa laidassa ja hänestä näkyy vain osa vartaloa ja oikea käsi. Laskeva talvinen aurinko pilkottaa käden kainalosta.

Candles and songs as Finland observes All Saints' Day and Swedish Heritage Day

Two holidays fall on Saturday, but there are few significant changes to schedules.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen hiljaisuuden joogan tunnilla Turussa istuu risti-istunnassa.

Piispa Mari Leppänen harrastaa ja ohjaa hiljaisuuden joogaa: "Se hoitaa kehoa ja sielua ja on kuin miniretriitti"

Moni yhdistää joogan muihin uskontoihin kuin kristinuskoon. Mutta kristillistä joogaa on harrastettu Suomessakin vuosikymmeniä. Hiljaisuuden joogaksi sen kehitti helsinkiläinen sairaalapappi Heli Harjunpää.

Jokelan kirkko.

Toinen Jokelan varastetuista kirkonkelloista löytyi, kiitos yleisövihjeen – Kirkkoherra: "Sehän on ilouutinen, olemme kiitollisia"

Tapauksen esitutkinta on kesken, eikä poliisi sen takia kerro vielä tässä vaiheessa tarkemmin, mistä kirkonkello löytyi.

Kouvolassa sijaitsevan Lepolan hautausmaan huoltorakennuksen pääty, jossa sisäänkäynti uuteen siunauskappeliin.

Lepolan hautausmaalle Kouvolassa valmistuu uusi siunauskappeli – se remontoidaan vanhaan verstaaseen

Uutta siunauskappelia rakennetaan parhaillaan. Nykyisen huoltorakennuksen verstastila saa uuden käyttötarkoituksen.

Portaan kappelin kaivaus.

Arkeologit eivät luovuta Tammelassa – ikivanhan hautausmaan etsinnät jatkuvat ensi kesänä

Arkeologiset kaivaukset Tammelan Portaassa jatkuvat ensi kesänä. Ikivanhan hautausmaan paikka on suunnilleen tiedossa. Vanhoja karttoja, joihin kappelikirkko on merkitty, on löytynyt lisää.

Church altar.

Herätysliikkeiden vaikutus näkyy naispappeuden vastustamisessa kirkossa – "Tämä on ilmiö, joka ei häviä seurakunnista"

Naispappeutta vastustavia pappeja ja kanttoreita on vähän, mutta osuus on pysynyt vuodesta toiseen pitkälti samana.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo poistaisi jumalanpilkan rikoslaista: "Se ei ole ongelma"

Helsingin piispa Teemu Laajasalo poistaisi jumalanpilkan rikoslaista: "Se ei ole ongelma"

Piispa Teemu Laajasalo sanoo, että kristinuskon Jumala on jo pilkattu. Laajasalo kuitenkin puolustaa uskonnollisten tilaisuuksien suojaamista lailla edelleen.

Jokelan kirkko.

Joku varasti Jokelan kirkonkellot viikonloppuna pimeyden turvin – tapuliin tunkeuduttu väkivalloin sisään ja kellot irrotettu rälläkällä

Seurakunnan oletus on, että kellot on viety viime viikonloppuna pimeän aikaan. Varkauden motiiviksi arvellaan kellojen materiaalia.

Uskonto kuuluu ihmisille, ei valtiolle

Marja Sannikka: Kirkon ja valtion liitto pitäisi purkaa

Suomessa uskonnolla on valtionkirkkomainen erityisasema, vaikka modernissa sivistysvaltiossa näin ei todellakaan pitäisi olla, toteaa Marja Sannikka videoblogissaan.

Risti Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.

Vapaa-ajattelijat vaatii uskonnottomien syrjinnän lopettamista: Kuolema on yhteiskunnallinen asia ja hautaamisvastuu pitäisi siirtää pois kirkolta

Vapaa-ajattelijain liitto haluaisi murtaa kirkon valta-asemaa vainajien hautaamisessa. Se vaatii tunnuksettomia hautausmaita ja rakennuksia, joissa uskonnottomat saavat jättää jäähyväiset läheisilleen.

Pielpan töherrykset

Turistit töhrivät yli 250 vuotta vanhan erämaakirkon seiniä Inarissa: mikäli opasteet eivät auta, pohditaan kirkon sulkemista

Lisääntyneet vierailijamäärät ovat alkaneet näkyä kirkossa ja sen ympäristössä. Saamelaismuseo Siida aikoo ripustaa kirkolle ohjetauluja ja seurata, muuttuuko matkailijoiden käytös.

Kaksi miestä seisoo kirkon käytävällä. Oikean puoleinen on mustiin pukeutunut yhtymäjohtaja, vasemmalla punaiseen paitaan pukeutunut pappi. .

Elokapinan ja Tampereen seurakunnan yhteiseksi kaavailtu surumarssi aiheutti valtavan palautemyrskyn – seurakuntayhtymän johtaja yllättyi kritiikistä: "Palaute oli aggressiivista"

Kirkko perääntyi aikeista järjestää ilmastosurumarssi yhdessä Elokapinan kanssa, sillä suunniteltu tapahtuma sai aikaan kipakan palauteryöpyn. Seurakunta ei halunnut järjestää marssia, koska riski sen häirinnästä olisi ollut liian suuri.

Kuopion tuomiokirkko

Kauneimpia joululauluja lauletaan seurakunnissa tänä vuonna lähes normaaliin tapaan

Seurakunnat suunnittelevat jo joulun ajan tapahtumia. Perinteiset Kauneimmat joululaulut kuuluvat yhteislauluna tänä vuonna monien seurakuntien ohjelmistoon.

Hautaustoimistossa esitellään ruumisarkun sisustaa.

Värikästä designia, lemmikin kuva uurnaan – hautajaiskulttuuri muuttuu pikku hiljaa, ja vainajalle rakkaat asiat korostuvat aiempaa enemmän

Tuhkahautauksen yleistyminen muuttaa hautajaiskulttuuria. Myös vainajalle tärkeitä asioita halutaan tuoda esiin yhä enemmän. Tutkijan mukaan uskonnottomat hautajaiset ovat todennäköisesti yleistymässä lähivuosikymmeninä.

Teemu Laajasalo eduskuntatalon portailla katsoo mannerheimin tielle päin puolilähikuva

Ilmastonmuutos ja Elokapina herättävät keskustelua nyt myös kirkossa – Teemu Laajasalo: "On hienoa, että mietimme millaisen maapallon jätämme lapsillemme"

Ilmastonmuutos ja Elokapinan toiminta herättävät nyt laajasti keskustelua myös kirkon piirissä. Helsingin piispa Teemu Laajasalo muistuttaa, että ilmastonmuutoskeskustelussa kirkon tehtävä on lisätä myös toivoa.

Hautakiviä kaadettu Lapinlahdella

Lapinlahden hautausmaalla kaadettiin kymmeniä hautakiviä – katso videolta kuinka kiveä kammetaan pystyyn

Vahingonteko huomattiin keskiviikkona. Kaikki hautakivet saatiin nostettua ylös torstain aikana.

Pimeä kirkkosali.

Ranskan katolisen kirkon papit hyväksikäyttivät satoja tuhansia alaikäisiä ja kirkko peitteli jäljet, kertoo tuore raportti

Tuoreen raportin mukaan ainakin 216 000:ta alaikäistä on hyväksikäytetty Ranskan katolisessa kirkossa. Ranskan katolisten piispojen konferenssi on pyytänyt uhreilta anteeksiantoa.

Ylivieskan uuden kirkon kirkkosali.

Arkkitehtuurin Finlandia meni Kirkkonummen kirjastolle, palkintoa tavoitteli myös Ylivieskan kirkko

Valinnan teki tänä vuonna filosofi Esa Saarinen, jonka valinta oli Kirkkonummen uusi pääkirjasto Fyyri. Sen on suunnitellut helsinkiläinen JKMM-arkkitehdit. Kolmen Finlandia-finalistin joukossa oli myös Ylivieskan uusi kirkko.

Kiihtelysvaaran kirkko kuvattuna vuonna 2007.

Kirkkoneuvosto ehdottaa Kiihtelysvaaraan maisemallista ristikirkkoa

Ristikirkon luonnos ammentaa teemoja vanhasta kirkosta, mutta on kuitenkin omaleimainen. Kirkon suunnittelussa hyödynnetään myös vaaramaisemaa, joka avautuu kirkon itäpäädyn ikkunoista.

Hautakiviä on siisteissä riveissä syksyisellä hautausmaalla.

Paltaniemen hautausmaa valittiin vuoden 2021 hautausmaaksi – Kajaanissa tuhkataan puolen Suomen vainajat

Tunnustuspalkinnon saaja on valittu asiakkaiden ja hautaustoimistojen antaman palautteen perusteella. Kajaanin seurakunnasta kerrotaan, että hautausmaan siisti ja kaunis ympäristö on tiiviin yhteistyön tulosta.

Katu lainehtii Rovaniemellä kirkon alikulun kohdalla, tiellä on autoja.

Rovaniemen Yliopistonkadun kuivatusta parannetaan

Syys-lokakuussa tehtävien maanrakennustöiden tarkoituksena on suurentaa hulevesiverkoston kapasiteettia, jotta kirkon alikulku ei enää tulvisi sadesäällä.

Kolmen ristin kirkon sisätila Vuoksenniskalla

Suomalaisen arkkitehtuurin ylpeys rapistuu silmissä – nyt tyrkyllä olisi maailmanmaine, mutta omistaja pelkää sen jäävän haaveeksi: "Hävettää"

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla on 12:n muun Aalto-kohteen kanssa tyrkyllä Unescon maailmanperintökohteeksi. Rahaa kirkon korjaamiseen ei tunnu löytyvän.

Imatran seurakuntakeskus

Imatran vanhan seurakuntakeskuksen purkutyöt alkavat pian – purkutyön pitäisi olla valmis ensi maaliskuuhun mennessä

Imatran seurakunta haluaa rakentaa vanhan seurakuntakeskuksen paikalle asuintaloja Vuoksi- tai Tainionkosken kirkko -näkymillä.

Anonyymi valokuva hautajaisista, Virtain kirkko, Jyväskylä, 22.3.2019.

Enon hautausmaan siunauskappelissa mittavat kosteus- ja mikrobivauriot – tilojen käyttöä ei suositella sisäilmaoireisille

Kuntotutkimuksissa havaitut vauriot edellyttävät laajoja korjaustoimenpiteitä. Seurakuntayhtymän kiinteistötoimi valmistelee suunnitelmat ja kustannusarviot tarvittavista toimenpiteistä.

Keminmaan uusi kirkko pylväsporttien ulkopuolelta kuvattuna. Uusitut portaat johtavat pihalta kirkkoon, jonka ovi on auki.

Keminmaan uuden kirkon remontti on valmistunut – avajaistilaisuus järjestetään keskiviikkona

Useita eri kohteita sisältäneen remontin kustannukset olivat yhteensä noin puoli miljoonaa euroa.

Vladimir Putin kissing an icon

Valamosta tuli vallan näyttämö Venäjällä, eikä se ole sattumaa – vanhoilliset arvot ajoivat Putinin ja ortodoksikirkon yhteen

Laatokalla sijaitseva Valamon luostari on taas kunnostettu uuteen kukoistukseen, mikä kertoo Venäjän valtiovallan ja ortodoksikirkon tiivistyneestä liitosta. Kirkon konservatiivisista arvoista on tullut valtion vallankäytön väline.

Kiihtelysvaaras träkyrka fotograferad under sommaren.

Kiihtelysvaaran uudesta kirkosta valmistunut kolme luonnosta

Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto tekee kirkkovaltuustolle päätösesityksen luonnoksista syyskuun lopussa järjestettävässä kokouksessa, joka pidetään kirkon tulevalla rakennuspaikalla.

Verkkopavelukset ovat arkea seurakunnissa

Nettijumalanpalveluksista tuli supersuosittuja ja nyt seurakunnissa mietitään, miten verkossa tavoitetut ihmiset saataisiin myös kirkkosaliin

Seurakuntien korona-aikana aloittamien verkkojumalanpalvelusten suosio on vakiintunut ja osallistujia on merkittävästi enemmän kuin perinteisissä kirkonmenoissa. Nyt mietitään, miten seurakuntalaiset saadaan pidettyä mukana jatkossakin.

Kuvassa on tyhjä perukirjalomake ja kukkia heinäkuussa 2020.

Perunkirjoitukset viivästyvät, kun virkatodistuksia saa odottaa seurakunnalta jopa kuukausia – helpotusta asiaan saataneen vuodenvaihteessa

Virkatodistusruuhka on pahentunut kirkon keskusrekistereissä kesän aikana. Pahimmillaan todistusta voi joutua odottamaan nelisen kuukautta. Tilanteen uskotaan helpottuvan syksyn aikana.

Ilmakuvaa Kajaanista

Korona-aika siirsi jumalanpalvelukset nettiin – Kajaanin seurakunnassa kokemukset ovat hyviä, joten toimintaa kehitetään edelleen

Kajaanin pääkirkkoon asennetaan parhaillaan kolmea kameraa, jotta lähetyksistä tulee entistä laadukkaampia. Tulevaisuudessa kameroita voidaan hyödyntää myös erilaisten musiikkitilaisuuksien striimaamisessa.

Kuusamon Pyhän Ristin kirkko

Kuusamon kirkko juhlii piispainkokouksen kainalossa – kirkko on ollut ahkerassa käytössä myös korona-aikana

Kuusamon Pyhän Ristin kirkko on ollut korona-aikanakin ahkerassa käytössä.

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko remontin loppuvaiheessa.

Perusteellisesti kunnostettu Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko saa uuden nimen: Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin kirkko

Hämeenlinnan peruskorjattu ortodoksinen kirkko vihitään uudelleen käyttöön juhlallisin menoin lauantaina. Vihkimisen suorittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen

Vuoden kanttori Ossi Jauhiainen on kirkko- ja gospelmuusikko, kuoronjohtaja ja virsivideoiden tekijä

Kuopiolaisen Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen on valittu vuoden kanttoriksi. Jauhiaisen toimintaa kehutaan perusteissa laaja-alaiseksi.

Kaksi afgaani naista huivit päässä ja kasvot varjossa.

Huoli Talibanin kynsiin jäävistä naisista ja lapsista kalvaa Suomessa asuvia afganistanilaisia – "He ovat valmiita tekemään itsemurhan, jotta eivät joutuisi talibanien käsiin"

Pelko läheisten puolesta tekee arjesta Suomessa raskasta, kertovat Ylen haastattelemat Tampereella asuvat afganistanilaiset naiset. Kaupunkilaiset voivat tuoda tänään perjantaina kynttilän Tampereen Vanhan kirkon kivimuurille ja sytyttää sen palamaan toivon merkkinä.

en Bibel och ett krucifix

Rippileirillä epäillään seksuaalista häirintää Helsingissä – "Asia ymmärrettävästi järkyttää", sanoo yhtymänjohtaja

Lauttasaari-lehden mukaan seksuaalista häirintää epäillään tapahtuneen Lauttasaaren seurakunnan rippileirillä.

Pappi Kai Sadinmaa.

Kirkkoa arvostellut Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa – Piispa Teemu Laajasalo: "Olisin toivonut, että hän olisi tahtonut pysyä kirkkomme pappina"

Kai Sadinmaa menettää pappisvirkansa. Sadinmaa ei tuomiokapitulin mukaan ole halunnut vastata kysymyksiin, joiden perusteella hänet pidätettiin tammikuussa pappisvirasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle