Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaisen tähtisäveltäjän teos sai fagotistin nenän vuotamaan verta

Sebastian Fagerlundin musiikki ei aina päästä soittajiaan helpolla.

Englannintorvi ei ole Englannista eikä edes torvi!

Sinfoniaorkesterin soittimien historiaa ja etymologiaa

Saksofonisti Perttu Nurkka: "Rullaluistimien sijasta toivoin saavani viulun."

Tutustu Sibelius-Akatemian maisterivaiheen opiskelijaan.

RSO kantaesittää Jaakko Kuusiston Konserton fagotille ja orkesterille

Kuusiston Konsertto fagotille ja orkesterille kantaesitetään

Klarinetisti Iines Kiuru: "Minusta tulee toivottavasti orkesterimuusikko."

Tutustu Sibelius-Akatemiassa opiskelevaan Iinekseen.

Oboisti ja korutaiteen uranuurtaja pokkasivat taidepalkinnot

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi muusikko Jouko Teikarin sekä Korutaideyhdistyksen.

Suosikkisoittimet vaihtuvat vuosikymmenen välein – nyt soi ukulele

Harmonikka on miltei hävinnyt musiikkiliikkeen hyllyltä, mutta nokkahuilu pitää pintansa. Sen rinnalla koululaiset näppäilevät ukulelea.

24 karaatin kultahuilu on ainoa laatuaan Suomessa – "Varjelen sitä neuroottisesti"

Sami Junnosen huilu on valmistettu häntä varten käsityönä Japanin Muramatsun tehtaalla. Arvokas soitin ja sen soittaja ovat odotettuja esiintyjiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kultainen huilu on kauniin ulkokuoren lisäksi ainutlaatuisen kuuloinen.

"Soitin on kevyt ja istuu oppilaan syliin" – ukulele nousi nokkahuilun rinnalle kouluissa

Peruskoulun musiikin tunneilla keskitytään nykyään yksinlaulattamisen sijaan soittamaan ja laulamaan yhdessä. Siksi edulliset ja pienikokoiset ukulelet ovat yleistyneet kouluissa. Lappeenrannan Simolan koulussa uudet soittimet on otettu innolla vastaan.

Pakkaset tuottavat päänvaivaa muusikoille – "kosteutusmato" voi pelastaa puusoittimen

Kun pakkanen vetää ilmankosteuden sisätiloissa lähes nolliin, ovat etenkin puiset soittimet lujilla. Muusikot ehkäisevät halkeilua ja vireen laskemista kosteuttamalla soittimiaan.

Aivoinfarkti suisti kansainvälisiltä oopperalavoilta, mutta baritoni ei anna periksi

Muheva musiikki nousee bassobaritoni Juha Uusitalon syvyyksistä saakka. Se täyttää salin kertoen, kehräten ja kierrellen kaikki kuulijat pauloihinsa. Kuulija, kokija, tuntija tietää olevansa lähellä jotakin suurta. Jotakin niin suurta, mitä ei voi nähdä, koskea eikä kuvata. Sen voi vain tuntea.

Tätä ei koulun musiikkitunneilla opetettu – nokkahuilu taipuu heviin, poppiin tai rockiin

"Ostakaa makkaraa, markalla ja kahdella jo paljon saa". Tämän laulun on moni opetellut koulun musiikintunneilla soittamaan muovisella nokkahuilulla. Eipä tullut monellekaan koulussa mieleen, että nokkahuiluja voisi soittaa ammattimaisesti. Tai että nokkahuiluja soittamalla pääsisi kiertämään maailmaa.

Sähkökitaroista tunnettu yritys laajentaa puhallinsoittimiin

Joensuulainen Flaxwood on lähdössä mukaan puhallinsoitinbisnekseen. Sähkökitaroistaan tunnettu yhtiö on saanut testattua ensimmäiset Heinävaarassa puukomposiitista tehdyt klarinetin osat. Testien mukaan osat kestävät vertailua maailman arvostetuimman klarinettimateriaalin kanssa.

Ihminen ei ole koskaan liian vanha soitinoppiin

Musiikkiopinnot aloitetaan yleensä hyvinkin nuorena. Soitonopettaja vakuuttaa kuitenkin, että soittamaan voi oppia kypsemmälläkin iällä.

Jos haluat lapsesi musiikkiopistoon, valitse fagotti

Piano on säilyttänyt kestosuosikin aseman musiikkiopistoon pyrkijöiden keskuudessa. Sitä on myös vaikein päästä opiskelemaan. Sen sijaan useita puhaltimia pääsee soittamaan huomattavasti helpommin. Musiikkiopiston pääsykoetta varten voi treenata lauleskelemalla.

Vauvateatteri tarjoaa elämyksiä vauvoille ja yhteisöllisyyden kokemuksia isoille katsojille

Teatteri sopii myös vauvoille. Lahdessa ensimmäistä kertaa tänä keväänä toteutetut Keltainen kuu -vauvateatteriesitykset ovat saaneet hyvän vastaanoton ja esityksiä toivotaan jo lisää.

Ammattilainen saa rypistyneenkin torven soimaan

Puhallinsoitinten korjaajilta vaaditaan malttia ja voimaa. Suomesta löytyy alan töitä, mutta koulutus pitää etsiä ulkomailta.

Säkkipilli soi Suomessa jo keskiajalla

Sittemmin se jäi muiden soittimien jalkoihin ja katosi täysin maan musiikkikartalla. Harva ehkä ihmettelee, että miksi. Petri Prauda rakastaa säkkipillin sointia ja elvyttää Kaustisen kansamusiikkijuhlilla soittimen uutta tulemista.

Kaustisen festivaaleilla voi kohdata laulavan koiran, presidentin ja suomalaisen säkkipillin – katso kuvat

Kansanmusiikkijuhlat pyörähtivät käyntiin maanantaina helteisissä tunnelmissa. Esimerkiksi avajaiset houkuttelivat paikalle runsaasti väkeä. Yle Keski-Pohjanmaa kokosi kuvagallerian värikkäältä juhla-alueelta.

Ysiluokkalainen klarinetisti harjoittelee yrittäjyyttä tulevaisuuttaan varten

Lotta Tikkala viimeistelee peruskoulua ja treenaa iltaisin rakasta harrastustaan, klarinetin soittoa. Harrastuksesta tuli kuitenkin työ, kun nuori nainen perusti Melodi Ny -yrityksen. Tulevaisuudessa Tikkala haluaa laajentaa ohjelmistoa ja kehittyä muusikkona, mutta ehkäpä myös palkata tiimiinsä pianistin.

Rovaniemeläinen kolmanneksi kansallisessa puhallinkilpailussa

Lapin musiikkiopistossa klarinettia opiskeleva Aki Minkkinen saavutti kolmannen sijan puhallinsoittajien kansallisessa kilpailussa Huittisissa viikonloppuna. Kilpailu Huittisten Hullu Puhallus 2013 jatkaa Jukka Perko -saksofonikilpailun perinteitä. Aki osallistui viidentoista muun kanssa sarjaan 1994-1997 -syntyneet ja oli ainoa musiikkiopistotason opiskelija finaalissa.

Sibelius-Akatemia ja RSO laajentavat koulutusyhteistyötään

Radion sinfoniaorkesteri ryhtyy valmentamaan Sibelius-Akatemian jousisoittajaopiskelijoita. Koulutus jatkaa RSO:n puupuhaltimien kolme vuotta sitten aloittamaa yhteistyötä.

Saimaa Sinfonietta levytti Paavo Heinisen huilukonserton

Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden yhteistyön tuloksena syntynyt Saimaa Sinfonietta julkaisee tänään ensimmäisen levynsä. Sille on taltioitu Paavo Heinisen ja Carl Nielsenin huilukonsertot.

Steel pan on uusi nokkahuilu

Koulujen musiikkiluokkien soittimet vaihtuvat harvoin. Pohjois-Karjalan muutamissa kouluissa nokkahuilut on kuitenkin korvattu steel pan -rummuilla. Rummut ovat paikallista käsityötä ja niitä on tehty muun muassa suurista "mehutynnyreistä".

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle