Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mäntän kaupungintalo.

Poliisi: Huumeet eivät aiheuttaneet neljän nuoren kuolemaa Mänttä-Vilppulassa

Neljä nuorta kuoli syksyllä Mänttä-Vilppulassa kuukauden sisään. Kuolemansyyntutkinta paljasti, etteivät huumeet aiheuttaneet kuolemia.

suboxone liuska

Etelä-Savossa muutama ihminen kuolee buprenorfiiniin vuosittain

Opioidehin kuolee Suomessa etenkin 25-vuotiaita.

Mies pelaa biljardia.

Kaveri pisti ensimmäisen huumepiikin Janin suoneen – vietimme päivän neulanvaihdossa ja kysyimme, miksi apua on vaikea hakea

Reindeerspotting -elokuva toi Rovaniemen huumeongelman julki 2000-luvun alussa. Nyt osa käyttäjistä on nelikymppisiä, pitkäaikaisia narkomaaneja. Heillekin matalan kynnyksen apu on tärkeää.

Helsingissä Harjun nuorisotalon vieressä käytetään suonensisäisiä huumeita. Paikalta löytyy muun muassa käytettyjä "värkkejä" eli pumppuja, neuloja ja puhdistuslappuja.

Ministeri Krista Kiuru huolestui huumetilanteesta: "Viisi huumekuolemaa viikossa on liikaa"

Yle kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalta kolme tärkeintä asiaa, joilla huumeiden käyttöä voitaisiin vähentää. Yksi keino on puuttua ennalta lapsiperheiden ongelmiin.

Mäntän kirkko ja grillikioski.

Pikkukaupungissa paljastui paljon huumekuolemia tänä syksynä – tässä jutussa paikalliset kertovat, mistä se johtuu

Pienessä Mänttä-Vilppulassa on epäilty harvinaisen useaa huumekuolemaa tänä syksynä. Moni paikallinen pitää sitä vain sattumana, toiset ovat uumoilleet pidempään, että näin voi käydä.

Huumausaineita vitriinissä.

Huumeisiin kuolee Itä-Suomessa enemmän aikuisia kuin nuoria

Kuolemansyytilasto paljastaa yllättävän tiedon: sekä Pohjois-Savossa että Pohjois-Karjalassa huumekuolemia on enemmän yli 30-vuotiailla kuin sitä nuoremmilla.

Helsingissä Harjun nuorisotalon vieressä käytetään suonensisäisiä huumeita. Paikalta löytyy muun muassa käytettyjä "värkkejä" eli pumppuja, neuloja ja puhdistuslappuja.

Pikkukaupungissa jo neljä nuorta kuollut huumeisiin kuukauden sisällä – Mänttä-Vilppulan johto huolissaan tilanteesta

Suomi on kärkimaa nuorten huumekuolemissa Euroopassa. Poliisilla ei ole tiedossa, että Mänttä-Vilppulan alueella liikkuisi esimerkiksi likaista tai erityisen tappavaa huumausainetta.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

Valvotussa huumeidenkäyttöhuoneessa käytetään huumeita.

Näin toimivat käyttöhuoneet Zürichissä: huumeita käytetään aamusta iltaan, ja aineiden myyminen on sallittua

Sveitsi on torjunut huumehaittoja jo vuosikymmeniä käyttöhuoneiden ja helposti saatavien korvaushoitojen avulla. Näkyvä huumeongelma on pitkälti kadonnut katukuvasta Zürichissa.

Risti-tatuointi käsivarressa.

Entinen narkomaani pelkää, että huumeiden käyttöhuoneissa etsittäisiin uusia käyttäjiä ja välittäjiä: "Ne olisivat vain kohtaamispaikkoja"

En näe mitään järkeä sille, miksi meillä pitäisi olla paikkoja, joissa rikos sallitaan, sanoo Matti. Hän pääsi kuiville huumeista kolmetoista ja alkoholista viisi vuotta sitten.

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla kuva huumeruiskusta maassa, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Suuri valiokunta arpoi kantansa huumausainelaista 50 vuotta sitten – katso, miten Suomi päätyi kriminalisoimaan huumeet

Toimittaja Antti Kurra kertoo minuutissa, miten sattuma liittyy Suomen huumausainelain säätämiseen 1970-luvun alussa.

Helsingin Kalliossa Brahenkentän viereisessä vihreässä vessassa on jälkiä suonensisäisten huumeiden käytöstä.

Huumeiden käyttöhuonekokeilu jakaa pohjalaiset kansanedustajat kahteen leiriin – vastustajat kehittäisivät hoitoonohjausta

Osa kansanedustajista uskoo käyttöhuoneiden tukevan huumeista luopumista ja vähentävän huumekuolemia, kun taas toiset kehittäisivät mieluummin hoitoonohjausta.

Kymsoten palveluesimies Sonja Eerola. Hänen takanaan on avoin kaappi, jossa näkyy pakkauksia.

Kymsoten neulanvaihtopisteillä käy enemmän nuoria kuin ennen, kertoo palveluesimies: "Haluan ajatella, että meidät on löydetty"

Kymenlaaksossa on huomattu, että nuorten määrä neulanvaihtopisteillä on nousussa. Kymsoten palveluesimiehen mukaan se voi olla myös positiivinen asia.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Oulussa pilotoidaan uutta nuorten huumeiden käyttäjien hoitoonohjauksen mallia

Oulussa aloitetaan nuorille huumeiden käyttäjille suunnattu ohjelma, jossa tavoitetllaan toimivaa hoitoonohjausmallia alle 29 -vuotiaille huumeiden ensikäyttäjille.

Lasiovessa teksti: Fimblab. Avoinna ma-pe 8-15.

Asiakas kaupitteli kannabista keskustan laboratoriossa Tampereella – kaupungin huumeongelma näkyy terveydenhuollossa

Laboratorioissa otetaan nyt entistä enemmän huumeseuloja. Fimlabilla ei ole tiedossa, että heidän tiloissaan olisi aiemmin kaupiteltu huumeita.

ruiskuja A-klinikalla

Asiantuntijalääkäri: huumeriippuvaisten korvaushoitojen määrä tulee tuplaantumaan Hämeenlinnassa

Korvaushoito on opioidiriippuvaisille tarkoitettu hoito, jossa huumeriippuvuutta hoidetaan buprenorfiini- tai metadoni-lääkevalmisteella.

Juhlijoita undergroud-bileissä elokuussa 2022

Bilehuumeiden käyttäjiltä puuttuu matalan kynnyksen apu, sanoo päihdetyön asiantuntija

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt-yhdistyksen asiantuntijan Kim Kannussaaren mukaan terveydenhuollon hoitopolut ovat liian raskaita huumeiden satunnaiskäyttäjille.

Näyttelijä Severi Saarinen  ja Marko Jantunen seisoo Laitapuolen hyökkääjä elokuvajulisteen edessä.

Uusi elokuva kertoo entisen kiekkotähden rajuista päihdevuosista – Marko Jantunen: "Hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan"

Laitapuolen hyökkääjä kuvaa Marko Jantusen elämää päihderiippuvuuden kourissa ennen hoitoon pääsyä vuonna 2015. Raitistunut päätähti haluaa nyt olla luomassa toimivampaa hoitopolkua muille riippuvaisille.

Tuomas Ketola hymyilee kameralle.

Käyttöhuoneet eivät saa kannatusta 20 vuotta huumeita käyttäneeltä Tuomas Ketolalta: "Mentiin vain lähimpään kauppakeskukseen tai kaverille"

Entisen käyttäjän mielestä valvotut käyttötilat eivät ole toimiva ratkaisu yliannostusten vähentämiseen. Sen sijaan mies kannattaa neuvontaa ja puhtaiden välineiden jakamista.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Päihdetyöntekijät haluavat huumeiden käyttöhuoneet Satakunnassa keskustoihin – siellä ovat käyttäjätkin

Eduskunnan käsittelyyn menossa oleva esitys huumeiden käyttöhuoneista herättää satakuntalaisissa päihdetyöntekijöissä positiivisia odotuksia.

Kokemustyöntekijä ja opioidikorvaushoidossa itsekin käyvä Mattias Isaksson hakemassa korvaushoitolääkkeensä.

Tuhannet huumeriippuvaiset ovat ilman kuolemalta pelastavaa hoitoa – Mattias Isaksson on saanut korvaushoitoa jo 17 vuotta

Korvaushoito vähentää huumekuolemia. Silti vain alle puolet korvaushoitoa tarvitsevista saa sitä. Korvaushoito estää kuolemia varmemmin kuin kansalaisaloitteen vaatimat käyttöhuoneet.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Huumeiden käyttö lisääntyy vuosi vuodelta, mutta tilastot voitaisiin saada myös laskusuuntaan – asiantuntijat kertovat siihen viisi keinoa

Yle kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, A-klinikalta, sekä matalan kynnyksen paveluita päihteitä käyttäville tarjoavalta Tukikohta ry:ltä, miten huumeiden käyttöä saataisiin vähennettyä.

Ukranalaiset mansikanpoimijat  Holopaisen Tilalla Lemillä 2019

Perjantai 5.8.2022

Huumeiden käyttöhuoneet. Sotalaivan vierailu. Mansikanpoimijat. Vannisen MM-kulta. Sää.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Huumeiden käyttö on entistä näkyvämpää myös Tampereella, ja ehdotus käyttöhuoneista jakaa mielipiteitä: hoidetaanko syitä vai seurauksia?

Huumausaineiden käyttötilakokeilua puoltava kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Kysyimme päihdetyötä tuntevilta, mikä merkitys käyttöhuoneilla olisi Tampereen katukuvassa.

Aarre Rikhard Sundell ja Enna-Liisa Lappi istuvat sohvalla olohuoneessaan.

Mäkelänkatu 50:n asukkaat tietävät, mitä tapahtuu, kun huumeille ei ole käyttöhuoneita: "Ne vetävät tuossa pihallakin, ruiskuja on joka paikassa"

Kansalaisaloite ehdottaa, että eduskunta käynnistää lainvalmistelun huumausaineiden käyttötilakokeilusta. Sininauhasäätiö olisi valmis harkitsemaan käyttöhuoneiden perustamista ja toivoo hallitukselta nopeutta.

Huumeidenkäyttöhuoneessa istuu työntekijä valvomassa, kun asiakas käyttää toisessa huoneessa.

Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat huumeiden käyttöhuoneiden perustamista – kokoomus ja SDP varovaisen avoimia ajatukselle

Moni puolue haluaa nopeuttaa päihdesairaiden hoitoon pääsyä. Käytön rangaistavuuden poistamiselle lämpenee vain kaksi puoluetta.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.

Päihteidenkäyttäjät ja asiantuntijat vaativat käyttöhuoneita, mutta näin vastaa ministeri Lindén: edes kokeilu olisi työläs

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että käyttöhuoneet olisivat yksi suositeltava keino huumekuolemien vähentämiseksi.

Sanna Aatola seisoo poliisin uniformussa poliisiauton edessä ja katsoo ohi kamerasta vakavan näköisin kasvoin.

Poliisi on nähnyt, miten nuoret luulevat huumeiden käytön olevan luksuselämää, upeita autoja ja ulkomaanmatkoja: "Se on kaikkea muuta"

Huumekuolemien määrä on ollut jatkuvassa kasvussa viime vuodet, ja yhä nuoremmat päätyvät huumemyrkytystilastoihin. THL toivoo, että myös poliisin ja hätäkeskuksen havaitsemiin ongelmiin avun pyytämisessä puututaan.

Huumeriippuvainen Miia ompelee työpajan koneella. Hiuksissa ranskalaiset letit.

Pete ja Miia saavat apua huumeriippuvaisten korvaushoidosta – hoito on tehokasta ja tuo säästöjä, mutta kärsii alueellisesta eriarvoisuudesta

Opioidikorvaushoitoon pääsy vaihtelee alueittain paljon. Myös hoitokäytännöissä on isoja eroja. Hoidon tulokset ovat näytön perusteella kiistattomia.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Helsinkiin tarvitaan käyttöhuoneita, vaikka niitä ja niiden käyttäjiä kuinka paljon paheksuttaisiin

Helsinkiin on jo monta vuotta yritetty tuloksetta saada käyttöhuoneita. Nyt sille alkaisi olla korkea aika, kirjoittaa Siltamäki.

Matthew Rautionmaa kertoo opiskelukaveristaan, joka kuoli fentanyylin vuoksi.

Yle tapasi Kaliforniassa suomalaisen nuoren, joka varoittaa fentanyylistä: "Kaverini kuoli, vaikka ei tiennyt ottaneensa huumetta"

Fentanyyli on voimakas synteettinen opioidi, joka tappaa amerikkalaisnuoria enemmän kuin koskaan ennen. Koululaiset ostavat väärennettyjä lääkkeitä somesta tietämättä, että niissä voi olla tappavia määriä fentanyyliä.

Korvaushoidon asiakas odottamassa annostaan Suboxonea lääkkeenjaossa.

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa lähes 30 prosenttia muutamassa vuodessa

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet neljän vuoden aikana lähes kolmanneksella. Todellinen huumeidenkäytöstä johtuvien päihdehäiriöiden määrä ja palveluiden tarve voi olla huomattavasti suurempi, sillä suuri osa vakavista huumehäiriöistä jää pimentoon. Huumeongelmissa kamppaileva ei usein hae apua, koska pelkää rangaistusta.

Potrettikuva Ylen toimittaja Jasmina Kautasta. Jasmina nojaa ikkunalasiin ja katsoo kameraan heijastuksen kautta.

Toimittajalta: Lepää rauhassa Pepsi, aika ei riittänyt kohdallasi – ilman muutosta moni muukin kuolee sairauteen, jota ei ymmärretä

Hoidamme päihdeongelmista kärsiviä Suomessa tietyin keinoin, vaikka emme edes tiedä, auttavatko ne oikeasti, kirjoittaa toimittaja Jasmina Kauta.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Kymenlaaksoon tulee ensisuoja niille, jotka muuten jäisivät taivasalle – johtajaylilääkäri: "Ettei tulisi näitä telttametsätapauksia"

Kymenlaaksossa ei ole tällä hetkellä ensisuojaa, johon asunnottomat voisivat mennä yöksi. Uuden kokeilun tarkoituksena on selvittää, miten suuri tarve ensisuojapalvelulle on.

Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija laillistaisi yleisimmät huumeet: "Aivan kuten meillä on alkoholin käyttöhuoneita, meillä voisi olla kannabiskahviloita tai stimulanttihuoneita"

Päihdetutkija Aleksi Hupli uskoo, että huumehaittoihin olisi mahdollista puuttua nykyistä paremmin päihdepolitiikkaa uudistamalla. Myös THL suosittaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

poliisin putka

Asunnottomia on Rovaniemellä muutamia kymmeniä vuosittain – yöpymispaikkana tuttujen nurkat, laavut tai talvipakkasilla putka

Asunnottomuus usein toistuu saman ihmisen kohdalla: hän voi olla vuoroin ilman asuntoa, vuoroin hän asuu kaupungin lyhytaikaisessa tilapäismajoituksessa.

Päivi Happonen

Päivi Happonen: Milloinkahan joku keksii ehdottaa, että heroiinia pitäisi saada lähikaupasta?

Vihreät haluaisivat, että kannabista voisi käyttää ja myydä vapaasti. Jotkut lääkärit sallisivat myös kovien huumeiden käytön ilman rangaistusta. Mikähän mahtaa olla seuraava heitto huumekeskustelussa, pohtii Happonen blogissaan.

Valsku-hankkeen piirissä olevia ihmisiä pöydän ääressä juttelemassa

Joonas jätti puolison ja kaverit päästäkseen huumeista eroon – nyt hän on kuivilla ja palaamassa takaisin työelämään

Sosiaalisella kuntoutuksella on saatu hyviä tuloksia päihdeongelmaisten paluussa työelämään. Päihdelääkärin mielestä kuntoutusta tarvittaisiin valtakunnallisesti huomattavasti nykyistä enemmän.

Nainen vaaleanpunaisessa kesämekossa kiipeää tikapuita ylös ja hymyilee. Takana kerrostalon seinä ja ikkunoita.

Syömishäiriö, huumeongelma, syöpä ja avioero – Hanna Brotherus kirjoitti rehellisen esikoiskirjan, josta tuli heti menestys

Koreografi Hanna Brotheruksella oli viimein aikaa kirjoittaa romaani, ja siitä tuli yksi alkuvuoden suosituimmista kirjoista. Sitä ennen neljän lapsen äiti oli lähinnä kirjoitellut muistilappuja ja kauppalistoja.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Katariina pääsi irti huumekoukusta korvaushoidolla – sitten hän teki jotain, mihin vain harva pystyy: hän jätti lopulta lääkkeetkin

Koronapandemian aikana huumeiden käyttö ja päihdepalvelujen tarve on lisääntynyt. Katariinan kymmenen vuoden huumekierre päättyi korvaushoidon avulla. Viisi vuotta myöhemmin, hän halusi vieroittautua myös korvaushoitolääkityksestä.

Sininen teltta keskellä metsää. Teltan suu on avoinna.

Kukaan ei voinut auttaa 35-vuotiasta miestä, joka asuu nyt metsässä – äiti ja isä vievät ruokaa lähestymiskiellosta huolimatta: "Hän on kuitenkin ihminen"

Vanhemmat ovat yhdeksän vuoden ajan toivoneet, että heidän huumekoukussa oleva poikansa pääsee pelastavaan hoitoon. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut aluehallintoviraston moitteista huolimatta. Mies asuu nyt teltassa Kouvolassa.

Damiano David

Euroviisutuottaja Italian huume-epäilystä: "Kukaan ei ole niin idiootti, että toisi sinne huumeita" 

Ylen tuottaja Anssi Autio ihmettelee euroviisuvoittajasta noussutta huumekohua. Italian viisuvoittaja Måneskinin laulajan on epäilty käyttäneen kokaiinia takahuoneessa suoran lähetyksen aikana. Aution mielestä ajatuskin on mahdoton.

Julle istuu väsyneenä kaupungissa.

Kaksikymmentä vuotta huumekoukussa elänyt: "Nuoret, sanokaa aineille ei"

Huumeriippuvaisen elämä koostuu loputtomasta jahdista.

Subutex ja suboxone paketteja korvaushoitopoliklinikalla

Huumeriippuvaisten korvaushoito siirtyy Päijät-Soten alaisuuteen

Nykyisellä hoidon tuottajalla on ollut vaikeuksia rekrytoida henkilökuntaa.

En man håller en vodkaflaska i ena handen och en ölburk i den andra.

Korona-aika on lisännyt päihdeongelmia Etelä-Savossa

Pelkästään Essoten alueella päihdepalvluihin hakeutui yhdeksän prosenttia enemmän asiakkaita kuin vuonna 2019.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle