Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomalaiset haluttomia maksamaan musiikista, mutta videopalveluita kyllä tilataan – asiantuntija: "Ihmiset tottuivat, että musiikki on saatava ilmaiseksi"

Tiedot selviävät pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen tilaamasta tutkimuksesta. Tässä jutussa aihetta kommentoivat Teoston ja Muusikkojen liiton asiantuntijat.

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Neljän miljardin punnan remontti, levykauppiaan psykoosi ja odotettu Star Wars -ensi-ilta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Pako Turkista jatkuu, tuhannet ihmiset lähteneet maasta –Turkkilainen yliopistotutkija päätyi levykauppiaaksi Berliiniin

Euroopan unioniin tuli Turkista viime vuonna yli 24 000 turvapaikanhakijaa. Myös Suomeen saapuu edelleen turvaa hakevia turkkilaisia.

Yli 20 vuotta Kuopion keskustassa toiminut musiikkiliike Flanger lopettaa

Yritys on toiminut Kuopion keskustassa eri liikepaikoilla vuodesta 1995 lähtien.

Mies yritti juoksukitaraa Jyväskylässä

Noin 25-vuotias mies yritti viedä yli 2000 euron kitaran jyväskyläläisestä musiikkiliikkeestä.

Bändisoittimien suosio laskussa – ”Kaiken voi nykyään tehdä yksin kotona” – kitara pitää kuitenkin pintansa

Bändi käsitteenä on murroksessa. Perinteisiä bändejä perustetaan jatkuvasti vähemmän. Myös osa bändisoittimista on kokenut suosion laskua.

Herätys: Tyynenmeren jätepyörre luultua suurempi, Venäjällä tuhoisa ostoskeskuspalo, viikko alkaa aurinkoisena ja kylmänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Internet jyräsi Suomen musiikkikaupat – nyt F-Musiikki painaa kaasua

Musiikkikauppojen määrä on puolittunut. Kauppiaat pelkäävät digilelujen näivettävän musiikin harrastuksen. Huoli on turha.

Poikkeuksellinen petossarja: Maksukortilla huijattiin kymppitonneilla vaatteita, soittimia, taksikyytejä

Myyjät huomasivat vasta seuraavana päivänä, ettei maksua ollut tapahtunut.

Ukulele top instrument gift for third year running

'Tis the season to be jolly, and to find inexpensive but memorable gifts for friends and loved ones. Playing the ukulele is also easy to learn, says guitarist Jocke Kulju.

Suosikkisoittimet vaihtuvat vuosikymmenen välein – nyt soi ukulele

Harmonikka on miltei hävinnyt musiikkiliikkeen hyllyltä, mutta nokkahuilu pitää pintansa. Sen rinnalla koululaiset näppäilevät ukulelea.

"Korkealta ja kovaa" – Elmo-koira soittaa ja laulaa

Irlanninsetteri Elmo ei olekaan mikä tahansa lintukoira. Koiraherra tykkää toki metsässä juoksemisesta mutta varsin ihastunut hän on laulamiseen ja soittamiseen.

"Uusia vinyylejä tulee ja se on kasvamaan päin" – pienet levykaupat pitävät älppärin lippua korkealla

Vanha kunnon vinyylilevy on ja pysyy. Tästä on myyntimäärien lisäksi osoituksena uusien levykauppojen putkahtelu maakuntakeskuksiin.

Helsinki record shops hope to spin vinyl comeback

The internet may have revolutionised how we purchase and listen to music, but vinyl records are now finding more fans. Independent record store owners in Helsinki's Kallio district say they are confident about the future: If their wares are good enough, customers will find them, they add.

Levykauppiaiden usko elää Kalliossa – hiipuva ala elvytetään intohimolla ja erikoistumalla

Internet on mullistanut levykaupan ja alan on jo uskottu korisevan henkitoreissaan. Helsingin Kalliossa katsotaan tulevaisuuteen kuitenkin toiveikkain mielin. Asiakkaita riittää, jos kauppa on tarpeeksi hyvä.

Applen musiikkipalvelu hämmentää käyttäjiä – tapaus ei tuttu kuluttajaviranomaisille

Viime vuonna lanseeratun Applen musiikkisovelluksen ominaisuus poistaa käyttäjän muualta hankkimia kappaleita on ihmetyttänyt palvelun ostaneita. Suoratoistopalvelu iTunesin käyttöehdoissa vaaditaankin käyttäjiä varmuuskopioimaan musiikkitiedostot etukäteen.

Yritysten liikeneliöt pienenevät, Kuopiossa vuokrataso jopa puolittunut

Taloustilanne ja kaupan rakenteen muutokset pakottavat yrittäjiä pienentämään liiketiloja. Toimeen yritetään tulla vähemmillä neliöillä ja muuttamalla syrjemmälle.

Levykauppa Äx muuttaa Kuopiossa

Suureksi levykauppaketjuksi kasvanut kuopiolainen Levykauppa Äx muuttaa Kuopion myymälänsä suurempiin tiloihin. Samaan yhteyteen tulee yrityksen keskusvarasto.

Pelkäätkö jääväsi kiinni leffojen tai musiikin lataamisesta?

Oletko ladannut "ilmaisia" elokuvia tai musiikkia netistä? Entä onko postiluukustasi sittemmin kolahtanut kirje, jossa sinua syytetään luvattomasta viihdesisältöjen jakamisesta tai lataamisesta? Pelottavatko seuraukset?

Joensuulainen nuori loihtii musiikkia tietokoneella

15-vuotias Juho Ärmänen käyttää tietokonettaan elektronisen musiikin tuottamiseen, tehden kaiken aivan itse. Hänen kappaleillaan on jo tuhansia toistoja SoundCloud -nimisessä musiikkipalvelussa.

Basson ilosanomaa tarjolla Rovaniemellä – rohkaistaan uusia soittajia basisteiksi

Basistit esittelevät bassonsoiton hienoutta Rovaniemellä. Basistitapahtuma B-Day 2 nostaa parjatut basistit eturiviin ja tuo esille näkökulmia bassonsoiton nykypäivästä ja historiasta.

Kantele on intiimi soitin – ääni koskee sieluun

Ylitorniolainen soitinrakentajamestari Pekka Lovikka kuvailee kannelta soittimeksi, joka herkistää ihmisen ja pysäyttää kuuntelemaan. Hän on rakentanut kanteleita jo 32 vuoden ajan kyllästymättä. Kanteleella on pitkä historia.

Yrittäjät kääntävät isoa kelkkaa Kouvolassa: Ei enää veristä kilpailua

Yrittäjistä koostuva ryhmä haluaa kanssayrittäjät mukaan keskustan kehittämiseen Kouvolassa. Ryhmän mielestä esimerkiksi yhteismarkkinointi puuttuu. Keskustan alueella toimii noin 450 yrittäjää.

Gramofonin paluu: Tuoreet artistit rakentavat imagoa vinyylin varaan

Vanhojen vinyylien kauppa on jarruttanut puheita äänitekaupan kuolemasta. Myös uusi musiikki tekee kauppansa vinyyleinä. Niin tuoreet tulokkaat kuin konkaritkin suosivat vinyylejä. Monelle se on osa imagoa.

Pekka laittaa pillit pussiin – vahvistimille löytyy vielä huolto Joensuusta

Asiansa osaava soitinlaitehuoltaja on muusikolle ja musiikin harrastajalle kultaakin kalliimpi tuttavuus. Monen laitteen käyttöikää voidaan jatkaa huomattavan pitkäksi asiantuntevalla huollolla. Joensuussa yksi musiikkikaupungin historian jakso on vaihtumassa, kun vuosikaudet soittajia palvellut Pekka Kurki laittaa lapun luukulle.

Arvosoittimet matkaavat autolla – sade ei tee kamarimusiikkiin soraääniä

Kuhmon kesä on musiikin varassa ja useat tapahtumat vesittyisivät sateilla täysin, jos kaupungissa ei olisi konsertteihin tarkoitettuja tiloja. Näin sateisena kesänä tarvitaan toki soveltamista, kun järjestäjät miettivät sujuvuutta tapahtumiin.

Apple julkisti uuden musiikkipalvelunsa

Apple on julkistanut maanantaina uuden musiikkipalvelunsa. Apple Music tulee tarjolle kesäkuun lopussa.

Vinyyli on ihmisen tahtinen – musiikin streamauksen suosio ei tapa älppäriä

Vinyyli on ollut pois muodista, mutta ei koskaan poissa käytöstä. Hiljaisena aikana divarit ja keräilijät pitivät levyn hengissä. Nyt vinyyli elää uutta tulemistaan.

Nykysäveltäjä Kaija Saariaho yllätettiin Hämeenlinnassa omalla 80-luvun vinyyliharvinaisuudella

Säveltäjä Kaija Saariaho vieraili Hämeenlinnassa ja yllättyi millainen kulttuurikaupunki on ollut ja on yhä. Jean Sibelius -sävellyskilpailun tuomariston puheenjohtaja Saariaho sai myös signeerata harvinaisen oman Saksassa julkaistun levynsä vuodelta 1985. Yle Hämeen toimittaja Kari Mustonen oli löytänyt vinyyliharvinaisuuden edellisiltana paikallisesta levykaupasta.

Treenikämppäongelma hiertää kuopiolaisbändejä – "Siitä huolimatta musakaupunki"

Paikallisten bändien suuresta määrästä kertoo esimerkiksi Kuopiorockin bändihaku, johon tuli kymmeniä demoja. Krooninen pula treenikämpistä on jatkunut vuosikausia.

Saksalainen verkkokauppa ei haukannut kaikkia soitinkauppoja

Saksalaisen Thomann-verkkokaupan tulo Suomen markkinoille oli melkoinen järkytys soitinkaupoille. Ensimmäisestä shokista on selvitty paikoitellen yllättävänkin hyvin.

Näkökulma: Nashvillen riskipeli kostautui – Rinteen sadepilvissä hopeareunus

NHL:ää johtavalle Nashvillelle Pekka Rinteen loukkaantuminen saattaa olla sarjatilanteen kannalta merkittävä menetys. Silti musiikkikaupungin sadepilvissä on  hopeareunus.

Suomalainen musicinfo on jo maailman suurin musiikin hakukone

Nettimusiikkipalvelua tarjoava musicinfo tavoittelee miljoonaluokan liike-vaihtoa. Maailman suurimmalla musiikkitietokannalla on nyt liki 200.000 käyttäjää kuukaudessa. Tavoite on saada miljoonia kuukausikäyttäjiä kolmessa vuodessa.

Nettimusiikin viidakossa tarpova tarvitsee kompassin

Tamperelaistutkimus ratkoo runsaudenpulan aiheuttamia ongelmia. Käyttäjän pitäisi voida löytää sopivaa kuunneltavaa ilman perehtymistäkin.

Maakunnallinen soitin on aarre

Maakunnalliset soittimet ovat arvoinstrumentteja, joita lainataan niin opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin käyttöön. Suomen kulttuurirahaston hankkimat soittimet on lahjoitettu konservatorioille, jotka lainaavat niitä.

Näkökulma: Musiikkiteollisuus, tee musiikista kiehtovaa – kiellä se!

Musiikkibisnes voi pelastaa musiikin tekemällä siitä jälleen vaarallista ja kiinnostavaa, kirjoittaa näkökulmassaan Vesa Winberg.

Vinyylilevyt kuopattiin jo kerran – tänä vuonna niiden myynti ylittää Suomessa kovan rajan

Musiikin kuluttajat ja artistit ovat löytäneet vinyylilevyt uudelleen. Musiikkialan mukaan vinyylien kuuntelu ei ole enää pienen piirin juttu: tästä on todisteena esimerkiksi popbändi One Directionin vinyylijulkaisu.

17-vuotiaan Jeren suosio räjähti netissä – biiseillä jo miljoonia kuuntelijoita

Mikkeliläinen lukiolainen Jere Särkkä voitti Avenged Sevenfoldin biisikilpailun. Nyt nuorukaiselle satelee yhteistyötarjouksia.

Levykauppa Äx alkaa myydä vinyylisoittimia

Kuopiolainen levykauppa Äx on tuonut valikoimiinsa kolme erilaista vinyylisoitinmallia, koska vinyylilevyjen kysyntä on yrityksen mukaan taas kovassa kasvussa.

Huhut pitkäsoittoalbumin kuolemasta ovat vielä liioittelua

Levyjen myynti on laskenyt romahdusmaisesti vuosituhannen vaihteesta lähtien. Ihmiset kuuntelevat tätä nykyä ennemminkin yksittäisiä kappaleita kuin levykokonaisuuksia. Porilaista Rec Room -studiota pyörittävä Häiriö Piirinen ei kuitenkaan usko, että pitkäsoittoalbumit olisivat katoamassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle