Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arktinen aikavaellus, Utsjoki

Tunturivaellus halki universumin historian.

Laura Hallamaan kolumni: David ja Greta puhuvat ilmastonmuutoksesta, mutta vain toista tituleerataan kansallisaarteeksi

David Attenboroughilla ja Greta Thunbergilla on sama sanoma, mutta eri kohtelu, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Eläimen kuva – dokumentti ihmisen ja eläimen ikiaikaisesta suhteesta

Dokumentti on kertomus ihmisen ja eläimen suhteesta.

Judi Dench ja puiden neljä vuodenaikaa

Brittinäyttelijä tutustuu puiden elämään.

Brasilian kansallinen perintökohde tuhoutui – historiallisen kansallismuseon tulipalo jälkisammutusvaiheessa

Rio de Janeiron kansallismuseo on yksi koko Amerikan mantereen suurimmista luonnonhistoriaan ja antropologiaan keskittyvistä museoista. Jonkin verran esineistöä ehdittiin pelastaa.

Museon kätköistä paljastui tieteellisesti arvokas hyönteiskokoelma – "Mahtavaa nähdä kadonnut hyönteinen, jota ei enää missään muualla näe"

Forssan luontomuseon kätköissä on ollut vuosikymmeniä tallessa hyönteiskokoelma, jonka laajuutta ei vieläkään tiedetä. Tänä päivänä kokoelma pelastaa hyönteisten uhanalaisarviointia.

Tumma hipiä, siniset silmät ja kiharat kutrit – tällaiselta näyttivät ensimmäiset britit 10 000 vuotta sitten

Britannian vanhimman luurangon kasvonpiirteet on onnistuttu selvittämään. Video: Reuters

Norjan rannikolle ajautui kuoleva valas – vatsa täynnä muovia

Valaan mahalaukusta löytyi kymmeniä muovipusseja, joista osan mainosteksti oli yhä luettavissa.

First shots ever of museum's venomous squatters

Sometime during the 1970s a few Chilean recluse spiders apparently hitched a ride in a crate from South America to Helsinki's Museum of Natural History, establishing in its nooks and crannies Europe's only population of these venomous arachnids. For the first time now, Yle's Prisma Studio science programme was able to capture photos of one of these elusive creatures.

Kiinassa löytyi ennätyspitkä hyönteinen – Kummitussirkalla mittaa yli 60 senttiä

Kiina kertoo, että tutkija löysi kummitussirkkojen lahkoon kuuluvan hyönteisen pari vuotta sitten. Edellinen ennätyksenhaltija on lähes kuusi senttiä lyhempi.

Huippuharvinainen pyyteeri oli vähällä joutua pataan, mutta päätyi lopulta museoon

Pohjanmaan museo on hankkinut kokoelmiinsa varmuudella vain kerran Suomessa tavatun pyyteeren. Lintu löytyi puoli vuosisataa sitten Pohjanmaan rannikolta ja se on ollut tähän saakka yksityisomistuksessa.

Valtion päätöksen tulos: rehevien korpisoiden suojelu jää yksityisten varaan

Edellinen hallitus keskeytti soidensuojelun täydennysohjelman valmistelun lähes kalkkiviivoilla. Istuva hallitus puolestaan leikkasi luonnonsuojelun budjettia 62 prosentilla. Siksi suunniteltu ohjelma toteutuukin lähinnä vain valtion mailla. Muun muassa suojeluun toivotut rehevät korpisuot jäänevät Pohjois-Karjalassakin yksityisten maanomistajien suojelutahdon varaan.

Varpusten koko pienentynyt merkittävästi

Taustalla on varpuskannan raju väheneminen. Varpusten määrä on supistunut noin puoleen 1980-luvun tilanteesta.

Forssan Perhelauantain satoa: Anastasia piirsi kissan, Sampsa otti kuvan ja Eetu kiikaroi

Johan alkoi käydä hulina Forssan Kehräämössä, kun tämänkertaista Perhelauantaita käynnisteltiin Forssan kaupunginkirjastolla ja luonnonhistoriallisella museolla. Päivän teemana olivat lemmikkieläimet.

"Metsä on akatemia, jonka barbaarit hävittivät"

Puiden kansa on kuvakirja juuristamme.

Mammutit saapuivat Helsinkiin

Muutosta ilmassa -näyttelyn mammutit ovat saapuneet Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Helsinkiin. Mammutit jouduttiin nostamaan museoon ikkunan kautta, koska ne eivät mahtuneet sisään museon ovista.

Simian photo gallery wins prestigious Fotofinlandia award

Perttu Saksa’s haunting gallery of apes from different parts of Europe won the judge’s nod in the annual Fotofinlandia photography competition.

Lentomuurahaisten parittelu kiusaa suomalaisia

Juuri sukukypsiksi tulleet lentomuurahaiset levittävät ympärilleen feromonimolekyyliä, joka leviää muurahaisten pesiin ja saa hyönteiset liikkelle - parinetsintätarkoituksessa.

Tilhi lensi Islantiin ja törmäsi ikkunaan

Tapaturmaan kuollut suomalainen naarastilhi oli ensimmäinen ulkomailla rengastettu tilhi, joka löydettiin Islannista. Tilhien matkoja on erittäin haastava selvittää.

Kruununpuiston draamakierros kertoo historiaa

Imatralla Kruununpuiston kävelykierroksia on jalostettu draamakierroksiksi. Pienten näytelmien tarinat on ammennettu Imatrankosken ainutlaatuisesta historiasta.

Pirkkalan luonto kertoo kivikaudesta ja keskiajasta

Keskiaikaisten kauppamiesten hevosten mukana Pirkkalaan kulkeutui monien vieraskasvien siemeniä. Maallikko on tähän saakka saattanut kulkea vanhojen leiripaikkojen ohi niitä huomaamatta, mutta nyt tekeillä on historiallinen luontopolkuopas vanhan Pirkkalankylän maisemista.

Harvinainen ritariperhonen vältteli ihmisiä vuosikymmeniä

Tutkijat ovat löytäneet erittäin harvinaisen perhoslajin vuosikymmenten tauon jälkeen Bhutanista. Japanilainen ryhmä bongasi Bhutanitis ludlowi -ritariperhosen Himalajan vuoristosta Bhutanin itäosassa.

Luontokokoelma Kiepille avustusta ministeriöltä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Kokkolan luontokokoelma Kiepille 12 000 euron avustuksen käytettäväksi Kiepin tiedonhallintahankkeeseen vuosina 2011-2012.

Röyhkeät sarvikuonovarkaat hämmentävät Belgiassa

Varkaat ovat vieneet museosta sarvikuonon pään Brysselissä. Kyseessä oli jo toinen samanlainen varkaus Belgiassa kuukauden sisään. Uusin varkaus sattui Brysselin luonnonhistoriallisessa museossa tiistaina.

Helle verotti museoiden kävijämääriä

Helteiset kesäpäivät verottivat museoiden kävijämääriä Kanta-Hämeessä. Vs. museoamanuenssi Kristiina Kestinen arvelee, että hellepäivien lisäksi kävijämäärää rokotti tänä vuonna myös se, että museot ovat olleet kiinni maanantaisin. Myös Riihimäellä ja Forssassa kävijämäärät laskivat.

Maankohoamisen geologiaa selvitetään

Merenkurkun maailmanperintöalueella on aloitettu kaivaukset, joiden tarkoituksena on selvittää alueen luonnonhistoriaa. Kaivauksissa tutkitaan maakerrosten muodostumista jääkauden loppupuolelta noin 10 000 vuotta sitten.

Hyttysten ininältä ei tänä kesänä voi välttyä etelässäkään

Uudellamaalla on edessä pahin hyttyskesä pitkiin aikoihin. Hyttysten runsaat esiintymiset alkoivat tänä vuonna etuajassa toukokuun helteiden vuoksi. Hyttysten määrää ovat lisänneet myös kostea alkukesä ja -vuosi.

Nature Watch Reveals Fewer Species Sightings than Last Year

There have been fewer sightings than usual of many wildlife species this spring, due to the late arrival of the season.

Englannista kuollut 500 lajia sukupuuttoon

Englannista tiedetään viimeisten 200 vuoden aikana kuolleen sukupuuttoon ainakin 492 eläin- tai kasvilajia. Englannin luonnon historiasta on julkaistu kattava tutkimus.

Elmeri palaa Luonnontieteelliseen museoon

Afrikannorsu-uros Elmeriä voi taas pian käydä katsastamassa Helsingin Luonnontieteellisessä museossa.

Kuopion museot säästävät sulkemisilla

Kuopion museot säästävät tänä syksynä rahaa sulkemalla ovensa vähintään kahden viikon ajaksi. Sulkeminen jättää museoiden ulkopuolelle erityisen paljon koululaisryhmiä. Kuopion taidemuseo sulkee ovensa maanantaina kaupungin säästötoimien, tilojen huolto- ja korjaustöiden vuoksi kuukauden ajaksi.

Luonnontieteellisessä museossa rikottiin ennätys

Luonnontieteellinen museo on rikkonut kävijäennätyksensä. Remontoitu ja uudistettu Luonnontieteellinen museo on ollut nyt vuoden avoinna.

Porvoon luonnonhistoriallinen museo suljetaan

Porvoon luonnonhistoriallisen museon näyttelytoiminta päättyy. Lähes 50 vuotta nk. Porvoon talossa sijainnut näyttely puretaan ja siirretään varastoon.

Kuusi museota saa avustusta

Museoviraston jakamaa harkinnanvaraista avustusta saavat Kanta-Hämeessä muun muassa Lepaan puutarhamuseo ja Forssan luonnonhistoriallinen museo.

Kokonainen dinosaurus myynnissä New Yorkissa

Newyorkilaisessa galleriassa on nyt viikonvaihteessa kaupan pala jurakauden historiaa. Galleria huutokauppaa 150 miljoonaa vuotta vanhan, kokonaisen dryosauruksen luurangon.

Luonnonhistoriallinen museo kiinni Porvoossa

Porvoon luonnonhistoriallinen museo on joutunut sulkemaan ovensa toistaiseksi. Talo, jossa museo sijaitsee, on kärsinyt vakavia kosteusvaurioita, jonka vuoksi henkilökunta on oireillut.

Uusittu Luonnontieteellinen museo saavutti yleisösuosion

Viime toukokuussa remontin jälkeen avattu Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen museo on houkutellut ennätyksellisen paljon kävijöitä. Yksin heinäkuun aikana museossa vieraili yli 50 000 ihmistä.

The Finnish Natural History Museum Reopens to Public

The natural history museum reopens on Thursday with brand new exhibitions, after 2.5 years of renovations.

Sorsalla jo poikasia Tukholmassa

Tukholmalainen sinisorsa on pyöräyttänyt kuusi poikasta peräti kaksi ja puoli kuukautta tavanomaista aikaisemmin, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Kevään merkit ajoivat ruostesiiven toukan liikkeelle (katso video)

Ruostesiiven toukka havaitsi kevään koittaneen. Siilikkäisiin kuuluva perhostoukka havaittiin Hinthaarassa Porvoossa sunnuntaina iltapäivällä.

Ruotsin museot menettäneet yli 1,5 miljoonaa kävijää

Ruotsissa valtion museoiden kävijämäärät laskivat viime vuonna yli 1,5 miljoonalla vierailijalla.

Chilestä löytyi muinaisia valaanluita

Chilestä on löytynyt suuri määrä muinaisia valaanluita, jotka tutkijoiden mukaan ovat viisi miljoonaa vuotta vanhoja.

Thaimaasta löytyi väriä vaihtava sammakko

Thaimaasta on löytynyt aiemmin tuntematon sammakkolaji, joka kykenee vaihtamaan väriään ympäristönsä mukaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle