Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tummatukkainen nainen puhaltaa tupakan savua suustaan.

Analyysi: Kulttuurin rahoitusuudistuksessa ei uskallettu koskea Suomen teatteri- ja orkesteriverkostoon – uudet ryhmät mukaan lisärahalla

Pitkään hiotun valtionosuusjärjestelmän (VOS) uudistus jäi puolitiehen. Sisään saatiin uusia ryhmiä, ja temppu tehtiin lisärahalla. Mitään ei varsinaisesti uudistettu, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Mies vihreiden verhojen keskellä.

Taikurin vetämä ryhmä pääsi valtion pitkäaikaisen tuen pariin – paperityöt lisääntyvät, mutta elämä helpottuu

Kulttuurin rahoitusuudistus valmistui, ja nykysirkus pääsi ensi kertaa valtionosuusjärjestelmään (VOS). Järjestelmällä on tuettu tähän asti etupäässä Suomen laajaa teatteri- ja orkesteriverkostoa.

Kolme miestä seisoo kukkakimput käsissään juhlapuvuissa.

Jorma Panula -kapellimestarikilpailun voitto jaettiin kolmen kesken: palkinnot Saksaan, Ranskaan ja Viroon

Kärkikolmikko erottui viikon varrella, ja ennätyksellisen tasaisessa kilpailussa päädyttiin jakamaan voitto.

Näyttelijä Krista Kosonen, laulaja Antti Tuisku ja kirjailija Pajtim Statovci

Koronavuosi ei vain kurittanut taiteilijoita: monen tähden tulot kasvoivat merkittävästi, vaikka keikkapaikat ja teatterit olivat kiinni

Kulttuurialan tunnetuimpien nimien tuloihin korona vaikutti vuonna 2020 epätasaisesti. Suurituloiset pitivät pintansa, ja tv- sekä elokuvanäyttelijät tienasivat jopa aiempaa paremmin.

Tyttö kuuntelee orkesterimusiikkia Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Maatilan eläimet laulattivat yleisöä Kuopion kaupunginorkesterin kummilapsikonsertissa – Elise, 4, pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia

Kuopion kaupunginorkesterin maksuton kummilapsitoiminta jatkuu. Musiikkikeskuksessa kuultiin tiistaina Kuopio Ammuu -konsertti, josta on tänään keskiviikkona kaikille avoin esitys.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajisto Milla Bruneau (kok.), Sirkku Hildén (sdp.) ja Kalle Aaltonen (Pro Lahti) istuvat  kannettavan tietokon edessä ja hymyilevät.

Lahden kaupunginhallitus torppasi perusopetuksen säästöt

Opettajia ja koulunkäyntiohjaajia ei vähennetä. Sen sijaan tuloja hankitaan omaisuutta myymällä. Kulttuurilaitokset selvisivät myös säästöpaineistaan.

Marc Gassot, Helsinki, 03.01.2019

Kulttuurin rahoitusuudistus saatiin päätökseen – ovet aukenivat yli kymmenelle uudelle ryhmälle

Valtionrahoitusta myönnettiin yhteensä sadalle esittävän taiteen toimijalle. Ensimmäistä kertaa myös sirkuksen alan toimijoita pääsi mukaan.

Kalssisen musiikin orkesteri

Säästöjen etsiminen jatkuu: Mikkelin kaupunginorkesteri nostaa lippuhintoja

Mikkelin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti nostaa lippuhintoja osana orkesterin säästötoimia. Hintojen korotus on vain yksi keino, jolla orkesterin lakkauttaminen pyritään estämään.

Tokaluokkalaiset Vilho Jokinen ja Jasper Nummenmaa keltaisissa Tempo-orkesterin t-paidoissaan kaulailevat

Ensikosketus jousisoittimeen ja heti orkesterin jäseneksi – näin soittaa untuvikkojen Tempo-orkesteri

Tampereella on aloittanut uusi Tempo-orkesteri, missä lapset pääsevät soittamaan lähikoulullaan ilman pääsykokeita. Vastaavaa toimintaa on Suomessa jo viidellä paikkakunnalla.

nainen soittaa viulua

Suomen Sinfoniaorkesterit vetoaa Mikkelin kaupunkiin: "kaupunginorkesterin lakkauttaminen merkitsisi yhden kulttuurialan lopettamista"

Mikkelin kaupunki harkitsee kaupunginorkesterinsa lakkauttamista. Orkesteri Mikkeliin on perustettu vuonna 1903.

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.)

Mikkelin Kaupunginhallitus ei halua lakkauttaa orkesteria – säästötoimissa luotetaan nyt lautakuntien näkemykseen

Kaupunginhallituksen kokouksessa tehtiin useita muutosehdotuskia alkuperäiseen säästölistaan. Muutamien muutosten jälkeen säästölista lähtee nyt lautakuntien käsittelyyn.

Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Jaakko Antila konserttitalo Mikaelissa Mikkelissä.

Pitääkö köyhällä kaupungilla olla oma orkesteri? Tätä pohditaan nyt Mikkelissä

Orkestereiden lakkautus nousee esille herkästi kaupunkien ollessa talousvaikeuksissa. Kaupungit maksavat orkestereiden toiminnasta suurimman osan, eikä lipputuloilla ole suurta merkitystä. Usein lakkautussuunnitelmista kuitenkin lopulta luovutaan.

Vaaleansiniseen kauluspaitaan pukeutunut parrakas mies seisoo kadulla kivitalon edessä

Nuoriso-orkesteri Vivon Mikko Leppänen hyppäsi uniikkiin työpaikkaan – kahden paikkakunnan Kymi Sinfonietta on alan harvinaisuus Suomessa

Kotkan ja Kouvolan kaupunkien omistaman Kymi Sinfonietta -orkesterin uusi toimitusjohtaja Mikko Leppänen toivoo, että side molempiin kaupunkeihin säilyy hyvänä. Orkesteri ei aio tinkiä tulevaisuudessa ohjelman monipuolisuudesta.

 Pääministeri Sanna Marin (SDP) vastaa median kysymyksiin saapuessaan hallituksen hybridistrategian päivittämistä koskeviin neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 6. syyskuuta.

Maanantai 6.9.2021 (radio)

Suomen hallitus on neuvotellut koronarajoituksista. Monien suomalaisten mielestä Suomen velka kasvaa liian nopeasti. Radion sinfoniaorkesterilla on uusi ylikapellimestari. Ilmastonmuutos tuo terveysongelmia. Sää lämpenee.

Kapellimestari Nicholas Collon

Maanantai 6.9.2021 (tv)

Koronarajoitukset. Ylikapellimestari Collon. Ruotsin ja Suomen maaottelu. Sää.

Kapellimestari Nicholas Collon

Brittiläinen Nicholas Collon aloittaa kautensa RSO:n johdossa – suomalaissäveltäjät ovat jo hyvin hallussa, mutta perheen jättäminen on vaikeaa

Radion sinfoniaorkesterin uusi ylikapellimestari Nicholas Collon aloittaa kautensa ensi viikolla. Britanniassa asuva Collon on ensimmäinen ulkomainen ylikapellimestari RSO:n historiassa.

Oulu sinfonian vaskiseitsikko soittaa koronarokotuksessa lavalla Oulussa.

Oulu Sinfonia viihdyttää yleisöä ilmaisilla after work -konserteilla torstaina ja perjantaina

Oulu Sinfonia soittaa erilaisissa kokoonpanoissa ja monenlaisissa tapahtumissa. Tällä viikolla se tarjoilee musiikkia after work -meiningissä sekä ilmastoaiheisessa konsertissa. Keväällä orkesteri juhlisti soitollaan koronarokotusten käynnistymistä.

Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds seisoo kamariorkesterin saamien palkintojen ja kunniakirjojen edessä

Kuuntele: Lapin kamariorkesterin kapellimestari John Storgårds kertoo syyskauden ohjelmasta

Lapin kamariorkesterin syyskausi alkaa torstaina Gustav Mahlerin massiivisen 3. sinfonian kamariorkesterinkokoisella versiolla. Kapellimestari John Storgårdsin mukaan orkesteri on hyvässä iskussa koronasta ja muusikoiden vaihtuvuudesta huolimatta.

Kuvassa Intendentti Marjukka Puutio, ohjelmistokoordinoija ja 1. soolosellisti Lauri Pulakka ja tiedotus-markkinointisihteeri Sara Nikula-Nyman.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on oppinut mukautumaan vaihteleviin koronatilanteisiin – konsertteja on siirretty tai muokattu tarvittaessa

Puolitoista vuotta jatkunut korona-aika on opettanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ketteräksi ja nopealiikkeiseksi, mitä konserttien järjestämiseen tulee. Striimaus ainakin on tullut jäädäkseen.

Kasmir esiintymåsså, ihmisiä katsomassa.

Satama Open Airin toinen päivä avattiin leppoisissa tunnelmissa

Laajennettu festivaalialue mahdollisti ainakin alkuiltapäivästä musiikista nauttimisen väljästi.

Auri Ahola Suomen kansallisteatterin lavalla.

Kulttuuri- ja taidealalla pelätään uusia koronarajoituksia: "Eivät enää kohdistu oikeudenmukaisella tavalla"

Etelä-Suomen Avi päättää koronarajoituksista perjantaina. Esittävien taiteiden pahin pelko on yleisötilaisuuksien kieltäminen kokonaan. Jo kahden metrin turvavälit tarkoittaisivat teattereille, orkestereille ja oopperalle kymmenien miljoonien tappioita.

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

Nicholas Collon aloittaa RSO:n yhdeksäntenä ylikapellimestarina

Lipunmyynti alkaa 25.8. Ticketmasterissa.

Kotkan Mussaloon valmistuva kulttuurituotantohalli ulkoa kuvattuna.

Korona-aika lisäsi tarvetta keikkojen livestriimauksille – Kotkan Mussaloon valmistuu syksyllä 200 neliön studiotilat: "Tämä lähti vähän käsistä"

Mussalossa rakennetaan parhaillaan tuhannen neliön kokoiseen tuotantohalliin ammattitason tarkkaamo-, äänitys- ja kuvaustilaa.

Opislelija

Nuoren kapellimestarin elämä on yhtä Wagneria – Tarmo Peltokoski, 21, astelee huippujen jalanjäljissä ja työtä vahtii idolin rintakuva

Nuoresta iästään huolimatta vaasalainen kapellimestari Tarmo Peltokoski on ehtinyt jo johtaa monia orkestereita. Kesäkuussa hän matkusti Saksaan Bremeniin, jossa hän johtaa Deutsche Kammerphilharmonieta. Varsinainen suurprojekti liittyy Wagneriin, kuinkas muutenkaan.

Kemin kaupunginorkesteri harjoittelemassa, lyömäsoittimet etualalla.

Tervolan kunta tukee nuorten orkesteritoimintaa Meri-Lapin alueella – mukana ovat myös Kemi, Keminmaa ja Simo

Kemin kaupungin mukaan kutsumista yhteistyökunnista Tornio ei ole lähdössä mukaan kaupunginorkesteriyhteistyöhön.

Muusikko Antti Rissanen istuu pasuunan kanssa metallisen patsaan edessä Imatran kulttuurikeskus Virran pihalla.

Ilmaiskonsertteja ja iltajameja – Imatra Big Band kuuluu kaupungissa tämän viikon ajan

Imatra Big Band Camp -kurssilla kaikenikäiset muusikot soittavat yhdessä viikon ajan. Harjoitusten lopputulokset kuullaan ilmaisessa päätöskonsertissa lauantaina.

Kotkan konserttitalo

Kymi Sinfoniettan uusi toimitusjohtaja on Mikko Leppänen – pitkäaikainen toimitusjohtaja jättää tehtävän syyskauden alussa

Kymi Sinfoniettan nykyinen toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ilmoitti huhtikuussa jättävänsä toimitusjohtajan tehtävät. Uusi toimitusjohtaja aloittaa syyskuun alussa.

Kaksi hattupäistä miestä katulyhdyn alla lähes pimeässä.

Teatteri Imatra saa kuuden vuoden valtionavustuksen

Päätöksen taustalla on ensi vuoden alussa voimaan tuleva uusi teatteri- ja orkesterilaki.

Ylikapellimestari Nicholas Collon

Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

eput ja santtu-matias rouvali

Nyt on tamperelaista – tai ylöjärveläistä: Eput ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonia esiintyvät Tampereen areenan avajaisissa

Tampereen areenan pääesiintyjiä ovat Eput ja Tampere Filharmonia -orkesteri ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Avajaiset ovat 15. joulukuuta tänä vuonna. Jääkiekon MM-kisoja pelataan puolestaan toukokuussa 2022 Tampereella.

kapellimestari Hannu Lintu johtaa Radion sinfoniaorkesteria

On aika kiittää!

Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

Porträtt av Jorma Panula.

Kapellimestarit valittu Jorma Panulan kansainväliseen kilpailuun

Kilpailu lukeutuu Euroopan arvostetuimpien kapellimestarikilpailujen joukkoon. Kilpailupaikkaa tavoitteli 154 henkilöä. Heistä 20 kilpailee orkesterinjohtotaidoillaan marraskuussa Vaasassa.

Tyttö ja poika henkilökuvassa

Kajaanin lukion koko kevään kestänyt musiikkivideon tekeminen ei jäänyt pelkäksi harjoitteluksi – musiikkilukiot esittäytyvät etätapahtumassa

Suomen musiikkilukiot kokoontuvat yhteen joka toinen vuosi esittelemään osaamistaan, mutta korona-aikana tapahtuma pidetään poikkeuksellisesti etänä. Jokainen Suomen lukio on tehnyt itsestään esittelyvideon, jotka julkaistaan videopalvelu Youtubessa.

Kapellimestari Pietari Inkinen.

Kapellimestari Pietari Inkinen Etelä-Korean radion sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi – orkesteri on yksi Aasian arvostetuimmista

Pietari Inkinen on kansainvälisesti tunnustettu suomalainen kapellimestari. Hän on muun muassa voittanut parhaan musiikin johdon Helpmann-palkinnon. Ensi vuodesta lähtien hän vaikuttaa myös Etelä-Koreassa.

Hyrynsalmen Hakokylän metsää syyskuussa 2020.

Nälkämaan laulusta uusi sovitus laivaston soittokunnan Youtube-kanavalla – kapellimestari pitää Kainuun maakuntalaulua yhtenä hienoimmista

Kainuun maakuntalaulun uudesta sovituksesta vastaa Club for five yhtyeestä tuttu laulaja Eeppi Ursin. Laulun alkuperäisteoksen on säveltänyt Oskar Merikanto ja sanoittanut Ilmari Kianto.

Tornion Laivakankaan raviradan lippu

Kemi ei lähde rahoittamaan Länsi-Pohjan hevosurheilukeskusta – Tornio on vaatinut vaihtokauppaa osallistumisesta Meri-Lapin nuorten orkesteritoimintaan

Kemin kaupunki katsoo, ettei se voi tukea rahallisesti hevosurheilukeskusta, jonka virallinen toimiala on rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut.

Puhelimen pirinä konsertissa raivostuttaa kapellimestari Hannu Lintua

RSO:n jättävä ylikapellimestari Hannu Lintu vastasi Ylen katsojien kysymyksiin ja paljasti erikoisen piirteen suomalaisesta konserttiyleisöstä

Hannu Linnun ylikapellimestarikausi Radion sinfoniaorkesterissa päättyy tässä kuussa. Kahdeksan vuotta RSO:ta johtanut Lintu näkee suurimpana muutoksena orkesterin kansainvälistymisen. Suomi kiinnostaa nyt ulkomaisia muusikoita.

Kemin kaupunginteatterin kevään esitysten infotilaisuus

Kemin teatterinjohtaja kannattaa yhteiskäyttöisen salitilan rakentamista lumilinnan yhteyteen

Kemi on joutunut muuttamaan suunnitelmia kulttuuritalon rakentamisesta yhteiskäyttöiseen salitilaan hankalan taloustilanteen vuoksi.

Oulu sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja taiteellinen partneri Jaakko Kuusisto

Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi on nimitetty Rumon Gamba

Orkesterin taiteelliseksi partneriksi on nimitetty kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto.

Korundin tiiliseinä viistosti kuvattuna, seinässä on teksti "Korundi"

Vappupäivän kruunaa striimi Rovaniemen Korundista - tarjolla on kamarimusiikkia ja runoutta

Konsertti on ilmainen, mutta jos haluaa tukea Lapin kamariorkesteria, tilaisuuteen voi ostaa lipun.

lapset soittavat viulua

Kälviän musiikkileiri yritetään järjestää kahdessa osassa tänä kesänä

Jos koronatilanne sallii, pidetään lähileiri kesäkuussa.

Kajaani Dance Festivalin koululaisten yhteistanssiesitys.

Korona perui Kajaanin Kevät-festivaalin – uusi yritys ensi vuonna

Perumisella haluttiin turvata yleisön ja esiintyjien terveys.

James Levine johtamassa Münchenin filharmonista orkesteria vuonna 1999.

Kapellimestari James Levine on kuollut

Metropolitan-oopperassa 40 vuotta johtanut kapellimestari oli kuollessaan 77-vuotias.

Kaija Saariaho

Composer Kaija Saariaho wins Venice Biennale lifetime achievement award

The opening day of the festival in September will be dedicated to Saariaho, who has lived in France for nearly 40 years.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle