Uusimmat artikkelit
Punaisen lihan syönnissä tapahtui muutos – katso, syötkö lihaa samalla tavalla kuin muut
Naudanlihantuottaja ymmärtää tilanteen, mutta toivoo, että nautaa ostoskoriinsa edes joskus valitseva päätyisi kotimaiseen vaihtoehtoon tuontilihan sijasta.
Lähes jokainen suomalainen syö liikaa kovaa rasvaa – Tutkija: Paras muutos olisi korvata lihaa kalalla, äyriäisillä tai kasviproteiineilla
Myös siipikarjan liha on hyvä siirtymävaihe kohti kala- ja kasvispainotteisempia pääaterioita, sanoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Erä palvattua sianlihaa pois myynnistä – tuotteita on myyty Kymenlaakson kaupoissa
Takaladon lihan palvatussa sianlihassa havaittiin liikaa PAH-yhdisteitä.
Lihantuottaja Henna Paija joutuu perustelemaan olemassaoloaan, vaikka lähes kaikki syövät lihaa
Henna Paija jäi vastikään leskeksi ja jatkaa nyt yksin lihatilan pitoa. Vaikka Paija on lihatuottaja, hän toivoo lihan kulutuksen vähenevän ja siitä tulevan enemmänkin luksustuote.
HK-Scanin miljoonainvestointi Forssaan lisää automaatiota sekä parantaa lihan pakkaamista ja lähettämistä
Jätti-investointi on valmis kesällä 2024, arvioi Forssan yksikön johtaja Jesse Huuhanmäki.
Sunnuntai 12.3.2023 (radio)
Ukrainan ammustarve. USA:n pommikone. Maataloustuotanto. Ylioppilastodistus. Sääennuste.
Onko kinkkuleikkele sinusta liian kallista – itse keitetty voileipäkinkku on mehevämpää, maukkaampaa ja paljon edullisempaa
Juurekset ja mausteet antavat kinkulle hyvän maun.
Suomalaista sianlihaa saa nyt viedä Etelä-Afrikkaan – vientilupa kuumennetulle lihalle heltisi viimein
Etelä-Afrikka on hyväksynyt kuumennettujen sianlihatuoteiden tuonnin maahan Suomesta.
Teuraalta pelastetut possut ihastuttavat, vaikka kinkku maistuu joulupöydässä – eläinfilosofi näkee ristiriidan suomalaisten suhtautumisessa
Eläinfilosofi Elisa Aaltolan mielestä yhteiskunnassa ei puhuta tarpeeksi eläintuotannon ongelmista.
Lempistä ja Lyytistä piti tulla joulukinkkuja, mutta kohtalo päätti toisin
Kesällä kahdeksan porsasta karkasi teurastamon kuljetusautosta. Kaksi niistä pääsi Porvooseen eläinten turvakotiin. Lyytiksi ja Lempiksi nimetyille porsaille kuuluu hyvää.
1800-luvulla jouluruoat eivät olleet pakkopullaa, vaan suomalaiset söivät, mitä halusivat – yksi herkkumme on kelvannut myös ruotsalaisille
Jouluruokaperinne on Suomessa yllättävän lyhyt. Vaikutteet ovat tulleet meille pääosin lännestä, mutta lanttulaatikon olemme lahjoittaneet länsinaapureillemme.
Torstai 17.11.2022 (radio)
Hallitus veti pois monia lakiesityksiä. Saamelaiskäräjälaki menee eduskuntaan. Suomen talouskasvu voi pysähtyä. Sianlihan kulutus kasvaa. Sääennuste.
Lihan hinta vaikuttaa jo suomalaisten ostokäyttäytymiseen – sianliha ja edullisemmat ruhon osat päätyvät ostoskärryyn yhä useammin
Maatilojen kriisi ajaa lukuisia sikatiloja lopettamaan toimintansa. Jäljelle jäävät sikatilat harkitsevat nyt tarkkaan, onko niiden mahdollista investoida ja laajentaa tuotantoaan vastaamaan kysyntää.
Maatalouskriisi kurittaa mäntyharjulaista maatilaa - Heidi Haajanen: ”En ihmettele, etteivät jälkipolvet jää jatkamaan”
Mäntyharjulaisella Kuvalan tilalla tuotantokustannukset ovat nousseet vuodessa nelinkertaisiksi. Tulevaisuutta joudutaan laskemaan ja pohtimaan tarkasti.
Afrikkalainen sikarutto voi levitä rekkakuskien eväsroskien mukana Suomeen, varoittaa Ruokavirasto – uhkaisi monen elantoa
Ruokavirasto on pystyttänyt afrikkalaisesta sikarutosta varoittavia kylttejä huoltoasemien rekkaparkeille ja teiden levikkeille.

HKScan suunnittelee Forssaan uutta miljoonainvestointia ja aloittaa 116 työntekijää koskevat muutosneuvottelut
Forssaan suunnitellulla investoinnilla ja siihen liittyvällä toimintamallin uudistamisella HKScan tavoittelee yli kahden miljoonan euron vuotuisia säästöjä Suomessa.

Puolet teurastamon autosta karanneista possuista säästyy joulupöydältä – katso hellyttävä video melonia rouskuttavista possuista uudessa kodissaan
Turvakoteihin päässeistä possuista kaksi asuu nykyään Satakunnassa ja kaksi Porvoossa.
Kana melkein ohitti suosiossa possun, maitoa juotiin yhä vähemmän, kasviksissa jyräsivät kestosuosikit: näin suomalaiset söivät vuonna 2021
Luonnonvarakeskuksen ennakkotiedot ravintotaseesta kertovat, kuinka paljon Suomessa kulutettiin erilaisia elintarvikkeita.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi
Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.
Eettisesti tuotettu liha oli liian kallista ja siksi Jari Ollikkala sulkee haikein mielin sikalansa ovet: “Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa”
Sikatilojen määrä vähenee vuosi vuodelta Suomessa. Kävimme kahdella uusimaalaisella pientilalla, joista toisessa tehtiin joulusiivousta ja toinen joutui myymään viimeiset kinkkunsa.
Luomusika kohtaa yhtä tuskallisen lopun kuin tavallinen – lue tästä jutusta, miksi luomukinkku voi silti olla eettisempi valinta
Luomusian osuus sianlihantuotannosta on Suomessa vain 0,4 prosenttia. Sekä luomusiat että tavanomaisesti tuotetut siat tainnutetaan hiilidioksidilla ennen teurastusta.

Myös Atrian porsaanlihatuotteisiin tulee merkintä tuotannon hiilijalanjäljestä – "Yksi tapa palvella paremmin kuluttajia"
Aiemmin tänä vuonna ilmastovaikutukset merkittiin kananlihapakkauksiin.
Tässä on syksy lautasella – kokeile Kenny Sundqvistin paistettua kassleria happaman chutneyn ja palsternakka-perunamuusin kera
Happo on rasvaisen ruoan ystävä.
Cannonball MC:n jakamat ilmaiset joulukinkut hankki käskystä petoksia tehnyt päihdeongelmainen – joutuu vankilaan ja maksamaan yli 140 000 euron korvaukset
Cannonball MC:n joulun alla 2016 jakamat ilmaiset kinkut paljastuivat osaksi laajaa petosvyyhtiä, jossa useita yrityksiä huijattiin myymään tuotteita tekaistuille yritysten vastuuhenkilöille. Oikeus määräsi petosten uhreille yhteensä yli 140 000 euron korvaukset korkoineen.

Espanjalaiset valitsivat rumimman tomaatin, voittaja sai palkinnoksi kinkun
Eukonkantoa, saappaanheittoa, suurinta kurpitsaa. Suomessa on kummallisia perinteitä, mutta niin on muuallakin. Espanjalaisessa kaupungissa kunniaa niittää vuosittain kaikkein rumin tomaatti.

Atrian oikaistu liikevoitto koheni selvästi
Tuoteryhmistä vahvinta kehitys oli valmisruoassa. Atria on nostanut myös liikevoittoennustettaan muun muassa sen vuoksi, että sianlihan vienti Suomesta Kiinaan on lisääntynyt alkuvuoden aikana.
Suomalaisen sianlihan vienti kiihtyy, mutta joka kymmenes sikala lopettaa – lihantuottaja: "Ei se meidän tilipussissa ole näkynyt"
Esimerkiksi Kiinaan vietiin sianlihaa jo 20 miljoonaa kiloa viime vuonna.
Atrian sianlihat jämähtivät Suezin kanavaan
Laivakonteissa on yhteensä neljä miljoonaa kiloa sianlihaa matkalla Aasian markkinoille. Tulpan aiheutti jättialuksen kääntyminen kanavassa poikittain.

Mia Röngän kolumni: Sika, se joulumielen tuo
Joulupöydässä pötköttää koiraa älykkäämpi eläin, kirjoittaa Mia Rönkä.

Kinkkua kotona, harvemmin ravintolassa – pikkujoulujuhlinnan vaisuus näkyy liha-alan tilauksissa
Järvenpääläisen lihanjalostajan Wurstin pikkujoulutuotteiden myynti on ollut vain murto-osa viimevuotisesta.
Harvinainen linderödsika hurmaa olemuksellaan – alkuperäisrotu viihtyisi ulkona ympäri vuoden, mutta sikaruton uhka pitää possut sisällä
Linderödsika ehti melkein kuolla sukupuuttoon kotimaassaan Ruotsissa. Marika Ja Sami Koski ihastuivat rotuun eläintarhassa.
Rail shipment of Finnish pork fails to reach China in trial run
Food products giant Atria said 20,000 kg of pork by-products never made it out of Finland and were destroyed.
Atrian sianlihan vienti junalla Kiinaan ei vielä onnistunut – 20 000 kiloa sianpäitä ja sorkkia hävitettiin
Sianlihan vienti jatkuu laivateitse.

Torstai 25.6.2020 (radio)
Ravintoloiden aukiolo ei ole lisännyt koronatartuntoja Suomessa. Suomalaiset syövät sianlihaa vähemmän kuin ennen. Suomalaisten mielestä alkoholisäännöt ovat tarpeellisia. Suomen kieltä voi nyt opiskella Duolingo-sovelluksella. Tauot ovat työssä tärkeitä, kun sää on kuuma.

Sianlihaa tuotetaan koko ajan enemmän pohjalaismaakunnissa
Esimerkiksi Uudessakaarlepyyssä tuotettiin viime vuonna sianlihaa jo yli kymmenen miljoonaa kiloa.

Suomalaiset tuottajat jäivät osattomiksi sikaruton tuomasta hinnannoususta
Toisin kuin yleisesti EU:ssa, Suomessa sianlihan hinta ei ruton takia ole juurikaan noussut.
Juustopanerointi tekee arjesta rapsakkaa juhlaa – kokeile italialaista piccataa porsaankyljyksestä, kalasta tai broilerista
Tarjoile yksinkertaisen ja maukkaan papuraguun kanssa.
Finnish meat consumption takes tiny dip – pork still most popular
Beef and pork consumption fell in 2019, but a poultry boom is keeping meat stats high.
Lihaa kului Suomessa vähemmän kuin edellisvuonna – Miksi sika yhä ohittaa kanan usealla kärsänmitalla?
Naudan ja possun kulutus laski selvästi, mutta siipikarjan suosio ja hintojen nousu pitivät kokonaiskulutuksen vakaana.

Maanantai 23.12.2019 (radio)
Monet sairaanhoitajat harkitsevat alan vaihtamista. Sianlihan myynti Suomesta Kiinaan voi kasvaa. Keinovalo häiritsee nukkumista kaupungeissa. Lapissa on ennätyspaljon lunta.

Kiina laskee yli 850:n tuotteen tuontitulleja – Myös Suomesta vietävän sianlihan hintalappu halpenee
Tullit koskevat muun muassa pakastettua avokadoa ja porsaanlihaa sekä tietotekniikan tuotteita.
Kiinan sikakriisi voi heijastua suomalaisen sikatilallisen elämään hyvälläkin tavalla – kotimaisen lihan kysyntä kasvussa
Kiinan sikakantaa kaatava afrikkalainen sikarutto on aiheuttanut sen, ettei eurooppalaista tuontisikaa ole tällä hetkellä juuri Suomeen saatavilla.

"Sitä perinteistä kymmenen kilon pötikkää menee vähempi" – kainuulaiset ostavat pienempiä kinkkuja
Suomussalmella perinteiset kymmenen kilon kinkut jäivät viime vuonnakin pakastealtaaseen.

Joulupöydässä on tänä vuonna usein pieni kinkku
Tämän joulun suosikki painaa enää vain 2-4 kiloa. Yhä useammin kinkku napataan ostoskärryyn valmiiksi paistettuna.
Kinkku on kunkku ja kala hyvä kakkonen – Kainuun joulupöydissä näkyy yhä perinteitä
Ylen tekemän katugallupin mukaan kala alkaa viedä kinkun paikkaa kajaanilaisten joulupöydästä.
Kinkkutemppu kerää jälleen jouluruokien paistinrasvat – rasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieselpolttoainetta
Kemianteollisuuden ideoima Kinkkutempaus-keräys järjestetään tänä jouluna neljännen kerran.
Strömsön nuudelikoulu – näin käytät eri nuudeleita parhaalla tavalla
Neuvomme myös, kuinka teet itse udon-nuudeleita.
Kiinan sikakatastrofi ei kasvata Suomen lihantuotantoa – uusia suursikaloita rakennetaan korvaamaan vain vanhentuneita tiloja
Sianlihan tuotannon uskotaan säilyvän Suomessa entisellä tasolla, vaikka arviolta vähintään puolet Kiinan sioista kuolee afrikkalaisen sikaruton takia.
Kasvisruokakeskustelu ei heilauta Viskaalin lihatuotantoa – "Voimme tulevaisuudessa olla se maakunta, joka tuottaa naudanlihaa muualle"
Viskaalin tilalliset kertovat miettivänsä tuotantonsa hiilijalanjälkeä.