Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tommi Toijan Eksynyt-veistos Riihimäellä puettuna Suomen euroviisuedustajan asua muistuttavaan Käärijä-boleroon, aurinkolaseihin ja hattuun.

Suomalaiset innostuivat pukemaan patsaille Käärijä-hihoja: Riihimäen Eksynyt lienee hihakooltaan sieltä pikkuruisimmasta päästä

Eksynyt-taideteoksen Käärijä-look koostuu hatusta, aurinkolaseista ja lapsen tuulitakista toteutetusta bolerosta.

Naista esittävä tummahko patsas. Ihmisiä ympärillä kesäisessä maisemassa.

Muistokivet ja patsaat kartoitetaan Lappeenrannassa – museoille kannattaa ilmoittaa kaikista muistomerkeistä

Yksityisillä mailla sijaitsevien monumenttien kartoittamisesta ja kuvaamisesta sovitaan etukäteen maanomistajien kanssa.

En person i hjälm och reflexväst fäster remmar kopplade till en lyftkran runt  statyn Havis Amanda.

Näin Havis Amanda nostettiin kuljetuslavetille – ikoninen veistos lähtee kunnostettavaksi

Patsas siirtyi paikaltaan noin vuoden ajaksi. Kestoon vaikuttaa se, joudutaanko työt keskeyttämään aukion arkeologisten kaivausten takia.

Mantan päässä ylioppilaslakki, juhlijoita Mantan patsaan ympärillä.

Ikoninen Havis Amanda on nähnyt jo 112 vappua – testaa, kuinka hyvin tunnet kansanjuhlien vakiokasvon

Patsas irrotetaan paikaltaan Kauppatorin kupeesta ja siirretään pian vapun jälkeen lavetilla konservoitavaksi.

Emilia Donner asetti kasvomaskin Mantan kasvoille 20. huhtikuuta.

Manta siirtyy korjattavaksi, ja valmistumisen aikataulu on vielä epävarma – tällaisia ideoita ylioppilaskunnilla on ensi vuoden vapun varalle

Nyt lakitusvuorossa oleva Aalto-yliopiston ylioppilaskunta harkitsi suunnittelukisaa Mantan paikkaajasta jo tänä vappuna. Koronavuosina on ollut käytössä myös virtuaalinen lakitus.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Sivistysmaissa ei kaadeta patsaita

Sivistysmaan yksi tunnusmerkki on se, että patsaita ei kaadeta eikä kulttuuriympäristöjä tuhota, kirjoittaa Kontro.

Kolmen sepän patsas, jonka kyljessä on lakana jossa lukee Cha cha cha. Lisäksi yhdelle sepistä on puettu Käärijän tunnusmerkki: vihreät hihat.

Kolmen sepän patsas puettiin Käärijäksi

Yhdellä hahmoista on yllään neonvihreä hiha-asu, ja jalustalla lukee Cha cha cha. Helsingin keskustan tunnettu maamerkki on henkinyt aikaansa ennenkin.

Havis Amandan patsaan suojaaminen jääkiekon MM-kisojen mitalijuhlaa varten.

Manta ei ole enää paikallaan, jos Suomi voittaa kiekkokultaa – pahasti vaurioitunut patsas siirretään pois ja korjataan

Helsingin kaupungin mukaan Havis Amanda siirretään korjattavaksi vapun jälkeen. Patsas on kulunut muun muassa kansanjuhlien aikana: juhlijat ovat kiipeilleet sen päälle.

C.G.E. Mannerheim

”Adolf Ehrnrooth välitti Mannerheimin tahtoa haudan takaa” – Mannerheim on ainutlaatuinen kulttihahmo, jonka myyttiä lähipiiri rakensi määrätietoisesti

Mannerheim on todennäköisesti Suomen historian myyttisin hahmo. Poikkeusasema ei syntynyt sattumalta, vaan Mannerheimin henkilökulttia alettiin rakentaa heti sisällissodan jälkeen, arvioi historioitsija Tuomas Tepora.

Pieni merenneito -patsaan alla olevaan kiveen on maalattu Venäjän lippu.l

Pieni merenneito -patsas taas ilkivallan kohteena Kööpenhaminassa – jalustaan maalattiin suuri Venäjän lippu

Tanskan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvan teoksen sotkijaa ei ole vielä saatu kiinni. Patsasta on rikottu ja sotkettu vuosien mittaan lukuisia kertoja.

Lotta Swärd patsas lumisessa maisemassa.

Pohjanmaan patsaat ja muistomerkit sovellukseen – Vaasassa käytössä oleva sovellus uudistuu

Seuraavan neljän vuoden aikana Pohjanmaan kaikki patsaat ja muistomerkit on määrä kerätä yhteen sovellukseen. Karttasovelluksesta on helppo löytää patsaiden paikat ja niiden lyhyt historiikki.

Kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen seisoo Veronkantaja-veistoksensa pään tasalla.

Monet Suomen tunnetuimmista veistoksista ovat yhden miehen käsialaa – Wäinö Aaltonen oli ylivoimainen taiteilija ja aikansa superjulkkis

Wäinö Aaltosen kädenjälki hallitsi koko Suomen kuvanveistoa useita vuosikymmeniä. Lahjakkuuden ohessa jättisuosioon vaikutti myös charmikkaan miehen suvereeni mediaosaaminen.

Haamu seisoo lyhty kädessä. Vieressä maassa kurpitsalyhtyjä joista loistaa kynttilän valo.

Haamupuisto avautui Joulupukin naapurikylään – Hanna Pilve täytti pihansa kummituksilla ja kuoleman estetiikalla

Rovaniemen Songan kylälle rakennetussa puistossa voi virittäytyä helposti halloween-tunnelmaan.

Kuvanveistäjä Tiina Torkkelin patsas tupakkatehtaan naistyöntekijöiden muistoksi. Paljastettiin Pietarsaaressa 27.10.2022.

Vanha tupakkatehdas toi sata vuotta sitten töitä sadoille naisille – Tupakkaenkelien patsas paljastettiin Pietarsaaressa

Pietarsaaren kaupunki täyttää tänään 370 vuotta ja merkkipäivän kunniaksi kaupungin historian tärkeät naiset saivat muistopatsaan.

Palaneita kivipatsaita Pääsiäissaarella.

Metsäpalo vahingoitti pahoin Pääsiäissaaren ikonisia moai-patsaita

Moai-patsaita on yli 900, ja ne veistettiin arviolta yli 500 vuotta sitten. Ne ovat Unescon maailmanperintökohde ja populaarikulttuurin innoittaja.

Leninin puuttuva käsivarsi -teos Kotkassa.

Piiloon kärrätyn Leninin “tupakkakäden” ivaava viesti meni monelta ohi – taiteilija kertoo, miten hänen teostaan pitäisi tulkita

Krzysztof Bednarskin teos on nyt varastossa. Taiteilija toivoo, että se näkisi vielä joskus päivänvalon.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Suomen viimeinen esillä oleva Lenin-patsas poistetaan ensi viikolla – myös patsaan jatkeena toimiva käsi lähtee

Kotkan Lenin-patsas siirretään varastoon, eikä sen tulevaa käyttötarkoitusta tiedetä vielä.

Olli Lindholmin näköispatsas.

Olli Lindholm sai näköispatsaan Pomarkkuun – moottorisahaveistos esittää laulajan sellaisena kuin hänet lavalla nähtiin

Moottorisahataiteilija Ulla Haglundin tekemä näköispatsas paljastettiin Pomarkun taidepuistossa. Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholm menehtyi äkillisesti kolme ja puoli vuotta sitten.

V.I. Leninin rintakuva Turun Taidemuseomäessä.

Hallinto-oikeus ratkoo Turun päätöstä poistaa Leninin patsas

Kaupunki katsoo lausuntoehdotuksessaan, että valitus tulisi hylätä, sillä pormestari Minna Arve teki päätöksen yleistoimivaltansa nojalla.

Maailman rauha -patsas seisoo sipoolaisen tehdasalueen pihassa

Ohikulkija törmäsi Sipoossa outoon näkyyn – Maailman rauha -patsas lojuu teollisuusalueen pihassa

Helsingin taidemuseo HAMin mukaan patsas saa seistä nykyisellä paikallaan, kunnes toisin päätetään. Sen peittämistä pressulla harkitaan.

Työn patsas -taideteoksen sivulla on Askon tehdas -aiheinen reliefi.

Työn patsaan jalustasta on varastettu reliefi – Lahden kaupunki teki rikosilmoituksen

Lahden kaupungintalon puistossa sijaitsevan Työn patsaan jalustassa on kaikkiaan kolme reliefiä, joista yksi on lähtenyt varkaiden matkaan.

Minna Canthin patsas nostetaan kuorma-auton lavetille.

Nuori Minna Canth joutui evakkoon parkkihallityömaan tieltä Jyväskylässä – Kirkkopuiston patsaat palautetaan parin vuoden päästä

Pitkään suunnitellun parkkihallin rakennustyöt ovat alkaneet valmistelutöillä. Kirkkopuiston teokset kunnostetaan ja siirretään takaisin paikoilleen työmaan valmistuttua.

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Kiistelty Maailman rauha -veistos lähti Helsingistä, väliaikaisesti – historioitsija: "Se on saanut aika väkeviä poliittisia mielleyhtymiä"

Patsas on aiheuttanut voimakkaita mielipiteitä varsinkin Ukrainan sodan myötä. Kaupunkihistorioitsija Laura Kolben mukaan kaupunkiin kuuluukin mahtua historiallisia kerrostumia. Veistos todennäköisesti palautetaan lähelle sen alkuperäistä sijaintia.

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Helsinki removes Soviet-donated World Peace statue

Following Russia's invasion of Ukraine, public debate has heated up over the need for the statue.

Maailman rauha-patsasta siirretään.

Neuvostoliiton lahjoittama Maailman rauha -patsas poistettiin jalustaltaan Helsingissä maanantaiaamuna – teos siirretään varastoon

Painavan patsaan siirtäminen jännitti nostajia etukäteen, mutta lopulta siirrosta suoriuduttiin ongelmitta. Hakaniemenrantaan kerääntyi aamuseitsemältä myös useita uteliaita katsojia.

Maailman rauha patsas Hakaniemen rannassa.

Kiistelty Maailman rauha -patsas on niin iso, että se pitää uittaa ulos Helsingistä – nyt odotetaan, irtoaako merireitin käyttämiseen lupa

Alun perin patsaan siirto olisi tapahtunut tänään perjantaina, mikäli sopiva maareitti olisi löytynyt.

Hayward Fieldiltä löytyy Bill Bowermanin muistoksi pystytetty patsas. MM-kisojen aikaan se ei ole kuitenkaan näyttävästi esillä.

Kuva yleisurheilusuuruuden muistomerkin kohtalosta MM-kisoissa hämmästytti Antti Pihlakoskenkin – "Menee jo vähän överiksi"

Yleisurheilun MM-kisojen puitteet on rakennettu pääasiassa Niken rahoilla, mutta urheiluvälinevalmistaja on häivytetty kisaympäristöstä Kansainvälisen yleisurheiluliiton sponsorisopimuksen vuoksi.

Museonjohtaja Kalle Kallio kuvattuna Lenin-museossa. Miehellä on pitkä, harmaa parta. Taustalla esittelytaulu, joka kertoo Jeltsinin ajasta.

Tamperelaismuseon nimi saa kritiikkiä ja aiheuttaa väärinkäsityksiä – museonjohtaja Kalle Kallio: "Meistä tulee Naton ainoa Lenin-museo"

Museonjohtaja Kalle Kallio korostaa, että näyttelystä on poistettu kaikki henkilöpalvontaan liittyvä.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Joona Mielonen piti niin kovaa ääntä Lenin-patsaasta, että se kuului Kanadaan saakka – kertoo nyt, miksi Leninistä pitäisi jättää edes vasen käsi

Jopa Kanadan yleisradioyhtiö CBC halusi tietää, miksi Suomessa pitäisi säilyttää Lenin-patsas.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Suomen viimeinen iso Lenin-patsas poistuu katukuvasta – Neuvostoliitolta saatu lahja siirtyy museoon

Kotka sai patsaan lahjaksi vuonna 1979. Vuosien aikana se on joutunut useasti ilkivallan kohteeksi.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeaan käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Suomen viimeisen Lenin-patsaan ympärille kerääntyy lauantaina juhlijoita – puistojuhlan tarkoituksena puolustaa patsaan säilyttämistä

Suomen kommunistinen puolue ja Demokraattinen sivistysliitto toivovat patsaan säilyttämistä paikallaan. Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee patsaan siirtämistä ensi maanantaina.

Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde otettiin juhlallisesti vastaan Kinshasan lentokentällä tiistaina.

Belgian kuningas ei pyytänyt kongolaisilta anteeksi siirtomaa-ajan hirmutekoja – "Pelkät pahoittelut eivät riitä"

Belgia palauttaa Kongolle kansallissankari Patrice Lumumban hampaan – ainoan jäänteen pääministeristä, joka salamurhattiin ja liuotettiin happoon.

Havis Amanda insvept i Finlands flagga.

Mikä saa fiksut suomalaiset kiipeilemään ja tuhoamaan paikkoja kiekkohuumassa? Psykologi sanoo, että ainakaan kieltäminen ei auta

Juhlahetkellä tulee tehtyä typeriä ja jopa itselleen vahingollisia asioita. Suihkulähteeseen kiipeäminen on myös vapauden symboli, jota ei kieltämällä voida estää.

Ihmiset kiipeilivät Havis Amanda patsaan päälle leijonien voitettua MM-kultaa 2022.

Manta sai osumia oluttölkeistä ja vaatteiden napeista, kun kultajuhlijat kiipeilivät sen päällä – tällaiset vauriot historialliseen patsaaseen tuli

Vauriot ovat asiantuntijan mukaan merkki siitä, että patsaaseen ei pitäisi kohdistua enää yhtään ylimääräistä rasitusta.

Maailman rauha -patsas.

Hakaniemen Maailman rauha -patsaan siirron onnistuminen ehjänä on epävarmaa, ja siksi patsasta tutkitaan nyt huolellisesti

Moskovalta aikoinaan lahjaksi saatu patsas on tarkoitus siirtää pois Hakaniemestä ja varastoida nyt kesäkuussa.

Havis Amandan patsaan suojaaminen jääkiekon MM-kisojen mitalijuhlaa varten.

Sunnuntai 29.5.2022 (radio)

Jääkiekon MM. Sähköpyörät. Kuningatar Elisabet. Brasilian sateet. Sää.

Jääkiekkofanit juhlivat jääkiekon kultamitallia  Mantan patsaalla Helsingissä 20.2.2022

Kaupungit varautuvat jääkiekon kultajuhliin: Helsingissä aidat Havis Amandan ympärille, Tampere pohtii Keskustorin suihkulähteen suojaamista

Helsingin kaupunki on huolissaan, kestääkö yli 110-vuotias patsas mahdollisia kultajuhlia. Tampereen Keskustorin suihkulähteen suojaamisesta ei vielä ole varmuutta.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"

Ukrainan sota on virittänyt keskustelun Lenin-patsaiden olemassaolosta Suomessa. Turku päätti poistaa oman patsaansa. Kotkassa patsas seisoo vielä paikallaan, mutta myös sen kohtaloa pallotellaan.

Statyn Havis Amanda iklädd en vit studentmössa. I bakgrunden syns ett vimmel av människor.

Lauantai 30.4.2022 (radio)

Vappuaatto. Perussuomalaiset. Tupakkalaki. Etelä-Aasian kuumuus. Suomen sää.

Oulu yliopiston Humanistinen Kilta lakittaa Franzen patsaan vappuaattoona 30.4.2022

Franzénin patsas sai ylioppilaslakin päähän Oulussa kahden vuoden tauon jälkeen

Oulun ylipiston Humanistisen Killan vappuperinteeseen kuuluu runoilija Frans Mikael Franzénin patsaan lakitus.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta lakittaa Mantan vappuaattona Helsingissä.

Kahden vuoden odotus on ohi – Mantaa ei tänä vuonna ympäröi vaneriseinät, vaan lakitusta katsomaan tullut juhlakansa

Helsingin kauppatorilla kuullaan vappuaattona myös muun muassa apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) tuoma kaupungin vapputervehdys sekä yritetään Suomen ennätystä joukkokaraokessa.

V. I. Leninin rintakuvaa pakataan puulaatikkoon Turun Puolalanmäellä.

Leninin patsas Turussa peitetään vanerilla – patsas poistetaan ensi viikolla

Leninin rintakuvapatsas peittyy vapun alla vanerilevyjen alle. Turun pormestari Minna Arve (kok.) teki patsaan poistamisesta päätöksen tiistaina.

Strengberg tobakfabrik i Jakobstad

Pietarsaari tilaa tupakkatyöntekijän patsaan Tiina Torkkelilta

Valtuustoaloitteen pohjalta edenneen patsashankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 50 000 euroa. Kaupunki toivoo, että patsas valmistuu 370-vuotisjuhlavuoden tilaisuuteen syksylle.

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsas seisoo pihassa, jonka vieressä siviilien pommittaminen alkoi vuonna 1939 – Juhani Pekkola ei murskaisi patsasta, vaan haluaa sen museoon

Meidän pitää pystyä kyseenalaistamaan neuvostoajan voitonmerkki, sanoo Juhani Pekkola. Hänen mielestään Suomessa on vasta viime aikoina päästy keskustelemaan avoimesti sota-ajoista.

Strengbergs

Pietarsaaressa tupakkatehtaan naistyöntekijöiden kunniaksi suunniteltu patsashanke etenee

Kaupunki toivoo, että patsas valmistuu 370-vuotisjuhlavuoden tilaisuuteen syksylle.

Taiteilija Augus Eskelisen veistämä puinen norppaveistos.

Puisen norppaveistoksen asennus alkaa tänään Lappeenrannan sataman rantapuistossa

Lappeenrantalaisten toinen norppaveistos on tehty Rakuunamäellä sijainneesta lehmuksesta.

USA:s största sydstatsstaty föreställande general Robert E. Lee i Richmond, Virginia, fotograferad den 7 september 2021, dagen före den togs ner.

Etelävaltioiden kenraalin Robert E. Leen patsaan jalustasta löydettiin 1800-luvulla kätketty "aikakapseli"

Laatikosta löytyi muun muassa kolikoita, kirjoja, asiakirjoja ja ammuksia. Tutkijat ovat pitkään etsineet kätköä, josta sisällissodan aikaiset sanomalehdet kertoivat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle