Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kusivuotias erityislapsi Hilda Tolonen katsoo kameraan kukkaseppele päässään.

Hilda juhli kuudetta syntymäpäiväänsä, vaikka elinaikaa annettiin aikanaan vain muutama päivä – "Maskin käyttö on ollut meille siunaus"

Korona-ajan eristys ja muut varotoimet katkaisivat jokakuisen sairaalakierteen. Se vaati uhrauksia koko kahdeksan lapsen uusperheeltä, mutta Hildasta kasvoi ennusteiden vastaisesti eskarilainen.

Aikuinen pitää vauvan kättä kädessään. Kaksi aikuisen karvaista kättä pitelee vauvaa sylissä.

Uusi vanhemmuuslaki hyväksyttiin eduskunnassa – tässä kolme konkreettista asiaa, jotka muuttuvat lain myötä

Esimerkiksi 30 päivän varoaika poistuu vanhemmuuslain astuttua voimaan ensi vuoden alussa. Ennen lapsen syntymää tunnustettu toinen vanhemmuus voidaan siten vahvistaa heti lapsen syntymän jälkeen.

Nainen katsoo kameraan

Vuosien harkinnan ja 2000 euron jälkeen Tuuliasta tuli äiti – yksin lapsen hankkiminen oli helppo päätös, ja sen tekee nyt yhä useampi

Yksin hedelmöityshoitojen avulla äidiksi tulleiden määrä on lisääntynyt huimasti sen jälkeen, kun julkisen puolen hoidot tulivat heille mahdollisiksi.

Susanna Kavonius, Yhden vanhemman perheiden liiton puheenjohtaja seisoo Tokoinlahden rannassa Helsingissä.

Yhden vanhemman perheissä on muita alhaisempi työllisyys – ratkaisuksi ehdotetaan lisää vuoropäiväkoteja ja hoitoa myös koululaisille

Yhä suurempi osa vanhemmista asuu lasten kanssa ilman toista aikuista. Se hankaloittaa työntekoa: työllisyys on huomattavasti alhaisempi yhden kuin kahden vanhemman perheissä.

Varjot vaanivat lasta jonka kainalossa on nalle.

Lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan tunnistaminen on vaikeaa, jopa ammattilaisille

Lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille tehdyn kyselyn mukaan jopa 44 prosenttia kokee lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan tunnistamisen vaikeaksi. Tunnistaminen on tärkeää, jotta tilanteisiin voitaisiin puuttua.

Henna.

Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"

Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Turvakodin yksi huoneista, lasten leikkihuone, Pääkaupungin Turvakoti ry, Etelä-Haaga, 14.1.2019.

Yhä useampi eroperhe päätyy vuoroasumiseen, yhteiskunnan tuet ja palvelut eivät pysy mukana vauhdissa

Keskimääräistä useammin vuoroasumiseen päädytään perheissä, joissa on hyvä taloudellinen tilanne. Lapset tarvitsevat molemmissa kodeissa tilaa, ja asuminen on suurin yksittäinen menoerä suomalaisten arjessa.

Viiden eri ikäisen naisen käsiä kasassa

Äitien neuvot eivät muutu, vaikka aika muuttuu: maalaisjärkeä käyttämällä pärjää pitkälle

Äitienpäivä kokoaa perheet yhteen. Turun kupeessa Kaarinassa juhlaa saadaan viettää viiden sukupolven kesken.

Sandra Laitala.

Kahden lapsen äiti Sandra Laitala hukkasi itsensä äitiyteen – nyt hän peräänkuuluttaa yhteiskunnalta äitipositiivisuutta

Voisivatko äidit dissaamisen sijaan tukea toinen toistaan, kysyy bloggaaja-äiti Sandra Laitala.

Jenna Väisänen istuu tuolilla ja pitää vauvaa sylissään.

20-vuotias Jenna Väisänen ehti valmistautua äitiyteen vain kuukauden – "Kun sain kuulla raskauden olevan yli puolenvälin, oli se järkytys"

20-vuotias kajaanilainen Jenna Väisänen havaitsi raskautensa vasta viikolla 22, ja vauvakin syntyi muutaman kuukauden etuajassa. Äitiyteen piti hypätä pika-aikataulussa.

Ritva paananen pukee huivia päälle. Kädessä takki.

"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen

30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.

Kuvassa valokuva-albumi, jossa vauvan kuva, vauva katsoo kameraan.

Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään

Äitiys on elämän mittainen projekti.

Äitienpäivän Sohvakirkon toteuttajat Ylöjärven kirkossa.

Sunnuntain 8.5. Sohvakirkossa puhutaan ihmissuhteista, toivosta ja turvasta

Musiikkina on monelle sukupolvelle tuttuja lauluja.

Uudet au pairit rivissä: Jenni, Iina, Iida ja Tiia Panamalaisella kadulla.

Tässä tulevat Au pairit Panamassa -sarjan tähdet – tropiikki kutsuu 25.5.!

Au pairien 9. tuotantokaudella suunnataan Panamaan.

-

"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan

Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.

Nainen pitää vauvaa ilmassa edessään niin, että naisen kasvot peittyvät. Taustalla seisoo mies pyykkitelineen äärellä.

Lapsen saamisen katuminen tai kielteiset tunteet voivat tulla vanhemmalle itselleenkin yllätyksenä – kerro meille kokemuksistasi

Väestöliiton mukaan lapsen saamisen katuminen on tavallista, mutta asiasta vaietaan edelleen. Aihe on tabu etenkin äitien kohdalla. Teemme aiheesta juttua.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Tiedän kyllä ratkaisun ongelmiini, mutten silti jaksa yrittää ratkaista niitä 

Hyväntahtoinen ratkaisukeskeisyys luo herkästi paineita ihmiselle, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. Vaikeimpia tilanteita ei aina edes voi ratkaista, kirjoittaa Thurén.

Aikuinen pitää vauvaa kädestä. Kaksi karvaista aikuisen kättä pitää vauvaa sylissä.

"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä

Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.

Äiti istuu lapsenka kanssa sohvalla.

Reetta Ervasti on imettänyt lapsiaan vuosia, ja se herättää muissa suuria tunteita: "On tullut päin naamaa kommenttia, että pitäisikö jo lopettaa"

THL:n imetyssuositus on jatkaa imetystä vuoden ikään ja perheen niin halutessa pidempään. Imetyksen lopettamisajankohta on jokaisen perheen oma päätös.

Elise Hujanen käyskentelee Lenininpuistossa

"Pelottaa hirveästi", sanoo raskaana oleva Elise Hujanen – kysyimme, millaista on saada lapsi, kun maailma kulkee kriisistä kriisiin

Elise Hujanen synnyttää pian, Linnea Mannerilla on jo kaksi pientä lasta. Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu perheellistyä ensin pandemian ja sitten kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas.

Teemme juttua vastuun jakamisesta lapsenhoidossa – saavatko molemmat omaa aikaa, vaihtaako vain toinen vaippoja? Kerro meille!

Tuoreen väitöstutkimusartikkelin mukaan suomalaiset vanhemmat toivovat vanhemmuudelta tasavertaisuutta. Kerro meille oma kokemuksesi siitä, miten tasapuolisuus toteutuu teillä kotona.

Jussi Koskinen, Henna Järvikari-Koskinen ja heidän poikansa Lukas kotitalossaan Kotkassa.

"Jussi varmaan vaihtaa työpaikkaa", sanoivat tuttavat vauvaa odottaville Koskisille – he päättivät hoitaa lasta 3 viikon vuoroissa, ja se toimii

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat toivovat, että saisivat toimia vanhempana itsensä näköisesti. Jokainen perhe voi myös toteuttaa tasavertaista vanhemmuutta omalla tavallaan.

Galina vauvaikäinen lapsenlapsi Eva sylissään

Galina ja Olga ottivat mukaan Eva-vauvan, rahaa ja paperit – he pakenivat sotaa vailla päämäärää ja päätyivät hotelliin Kirkkonummelle

Kirkkonummella Hotelli Silmussa majoittuu kymmeniä Ukrainasta paenneita naisia ja lapsia. He ovat kiitollisia turvallisesta majapaikasta Suomessa, mutta pelkäävät kotimaahansa jääneiden läheistensä puolesta.

Kun Mikko Parikka kertoi ensikerran tunteistaan vaimolleen, vastaus oli melkoinen: "Se menee ohi"

Juontaja Mikko Parikka eli lapsuuden, jossa isovanhemmat asuivat samassa pihapiirissä ja koko suku kasvatti

Kolmen lapsen isä kiittelee sitä, että samanlainen turvaverkko kuin hänellä oli lapsuudessa on tarjolla myös nyt hänen omille lapsilleen.

Susi Nousiainen.

Susi Nousiaisen kolumni: Vastuullinen aikuinen ei syyllistä lasta sodasta

Vastuullinen aikuinen ei ahdistuneenakaan syyllistä lasta sodasta tai pidä häntä sodan kokemusasiantuntijana, kirjoittaa Nousiainen

henkilökuvassa Laura Wathén kahvilan oöydän äärellä.

29-vuotias Laura Wathén haluaisi lapsen, mutta ei uransa kustannuksella – huoli uranäkymistä saa monen lykkäämään lapsihaaveitaan

Joka viides nuori nainen on huolissaan tulevaisuuden uranäkymistään, ja se vaikuttaa myös päätöksiin perheellistymisestä, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Riku Siivonen, Helsinki, 14.9.2018

Riku Siivosen kolumni: Työ on turhaa, koska masentunutkin osaa rapsuttaa

Palkkatyö vapautti meidät maaorjuudesta. Seuraavaksi meidän pitää vapautua kaikesta työstä, kirjoittaa Siivonen.

Toista lastaan odottava äiti Rebekka Taipale sylissään 1,5-vuotias esikoinen Sofia.

Yksinäisyys piinasi tulevaa äitiä korona-aikana, nyt hän odottaa jo toista lastaan pandemian keskellä: "Olen paljon valoisammalla mielellä"

Tutkimuksen mukaan isien poissulkeminen rassasi esikoisiaan odottavia koronan alkuaikoina. Rebekka Taipaletta pelotti, että hän joutuu synnyttämäänkin ilman puolison tukea.

Sotiminen rikastumisen takia on ukrainalaisen mielestä turhaa.

Nataliia Melnyk asuu Suomessa mutta hänen lapsensa Ukrainassa – sodan uhka pakottaa kysymään joka puhelussa: onhan hätälaukku pakattuna

Ukrainalainen Nataliia Melnyk kotiutuu Suomeen samalla, kun hänellä on huoli kahden Ukrainassa asuvan lapsensa turvallisuudesta. Perhettä uhkaava sota on läsnä myös suomalaisessa arjessa.

Epäterävä mies hemkilö kerrostalon pihassa.

Aapo ei halunnut lasta ilmastosyistä ja meni steriloitavaksi – sitten hän muutti mielensä ja maksoi tonneja saadakseen lisääntymiskykynsä takaisin

Suomalaisnuorista 42 prosenttia epäröi lasten hankkimista ilmastosyistä. Tutkija uskoo, että moni heistä muuttaa vielä mielensä.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Yksilökeskeinen vanhemmuus uuvuttaa

Länsimaissa vastuu lapsista on korostetusti vanhemmilla.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja

Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.

Labradorinpentu makaa lapsen sylissä lattialla.

Koira voi tuoda tukea ja turvaa autistisille lapsille ja heidän perheilleen – autismikoiria koulutetaan nyt kolmella paikkakunnalla

Autismikoiran tehtävä on toimia vanhempien apuna arjessa. Koira rauhoittaa autistista lasta, helpottaa siirtymisissä ja antaa tukea sosiaalisissa tilanteissa.  

Katri Ranta

"En enää vain jaksa", ajatteli 28-vuotias Katri Ranta – vanhempien uupumus lisääntyy, mutta avunsaanti vaihtelee eri puolilla Suomea

Vaativa työ, intensiivinen perhearki ja tukiverkkojen vähyys ovat asioita, jotka altistavat vanhemmuuden uupumiselle. Korona-aika on lisännyt vanhempien uupumista, mutta moni jää ilman apua.

Yleiskuva

Alisan 5-vuotias tytär itki iltaisin, koska pelkäsi kiusaajaansa – perhe päätti muuttaa, kun ongelmaa ei saatu ratkaistua päiväkodissa

Kiusatun tytön äiti kokee, ettei helsinkiläisessä päiväkodissa puututtu riittävästi hänen tyttärensä kiusaamiseen, jonka vuoksi perhe joutui traumaterapiaan.

Psykoterapeutti Emilia Kujala seisoo lastenvaunujen kanssa vanhalla puutaloalueella. Kujala katsoo kameraan. Sää on talvinen.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka

Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.

MARISSA SALLINEN

Etäopetuksen haitat ja lähiopetuksen turvallisuus punnitaan nyt – STM:n ehdotus jakaa mielipiteet

Opetusalan Ammattijärjestö kannattaa etäopetukseen siirtymistä, kun taas Lukiolaisten liitto ei halua sitä. Etäopetuksesta aiheutuu kuormitusta lapsille ja nuorille, mutta myös heidän vanhemmilleen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle