Uusimmat artikkelit
Pitkä kesäloma on lapsiperheiden ikuisuusongelma – psykologi kehottaa harjoittelemaan yksinoloa pienten koululaisten kanssa
Ylen joukkoistukseen vastanneista kaksi kolmasosaa kokee lasten kesälomahoidon järjestämisen joko hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. Psykologi kehottaa harjoittelemaan lapsen yksinoloa.
Häpeän tunne estää monia vanhempia hakemasta tukea jaksamiseen
Hyvää vanhemmuutta on kyky havaita, että nyt tarvitaan apua. Väestöliiton kampanja muistuttaa että vanhemmuus ei ole yksilösuoritus.
Essee: Raskaus on extreme-laji, enkä ole nähnyt kenenkään "hehkuvan raskausonnesta"
Mielikuvat raskaana olevista kaipaavat päivittämistä.
Annatko alaikäiselle valmistujaispäivänä pari siideriä, ettei hän joisi viinaa? Kerro meille, miten suhtaudut lapsesi juomiseen
Koulujen päättäjäisviikonloppu aiheuttaa monelle vanhemmalle pohdintaa: voiko nuoren alkoholinjuontia estää tai edes kontrolloida? Keräämme vanhempien kokemuksia juttua varten.
Kemin pieneläinhautausmaalla harjoitettiin viikonloppuna ilkivaltaa – pikkupojat keksivät alkaa tihutöihin, vaurioittivat kahtasataa hautaa
Kemin Takajärvellä olevalla pieneläinhautausmaalla olleet pikkupojat keksivät mielestään hauskan leikin. He tuhosivat parisataa lemmikkien hautaa, kunnes jäivät kiinni ja joutuivat korjaamaan jälkiään.
”Äitiys on ollut yllättävän helppoa” – Jenna Väisäsen, 20, yllätysvauva syntyi alle kilon painoisena
Jenna Väisäsen pikamatka äidiksi kesti vain kuukauden. Vain yksi asia on yllättänyt vanhemmuudessa.
Ilman valvontaa varttunut Raisa Cacciatore erikoistui lastenpsykiatriksi tultuaan itse äidiksi
Raisa Cacciatore koki itse samoja vaikeuksia, joiden parissa kamppailevia nuoria hän auttoi työssään. Hän rakensi ammattitaitonsa omasta kipupisteestään – siitä että kasvoi ilman kasvatusta yksin.
Roope Lipastin kolumni: Olemme sivistyksen loppulähteillä
Aikuiset järkyttyvät ihan typeristä asioista ja meuhkaavat samaan aikaan, kuinka herkkiä lapset ovat. Lapset kaipaavat seikkailua ja jännitystä eivätkä mene rikki, jos joskus vähän pelottaakin.
Miko Eklöfin isyysvapaa maksaa kymppitonneja, Julius Hurri on 15 kuukautta kotona – nämä uraisät puhuvat isyysvapaiden puolesta
Isät pitävät edelleen vain murto-osan vanhempainvapaista, mutta perhevapaauudistus on purkanut siihen liittyviä esteitä.
Oma täti synnytti Antti Suden – enää sama ei olisi mahdollista
21-vuotias Antti Susi on syntynyt sijaissynnytyksellä. Hänestä nykyinen lainsaadäntö on epäoikeudenmukainen niitä kohtaan, jotka eivät pysty saamaan lasta perinteisin keinoin.
Myös isyys kaipaa tukea: Forssan seudulla värvättiin isäkoutseja ja kehitettiin uusille isille oma tapahtuma
Isät ovat itse saaneet kertoa, millaista tukea kokoontumisajoilta kaipaavat. Mukaan toivotaan myös maahanmuuttajaisiä.
Nelikymppinen Seppo haluaisi lapsia, mutta kumppani puuttuu
Kumppanin puuttuminen on yleinen syy lapsettomuuteen. Suomalaiset haluaisivat muutenkin enemmän lapsia kuin saavat.
Miksi lapsi jäi tekemättä? Kerro meille tarinasi, teemme juttua
Suomalaiset lykkäävät lapsen hankkimista. Moni siirtää lapsen tekemistä, kunnes on jo myöhäistä. KYSELY ON SULJETTU.
Kun Elise ja Olivia Evanno menevät kauppaan, alkaa monesti tuijottelu ja supina – Autismiliitossa on kehitetty vanhempien avuksi lappu
Huono käytös julkisella paikalla voi johtua aivan muusta, kuin miltä se sivullisesta näyttää. Autisminkirjosta johtuva aistiylikuormitus on stressitilanne, jossa ei auta syyllistäminen.
Roope Lipastin kolumni: Nykykoulussa on liikaa oikeuksia ja liian vähän velvollisuuksia
Koululaisen paras oikeus on lupa oppia. Sen vuoksi pitää tehdä, niin kuin ope sanoo. Ei sälytetä lapsille vastuuta asioista, joista heidän ei vielä tarvitse sitä ottaa.
THL:n tutkimus: Vanhemmuus parantaa itsetuntoa ja mielen hyvinvointia viisikymppisenä
Havainto kertoo tutkijan mukaan siitä, että vanhemmuudella ja mielen hyvinvoinnilla on positiivinen yhteys pitkällä aikavälillä. Vanhemmuus parantaa etenkin keski-ikäisten miesten itsetuntoa.
7-vuotiaana kuolleen Peetun piirustus on tatuoitu äidin iholle – muisto kulkee aina mukana
Tiina Veijolalla on näyttävä, yli kolmestakymmenestä erillisestä kuvasta koostuva hihatatuointi. Hänen kolmen poikansa piirustukset tuovat iloa, mutta myös muistuttavat elämän hauraudesta.
Yli 70 ihmistä kertoi Ylelle, minkä ikäisen lapsen uskaltaa jättää yksin kotiin: ”Paikannus tuo tarvittaessa mielenrauhaa”
Kysyimme lukijoilta kokemuksia lasten jättämisestä yksin kotiin ja kännykkäsovelluksista lastenhoidon apuna. Suurin osa vastanneista on jättänyt lapsen ensimmäistä kertaa yksin kotiin noin 6- tai 7-vuotiaana.
Naapurin lapsen härnäyksellä oli yllättävät seuraukset – Eveliina Feodoroff-Rantalalle selvisi, että adoptioisä olikin oikeasti hänen enonsa
Eveliina Feodoroff-Rantala sai adoption jälkeen pitää siteet biologiseen sukuunsa ja kolttasaamelaiseen kulttuuriin.
Millä mielellä muutit pois kotoa? Kerro meille, mitä silloin ajattelit vanhemmistasi
Muutto kotoa on iso juttu sekä lähtijälle että kotiin jääville. Pohditko sinä muuttaessasi, miten vanhempasi pärjäävät?
Hoitovapaalla oleva Sarita Lähde, 22, sai lapset ennen työuraa – ”Kyllä jo huolettaa, miten niitä töitä sitten löytää”
Noin neljänneksellä hoitovapaalla olevista äideistä ei ole työtä, johon palata. Tutkija toivoo äideille enemmän tukea töihin siirtymiseen.
Niina Hirvimäki, 29, tiesi jo hiekkalaatikolla, ettei halua lapsia – ilman ehkäisyongelmia laki pakottaisi hänet yhä odottamaan sterilointia
Lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä, jos henkilö on 30-vuotias tai hänellä on vähintään kolme alaikäistä lasta. Lakiin on kaivattu muutosta monen vuoden ajan.
Kolme vuotta äidiksi yrittänyt Yasmin Calderon oli jäädä ilman tärkeää hormonia: lääkkeiden saatavuusongelmat haittaavat lapsettomuushoitoja
Calderonien onneksi hormonilaastarin saatavuusongelmat eivät keskeyttäneet lapsettomuushoitoja. Yasmin Calderon pystyy korvaamaan laastarin tableteilla. Kaikille tabletti ei käy.
Kapioarkku oli oman aikansa trendihuonekalu – rovaniemeläinen Henriikka Ylitapio, 28, sai tietää sukunsa vaiheista museon kautta
Rovaniemeläinen Pertti Ylitapio lainasi olohuoneen kunniapaikalle sijoitetun, lähes 200-vuotiaan kapioarkun Lapin maakuntamuseolle. Näyttelyn avulla suvun tarina alkoi avautua.
Mira Helakari haluaa, että lapset näyttävät hyvältä – tätä harrastusta kaikki eivät ymmärrä
Vanhemmat ovat yhä kiinnostuneempia lastenvaatteista: monelle ne ovat harrastus. Se ei kuitenkaan näy suoraan lastenvaatteiden myynnissä, koska kuluttus on muuttunut ja moni välttää shoppailua.
Marjaana Tasala ilmoitti juhlavieraille, ettei lapsi tarvitse lahjaa – hän on edelläkävijä kasvatuksessa, josta puhutaan vähän
Ekologisuuden merkitys lasten ja nuorten kasvatuksessa tulee kasvamaan lähivuosina. Asiasta puhutaan Suomessa kuitenkin vielä melko vähän, vaikka edessä on iso muutos kestävämpään elämäntyyliin siirryttäessä.
Hiertävätkö Wilma-viestit? Kolme vinkkiä koulun ja kodin parempaan yhteistyöhön
Vain kolmannes opettajista kokee pärjäävänsä työn sosiaalisten kuormitustekijöiden kanssa. Opettajia kuormittavat erityisesti haastavat oppilaat ja vanhemmat.
Shadia Raskin kolumni: Koulukeskustelussa unohtuu keskiluokkaisten vanhempien vaikutus
Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat huolestuttaneet tutkijoita, poliitikkoja ja lapsiasiavaltuutettua. Miltä näyttää tavallinen tiistai luokassa, jossa vasta opetellaan suomea, kiinnostui Rask.
Tiina Haring on äiti, joka haluaa olla useiden kumppanien kanssa – vanhempien avoimet suhteet puhuttavat yhä enemmän
Vanhempien avoimiin suhteisiin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet Sexpon neuvonnassa ja terapiassa. Monimuotoiset perheet -verkoston mukaan vanhempien avoimiin suhteisiin liittyy ennakkoluuloja ja häpeää.
Laura Hallamaan kolumni: Oppimistulokset heikkenevät – jokainen opettajia kuunnellut tietää syyt
On hölmöä väittää, ettei oppimistulosten heikkenemisen syitä tiedä kukaan, kun kasvatusalan ammattilaiset näkevät syyt päivittäin, kirjoittaa Hallamaa.
Eveliina Lilja ei halunnut neuvolan palveluja ja synnytti kotonaan vain miehensä avustuksella – yhä useampi tekee samoin
Kotisynnytysten määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut. Synnytyslääkäri ei kotisynnytyksiä suosittele, koska hätätilanne voi tulla aivan yllättäen.
Valeuutisia, häirintää ja Momo-hirviön paluu – someongelmat jo nuorten arkipäivää
Joka neljäs koululainen kohtaa ongelmallisia tilanteita sosiaalisessa mediassa jopa päivittäin. Kun somen rooli on kasvanut lasten ja nuorten digitalisoituvassa arjessa, myös ongelmatilanteiden riski kasvaa.
Julia Thurénin kolumni: Raha on pehmeä arvo, ympäristö on kova arvo
Raha on edelleen tehokkuuden mitta ja paras keino saada oma agenda läpi, ainakin yritysmaailmassa, kirjoittaa Thurén.
Auli Viitalan kolumni: Koulutus periytyy, koska kaikki haluavat lapsilleen parasta
Kansainvälisen tutkimuksen mukaan keskiluokan ja työväenluokan kasvatustavoitteet ovat erilaisia. Ei ihme, että koulutettujen vanhempien lapset päätyvät todennäköisemmin yliopistoon, pohtii Viitala.
Asianajajaliitto ehdottaa ratkaisua tilanteeseen, jossa lähivanhempi muuttaa toiselle paikkakunnalle ja huoltajuuskiistat vaikeutuvat
Asianajajaliiton mukaan ei ole oikein, että yllättäen muualle muuttava lähivanhempi saa automaattisesti lapsen mukaansa. Usein tämä tapahtuu ilman toisen vanhemman kuulemista.
Monet vanhemmat hukassa teiniensä kasvatuksen kanssa – Jouni ja Eeli Kaikkonen vääntävät säännöistä lähes päivittäin
Ovatko perheen säännöt hyvät, löysät vai liian tiukat? Tämä erityisesti askarruttaa Ylen kyselyyn vastanneita teini-ikäisten vanhempia. Asiantuntijat kertovat, miten luoda toimivat säännöt perheelle.
Yhä harvempi vanhempi lukee lapselleen, joten Pälkäneellä lääkkeeksi keksittiin neuvolassa "määrättävät" lukureseptit
Kirjoja kulutetaan lapsiperheissä yhä vähemmän. Ääneen lukeminen olisi kuitenkin tärkeää esimerkiksi lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle.
Päiväkodissa nähdään päivittäin vanhempia, jotka lahjovat lapsiaan – lasten kanssa ei tulisi neuvotella, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja
Monelle lapselle siirtyminen päiväkotiin ja päiväkodista pois voivat tuottaa hankaluuksia. Yle kysyi parhaat vinkit arjen helpottamiseen asiantuntijoilta.
Täysorvoksi lapsena jäänyt kirjailija Joonatan Tola käy menneisyyden kimppuun mustalla huumorilla – ”Ennen terapiaa en uskaltanut kiintyä edes villakoiraan”
Häpeä kutsuu ihmistä piiloutumaan, ulos pääsee puhumalla.
Tutkimus paljastaa, miksi lapsihaaveet ja todellisuus eivät kohtaa: lapsia yritetään saada myöhäisemmällä iällä eikä sopivaa kumppania löydy
Naisten ja miesten välillä ei enää ole eroa lasten hankkimiseen ja lapsilukuun liittyvissä ihanteissa. 15 prosenttia suomalaisista ei halua itselleen lapsia.
Alexander Puution kolumni: Nyky-yhteiskunta ei tarjoa elämälle uraa suurempaa tarkoitusta
Ravistellessamme yhteiskuntamme tunkkaisia rooleja olemme unohtaneet luoda korvaavia lähteitä syvästi tarkoitukselliselle elämälle, kirjoittaa Puutio.
Itsellisiä naisia on jo yli puolet julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidoissa – Eevaliisa Korvolan unelma lapsesta toteutui
Lahjasolulapsilla ei vielä saada syntyvyyttä nousuun, mutta hoidoilla toteutetaan usean naisen unelma äitiydestä.
Anniina Saksanen saavutti 24-vuotiaana sen, mistä moni ei osaa vielä edes haaveilla – tytär antoi syyn elää täysillä
Yhä useampi nuori suhtautuu nykyään positiivisesti ajatukseen yrittäjyydestä. Lappeenrantalainen Anniina Saksanen on pyörittänyt kauneudenhoitoalan yritystään kolmisen vuotta.
Estäisivätkö nämä keinot vieraannuttamista? Vaikeissa erotilanteissa apua pitäisi saada enemmän, arvioi ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja
Erotilanteisiin joskus liittyvää lapsen vieraannuttamista toisesta vanhemmasta on vaikea tunnistaa. Vaikeus koskee sekä vanhempia että perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia.
Äitiyspakkaus kerää kritiikkiä somessa – ympäristövaikuttaja: “Olen lukenut, että melkein kaikki tuotteet jäivät käyttämättä”
Lyhyen aikaa käytössä olevien vauvanvaatteiden jakaminen uusina jokaiselle ei kaikkien mielestä ole nykyaikaa. Myös Kelan mielestä rahavaihtoehdosta pitäisi puhua enemmän.
Synnytysten määrä väheni tänä vuonna Kuopion yliopistollisessa sairaalassa
Vilkkainta synnytyslaitoksella oli tammikuussa.
Joonas Konstigin kolumni: Kuolema on niin kuin hyttysetkin
Kuoleman kanssa voi oppia elämään kuten hyttystenkin, kirjoittaa Konstig
Analyysi: Downshiftaava isä on 2000-luvun uusi toimintasankari
Kyyniset sankarit saavat lapsista uskoa tulevaisuuteen.
Joulupukin vierailu noudattaa yhä usein perinteistä kaavaa – osa vanhemmista toivoo, ettei lasten kiltteyden perään kyseltäisi
Joulupukin vierailuun liittyvät perinteet eivät ole juuri muuttuneet. Osa vanhemmista kuitenkin toivoo, että pukin perinteisin kysymys voi jäädä historiaan.
Julkaisetko lapsestasi kuvia tai muuta tietoa somessa? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua
Mitä hyötyä tai haittaa siitä on ollut, että olet julkaissut lapseesi liittyviä kuvia tai tietoja sosiaalisessa mediassa? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.