Uusimmat artikkelit
Hilda juhli kuudetta syntymäpäiväänsä, vaikka elinaikaa annettiin aikanaan vain muutama päivä – "Maskin käyttö on ollut meille siunaus"
Korona-ajan eristys ja muut varotoimet katkaisivat jokakuisen sairaalakierteen. Se vaati uhrauksia koko kahdeksan lapsen uusperheeltä, mutta Hildasta kasvoi ennusteiden vastaisesti eskarilainen.
Uusi vanhemmuuslaki hyväksyttiin eduskunnassa – tässä kolme konkreettista asiaa, jotka muuttuvat lain myötä
Esimerkiksi 30 päivän varoaika poistuu vanhemmuuslain astuttua voimaan ensi vuoden alussa. Ennen lapsen syntymää tunnustettu toinen vanhemmuus voidaan siten vahvistaa heti lapsen syntymän jälkeen.
Vuosien harkinnan ja 2000 euron jälkeen Tuuliasta tuli äiti – yksin lapsen hankkiminen oli helppo päätös, ja sen tekee nyt yhä useampi
Yksin hedelmöityshoitojen avulla äidiksi tulleiden määrä on lisääntynyt huimasti sen jälkeen, kun julkisen puolen hoidot tulivat heille mahdollisiksi.
Yhden vanhemman perheissä on muita alhaisempi työllisyys – ratkaisuksi ehdotetaan lisää vuoropäiväkoteja ja hoitoa myös koululaisille
Yhä suurempi osa vanhemmista asuu lasten kanssa ilman toista aikuista. Se hankaloittaa työntekoa: työllisyys on huomattavasti alhaisempi yhden kuin kahden vanhemman perheissä.
"Lapsi ei aina pety, vaikka vanhemmasta tuntuisi siltä”, sanoo psykologi ja korostaa, että ylisuojeleminen ei kannata
Pettymysten sietokykyä ei voi kasvattaa niiltä suojelemalla.
Taijan, 44, valmistuminen unelma-ammattiin venyi yli 10 vuoteen - samalla hänestä tuli viiden lapsen äiti
Unelma-ammattiin eläinlääkäriksi ruuhkavuosista huolimatta

Lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan tunnistaminen on vaikeaa, jopa ammattilaisille
Lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille tehdyn kyselyn mukaan jopa 44 prosenttia kokee lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan tunnistamisen vaikeaksi. Tunnistaminen on tärkeää, jotta tilanteisiin voitaisiin puuttua.
Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"
Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.
Esiteini ei käy hermoille tahallaan – hänen aivoissaan käynnistyy kehitysvaihe, joka muuttaa puheen murahteluksi ja vanhemman noloksi
Murrosiässä muutosten pääosassa ovat aivot, ei hormonit.
Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa
Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.
Kerro millaista synnyttäminen oikeasti on – uusi podcast-sarja etsii rehellisiä synnytystarinoita
Syksyllä alkaa uusi podcast-sarja synnytystarinoista.
Yhä useampi eroperhe päätyy vuoroasumiseen, yhteiskunnan tuet ja palvelut eivät pysy mukana vauhdissa
Keskimääräistä useammin vuoroasumiseen päädytään perheissä, joissa on hyvä taloudellinen tilanne. Lapset tarvitsevat molemmissa kodeissa tilaa, ja asuminen on suurin yksittäinen menoerä suomalaisten arjessa.
Äitien neuvot eivät muutu, vaikka aika muuttuu: maalaisjärkeä käyttämällä pärjää pitkälle
Äitienpäivä kokoaa perheet yhteen. Turun kupeessa Kaarinassa juhlaa saadaan viettää viiden sukupolven kesken.
Kahden lapsen äiti Sandra Laitala hukkasi itsensä äitiyteen – nyt hän peräänkuuluttaa yhteiskunnalta äitipositiivisuutta
Voisivatko äidit dissaamisen sijaan tukea toinen toistaan, kysyy bloggaaja-äiti Sandra Laitala.
20-vuotias Jenna Väisänen ehti valmistautua äitiyteen vain kuukauden – "Kun sain kuulla raskauden olevan yli puolenvälin, oli se järkytys"
20-vuotias kajaanilainen Jenna Väisänen havaitsi raskautensa vasta viikolla 22, ja vauvakin syntyi muutaman kuukauden etuajassa. Äitiyteen piti hypätä pika-aikataulussa.
"Lapselle on oltava oikeasti aikaa", sanoo elämänmittaisesta kasvatustyöstään mitalin saava Ritva Paananen
30 äitiä saa tänään kunniamerkin presidentti Sauli Niinistöltä, kun Helsingin Säätytalolla vietetään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa. Yksi palkittavista on viitasaarelainen Ritva Paananen.
Essee: Äitiys muuttuu, mutta syyllisyys ei katoa mihinkään
Äitiys on elämän mittainen projekti.
Sunnuntain 8.5. Sohvakirkossa puhutaan ihmissuhteista, toivosta ja turvasta
Musiikkina on monelle sukupolvelle tuttuja lauluja.
Tässä tulevat Au pairit Panamassa -sarjan tähdet – tropiikki kutsuu 25.5.!
Au pairien 9. tuotantokaudella suunnataan Panamaan.
"Imetin ja itkin, että mitä olemme menneet tekemään" – äidit kertovat, miltä tuntuu katua omaa lastaan
Yle kysyi vanhemmilta, ovatko he katuneet lapsen saamista tai kokeneet kielteisiä tunteita vanhemmuudessa. Enemmistö vastanneista oli äitejä. Vastaajissa oli vain muutama isä.
Lapsen saamisen katuminen tai kielteiset tunteet voivat tulla vanhemmalle itselleenkin yllätyksenä – kerro meille kokemuksistasi
Väestöliiton mukaan lapsen saamisen katuminen on tavallista, mutta asiasta vaietaan edelleen. Aihe on tabu etenkin äitien kohdalla. Teemme aiheesta juttua.
Hyvin sanottu: Lapsi tarvitsee vanhempien, päiväkodin ja koulun tukea kasvaakseen hyväksi keskustelijaksi
Hyvin sanottu -kumppanikirjoitus.
40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo
Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.
Julia Thurénin kolumni: Tiedän kyllä ratkaisun ongelmiini, mutten silti jaksa yrittää ratkaista niitä
Hyväntahtoinen ratkaisukeskeisyys luo herkästi paineita ihmiselle, jonka voimavarat ovat jo valmiiksi vähissä. Vaikeimpia tilanteita ei aina edes voi ratkaista, kirjoittaa Thurén.
Älä kehu, ja anna lapsen viedä leikki loppuun – nämä asiat sinunkin on tärkeä ymmärtää leikin maailmasta
Asiantuntijan vinkit lasten leikin ymmärtämiseen.
"Miehellä oli kovat puheet isyydestä, mutta todellisuus olikin ihan muuta" – Yle keräsi kokemuksia vanhemmilta ja sai lukuisia vastauksia uupuneilta äideiltä
Jakautuuko vastuu lapsista tasaisesti suomalaisissa perheissä? Yle kysyi tätä verkossa lukijoiltaan. Yli 300 vanhempaa kertoi oman perheensä onnesta ja epäkohdista, joista osan aiheuttavat ihmiset kodin ulkopuolella.
Reetta Ervasti on imettänyt lapsiaan vuosia, ja se herättää muissa suuria tunteita: "On tullut päin naamaa kommenttia, että pitäisikö jo lopettaa"
THL:n imetyssuositus on jatkaa imetystä vuoden ikään ja perheen niin halutessa pidempään. Imetyksen lopettamisajankohta on jokaisen perheen oma päätös.
Yagmur Özberkan ajatteli nauttivansa lapsiarjesta, mutta todellisuus oli jotain aivan muuta – eikä sen ääneen sanominen ollut helppoa
Rehellistä puhetta vanhemmuudesta.
Sinkkuus, perheen perustaminen vai ystävyys? Interaktiivisessa, kuvitetussa Entä jos päättäisit? -podcastissa sinä määräät tarinan kulun
Tämä on interaktiivinen podcast, jossa sinä teet päätökset.
"Pelottaa hirveästi", sanoo raskaana oleva Elise Hujanen – kysyimme, millaista on saada lapsi, kun maailma kulkee kriisistä kriisiin
Elise Hujanen synnyttää pian, Linnea Mannerilla on jo kaksi pientä lasta. Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu perheellistyä ensin pandemian ja sitten kiristyneen maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.
Teemme juttua vastuun jakamisesta lapsenhoidossa – saavatko molemmat omaa aikaa, vaihtaako vain toinen vaippoja? Kerro meille!
Tuoreen väitöstutkimusartikkelin mukaan suomalaiset vanhemmat toivovat vanhemmuudelta tasavertaisuutta. Kerro meille oma kokemuksesi siitä, miten tasapuolisuus toteutuu teillä kotona.
"Jussi varmaan vaihtaa työpaikkaa", sanoivat tuttavat vauvaa odottaville Koskisille – he päättivät hoitaa lasta 3 viikon vuoroissa, ja se toimii
Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat toivovat, että saisivat toimia vanhempana itsensä näköisesti. Jokainen perhe voi myös toteuttaa tasavertaista vanhemmuutta omalla tavallaan.
Galina ja Olga ottivat mukaan Eva-vauvan, rahaa ja paperit – he pakenivat sotaa vailla päämäärää ja päätyivät hotelliin Kirkkonummelle
Kirkkonummella Hotelli Silmussa majoittuu kymmeniä Ukrainasta paenneita naisia ja lapsia. He ovat kiitollisia turvallisesta majapaikasta Suomessa, mutta pelkäävät kotimaahansa jääneiden läheistensä puolesta.

Juontaja Mikko Parikka eli lapsuuden, jossa isovanhemmat asuivat samassa pihapiirissä ja koko suku kasvatti
Kolmen lapsen isä kiittelee sitä, että samanlainen turvaverkko kuin hänellä oli lapsuudessa on tarjolla myös nyt hänen omille lapsilleen.
Susi Nousiaisen kolumni: Vastuullinen aikuinen ei syyllistä lasta sodasta
Vastuullinen aikuinen ei ahdistuneenakaan syyllistä lasta sodasta tai pidä häntä sodan kokemusasiantuntijana, kirjoittaa Nousiainen
29-vuotias Laura Wathén haluaisi lapsen, mutta ei uransa kustannuksella – huoli uranäkymistä saa monen lykkäämään lapsihaaveitaan
Joka viides nuori nainen on huolissaan tulevaisuuden uranäkymistään, ja se vaikuttaa myös päätöksiin perheellistymisestä, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkimus.
Riku Siivosen kolumni: Työ on turhaa, koska masentunutkin osaa rapsuttaa
Palkkatyö vapautti meidät maaorjuudesta. Seuraavaksi meidän pitää vapautua kaikesta työstä, kirjoittaa Siivonen.
“Tunnen itseni huonoksi äidiksi, kun ei ole varaa viedä lapsia ulkomaille” – suhtautumisemme lomalentelyyn saattaa muuttua tulevaisuudessa
Ilmasto unohtuu lomamatkoja varatessa.
Yksinäisyys piinasi tulevaa äitiä korona-aikana, nyt hän odottaa jo toista lastaan pandemian keskellä: "Olen paljon valoisammalla mielellä"
Tutkimuksen mukaan isien poissulkeminen rassasi esikoisiaan odottavia koronan alkuaikoina. Rebekka Taipaletta pelotti, että hän joutuu synnyttämäänkin ilman puolison tukea.

Nataliia Melnyk asuu Suomessa mutta hänen lapsensa Ukrainassa – sodan uhka pakottaa kysymään joka puhelussa: onhan hätälaukku pakattuna
Ukrainalainen Nataliia Melnyk kotiutuu Suomeen samalla, kun hänellä on huoli kahden Ukrainassa asuvan lapsensa turvallisuudesta. Perhettä uhkaava sota on läsnä myös suomalaisessa arjessa.
Laura Frimanin kolumni: Pelin keskeyttämisestä seuraa sokea raivo, joku vei huumeeni ja veti ne vessanpöntöstä alas
Ruutuaikapuheeseen tarvitaan armottomuutta.
Aapo ei halunnut lasta ilmastosyistä ja meni steriloitavaksi – sitten hän muutti mielensä ja maksoi tonneja saadakseen lisääntymiskykynsä takaisin
Suomalaisnuorista 42 prosenttia epäröi lasten hankkimista ilmastosyistä. Tutkija uskoo, että moni heistä muuttaa vielä mielensä.
Ensisynnyttäjien perhevalmennus alkaa Keski-Pohjanmaalla viiden vuoden tauon jälkeen – tuore isä Joonatan Liedes haluaisi enemmän tietoa isien roolista
Keski-Pohjanmaalla perhevalmennus halutaan yhä useamman ensisynnyttäjän saataville.
Yksilökeskeinen vanhemmuus uuvuttaa
Länsimaissa vastuu lapsista on korostetusti vanhemmilla.
Uupuneet vanhemmat hakevat yhä useammin apua chatista – monet haluavat kertoa perheen tilanteesta, osa kaipaa konkreettisia neuvoja
Erityisasiantuntija Tanja Henttonen toteaa, ettei vanhemmuuteen tarvita asiantuntijuutta, siihen kasvetaan vauvan kanssa pikku hiljaa eläen arkea.
Koira voi tuoda tukea ja turvaa autistisille lapsille ja heidän perheilleen – autismikoiria koulutetaan nyt kolmella paikkakunnalla
Autismikoiran tehtävä on toimia vanhempien apuna arjessa. Koira rauhoittaa autistista lasta, helpottaa siirtymisissä ja antaa tukea sosiaalisissa tilanteissa.
"En enää vain jaksa", ajatteli 28-vuotias Katri Ranta – vanhempien uupumus lisääntyy, mutta avunsaanti vaihtelee eri puolilla Suomea
Vaativa työ, intensiivinen perhearki ja tukiverkkojen vähyys ovat asioita, jotka altistavat vanhemmuuden uupumiselle. Korona-aika on lisännyt vanhempien uupumista, mutta moni jää ilman apua.
Alisan 5-vuotias tytär itki iltaisin, koska pelkäsi kiusaajaansa – perhe päätti muuttaa, kun ongelmaa ei saatu ratkaistua päiväkodissa
Kiusatun tytön äiti kokee, ettei helsinkiläisessä päiväkodissa puututtu riittävästi hänen tyttärensä kiusaamiseen, jonka vuoksi perhe joutui traumaterapiaan.

Positiivinen raskaustesti oli ihana hetki, mutta sitten Emilia Kujala alkoi murehtia – vanhemmuus on kontrollifriikille usein kova paikka
Riittämättömyyden tunne on tuttua pikkulasten vanhemmille, etenkin ylikontrolliin taipuvaisille. Suorituksia ja tehokkuutta ihannoiva yhteiskunta ja media sankaritarinoineen lisäävät paineita.
Etäopetuksen haitat ja lähiopetuksen turvallisuus punnitaan nyt – STM:n ehdotus jakaa mielipiteet
Opetusalan Ammattijärjestö kannattaa etäopetukseen siirtymistä, kun taas Lukiolaisten liitto ei halua sitä. Etäopetuksesta aiheutuu kuormitusta lapsille ja nuorille, mutta myös heidän vanhemmilleen.