Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

lapset ja koira

Pitkä kesäloma on lapsiperheiden ikuisuusongelma – psykologi kehottaa harjoittelemaan yksinoloa pienten koululaisten kanssa

Ylen joukkoistukseen vastanneista kaksi kolmasosaa kokee lasten kesälomahoidon järjestämisen joko hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. Psykologi kehottaa harjoittelemaan lapsen yksinoloa.

Nainen kahden pienen lapsensa kanssa.

Häpeän tunne estää monia vanhempia hakemasta tukea jaksamiseen

Hyvää vanhemmuutta on kyky havaita, että nyt tarvitaan apua. Väestöliiton kampanja muistuttaa että vanhemmuus ei ole yksilösuoritus.

Neljä nuorta naista kävelemässä alikulkutunnelissa selät kohti kameraa.

Annatko alaikäiselle valmistujaispäivänä pari siideriä, ettei hän joisi viinaa? Kerro meille, miten suhtaudut lapsesi juomiseen

Koulujen päättäjäisviikonloppu aiheuttaa monelle vanhemmalle pohdintaa: voiko nuoren alkoholinjuontia estää tai edes kontrolloida? Keräämme vanhempien kokemuksia juttua varten.

Rikkinäinen lasilyhty nurmikolla.

Kemin pieneläinhautausmaalla harjoitettiin viikonloppuna ilkivaltaa – pikkupojat keksivät alkaa tihutöihin, vaurioittivat kahtasataa hautaa

Kemin Takajärvellä olevalla pieneläinhautausmaalla olleet pikkupojat keksivät mielestään hauskan leikin. He tuhosivat parisataa lemmikkien hautaa, kunnes jäivät kiinni ja joutuivat korjaamaan jälkiään.

Nainen pitää lasta sylissä pihalla.

”Äitiys on ollut yllättävän helppoa” – Jenna Väisäsen, 20, yllätysvauva syntyi alle kilon painoisena

Jenna Väisäsen pikamatka äidiksi kesti vain kuukauden. Vain yksi asia on yllättänyt vanhemmuudessa.

Teini-ikäinen Raisa lapsuuden kotinsa katolla.

Ilman valvontaa varttunut Raisa Cacciatore erikoistui lastenpsykiatriksi tultuaan itse äidiksi

Raisa Cacciatore koki itse samoja vaikeuksia, joiden parissa kamppailevia nuoria hän auttoi työssään. Hän rakensi ammattitaitonsa omasta kipupisteestään – siitä että kasvoi ilman kasvatusta yksin.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Olemme sivistyksen loppulähteillä

Aikuiset järkyttyvät ihan typeristä asioista ja meuhkaavat samaan aikaan, kuinka herkkiä lapset ovat. Lapset kaipaavat seikkailua ja jännitystä eivätkä mene rikki, jos joskus vähän pelottaakin.

Julius pitää vauvaa sylissään istuessaan sohvalla.

Miko Eklöfin isyysvapaa maksaa kymppitonneja, Julius Hurri on 15 kuukautta kotona – nämä uraisät puhuvat isyysvapaiden puolesta

Isät pitävät edelleen vain murto-osan vanhempainvapaista, mutta perhevapaauudistus on purkanut siihen liittyviä esteitä.

Antti susi.

Oma täti synnytti Antti Suden – enää sama ei olisi mahdollista

21-vuotias Antti Susi on syntynyt sijaissynnytyksellä. Hänestä nykyinen lainsaadäntö on epäoikeudenmukainen niitä kohtaan, jotka eivät pysty saamaan lasta perinteisin keinoin.

Tuukka Hämäläinen, Risto Huomo, Ilari Kokko ja Hussien Eid sekä lastenvaunut joenrannan kävelytiellä varhain keväällä.

Myös isyys kaipaa tukea: Forssan seudulla värvättiin isäkoutseja ja kehitettiin uusille isille oma tapahtuma

Isät ovat itse saaneet kertoa, millaista tukea kokoontumisajoilta kaipaavat. Mukaan toivotaan myös maahanmuuttajaisiä.

Mies kiipeää kallion seinämällä.

Nelikymppinen Seppo haluaisi lapsia, mutta kumppani puuttuu

Kumppanin puuttuminen on yleinen syy lapsettomuuteen. Suomalaiset haluaisivat muutenkin enemmän lapsia kuin saavat.

Kuvassa etualalla vauva katsoo kameraan, taikana sohvalla istuva pariskunta.

Miksi lapsi jäi tekemättä? Kerro meille tarinasi, teemme juttua

Suomalaiset lykkäävät lapsen hankkimista. Moni siirtää lapsen tekemistä, kunnes on jo myöhäistä. KYSELY ON SULJETTU.

Äiti tukee autismin kirjon omaavaa lasta halaamalla.

Kun Elise ja Olivia Evanno menevät kauppaan, alkaa monesti tuijottelu ja supina – Autismiliitossa on kehitetty vanhempien avuksi lappu

Huono käytös julkisella paikalla voi johtua aivan muusta, kuin miltä se sivullisesta näyttää. Autisminkirjosta johtuva aistiylikuormitus on stressitilanne, jossa ei auta syyllistäminen.

Ylen kolumnisti Roopen Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Nykykoulussa on liikaa oikeuksia ja liian vähän velvollisuuksia

Koululaisen paras oikeus on lupa oppia. Sen vuoksi pitää tehdä, niin kuin ope sanoo. Ei sälytetä lapsille vastuuta asioista, joista heidän ei vielä tarvitse sitä ottaa.

Pienen lapsen kädet, jotka ottavat tukea tuohikorista. Taustalla lelulaatikko.

THL:n tutkimus: Vanhemmuus parantaa itsetuntoa ja mielen hyvinvointia viisikymppisenä

Havainto kertoo tutkijan mukaan siitä, että vanhemmuudella ja mielen hyvinvoinnilla on positiivinen yhteys pitkällä aikavälillä. Vanhemmuus parantaa etenkin keski-ikäisten miesten itsetuntoa.

Lasten piirustuksia tatuoituna äidin käteen, kaksoset pitämässä toisiaan kädestä ja yläpuolella leijailee toinen pojan kuolemansa jälkeen enkelinä, kuvassa näkyy myös lakritsikuorrutteinen donitsi.

7-vuotiaana kuolleen Peetun piirustus on tatuoitu äidin iholle – muisto kulkee aina mukana

Tiina Veijolalla on näyttävä, yli kolmestakymmenestä erillisestä kuvasta koostuva hihatatuointi. Hänen kolmen poikansa piirustukset tuovat iloa, mutta myös muistuttavat elämän hauraudesta.

Ria Kuparinen katsoo kotonaan kameraan. Taustalla tapetti, kirjahyllyä seinällä ja viherkasveja.

Yli 70 ihmistä kertoi Ylelle, minkä ikäisen lapsen uskaltaa jättää yksin kotiin: ”Paikannus tuo tarvittaessa mielenrauhaa”

Kysyimme lukijoilta kokemuksia lasten jättämisestä yksin kotiin ja kännykkäsovelluksista lastenhoidon apuna. Suurin osa vastanneista on jättänyt lapsen ensimmäistä kertaa yksin kotiin noin 6- tai 7-vuotiaana.

Eveliina Feodoroff-Rantala.

Naapurin lapsen härnäyksellä oli yllättävät seuraukset – Eveliina Feodoroff-Rantalalle selvisi, että adoptioisä olikin oikeasti hänen enonsa

Eveliina Feodoroff-Rantala sai adoption jälkeen pitää siteet biologiseen sukuunsa ja kolttasaamelaiseen kulttuuriin.

Jenni Torkin tauluja joita ei ole vielä ripustettu.

Millä mielellä muutit pois kotoa? Kerro meille, mitä silloin ajattelit vanhemmistasi

Muutto kotoa on iso juttu sekä lähtijälle että kotiin jääville. Pohditko sinä muuttaessasi, miten vanhempasi pärjäävät?

kaksi nuorta naista vierekkäin kuvamanipulaatiossa.

Hoitovapaalla oleva Sarita Lähde, 22, sai lapset ennen työuraa – ”Kyllä jo huolettaa, miten niitä töitä sitten löytää”

Noin neljänneksellä hoitovapaalla olevista äideistä ei ole työtä, johon palata. Tutkija toivoo äideille enemmän tukea töihin siirtymiseen.

Nainen katsoo kameraan

Niina Hirvimäki, 29, tiesi jo hiekkalaatikolla, ettei halua lapsia – ilman ehkäisyongelmia laki pakottaisi hänet yhä odottamaan sterilointia

Lain mukaan sterilisaatio voidaan tehdä, jos henkilö on 30-vuotias tai hänellä on vähintään kolme alaikäistä lasta. Lakiin on kaivattu muutosta monen vuoden ajan.

Yasmin ja Toni Calderon istuvat sohvalla ja katsovat toisiaan silmiin.

Kolme vuotta äidiksi yrittänyt Yasmin Calderon oli jäädä ilman tärkeää hormonia: lääkkeiden saatavuusongelmat haittaavat lapsettomuushoitoja

Calderonien onneksi hormonilaastarin saatavuusongelmat eivät keskeyttäneet lapsettomuushoitoja. Yasmin Calderon pystyy korvaamaan laastarin tableteilla. Kaikille tabletti ei käy.

Kapioarkkuja rivissä näyttelyssä. Kauniita maalauksia ja värejä kuvioina ja koristeina puisissa arkuissa.

Kapioarkku oli oman aikansa trendihuonekalu – rovaniemeläinen Henriikka Ylitapio, 28, sai tietää sukunsa vaiheista museon kautta

Rovaniemeläinen Pertti Ylitapio lainasi olohuoneen kunniapaikalle sijoitetun, lähes 200-vuotiaan kapioarkun Lapin maakuntamuseolle. Näyttelyn avulla suvun tarina alkoi avautua.

Äiti pukee lasta sohvalla.

Mira Helakari haluaa, että lapset näyttävät hyvältä – tätä harrastusta kaikki eivät ymmärrä

Vanhemmat ovat yhä kiinnostuneempia lastenvaatteista: monelle ne ovat harrastus. Se ei kuitenkaan näy suoraan lastenvaatteiden myynnissä, koska kuluttus on muuttunut ja moni välttää shoppailua.

Marjaana Tasala pilkkoo juureksia keittiössään.

Marjaana Tasala ilmoitti juhlavieraille, ettei lapsi tarvitse lahjaa – hän on edelläkävijä kasvatuksessa, josta puhutaan vähän

Ekologisuuden merkitys lasten ja nuorten kasvatuksessa tulee kasvamaan lähivuosina. Asiasta puhutaan Suomessa kuitenkin vielä melko vähän, vaikka edessä on iso muutos kestävämpään elämäntyyliin siirryttäessä.

Yliopistotutkija Teija Koskela Rauman Opettajankoulutuslaitoksen pihalla. Taustalla kampuksen rakennukset. Teija hymyille, hänellä on ruosteenoranssi villakangastakkia sekä sinisävyinen kaulahuivi. Hän hymyilee ohi kameran.

Hiertävätkö Wilma-viestit? Kolme vinkkiä koulun ja kodin parempaan yhteistyöhön

Vain kolmannes opettajista kokee pärjäävänsä työn sosiaalisten kuormitustekijöiden kanssa. Opettajia kuormittavat erityisesti haastavat oppilaat ja vanhemmat.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Koulukeskustelussa unohtuu keskiluokkaisten vanhempien vaikutus

Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat huolestuttaneet tutkijoita, poliitikkoja ja lapsiasiavaltuutettua. Miltä näyttää tavallinen tiistai luokassa, jossa vasta opetellaan suomea, kiinnostui Rask.

Nainen nojaa lasikaiteeseen.

Tiina Haring on äiti, joka haluaa olla useiden kumppanien kanssa – vanhempien avoimet suhteet puhuttavat yhä enemmän

Vanhempien avoimiin suhteisiin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet Sexpon neuvonnassa ja terapiassa. Monimuotoiset perheet -verkoston mukaan vanhempien avoimiin suhteisiin liittyy ennakkoluuloja ja häpeää.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Oppimistulokset heikkenevät – jokainen opettajia kuunnellut tietää syyt

On hölmöä väittää, ettei oppimistulosten heikkenemisen syitä tiedä kukaan, kun kasvatusalan ammattilaiset näkevät syyt päivittäin, kirjoittaa Hallamaa.

Eveliina ja Kaspian Lilja.

Eveliina Lilja ei halunnut neuvolan palveluja ja synnytti kotonaan vain miehensä avustuksella – yhä useampi tekee samoin

Kotisynnytysten määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut. Synnytyslääkäri ei kotisynnytyksiä suosittele, koska hätätilanne voi tulla aivan yllättäen.

Momo haaste leviää jälleen Jyväskylän alakoulussa.

Valeuutisia, häirintää ja Momo-hirviön paluu – someongelmat jo nuorten arkipäivää

Joka neljäs koululainen kohtaa ongelmallisia tilanteita sosiaalisessa mediassa jopa päivittäin. Kun somen rooli on kasvanut lasten ja nuorten digitalisoituvassa arjessa, myös ongelmatilanteiden riski kasvaa.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Raha on pehmeä arvo, ympäristö on kova arvo

Raha on edelleen tehokkuuden mitta ja paras keino saada oma agenda läpi, ainakin yritysmaailmassa, kirjoittaa Thurén.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Koulutus periytyy, koska kaikki haluavat lapsilleen parasta

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan keskiluokan ja työväenluokan kasvatustavoitteet ovat erilaisia. Ei ihme, että koulutettujen vanhempien lapset päätyvät todennäköisemmin yliopistoon, pohtii Viitala.

Lapsia menossa kouluun Soukassa.

Asianajajaliitto ehdottaa ratkaisua tilanteeseen, jossa lähivanhempi muuttaa toiselle paikkakunnalle ja huoltajuuskiistat vaikeutuvat

Asianajajaliiton mukaan ei ole oikein, että yllättäen muualle muuttava lähivanhempi saa automaattisesti lapsen mukaansa. Usein tämä tapahtuu ilman toisen vanhemman kuulemista.

Isä ja poika pelaa konsolipeliä olohuoneessa.

Monet vanhemmat hukassa teiniensä kasvatuksen kanssa – Jouni ja Eeli Kaikkonen vääntävät säännöistä lähes päivittäin

Ovatko perheen säännöt hyvät, löysät vai liian tiukat? Tämä erityisesti askarruttaa Ylen kyselyyn vastanneita teini-ikäisten vanhempia. Asiantuntijat kertovat, miten luoda toimivat säännöt perheelle.

6-vuotias Matias istuu neuvolan tuolilla ja pitelee käsissään juuri saatua lukureseptiä.

Yhä harvempi vanhempi lukee lapselleen, joten Pälkäneellä lääkkeeksi keksittiin neuvolassa "määrättävät" lukureseptit

Kirjoja kulutetaan lapsiperheissä yhä vähemmän. Ääneen lukeminen olisi kuitenkin tärkeää esimerkiksi lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle.

Pienen lapsen kädet, jotka ottavat tukea tuohikorista. Taustalla lelulaatikko.

Päiväkodissa nähdään päivittäin vanhempia, jotka lahjovat lapsiaan – lasten kanssa ei tulisi neuvotella, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja

Monelle lapselle siirtyminen päiväkotiin ja päiväkodista pois voivat tuottaa hankaluuksia. Yle kysyi parhaat vinkit arjen helpottamiseen asiantuntijoilta.

Mies on viikkaamassa vauvanvaatetta.

Tutkimus paljastaa, miksi lapsihaaveet ja todellisuus eivät kohtaa: lapsia yritetään saada myöhäisemmällä iällä eikä sopivaa kumppania löydy

Naisten ja miesten välillä ei enää ole eroa lasten hankkimiseen ja lapsilukuun liittyvissä ihanteissa. 15 prosenttia suomalaisista ei halua itselleen lapsia.

Alexander Puutio / kolumnisti / 03.12.2019 Pasila

Alexander Puution kolumni: Nyky-yhteiskunta ei tarjoa elämälle uraa suurempaa tarkoitusta

Ravistellessamme yhteiskuntamme tunkkaisia rooleja olemme unohtaneet luoda korvaavia lähteitä syvästi tarkoitukselliselle elämälle, kirjoittaa Puutio.

Eevaliisa Korvonen katsoo hymyillen hänen vauvaansa, joka ottaa tukea keittiön pöydästä.

Itsellisiä naisia on jo yli puolet julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidoissa – Eevaliisa Korvolan unelma lapsesta toteutui

Lahjasolulapsilla ei vielä saada syntyvyyttä nousuun, mutta hoidoilla toteutetaan usean naisen unelma äitiydestä.

Yrittäjä Anniina Saksanen istuu sohvalla tyttärensä Elsan kanssa.

Anniina Saksanen saavutti 24-vuotiaana sen, mistä moni ei osaa vielä edes haaveilla – tytär antoi syyn elää täysillä

Yhä useampi nuori suhtautuu nykyään positiivisesti ajatukseen yrittäjyydestä. Lappeenrantalainen Anniina Saksanen on pyörittänyt kauneudenhoitoalan yritystään kolmisen vuotta.

Mies halaa tytärtään.

Estäisivätkö nämä keinot vieraannuttamista? Vaikeissa erotilanteissa apua pitäisi saada enemmän, arvioi ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja

Erotilanteisiin joskus liittyvää lapsen vieraannuttamista toisesta vanhemmasta on vaikea tunnistaa. Vaikeus koskee sekä vanhempia että perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia.

Äitiyspakkaus ja vaatteet.

Äitiyspakkaus kerää kritiikkiä somessa – ympäristövaikuttaja: “Olen lukenut, että melkein kaikki tuotteet jäivät käyttämättä”

Lyhyen aikaa käytössä olevien vauvanvaatteiden jakaminen uusina jokaiselle ei kaikkien mielestä ole nykyaikaa. Myös Kelan mielestä rahavaihtoehdosta pitäisi puhua enemmän.

Joonas Konstig, Helsinki, 05.06.2020

Joonas Konstigin kolumni: Kuolema on niin kuin hyttysetkin

Kuoleman kanssa voi oppia elämään kuten hyttystenkin, kirjoittaa Konstig

Kuvakollaasi, jossa on haarniskaan pukeutunut mies vihreän peikkolapsen kanssa, kalju soturimies nuoren pojan kanssa ja parrakas mies nuoren tytön kanssa.

Analyysi: Downshiftaava isä on 2000-luvun uusi toimintasankari

Kyyniset sankarit saavat lapsista uskoa tulevaisuuteen.

Joulupukki peilin edessä

Joulupukin vierailu noudattaa yhä usein perinteistä kaavaa – osa vanhemmista toivoo, ettei lasten kiltteyden perään kyseltäisi

Joulupukin vierailuun liittyvät perinteet eivät ole juuri muuttuneet. Osa vanhemmista kuitenkin toivoo, että pukin perinteisin kysymys voi jäädä historiaan.

Lapsi leikkii.

Julkaisetko lapsestasi kuvia tai muuta tietoa somessa? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mitä hyötyä tai haittaa siitä on ollut, että olet julkaissut lapseesi liittyviä kuvia tai tietoja sosiaalisessa mediassa? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle