Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen YVA-lausunto on julkaistu: Johnson Matthey joutuu tarkentamaan suunnitelmia liikenteen sekä jätevesien osalta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yhteysviranomaisen lausunto on valmistunut. 20 lausunnon, mielipiteen ja kommentin pohjalta useampaa ympäristöön vaukuttavaa toimenpidettä on vielä tarkennettava.

Tuleva talvi haastaa Parikkalan jätevedenpuhdistamon suodatuksen – sisäänajo jatkuu yhä

Parikkalan uuden vedenpuhdistamon toiminta on saatu miltei sillä tasolle kuin suunnitelmat edellyttävät. Päästöarvot ovat olleet säädöistä huolimatta lupaehtojen mukaiset.

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite hyväksyttiin eduskunnassa – päätös oli yksimielinen

Vesi on meidän -kansalaisaloite on lajissaan neljäs eduskunnan hyväksymä. Aiemmin koko eduskunnan yksimielisyyttä kansalaisaloitteen kohdalla ei ole ollut.

Veden hinta nousee Napapiirin Energian ja Veden alueella, kaukolämmön hinta pysyy samana

Veden hintaan on tulossa korotuksia ensi vuonna ja vuosikymmenen puolivälissä. Kaukolämmön hinta ei muutu.

Kallellaan olevan ravintolalautan viereen ilmestyi kaksi ponttonia Kotkassa – rakennustarkastaja: "Nyt näyttää taas hyvältä"

Kesäkautensa päättänyt baarilautta kallistui pahoin loppukesästä Kotkassa. Ravintolayrittäjä lupaa, että lautta suoristetaan lähiaikoina.

Jokioisten uusi entsyymitehdas vaatii kunnalta satojen tuhansien panostusta jätevesijärjestelyihin

Jokioisten Myllytien teollisuusalueelta on tarkoitus rakentaa Forssaan paineviemäri. Hankkeen kustannusarvio on noin 400 000 euroa. Kunnan on tarkoitus rahoittaa rakentamista jo tänä vuonna.

Mäntyharjun vesimaksu nousee – edellisestä korotuksesta seitsemän vuotta

Viiden prosnetin korotuksella kustannetaan vesi-ja viemäriverkon saneeraus ja toimintavarmuuden parantaminen.

Vesijohtolinjojen uusiminen Vaasassa jatkuu – nyt vuorossa Vöyrinkaupunki

Vöyrinkaupungilla aloitetaan vesihuollon saneeraustyöt maanantaina 6.9.2021. Tarkoituksena on uusia ja siirtää vesijohto-, jätevesi- ja hulevesilinjoja.

Koronaa ja kofeiinia – Porin Luotsinmäen puhdistamolta saadaan arvokasta tietoa kansan terveydentilasta

Jätevesi kertoo varsin luotettavasti, onko väestössä koronavirusta ja miten paljon. Pori on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronan jätevesiseurannassa. Seurannalla saadaan tietoa koronatilanteen alueellisista muutoksista.

Suhangon kaivoksen purkuputkesta jätettiin lausunnot: Kemijokivarressa pelätään kaivosvesien pilaavan joen virkistyskäytön sekä pohjavedet

Esimerkiksi Tervolan kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuutta vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Mikromuovien ja lääkeaineiden esiintymistä kartoitetaan tällä viikolla Etelä-Savon järvialueilla

Tutkimustuloksia odotetaan ensi vuodelle. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto.

Juvan vesikriisi on ohi – tekninen johtaja kaipaa vesihuoltoverkon kunnostamiseen satoja tuhansia

Juvalla talousvesi jouduttiin keittämään lähes kahden viikon ajan. Kun viat saatiin paikallistettua, saatiin korjaustoimet toteutettua nopeasti. Teknisen johtajan mukaan tilannetta ei voitu ennakoida, mutta tulevaisuudessa vesihuoltoon tulee panostaa reilusti.

Tervolan kunta esittää tarkennuksia Suhangon purkuputken yva-ohjelmaan

Kunta perää selvitystä muun muassa siitä, onko kaivosalueella mahdollisuus vesien suljettuun kiertoon ja käsittelyyn.

Terveysviranomaiset: viemäriveden likaamassa Hämeenkyrön Pappilanjoessa ei kannata uida

Pappilanjoen vesi on saastunut, koska tulvat rikkoivat kunnan runkojätevesiviemäreitä. Jätevettä pääsee virtaamaan jokeen runsaasti. Pappilanjoen vettä ei pidä käyttää myöskään peseytymiseen.

Kaupunki vaatii yrittäjiä oikaisemaan kallistuneen Ocean Bar -ravintolalautan Kotkassa – toimitusjohtaja: "Tilanne on aivan normaali"

Kaupungin rakennusvalvonta on jo useaan otteeseen pyytänyt omistajia oikaisemaan lautan, joka on pahoin kalleellaan Kotkassa. Yrittäjät ovat luvanneet asentaa lautan alle lisää ponttooneja.

Niiralan montun vierestä poistuu kadunvarsipaikkoja syksyksi – Hannes Kolehmaisen katu avataan vesijohtojen uusimista varten

Entisen Niiralan uimahallin kohdalla olevat kadunvarren pysäköintipaikat poistuvat käytöstä tällä viikolla alkavan työmaan vuoksi. Liikennejärjestelyjä tehdään töiden etenemisen mukaan. Korvaava reitti kulkee Suokadun kautta.

Juvan vesiongelman lähde on paikallistettu – keittokehotus jatkuu keskiviikkoon

Juvalle annettiin talousveden keittokehotus, kun vedestä löytyi enterokokki -bakteeria. Vika on paikallistettu Salajärven vesilaitokselle ja korjaukset on aloitettu.

Kasvavat sademäärät lisäävät tulvariskejä myös Tampereella – kaupunki varautuu hulevesiongelmiin vähentämällä kovia pintoja

Yhtenä ratkaisuna kasvavien sademäärien hallintaan pidetään luonnonmukaisempaa kaupunkirakentamista eli esimerkiksi viherkattoja ja pieniä kosteikkoja.

Suhangon kaivoksen purkuvesien lasku Ossauksen altaaseen herättää vastustusta Tervolassa – ympäristövaikutukset huolettavat asukkaita

Tervolan kunnanvirastossa järjestetty Suhangon kaivoshankkeen purkuputkea koskeva yleisötilaisuus veti paikalle yli 50 henkeä. Paikallisten huolena on Kemijoen vesistön tila ja purkuvesien vaikutukset siihen.

Vaasan akkutehdashankkeen ympäristövaikutusten ensimmäinen kuulemisvaihe on käyty – Johnson Matthey toivoo valmista vielä tänä vuonna

Johnson Mattheyn tehtaan ympäristöarviointiohjelman kuulemisvaihe on päättynyt. Ely-keskuksen arviointi valmistunee syyskuussa. Ympäristönäkökulmasta suurimmat haasteet liittynevät tehtaan jätevesien puhdistamiseen.

Tervolassa järjestetään yleisötilaisuus kaivosyhtiön suunnittelemasta purkuputkesta

Tilaisuudessa yleisölle esitellään purkuputken ympäristövaikutuksen arviointiohjelmaa ja yleisö voi keskustella siitä.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen räjähdyksestä Kouvolassa – voimakkaan äänen ja savupilven syy hämärän peitossa

Ampumaradantiellä kuvatuissa turvakameratallenteissa näkyy sadevesikaivon kohdalta nouseva savupilvi, jota seuraa voimakas räjähdyksen ääni. Vesiyhtiö jatkaa tapahtuneen selvittämistä keskiviikon aikana.

Kuopion Veden häiriöviestipalvelu toimii nyt myös Siilinjärvellä

Palvelun käyttöönottoa oli jo valmisteltu, mutta vesiongelmat vauhdittivat käyttöönottoa. Palvelusta saa tekstiviestinä tiedon muun muasas häiriötilanteista.

Kyselytutkimus: Hyvin harva Rakkolanjoella asuva maksaisi vesistön kunnostamisesta – myöskään vesistön muutoksia ei osata arvioida

Vaikka Rakkolanjoen valuma-alueella asuvat pitävät tärkeänä vedenlaadun parantamista, veden riittävyyttä ja kalakantojen hoitoa, vesienhoitomaksun maksaminen ei innosta.

Odotettua kovempi maaperä on aiheuttanut ongelmia vesi- ja viemäriputkiston uusimiselle Kokkolan keskustassa

Kokkolan Vesi on uusinut runsaan kolmen kilometrin matkalta vesi- ja viemäriputkia Kokkolassa. Työ hidastui juuri loppusuoralla, sillä Suntin pohjan alla oleva kivikko aiheutti yllätyksen, eikä poraaminen onnistunut ennakoidusti.

Sysmässä selvitellään kiinteistöverotuksen ja jätevesilaskutuksen epäselvyyksiä – rakennusvalvonta ollut jo pitkään ruuhkautunut

Kaikkiin yhteydenottoihin ei ehditä vastaamaan, mutta tilannetta pyritään parantamaan maksullisella selvityspalvelulla. Jos rekisteristä löytyy viranomaisten tekemiä virheitä, palvelusta ei tarvitse maksaa.

Neljä poroa putosi lietealtaaseen Posiolla, paikalliset pelastivat – palomestari muistuttaa aitaamattoman lietealtaan vaarallisuudesta

Lapin pelastuslaitosta ei lopulta tarvittu paikalle. Neljä poroa pääsi pinteestä paikallisten voimin Posion Maaninkavaarassa.

Piikkiönlahteen saattoi päätyä yli 10 miljoonaa litraa puhdistamatonta jätevettä – Kaarina seuraa uimavesien laatua

Syynä ylivuotoon ovat yhtä aikaa sattuneet vahinko- ja vauriotapahtumat automaatiossa, tiedonsiirrossa sekä inhimillinen erehdys.

Kaukaan jätevedenpuhdistamolta pöllähti hajuja aamuyöllä – ilmanlaatu oli Tirilässä huono kolmen tunnin ajan

Hajuhaitan vähentämiseksi UPM Kaukaan tehtaalla on aloitettu hapettavien kemikaalien syöttö altaaseen.

Juhannuksen rankkasateiden seuraus: ulostetta ja vessapaperia levisi kiinteistöihin – pienen kunnan yrittäjä: "Vahinkoja on kymppitonnien edestä"

Vesi tulvi viime viikon rankkasateiden seurauksena useisiin kiinteistöihin Sotkamossa. Tuhoja kärsivät niin liiketilat kuin kuntalaisten kodit. Lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt ovat korvausvelvollisia tulvavahingoista.

Asukkaat raivostuivat naapuriin kaavaillusta jätevedenpuhdistamosta, joka pilaisi maalaisidyllin: "Tästä ei saa kirjoittaa eikä olla eri mieltä"

Uudelle jätevedenpuhdistamolle varattu alue sijoittuisi Lappeenrantaan muutaman sadan metrin päähän lähimmistä asukkaista. Heidän tekemänsä valitukset ympäristöluvasta ovat viivästyttäneet asiaa, ja nyt harkinnassa on sen vieminen EU-tason oikeuteen.

Parikkalan vedenpuhdistamon suodatusjärjestelmää säädetään edelleen – kunta hoitaa säätötoimet itse

Vedenpuhdistamossa käytetään MBR-kalvosuodatustekniikkaa ts. puoliläpäisevää membraania eli kalvoa, jonka läpi jätevesi ajetaan.

Vesi on meidän -kansalaisaloite etenee eduskunnan istuntosaliin – sai laajan kannatuksen valiokunnassa kautta puoluekentän

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite sai alkunsa kuuden vasemmistoaktiivin tekemänä puolitoista vuotta sitten. Nyt eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esittää yksimielisesti eduskunnalle lainsäädäntötyön aloittamista.

Stora Enso uusii Varkauden tehtaiden jätevesiputken

Nykyinen jätevesiputki on 1970-luvulla rakennettu puinen putki. Sen rinnalle rakennetaan uusi, muovinen putki. Samalla jäteveden purkupaikka muuttuu hieman. Vanhaa putkea ei pureta, jotta pohjan sedimentissä olevat haitta-aineet eivät vapautuisi veteen.

Puolangan biokaasulaitoksen rakentaminen alkaa pian – jätevesiliete auttaa korvaamaan fossiilista polttoöljyä

Biokaasulaitoksessa syntyy jätevesilietteestä biokaasua, joka käytetään kunnan lämpölaitoksessa korvaamaan fossiilista polttoöljyä. Laitoksen kapasiteetti riittää kolmen Puolangan kokoisen kunnan jätevesilietteiden käsittelyyn.

Valiokunta yksimielisesti kansalaisaloitteen takana: vesihuoltoa ei haluta yksityistää

Maa- ja metsätalousvaliokunnan mukaan vesihuoltolaitosten säilyminen kuntien omistuksessa tulee varmistaa osana tekeillä olevaa lakiuudistusta.

Keskuspuhdistamo selittää siirtoviemärin lupamääräysten vastaista asennusta: yhtiö halusi vähentää työn aikaisia haittoja

Keskuspuhdistamo asensi Pyhäjärven poikki kulkevan siirtoviemärin osin lupamääräysten vastaisesti. Pirkkalassa viemäri on lähempänä pintaa kuin alun perin suunniteltiin. Suunnitelmaa muutettiin, jotta nykyistä paineviemäriä ei tarvinnut siirtää.

Turku tarkastaa jätevesikampanjansa aikana kiinteistöjä – ranta- ja pohjavesialueet syynissä

Tarkastusten tavoitteena on varmistaa jätevesien käsittelyn lainmukaisuus ranta- ja pohjavesialueilla sekä Maarian altaan lähi- ja kaukosuojavyöhykkeillä.

Tampereen keskuspuhdistamon siirtoviemäri asennettu Pyhäjärveen osittain lupamääräysten vastaisesti

Paineviemäriä ei ole asennettu Pirkkalan Haikan ranta-alueella niin syvälle kuin lupa velvoittaa.

Mikkelin jätevedenpuhdistamon budjetti ylittyi kymmenillä miljoonilla, päättäjät pimennossa: “Kallis harjoitustyö”, sanoo johtokunnan jäsen

Mikkelin jätevedenpuhdistamon pääurakka purettiin salamyhkäisesti ja asiakirjojen perusteella hatarin perustein. Vesilaitoksen johtajalla on vahvat siteet yritykseen, joka vastasi puhdistuslaitteiden hankinnasta ja pyörittää uutta laitosta.

Ravintola tyhjennettiin asiakkaista ja rikostutkinta alkoi Kotkassa – ravintolan mukaan syynä olivat väärin asennetut vessanpöntöt

Poliisi sulki Kotkan Kantasatamassa kelluvan Oceanbar-ravintolalautan noin viikko sitten. Nyt ravintola kertoo saaneensa luvan avata ovensa taas asiakkaille.

Nuorten suosima baarilautta tyhjennettiin asiakkaista Kotkassa – poliisi epäilee vastuuhenkilöitä jätevesien laskemisesta suoraan mereen

Poliisi epäilee kahta yrityksen edustajaa törkeästä ympäristön turmelemisesta. Viranomaiset kävivät torstaina tutkimassa tilannetta paikan päällä. Sama ravintolalautta sai pari vuotta sitten lähtöpassit Helsingistä.

Kiista Viitasaaren jätevedenpuhdistuksen ongelmista ratkottaneen oikeudessa – Alva Viitasaari haastoi laitetoimittajan käräjille

Viitasaaren jätevedenpuhdistamo otti kesällä 2018 käyttöön MBR-kalvopuhdistusjärjestelmän, jonka piti tehostaa jätevedensuodatusta huimasti. Järjestelmä ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla, ja epäonnistumisen syitä etsitään nyt oikeusteitse.

Suurkanala lopetti Karjalankannaksella, mutta pilaa yhä Itämerta – pellolla makaa metreittäin lantaa ja hanaveteen on asukkaan mukaan sekoittunut ulostetta

Karjalankannaksella on lukuisia suurkanaloita, joiden päästöt pilaavat Suomenlahden vesiä. Yksi niistä sijaitsee entisessä Kanneljärvessä, nykyisessä Pobedassa.

Mikä on paras multacocktail? Näin valitset sopivan mullan kasveillesi

Oikeanlainen multa on ensimmäinen askel hyvään satoon.

Jätevesitutkimus paljastaa pohjalaisten käyttävän amfetamiinia – kokaiinista ei näy merkkejä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on seurannut huumeiden käyttöä 27 kaupungin jätevesistä. Viime vuonna näytteitä kerättiin neljän viikon aikana eri vuodenaikoina, kun normaalisti on tyydytty kahteen keräysviikkoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle