Uusimmat artikkelit
Leivo kuin ranskalainen – kokki Julien Hueber tarjoaa kotimaansa makuja Alsacesta. Kokeile Ranskan vastinetta pizzalle ja hapanleipää hieman oikoen
Yhdestä isosta taikinasta riittää kolmeen eri leivonnaiseen.
Prisma: Totuus vitamiinipillereistä – Pitäisikö ravintolisät testata yhtä tiukasti kuin lääkkeet?
Vitamiinipilleristä on tullut miljardibisnes.
Aromikkaat säilötyt omenat – näin otat talteen syksyn sadon
Hapokas lisä syksyisiin ruokalajeihin.
Yli sata kirsikanpuun taimea istutettiin Lappeenrannan Pappilanpellolle: "Tarvittiin jotain ilonaihetta koronan keskelle"
Lahjoitustaimia saatiin yli sata. Seurasimme istutustapahtumaa suorassa lähetyksessä.
Torstai 24.9.2020 (radio)
Suomi tiukentaa matkustussääntöjä moniin maihin. Koronatartuntojen määrä Suomessa jatkaa kasvua. Oulun yliopistossa tutkitaan, voiko korvatulehduksia ehkäistä ihmisen omalla bakteerilla. Syksyn omenasato on kypsynyt. Sää on lämmin.
Torstai 24.9.2020 (tv)
THL on antanut ohjeita kasvomaskin käytöstä. Matkailuala tarvitsee lisää suomalaisia asiakkaita. Syksyn omenasato on kypsynyt. Sää.
Tehosekoittimesta lasiin muutamassa minuutissa – kolme yksinkertaista mocktailia
Kolme tehosekoittimella tehtyä yksinkertaista mocktailia
Jani Kaaron kolumni: Pieni torjuntavoitto torjunta-aineista
Miten pieni italialainen kaupunki päätti vastustaa agrobisnestä ja kielsi torjunta-aineiden käytön.
Omenapuiden syysleikkaus
Leikkaus auttaa omenapuita pysymään terveinä.
Lämmin alkusyksy innosti omenapuut ja ruusut uuteen kukintaan – katso, miltä syksyinen kukkaloisto näyttää
Jutun lopussa voit myös osallistua lähettämällä kuvan tämän syksyn kukinnasta.
Kaupungin omenatarha Jyväskylässä tyhjeni puolessa tunnissa talvilajeja myöten: "Ihmiset olivat niin onnellisia"
Jyväskylän kaupunki avasi eilen iltapäivällä Survon omenatarhan portit, ja poimijaryntäys tyhjensi puut ennätysajassa.
Omenat odottavat jälleen ottajiaan Survon omenatarhassa
Jyväskylässä kaupunkilaiset pääsevät keräämään Survon omenatarhan kesälajikkeita.
Omenat kypsyvät etuajassa, sato on normaali ja hyvälaatuinen
Keski-Suomen omenasato kypsyy tänä kesänä normaalia aiemmin, ensi viikolla aloitetaan jo syyslajikkeiden poiminta.
Runsas omenasato näkyy Kiertokapulan porteilla
Omenoista tehdään esimerkiksi bioetanolia ja multaa.
Joko olet kaivanut hillopurkit kellarista? Kotipihojen omenapuut notkuvat nyt oksat mutkalla, ja sadosta on tulossa runsas
Niin tarhuri kuin kotikasvattajakin ovat saamassa omenoista kelpo sadon.
Prisma: Rehellinen ruokakauppa – Kuinka erilaista olisi ostosten teko, jos tuotteesta tietäisi enemmän?
Millä elintarvikkeita myydään ja mitä jäteään kertomatta?
Oats more popular than ever in Finland
A commodoties report finds that, per capita, residents ate 9.5kg of oats in 2019 - and 200 eggs.
Mitä suomalaiset söivät vuonna 2019? Broileri maistuu entistä useammin, maitoa juodaan aina vain vähemmän, kaurabuumi jatkuu
Suomalaiset ovat edelleen lihansyöjäkansaa ja leipä pitää tiellä.
Finnish food sector surviving corona crisis, but produce prices may rise
The Natural Resources Center says the price of berries, fruit and vegetables could see increases by the end of the year.
Lappeenranta siirtyy hanami-aikaan – kirsikkapuiden istutus alkoi uudessa kirsikkapuistossa
Lappeenrantaan rakentuvaan kirsikkapuistoon istutetaan 120 kirsikkapuuta. Niiden kaikkien toivotaan olevan nimenomaan rusokirsikkapuita, jotta vuosittain syntyvä kukinta on näyttävä.
Friday's papers: Post-corona populist boost, €5.4m for kids' fruit and veg, virus didn't affect Helsinki schools
Among other news, the press pondered whether a post-coronavirus Finland will see an increase in populism.
Etelä-Euroopassa hedelmät uhkaavat jo mädäntyä pelloille, koska korona vei työvoiman – "Epidemia on jo ollut joillekin viimeinen pisara"
Italia ja Espanja ovat EU:n suurimmat vihannes- ja hedelmätuottajat. Molemmissa maissa viljelijöillä on hankaluuksia saada sato kerättyä.
Hyvä kysymys: Miksi vadelmissa on karvoja?
Vadelman karvoilla on tärkeä tarkoitus.
"Kaikki luulevat, että olen tavallinen maajussi mutta oikeasti ajan Bemarilla" – Kiinan kuumimmat sometähdet striimaavat nyt pellon laidalta
Kiinan Tiktok-versiossa voi käydä verkkokauppaa ja rikastua puhumalla passionhedelmistä.
Ylijäämäruoka on yhä enemmän bisnestä – "Hävikki tuo myös negatiivisia fiiliksiä"
Hävikkiruuan yhteydessä nostetaan esiin ympäristönäkökulmaa, mutta hävikkiruoka on myös liiketoimintaa.
Tutkimus: liikkumis- ja syömistavat kulkevat usein rinnakkain
Etenkin miehillä liikunnan vähentäminen on yhteydessä ravinnon laadun huonontumiseen.
Älä tuo omenaa Venäjältä Suomeen – vaihda banaaniin
Rajanylityspaikoilla matkustajat ovat suhtautuneet EU:n ulkopuolelta hankittujen hedelmien, vihannesten ja marjojen tuontikieltoon ymmärtäväisesti.
Uusi kasvinterveyslaki ihmetyttää Suomen ja Norjan rajalla – "Hedelmien ja marjojen tuontikielto Norjasta Suomeen on pelleilyä"
Rajan tuntumassa asuvat ovat tottuneet käymään ostoksilla Norjassa. Lauantaista lähtien sieltä ei kuitenkaan saa tuoda rajan yli Suomeen kasveja, hedelmiä tai marjoja.
Lauantaina astuu voimaan laki, joka estää matkustajia tuomasta edes yhtä omenaa EU:n ulkopuolelta Suomeen
Uudella kasvinterveyslainsäädännöllä pyritään estämään kasvintuhoojien leviäminen Euroopan unionin alueelle.
Kenkäsuunnittelija Minna Parikka ekologisesta muodista: "Muotiteollisuuden on nyt todella aika tukea muutosta"
Kenkiä tehdään jo nyt muun muassa ananas- ja omenakuidusta ja materiaalien valikoima tulee vain kasvamaan.
Paljon huomiota herättänyt planetaarinen ruokavalio olisi liian kallis puolelletoista miljardille ihmiselle
Saharan eteläpuoleisen Afrikan ihmisistä suurimmalla osalla kaikki tulotkaan eivät riittäisi the EAT-Lancet -komission ehdottamaan ruokavalioon, jonka piti taata terveellinen ruoka koko maapallon väestölle.
Aidon omenasiiderin tekijät metsästävät omenoita hylätyiltä pihoilta – "Semmoisia makuja ei löydy mistään muualta"
Käsityönä tehtävän siiderin raaka-aineeksi sopivat myös muuten kaatopaikalle joutuvat omenat. Harrastus on lisääntynyt.
Hevi-hävikistä pyöräytetään kasviskeitot ja smoothiet – kiertotalousyritys valmistaa ruuat juuri parhaimmillaan olevista raaka-aineista
Hedelmä- ja vihanneshävikki saadaan hyödynnetyksi lähes kokonaan ja hävikin hävikki on vähäistä.
Omenasato vaihtelee Hämeessä
Mehuasemilla on hiljaista ainakin Riihimäen seudulla ja Nastolassa.
Climate change spurs growth of exotic fruit in Finland
Experts believe commercial cultivation of pears and cherries will expand in the country.
Kortteisen tilan 120-vuotiaalle omenapuulle tehdään dna-analyysi – vienankarjalaisten kulkukauppiaiden omenasta kasvoi suomalaislajikkeen emopuu
Kansallisessa geenivarakokoelmassa säilytetään paikallisten omenalajikkeiden dna-tiedot ja historia. Ähtäriläispuun siemen saatiin kulkukauppiailta lähes 120 vuotta sitten.
Persikka ja viini viihtyvät Suomessa ilmastonmuutoksen vuoksi – keskustele eksoottisten kasvien kasvattamisesta
Asiantuntija uskoo päärynän ja makean kirsikan kaupallisen viljelyn laajenevan Suomessa.
Omenasato on kypsymässä – sadosta ei ole tulossa mitenkään erityisen hyvä
Erityisasiantuntija Tuija Tanska Hedelmän ja Marjanviljelijäin liitosta kertoo, että vapun tienoilla olleet hallayöt vahingoittivat kukintoja.
Keskiviikko 14.8.2019 (radio)
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus on valmis. Lapsipotilaita on leikattu robottien avulla Helsingissä. Suomessa perutaan tuhansia oikeudenkäyntejä vuodessa. Panamantauti uhkaa maailman banaaneja.
Pahin näyttäisi tapahtuneen: Banaanit tuhoava tauti löysi tiensä Etelä-Amerikkaan – ja nyt sitä vastaan taistelevat poliisit ja armeija
Panamantauti uhkaa banaaninsyöntiä ympäri maailman. Kerran vastaavasta jo selvittiin. Nyt tilanne on kuitenkin eri.
Kotimainen meloni on harvinaisuus – mikkeliläinen meloni kypsyy Haukivuorella
Viileä sää on haitannut meloninviljelyä.
Luumujen raakileita on niin paljon, että ilman harvennusta puita uhkaa talvella kuolema – myös omenasadosta tulossa hyvä
Olosuhteet ovat tänä kesänä olleet otolliset hedelmäpuille.
Viljelijä: Hurja hedelmämäärä voi koitua nyt luumupuiden kohtaloksi
Luumusadosta saattaa tulla tänä vuonna jopa ennätyksellisen suuri.
Mansikkakakkua ja eksoottisia hedelmiä – Katso videolta, kuinka Pariisin eläintarhan vanhin asukas vietti 50-vuotisjuhliaan
Nenette-oranki saavutti sunnuntaina 50 vuoden iän Pariisin Jardin des Plantesin eläintarhassa.
Ruoka ei aina ole sitä, mitä väitetään – suomalainen teknologia skannaa ruokien kuntoa jo nyt, ja tulevaisuudessa tiedon voi saada puhelimella
Suomalaisyhtiön kannettava infrapunakamera on jo käytössä kasvitutkimuksessa. Sillä voidaan mitata tuotteen ravintosisältöä ja laatua.
Onko tässä mitään järkeä? Kaveriporukka kerää kaupoista myyntikelvottomia hedelmiä, puristaa ne mehuksi ja kuskaa mehun kauppaan myytäväksi
Uudenlaiset yritykset muuttavat suhtautumista ruokajätteeseen. Jäte voi olla luovaa, kaunista ja liiketoiminnallisesti kannattavaa.
Kylmä sää ei hetkauta omenapuita Etelä-Savossa
Hirvensalmen taimitarhan yrittäjän mukaan kylmyys voisi verottaa omenapuita, jos kukkasilmut olisivat ehtineet näkyviin.
Se lähti viattomasti kukista, sitten tulivat melonit – nyt kasvikoukkuun jäänyt 33-vuotias Hillevi Joutjärvi viljelee kotonaan pesusieniä ja pihalla kasvaa persikkapuu
Eksoottiset hyötykasvit villitsevät nuoria aikuisia.
Tulli löysi listeriaa tuontipakasteista – bakteeria hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa
Tuotteiden maahantuontia tai myyntiä ei kuitenkaan kielletty, koska listeriabakteerin raja-arvot eivät ylittyneet.
Australian kesä rikkoi ennätykset – syksykin alkaa paikoin ennätyskuumassa säässä
Australian viinitilalliset kärsivät kuumasta, rypälesato jäämässä pieneksi.